В чии ръце е земята на България?

След 100 години земеделската земя ще е по-ценна от златото, предрече Уорън Бъфет през 2012.

Обратно в новината

Коментари - В чии ръце е земята на България? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

НАИ-големия собственик на БГ земя 2МИЛИОНА декара земя е РУМЬНСКИ инвестиционен фонд зад които стоят РУСКИ КАПИТАЛИ/ФСБ ГРУ КГБ/

Karaka4anov е прав!

Anyone with more than 100,000 followers on a social media platform is designated as a public figure : из "facebook" правила за вътрешно потребление .

Вазов ,Ив. Хъшове : прокудени емигранти , началото кримска турска-руска война - продължение освободителна война - емиграция от българи къмРумения , средата 19-век. характер на драматурия : неприясън, враждебност, без-законие , предреволюционно обставовки и настроения . няма нищо общо с Б-Тв триология Слави Шоу и Референдум , Народно Събрание , финанциран от Нюз Корпорейшън, Австралия .

Всяка една педя земя трябва да се обработва. Плодове, зеленчуци, и всичко възможно което може да се посади и да даде плод. Отделно всичко останало което ще донесе енергия.

когато ги обратваха с коне и прибраха реколта със сърп , 100 дка означаваше средна класа . днес , средно статистическо село да има образувани 10.000 дка обработваема земеделска земя , какво означава ? ползват се плугове с 10 - 20 ношове . влиза се с камион , натоваримост 20 то , ремаркета 10 то . какво да си имаш , държиш 1000 дка ? една хубавадопълнителна заплата от дядото в края на годината . за да развиваш земеделска продукция , под 5000 декара всъщност е много , мното амбициониран . кредит , наем, данък, бонитет , отдалеченост, горивата, проблеми инфраструктурни , политическо нахъсане и завистливци в парламента : труден бизинес в БГ !

жената ми купи всеки ден един литър сок касис и се нарадва на хубав, пълен вкус . било местно : фирмата ХаХаХа , поздрав !

как и кога разрешават марихуана в стръмни , почти недостъпни пасища ?

Тръмп дава пари за една голяма стена наоколо всяко едно село в България !

Купувайте ! Мужиците и краварите така и така ще стоварят ракетите. В на мене 2 на 2 метра ми стига !?

поне да не е от талашит , каквито са новите мебелировки след драматузираното ТВ предаване , Нов Дом .

Абсурд е да не сме най- лошите... Тези съвсем се объркаха... явно взеха да служат на олигарсите

Който притежава бг земя да ходи в армията да я защитава.

със или без кола ли ?

Да се състави Карта на земеделските земи в България с имената на реалните собственици! Да видим колко земя въобще е останала "БЪЛГАРСКА"! ДА СЕ ЗАБРАНИ ПРОДАЖБАТА НА ЗЕМЯ!!! Въобще не ме интересува мнението на еврогейските чиновници!

Има такава карта - централен кадастър. Но го владеят западняците. Не можеш да припариш до информацията. Отиде ни хубавата страна ....

Тръмп дава пари за една голяма стена наоколо България !

Бей Слави притежава почти цялата писта за НАТО Ерогара край действаща ерогара в Балчик . после ще влиза с Ричард Бронзон в бизинес за космически ракети , изстрелвани от полигона в Балчик .

AbuTalib

Някак си подсъзнателно ми се струва, че Сър Уорън Бъффет сякаш с ловна пушка, с един единствен изстрел иска да оцели два заека - единия на Курилските острови, другия-в България. От друга страна, обаче, съзнателно си мисля, че той вижда във вегетираинството след сто години основната храна в България. Ама той утрепа всички животни.Кой ще даде повече от 35 за един сантиметър земя в България, че да има поне три декара, за да изхрани магарето си? Милея за това мило животно, щото то мирничко си пасе, надава боен вик когато се наложи и привлича с неоспоримите си параметри фантазията на жените. С найдобри впечатления от становището му, си разрешавам да измоля, щото да допълни идеята си, така че поне на Курилските острови земята да запази сегашната си цена в йени, за да е възможно да се отлеждат магарата за внос в България срещу кисело мляко, с марката Израел.Е, за сега не съществува тази запазена марка, ама не е трудно да се учреди само с продажбата на един апартамент или луксозна къща.Ако пък му хрумне друга идея за име на млякото, нека да е Магаре, или пък да нареди да му напишат сценарий за театролно представление когато през Август му предстои поредното посещение в Bohemian Groves и дал Господ още дълги години да ни весели бохемите с ловната си пушка.Писал съм за едно голямо Магаре по ФЕЙС-а-ми и не възразявам да си присвои авторството.

След 100 години , планетата няма да съществува , още от сега учените тръбят , че планетата НИ е ....ТОКСИЧНА .

България, Словакия, Унгария, Литва и Латвия вече предприеха опити чрез протекционистки мерки да се защитят срещу разпродажбата на земеделски земи на чужденци. ЕС обаче заведе срещу тях наказателни процедури - заради ограничаване на свободната конкуренция. хитро измислено.Вкарват те в кошарата подхвърлят няколко субсидии за да зарибят и след това същите тези които дават субсидии си вземат това за което дават субсидии.Храна гази гладен стои.

то проблема не е че се продава на чужденци. Немеца няма да ти изкупи 1/2 от БГ. Проблема е местните фирми, които са собственост на 1-2 групировки, повечето спонсорирани и подкрепяни от самото им създавне, от една голяма държава на Североизток, ако не знаеш! Точно ЕС създаде правила по които да има максимални декари на една фирма/човек, обаче нашите го решиха проблема, като се разцепиха на 100 под-фирми. Пак ЕС му бил виновен ..идиот.

stan_posta@

Какво да вика един крадец, освен "дръжте крадеца". Русия била купила заеми в България !?! Тя нейните не може да разоре, за какво са и българските ?

То какво да се очаква след като цената на хляба не пада понеже се изнася .Щом няма мърдане и ядем не качество хляб при толкова субсидии и износа е първото за което се сещат .

Всички на бесилото, продажници български, не се награбихте, провалихте една хубава държава, разпродадохте я алчни политиканти, мамка ви, нямате ли съвест?

Политиканите-предатели едва сега се събудиха !? Трябва да има народен съд над "десните" талибани ,заради техните престъпни "реформи" !

вместо да се надхитрим относно земеделието , както съществува , да поставим акцент върху развитие на не развити отрасли , в които има предостатъчен природин , но не използван ресурс .

Да продадеш земята си е грях за мене и какво като ще имаш пари за самолет да копаеш лозето на някой италиански,испански....фермер,който пие вино и бира от сутринта и се държи като Господ. Не продавайте ,дайте под наем,занемарете ако трябва но си оставете българския корен.

ще има ли нефто-газопровод в РБ ? продай на-време . после ще получиш трохи за скъпата ти земя .

Минава точно през нивата ми и писта за НАТО има проект-доволен ли си ? Трохи ама друг път.Защо трябва да отговарям на глупаци заврени в жилища без земя е въпроса.

не става да го занемариш..... има една простотия наречена "бели петна". миналата година едни кретени ни взеха една нива защото не сме я декларирали в общината. наша нива,с наториален акт, отива някои и я сее. тази година може и нищо да не е засята но ще я декларираме, не за друго а защото са нагли.

ако данъчна ти оценка е 100 лева , пазарната цена 1500 лева , и отжудаването си върви заради автомагастрилата и ефрофондове на нивото от данъчната оценка , тогава по-добре да се продал на време , а не да си очаквал бърз път от София до Черно Море . Имала масова такава практика под един министър , после станал още по-важна фигура .

Комунистите и техните фирми в обръчите на БСП, ДПС, ДОСТ и руски фирми са собственици на 90 % от земеделските земи в България!! Във всяка нормална страна, дори в путлерска Раша има възможност да се провери кои фирми с каква собственост разполагат и с какво се занимават, колко пари за данъци дължат, откъде се финансират и т.н.! В България нищо не може да се разбере и провери, дори журналистите обязани да правят разследвания НЕ го ПРАВЯТ! А вместо това се занимават да бълват клюки представени по неграмотен начин!! Някой знае ли "Октопода" на кого е собственост, колко земи стопанисва и колко данъци плаща??? НИКОЙ не знае!! -А знае ли някой Ахмед Доган, Гоце Първанов, и цялата политическа пасмина какви активи свързани със земеделски земи притежават?!? Отново НИКОЙ!! Тази невероятно нагла, пошла, античовешка стратегия на грабене на земи и обезлюдяване на цели населени места -заради липсата на поминък и обезземляването-поради довеждането на хората до невероятни нива на бедност, ТРЯБВа ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНА!! В Германия няма нито един собственик/ фирма на земеделска земя, който притежава повече от 5000 дка. В Бг имаме местни дерибеи с по 10-15000 дка?!? Това какво ви говори?? На мен само едно - държавата е поставена на колене от банда червени, комуноидни бандити с руски души и школовка!! А журналята е време да се размърдат и да разследват, защото това е техния смисъл и задача!!!

откакто си вземам хапчета , ми е по добре !

Според една статистика, у нас най-много се заселват руснаци. По черномоирието особено.

500 000 имота в ръцете на руски мафиоти. Какво да говорим повече!

Става въпрос за земеделска земя, моля,моля. Там са фондовете на турците и евреите.

да не им строим и продаваме тогава. Ама се замисли колко пара са вкарали руснаците у нас и колко ЕС? Аз съм оптимистически песимист. Така и така няма да е българско, ама да е поне руско, а не турско. Хахахахаха. Земята е на феодалите. НАрода е свободен в големите градове. Феодализъм. Средновековен. ри това у нас е и мутренски.

И ква е разликата, дали господарят ти е руснак, турчин или арабин? Все си роб! Плюс това от историята е известно, че руските роби са били по-зле от турските, защото като са идвали на война в Османската империя са се шашкали от стандарта на поробените.

Моля Дир да не ме изтрива- може ли някой да ми каже в коя част на България почти няма цигани?

Искам да допълня, че въпросът ми е сериозен и ви моля за отзив. Също искам да ви попитам какво мислите за Боженци? Питам защото искам да купя имот в България- българка съм- а не вярвам много на брокърите.

Красиво е и няма цигани а комшия ще ви е някоя тлъста мутра.

1/3 сигурно е на Турция вече. Като мине 1/2 ще разбереш на кого е? На султана. Хахахахаха. Е те затова комунистите я бяха одържавили - белким изкара още 13 века ама няма. За 27 години 13 вековна история я профукахме с алчност и простотия та станахме за срам и резил в ЕС. Земята я заменихме за ново строителство трето качество, криво, чепато, скосено, без паркоместа, без гледка, без въздух ама у големите градове. Далаверка, а?

Е и? Това са фактите. Пишете за варианти на решение! Голата констатация е като секс на голо ... Или ний да се изходим, нали сме джурналя и господаря, затова ни плаща - па вий ... кучета ви яли! :)

ето ти решение. София и няколко големи града изсмукаха човешкия ресурс и причиниха разпродажба на земята от хората за да имат пари за скъпи жилища. Сега няма оправия. Няма хора, няма младежи, няма поминък, а и какъв бизнес малък да правиш в мутренска държава като населението намалява с по 1 процент поне годишно в повечето градове и села, а и отделно застарява и оттам и обеднява. А местните феодали стават все по-върли, а са в общия случай все приятели на онзи най-отгоре.

Абе, да не обидя някой, ама колко от коментиращите се занимават със земеделие ? Може да не е само със земеделие но примерно се грижат както следва за поне 5-10 дка, било градини - овощни или зеленчукови или нещо друго от тоя род. Можете да ми отговорите на реплика. Имам чувството като чета коментарите, че освен от футбол, медицина и строителство, вече всеки разбира и от земеделие.

Въпросът е психологически-продаваш земята и оставаш безродник,роб на големите концерни и вафла "Боровец"

Аз мога да си призная че нямам нищо общо със земеделието 4то поколение градско чедо. Нямам вили, земи и т.н. Седя си по цяла година в града с изключение на почивките. Но бащата на жената е от село и има някакви ниви и мога да кажа че със сигурност няма да ги продам. Предполагам че рано или късно ще ги отграднат по един или друг начил но аз доброволно няма да ги продам.

Е да ама децата ти вече са хибрид-град- село и какво те ще решат е друга работа.

С този ник който си избрал мисля че ще ти се наложи да попиташ американските фермери.

Това ми намирисва като капиталистическо ТКЗС. Много по зле от преди 89та. Тука връщане на земи няма да има и всички ще сме сгушени в скапани апартаментчета в големите градове. Ще видите как 6 мильона се събират в 4 града :-)

съборетени .

Вчера гледах за имоти в България и косите ми се изправиха като видях колко къщи и земя са оставени да пустеят. Земята иска работа, не европеизиране. Баба ми казваше, че работата иска ръце, а не само молтва. Бъългарите сами си съсипваме държавата.

Сигурно си земеделец и те боли душата като гледаш необработената земя на картинка?

Закъснял въпрос. Девизът днес е - продай земята на предците и бягай в чужбина или в краен случай купи копторка в София на невероятна цена, без паркомясто със статут на обор, скосена, крива, на амнайстия етаж, но в София. Това е. Собственост българите имат все по-малко. Само жилищата остават.

И жилищата са временни! Като ти тропне на вратата Топлофикацията.... Имаше един уестърн в който белите искат да купят земя с хартиени пари. Вожда на племето хвърли в огъня шепа земя и парите и ги попита : Кое от двете се изгуби и кое остана? Земя /докато успявам/ НЕ ПРОДАВАМ!

Какъв реторичен въпрос! Простичко, в ръцете на тия, които имат пари ! А кои имат пари??? ...голд....блум....фелд...сон...берг итн.

А руските "инвеститори" защо си ги забравил??? Умишлео ли?? Половината земя в Бг се държи от руски свини близки до ПутЯн!!

разменям земята на дедо за айфон и мерцедес е 220 или бенве 5 тунинговано и малко жобни да водя цура в мола за сандалки

СЛЕД 100 ГОДИНИ НЯМА ДА ИМА ХОРА НА ЗЕМЯТА А САМО МУТАНТИ КАТО ГЕРБАДЖИИТЕ КОИТО ЩЕ СЕ САМОИЗЯЖДАТ.

споко ве ...след 100години комунизма пак ще се върне и земята пак ще е на всички труженици ...тей че не ми се слушат глупости от разни спекуланти и прекупвачи койт накупил хиляди декари акри земя накупил ама кво от туй :)

Мой познат от известна автокъща в София ми е споделял, че месеците след отпускането на земеделските субсидии, продават за няколко милиона повече луксозни коли на аграри от провинцията в сравнение с останалата част от годината. Вие сами преценете къде отиват субсидиите. В същото време всеки, който се занимава с нещо различно от едро зърнопроизводство изнемогва и фалира, защото там субсидиите пак са на декар, но никой не гледа хиляди декари подправки да речем. Няма честно разпределение на субсидиите с две думи.

еми работете си земите на дедовците и бабите си ве що ги разпродавате на крупните земеделци и бегате у Соф'я да се тъпчете у мола на опашка що на нивта никой не ходи ами се на кафетата и на мола седите и накрая земеделците си купували лъскави лимузини напривия нямате еййй калпави българи завистливи

Нека да има колкото искат крупни земеделци, но не всички субсидии да отиват в тях за сметка на средните и дребните земеделци. Европа не им дава пари за Бентлита, а се оказва, че за това се харчат. Щом си крупен, едва ли имаш нужда от огромна държавна помощ, освен ако не си крупен само за да получаваш въпросната помощ.

до колкото въпросът с подправките се отнася към защитената растителност от българската червена книга , да отбележим , берачи няма . така , в чии ръце ли ? нечии .

това с червената книжка не върви . показва се , тук имаме делфинариум пълно с гмуркачи , и много голяма веселба с делфините .

щом си имаш познат от автокъща , едва ли ти да имаш трактор или непосредствена представа от земеделието .

Прав си, не притежавам и 1 метър земеделска земя, но това не означава, че не мога да съм информиран и да имам мнение. Аз и совалка нямам, но имам любителски познания за космоса. Жена ми притежава 300дка и ги дава под аренда като взима близо 20000лв годишно. Оказва се, че повечето от тези пари ги плаща ЕС и на практика арендатора ползва безплатно тази земя. Само големи зърнопроизводители могат да си позволят да наемат земя на тези цени, никой друг бранш, което води до изкривяване на отрасъла и пазара.

1. Веднага трябва да се спрат ВСИЧКИ евросубсидии за българското земеделие. Защото те подпомагат българските фермери на 5 %. Останалите 95 са кражби и далавери. Софиянчета с джипове и вратовръзки, дето нива не са видели и компаньонките им, точат всяка години стотици милиони. А освен това вероятно турски лица и фирми чрез подставени лица и смесени дружества изкупуват българската земя. Така е казал Ердоган - този път ще ги превземем без бой. Утре като населението в по-голямата си част е турско и земята си е негова, за каква България да говорим.

Говори се, че от земеделие няма прокопсия- вярно е че земеделството е тежък труд, но селянина никога не остава гладен. Ако селяните произвеждаха добра стока и не хитруваха всичко щеше да върви на принципе- ДОБРАТА СТОКА НЯМА НУЖДА ОТ РЕКЛАМА. Това що е добро хората бързо го откриват и зная за хора които отиват и купуват от частният производител защото стоката му е добра- дори когато хората трябва да отидат на 20- 30 километра надалеч. Питам ги не им ли омръзна- не, казват искам яденето ми да ми е вкусно.

дрямка на един понеделничен сутрин . месото от бразилия ,сокове също оттам ,мляко от германия , сирене от франция ,къшкавалот англия ,изделия от тесто , италия , зеленчуци , гърция ,турция , бразилия, итака нататък . струва ми се , или авторите тука не ходят да пазаруват , или мама им готви кльомбата по-добре .

Олигархична.

FUCK EU!!!

3000 лева минималната заплата !

не се къхари.

FUCK U!!!

И в чии ръце е земята на България?

които получиха куфарчета от партията. Кой може да копа с мотика стотици декари? Нинова ли?

На чорбаджиите. В ръцете на чорбаджиите е земята ни. На нашите чорбаджии, червените. Бившите комунисти. Затова Волен така силно реве да не си даваме земята на чужденци. Щото чорбаджиите ни изедници ще заслабнат, няма да имат кого да експлоатират. Защото чужденците ще ни плащат повече отколкото нашите чорбаджии. Чорбаджиите са били експлоатирали бедните българи още по турско време. Нещо повече - всички знаем че повечето чорбаджии са помагали на османските турци, такъв е и наш Волен Сидеров, не случайно много хора забелязват колко добре ще изглежда той с един фес на главата!

имам доста познати работещи земеделие. Прибират субсидиите и яко плюят по правителството. Викам им: Добре бе, като ви беше толкова готино в ТКЗС-то едно време, що се не кооперирате пак. Единия има комбайна другия сламопреса третия друго. Па и по-лесно ще теглите кредити от банката и прочие преференции. И тогава се почва: ма ти тоя не го знаеш- тоя пие, мързел е дава всичко по жени, за нищо не става. Ми то в ТКЗС-то едно време да не са били ангели, пак същите са били. Нещат да се кооперират, а псуват властта и хвалят как било едно време и колко овце са писали болни и са ги изяли. Чудна българска работа?

тук се търси следваща трибуна за едни референдуми : хората с никакво знание от областта , да се произнесат с какви или не теории за общото добре .

Максимални субсидии до 100дка на лице, фирма или свързани лица и фирми. Лимит от максимум 10% от земеделския фонд да бъде собственост на чужденци от ЕС и никакви други. Всеки чужденец да има право да наема колкото си иска земя, но не и да купува. Мерки за стимулиране на зеленчукопроизводството, редки високодоходни култури, животновъдството и т.н. а не само зърнопроизводството където има 14 големи фирми в България и те взимат 90% от субсидиите. Вместо да изнасяме суровината зърно, по-добре да слагаме малко добавена стойност и да изнасяме поне брашно, да не говорим за други продукти. Лесни и ефективни мерки, но трябва някой да се опълчи на лобистките интереси.

сиреч национализация и излизането от ЕС . тогава всеки сам да си пича хлебецът .

Ако само това разбра от написаното...евала на българската образователна система, освен, че не можем да пишем, не можем и да четем вече.

Мили мои земнофили :) За разлика от движимото имущество, с което човек може да прави каквото си пожелае, със собствеността върху земята нещата стоят по малко по-различен начин. Ако не ми вярвайте, опитайте да не си плащате данъците и вижте какво ще се случи с "вашата" земя. Ако пък вярвате на прогнозата, че земеделската земя ще поскъпва, вместо да врещите, купувайте и вие. Ако се притеснявате, че след 100 години няма да имаме какво да ядем, защото няма да има достатъчно земя да го отглеждаме, поинтересувайте се за обема на земеделската продукция на единица площ днес и сравнете с преди 50 или 100 години. За много неща имаме да се притесняваме в милата ни татковина, но какво ще се случи със земята в нея след 100 години далеч не е сред най-важните от тях.

правилно !

А у нас селяните си разменят земите за 10 год Мерцедес и джобни за софийския мол.

И какъв е отговорът на въпроса в заглавието?

средната цена около 1000 лева , докатопритях цените почват от 2000 евро и стигат до 7000 евро на декар обработваема земя . но дават Румъния като пример , там цените са на нивата от преди 20 години , български , сиреч 100 - 300 лева на декар . а с влизането на Украйна в земеделска политика на ЕС , либерализация на тежен пазар , продажба на неизползваните масиви от собственик фабрики (спомагателно стопанство) , 1/3 до 1/2 от общата обработваема площ на Украйна щял да излезе на пазар : цените тогава падат , свръхпредлагането .

нека да почнат проверки на големите земеделски фирми и ще стигнат до хората които ги спонсорират,повечето големи фирми са мутренски,а е всеизвестно мутрите на коя партия бяха подчинени още от зората на демокрацията,жалко че има малки честни фирмички които едвам кретат,щото за тях няма евро кокал

нали уж никой нямаше право да има повече от 500 декара в закона го пише? пак са правили нещо тихомълком. боклуци.

ще ти кажа. Създават се 5-6 дъщерни фирми и се владеят 130 000 декара. Трудно е за управление но се справят.

на ръка да ги обработват , твоите 100.000 декара ? колко струва един трактор ?

Ал

Къде е това ограничение? Не го намирам.

Ал

Въпросът ми е сериозен. В кой закон е записано това ограничение?

става въпрос за квотирането на субсидите . има и друг параметър ,маломерни имоти , където става въпрос за окрупяване . последното може да има два измеренията , първото окрупяването на тези парцели около градове . а второто вече относно чисти земеделски масиви .

Младите, чакат за починат баба и дядо да продадат нивите за жълти стотинки и да изчезнат от България. Едно време хората са ходили в чужбина исъс спечелените жълтици са купували ниви. Сега бягат и не мислят за връщане. Властта мисли само за грабителите "ГОЛЕМИ ИНВЕСТИТОРИ".

Че нали това е целта на това гнусно "занятие", да се промият мозъците на младите и да забегнат те да слугуват в Западна Европа и Щатите, а тук чужди и местни дерибеи да заграбят земята и да лапат во веки веков. Само не знаят милите как да се обезсмъртят ама и за това се надяват един ден науката толкова да напреднела, че да си купят и безсмъртие.

И като прогонят младите, от кого ще лапат? Двете ти тези са в логическо противоречие...

в Расия, а на запад...

аааа, не всички правят така нашето семеъство по правило правим винаги обратното... когато ни викаха предатели ние се борехме да оцелеем в европа, сега когато всички се борят да са в европа ние си купихме селска къща и земя и скоро ще сме за постоянно в българия.... познавам още 4 семеъства като нас

По-точният въпрос е :В кои ръце ще бъде земята на България!Българите и България бавно,но сигурно загиват!Въпросът е,кой ще ни наследи?

Че нали това е целта на това гнусно "занятие", да се промият мозъците на младите и да забегнат те да слугуват в Западна Европа и Щатите, а тук чужди и местни дерибеи да заграбят земята и да лапат во веки веков. Само не знаят милите как да се обезсмъртят ама и за това се надяват един ден науката толкова да напреднела, че да си купят и безсмъртие.

Корупцията се подхранва с безумни субсидии, които не почиват на нормална логика. Дават се пари за чистене на горски ливади и куп глупости, а реално не се поощрява дребния семеен фермер и овощарството и зеленчуците

зеленчук ли ? имаш ли "собствен" кладенец, нали ...