И Швейцария отвори ”вратите” за български работници

От 1 юни отпадат ограниченията за свободно движение и достъп до пазара на труда за българи в Швейцария.

Обратно в новината

Коментари - И Швейцария отвори ”вратите” за български работници | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Швейцария не вярвам да стане балканска, но България си върви към мангалска..

Ква швейцария бе луди ли сте - я отпреде пред пеналката кво е яко. саседа бай Иван е седнал на дървената пейка пред панелката у люлин 3 и жули некаква жълтеникава субстанция от пласмасова бутилка. До него леля Пена псува шефа и БГ-то и пожарникарите и заплатата с тези 500 стотака не се живеело, отдоло баш тийн е надул Азис и си развява па...та на болкана в панелката в Люлин 3 . Жената вчера я нахапаха некакви помяри дето фандъка щеше да ги събира по едно време, колата падна в двуметрова яма по новоремонтираната от Боко кв. уличка - Каква швейцария при тази яка соц. картинка - тука си ни е супер ....

Abe Petkov, zadavih se ot smiah:))))))

Ясно е, че там няма кой да работи мръсна работа за жълти стотинка. И хайде наште елате да ни метете улиците, да извозвате боклуци, да гледате тежко болни, умиращите...

ами стойте си у форума бе :))) и във великата България. плюйте си комунизма дето ви спирал да се развивате години наред

Ей сега ще се развиваме и в Швейцария.

ще бъда изключително радостен когато и България отвори вратите си за български работници. Но не преносвачи на мръсни чарщафи , готвачи , овчари и козари /това е към момента стратегията на ЕС итези над тях/ както е съгласин да бъде и ни насочва г-н премиера. А от онези изчезващи вече професии с които основателно се гордеехме. Някога.

Почти няма надежда. Виж колко са ти сложили минуси. Със сигурност не са от тези професии.

професиите ми са две - добре платени --- джиткай с чаршафите

момента сим в зурих има пари но квартира няма рака це не ее лесноо и е наи скипо от зелия свят тука много скипо *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

приятно пътуване и престои ! кроасан с кафе 35 франка- 60 лева ! и никакви соцялни помощи ако не сте швеицарец !

ние не си падаме по соцялните

someone

мечтата на много българи - да идат на запад. а у нас красиви полета, планини, гори, плажове, морета опустяват и чакат новите си заселници.

Там искат да се работи бе!

тоя бял сняг ще го помъргуваме и него. Лежиш на сянка в Алпите, пиеш студена водица, 3500 марки те чакат - кво да праиш друго освен деца ...

пощенски... дори валутата не знаеш, ма дърдориш

остаи човека да си лафи бе :) кат го гледаш/четеш претенции на знаещ ли има айде ся . ти си живей с претенциите, а човека с хумора :)

Частично вярна информация. Разрешителното за работа си остава за всички, които нямат швейцарски паспорт. Сега обаче сме в "по-елитната" им група и вместо 1600 разрешителни за българи и румънци заедно, попадаме в групата 24k разрешителни за целия ЕС. Швейцарците наемат хора от различна националност само, ако фирмата докаже, че никой швейцарец не пасва или не е кандидатствал за съответната позиция. И разбира се, конкретната фирма трябва да заплати тази "екстра" разрешително за работа. За това не съм напълно сигурна, но мисля, че имаше и някакви ограничения за това за колко разрешения може да кандидатства конкретната фирма. Така че... не е точно "отворена" за нас, както го изкарват

Работя в Швейцария. Поне в научната дейност няма такива условия от сорта " никой швейцарец не пасва или не е кандидатствал". това беше изритано много от отдавна. Набляга се на квалификационния ценз и нищо друго.

разбирам, аз пък там уча, но за мен това е едно и също нещо - ти си по-квалифициран от швейцарец в дадена област, затова са взели теб. Ако имаше кандидатствал швейцарец със същите характеристики и съгласен да работи за същите пари и при същите условия , щяха да наемат него.

Чу ли , мъ, Айше, шъ стааме швийцарци, ма!

Много си прос ва Асане - пиши чи търсили работници, ва!

Спомням си преди 15-тина години беше. Тогава работих за една швейцарска фирма и често ходих в командировка за седмица до там. Всичко точно, законно. Обаче какво ме бяха нарочили от швейцарската полиция, спя си аз в хотела, будят ме по някое време, стаята вече пълна с полицаи, казват ми да ида до стената, аз по боксерки, претарашват основно стаята и багажа ми, нищо не намират, казват извинете, приятен сън и си тръгват. След 3 дни пак. Поне 5 пъти са ми го правили тоя номер.

Е те и сега катаджийте им могат да те глобят с обяснението...че по слух и усет решили, че караш прекалено бързо :) Краварска им работа на шоколадови петна :)

Може да е имало някакъв сигнал срещу теб и да са решили да те проверяват докато открият нещо, иначе да те дебнат така си е малко прекалено, даже според мен си имал основание да подадеш оплакване за полицейски тормоз.

хайдИ му сичкуту сиган на него Ф Шийцаря на помОщи

Първо Швейцария да се разбере с Германия, чия икономика ще подпомагат българските работници!

И Швейцария отвори вратите за български работници Аз мисля , че най-бързо към Швейцария ще се изнесат най-'квалифицираните' ни "работници" в сферата на кражбите и доенето на социални системи, т.н.мангали.

Недей да ги мислиш швейцарците. Не случайно държат този стандарт. Няма да позволят на нашите циганите да им доят системата имат си закони.

бяха ограничванеи българите, а на мангустите никога не им е трябвало разрешително за работа, защот те "берат" къде що намерят..

someone

един българин да е добре там трябва - да им говори езика перфектно, да има тяхна диплома, ако има претенции за работата, да има поне един приятел от местните, още по-добре съпруг/съпруга да му помагат, да познава културата, която е много далече от балканската - постижимо е, но за малцина.

Ами, че така е и в Австрия!

АЙДЕ ЮРУУШ НА МАНГАЛИТЕ !! КАТО СЕ ЗАСЕЛЯТ СЛЕД 1 ГОДИНА ШВЕЙЦАРЦИТЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА ИСКАТ И ДА ЧУЯТ ЗА НАС.

Уралаа батееее

Швейцария е една от най-дискриминационните държави в Европа. Трябваше да бъде разрешено на българите да работят свободно там и да живеят, но швейцарците си имат своите предпочитания. Докато българите са дискриминирани, то в Швейцария свободно се настаниха да живеят албанските мюсюлмани по времето на войната в Югославия.Страната беше залята от албански главорези, които бяха допуснати с привилегии и представени като жертви, като същевременно извършваха престъпления на швейцарска земя. Сега има и мюсюлмани бежанци, допуснати и посрещнати много добре.

Ами, че така е и в Австрия!

Сърби и всякакви други от бивша Югослвия има в цяла Западна Европа, те бяха хуманитарни бежанци в началото на 90-те години на 20 век, имаха война, ако помните. Сега новите хуманитарни бежанци (кои истински кои не) вървят по техните стъпки. Докато българите искат да работят за повече пари, не бягат от война.

Защо бягат, вместо да си оправят Родината? Ако недай си Боже стане подобно нещо и в България, кой ще оправи страната? Ще чакаме германците ли? Докато нашите "мъже" бягат към Германия?

+ 2 000 000 от Босна

Нека и САЩ да отворят врати , за китайци , и МАРОКАНЦИ !

А как е въпросът с Бг-ромите ?

Като фъф , Франция . Връщане ,с първият влак !

Велико постижение е членството ни в ЕС.Как го постигнахме?Един Господ знае..По милост или не-факт е.И българските политици имат силни моменти, не може да се отрече

someone

по милост.

Това,че сме в ЕС е само минус бе овчи!Ти ако си имал дупе да излезеш и да работиш на вън,нямаше по цял ден да стоиш и да цапаш Дира с глупавите си постове!

Голямо "постижение" - допуснахме да ни окрадат и разрушат държавата, срещу възможността да им мием чиниите и задниците.

кой мие чинии? Знаеш ли колко млади хора успяха да придобият образование в западна Европа последните 9 години и в момента работят в офиси. преди да велзем в ЕС бяхме трета страна и таксите за университетите бяха непосилни за повечето хора! Тези с чиниите ги има разбира се но като не знаеш езика и нямаш образование това ще правиш.

Аи ся всички мангасари юруш към Швейцария :)

ние възможните варналии не се вълнуваме от такива новини, тук в варна заплатата е 2000 евра хаха, само малоумните и мързеливи бягат по чужбина !!!

.. абе, барналия... за шест месеца или за една година... е тая заплата в евра...

Кат' тъ гледам г-н''В Варна''...Баш си от най-възможните

Като те гледам колко неграмотен гагаузин си,та ти вярвам,че заплатката ти е 2000 евра,но уточни,че става въпрос за 1 година,че да те разберат правилно хората,защото те от гагаузки пинизи не разбират!

С нетърпение очаквам Късото да отвори вратите за "работници"!

Сега ще се спуснат около 12 милиона българи към Швейцария. Чеки да са фана за едно дръво. Да не ме отвее навалицата!

Не се лъжете! За работа ще искат да им говорите езика, че и диплома по специалността да имате, а нищо чудно да ви накарат и реално да работите! Мерси ви за такава "работа"! По-добре да си кЕсим в кръчмата с аверите, да нищим политиката и колко ни е скапана държавата и да взимаме от пенсията на бабичката и дядото.

Ти луда ли си!?!?!? При живи баба и дедо да ходим да им работим!!!

Да , за предпочитане сме ,пред бежанците ... Ще си попълнят КВОТАТА С БЪЛГАРИ ,ВМЕСТО С БЕЖАНЦИ ... ШВЕЙЦАРИЯ ЩЕ ПРЕЦАКА САЩ , С БЕЖАНЦИТЕ ...

someone

там е много хубаво, но ще идат малко, понеже е далече.