Евростат: Българският ИТ-експерт е млад мъж с добри доходи

Близо 70 000 души са работили в България в сферата на информационните технологии през 2015 година според анализ на Евростат за развитието на ИТ-сектора в ЕС.

Обратно в новината

Коментари - Евростат: Българският ИТ-експерт е млад мъж с добри доходи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ИТ е от ИДЛ - талибан, мигрант, перверзен гаджалин с мюсюлмански произход!

директно от извора - работих като електронен инженер за повече от 15 години у родината, после малко роPство докато избутах пак ит, и в момента дигам на 40к у лондоня..... е да, минаха годинки, ма които си го може, си го може..... а коiто си го не може, го духа и бlиже....

40 хиляди е много малко в Лондон, с такава заплата трябва да живееш доста далеч от центъра и/или в кофти квартира.

От 2011 до 2015 са минали 4 години, не 5, както пише в статията.

2011,2012,2013,2014,2015 та колко са 4 или 5

Навремето прочетох една мисъл, която много ми хареса - IT бизнеса в България се развива много добре, защото мутрите, спекулантите и бившето ДС не разбират достатъчно от него, за да се намесят и да го опорочат. От 7-8 години съм в бизнеса. Започнах като младши сис-админ, сега съм на ниска мениджърска позиция. Мога да ви кажа, че това е така. Мутри и измикяри няма. Може да има шуробаджанащина - НР е класически пример за това, но другаде няма. Хората работят, помагат си, учат се и ако си умен и работиш добре и качествено - гледаш да не излизаш в болнични, защото получаваш над 2500лв. и за 3 дена болнични губиш 100-150 лв. Настина заплатите почват от ок. 1500лв. (освен в кол центровете, там са по-ниски) и наистина ниско и средно ниво мениджърски позиции започват от ок. 3500лв. Също така ако искате смяна на заплатата, сменете си работодателя, иначе просто не става. Не са свикнали още. И наистина има специалсти по някои екзотични технологии, които взимат по 5-7000лв. на месец и им ги дават. А, да, щях да забравя - майната ви на всичките хейтъри и тролове. Това съм учил, това работя от 8 години и говоря от личен опит.

Почти съм съгласен с теб. Освен с шуробаджанащината...няма фирма с повече от 200 души където това да го няма. Неизбежно е баце...е може и да има някоя но аз да не знам...и все още има комсомолски кадри тук там...преди 5 години бяха повече но сега са доста по малко...такива които да ти изпият здравето...сега не смеят щото може веднага да си дигнеш чукалата и да идеш при душманите им...

майна ти и на теб. В България няма специалност по ВУЗовете сис. админ. А шуробаджанащината я има в частните фирми отдавна щото просто са частни. Както казва българина "чорбаджията" каквото каже това става. А в чуждите фирми упр.състав също е българи така че с нищо не се е променило. А подбора на переснола е смехотворен в това си 100% прав. Бачкал съм в банки, бачкал съм в доставчик на инт. и мрежови услуги. ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА Е НЕЩО УЖАСНО. Бачкал съм и в фирми които изнасят основно за чужбина и то не малко продукция. От едната напуснах защото ръководния състав на ИТ отдела ни бе семейство на всеки 6 месеца бягаха сис.админите. Другата блъскаш като улав по цялото предприятие с размер на голямо село и накрая минават с малко пари. Никой не ми гледаше стажа и знанията важното е да се харесате визуално. На друго място са ме питали дали членувам в някоя партия! За тва да кажа много са малко сериозните фирми в ИТ индустрията ни, ако изобщо я има тая индустрия! Ако кол целтъра и 10 фирми дето са записани да снабдяват държавната ни администрация с техника се води индустрия значи аз съм великан!

Виждам, че се заформя дискусия. Харесва ми. Ти защо се обиди на майна - хейтър ли си? Или трол? Специалност "Сис Админ" няма, но кога казах, че съм завършил това? Нека да се разберем така, шуробаджанащина има навсякъде. Повярвай ми, работил съм извън BG (и нямам впредвид Гърция) дълго време. И там съм я виждал. Просто западняците са разбрали, че това е зле за бизнеса, а бизнеса е това, което храни всички. Докато нашите работодатели още не са го осъзнали. Има фирми, в които това не се толерира, ама хич. Например, фирмата, в която работя сега, си длъжен да декларираш, ако твой роднина работи тук или ако дори кандидатства за работа. При кандидатстване е същото. При установяване на невярно попълнена декларация - вън. Може да се жените вътре във фирмата, но не и да внасяте роднини отвън. Докато по времето когато работих в един огромен support center - във всеки екип над 10 човека имаше поне един, който не само, че е некадърен до безпомощност и го пазите от работа да не съсипе нещо, ами и взима по 30% отгоре и е забранено да питаш "Тоя за какво е?" Само че всичко свястно напусна тази фирма, излезе им име и сега търсят хора буквално от спирките, за да си попълнят дупките, защото са останали само по шуробаджанаци. Има сериозни, добре плащащи фирми, в които се работи сериозно и професионално. Някои дори са и български. Да, има шуробаджанащина и в IT-сектора, но тя е с пъти по малко отколкото в другите сектори и на практика не се усеща.

вретено... търсят се водачи на биологични единици.

В IT сверата съм от 2003 но досега повече от 800лв на месец не съм стигал никога , пишат се пълни глупости по темата.

позитано се обади. под 1.5 няма. при програмистите стига до 15 000 (месечно) лв. в аутсорс компаниите.

Явно не си наясно че ИТ не е само програмиране бе драги! Точно по това се разбира че си много зле. Като удъртееш и те изритат от фирмата щото вече си бавен, не искаш да работиш по 12 -15 часа и да гориш в работата ще се запознаеш с други сектори от ИТ индустрията!

Смени малко чипа и не се страхувай да си смениш фирмата. Разбира се ако останеш в една и съща фирма няма да ти расте заплатата.

В момента в София продавачка в магазин не можеш да намериш за по-малко от 800 лева заплата!

София е друга България, ако изобщо е България!

Ако продължавате да пишете сФера с ''В'', скоро ще ви уволнят!

Уважаеми 007,пишете думата "сФера" като "сВера".Ако работите,както и пишете-и 800 лв.са ви много.

3евзек

Вера е секретерката на шефа. С нея работят в ИТ и програмират на Word.

Най -верният ми ход в живота досега беше да се прибира от Лондон в Пловдив и да изкарам половин годишен курс за програмист. Това стана преди седем години. В момента вземам два пъти повече пари, отколкото заработвах в Англия.

че от както се изучи в България за програмист взимаш бая мангизи в Англия като такъв? Хахаха поредните розови кьорфишеци. Колко е розово и убаво при бандюгите от ГРОБ!

Абе вие четете ли изобщо какво пишат хората или реагирате първосигнално - оплюй ближния. Човекът пише, че в момента печели двойно, отколкото е заработвал в Англия. Никъде не пише, че в момента работи като програмист в Англия. Аман от тъпанари, които коментират чули-недочули, прочели-недочели.

беше тогава? Без опит да те вземат може в ИТ ако си младок до 25-27г и това е в бг. А се пробай в англия и където да е б европа

НА ПОЗНАТ КИТАЕЦ , СЕСТРА МУ ЗАВЪРШИ ФИЗИКА И ВЕДНАГА Я ВЗЕХА НА БАЧКАНЕ В KPMG, И СЛЕД 3 ГОДИНИ И ПРЕДЛОЖИХА ДА ВЗЕМЕ ИЗПИТИТЕ ЗА CHARTERED ACCOUNTANT ... ПОНЕЖЕ ФИЗИКАТА И МАТЕМАТИКАТА РАЗВИВАТ МИСЛЕНЕТО :))) ДОКАТО ПРОГРАМИСТЧЕТА СА СИ ОГРАНИЧЕНИ ХОРА :))

са хейтъри като постоянното присъсвие на дейтройта и подобни

В Бг рядко се намира само програмист. Като минимум математик програмист. Нещо като двоен мейджор. Затова са добре, но са по-малко. И виж че 47% са жени. В равноправния запад жените са около 20%.

В САЩ а и на запад, освен в Германия, много университети дават образование само програмист и то много тясно. Тези наистина не ги взимат и са временни работници. Отнема повече време да им се обясни какво да пишат отколкото написването. Та трябва да изкарат и друга специалност за да имат стабилна работа. В Бг дават по-широка подготовка а и влизането е по-трудно. Туй си е така от времето на Сендов в мат.фак. в СУ.

Почти всички програмисти са математици и инженери. Останалите са физици.

Истината е, че на нашите програмисти им дават да свършат черната, трудоемка и по-елементарна работа, така им излиза по-евтино. А истинската, по-сложна и крайна дейност се довършва в чужбина. С две думи черноработници.

90 % от тези заети в сектора продават компютри....

Добре, че в тоя форум всички сте наясно ейй... Истината, 778, е че така беше преди 15 години, в момента ИТ сферата се развива изключително добре, развиват се продукти, стартъпи, и т.н. Аутсорсинг-а е на над средното европейско ниво, като заплатите са по-ниски от Англия, Германия, но пък съизмерими с Полша, Чехия, и по-високи от Русия и Украйна. Мога да ти изброя 5 големи световни фирми, на които research и labs офисите им са в България. А тия дето продават компютри не са в тази класация, но ако бяха, брат да ходя и аз да продавам компютри ако дават 2-3 хиляди на месец...

и кол центрове