С ”бюджет в сянка” БСП премахва плоския данък

Не се променя корпоративният данък - той остава 10%, но да се увеличи данък дивидент от 5% да стане 10%, предвижда алтернативният бюджет на БСП.

Обратно в новината

Коментари - С ”бюджет в сянка” БСП премахва плоския данък | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ма*ка им комунистическа! Ще вдигат данъците на хората, а ще държат данъците на бизнеса (мутрите) същите! Това ли ви е "социалния" план, а псевдо социалисти? Лесно е да бръкнеш в джоба на обикновения човек, но не и на тези дето ви хранят!?

Какви данъци ви пречат. Всяка партия, която побара властта "издухва" неефективно 15 -17 милиарда в крадене и малоумни разходи "за украса и престиж", от които се краде най-много. Ако променят данъците следват две неща: 1. Събираемостта рязко ще спадне, защото кой е малоумен да плаща тук много, ще отиде да плаща другаде малко -съвсем законно. 2. Техните комисионни ще спаднат с увеличението на данъците - ето това ги не им харесва най-много, защото утре ще ги махнат и няма парса.

"Според нея не е справедливо един работещ българин да плаща 10% данък ...., а един българин, който има фирма, ...., да плаща 5%" Сетила се Мара да се побара :)

Нинова хвърля тесли и тъпунгерите се хващат. 10% корпоративен данък + 5% данък дивидент прави 15%!?!?!? Кой идиот ще го направи тъка, като през заплата ще плати само 10%. Явно тъпунгерите в Бг са много, та я слушат. Ако дойде на власт няма да пипне нищо.

Голямо БРАВО! Както знаем, дозата определя кога дадено лекарство се превръща в отрова. Плоският данък изигра играта си: ПЧИ през 2007-а год. са почти 9 млрд. евро. Повтарям - 9 МИЛИАРДА евро. РЕКОРД! ПЧИ през първото полугодие на 2017-а год. са 405 млн. евро. 405 милиона - 15-годишен МИНИМУМ. ... Данъчната система в България е най-несправедливата не само в ЕС, но и в Европа. България е ШАМПИОН по ТЕЖЕСТ на акцизи и ДДС. България е с най-ниски преки и най-високи косвени данъци. България е с най-антисоциалната и антиинтеграционна данъчна и осигурителна политика... Тежестта се обира от бедните за сметка на богатите. Ножицата между бедни и богати се разтваря всяка година... Броят на хората, живеещи под соц. минимум, расте ли-расте...

Комунягите ще ме разплачат! Големи артисти са! Да вдигнат данък печалба на фирмите от 10% на 20%. Едва тогава, когато се види, че е ефективно да вдигат данъците на обикновените граждани. В този ред на мисли, да накарат фирмите да плащат на работниците си осигуровките и да обявяват реалните заплати, а не да се води на хартия човек на минимална заплата, а на ръка да взима още 800лв.

Алтернативният бюджет на БСП е реализируем и добър, а най-важното е, че в него присъстват политики, насочени към разрешаването на основни проблеми в обществото. Адмирации към хората, които са изготвили.

Същите, които ни оставиха под чернобилския дъжд, сега обещават "здраве за всеки". Същите, които направиха 3000лв.=$ 1 сега обещават повече пенсии и за заплати. Същите, които принудиха хората да бягат от България, сега обещават да ги върнат. Същите, които станаха милиониери на гърба на хората, фалираха банките и окрадоха спестяванията на хората, сега обещават да спрат бедността. Същите, които създадоха мафията, сега обещават да се борят с нея. Същите, които станаха известни с червените си куфарчета, сега обещават да се борят с корупцията. Същите, които стреляха по хора без съд и без присъда, сега обещават по-добро правосъдие. Простете ми, че не ви вярвам!

Да, същите - които и сега работят за бизнес мафията, които им плаща да творят безумни предложения. Колкото по-ниски са данъците, толкова по-добре функционира една МАФИОТСКА държава - по-малко за крадене, по-малко регулации, по-малко възможностти натиск. По-малка разлика между бизнес плащаш данъци и такъв на сиво. Когато данъците са високи, коректните биват наказвани с по-високите ставки.

"присъстват политики, насочени към разрешаването на основни проблеми в обществото" Pls, посочи една, която да е различна от 500 лв на тъмнозелените за майчинство втората година

Държавата да започне да си събира данъците и да извършва контрол на големите играчи Лукой,ЧЕЗ,НЕК,Софийска вода,Топлофикация.... и от всички безумни концесии, които направи през годините. Всичките тези чужди бизнеси, дължат във всеки един момент милиарди долари на "държавата" .

Така, с тази данъчна реформа данъците на над 2 829 000 ще намалеят, по-този начин спестените пари, ще останат при хората, които щи ги вложат в потребление и ще върнат по-голямата част от тях в бюджета чрез ДДС. Така че бюджетът нищо няма да загуби, а държавата ще спечели от по-високото потребление, тъй като ще бъде генериран икономически растеж. Второ не разбирам, защо толкова ревете от дигането на данъка върху дивидентите от 5% на 10%. Това е много добре, защото по този начин някои работодатели вече няма как да хитруват като си раздават заплатата под формата на дивиденти и по този начин да внасят по-малко данъци, от останалите работещи. Корпоративният данък се запазва на ставката от 10%, което е добре. Единствено данъкът на физическите лица, получаващи над 10 000 на месец ще плащат малко повече (15%), което в сравнение с други държави от ЕС е просто нищо. А самото увеличание ще хване не повече от 7000 - 8000 човека. Така, че що се отнася до данъчната политика в бюджета може да се кажа, че тя е добра, адекватна и най-важното би увеличила икономическия растеж. Но не трябва да се пропускат и другите аспекти от алтернативния бюджет, които също са добри и биха довели до висок икономически растеж, а от там по-висока заетост и повече доходи.( Създаването на 3 фонда: "Индустрия", "Иновации" и "Регионално развите", Развитие на капиталовия пазар в България и др.) Реинженерингът , предвиден в алтернативния бюджет в сферите на здравеопазването и образованието, би намалил драстично разходите в тези две сфери в бъдеще, и най-важното би увеличил в пъти качеството. Особено важно е, че в проекта важно място заемат младежката политика, социалната политика и културната политика. Алтернативният бюджет предвижда също така и повече пари за сектор "Сигурност", като тук е важно да се отбележи, че тези пари са насочени главно към модернизация на материално-техническата база на МО и МВР.

Хората, които не плащат данъци и да им ги вдигнат на 100% пак няма да ги плащат. Още по-голям проблем е с работодателите/робовладелците, като онези, които тези дни искаха да намалят болничните на хората (именно тези, дето имат нужда от пари за лекарства)! Когато псевдо бизнесите започнат да си плащат данъците редовно, тогава може да се мисли за реформа. Единственото нещо, което се постига с вдигане на данъците, е НАКАЗВАНЕТО на редовните платци, което е изключително некоректно. Голяма част от работещите се осигуряват на минималната заплата, за което най-голяма вина имат работодателите, които ги принуждават. Изобщо комунягите се правят, че неразбират какви са истинските проблеми и се гаврят с хората за пореден път.

Благославям майките на всички нвкрадили комунисти = 0. А случайно някой да знае колко корпоративен данък е събрало Мин. фин. Малко е да нарчаме КУРН. с обидни имена. Тя ще провери дали вали.

Да освободи от данък най-бедните? Че тия от БСП да не са социалисти?!

Как искат печалбите да излязат на светло при такива прости предложения ? Платил си веднъж като собственик данък печалба 10%, после дивидент още 5% за да разполагаш с парите си. Оказва се, че това е малко. Колко пари е платила Нинова след приватизацията в която е участвала и е захлебила доволно ?

От прости хора какво да очакваме? Ами простотии...

ако беше толкова умна колкото има претенции нямаше да е на това дередже.

К'вото и да правят тия, все е някакъв гяволък да си пълнят гушите! Всъщност и плоският данък бе въведен от тия народни обирджии, когато бяха на власт.

Проблемът в управлението на БСП не е в облагането. Лошото е, че то идва като част от "промоция" 3 в 1. По стара традиция ще оставят 1 млрд лв повече у хората, като половината ще представляват несъбрани данъци, а другата половина ще е от по-ниските ставки, което по същество ще представлява на гласове сред ниско платените и ниско интелигентните. За сметка на това ще похарчат с 2 милиарда лв повече и ще свършат работа като за 2 млрд по-малко. На година. Ако продължи достатъчно дълго, тогава отново ще има фалит под някаква форма.

Опаа, "ниско платените и ниско интелигентните" е изказ/списване, присъщ/о на нискоинтелигентните и неграмотните. Слято се пишат сложните прилагателни имена, в които първата съставка е наречие и пояснява втората прилагателно име или причастие. Двете съставки образуват смислово единство и са свързани посредством съединителна гласна или гласна, изпълняваща ролята на съединителна.

Да не говорим за пълния член, че ...

Много е странна соц-логиката..! По цял ден реват, че 99% от хората взимали смешни заплати. После обявяват, че ще отръскат останалия 1%, че да има пари за 99-те процента.. И на избирателите им звучи логично!

Кво е лошото да вкараме Германската данъчна система у нас? Не виждам германите да бягат заради данъците в другите страни. Айде да е в по-омекотен вариант и да не стигат до 50%, като там, ама поне да стигат половината - 25%

Малкото бизнес у нас го има само заради смешните данъци. Защото друго няма. Вдигни им данъците и ще започнат да се чудят за Германия, където реват от 45% данък, но го плащат, защото получават правосъдие, платежоспособни клиенти, ниски лихви, сигурност, квалифицирани кадри. А у нас има само едно - нисък данък. На което БСП се канят да посегнат и то след като те самите го направиха нисък, за да изперат парите от строителния бум.

Аха, значи аз ще бачкам като вол, ще намирам време и да продължавам да уча, и за награда, че имам акъл да се развивам ще ме стрижат за сметка на тези, които по цял ден мрънкат по кафетата, че работодателя не ги оценява? От какъв зор тогава да продължавам да си плащам данъците в България, като с капацитета си нямам проблем да ги плащам навсякъде по света? Просто това ще е последната еднопосочна вълна през терминал 1 на хора с мислене, които въпреки всичко се надяваха да променят нещо тук. След това ще има само злоба и опустошена територия.

Първо сива икономика под 15% И чак тогава може да започнем да говорим за вдигане на данъците! Не може да се посяга първо на тези, които в момента са съвестни, а всички ЕТ-та да карат гориво без ДДС и 'служебни' автомобили с данъчен крадит. Не може да има цели браншове в които всичко е на сиво, осигуровките на минимум, да се ламти как ще вдигнем на тези дето изкарват над 2600 и си плащат честно!

При стъпка 5% и граници 510 минимална, необлагаеми 5х510=2550 с 5% 10х510=5100 с 10% 20х510=10200 с 15% 40х510=15300 с 20% 80х510=40800 с 25% Над 40800 с 30% Първа група са без данъци сега 51 лв. Втора група са с данък от 0.01 до 102 лв сега са от 51,01 до 255 лв Трета група са с данък от 102 +10% върху горницата над 2550 т.е. макс 357 лв, сега са от 255,01 до 510 лв и т.н. Това е примерна стъпка с 5%, но може и да се прецезира със сметки и статистика. Всъщност и то мааалко повече ще плащат тези със заплати до 5000 на месец и една над тази сума ще има нарастване на данъка и то не кой знае колко.

Добре бе човек, ама нали този явно малък фирмаджия дето се спасява само с парите от дивидента все някога ще трябва да се пенсионира-и тогава ще се окаже че е на минимаална пенсия Вместо да се правим на икономисти а до тук всички в това число и специалистите на Нинова нека да подкрепят с цифри-толкова и толкова-на този праг това прави тази пара-аз такова нещо не виждам а само едно размътване на водата и скрит призев за класова борба срещу по-успелите

Другари, Червени кратуни, какъв ГЕРБ, какви пет лева! Преди петнайсет години ГЕРБ нямаше, а маса хора напуснаха и си уредиха живота навън! Това, което сега пропагандирате трябваше много отдавана да ви уврят кратуните! А колкото до ГЕРБ - вие сте еднакво зло за България.

ама,в някой друг живот. За сега е само зрител от трибуните,а така,както е тръгнало,партийните другари може и да я наритат в най-скоро време дори от трибуната

Плоският данък показа, че по-ниските данъци водят до по-висока събираемост и от там по-високи данъчни приходи. Големият въпрос е, защо Нинова иска по-ниски данъчни приходи? Защо й е умишлено да съсипва държавата? Не може да е от глупост, тя не е глупава.

Що бе? В Германия, Швейцария Швеция, Дания, САЩ, абе всички бели страни събират по-малко данъци отколкото тук ли? Няма силна държава и икономика, където несправедливостта е отчайваща. Българите затова бягат към държави с много по-високи данъци, а не щат да стоят тук с ниския плосък данък.

В цитираните от теб държави, средната класа и богатите са повече от бедните. Тук бедните са мнозинство. Ако натовариш богатите и ги накараш да си изнесат парите от България го ду.....те вие бедните.

Че трябва прогресивно облагане е ясно и тука съм съгласен с предложението, като добавя и поне още 2 стъпки до 20 000 и до 30000 с увеличение на данъка с по 5%. Обаче с дивидента трябва да е същото - Дивидент до 12х510=6120 лв не се се облага, освен ако получателя получава и други доходи Дивидент до 12х330040000 лв с 5% Дивидет до 12х10000=120 000 лв с 10% Дивидент до 12х20000=240 000 с 15% Дивидент до 12х30000=360000 с 20% и Дивидент над 360 000 се облагат с 25%. Тогава работодателите ще плащат същите пари каквито плащат за заплати, в които има и 10% ДОО и 22,5% осигуровки. Тогава може и да решат да повдигнат заплатите вместо да си купуват яхти.

Ако някой тъпак като теб стане финансов министър, може направо да закриваме държавата и да викаме МВФ да ни управлява.

Ако някой като мен стане финансов министър, държавата ще бъде привлекатело място за хората от цял свят, а нито един българин няма да иска да напусне, за разлика от вас циганите. Ако искаш да говори карай по същество, а не с тъпотии.

Хората ти го казаха - да падне под 15% сивата икономика и тогава да вдигат данъците. Това е поредната малоумна идея на БСП, целяща бедният електорат да им се върже и да гласува за тях. Проблемът не е в 10% данък, а в това, че има мнооооооооооооого хора, на които работодателите им ги осигуряват на минамална или почти минимална заплата. Това ако се пресече, ти гарантирам, че няма да има нужда от вдигане на данъци. Освен това 10% плосък данък си е много справедливо. Нали много ревете, че имало социално неравенство, откъде на къде трябва да плащам повече данък (понеже съм учил английски, а някой друг е ходил по кръчми и е пушил цигари и сега трябва аз да страдам заради него?). Това е пълен абсурд! Преди да наказват изрядните, да видят първо кой не е изряден (т.е. крие данъци) и тогава като се налага да ги вдигат.

На това дето го иска Нинова,народа е казал-С ЧУЖДА ПИТА БАЩИН ПОМЕН ПРАВИ

Такъв бюджет урежда циганите да вземат близки заплати със специалистите! БСП отново са се замислили за циганската напаст,която е и единствената,дето гласува за тях!

Значи фирмите, които принципно масово не плащат осигуровки и данъци на 100% за тях ще запазим данъка 10%, но за работещите ще им режем главата, така ли бе БСП? Това ли ви се социалната политика?!

Твърдо против прогресивен данък. Не само не е честен, а така дефакто задължават тези, които работят повече , т.е. получават повече, да носят на гърба си тези ,които не искат да работят!

Това е основният принцип на комунизма-работещите да издържат мързеливците и всички да взимат по равно. вече сме го живели тоя сценарий

Не се притеснявай, прогресивния данък ще го въведат! по простата причина, че ако се продължава така ще гръмне социалната система! А истински работещия за тях е идеалната овца за доена.

в почти всички развити страни има прогресивен данък

Ние в Пресцентъра на Партията за българия смятаме да приложим иновативен метод за борба със сенчестата икономика. Нашият инструмент се казва "бюджет в сянка" и е инспириран от мъдростта на нашите предци - ако не може Мохамед да отиде при планината, тогава планината ще отиде при Мохамед.

Ние в Пресцентъра на Партията за българия също оценяваме нуждата на децата с увреждания, чиито майки протестираха, да получат справедлива помощ.

Защо въобще трябва да има обезщетение за отглеждане на дете от 1-2 години? И после питате защо някои са постоянно бременни на всеки 2 години и имат по 12 деца. Защо обезщетението не е = на 12*средната ти заплата от последните 24 месеца? Ако искаш на един път си го вземи, ако искаш за 5 години си го разсрочи.

Тези с по 12 деца не получават обезщетение от НОИ, а помощи от соц.грижи! Не бъркай двата полюса, за да имаш право на това обезщетение ти е необходим осигурителен стаж!

Корнелий

В голяма заблуда си относно обезщетението за втората година майчинство!

Псевдо-ниският данък от 10%, всъщност е обременен с купчина косвени данъци и изтръпнала пазарна среда, затова никой няма (и ще продължава да няма!) да се втурне да "инвестира" в България! Вече дори проверената информация тече по-бързо от мислите на нашите "държавници" (които мислят като за себе си)!

БСП може да прави бюджет само когато дойде на власт. Според Конституцията на България, бюджета се изработва от Правителството и се внася за одобрение в НС. Всеки депутат има право да вмася свои предложения между 1-во и 2-ро четене. Нищо друго. В БСП или не са чели Конституцията, или умишленои я нарушават. Или просто се занимават с политическо ръкпоблудство. Икономическа мастурбация и политически онанизъм.

Явно взимате заплати над 3300 лв,или над 10000лв? Или имате фирма не си изписвате заплата не плащате осигуровки и накрая си взимате САМО дивидента? Де гиде?

А ако плащаме, нещо срещу тези пари ще получим ли?

Пич, над 3000 лв вземат специалистите в България. Некадърниците, лентяите и тяхната партия БСП ги ненавиждат! Давате мило и драго да изгоните и последните 40 000 останали специалисти с високи заплати, заради едни 80 милиона лева повече в бюджета, които вие искате да получите, като ДМС за нищоправене в държ администрация. И като ги изгоните какво?!?! Ще си правите държава от шофьори и фризьорки ли?

Напълно съгласен! "Явно взимате заплати над 3300 лв" - разбираш ли за какви хора става въпрос ... прост народ....

Бедни хора се управляват по-лесно.

Не си прав в случая, защото до минималната заплата нямаш данък за сумата над минималната до 3300 е 5% над 3300 е чак 10% каквито плащаш и сега, но дори и да плащаш 15 % едва ли е проблем защото чак при 5-6 000 лева ще трябва да платиш малко повече данък от порядъка на 200-300 лева.

Сумите от дивиденти се вписват в данъчната декларация и върху тях се дължат осигуровки.

Двадесет години , ДПС/БСП много прозрачно ни окрадоха , а сега говорят за наследниците си , плод на тяхното управление , за бюджет в ''сянка''... И сега има прозрачност в бюджета , от СЪД. СИСТЕМА си вдигат сами заплатите на всеки 6 месеца , управниците и политиците си крадат ПРОЗРАЧНО , .... защо прозрачно ? Защото народа няма на кой да се довери , да се оплаче , ГЛАС В ПУСТИНЯ . И РЕЗУЛТАТУТ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е : ''БЪЛГАРИЯ НАЙ-БЕДНА И НАЙ-КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА''..

на олигарсите!!!! Да не би минималната работна заплата да е станала над 3000лв и масово ви заплашва 15 % данък?????

Точно това са хората, които издържат всички пенсионери и държавни служители. Хасковските тролове с 400 лева заплата е все едно колко данъци плащат, за да се напълни хазната, трябва да има 100 милиона от тях. Качете данъците и всичките фирми, които строят бизнес сгради в големите градове ще си бият шута, заедно с последните останали специалисти.

ще предлагате когато доидете на власт но засега по добре се скриите

Бокова има четири апартамента в Европа,не хотели, той Гоце е любител на хотелите. А се сетих още и за Станишев с имение на Женевското езеро и къща дворец в Женева. Ама те парите не били негови а на Моника . бившият мъж на която съсипа цялата банкова система на България и остави всички без спестяванията си за сметка на Моника. И колко още -. а имотите на Масларова...

нинова пак е катастрофирала,и пак нейният шофьор няма вина,пусти коли как па се нинова целят,та тя е самата света дева невинна

Заради такива ГЛУПАВИ теории нормалните ХОРА не гласуват за Бесипето

Джордж Клуни пред мъжът ми ама нямааа.

Тъпо предложение е да вдигнеш данък дивидент от 5% на 10%. Прибирайки парите в бюджета не увеличават потреблението, а това движи икономиката.

А парите от бюджета къде се разпределят и ....Пепи занимавай се с нещо друго но не с икономически анализи.От псевдо икономисти сме на това дередже.

Икономистите не движат света, а капиталистите.

Не е тъпо, защото дивидентите движат икономиката, ама на чужди страни, щото получилите ги харчат тези пари за пътешествия, супер луксозни стоки и собственост и съответните данъци в чужбина. или плащат на черно допълнитлни пари към заплати.

За какво си харчат дивидентите дали не е работа на хората, които са изкарали парите? Ние харчим печалбите си в Гърция, гърците идват да карат ски в Банско. Ако ги дадем на Курнелия, ще заминат за високопланински пътища, които никой не е виждал, ядрени централи, които съществуват само във въображението на авторите им и газопроводи, които ги има само на хартия.

бсп премахна данъка, който въведе, във виртуалната реалност...

Акъл море , глава шамандура !

Сигурен съм ,че голяма част от плюещите изобщо не са прочели или разбрали за какво става въпрос,но важното е да плюем.На следващо място плюещите са със заплати на които няма да се начислява по висок данък но защо да не защитят олигарси и измислени новобогаташи.

Предпочитам Корнелия Нинова пред Бойко Борисов!!!!!

Пълна подкрепа на Нинова!

Тази дърта Кур......я не можа ли да измисли нещо,дето ще бръкне в нейния джоб,ами бърка в джобовете на хората,които дават хляб на работниците?

леко да ви вдигнат данъците,вместо хазната да се пълни от най-бедните. Няма да ви се получи! Накрая Европа ще го наложи но....с много повече!

Сега държавата прибира 800лв. от заплатата ми, ддс-то си го плащам отделно. Плащам и здравни, като иде жена ми да ражда казват дай 2000лв., а "ром"-ките безплатно. Като роди на нас не ни се полагат детски, защото сме "богати", а "ром"-ките лапат. Помощи им дай, жилища нови им дай ( моето още го изплащам ). В транспорта без пари се возят. Искам да разбера, ако ми увеличат данъците от 800лв. на 1600лв., кое точно ще се подобри при мен ? Не съм отишъл в чужбина, защото не искам, но май ще се наложи!

ще разбереш на какво се казва данъци....

И при мен е подобно, но само държавата ми прибира 2000лв.

А за кака Кури-данък ЛЪЖА!

Висок данък за високи заплати -ТЪПО. Госпожа Лъжа не разбира от финанси. По високият данък е не само на увеличените заплати, но и на основните заплати преди увеличението. Двете увеличения не водят до получаване на повече пари.

До Корни. Пълна демогогия е да се твърди,че Здравеопазването не работи.Че има много кусури-има.Че моделът е сбъркан,сбъркан е.Но,който иска,да отиде в чужбина,за да се прегледа днес и сега,както българите знаят,при специалист,та даже и при джипка.....да,ама не-ЧАКА СЕ. Бедността се увеличавала....хем растели доходите,според Геройко,хем все сме най-бедните в ЕС.Проблемът е,че монополисти,търговски вериги и банки,яко са вдигнали всякакви цени.И ИЗТОЧВАТ ПАРИТЕ от джобовете.Доходите растат,но не е имало година с такива цени на зарзавата,напр.Ама лошо няма-цени високи,но доходите изобщо не ги следват в растежа.

Подкрепям Корнелия. Само че при условие че въведат 50% данък подкуп и почната да си декларират 'нетрудовите' доходи за да го плащат. Иначе много е лесно да вземеш повече от тези които честно си плащата данъците за да крадеш после повече от държавата.

Алооо,лелче,като те изберат за министър-председател,тогава си предлагай малоумните бюджети,а за сега, седи си кротко на пейчицата и не зай много. Ама,както са тръгнали нещата в тая партия,може и поечицата да те изритат партийните другари ,съсвсем скоро