БСП предложи скала за прогресивен данък

БСП отново предложи прогресивно данъчно облагане. Минималната заплата няма да се облага, а доходите над 10 000 лв. ще се облагат с 27% над горницата.

Обратно в новината

Коментари - БСП предложи скала за прогресивен данък | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

говори се за данъци на богатите... аз богат, който да ходи на работа - почти не съм виждал. освен това на богатите нито колите си купуват на тяхно име, нито имотите. всичко е фирмен разход и изобщо не ги интересува дали получават по ведомост 200 лв заплата или 20 000. И цялата простотия за едни 150 милиона - чиста пародия. да те е хваща страх като искат да ти вдигнат заплатата.... освен това никъде не се говори за семейно облагане. и за мангалята не става дума - от статията разбирам, че те ще бъдат освободени от каквито и да е данъци.... и защо учиме по 20 години - за да хващаме по-големия данък накрая ли ? каква ми е привилегията от това, че ще плащам повече данък - по-човек ли ще съм от останалите, че да ме дискриминират?

говори се за данъци на богатите... аз богат, който да ходи на работа - почти не съм виждал. освен това на богатите нито колите си купуват на тяхно име, нито имотите. всичко е фирмен разход и изобщо не ги интересува дали получават по ведомост 200 лв заплата или 20 000. И цялата простотия за едни 150 милиона - чиста пародия. да те е хваща страх като искат да ти вдигнат заплатата.... освен това никъде не се говори за семейно облагане. и за мангалята не става дума - от статията разбирам, че те ще бъдат освободени от каквито и да е данъци.... и защо учиме по 20 години - за да хващаме по-големия данък накрая ли ? каква ми е привилегията от това, че ще плащам повече данък - по-човек ли ще съм от останалите, че да ме дискриминират?

първо тази статия е написана от неграмотен журналист, защото не става ясно за годишни или месечни доходи става дума. Второ, говорим за повишаване на доходите, а още месечни доходи от 800 лв. са "наказани" с по- високи данъци. Ако останат 10 % данъците за фирмите, ще се окаже, че моя работодател ще ми дава 500 по ведомост, а 300 на ръка , защото така ще е по-изгодно и за двама ни. резултата ще е повече сива икономика от сега. Проблема не е в данъчната ставка, а в това, че от големите фирми и сега не се събират данъци, защото са офшорни или чуждестранни. Ако го приемат ще спаднат данъчните приходи.

"ще се окаже, че моя работодател ще ми дава 500 по ведомост, а 300 на ръка , защото така ще е по-изгодно и за двама ни." Само гледай ако забранят кеша изобщо и всичко става с банкови транзакции както става в Скандинавия. Само гледай как тогава вместо 500 законно и 300 на ръка - почнеш да си получаваш само 500-те - гледай тогава шоу.

глупости има 2 ведомости навсякъде официална и пари под масата, всичко това е прах в очите на простите и неграмотните наздраве Михов

Каквито и ведомости да има, просто човече, данъци винаги се плащат. И е много по-добре да плащаш по-малко, особено когато си беден.

Оправданието ти е като на пушач, който пише против забраната за пушене!

В задачата се пита какви данъци ще плащат богатите, много богатите, свръх богатите, милионерите и мултимилионерите. Така предложената от БСП скала ми мяза на "намалената" държавна субсидия за партиите от 12 на 11 лв, т.е. САМО прах в очите, демагогия, охраняване и защитаване на червените, пембените и пр. бандити и мошеници и запазване на статуквото!!!

Фирмите ще плащат 10%, а за физическите лица пише в статията. Условието на задачата в статията.

И като освободите от данъци най-ниските доходи ,получавани от неграмотниците, на дъното под тях ще останат стотици хиляди вишисти с доходи до 500 лв. Вие сте пълни идиоти!

Всички с доходи до 1500 лева ще плащат по-малко, отколкото плащат в момента с плоския данък! А 3-те милиона, имащи доходи до 360 лева, няма да плащат. О, свещена простота!

"от 1000 до 2000 хиляди лева със 17 процента над горницата от 1000 лв" как точно ще плащам по-алко данък, акто на 500лв ще ми слагат 17 а не 10% ? Аман от малоумници... Писна ми да издържам мангали и електората на БСП. А имам да го правя още толкова много години... И тия бездарници ми предалгат не просто да продължа, ами да давам и повече пари... Майната им !!

Ненормална си ти. Не можеш ли да смяташ. До 360 ше ти бъдат необлагаеми,разликата до 500 е 14 . За тях ще платиш 14 лева,а не като сега 50.Много си е прав ГЕчев,ама прости хора бол.

Руските агенти от БКП-БСП Махнаха не облагаемия минимум и въведоха плоския данък и сега искат прогресивен .ЗАЩО РУСКИ МУТРИ.

Развитите и богати държави са с прогресивно данъчно! А в бедните страни и банановите републики от третия свят като България са с плоски данъци. При официална средна заплата от 800 лева в България, 95% от работещите ще плащат значително по-малко данъци по предложената схема за прогресивно данъчно облагане, отколкото с плоския данък. Всъщност, всички с доходи до 1500 лева/месец ще плащат по-малко. Да не забравяме, че 3 милиона живеят с доходи до 360 лева на месец, тоест те няма да плащат никакъв данък с прогресивната схема, докато в момента с плоското данъчно облагане плащат. В. Иванов, чудиш се защо са плюсчетата? Ами повечето бедни хора или нямат компютри, или нямат интернет, или са от провинцията, или не посещават този сайт, или са неграмотни и не разбират, че ще плащат по-малко. Няколко десетки плюса, поставени на всички коментари от едни и същи хора са нищо на фона на стотици хиляди и милиони! "Предлаганите от левицата промени в закона за облагането на физическите лица" В новината ясно е записано, че промените и предложенията ще засегнат само "физически лица", тоест за юридическите лица, тоест бизнеса, си остава 10%. Данъците винаги са си за сметка на работника и работодателя не плаща нищо! Обаче коментиращите тук лъжат и мажат, че промените щели да доведат до "фалит", щели да изгонят "инвеститори", щели да доведат до "сива икономика" и други подобни подвеждащи заплахи. Като или те самите са неграмотни, в което аз не се съмнявам, или разчитат на това, че ще подведат много неграмотни. Сивата икономика е породена най-вече от работодателите, защото не искат да плащат осигуровки, понеже осигуровките се делят горе-долу на половина с работника. Данъците, както вече споменах, са си единствено за сметка на работника. За работника е много по-добре да го осигуряват на пълната заплата, така че при евентуално пенсиониране да вземе по-добра пенсия. Но на работодателя изобщо не му пука. Повечето работодатели са алчни експлоататори, а много са и буквално неграмотни.

Та, Иванов, много от слагащите плюсчета и пишещи откровенно лъжливи и подвеждащи коментари, са едни алчни мижутурки и тарикати, същите като много от работодателите в сивата икономика. Ако зависеше от тях, нямаше и 1 лев да дадат. Затова и България е стигнала до такива нива, щото трудно се живее с такава банда, които не разбират какво означава "общество" и държава. И няма къде да избягат, освен в Африка, защото във всяка една нормална държава ще им взимат много повече данъци, отколкото в България, ако изобщо успеят да си намерят работа, защото там мижитурки не искат!

Тук сме изпечени индивидуалисти, следващи мотото ''всеки за себе си'', опитвайки се да догоним тези, които са на принципа ''един за всички, всички за един''.

Слушах го тази сутрин Румен Гечев и си спомних, че Николай Колев-Босия го беше кръстил ГУМЕН РЕЧЕВ. И понеже шикалкавеше с отговора на въпроса - "като е толкова лош плоския данък вие защо го въведохте?" искам да дам отговор. Чрез плоския данък няколко богаташи в България станаха милиардери. Данъчната тежест на държавата легна върху хората с ниски доходи, които са огромното мнозинство, а техните си хора заживяха в данъчен рай. Между другото така и Моника Йосифова-Станишева успя да спастри около 11 милиона евро, както разбрахме от списъците на кипърските банки, когато свалиха банковата тайна.

Добре. Това означава ли, че прогресивния данък ще е по-добре както за държавата, така и за бедните, които са мнозинство?

Само ботатите биха били против прогресивното облагане, а като чета водещите коментари (тези с плюсчетата), изглежда не сме чак толкова бедни! :) Някой ще ми обясни ли защо в развитите държави, от години са забравили какво е това плосък данък?

враг на народа. Те разбират добре какво искат - по време на криза, от която не сме излизали, а КТБ я задълбочи, да се качват данъци!!! Просто искат да злепоставят това правителство и да дойдат евентуално на власт. Те защо не приеха прогресивния данък по тяхно време.Всичко правят да злепоставят правителството, както и цирка пред ТВ7 - тяхно дело е.

всички телевизии са продажни. Щом се надпреварват да канят този Румен Гечев -. не мога да ги разбера. Как не се намери Един, ЕДИНСТВЕН репортер да му напомни, че по Жан Виденово време, когато фалира държавата, при безпрецедентна инфлация, когато банките фалираха и загубихме парите си, КОГАТО ПРОДАДЕ И ЗЪРНЕНИЯ РЕЗЕРВ И НЯМАХМЕ И ХЛЯБ този другар беше ИКОНОМИЧЕСКИ МИНИСТЪР. нА НЕГО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ ДОСТЪП ДО БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ.

Ако послушате титанът на икономическия захарен памук Р.Гечев ще доведете държавата отново до фалит.При криза се свалят данъци и лихви.В противен случай,ще станем държава на сивата икономика,а тези чужди инвеститори,които все още са тук ще напуснат.

Ако целта е в тази държава всички да станат работещи бедни тогава вдигайте данъците,а ние хващаме Терминал2.

Ако вдигнете данъците дори и Господ ще си изтегли инвестициите!

докато работещите бедни не станат богати или с поносими минимални заплати,съобразно условията на живот и стандарта и докато работодателя не мисли само как да печели на 100% на гърба на работещите,каквито и необлагаеми минимуми да се предлагат за 20лв. спестени на месец,все тая,нищо няма да се промени!

Като чета всички мнения,оставам с чувството,че повечето хора в България са с доходи над 5000 лв на месец.По друг начин не мога да си обясня тази яростна съпротива срещу прогресивната скала на облагане,която действа в болшинството от страните в света!Или сте на принципа "Не е важно какво се предлага,а от коя политическа сила се предлага"?

Аз пък, оставам с чуството, че опозицията предлага от пиле мляко и от камила яйце, но когато доде на власт, я хваща Алцхаймера. Цоциалистите са си чиста проба популисти, бетер Болен и Бюрека. Само дето таргетната им група е Факултето и Столипиново. Кво стана с идейте за МАЖОРИТАРНИ избори. Там е заровено кучето. Иначе следващото НС ще е със старите к/рви и застоя ще е бетер брежневски.

Ако си следил внимателно нещата,няма как да си пропуснал момента в който в предишния парламент този закон не влезе в пленарна зала защото ДПС и ГЕРБ не го допуснаха.По специално Йордан Цонев скочи като ужилен.

Бъдете сигурни,че никой няма да ниобърне внимание - А ОРПОРАТИВНИЯ ДАНЪК? Дори Бат Бойко и Станишко не се решават да говорят за това -инвеститорите щели да се уплашат. Да сте 4ули някой да инвестира от печалбата, а не да си я вземе, най често - в ....Т.н. инвеститоори саосигурени допълнително - чрез цените - виж за справка енергийните дружества

демагози-комуняги. И дацата знаят,че всички олигарси-милионери са от тяхното котило. Знаят,че няма да се приеме тяхното предложение и затова се правят на социални като техния социален президент с приятели милионери като Гергов. Защо бе демагози не приехте прогресивния данък докато бяхте на власт, а плоският приехте точно вие.

С подобно действие ще стане така, че всеки нормален човек ще започне да получава ОМВ = 9990 лева и останалото ще бъде под массата ... С подобно решение се връщаме 20 години на зад. ( дееба как им липсва на тия тоталитарния режим )

Браво на БСП... винаги загрижени за тъмнокожия си елеторат!

плоския данък щеше да докара инвеститори - нема ги, прогресивния щял да напълни хазната - опс виж горния резултат.

Икономиката цъфти, остава само плоския данък. Демагози и несретници. Всичко Мара втасала и под нея бара. Това ли е най-големия проблем на държавата ?

Госпожата:Иванчо колко прави 2 по 3? Иванчо:6. Госпожата; а 3 по 2 ? Иванчо :5! Госпожата : E, това не е ли едно и също? Иванчо: а едно и също ли е "да мина да Ви взема " и "да взема да Ви мина"?

на смислени идеи им е проблемът на БСП. Но тъй като нещо трябва да се катърка из медиите, Гумен Речев и Янаки са на разположение. Не ги чакайте да предложат разследване за 2млрд направени разходи без договор в Белене. Хората гонят 180-те млн и са заети. Хем ще ни дават по телевизора, хем мнозинството ще го отхвърли. Две в едно. Кеф.

а лукойл кога ще започнат да плащат данъци???

питай оня от Банкя.

E той уреди германските фирми в бг с данъчни облекчения,да не внасят данък при източника,тоест в бг с оборот до половин млн.

ЗАЩО НЕ ВЪВЕДЕТЕ ДА СЕ ОБЛАГАТ С ГОЛЯМ ДАНЪК БЕЗОТЧЕТНИТЕ ПАРИ ,КОИТО ПОЛУЧАВАТЕ ОТ БЪЛГАРСКИ ДАНЪКОПЛАТЕЦ КАТО ДЕПУТАТИ? ЗАЩО НЕ СПРЕТЕ ДА ФИНАНСИРАТЕ ПАРТИИТЕ СИ ОТ БЮДЖЕТА? ЗАЩО НЕ ПОСТЪПИТЕ В ИТАЛИЯ - КРАЙ НА ПАРТИИНИТЕ СУБСИИДИ ОТ БЮДЖЕТА? ЗАЩО ИМА ПАРИ ЗА ПАРТИИ И ИЗБОРИ ВИНАГИ, А ЗА ДРУГО НЕ ДОСТИГАТ?

Pesh0

Добра и правилна идея . Ама защо се сетиха , като не са на власт . Съсела и Орешарски , защо не го направиха преди година ?

Apollony

Защото знаят, че няма да мине. "И вълка сит, и агнето цяло".

Според Р.Гечев ще плащаме по-малко данъци кем хазната?Защо се предлага?

humfry

"Уточнение за неразбралите До 1000 лева се облага с 10 процента. Всичко над хиляда лева се облага със 17%. Примерно, ако взимате 1500 лева заплата, това означава, че за 640 лв. ще платите 10% данък, а за 500 лева 17%, което е общо 149 лева. Ако трябваше да плащате за цялата сума 10% плосък данък, тогава щяхте да платите 150 лева. Ако взимате 1000 заплата, с прогресивното данъчно облагане ще платите 64 лева данък, а с плоското 100 лева. Ако взимате 800 лева, ще платите само 44 лева с прогресивното облагане и 80 с плоското. На практика плащате по-малко, отколкото с плоския данък, както твърди Гечев. Ако на някой не му харесва, винаги може да отиде да плаща данъци във всяка една бяла държава, където ще му прибират минимално около 50%."

И аз да уточня: Според НСИ издръжката на човек е 560 лв на месец, а прага на бедност 290 лв на човек При семейство с един работещ и заплата 1200 лв: Хем си средна класа, според БСП, когато трябва да плащаш данъци, хем си под прага на мизерията, когато трябва да се води популистка пропаганда. При семейство с един работещ и заплата 2300 лв: Хем си БОГАТ, според БСП, хем нямаш пари да издържаш семейство! Туй да видиш ти, каква логика има Яначе Юначе!

Ти къде си учил математика, че нещо не ти излизат сметките? На 1000 лв 10% са 100 лева + На 500 лв. 17 процента да 85 лева= ?? 185 лева

Май на теб не ти излизат сметките. За 1000 лв ще се плаща 64 лв данък.

Янко математика, дето не е прочел новината, където ясно и видно пише, че се облагат само разликите и че първите 360 лева не се облагат, та така и 10% от 1000 лева са всъщност 64 лв. Може би е трябвало да копира и цялата новина, под която пише коментар, защото вие не можете да четете?

Да. Това е нормалното данъчно облагане в нормалните страни. Жалко е само, че това не го предложи някоя по-нормална парламентарна група.

Като им гледам колко е висок външния дълг на развитите държави,особено на Великобритания и Франция и как ги смучат с данъци пропорционално,което обаче изобщо не помага на външния дълг който си расте!

Ами то хубаво е,може да се нарече справедливо,но нека си спомнят защо точно те въведоха плоския данък!Ами защото сивата икономика стигна своя апогей при прогресивния данък,масово осигуряване на минимума,освободен и тогава от данък,съответно сега ниски пенсии,отделно без договори и бяха принудени да въведат плоския данък,за излязат всички на светло!БСП може да мислят за хората сега,но работодателите и счетоводителите изобщо!А с плоския данък и високо платените не си крият доходите,защото данъка е нисък,но пък плащат повече осигуровки!

Глупости на търкалета. Данъка е изцяло за сметка на работника. Но проблема не е в работника, а в работодателите. Проблема е в осигуровките, които се делят горе-долу на половина между работодателя и работника. Проблема е, че работодателя не иска да ги плаща и се възползва както от работниците, така и от калпавите държавни институции. На практика нищо не зависи от работника, всичко зависи изцяло от работодателя.

Най-дразнещото е, че веднъж не казаха: "дайте да видим как да оптимизираме държавните харчове". Само гледат как да отупат брашняния чувал и да преразпределят. Пари и власт, власт и пари.

И какво ги кара да мислят, че хората които по една или друга причина успяват да спечелят повечко пари няма да могат така да си подредят нещата, че пак да плащат толкова или дори по-малко?

Ами в нормалните държави това, да не си платиш данъците, нали знаеш как се наказва.

Бах мааму, тия цяла година държаха Орешака на амбразурата и не намериха време да го прокарат тоя закон и сега се сети Мара да се бара. То Тренчев хубуу им рече- една влакова композиция бел прах да им дадеш, па нема да си вържат бюджета. Номера е да се затворят вратичките за кражби източване и нови лимузини. Пари и сега има, ама реформи няма. Румъния ни изпревари, сега и Сирия ще ни изпревари.

Подкрепяй си Боко българоубиеца тогава, като се правиш на много умен.

Ние в Пресцентъра на БСП искаме с тази мярка да подпомогнем най-бедните. Също така с течение на времето се надяваме все повече хора да отговарят на критерия за подпомагане.

Този се е побъркал. Щели да влязат в бюджета 100-120 милиона. Този забрави ли, че с въвеждането на плоския данък, приходите от данъци върху доходите към бюджета се увеличиха с 300-400 милиона годишно. Ами така е, когато един тъп стъкмист се изказва по въпроси, които не разбира.

Тези са е...ти наглите демагози. Партията на едрия капитал, на Гергов който притежава 1/10 от всички активи в България, тия ли са за социална справедливост. На кого ли разправят тези глупости? Посерковци...

Смятам, че за страната е необходимо подоходно облагане като в белите страни. Но да ми се предлага от една от руските партии на смотаняците, дето въведоха плоския данък е циркаджилък. Утре тия мискини могат да предложат национализация на заплатите, както са национализирали пенсионните вноски на българите....

Тоя пак говори глупости и бълва помия. Защо не сравнява доходите м/у БГ и другите развити страни, а се опитва да сравнява данъчните ставки. Аман от тъпи демагози. Как да стигнем американските, германските и швейцарските заплати е това, за което този тъпанар и антиикономист трябва да помогне да се постигне. А не да се изказва неподготвен по въпроси, които не би трябвало да са на дневния ред на обществото.

Нагли лицемери и гнусни демагози.

лажа преди избори

БСП-то вместо да занимават електората с подобни глупости от сорта прогресивни данъци да помислят как същия електорат да има достатъчно доходи да да си плаща нормално данъците и да може да се самоиздържа!

Ха, че то на електората на БСП и през ум не му минава да се самоиздържа! "Има там едни балами, дето може да плащат 30% данък, а ние ще го получим като помощи. А защо не 40%, другари? Няма ли да е по-справедливо даже 50% за 'нас' да отива, а?"

Що не отидеш до тоалетната бе, посерко! Форумът не е тоалетна!

Пак този празноглавец. Аман. Добре е напарвил скала другарят, че и с подобните и в ЕС я е сравнил. Само където не му е стигнал акъла да сравни и възможностите за отчисления/облекчения в същите страни. Например: от закупуване на книги до обслужване на ипотека или вноски за дапълнителни пенсии. Вместо това, лозунг като на партийно събрание: "... ще се правят допълнителни отстъпки за семействата с едно и две деца ...". Нещо проценти, суми, модел несемени/семейни без деца/семейни с деца ? То май не е съвсем просто, бе, другарю Стоилов. Но така сте научени/възпитавани, само да вземате.

Ако взимате 1000 заплата, с прогресивното данъчно облагане ще платите 64 лева данък, а с плоското 100 лева.

Моята е 15000 - колко трябва да платя? Сега внасям 1500!

За 640 лв. плащаш 10%, за 1000 лв. плащаш 17%, за 3000 лв. плащаш 22%, за 5000 лева плащаш 25%, и за другите 5000 лева плащаш 27%. Сметни си ги сам, иначе не си заслужаваш заплатата. Ама идеята на прогресивното данъчно облагане е точно такава.

Уточнение за неразбралите До 1000 лева се облага с 10 процента. Всичко над хиляда лева се облага със 17%. Примерно, ако взимате 1500 лева заплата, това означава, че за 640 лв. ще платите 10% данък, а за 500 лева 17%, което е общо 149 лева. Ако трябваше да плащате за цялата сума 10% плосък данък, тогава щяхте да платите 150 лева. На практика плащате по-малко, отколкото с плоския данък, както твърди Гечев. Ако на някой не му харесва, винаги може да отиде да плаща данъци във всяка една бяла държава, където ще му прибират минимално около 50%.

В една 'бяла' държава: - няма да си чупя колата всеки месец по дупките - няма да ми се налага да плащам СОТ и да стискам палци да не разбият дома ми - няма да ми се налага да си 'плащам' за безплатното здравеопазване на здравно осигурен - няма да ми се налага да плащам частни уроци на децата, защото в училище ги учат само да се гримират. Така, че помисли много добре, дали 50% в бяла държава са повече от 10 % в България, като данък!

Повече са, защото за всички останали неща си плащаш отделно. Има пътни такси, има данък коли, има редица други разходи. И СОТ на много места отново ще имаш, ако желаеш де, ама е препоръчително.

И коя е тази бяла държава в която при 750 евро заплата ти взимат 50% данък????

Ама ако искаш и работа да ти уредя в такава държава, понеже тебе те мързи сам да погледнеш?

А така! Ако е кадърен - одери го! Да не е толкова кадърен! Колко по-лесно е да мързелуваш и крадеш...

Много добра идея! Като начало, да се изпробва само върху комуноидите.

Как е възможно най-проваленият "икономист" в републиката, да продължава да ръси акъли навсякъде, където се появи! Как е възможно човек, който никога не е успял да направи дори едно "ЕТ" печелившо, да се напъва да оправя държавата! Как е възможно човекът, който като икономически министър в правителството на Жан Виденов, БАНКРУТИРЕ ДЪРЖАВАТА, вместо кротко да си излежава присъдата в някой "трудово общежитие с общрежим", да търка със задните си части кресло в Парламента и да губи времето на хората с идиотски, популистки "законопроекти"! Щели да влязат в държавата 120-130 милиона лева - а бе, умнико - нали точо тези, на които се каниш да им облагаш доходите,първи ще си купят билети за остров Ман?