Нов езиков гаф на Божидар Димитров

Министърът без портфейл Божидар Димитров отрече да е отправял обиди към целия български народ в интервю за в. „Дневник".

Обратно в новината

Коментари - Нов езиков гаф на Божидар Димитров | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Безкрайно уважавам Божидар Димитров.Мъж с характер и позиция.Да не е посмял да се извинява -за всеки средно интелигентен човек е ясен смисълът на извадените от контекста думи. Най-малко на него може да му се вмени липса на патриотизъм и неуважение към народа.Успех професоре!

В българския език понятие, термин, словосъчетание "работен изговор" няма. Има дума "изговор", която касае само звуковото офомление. Нас изговърът не ни интересува. Нас ни интересува семантиката и отношението на суб-ординация. Въпросът е принципен и ми се струва, че г-н Димитров не разбира същността на проблема. Определяйки българския народ като "шибан" министерът де факто назовава така Суверена на властта (Член 1 от Конституцията). Министерът е в отношение на суб-прдинация лъм Суверена, а не обратното. И този принцип трябва да се спазва.

задалжителен референдум за вращане на царските имоти

един м инистар няма право да говори така

Абе този Димитров по какво е професор, къде преподава?

Б.Димитров е прав в случая. А разни хора да не подскачат като ощипани ученички. Когато изнасилват майка ти, не може да стоиш отстрани и да тупаш насилника по гърба: "Ама моля Ви се, недейте така, не е културно, не е хубаво". Налага се по-радикално действие, в случая - по-пиперливи думи, та дано народът да се стресне. Бях в Созопол тогава и бях потресен, че хората влизаха полуголи вътре, какато бяха дошли от плажа, та дори от тях се сипеше пясък по пода. Срамно! Някои дори си говореха: "Ами по телевизията казали, че може да не са истински. Защо да чакаме, ако няма да има ПОЛЗА от тях?" В същото време чужденците си бяха дали труда да се преоблекат по-прилично и влизаха със страхопочитание вътре. Сигурно и те са си задавали въпроса за автентичността, но все пак влизаха, защото имаха ДУХОВНА ПОТРЕБНОСТ . Бай Ганьо няма такава. Той влиза в черква само за да не изпусне някакъв келепирец, СЛУЧАЙНО (според него) дошъл "отгоре".

Браво на проф.Димитров! Право в 10-ката.Като хирург е. Натисна в болното място. Каза на всички истината.И сега ще го изядем за това.Личи си ,че народа е свикнал да слуша приспивни песни- колко е добър, колко е работлив, колко е умен, колко е... все суперлативи и ..., че някой друг му пречи нещата в държавата му да са ОК.Прочетете коментарите и преценете в какъв % го нападат за казаната истина.Вместо да замълчим и да си направим сметката ,- ние се пънем, че не е истина. Ние сме като пияния който отрича ,че не е пиян, като лудия- че не е лу, като шофьора на пътя- че не е нарушил и т.н.Ние сме контра на целия свят бе хора! В бизнеса шефовете плащат за одити- да им се каже и покаже къде са им грашките , за да се поправят, а ние се опъваме.Не, та не-ние нямаме грешки, ние сме отличници. Да ,ама не.Това сборно понятие което е употребил Шибан е точно.Потвърждава се приказката за българския казан в ада- където няма нужда от дяволи които да дни пазят, от катран който да поддържа огъня, та дори и от огън-защото няма да си помогнем за излизане от него,, а ще се дърпаме един-друг надолу- та никой да не излезе.Затова и археолозите са ни такива, и те са от този народ. Прав е!

Госпожо, лъжете. Твърдите "Това сборно понятие което е употребил Шибан е точно." "Шибан" не е понятие, а е просташка мръсна ругатня. Човек, мръсно ругаещ народ, който и да е народ, та и този, от когото произлиза, е простак. Простак е и всеки, който му приглася.

Оснвният въпрос тук е може ли един министър да употребява такъв език и да обижда по този селяндурски начин целия народ, от който и той произлиза? По този начин този БД доказва, че е от най-ниските и злобни прослойки на този иначе силен народ. За съжаление такива са времената - на чалга и опростяване, но иначе българите като цяло са интелигентен народ и има много умни, добри и честни хора, просто в момента на власт е най-просташката и необразована псевдоинтелигенция.

Господа, посрещам с възхита езиковото богатство на видните ни казионни учени. Какви речникови бисери са "Шибан народ", "шибани колеги", "шибаняците", "на овчарчета ще ми станат и поетичното "майка му стара"! Министърът се хвали, че е "националист, отдавна доказан на българския народ"! Не е за хвалба, а и ние го знаем, като доказан "гларус" и сме го чували като тв-просветител в областта на интимната хигиена. Помним, че тоз същият просветен Ганьо Балкански субект предложи на професор Балард няколко урока по подводна археология. Как ли би приказвал, да би приел тази просвета, изследователят на "Бисмарк", "Титаник" и други таквиз?

Не очаквах, че такава ограмна част от коментарите ще подкрепят казаното от Божидар Д. Явно има много хора с липса на самоуважение и с ниско самочувствие. Точно от изказването на този министър проличава огромна злоба и омраза. Страшен мошенник ще излезе тоя, ама нали си е ченге, какво хубаво да се очаква. И аз много искам това да са мощите на светеца, ама това, че изказвам някакво съмнение и не тръгвам като овца след стадо, не означава, че мразя БД, а просто, че се съмнявам и ако някой ме убеди 100 %, тогава ще кажа, че това е много хубаво за България. Все пак истината над всичко, нали така!

хвала на димитров,че си има мнение,което за наше съжаление си е голата истина,ако всичките ни политици говореха и защитаваха истината сега нямаше да сме на това дередже.

Хвала на тоя народ , дето има такива министри. Един Господ знае на какъв край ще го изведат

То и началника му-Пожарникаря си го знаем-и двамата да ги търпим, така ли?

Нищо лошо не е казал Б.Димитров...което да звучи обидно за някои лицемерни ушички! Има, обаче, едно обстоятелство, което винаги се пропуска и никой (поне не съм чувал) не го коментира, а всичко минава под общ знаменател. Българската нация (народ) е съставен от твърде много племена и народностни групи, затова е голяма грешка едни , или други, черти от нац. народопсихология да се отъждествяват с целия народ. Ще спра дотук, за да не би някой да прояви свръх чувствителност и да се засегне на принципа "Гузен негонен бяг". Оставам на всеки да си направи заключенията и да се научи (най-вече) да прави разлика м/у нещата и хората...

г-н Димитров,няма причина да се извинявате за думите си.Изказването ви е точно.И аз съм на мнение,че хората в тази държава не сме стойностни.Напълно си заслужаваме да живеем(съществуваме) по този мизерен начин.

че той да не е излъгал? истината не можа да бъде обида!

прав е димитров,за това че се самоизяждаме и няма нищо ненормално в изказването му,като се има предвид липсата на езикова култура при медийни водещи и журналисти,които ни заливат всекидневно с улично тротоарния си речник.

Вярно и правилно е една публична личност да има култура на езика и премереност в случая на министър.Тук спор няма. Но има нещо, дето мен ме дразни повече, както и Божидар.Бях в Созопол този ден. Ексурзоводите отклоняваха групите нарочно да минат поне пред църквата.Англичани, испанци, шведи и т.н снимаха народа чакащ да влезе, като невидели.Та тези народи и други също в своята история даже си измислят разни велики неща/никога не станали/ или дребни неща ги правят велики. А ний се чудим как да се окъкаме, пардон да се насерем за кой ли път, като си оплюваме историята и патриотите. По тази причина Божидар е до болка прав. Няма да го повтарям. Ще добавя без да се извинявам, че като народ СЕГА сме една посредствена пасмина.

Уважаеми ARKAN, бъркате като обявявате, че "...като народ СЕГА сме една посредствена пасмина". Никой няма право да принизява народ от името на народа. Никой не може да познава целия народ и няма право да му приписва низмени качества присъщи на малка низмена част - произлязла, но отделила се от този народ. Ако искате да ругаете себе си - правете го, но право да правите това с нашия народ нямате. Той не Ви го е дал и никога не го е давал някому. Бъркате. Поправете се. Осмислете се.

Човекът е прав - ние, българите, сами ще се изядем. Беше малко по-груб, но все пак е прав.

Прав е Божидар Димитров! Да е гаф да е гаф..., то си е самата истина. Все едно ни лук сме яли ни лук сме мирисали. Злоба има и това ни е проблема. Този, който не знае и не може го е яд на другия до него, който може и успява без значение син ли му е, дъщеря, братовчед непознат и който и да е друг. За това гнием като хора - заради тази пуста злоба и омраза между нас. То за това и другите народи ни мразят и ние самите сащо се мразим за това. Евала, че си е изпуснал нервите, поне истината да дойте по най - откровенния начин от човек с положение. Дано повечето си давате сметка и да се променим!

Ми прав си е човекът.. Изключително долна сган сме...Аз например, като част от целокупния бг народец, не се обиждам от определението... Първо - имайки предвид ,че думата"шибан" също е част от речника ми и често я употребявам, вместо разни други епитети... Второ- Винаги обичаме да се заравяме първо в лайната вместо да си изчистим собствения кенеф... Вместо да се радваме, да се надяваме, че това са мощите на Йоан Кръстител, веднага започваме да плюем,а след тва типично по нашенски ще натякваме - казвахме ли ви , че.... Трето- то малко си се получава като в приказката за лудите - обикновено нормалните не се обиждат на твърдението, а другите....Така, че... шибаняци сме си и тва е ....А на Министъра Божидар, много здраве!!!

Абе какъв националист може да е едно ченге дето постоянно ни противопоставяше с македонците?! Всъщност съм чувал,че е помогал на разни македонски агенти да си вземат български визи, а на обикновени македонци с българско самосъзнание е отказвал да помогне!

Б.Димитров също така беше прав,когато поиска от Турция да се овъзмездят всички българи,чиито имоти са останали там и сега се ползват от турци,но Б.Б. реши,че това не са българи и че тяхните имоти и живот дори нямат никакво значение за да не си развали "дозлука" с комшиите.АМИН!!!

Аз не виждам да има гаф. Оценката е много правилна и много истинска.

Ами за освителстване е и той, ако и да е един от така наречените видни историци. Всички, който кръжат и обгрижват ББ са за освителстване и най-вече самия ББ.

Докато "министри" говорят на просташки език, няма шанс за тази държва и за този "шибан народ"! Мястото на този мошеник през следващия мандат ще е на чистач на пожарникарския маркуч на шефа му - интелектуалец! Жалко за малкото останали нормални хора, които робски търпят все още!?

какъвто шефа, такъв и министъра - единият ни наричаше материал, вторият - че сме шибани, че и даже се държи подигравателно по телевизията; не че не сме шибан народ, ама е хубаво все пак да не се разрушава илюзията, че бойковото правителство поне малко е загрижено за държавата и народа...

Не само, че е шибан, ами е глъм и прост народа! За това си е избрал и такива управници. Мърша, както е казал на времето един велик писател...

Само като се изнерви и излезе извън нерви казва истини. Иначе казва много лъжи.

КАКВИТО И ПОДБУДИ И МОТИВИ ДА ИМА ЕДИН МИНИСТЪР, МАКАР И БЕЗ ПОРТФЕЙЛ, ТО ЗА НЕГО СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ НОРМИТЕ НА МОРАЛ И ПОВЕДЕНИЕ. НЕ САМО ЗА НЕГО - ЗА ВСЕКИ ИСТИНСКИ ПОЛИТИК. ПОВЕДЕНИЕТО, ЕЗИКЪТ И МОРАЛЪТ СА КРИТЕРИЙ ЗА СТОЙНОСТТА НА ЛИЧНОСТТА И СЪЩЕВРЕМЕННО ПРИМЕР ЗА ПОДРАЖАНИЕ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТРУДНО МОЖЕМ ДА ПОСОЧИМ ТАКАВА ЛИЧНОСТ В СЪВРЕМЕННАТА НИ ИСТОРИЯ.

Какво толкова е казал.Аз харесвам такива хора,които казват това което мислят.

И аз харесвам хората, които казват каквото мислят. На всичко отгоре казва 100% истина.

И каква по-точно истина ти харесва? Че някакъв самозабравил се ментор обявява, че си шибан, сиреч е..н. Ако това ти харесва или е истина, О.К.

На теб как би ти харесало повече да ти кажат , че си голяма бяла птица с къса шия или че си тъпа патка

много сте станали обидчиви ,много стресирани !!мъчно ви е да си признаете ,че бяхме шибани и от византийци ,турци,руснаци,сега ит новите ни "братя" -американците !! шибат ни мутри,ченгета и мутри !! шибат ни -съседи,колеги и "приятели".а когато не ни се сърдиме ,че не ни забелязват,а ?!браво на божидар и на такива като него,че се сещат да ни го напомнят !!

Шибания министър Божидар Димитров е време да си ходи. За толкова кратко време изсра толкова шибани лайна, колкото един лайновоз не може да натовари. Шибаните му гафове са ден след ден. И върха на шибаната му простотия беше шибаното му тълкувание на думата "шибан" в шибаните му изказвания. Стига толкова, да си взима багажа и да се ходи.

не нерод а мурша.

Винаги допуска гафове, но няма защо да му се сърдим, казва си истината човека. Аз не го харесвам като общественик и за това че беше от БСП....Прав е но сега трябва да мисли преди да говори. Нали е министър....

Истината е, че Българина мрази да му се казва истината в очите...

Това е единственият министър, от който се възхищавам. Само така, г-н Димитров! Трябват ни точно такива министри - патриоти и националисти в най-добрия смисъл. Само Вие казвате истината за македонците! Единствен Вие поискахте компенсации за тракийските бежанци! Продължавайте все така, пък дано някой все пак Ви чуе! Аз съм с Вас!

Ех Димитров, професоре...Нали се беше зарекъл?Нали знаеш, че ти търсят "голото място"?Нека си лаят ... и керванът да си върви...Нали знаеш, че и в линията на днешните монархии нещата са нещо мътни, нещо не е както трябва, нещо си там с наследяването на трона е объркано. Кой прав, кой крив не се знае ... или поне не е доказано. Да ама е дълбоко потулено.... докато... докато нещата улегнат,докато изградят международен авторитет.Да не би всичките им поданици да са съгласни и да не се съмняват, че това са действителните наследници? Но ... са си направили сметката и гледат авторитета, да изглеждат стабилни, да изглеждат единни и СИЛНИ..Защото това им носи изгода.Тези западняци знаем много добре , ЧЕ НЕ СА ПО-ДОБРИ ОТ НАС, НО СА ПО-ПРЕСМЕТЛИВИ. И все те да са най-.. най..най..най- отгоре.Задръж страстите,Дори и да е истина, ТАЗИ ИСТИНА НЕ НОСИ НИЩО ДОРБО ЗА НАС. Понякога лъжата носи повече изгода от истината.Виж другите около нас колко са единни и как се поддържат. Да не би да не се съмняват или много да се обичат помежду си? И те си го подават.. / съмнението /.Един наш голям човек беше казал нещо за материала- и е бил прав.Но съдба- такъв материал ви се е падал, който трябва да управляваш. Питай Веждито затова как работи с лош материалл Нали майсторлъкът трябва да е по- голям?Ситуацията е къкто в ДПС-то.И там има хър-мър, ама като дойде време за гласуване- знаем, показано ни е през годините. Така, че Професоре- на ред си..

Божидар е Божи дар за Бойко! Нещо като таралеж в гащите. Сега да се чуди, как да се оттърве от него.

Този измислен министър, пет пари не струва, за разлика от колегите си какво е открил - освен просташкия и каруцарски речник, неоправените му зъби и преголяма доза безмозъчност, защо му се два телевизионно време, предаванията му пиличат в голяма степен на него - нелицеприятни, да не кажа - ДОСДНИ И БЕЗЛИЧНИ, крайно време е да го свалят от екран и от павителството, че то ББ им по-приличен речник и поведение, без да е професор, оприличавам го като феодален старец на СимДян

Смешно е да се захващаме за думата. БД за мен е патриот и впечатляващ учен и съм убеден, че милее за народа си, а не за имиджа си. И сигурно съм прав, като гледам колко злоба се изля из интернет по този въпрос.