Кабинетът се готвел за провал на делото ”Белене”

Управляващите се подготвят да загубят арбиртажното дело в Париж за АЕЦ “Белене“ и държавата ще загуби 1.8 млрд. евро или 3.6 млрд. лева, обяви Бойко Борисов.

Обратно в новината

Коментари - Кабинетът се готвел за провал на делото ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

До бб - идиот, ти ни надроби тая попара, сега се правиш на съдник ! А кога послуша Киларито не мислеше, че ще натопиш Бг да плаща неустойки ! Е, па ние не сме идиоти като поддръжниците ти, помним кое как беше, как и заради кого се озовахме в това положение !

То бива цинизъм, но това, което показва селянина от Банкя Б.Борисов надхвърля всякакви граници. Срам и позор за страна с такива политици. Срам и позор Българио!

На борисов мозъкът не е развит достатъчно за да разбере. Всеки мениджър прави план с добър и лош сценарий. Няма лошо в случая правителството на България да се подготви за загуба на делото, пък дано не го загуби!

Проекта Белене беше развиван от правителството на Борисов като частен проект. Как така като частен проект може да е печеливш, а като държавен проект ще е губещ? Следващия път може Десито или Лилито да назначат за управител на Козлодуй. Всеки от нас си спомня, че за първи път от историята на Козлодуй е вкаран на загуба при управлението на ГЕРБ. Е АЗ ПИТАМ, КАК СТАВА ТАЗИ ИЗРОДЩИНА ?!

Изпълнихме поръчката на вашингтон и пот техния натиск отказахме Белене. Сега не разбрах само кога американците ще ни дадат парите да покрием неустойката и пропуснатите ползи за България?

Аз

Толкоз наглост... не е истина, баси... По чие управление Русия заведе делото - на ГЕРБ. Заради чии действия Русия заведе делото - на ГЕРБ. Какво повече има да се умува?! Единственото, което сегашните могат да направят, за да предотвратят загубата на делото и последващите плащания, всичко това по вина на ГЕРБ, е да възобновят строителството на Белене и да ходят да се молят на Путин Русия пак да ни прости пдрстията.

Аз

Минусарите, кое не е вярно?

rado_7_6@

Аз лично цъкнах минус щото ме е гнус като прочета нещо от рода на 'да се молим на путлер'. За другите не знам

Зелен е този Борисов, зелен! Млад и неопитен! Като стане на над 120 години, като Партията, ще разбере, че идеята на Проектът Белене не е да има готова АЕЦ, а да се усвояват десетилетия огромни суми, без в крайна сметка да има готова централа! Да напомня, че 93-та година в АЕЦ Белене има готови за стартиране реактори! ГОТОВИ!

Всеки отрасъл в който не е въведен свободния пазар носи проблем след проблем. Ама за реформи се иска кураж и ясна политическа отговорност, независимо какво ти струва това. Тоест трябват смели решения, които ще доведат до лични загуби. Това е разликата между политик и държавник. От първите, колкото искаш, а от вторите май само за един се сещам през прехода.

Аз

Това не е съвсем вярно. Още гуруто на неолибералистите Адам Смит, докато е описвал действието на свободния пазар и на невидимата ръка, изрично е споменал, че има много сфери на обществото, в които свободният пазар не може да действа така, че да доведе до обществено благоденствие - здравеопазване, образование, наука (особено фундаментална), външна и вътрешна защита, екология - само примери. Отделно много страни изолират някои стратегически за тях отрасли от свободния пазар - транспорт, енергетика - особено ядрена, земеделие, производство на храни и лекарства... много примери има. Всичко зависи от ситуацията и мярката.

От началото си беше ясно че ще загубим делото за централата в Белене, тя отдавна трябваше да е построена, за това са виновни предишни правителства, които с действията си направиха страната от износител на електроенергия в зависима, а те станаха милионери, така че най малкото професионално неграмотни хора като борисов могат да изказват мнение за шистовия газ-искат да превърнат странатани в пустиня - такава ще стане след като започне търсенето на шистов газ, първо ще бъдат унищожени подпочвените води и водоизточнициза 24 години разграбихте страната и ликвидирахте икономиката и най вече селското стопанство и животновъдството, това поколенията няма да го простят на тези "демократи"

Нали не си мисли някой, че Станишев е способен да построй каквото и да е, камо ли АЕЦ, кой знае какви магарии са направили с брат му там, а сега искат проекта да пропадне, та да не ги хванат, Цацаров нали разследваше един доклад за Белене, що го покри?

Доста коментари са професионални и компетентни. Но нито един не докосва дълбоката икономическа същност на въпроса. А тя е така проста. На свободният пазар, всеки е свободен да инвестира в каквото си иска и колкото си иска. Ако ще нека да произвежда лампени шишета. После къде и по колко ще ги продава, си е негов проблем. В случая-пазара на тока в България е ужасно изкривен във вреда на държавата и консуматорите. Появява се нов производител на ток, който за да се вклини в преситеният пазар, трябва да цака с конкурентна, по ниска цена. Какъв ще е срока на откупката, не е наш проблем. Е, къде му е лошото на всичко това, питам аз и отговор не чакам. Да ни би само аз да разбирам тоя проблем по тоя начин? Сигурно и други го знаят, но един предател, работи за пари за чужди интереси. А за един националист, интересите на народа са над всичко. Въпроса, дали да се строи или не Белене, въобще не е дискусионен. Той има само едно решение и то е да се строи. Сега. Защото утре строителство сигурно ще има, но всеки ден забавяне го оскъпява. Бойко ми е симпатечин по човешки. Но той хем не разбира нищо, хем е марионетка на лоши кукловоди. Ако няма други мнения по въпроса, нека закриваме седянката.

lucius

Цитат: " На свободният пазар, всеки е свободен да инвестира в каквото си иска и колкото си иска... После къде и по колко ще ги продава, си е негов проблем." Това може да важи, когато инвестираш личен капитал. Единствения инвеститор който пожела да участва RWE се оттегли октомври месец 2009 година с мотива - груби нарушения от предварителните уговорки. Цитирам: Германската компания RWE (Ер Ве Е) осъзнава, че съвместната работа с руски и български компании за строежа на АЕЦ Белене е отровна комбинация, и затова се оттегля от проекта, разкрива статия в английския вестник Гардиън.

lucius

Цитат: ". Въпроса, дали да се строи или не Белене, въобще не е дискусионен. Той има само едно решение и то е да се строи. Сега." Напротив, това е основния въпрос, но за отговора е необходима икономическа обосновка. Такава обосновка има, но с тотално погрешни заключения. Самия живот опроверга анализите извършени от консултантските фирми. Друг е въпроса каква отговорност носят много високо платените консултанти и защо не е потърсена до сега.

Да, ще се построи, и още как! Ама когато тати ми купи колело, т.е. - нЕкой друг път...

е па много ги разбираш нещата.Спи спокойно няма да вдигнат само сайвант за 7-ми реактор

милиарди по това дело, виновен ще е този тъпанар и престъпник, главатаря на шайката ГРОБ, който слушкаше какво му казват от американското, турското и израелското посолство, но не се интересуваше от това, което му казваха българите. Но това е логично, няма логика българомразците да слушат какво им казва и от какво има нужда народа.

Този изключително прост човек вкара България в съдебен спор с Русия във връзка с неизпълнение на договорите ни за АЕЦ- Белене и сега обяснява, че това правителство иска да загуби делото!!! Това е изключителна арогантност и простотия и е за употреба преди изборите на най-тъпите избиратели в БГ- тези на БУДА и неговата клика ГЕРБ. Този малоумник си мисли, че нормалните граждани са БУДАлите и са толкова късопаметни, че не помнят в последните няколко години кой каква простотия е извършил срещу БГ население. Това нищожество трябва да бъде захвърлено на бунището на историята и по възможност никой и никога да не чува за него (особено, ако някой съумее да му извади престъпната дейност и го вкара в затвора).

НЯМА ДОГОВОР НЯМА ДОГОВОР НЯМА ДОГОВОР Любимят ти плъх Станишев е започнал да строй без договор.

а Б.Б. е най-виновен да няма 'Белене'',отвсякъде сме обградени с ядрени централи,а ние да нямаме ,вечно да сме прошляци и подлоги,изнасяхме ефтин ток,а сга на ви-пълна мизерия и разруха от тия управници с предателски мозъци за пари....

А защо не разреши проучването за шистов газ ? Защото ти свиха сърмите от Москва и набързо се отметна. Умишлено България се оставя да е зависима изцяло от руския газ , за да може да бъде изцяло под руски контрол и правителството на ГЕРБ не си мръдна пръста , за да премахне тази зависимост! Иначе се целуваме с Меркел , но задника е обърнат към Москва

след троините коалиции винаги е идвал потопа!

Ако имаш предвид тройната коалиция Боко, Цоко и Герб - да, напълно си прав!

забърка тази каш аи сега се чуди как да прехвърли вина.

Pesh0

Боико не казва нищо което не се знае . Станишев и Орешарски , изкрадоха каквото можаха от проекта белене , през предния си мандат. Сега е финансово неизгоден. Повече пари могат да вземат от Русия като подкуп да изгубят делото , от колкото ако строят централа. Какви са шансовете на България , да спечели делото ?

Надпреварата към Нулевата Точка за използване на Свободната Енергия се блокира всячески в България. ЗАЩО? За да бъдем поробени финансово от банкДИТите, физически от NATO, психически от индивидуални идентификационни чипове. На който му харесва този свят, нека след 2 седмици гласува за НАЗНАЧЕНИТЕ еврогейски депутати. После ... нека сам себе си да псува, ако все още му е останал малко акъл в главата.

Защо този прост човек, Бойко Борисов, пак се опитва да дава мнение по въпроси извън пожарната. Още като главен секретар той трябваше да разбере, че по въпроси на тема правосъдие, полиция, следствие, прокуратура, обществен ред, национална сигурност НЕ трябва да говори и да мисли защото нищо не разбира. Всичко,което е залегнало в закона той си го интерпретира по банкянски и се получава сложна смеска от глупост и простотия. И ако продължава така големия Маргин по време на годишнината им от създаването на престъпната група ще го гали по главата и ще вика :Бойкоооо, тиквооо, пак ли се на...сра?

Когато едно правителство е непрекъснато под съмнение, че работи против държавата си с цел да защитава други интереси, то трябва веднага да бъде разкарано!!!

Е, нали го разкарахме, ма...

Абе хора, не разбирате ли че АЕЦ Белене не трябва да се строи главно по две причини: 1. Скъпа е и не е изгодна икономически и 2. Там е опасна земетръсна зона и ни очаква втори Чернобил.

Трябва да се спре ползването на електрически ток защото той също убива. ДА ОБЯВИМ ВОЙНА НА ВСИЧКИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДИ, ВСЯКАКВИ КОНСУМАТОРИ. И колите също убиват. И преяждането убива. Да спираме всичко...

Пич, първо прочети тук-там нещичко по темата, пък тогава коментирай! Първо - по света такова животно като "губеща АЕЦ" нЕма; Второ - на сайта на МААЕ има заключението от доклада на английската банка HCBS относно Белене (поръчан от Б. Борисов и засекретен от същия) - с интересното заключение, че проектът е рентабилен. Трето - как така за съседните държави АЕЦ са икономически изгодни (дори и руските - Турция подписа договор с руснаците за четири блока на стойност 22 млрд евро), а за нас - не? Четвърто - негласното споразумение между ядрените държави е, че страни с атомни централи не се бомбардират по разбираеми причини... Така че, влез първо в час, че след това коментирай...

Дебил по призвание !?!?!

Щом ИМА ПЪЛНЕНЕ на ГУША- комунистите ЩЕ продадът и майка си !! Не само Б-я!! О С Т А В К А !!

писна ни от тая непотребна тиква!

Един уважаващ себе си политик не би си позволил такова изказване, освен ако не разчита изцяло на късата памет на мат'ряла. Та, другарю Борисов, ще си позволя да ти припомня: 2009: Без АЕЦ "Белене" икономиката на страната ще рухне. 2012: С построяването на АЕЦ "Белене" икономиката на страната ще рухне (това е след посещението на Х. Клинтън). Е, и кое от двете твърдения е вярното? Защо беше покрит вдън земя анализа на английската банка HCBS (естествено, платен с наши пари), след като Герб обеща да го направи публично достояние преди вземане на окончателното решение? И, погледнато грубо материално и без политическо оцветяване, кое е по-изгодно - да се използват вече направените инвестиции в Белене и да се построи централата - скъпа или евтина, но поне щеше да има нещо построено и работещо, или да се погребат с един замах три милиарда на площадката плюс почти два милиарда неустойки? Така де, просто питам...

Анализът на банката не е секретен и може да се намери. Но Бойко наистина не го даде на медиите и затова нямаше коментари в обществото. А в анализа има няколко варианта на инвестиционни схеми, от които 1-2 са печеливши. Това не се хареса на герб и 10 дни преди банката да ни връчи официално анализа, Бойко събра правителството и взеха решение за спиране на проекта, а после скриха доклада. Формен идиотизъм !

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ 2010-ТА ГОДИНА: "Газоразпределители надуват цената с 50%" "Трайков посочи, че Булгаргаз" продава синьото гориво с 1,5 % надценка, а газоразпределителните дружества- с 50 % надценка. Според Трайков високата цена и големият проблем са именно там - в газоразпределителите, съобщава БНР."

Само ще цитирам Борисов, докато бе на власт, че предните не са подписвали нищо за строежа на АЕЦ Белене. Което всъщност ги оневинява, за сметка на Борисов. Вероятно няма да си спомнят това изказване, доста хора. С прекалено голяма хапка са се заели (предвидена още по комунизма), а нямат пари за нея. Въпреки че в дългосрочен план може да е изгодна. Нещо от което да се изкарват пари. Но като некомпетентен по случаят, е трудно да се оцени. Понеже това важи за над 99.9% от хората, то референдума бе безмислен наистина. Такова нещо трябва да се решава от тези които знаят.

Хайдее Две дупки в черепа на столетницата накуп ГРЪМНА БАЛОНА БЕЛЕНЕ, ЗА КОЙТО БСП ИЗГЪРМЯХА 20 МИЛИОНА ЗА РЕФЕРЕНДУМ ГРЪМНА БАЛОНА ЗА БРАТСКАТА РУСКА ЛЮБОВ И БАЛОНА ОРЕШАРСКА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА

А ти защо не започна строежа? Защото си страхливец! Само знаеш да обвиняваш- там ти е силата. Но си много плосък, разбрахме те, не се опитвай да заблуждаваш по-простите от теб!

Стига сте ни занимавали с този ИДИОТ!

Кабинетът се готвел за провал на делото Белене Явно , че четири правителства , като се започне от това на Симеон Сакскобургодски та се стигне до сегашното , такава каша са забъркали с АЕЦ Белене, че накрая парата от тази "каша " ще духа обикновенния български гражданин.

Всички управляващи от деня на подписване договора за Белене, до днес- ТРЯБВА ДА ПОНЕСАТ ЗАГУБИТЕ ЗА БГ ЛИЧНО. Трябва най-сетне да застанат зад грешките си, зад некомпетентността си или зад своята подкупност. Българина не е длъжен да плаща заради тях, а прокуратурата да им потърси лична сметка за загубите на БГ.

Един от твоите министри шляпаше руснаците! Не разбрахме кой отнесе боя, но плащаме всички!