ГЕРБ се отказа от доплащането в болниците

„Няма да се въвежда допълнително 20% заплащане на здравните услуги.” Това заяви за „Фокус” председателят на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов.

Обратно в новината

Коментари - ГЕРБ се отказа от доплащането в болниците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе Борисова, тия 20% не разбрах, като миза ли ги определи - за лекарите де, да знаят в цялата страна колко да искат под масата, да се уеднакви стандарта или на болницата да се дават, или по толкова на лекарите и на болницата отделно. Как ще спреш корупцията не ми стана ясно? С увеличаване на вноска или с регламентирането на допълнително заплащане корупция не се бори, но явно не това ти е целта...

Рейтингът е важен затова ще почакаме за след изборите.

ОТЧИСЛЕНИЯТА ЗА ПОДРЪЖКА НА БОЛНИЦИТЕ ДА СЕ СЪБИРАТ ОТ ВСИЧКИ ЧРЕЗ ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ, А ЗАПЛАЩАНЕТО НА БОЛНИЧНИТЕ УСЛУГИ СИ ЗАПЛАЩА ВСЕКИ

АМИ , АКО ПЕНСИОНЕР ТРЯБВА ДА СЕ ОПЕРИРА И УСЛУГАТА СТРУВА 8-9 Х.ЛВ. КАКВО ЩЕ КАЖЕШ, КОЙ ПОКОЛЕНИЕ ПОСТРОИ ИМЕННО БОЛНИЦИТЕ.

Ей, тия хора не се научиха да мислят, преди да изтърсят нещо!Първо говорят, после мислят, накрая се отказват и така всеки божи ден!

Абе тая А-М Борисова още като я видяхна първата снимка нещо ми заговори, че не е наред.Да ходи да я лекуват.

Мотивът на Борисова за въвеждането на доплащането бе, че и сега пациентът дофинансира болниците като плаща, но под масата. От сега нататък пациентът ще плаща и под стола, и под пейката, и под възглавницата, и под леглото, и под подлогата!

Идеята да се доплаща си беше много добра! Явно хората не осъзнават как именно се източва касата - главно чрез фиктивни дейности. И всеки си трае, защото не му бъркат директно в джоба. Някой от вас има ли идея колко струва лечението на един крадец на кабели, когато го удари ток и обгори на 60-80%?! Той НИЩИЧКО не плаща, а най-вероятно и осигуровките не си е плащал! Така че доплащане трябва да има. Ако във Франция нямаше доплащане, знаете ли колко от арабите щяха безплатно да се възползват от системата и само да я източват? Всеки културен човек просто си плаща допълнителна застраховка, която да покрива случаите на това доплащане. Така съвестните граждани НИЩО не доплащат, за разлика от тарикатите. Ама на Андрешко явно не му стига акъла да събере 2+2!

FR, проблема не е в неискането да доплащаш. Проблемът е, че и сега съвестните данъкоплатци, искат или не, си плащат ЗО. Но я плащат ИЗЦЯЛО В СОЛИДАРЕН(ОБЩ) здравен фонд. И когато на един съвестен платец му се наложи да търси здравна помощ, той се поставя на един и същ кантар с този, който не плаща или се осигурява на минимума. И се получава една тотална несправедливост: дали плащаш 150 лв/месец за ЗО, дали плащаш 15 лв. или нищо не плащаш - все тая! Ти задължително ДОПЛАЩАШ! Айде изтъкни ми поне един основателен довод да продължавам да си внасям съвестно големи здравни осигуровки при тази , сега действаща, система?

АМИ ЦИГАНИНА ПРОСТО ДА БЪДЕ ИЗПРАТЕН НА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ЗА ДА МОЖЕ ДА ПОКРИЕ ЧАСТ ОТ ЛЕЧЕНИЕТО СИ ПОНЕ СЛЕД КАТО БЪДЕ ИЗЛЕКУВАН.

Не са се отказали!Не знаят колко ще бъде - може 20%, а може и 30%- още не са го изчислили.Така каза министърката.

Създателят, главният консултант на гилотината пръв изпитва нейната ефективност. Очакваме с нетърпение специалните съдилища, пък по-нататък ще сме свидетели..

Защо да има регламентирано доплащане, когато е по-удобно да се взамат безотчетни пари т. е. чист доход /познайте от кого/ за операции и др. медицински услуги!? Самото медицинско съсловие не желае да се случи регламентираното доплащане. Удобно им е да се оплакват от ниските заплати и хаоса в здравеопазването и да си получават пари под масата. Но, уважаеми сънародници, всичко е за сметка на нас, пациентите. Не, че съм съгласна парите за здравеопазване да бъдат блокирани или използвани по друго предназначение, но, ако се освободят, ще бъдат източени бързо и успешно.....Истината е някъде там...

Министерство на здравето да спре порочната практика на даване пари на ръка на лекарите. Това е чист рекет към гражданите и това е обществена тайна. Отиваш в лечебно заведение и лекарят едно към едно ти казва, че трябва да направиш дарение на болницата, което дарение ти поставяш в ръката на лекуващия те лекар. Част от лекарите са бизнесмени, а не положили клетва да пазят здравето на пациентите си. А пациента е зависим от лекаря и ще не ще пуска "дарението" в джоба на бизнесмена.

Тази сутрин гледах т.нар. министърка на здравеопазването по бтв...Изумена съм от неадекватното й поведение и лавиране при зададените й въпроси по отношение на закъснелите лекарски заплати.Да си ходи,не се справя!!!

По принцип идеята с доплащането не е лоша.Доплащане има в целия ЕС.Съвсем друг е въпросът как ще ксе реализира. Много граждани са слонни вда доплащат, тъй като ще има твърди тарифи за парите под масата които така или иначе дават и по такъв начин ще има някакъв ред.

"допълнително заплащане в болничната помощ като то ще бъде разликата в реалната цена на услугата и поеманите от НЗОК средства." мда повишение от 20% няма да има то ще бъде от 60%. Бачо и компания ше гепи здравните ви осигуровки а вие ще си плащате. Схемата е доста добра , ако си в далаверата :]

Дори това не е усвоил Бойко както трябва. Старата партийна практика "Създай проблем- реши проблем" не точно това. Това е подигравка с хората и селения. Стига се е правил на бащица на народа. До къде ли ще стигнем с това унижение.

Хората при поискване на здравни услуги не се делят на българи и цигани а на осигурени и неосигурени.Прави се проверка чрез компютрите до НОИ. Който не е осигурен си плаща.

Този водевил "лошите - ДОБРИЯТ" взе да идва мноооого в повече. Като премиер ББ е пряко отговорен за без/действията на подчинените си и поради това техните грешки, неспособности и провали са и негови. До кога едната ръка прави едно, другата й пречи, но ГЛАВАТА /Тиквата/ знае ПРАВИЛНОТО поведение? До кога ще се оправдават с лошо наследство, а да не заявят своята некомпетентност, носеща ежедневно милиони загуби? Дори малката ми дъщеря в лексикона си има една констатация: "който иска да свърши нещо, търси начини, който не иска да го направи - намира оправдания". От ГЕРБ ежедневно само се ОПРАВДАВАТ. И в заключение ще припомня, че, колкото и да е било трудна ситуацията в страната /дори и по време на война/ НИКОЕ правителство НЕ Е посягало върху здравеопазването, системата за поддръжка живота на хората. Но партия ГЕРБ е по-различна - тя е готова да ликвидира всичко, свързано с живота и здравето на хората. И това на фона на една едва прокраднала се от вчера сводка от НАП, която моментално бе свалена от ефир: " събрани са 800 млн.лв. от здравни вноски, като до края на годината ще надминат 1 млрд." Как на този фон ГЕРБ ще затваря болници, ще иска доплащане, няма да се разплаща и пр. - явно проблемън изобщо не е в парите или в тяхнвото количество, а в разпределянето им. Тотален повсеместен и брутален грабеж, водещ до масов геноцид - това е сегашната здравна политика. На фона на посочения по-горе водевил...

тази министърка е поредното недоразумение на настоящото правителство, ако ББ я разкара никак няма да е зле, защото ние и без нея ще сме най-зле в Европа, така че като няма здраве - няма и министър

Браво адаш! Пак ти спаси народа! Сварените мозъци окоро теб пускат слух след слух, опипват общественото мнение и ти се появяваш в ролята на спасител. Но да ти кажа напоследък те виждам все по рядко от екрана. Къде се губиш? Я виж ромите какво медиино присъствие регистрират.

Тия се усетиха , че приемат ли тая наглост ще си ходят по паланките от които изпълзяха

БОГ да пази правителството на Република България, бъдете живи и здрави.

А Борисова в момента казва, че увеличението може да е и повече от 50%.. просто още не е изчислено...

ни спаси от екипа на ГЕРБ. Де да ще да ни спаси и от себе си!

Разбира се, че е цинизъм, но откакто ГЕРБ е на власт непрекъснато си играе с нервите на хората, това е подигравка с гражданите, аз си плащам чинно , както и цялото ми семейство здравните осигуровки включително и не неработещия ми съпруг. Едва свързваме двата края, това значи, че ако трябва недай си боже да ни се наложи по-сериозно болнично лечение просто няма откъде. Достатъчно сме болни и на месец давам по 80 лв. за лекарства. Какво повече искат от нас, щом спрем да сме работещи и да си отиваме от този свят, ето това е истината. За тях сме само едни избиратели. Не съм гласувала за ГЕРБ , но вярвах, че ще си спазят основните обещания,а сега просто виждам, че те управляват абсолютно хаотично. Б.Борисов вечно ни плаши с оставката си, какъв Министър - Председател е този, който бил се уморил и си изхабил нервите, той какво си е мислил, че отива на Канарските острови на почивка.

Голямата икономия ще дойде,когато преди да влезем в болница,кабинет или лаборатория да се проверява дали си осигурен.Ако не-плащаш 100% или кръгом!Половинаата пари на касата отиват да лекуват тарикати и цигани.Отделенията са пълни с цигани,мерят им температура,едно хапче и безплатен хотел.Родата им иде на тумби,къпят се,цапат,крякат. Важно е да няма празно легло-печатница за пари на всяка болница.

Абе, тая министърка Ана Мария и това правителство дали са нормални? Побъркаха и народа и здравните работници! Къде е резервът от здравната каса ? изплатиха с него тютюна и социалните помощи! Сега за болниците няма пари, да не говорим за трудовите възнаграждения на работещите в тези болници. Два месеца сме без заплати, а и клиничните пътеки ни спряха, защото много им се виждат 300 - 350 лв. Говори се и за съкращения. Какви съкращения бе , хора! Скоро в болниците няма да останат специалисти по здравни грижи! Тогава какво ще правите? Няма и от къде да си ги купите, защото за кирливите ви 300 лв. няма кой да дой де да работи. Нашето поколение си отива. Младите няма да работят за 300 лв. Това трябва да си набият политиците в тъпите си глави!

ЩЕ ИМА ДА ПОЧАКАТ ПАК НЯКОЙ ДА ГЛАСУВА ЗА ТЯХ

Здравни осигуровки със спестовен елемент. Иначе корупцията е гарантирана. Затова през 90-те години беше въведен солидарния принцип - за да може безконтролно да се краде.

А, ако не е солидарно , представяш ли си да пострадаш при катастрофа и лечението да ти струва 5000 лв. на ден, с осигурителните ти вноски от даже 50-60 лв. на месец помисли си колко ще събереш.Така е в цял свят плащат всички ползвува, който се нуждае. Дано да не ни се налага да ги ползвуваме, халал тези които плащаме дано да помагат на някого, колкото до краденето , трябва да се направи такава система, че това да е невъзможно.

А не мислиш ли, че по-справедливо спрямо плащащите големи здравни вноски, би било следното: % от големите ЗО ( 2-3 %) да се заделя за общия(солидарния) здравен фонд, а останалите пари - по лична здравна сметка. Така плащащите големи ЗО ще имат реален стимул да продължават да ги внасят. А сега - плащал или не, всички на един кантар. Но аз не съм съгласна когато ми се наложи да ползвам здравна услуга и месеци наред съвестно съм си внасяла ЗО около 150 лв./месец, да се третирам еднакво с този, който нищо не е внасял и да доплащам наравно с него!

Стига с тия подигравки с достойнството на хората. Полицейска игра на нерви в управлението не води до нищо добро за управляващите. Така ли ще си управляват целия мандат - един казва, друг го оборва ... затъмнение до пълно стресиране на народа. .

браво бе мозъци,как не ви е срам да ни занимавате с такива идиотщини.къде са парите от здравните осиг.какъв рейтинг бе смешнор ББ.Вече и бог не може да опази България!!!Издайте власта,немедлено!!!

Бравос, ББ пак се явява в ролята на "ангел спасител", за кой ли пък?... Толкова е елементарен (прост), но той продължава да се надява по-този начин да си поддържа висок "реитинга".

Уж, последно беше, че ще доплащаме. Господата управляващите, да си казват последните решени, а не пред, пред последните. Вече стават смешни...

При тези високи цени и ниско заплащане, и пенсии, за какво да се плаща първо - ток, вода, парно или 20% по-вече за здравно осигуряване? Ами повишете заплатите и пенсиите на ЕС ниво, и после взимайте такива решения за доплащане. И сега без друго на хората не им остават пари за храна. Всяка сутрин по кофите за боклук бъркат хиляди граждани за насъщният хляб!! Поне увеличете кофите за боклук по улиците!!!

ТО НЯМА ДА ИМА КАКВО ДА СЕ ИЗХВЪРЛИ В КОФИТЕ.

Тия "политици" са върхъ! Точно като "Тука има, Тука нема". Само че тяхното: Шъ го праим, Нема да го праим" Егати Политическите Недоносчета!!! До кога ще им търпиме експериментите?

и кво излиза пак, бойко пак ни спаси от свойте идиоти...нарочно ги взема възможно най-сбъркани.

Усмихвайте се , усмихмайте се, есмихвойте се до сато ви озъбим

има време.до края на деня може и пак да го приемат.колко му е като за герб:)

И Д И О Т ИИ!!

Ха, Г-н Борисов, проблема е, че повече от 50% от Вашите ибиратели са с добро образование. Стига евтин PR. От една страна лошите министри(вашите), а от друга- Вие!!! Хайде да станем нормална, европейска държава. Като начало- научете се да управлявате... След това може би ще има за Вас повече от 2 реда в учебника по история. Жалки сте. Жалко за хората. В другия свят никой, нищо не е успял да занесе. Ще бъдете първите, може би?...

Ученето за управленци се започва от яслите - там се учиш на елементарни хигиенни навици. Ако си ходил на ясли, де. Така или иначе, хигиената на духа се създава и поддържа от ранна детска възраст, независимо колко хашлаци от махалата ти се е налагало да поступваш.Някакси не виждам този задължителен елемент от човешката личност в управляващите. Ако може поне да не се напъват да пререждат по наглост предишните. Да не забравят, че догодина има избори. Като изгубят местната власт, кой ще им изпълнява политиките по места, а?

Точно това и очаквах. Преди да си легнем снощи до последно тръбяха, че ще си доплащаме. Казах на жена си сондират мнение както и друг път за ДДС-то и останалите работи. После се отказват.

Солидарната система на здравно осигуряване може да съществува само ако здравеопазването е ДЪРЖАВНО. ---- Другият вариант е индивидуални осигуровки, и каквото не покриват си го доплащаш.

тия смешници от герб , понеже видяха ,че се надига народното недоволство и дадоха два отката назад... толкова са жалки ,че чак са смешни . но ситуацията в здравеопазването никак не е смешна , даже е много грагична ... сърдете се на мегаидиотите хипер , ултра ,мегаолигофрените от герб , които чалгаджийският електорат и простолюдието избраха...

бат Серго е най подготвен във всичко най вече във оправянето и има голям мерак да доуправи здравната система ама не му стигнаха годините на управление и ако може още години да му се дадат та да поуправи туй онуй

Пак ли се почна с иде ми, дойде ми? Пишман екип, нямат идея какво правят!

Майка му стара не мога да разбера аджеба защо се пускат тези кьо-фишеци .. народа лудва .. и после видиш ли то не било решено..само го мислили , проект било .. Бе измислете едно нещо .. дълго го мислете , питайте , обсъдете и го въведете - и то да е .... Експериментите с психиката на хората продължават нали ... баси експертите , баси подхода , баси малоумието ви

Аз пък предлагам, всеки болен да ляга и да мре!!! Така ще се закрият всички болници, а докторята и сестрите ще емигрират в топлите страни. От такава икономия - сдрав му кажи.....