Болници искат 8 лв. за wi-fi и 900 лв. на ден за стая

Екип може да се избере дори от пациенти в кома, има и такса за справка за часа на раждане

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тук не говорим само за системата, тук говорим за човещина. Преди години през зимата в София паднах на леда пред 26 поликлиника и глезена ми се усука. Зверски ме заболя. Едно момче, което минаваше ми помогна да стигна някак до кабинета на травматолога. Но беше шест часа и докторът ме отпрати с обяснението, че му било свършило работното време, да дойда на другия ден. Стиснах зъби, стигнах някак до аптеката, купих си бинт, стегнах си крака, взех такси и отидох в Пирогов. Там ме приеха, снимаха, казаха че има счупена кост и ме гипсираха. Наложи да подскачам на един крак по целия първи етаж, защото никой санитар не се трогна и не ми помогна. А аз бях останал с пари само за такси до дома и в онзи момент нямах мобилен телефон. Та като чуя за български медици и се моля и кръстя да не ми се налага да им ползвам "услугите".

От сблъсъка ми със т.нар. "Здравна каса", в опит да получа пари за лечение по спешност в чужбина, което си платих с пълен комплект документи ( епикризи, фактури и прочее), РАЗБРАХ че това е някаква организация ако не във фактически,то в технически фалит. Може нещо и да платят, но когато те решат, по разценки които те са направили ( нямащи нищо общо с тези в ЕС) и половината разходи не ги чризнават

Съжалявам, но истината е проста, дори болезнено проста - докато лекарите не започнат да получават достатъчно пари, за да поддържат поне 80% от стандарта на колегите си в Западна Европа или Северна Америка, тук свестни лекари няма да се задържат. Можем да ги бием, можем да ги бесим, може да ги връзваме на синджир, но резултатът ще е все същия. Изключение ще правят само специалистите по цици, устни и носове (отскоро и дупета), защото само те получават съответното заплащане за услугите си. Даже имат и доста добър контрол по качеството - ако съсипе кифлата получава рекламация от спонсора, което го вкарва директно в травматологията. Другото, което можем да направим е да им плащаме. Държавата (както винаги) е вдигнала ръце е оставила всеки да се оправя кой както може. Но всеки от нас индивидуално ще трябва да реши как иска да плати на лекаря за услугите му - по малко всеки месец във вид на допълнителна здравна застраховка или много наведнъж, когато е на зор и няма мърдане. Аз лично смятам, че е нормално да плащам за здравето си повече отколкото за колата си. И в моя случай плащам за гориво, такси и застраховки повече от 100 лева на месец (средно). Затова имам и допълнителна здравна застраховка. Но всеки решава сам за себе си. Едно обаче е е сигурно - здравеопазването винаги и навсякъде е струвало пари и тези пари ще бъдат дадени.

Забравяш малката подробност, че и с пари и без пари, когато е достигнат прага на некомпетентност, задачата е без решение! А това не е толкова рядко явление в медицинските среди, за съжаление! А и не само в България.

щом нямаш пари, нека те боли

Съжалявам, но не съм съгласен с някой от коментарите. Нека направим една проста сметка. При брутна заплата от 1000 лева, здравната осигуровка е около 80 лева от служителя и 100 лева от работодателя, т.е. около няма и 100 евро на месец за здраве. Оставяме настрана въпроса колко хора в България се осигуряват на 1000 лева месечна заплата. Всички искаме здравеопазване като в Западна Европа и Северна Америка, нали? Дотук добре. Но хайде да се съгласим, че всичко струва пари. Лекарите не започват да извършват операции веднага след излизането от университета, а продължават обучението си със специализации и асистенции, и дълги години трупане на практика преди да започнат да размахват скалпела. Медицинската апаратура има доста високи изисквания за хигиена, точност и надеждност, което също струва пари Т.е. здравеопазването е сфера с особенно високи изисквания (и надявам се така и да остане), които за да бъдат постигнати се изискват много повече пари и време, отколкото в други сфери като металургията или въгледобива. И като имаме впредвид всичко дотук 100 евро на месец е нищо. Никъде по света не можеш да получиш качествено здравеопазване за 100 евро на месец. Който не вярва да провери месечните вноски за здравеопазване в Западна Европа и Северна Америка. Освен това нека не забравяме, че с тези 100 евро на месец (които и без това не стигат) трябва да се покрият нуждите на (многото) пенсионери, (вечно) безработни и един особенно мил и леко мургав етнос, при които все нещо не е наред, но поне деца има. Накратко казано - със 100 евро на месец няма да стане. Невъзможно е. Ако някой иска повече ще трябва да плати повече. Единият начин наистина е пари кеш когато ти потрябва. Но има и друг начин и той е допълнителната здравна застраховка. Ако е колективна през работодателя е още по-добре. От собствен опит мога да кажа, че има много добри предложения, които много добре компенсират разликата между това, което НЗОК покрива и това, от което един болен наистина има нужда. И пак казвам - със 100 евро намесец от всеки трети няма как да имаме качествено здравеопазване.

10 год. ме осигуряват в/у 2500 лв. и не съм ползвал и 1 лев.Дай Боже да е така и да не попадам при много от Вас-много училите, много специализиралите занаят и "ХУМАННОСТ"/!!!!/. Що се отнася до техниката д-ре,ао работиш в държавна или общинска болница тя не закупена от Вас, а от всички нас! 900 лв. за избор на екип?!!! Ако ме оперираш у вас в хола с личната ти техника-може! Но екипа, който до преди малко стоеше в лекарската стая 3 часа в сладки приказки и получаващ заплата, защото е работно време, да ми иска 900 лв. за избор-това е престъпление, което трябва да се преследва от Закона!!!!

ПИШЕШ ЛЪЖИ ТЪЙ КАТО ИМА МАКСИМАЛЕН ПРАГ НА ОСИГУРЯВАНЕ И ТОЙ ЗА ДЕСЕТ ГОДИНИ Е РАЗЛИЧЕН И МНОГО ДАЛЕЧ ОТ 2500 ЛЕВА..... ТОВА ТРОЛОВЕТЕ МНОГО ЛЪЖЕТЕ, АМА ХОРАТА ИМАТ ИНФОРМАЦИЯ. отвори НАП и прочети за максималните прагове през годините

Хващаш се за детайли, които не променят същността на изказването! За 2009 - максимален осигурителен доход 2000 лв, за 2014 - 2400лв, за 2019 - 3000 лв! Та кое е далеч от 2500 лв?

За 2018 г. МОД - 2600 лв., а за 2019 г. МОД - 3000 лв. Праговете на осигурителните доходи се определят от законодателите, а не от здравноосигуряващите - редовни платци. Проблемите в българската система на здравеопазване са много, като се започне от грешната база при липса на входни данни, т.е. липсва остойностяване, затова пък са заложени диспропорции според отделните лобита коя клинияна пътека и съответно медицински специлисти ще са многократно по-платени от другите си колеги и накрая заблудата, че моделът е солидарен. Уж всички плащаме, а ползват само нуждаещите се, но реално чиновници, депутати, политици, ПРОКУРОРИ, съдии и т.н. с многократно по-високи доходи от средностатичстическия българин трябва да плащат ZERO според законодателяравни услуги, а могат да си ползва неограничено в скъпи чужди болници, но платено от редовите здравноосигурени платци. Разни мутри също ползват неограничено медицински услуги от "солидарната" ни здравна система, защото затворниците са с по-равни права според законотворците в сравнение например с неосигурените безработни, които са длъжни да си заплащат 8% от 1/2!*МРЗ. И като не достигат парите за здравеопазване защо чиновниците в НЗОК нарастват. Ето: З"дравната каса ще поиска от областния управител на София да предостави безвъзмездно още една сграда на осигурителната институция. Причината е „разширяване вида и обема дейности" на НЗОК, пише в стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на касата от 24 юли." И никой не може да каже дали 100 евра или каквато и да е друга стойност стига или не стига като средностатистичекса сума за здравно осигуряване в България, защото нямаме вече 20 години е-система за обективно представяне на фактите и статистиката. Всеки си спекулира с числата, както му е изгодно, но факт е и поредния саботаж от страна на чиновниците, като с предлог на обжалвания по отделни точки в КЗК отлагат избор на изпълнители и въвеждането на здравна е-система, електронно досие, електронна рецепта, електронна здравна карта за срок най-ранно 2021 г. 21 години няма обективна статистика, но вие си плащайте, все по-високи суми, за все повече милионери на държавни постове и по частни клиники. Иначе останахме без медицински сестри и да видим дали лекраи ще започнат да им изпълняват техните задължения.

Чудесно! Който не може да си позволи такова заплащане, няма да се лекува и колкото му е писано от Бог! А при тази ситуация как болниците ще си намират клиенти, при положение, че в България масово хората са бедни или пенсионери. Що се отнася до качеството, доста може да се поспори! И да не забравяме първото ни място в света по смъртност!

КАПИТАЛИЗЪМ...

На лекар в България се ходи само с калашников и то с два пълнителя един за некадърниците от Екип... бърза помощ и другият за избран от пациента.. Е ПА нема такава държава и президентшата радева и депутатите да се мушна отзад... защото ни обричат на сигурна смърт

Не се сърдете на лекатите и болниците, все едно частни или държавни. Виновни са управниците, че до тук докараха народа ни, да си плаща за всичко, дори и това да е жив. След като имаш здравна застраховка, здравната каса трябва да поеме разходите за лечение и т.н. Пример: последните 30 години имам почти 20 операции, като се почне от скъсан менискус, сухожилие, дебело черво та до сърдечна операция с 4 три байпаса и … и … не съм платил повече от 300 – 400 Евро за всички ОП, като само сърдечната ОП е към 125 хил. евро! Пак си ги изберайте същите.

какво оазначава "докараха народа да си плаща за всичко " ? ти какво искаш ? някой да ти обърне внимание, да те прегледа, 30 минути / час да ти оптдели време което ТИ НЕ ПЛАЩАШ ? как става така ? моята надница е $130 на час. просто време. може нищо да не правя, може да проектирам система за милиони долари. как очакваш някой да ти отдели време и да не си платиш ? а кой да плати на човека (доктор, зидар, шофьор) за времето му ?

плащаме си, ако не си плащахме нямаше да имат по 11 вили и по 250х.лв по сметките. Обаче ме яд, че после мрънкат, че парите им били малко! В частен кабинет, досега само на едно място са ми дали касов бон...

Ако ти (ми) вярваш, ще ти кажа кратко и ясно. Тук в Европа където живея от няколко десетилетия не плащам за прегледи и изключително малко за ОП. Последната операция през 2017 г. в "Klinik für MIC - Minimal Invasive Chirurgie" вкл. преглед със скенер (компютерен томогреф) ОП с пълна упойка и три дни престой в клиниката ми струваше точно 20 евро. Ако ти изпратя снимки от стаята в клиниката, ще ме реплекираш с ... ти да не се майтапиш бе Калашник, пращаш ми снимки от стая в 5 звезден хотел. Лек ден.

нали получава залата в рамките на работното си време- и лекаря, и зидаря, и шофьора. Всичко останало е нерегламентирано плащае, особено за здравно осигуреното лице. Бих си плащала всичко, но да не ме задължават всеки месец да си плащам здравни осигуровки- сама ще реша дали ще си правя застраховка или ще си заделям някакви пари за целта. А сега да погледнем и другата страна- лекарите, горките , живи да ги оплачеш- достатъчно е да минеш край служебния паркинг на някоя болница. А какво биха правили лекарите без пациенти, учителите без ученици, шофьорите без товари и т.н. А освен друго ,на хуманния лекар му е вменена и нуждата от човечност. Ама като звънната сребърниците в кисията и човечността отива по дяволите. И народът мре...тоест работата намалява...и тези, които трябва да плащат.

Или плащаш за да ти помогнат, или им помагаш със един кютек за да се освестят.Всеки си избира- лигавиш се и плащаш, или за гушката и леко предупреждение за последици при кофти лечение.Така ни научи държавата.

добри са цените, ако им се вържат! Лесовъд съм и правя гора. Ще ми заделят ли от спечеленото че дишат въздуха тези ,,докторчета" - умираме от тяхното лечение.

ги разкараме и цените и докторята и журналята така и така сме зле защо трябва да им плащаме като не ставаме по добре, то не се мръдва да те прегледа бе

Е господа Бьлгария Искахте демокрация Ето Ви я. Алчността злобата и завистта ще довършат останалите. За вода 1.5 лв. За хляб(650гр.) 1.2 лева. За автобус 1.5лв. за да дишаш нормално ЛЕКАРИ.700лв.Е. В началото беше Иван Костов.Сега сте вие собственици измамници.Лекари некадърници ,Хляб Имитация .БЬЛГАРИ кьде сте. ЛЕВСКИ .............

За лекарите няма оправдание заслужиха голямо наказание и то за назидание на новите лекари които ще си внасяме но може да е по добре.

tonk11

За частните болници и неща извън касата разбирам. Частни са - сами си определят цените. Като не ти харесва - не ходиш там. Ама държавните защо? Кой им разрешава?

Си разбрал че точно това е проблема че те са частни но смучат много по нагло от здравната каса, защото имат подкрепата на управляващите и на опозицията за съжаление.

Копираме американското здравеопазване, по отношение на финансиране

заплатите ни не са хамерски, нито си пачатаме зелена тоалетна хартия в мазето...

Престоя в мизерна, съветски тип болница в Булгаристан е толкова скъп, колкото нощувка в хотел в Дубай. Мизерници! Да се зат.кнете дано!

НО ЗАЩО КЪЛНЕШ ТАКА

То затова мине не мине па бийнат някой доктор

Гошо ти си момче лошо.

А защо не кажат чия собственост са частните болници, колко печалба генерират и колко данъци плащат?

До кога лекари на трудов договор ще предлагат на пациентите да им отидат в частния кабинет? Един ден отивам по спешност с кръвоизлив вследствие миома в "Пирогов", при това без да ползвам линейка и бърза помощ. Имам пълни здравни права и цял живот си внасям осигуровки още от въвеждане на системата. Не съм ползвала медицински услуги освен за профилактични прегледи и две раждания. След като благоволи да се появи дежурния лекар, първото което направи е да каже, че не вярва, че имам кръвоизлив и ме прати да платя извънреден преглед на касата. След това прие две циганки, които дойдоха след мен, едната от които заради чакането започна да вика уж от болка. След като продължих да чакам чинно и подгизнала от кръв, дойде ми реда за преглед. Докторът се увери, че положението реално е животозастрашаващо, и веднага започна да се извинява, вайка и развика на медицинската сестра да ми постави бързо няколко инжекции, след мое съгласие, за което благодаря, защото ми облекчи състоянието. След това докторът започна да попълва документацията, написа ми рецепта и проведе диалог с мен, че би трябвало веднага да ме приеме за операция, но по-добре било да му отида в частния кабинет. Защото там много по-добре щял да ме оправи и то с алтернативен избор от моя страна на различни варианти без риск. Заявих, че нямам претенции и предпочитам да си спазвам реда, такъв какъвто е по закон и побързах да си тръгна, макар и треперейки да не ми се наложи да се върна отново.

До когато тая "дерьмократия" същесвува и бъде разтуряна ще е така!

Либералната демокрация никога няма да свърши в капана сме.

Видях с очите си как държавен служител ,бил цял живот писар взе 650 лева пенсия.Други които са бачкали като луди вземат по 207.Сега гледам такса от 800 лева на ден,преглед 200 лева...искам тая държава да бъде ударена от метеорит.Да затрие веднаж завинаги от лиуцето на земята това крадливо и отвратително племе което я обитава

Поне да разрешат евтаназията и ако може да е по здравна каса. Все ще е форма на милост.... Аман от изедници....

За евтаназия ще има още по-голяма такса. Ако нямаш парите, стоиш жив и плащаш САМО по 900 на ден.

"Екип може да се избере дори от пациенти в кома, има и такса за справка за часа на раждане, такса носене на пациент между етажите, 900 лв за стая на ден" Масови проверки? Прокуратура? И продължавате да си мислите, че живеете в нормална държава, та да задавате такива въпроси, дори след КТБ, Апартаментгейт, Африканска чума, Суджукгейт и т.н... Преди няколко месеца имаше новина, в която пишеше за столична АГ болница, която прибрала около 12-14 000 лв от едно раждане! Взела пари от касата, взела пари от частен фонд, а отделно взела пари и от пациента. 80% дебили? Повече са! Я прочетете коментарите! И не, дебили, това не се случва от година две, а от 30 години! Това е демокрацията и капитализма в България! Забравили са да напишат, че болните сами си сменят, носят, перат, гладят и дезинфекцират спалното бельо в инфекциозните отделения, където освен това се споделя една обща баня/тоалетна от множество пациенти с различни заразни болести. И не, това не е Африка, това е България, страна от ЕС в 21-ви век!

Ми, аз предлагам, всеки според професията си да облага с допълнителни такси медицинския персонал (не ми се получава да ги нарека лекари или доктори) - такса консултации, такса ангажирано работно време, абе изобщо - на когото за каквото му хрумне. Дори за това, че ви замърсява въздуха със скъпата си козметика. Важното е да е по-скъпо да му излезе. Във всеки магазин или фирма, във всяка обществена институция висят табели, че охраната може да поиска легитимиране и претърсване - да го правят. Ако няма охрана - собственикът също има такива права. С цел осигуряване на сигурността разбира се и спокойствието на служители и клиенти, разбира се. И ако цъфне медицинско лице - почвайте го! С колкото повече го одерете - толкова по-добре! Ако не ви харесва - ми почвайте протестни действия бе! Например, ако всеки един "обслужен" от докторята подаде само по един (1) дори и анонимен сигнал до НАП и МВР за укриване на доходи, на данъци и други такива, мутрафоните ще ги скапят от проверки. Блокирането на болници можем да го оставим за по-нататък.

Много добре написан материал. Но питаме се - какво прави прокуратурата, че не започне масови проверки и образуване на наказателни дела срещу тези престъпници, отнсящи се с върховна вулгарност към човешкото здраве. При проверките ще се разкрие разбира се и източването на здравната каса чрез различни машинации и мошеничества. А МС да не се офлянква и да гледа сеир, а да внесе законопроект за цената на здравните услуги, който да важи с пълна сила за частните лечебни заведения, които сега са твърде безконтролни и издевателстват над хората. Друга наложителна мярка е да се въведе регламент на съотношението между частни и държавни болници. На трето място трябва да се забрани практикуването на лекари едновременно в държавни и частни лечебни заведения, както и "отдаването под наем" на материалната база на държавните лечебни заведения на развиващи частна дейност. Всичко това следва да се направи час по-скоро, тъй като чавешкото здраве не е стока и за него не може да се иска непоносимо плащане. По тази причина не била частните здравни заведения да са повече от 20% о всички здравни заведения. А най-добре ще е да се смени системата на здравеопозване, но това ГЕРБ не може да го направи - те нямат експертен капацитет за подобна промяна, не желаят такава и въобще вече десет години са се отдали на нищоправене - освен на пълнене на банковите си сметки.

Обикновено след няколко разстрела нещата се нормализират от само себе си.

Така е в общия случай. Руският мужик не разбира от тънки намеци и вдява след първия милион разстреляни.

Ако нямаш пари, зхачи ли това, че не можеш да се родиш (1250 лв. е раждането) или пък не може да си позволиш да умреш?

Може да изтеглиш преди да умреш. Г-н Борисов се е погрижил всеки български гражданин да има достъп до кредити.

След хакерската атака и свинската сага за самолетите да не говорим че ще ни изтрият

Ако умреш и роднините ти не искат да плащат имат опция да те изоставят. Тогава ти дават тялото на студенти да се учат ( като преди това "лешоядите" в болницата са взели всичко от което могат да изкарат пари) .

пита анестезиологът пациента. -Ами, аз нямам много пари, да бъде по Здравната каса. -Добреееее, добреееее! Айде сестра, почваме, едно-две "Аз съм Сънчо ида от горица, да ви кажа "Лека нощ дечица...".

След като болници и докторя са толкова алчни за пари ПИТАМ - имат ли професионални затраховки и какви гаранции поемат за лекуването или само ги интересува парата ?

Не можем да обвиняваме лечебните заведения за тези несъмнени свинщини. Виновен е този, който управлява системата на здравеопазването -касата, министерството и в крайна сметка правителството и парламента косвено чрез куците закони. Като сте направили болниците търговски дружества те ще действат като такива ! Ш.баните законодатели са задали безумната рамка и после видите ли се шокират от ясния и предвидим резултат. Далеч по-опасно последствие остава незабелязано - много пациенти стават жертва на безкрайни изследвания, често излишни и опасни само и само да се точи здравната каса. Също се случва и лечение на неща, от които пациентьт не боледува. Здравната система получава достатъчно пари, дори твърде много, но поради умишлено нефелната и конструкция основната част от тях се краде.

В Токуда има и т.н. "административна такса", което не знам какво значи, но се плаща задължително и е 125 лв. Нека се потърси отговорност на вси

Това не е ли частна болница? Защото ако е частна, могат да ви сложат и такса осветление, ако искат....

Частна е... но е закачена на цицката на НЗОК;) Те всичките " частни" болници много държат оттам да цицат. Що ли тъй?;))

Човека имаше предвид някаква административна такса... Иначе за точенето.. ами контрол трябва :) Два варианта: застраховки или достъп до досието и всеки да следи какво ми пишат като лечение ... но ще трябва и да се сигнализира при нередности... ама българчето се страхува. Предпочита да бутне под масата и да продължи напред... та, така...

"Токуда" е частна. Ако искат, могат да сложат и такса "минаване през портала". Виж, държавните като ти пробутват тия номера, а ти на месец плащаш данъци колкото една средна заплата, ти става малко обидно.

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон. Къде е спец прокуратурата???

За какво ти е прокуратурата? За да ти отмент плащането на wi-fi? Или искаш да наплескат лекарите, че искат да си платиш за самостоятелна стая? ВИе правите ли разлика между медицинска грижа и лукс?

Има и едно споменаване на пазенето на правата и достойнството на пациента. ЕК още преди години постанови, че ползването на интернет вече е част от човешките права, ако ти се иска да зачекваме правни постановки. Така че в легален смисъл да те карат да си плащаш за интернет в държавна болница, когато си здравноосигурен, е същото като да те карат да плащаш за тоалетна в държавни учреждения.

А ти чуваш ли се ? Всички тези цени са в графата медицинско обслужване,папуас недоклатен! Или си анастезиолог в бившата "ТОКУДА"?????????? Няма самостоятелна,няма обща стая,я отиди да преспиш в ТОКУДА!!!

Я пак? Да позлваш интернет е част от човешкото ти право? И как ти е ограничено правото? Дават ти опция; 8 лв. и ползвай... ей това е врътката! Имаш възможност, но ти си решаваш според багажа или портфейла... Защо искате всичко безплатно? Къде има безплатно?

Кво спориш с мен бе, дървен философе? Да не би аз да съм го гласувал това? Като не ти се вярва или се възмущаваш, върви питай "я пак" Европейския парламент, там да ти дадат обяснение защо са решили достъпът до интернет да е човешко право.

По едно се откриват елементратните хора, нямат доводи... просто използват обиди и се надяват да спечелят спор :) патетично! И смешно де!

Довода съм го посочил на два пъти, ама като не успяваш да стоплиш, е нормално да ти изглежда, че го няма.

Нищо не си посочил... в писанията ти липсват елемнтарни логически доводи :) Вземи опитай пак, но преди да пишеш пърчо прочети един вагон с книги и евентуално ще ми стигнеш нивото :) И довечера само 3 шамара на жена ти...

Както казах - ако си функционално неграмотен и имаш трудности с разбирането на текст, съвсем не значи, че аргументът не е там, а просто, че ти не успяаш да го схванеш. Ето, и това се наложи да повторя два пъти с различни думички. А това с биенето на жената го оставям на теб, аз не съм почитател на тия твои съвети да се посяга на жени.

Не е съвет! Толкова нелогичен индивид като теб със сигурност е стигнал нивото да бие жена си! Личи си по "невероятнатат" ти логика :)

Аха, ти даваш съветите за шамарите, ама "със сигурност" аз съм бил стигнал до там. Нищо чудно, че логиката ми ти се струва невероятна, хехе! Роден разбирач отвсякъде!

И в Пирогов масово искат по 60 лева за самостоятелна стая. Няма нищо вип, просто нагъчкват народа в другите стаи и една остава празна. Взимат по 60 лева да си сам в нея, а документ за тези пари - никакъв.

За 8лв/ден, скъпо ми идва, плащам 20лв/мес за Неограничен трафик. При 200Mbs, поддържам 100 точки. Трафикът на Wi-Fi е 20 Mbs. От раждания не разбирам.

Аз така и не разбрах, защо се прави на въпрос цената на интернета в болницата... при положение, че всички имаме достъп до 4G и няма човек без телефон с XLL гиабайти....

Яко съдират кожи. То е ясно, че с тия мижави здравни вноски нищо няма да стане. Да ги вдигат ! В Германия почват от 150 евро за най-ниските заплати.

Едно разумно писание!

тука най ниската заплата е 220 евро чисти

Aми да, така е... но просто защото масово хората НЕ ИСКАТ да се осигуряват, на това което получават! Като искаш да мамиш, ще си седиш в обора и се оправяй сам!

А може би това нежелание да се осигуряват идват от ония истории, дето докторчетата постоянно мамят с фалшиви клинични пътеки, а? Лимончо, Индиана Джоунс, ако се сещаш? Търговия с лекарства за онкоболни, дето постоянно ги "няма", такива неща, а? Съдебни дела срещу директори на небезизвестни директори на болници за злоупотреба със средства, нещо? Публичната тайна за огромния процент плащане под масата? Що така пропускаш, че колкото и пари да се наливат за здраве, докторчетата ги крадат, а после се правят на онеправдани и пискат как нямало пари?

Манталитет :) На тази територия толкова! Проблема на България са българите и политиците ѝ!

В дивия капитализъм зравето не е право, а търгонска дейност, от който едни капиталисти печелат, за сметна на болните. При соца беше друго. Не се говореше за демокраия и права на хората, но те си ги имаха ...

Иди ги разправяй същите в Швейцария! Да видим дали ще си промениш мненинието! Здравето е по право докато си в спешно състояние. От там насетне.... имаш право да палтиш! Защото този лекар е човек и трябва да получи заплата. Защото медицинската грижа е скъпа и няма нищо общо с това, че професията им била хуманна! В края на месеца и билницата плаща сметки. И лекаря, и мед. сестрата! Ако ти не си платиш, или мамиш колко заплата получаваш се случват точно тези неща! Системата не издържа да се разтяа за всички! Не може да се плаща за всички държавни служители, пенсионери и социално слаби от 1 милион работещи! От които 440 хил се осигуряват на минимална заплата(да споменен, че дори и те мамят като крият истинският си доход). И няма как да стигне! Искате и болни деца за половин милион лева да се лекуват безплатно.... Изобщо мислите ли като пишете?

Би трябвало по подразбиране да не се плаща за избор на екип от пациента. Тогава от болницата определят екип по тяхно решение . Ако в друг случай пациентът изрично желае определен лекар да го лекува, тогава трябва да плати за избор на екип. По този начин болниците си увеличават приходите затова че изобщо си вършат работата.

Какъв избор на екип и лекар специалист, като не ги познавам, нямам препоръки, няма ОБЕКТИВНИ статистики за качеството и професионализма им?! Или просто това е заплаха за отказ от медицинска помощ при несъгласие от страна на пациента да направи какъвто и да е подобен измислен избор? В коя държава медицински лица правят отказ от медицинска помощ?

На теб отказвали ли са ти лекарска помощ?

Да!

Tова е интересно! Значи, следващият път поискай писменно да ти дадат обосновка. Ако откажат извикай полиция :) нека документират случая и после адвокати!

А не щеш ли и майка ти да извика за свидетел бе, тъпанар? Като береш душа от болка или си заплашен например да ослепееш или осакатееш всеки момент, ако не се извърши спешка операция, само ти е да си искаш обосновки и протоколи посред болницата, и да викаш полиция, ако откажат! Откъде се въдите такива тъпанари!

Винаги изскачат разни инвалидизирани, които се смятат за по-умни от системата. Еми то, за това стигнахме до тук! Спешна операция ли... ти нали имаш близки бе, (каквато дума използваш та)! Като не ти харесва си плати застраховка и ползвай самостоятелна стая и болничен интернет. Правиш ли разлика между животозастрашаващ случай и лиотия да си сам в стая?

Какво избиране на стая те чеше по врата бе, тикво? Нали сам попита човека дали му били отказвали медицинска помощ и той ти каза "да", и твоят особено умен отговор беше да си искал протоколи и обосновки и да вика полиция, че ти било "особено интересно"! Айде да попитам пак, като вдяваш толкова бавно - като имаш нужда от медицинска помощ, точно толкова ли си тъп, че да си мислиш, че ще имаш волевия ресурс да се занимаваш да се бориш с цялата болнична система, или си също толкова тъп, за да не си попадал в ситуацията, в която докторчетата използват точно тази хватка с екипа, за да те принудят да платиш или да си ходиш, ама да имаш мнение по въпроса?

Нека ти го обясня и аз, ама го прочети по-бавно: малоумщините, които пишеш се случват само на онези, които не са здравно осигурени!! Освен това, пак го прочети бавно, става въпрос за частни болници! И нека ти каже още нещо: докато не се действа по точно този начин такива като теб ще имат на какво да се плюнчат в интернет! Щот толкова ви е пипето!

Нека ти го кажа директно като на кретен: ако смяташ, че това се случва само на онези, които не са здравно осигурени, или че тези неща протичат само в частни болници, значи си още по-тъп, отколкото изглеждаш на пръв поглед, или не си си имал работа с болнични заведения в последните 20 години. Даже напротив - тези, които НЕ СА здравно осигурени, получават болнична помощ когато си поискат, а точно тези, които плащат всеки месец здравни, като им се наложи да ползват медицинска помощ, си умират пред болниците - буквално, както щеше да си видял напоследък, ако не беше очевидно живял под камък, но пък с мнение въпреки това.

Спри да се излагаш. Смешен си вече... Имай малко себеуважение! Хората, нормалните, за разлика от теб знаят как да си търсят правата. Това, че ти имаш проблем за всяко дадено ти решение.. говори за патология :)

Хехе, тоя, който след като му показаха в прав текст що за льохман е, взе да се прави на друг човек, ме призовава да съм имал себеуважение и да съм спрял да се излагам! Парадокс! И то същият кретен, дето смята, че можеш да "си пазиш правата" като си опрял до медицинска дейност.

Добре дошли в дивия капитализъм.Всичко лошо от социализма остана , и най-лошото от капитализма е при нас. Най добре е и здравната каца да се закрие.

да взимаш пари за упйка на родилка, или за конци и бинтове.....пропаднала държава

Упойката, за която иде реч е избор на родилката. Ако иска да не я боли! Раждането е болезнено и им ажени, които искат да преминат през него по възможно най-естественият път. Другото е екстра. няма нищо странно да си платиш за нея!

Да смятам тогава, че ако ти се възпали апендиксът, няма да се подложиш на операция, защото нещата ще се разрешат по естествен път? Или няма да искаш упойка, защото е естествено да те боли като ти режат тялото, или ще настояваш да си я платиш, защото е "екстра"?

Не, ето, че не разбираш изобщо за какво иде реч! Тази упойка се слага за премахване на болката по време на нормално, вагинално раждане! Сега вдяна ли?

Сигурна съм, че аз не разбирам, да! Ти колко пъти си раждал, че така добре разбираш? Когато ти разрежат плътта със скалпел, което е нормално при стандартна операция за отстраняване на апендикс, също е нормално да те боли, ама май няма да се откажеш от упойката или да настоиш да си я платиш, защото е "екстра", а! Големи сте мъже като трябва да обяснявате на жените колко и кое било нормално, ама като опре до вас, такива многознайковци като теб ставате импотентни мишки.

Всъщност съм жена и съм раждала точно с тази упойка :) Липсва ви логическо мислене, госпожо! Тук става въпрос за упойка по време на раждане! Сега вдянахте ли? Или още да обяснявам?

Можеш да пробваш да обясниш как твоето мнение, че имало жени, които искат да търпят болката, означава, че упойката става екстра. Да направя ли пак паралела с апандисита, или няма смисъл, защото явно и от третия път няма да го схванеш?

То ще избие на някъде. Не може едни да са на 200лв, други на 30 000лв. Като тук не говорим за разлика между необразовани и с висше, за които е допустимо. Напротив става дума и за едните с висше, и другите с висше. Така че ще избие на някъде тази лакомия!

Здравно осигурен или не плащаш и плащаш и плащаш.Но видиш ли имало таван за това и онова,както и за туй и онуй ... ама явно тавана служи само за украса защото те цакат за всичко както им харесва без значение то правилата.А отделно болниците постоянно на загуба,постоянно имат нуждаят от все повече и повече средства, докато стават тези изпълнения и допълнително измамите с фантомите пациенти!?Е къде под....те отиват всички тези пари?

Милионерите управители, чиновниците и фарма-мафиоти, заработващи в здравната ни система, се увеличават. А в същото време сме рекордьори по смъртност, детска смъртност, стрес и претоварване и най-ниско заплащане за редовите медицински специалисти.

Стреса и претоварването идва от манталитета! Факт е, че масата българи са неграмотни и зле образовани. От такива хора не могат да станат читави граждани. Като добавиш и злобата, която е част от народопсихологията... и си се получават нещата :)

А за стреса и претоварването на медицинските сестри отново ли манталитета и злобата са виновни?

Вижте, аз лично съм на мнение, че българите имат масово нещо много сбъркано в главите си! Ако днес като пресичате улицата и ви засече шофьор, ще го напсувате. И изобщо няма да се замислите каква е причината. Ако реагирате малко по-човешки вероятно ще му направите по-лек деня! Я си помислете, че умира майка му .. примерно! Ей това е разликата между нас и западните общества! Тук(Англия), първо ви пускат да минете, ако се случи инцидент - ще ви вдигнат ръка да ви се извинят! Колко от това се случва в БГ? Ми не се случва! Всеки(и жени и деца) псуват и се държат като гамени! Еми, тя и медицинската сестра върви по улицата за да отиде на работа! С други думи, хора, сами си го правите и няма нужда от никакъв план за унищожение на България! Вие се справяте отлично!

А ти какъв си? Не си ли от този народ? Измекярин, тръгнал да плюе по форумите сънародниците си. Жалък си, но сам си си го избрал да проституираш по форумите.

Месторождението няма нищо общо с личността! Раждането е случаен процес, който не мога да контролирам. Виж средата, в която живея мога! И тъй като познавам бг популацията мога да изказвам мнението си! обидите ги запази за женаси, довечера като и плеснеш 2та редовни шамара, че не ти е поляла салатата с дресинг!

Въпросът е защо тогава плащаме ЗО всеки месец, ми то така или иначе всичко си плащаме в болницата?

Ето, прави си! Накрая всички ще го разберете! Време е за застраховки и така ще отпаднат от системата всички манговци и всички, които се осигуряват на МРЗ. Защото тази страна няма нужда от плужеци, които мамят колко печелят.. няма нужда и от търтеи, които нямат и 1 работен ден.

Точно преди 2 месеца казвах че от една частна болница ми обявиха 12 000 лв пълен пакет за раждане. Всички почнахте да се нахвърляте и да казвате че това няма как да е така няма кой да иска тези пари Е .... ИМА как и не само има как но и го правят и клиенти не им липсват това вече е друга гатанка как така 60% работели да МРЗ или около нея пък в клиниката с пакет за раждане с цена 12 000 лв има опашка от чакащи ?

За моженето, може. В БГ всичко може. Въпрос на избор. Ако ти изнася цената плащаш, ако не.. отиваш в друга болница. Къде е драмата?

Управляващите тези цени не ги засягат защото на тях пари никъде не искат. Няма лошо.

Всеки има право да си цопне, каквато си се оцени сам, цена. Само че, ако в някоя търговска верига, изделието не отговаря на цената (по количествени или качествени показатели), един рояк комисии се намесват и веригата носи, включително и наказателна отговорност. Не зная, някъде има ли разработена рекламационна система за платени, но неполучени здравни услуги? Отделно за постиженията им в сектора на производствен брак? Пациенти умират, а касапи в пандиза няма. А и да има, там пак за касапи ги ползват.

ТОВА ЗАСЛУЖАВАТЕ БЕЕЕЕ!!! ЗНАЧИ МОЖЕ ДА ХВЪРЛЯТЕ ДЕСЕТХИ ХИЛЯДИ ПРЕЗ ТЕРАСИТЕ НА РАЗНИ НЕГРАМОТНИ МОШЕНИЦИ, НО ЗА ЗДРАВЕТО ВИ СЕ ВИЖДАТ МНОГО!!!??? МОЖЕ ДА ХОДИТЕ ПО ВРАЧКИ И ЗНАХАРИ, ДА ПЛАЩАТЕ БЕЗРОПОТНО КОЛКОТО ВИ ПОИСКАТ - ЗА ЛЕКАРИ ОБАЧЕ - НЕ!!! ХАЙДЕ МАЙНАТА ВИ! СЕГА, КАТО ВИ НАПРАВЯТ СВИНСКОТО МЕСО ЗЛАТНО, ЩЕ ПИТАТЕ ЛИ КОЙ Е ВИНОВЕН? НЕЕЕ, ЩЕ ПЛАЩАТЕ КАТО ПОПОВЕ И ЩЕ МЪЛЧИТЕ КАТО МЪРШИ!!!

Ко се репчиш бре, суяк, да не би да не можем без свинско:)))??? И намери малките букви на скапаната си клавиатура, че... :)))!

Охо, вие го казахте: "Дайте да дадем" на докторите, както "даваме" на неграмотни мошеници, знахари и врачки. Ами докторите забравиха какво е това етика, възпитание, отношение, уважение и самоуважение към професията си. Гледат на пациента като стока, като подвижен портфейл. Вместо да търсят да диагностицират причините за заболяванията, те търсят какви причини да измислят, че да внушат на пациентите си измислени болести от скъпите клинични пътеки. „Най-добрият лекар е природата дори само затова, че лекува три четвърти от всички болести и никога не се изказва лошо за своите колеги.“ /В. Шербюле/ Освен това здравето не е заслуга на докторите, а лична отговорност на всеки от нас. Ако доктор ми създава стрес и нерви вместо да ми съдейства да победя болестта, то по-добре далеч, далеч от такива доктори...

Честно казано, едно 10 години не съм виждала лошо отношение на лекари ....

Е, ако си от депутатин нагоре - може! Ние простолюдието не сме такива богоизбрани като теб "честно казващите" и ни се налага да сърбаме лекарската попара. Сегиз-тогиз и буквално да умираме пред болниците от "добро" отношение на лекари, ама малко по-различно от онова, дето "честно" не си го виждал.

Имам си частна застраховка :) Това достатъчно ли ти е?

Достатъчно е, да. То още по-горе беше ясно, че си от тия.

От кои тия? Работя честно си вадя парите, уча, трудя се.. получавам добра заплата. Нито съм държавен случител, нито политик. Първа линия мениджър :) Ти къде си... не ме интересува!

Има си хас да те интересува. Тогава къде се тикаш да даваш назидателни мнения за как трябва да се развиват нещата в България!

Няма как да се съглася, че трябва да се плаща за справка "точен час на раждане" и други изсмукани от пръстите "такси и услуги", при положение, че имаш ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗВ! Когато те освободят от задължението да я плащаш, тогава ще ти въвеждат каквито дивотии им дойдат на ум!

Ми не си длъжен. Честно казано като роди женати да погледне часовника :) Това не е като да искаш справка за имотно състояиние....

Алоооо! Ми часа на раждане така или иначе се вписва - поне когато аз раждах децата си, часа се вписваше! Явно сега, за да "погледне" някой кога се е случило събитието и да ти каже, се въвежда и новата изсмукана такса! Хабил си е погледа един вид...

Лекарчето по полека!

Най много тежи че повечето са некомпетентни и интриганти .Допускат разни простаци да коладят други хора пък уж лекари а се водят по акъла на клеветници.

забранявам на децата ми да стават родители в тази държава, мисля и че те вече се увериха, да гооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо, търсете си данъкоплатци сред мургавите, нека те да ви плащат тези цени!

"ТАЗИ ДЪРЖАВА" НЕГОДНИКО, е твоя Родина!!!ТУК СА ГРОБОВЕТЕ НА РОДА ТИ, ТУК Е ИЗБРАЛ ДА СЛЕЗЕ ДУХЪТ ТИ!!! Кой ви превърна в такива безродници бе....

такива статии, и такива факти ни превърнаха в безродници, това което се случва ме преврънаха в такъв!

Не бъркай Родината с държавата на разни, манипулирайки фактите и представяйки ги за истина. Чия истина е това?!

Да негоднико!!! дори е нездравословно да се отдаличаваш на повече от 20 км от селото в което си роден!!!

Аууу! Колко патетично;)) Духът ми, ако ми падне, аз ще му дам да се разбере на него ...;) Добре, че все пак е "паднал" тук преди от НЗОК да въведат измислените си цени за "час на раждането", например...

Такааааа, темата е дразнеща! Сега да ви попитам умници и механджийски патриоти - защо мълчите и търпите??? ДА ОТГОВОРЯ ЛИ ВМЕСТО ВАС??? - ИЛИ СИ ЗНАЕТЕ....ИСТИНАТА Е, ЧЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАМЕЕЕЕ!!! СТРАХЛИВЦИ СМЕ, МЪЛЧИМ И ТЪРПИМ - ЗАЩО??? ЗАЩОТО СМЕ БОКЛУК! ТОВА ВИ СЕ ПАДА ЩОМ МЪЛЧИТЕ! ТА ВИЕ, НЕЩАСТНИЦИ, СЕ СРАМУВАТЕ ДОРИ ОТ ЕЗИКА И АЗБУКАТА СИ! МЪЧЕТЕ СЕ КАТО КУЧЕТА - ТОВА ЗАСЛУЖАВАТЕ СТРАХЛИВЦИ!

Родината е там, където те ценят и уважават като ЧОВЕК. А това, определено не е тази държава, която визираш.

Обиждайте колкото искате, от себе си нищо няма да оставя в тази държава, много мои познати отдавна са взели мерки по случая, сега 5 милиона след 15-20 - два милиона!

истината... предписано ли ти е лечение или си в начален стадий още:)))??? Погледни си смешките, които дращиш и вземи се определи, ти, кой си и към кои спадаш, защото един път си с... нас, а после... си напреки:)))?!?

Това пък няма никакво значение! Родина или не.. всеки е свободен да иди където си иска.. аз лично нямам отношение ни към родина, ни към род!

Гледай само да не изпаднеш в истерия бе, загубеняк. От такива душевни уроди като теб тая държава, за която се пениш толкова, се обезлюдява с бързи темпове. Вие, простите и нагли бай ганьовци, които никога не заставате в тълпата, ама винаги сте готови да наплюете оня, дето си търси правата, докарахте тия хора дотам да се евакуират, а сега с цялата си наглост използвате тая думичка "безродници", дето е запазена марка на измет като вас.

Ами то за това сме толкова ''здрави'' защото първо гледат кесията ни а след това лекарското си призвание.. Едва ли има друга страна където здравеопазването да се таксува наравно с търговията, ама ние сме си иноватори при вземането на мангизи и аборигени ако трябва нещо качествено да свършим

Гледат портмонето щото българина толкоз прост и мисли че като даде пари на ръка и те ще го излекуват ама това съвсем не е така драги сънародници.

„Здравият просяк е по-щастлив от болния крал.“ /Артур Шопенхауер/

Нощувка в хотелите в Дубай са по-ниски от скапаните и мръсни български болници!

си в хотелите в Дубай

Тъпанарино, и ти няма да си вечно здрав, може и такса "уринатор и подлога" да ти включат.

може на тебе да ти включат ти също не си застрахован както аз не заслужавам твоята дуплика

Не се чува някой богат човек да е умрял от лекарска грешка или от нелечима болест освен от тероризъм което също е малко странно.За сметка на това бедните хора мрат като пилци но вината освен на лекарите е на управляващите.В тях хляба в тях ножа каквото и да значи това.

Не мога да разбера какъв е проблема.....Който не е доволен, да се лекува в друга държава....

коя навсякъде е победила либералната демокрация която е в основата на проблема