Провал на преговорите за минималните прагове

Провали се поредният кръг от преговорите за определяне размера на минималните осигурителни доходи.

Обратно в новината

Коментари - Провал на преговорите за минималните прагове | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Контролната система не може да се справи с недекларираният труд, понеже вменява вина и на двете страни, а в подобен вид отношения винаги има силна и слаба страна. Силната страна налага условията. Местата могат да се сменят само ако в България има бум на индустрията и кадрите станат критично малко, което ще се случи на кукуво лято. Понеже сега е нормално лято, работодателите са силната страна. Ако искат могат да напишат закон с условие, силната страна да се определя от нивото на безработица. Ако падне на 0%, страните се сменят. Държавата трябва да криминализара действията на силната страна и всичко тръгва по нормален път.

Темата за минималните ставки (МР3, почасова ставка, праг според професия и т.н.) е поредната завеса, на която ни прожектират филм или ни правят куклен театър. Истината е, че (вече) под определени пари не може да се намери качествен човек за дадена длъжност. Т.е. минимални ставки на практика вече има. Може да варират според професията, позицията или района. Въпросът е, че те са доста по-високи от официалните такива. Например, добър кранист за под 1200лв. не може да се намери. Но веднъж нает за 1200лв., масово той бива осигуряван на 400-500лв. Ако се сложи праг за кранист от (например) 800лв, то краниста пак ще си получава 1200, но вече ще се осигурява на 800, което от гледна точка на работодателя си е чист разход. Интересно е друго - заслужава ли си? Заслужава ли си да плащам по-високи вноски за здравеопазване, ако дори минималната вноска ми дава същите права и ме слага на същата опашка с "традиционно" безработния с 4 деца (сещате се кого имам впредвид). Заслужава ли си да плащам по-високи вноски за пенсия, при условие, че никой не може да ми каже на колко години ще се пенсионирам и каква пенсия ще получавам (като му дойде времето). А аз съм от тези, които плащат. Внасям и гледам да не гледам, колко внасям, защото последния път като видях се замислих какво получавам за това, което внасям. И какво бих спечелил ако утре шефа ми каже "Ти на колко искаш да те осигуряваме?"? Или какво бих загубил?

минималната заплата, трябва да е колкото е половината заплата на депутатите и министрите!! вие кажете, колко е тази половина!?;))

Тогава дръжте народа най-беден в Европа за посмешище и после се чудете, че не искат да ви заемат ниските бачкаторски места за мижави стотинки! Да ви имам дипломите, ако сте се сдобили някак си с такива.

ВСИЧКИ,ТАКА НАРЕЧЕНИ РАБОТОДАТЕЛИ СА МОШЕНИЦИ И ХАЙДУЦИ.

А защо слагате всички работодатели под един знаменател? Има и такива, които ценят труда на хората си и им заплащат подобаващи възнаграждения. В коментарите си личи, че пишат хора, които никога не са били в позицията да осигуряват поръчки, приходи, респективно възнаграждения и осигуровки. Колко от мразещите работодателите са се поставяли на тяхното място? Защо не са започнали собствен бизнес след като са толкова самоуверени? Забележка: От коментара си изключвам работодатели, които са замесени в "облагодетелствани" сделки и злоупотребяват с труда на хората си. Както знаете - има и работодатели, и работодатели, както има и служители, и служители. Нека сме обективни :-)

Ами защото тези от снимката са представителна извадка на останалите!

А ти що не се поставиш на мястото на работник и да се спазариш с работодател да ти плаща 5 хил. месечно щото си "качествен" кадър... Ами да... непрекъснато това се оплакват пишманработодателите... че имало недостиг на "качествени" кадри! А истината е, че не им се дават високи заплати и не искат да инвестират в производствата си!

Pesh0

Не трябва да има минимални прагове . А трябва Да се плащат осигуровки на реална заплата . Проверяващите трябва да обявят глоба от 50 000 на човек на когото не се плаща на реална заплата . И да се осигури анонимност ..... или поне награда по примерно 5000 лв , на всеки издал работодателя си . Да има пари , човека докато си потърси нова работа . тогава ще има пари

Да ти е златна устата.Точно за това започнаха да уволняват,разбирай Гонят.

Във Великобритания минималната заплата е постановена със закон. 7.50 паунда на час. Направете го и в България.

Плюс това има ефин минимален дохид, който не се облага с данък, а от там нататък най-ниския данък и социални осигуровки започват от 20% и расте - колкото повече пари получаваш толкова по висок данък плащаш.... И това е справедливо...

Крайно време е на назначените за "работодатели" да им се припомни, че всичко заграбено ще бъде върнато...

Браво на работодателите! Стига с това вдигане на МОД! Достатъчно е вдигната МРЗ и осигуряване на повече доходи на мързеливите държавни служители! Като се изметат поне половината нищоправещи, ще има пари за други дейности. Синдикалистите на кого осигуряват работа и доходи, освен на себе си?

уууууууууууууууууууууууууууу

Какво казвате "уууууу", сигурно не знаете, че депутатските заплати се изчисляват на база средната заплата за страната? Сигурно не знаете, че с нашите данъци покриваме заплатите и осигуровките на държавните служители (защото на тях не им се удържат осигуровки)? Сигурно не знаете, че държавните служители със сигурност си получават n-на брой заплати при пенсиониране, независимо дали вие ще получите такива? Сигурно не знаете, че се ползват луксозни автомобили и всички останали "бонуси" от разни хрантутници, и пак от нашите данъци? Сигурно не знаете, че колкото са по-високи минималните осигурителни доходи, толкова повече наши пари влизат в бюджета? Хайде останете си със здраве и нека ни съдерат от осигуровки и данъци, за да издържаме солидарно нежелаещите да работят и всички на издръжка на бюджета!

МРЗ е идентична с МОД за работещите на трудов договор!МОД за самоосигуряващи е малко по висок!Във всички държави държавните служители са на държавна хранилка,но това не значи изобщо,че не трябва да се вдига МОД,който е в основата на дохода при пенсиониране!А и като цяло заплатите са ниски спрямо разходите!Като облекчение може да се нанали % за осигуровки,защото при увеличение на МОД се дърпат повече пари за осигуряване!

Робовладелците продължават да търсят работещи бедни ,ей големи бандити!Сега протакат щото печелбите им ще намалеят с някой и друг процент!И изобщо не е вярно ,че в Европа няма минимални осигурителни прагове,защото в повечето държави има,и най малкото изобщо не се чувстват неудобно ,че БГ е с най ниски заплати и хората емигрират!

"Управляващите" днес не могат да командват така както им се иска, а работещите бедни вече стават пенсионери, въпреки непрекъснатото увеличаване на възрастта за пенсиониране. "Замразяването" на пенсиите от 01 юли 2010 година, до 31 март 2013 година, сега се повтаря от тазгодишния месец юли до 31 март 2021 година. На това действие сега му се казва "ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ" с коефициент. И как става този "фокус"? КОЕФИЦИЕНТЪТ за: 2015 г., е = 1,000% 2016 г., е = 1,100% 2017 г., е = 1,126% ... 2020 г., ще е = 1,500% МОЖЕ БИ, ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ в 2012 година и може би тогава на всички пенсионери ще се извърши преизчисляване на всички пенсии с вместо сегашните 398,17 лв за 2007-ма година, 648,73 лв за 2013-та година, но до тогава я са живи камилата или камиларят или БУДАТА/султана/.