Куба разреши частния бизнес

Кубинските власти ще издадат лицензи за започване на малък частен бизнес от идния месец в 138 различни сфери, както и за отдаване под наем на жилища.

Обратно в новината

Коментари - Куба разреши частния бизнес | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Куба - това е трън в очите на американските империалисти. И ще остане такъв стига само авангардът на работническата класа - Кубинската комунистическа партия да не се изроди в партийна върхушка! Единственото правилно решение в случая, ако перефразираме известният лозунг на Ленин, е: Пролетарска власт плюс компютъризация на цялата държава! А това вече означава както роботизация на промишлеността, така и последователно преминаване към непосредствено участие на целият пролетариат във властта. Авангардът на пролетариата трябва да направи това докато е още авангард! В противен случай ще се случи това което се случи с другите социалистически страни - контрареволюция!

Цялата Латинска Америка е тръгнала там откъдето ние се връщаме .Просто са в третия свят нищо че са близо до САЩ и Канада явно това доста ги комплексира.

Браво на Кубинците,дано не допуснат мутри да им съсипят предприятията... чудесен климат темпераментен народ ,имат шанс дано успеят.

Рано или късно комунистите фалират -чисто финансово по простата причина че еспериментът им освен всичко друго е нерентабилен и затова единственото им спасение са пазарните методи под шапката на партията с главно П.

Разликата Капи, между капиталистическата и социалистическата частна собственост се изразява единствено в нейната неприкосновеност при капитализма. Никой не може да влезе в частен имот при капитализма. Собственикът има право да стреля без предупреждение по закон. Докато при соца, демек в Китай, всеки "собственик" може да изгуби цялата си собственост само с едно мръдване на дясната вежда на другаря партиен секретар и да отиде кеф му на лагер, кеф му на картечна дискотека... И това ако не е разлика, здраве му кажи! Аз пък се чудя на такива като вас, които хем са бедни като църковни мишки, хем защитават със зъби и нокти капитализма и неприкосновеността на частната собственост на богатите. Защо, дявол го взел?

Ами заради такива злобари като теб - утре като станеш партиен секретар, току виж ти скимнало само с едно мръдване на безценното секретарско пръстче да ми вземеш и гащите!

В Китай е така, приятел. И прогресират! Пък ние сме се сковали от страх, да не би някой да стане партиен секретар и затъваме все повече и повече. Не че партийният секретар също не може да си го намери от друг партиен секретар. Просто трябва да няма недосегаеми, за да върви работата. Или ти пък искаш да има недосегаеми? Нещо не говорим на един и същи език май? :)

Китай демонстрира на дело, че все пак има "трети" път за развитие - освен капитализъм и социализъм. Естествено, че той притежава черти и от двете системи, но не се свежда до тях. По този път върви успешно и Виетнам, да видим дали Куба ще успее. Във всеки случай, ние, които папагалски "строихме" "капитализмъм" (развивал се в класическите си образци еволюционно и при други условия) се провалихме жестоко. Та да оставим на мира кубинците да се оправят сами - най-малкото, високомерието ни на една провалена държава е съвсем нелепо.

За това каква е една партия няма значение как тя нарича сама себе си! Важното е какво прави на практика! Доколкото в Китай имаме есксплоатация на чужд труд начело с т.н. ККП, то и тази партия е буржоазна! Китай е една от най-империалистическите страни в света! Скоро тя ще надмине и САЩ!

Наистина ли мислите, че до края на галактика ще бъде все капитализъм? И при социализма, и при капитализма има хабене на ресурси-само че произтича от различни принципи. Ще бъде нещо друго.

Съмнявам се че в Куба частния бизнес ще е както в България. Колко пикня и лайна изпи и изяде българския наорд от тези изроди не е истина. В България частника трябва да е 24 часа под контрол за да се знае какво прави иначе първата му работа е да набута тоалетна хартия в кренвиршите.

Всичко хубаво само да не допускат американски фирми че ония пиявици ще им вземат всичко!

американците са маркирали и отбелязали всички обекти които са били тяхна собственост преди революцията и познаи какво чакат сега?

Анериканците чакат да се налапат първо наще другари,после Руската мафия и накрая ако нещо остане за тях:)))

Куба тръгва по Китайския път. За нас уви е много късно. Ние тръгнахме по пътя на САЩ. Важно е Кубинската Комунистическа партия да не изпуска властта и за секунда, иначе лошо им се пише на кубинците.

Ами то и у нас Партията никога не е изпускала властта, но алчността я разяде отвътре. Значи трябва партийците да си притягат дисциплината, а обикновеният човек се намести от трън та на глог.

Кубинците не са материалисти като нас, защото знаят че качественият живот не е само материалното, нужно е да си образован и да отделяш внимание на духовното си развитие. За разлика от тях ние се оказахме едни диви консуматори и материалисти. При нас положението в обществото се определя от това какъв автомобил караш а не колко си образован. Тук по-престижно е да си мутра и мошеник отколкото учен. Имаше един виц, който завършваше така- а той бил прост доцент...

Хайде като си соци, разкажи на хората - кои са тези които тръгнаха? Кои бяха на пленума на партията на 10.Х., дето благодариха на др.Т.Живков за цялостната му работа и яхнаха вълната. Като оплескахте работата - ние. А ако беше се получило нещо - вие. И активни борци за капитализъм шеше досега да има даже. Стига сте се крили по навик зад гърба на масовката. Точно вие я опрескахте, я. Пък и никой не е казал по-кой път тръгва Куба. Като нищо може да решат да почерпят от нашия богат опит.

На пленума на партията на 10.11.1989г се взима решение да тръгнем по пътя, който тук за краткост наричаме "китайски". За жалост китайският път минаваше през площад "Тянанмън" и през прословутата реплика на Петър Младенов- "Да дойдат танковете". Намесиха се други фактори, които останаха без адекватна намеса на новия и неопитен Първи. Нещо повече: той отстъпи по всички искания на улицата и новосформираната опозиция. Няма да изреждам всички искания, защото едно от тях беше освобождаването на Меди Доганов от затвора. Най- важното искане на улицата беше отпадането на Член Първи от конституцията на НРБ и това стана на 14.12.1989г. Само месец след отстраняването на Живков и не по волята на който и да е от тогавашните партийни лидери, разбира се. Ето това имам предвид, като казвам, че подобно на Китай, Куба не трябва да се поддава на временната еуфория и да отстъпва от предначертания път на Перестройката. У нас перестройката се изроди в Преход към див капитализъм и видяхте къде стигнахме...

Китайците промениха само една точка от принципите на развитото соц общество. Това е въпросът за собствеността. И тук са чувствали, че формата на собственост при соца трябва да се промени, но посоката е грешна. Всички останали точки са изпълнени в Китай. Трябваше да вървим по техния път. Ето как описват развитото соц общество през 70-те у нас: Непосредствена историческа задача на партията е изграждането на развито социалистическо общество. Програмата характеризира този етап като исторически необходим закономерен етап в прехода от капитализма към комунизма, който изразява най-пълно същността на социализма, разкрива превъзходството му над капитализма. Задачи на Програмата: 1. да се осъществи скок в производителните сили на основата на използване постиженията на научно-техническата революция, 2. собствеността постепенно да се превърне в единна общонародна, 3. социалистическата демокрация да достигне висша и всестранна изява, 4. държавата на диктатурата на пролетариата да прерасне в общонародна, 5. Комунистическата партия да продължава да бъде ръководна и направляваща сила, 6. Грижата за човека да бъде основна грижа на партията, смисъл и съдържание на цялата й политика.

Хайде си прочети в букварите кои са основните характеристики на сочиалистическото общество и кои на капиталистическото. А на Китай комунистическото е само в името на ККП.

Както беше казал един бонвиван: Плачете за Париж, столицата на разврата!

Познайте кои ще са първите "бизнесмени"?

2012 наближава... :)

Дано това наистина е края на режима на Кастро. Жалко само за обикновенните кубинци, които ще станат жертва на прехода , организиран от номенклатурата на Кастро и тяхната ДС.

За сега информацията, е че тези данъци ще са някъде между 10% и 40% от брутния доход на частниците. Егати точността :)

Началото на края на комунистическият експеримент и в Куба... Сигурно и там по странно стечение на обстоятелствата най-големите бизнесмени ще се родят от средата на комунистическата партия и секретните служби...

И аз това си мисля - че е началото на края. Още от преди ми е интересно колко време ще издържи комунизмът в Куба. "Основната цел на реформата е да "защити, поддържа и да продължи усъвършенстването на социализма"..." ХаХаХаХа ! Дали си вярват, че ще устои ? И ако не, в кой ли момент са осъзнали, че няма ? "В миналото държавниците не се осмеляваха да позволят такова нещо, тъй като комунистическата теория възприема частната заетост на другите като експлоатация, отбелязва АП." - Тази заблуда добре показва защо комунизмът падна. Как изобщо комунистическият режим в Куба издържа толкова дълго !? Ако някой може да ми отговори.

няма зима :)))

Да,край на експеримента.В близко бъдеще-51-вият щат ...

Да, точно!И ще си стане пак Островът на разврата.

Капи,ти си с промит мозък.Навремето и за Китай се говореше така от великите западни демокрации спазарна икономика.Само че сега са далеч зад Китай.

И какво му е комунистическото на Китай, освен тоталитарната ККП?

върви в Китай поработи в някое китайско предприятие .... тогава приказвай кой след кого е . Е вярно ще изчезнеш WEB пространството но няма да е голяма загуба

ЕЕЕЕ, и ти ли Бруте? Ама хубаво си беше при бай Тошо. Имаше от всичко за всички. Стига с тия частници. Дай всичко да си е държавно, кьор софра да има. Стига с тази експлоатация. Всички искаме да не работим изобщо и да получаваме малко. Както в доброто старо време :) И това, ако не е лицемерие. Подобряват социализма с нещо, което се е считало за експлоатация до скоро или аз не го разбрах съсвсем точно? :D Скапани лицемери.