NYT: Ще се превърне ли Сирия във Виетнам за Обама?

В. „New York Times” помества коментар, в който се търси сходство между войната във Виетнам и действията на САЩ срещу "Ислямска държава" (ИД) в Близкия Изток.

Обратно в новината

Коментари - NYT: Ще се превърне ли Сирия във Виетнам за Обама? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Apollony

"*Коментарът е скрит, защото е етнически нетолерантен". Аха, значи ако беше бял, мога да му казвам "глупав и нагъл"? За справка виж по-долу

Ще, ще!

Не само Виетнам, но и Авганистан и Ирак взети заедно ! Тъпата Африканска мутра не си осъзнава какво прави , умът на Д.Псаки !

За оня с Нобелова награда за МИР ли говориш? Той бая войни направи.

А сметай ако не беше с награда, какво щеше да стане.

Влязат ли един път краварите в Сирия...Ще излизат от там само напред с краката във вид на черни чували за трупове........... Тъпите кравари създадоха ИДИЛ така както и Ал Кайда, така чче да си сърбат попарата която са надробили!!!

отдавна арабския сят се е превърнал втори Виетнам за САЩ.

Сирия ли?! Американците виетнамизираха целия свят, вие се чудите за виетнамизация на Сирия....

Путин достигна връх, непознат в историята. Ако сега се проведат избори за президент на Русия, за него ще гласуват 84% от избирателите.

Има една българска приказка, "ако е само тоя с мед да го намажеш", САЩ се докараха до уникалното положение да имат едновременно няколко Виетнама, само един друг с лош коафьор преди около 70 години изпадна в подобно положение.......... Е ако сме живи ще видим как ще приключи този път.

Ненормални са тези които гласуват или по точно гЛадуват за ГЕРБ!Не знам какъв болен мозък трябва да си за да гласуваш за партия която ще повиши цената на тока,която ще назначава 10 мюсюлмани за зам.министри,лидера и да се прегръща с фанатика Ердоган,да се увеличат годините за пенсиониране,да се замразят заплатите и т.н.Просто Волен спря това безумие преди година.Сега искрено се надявам Винету да бъде повторно отсвирен от всички и да стане отново за смях,че не може да състави правителство,въпреки най-многото гласове.Няма такъв кретен в световната политика!Вервайте ми!

Може би Господ ни изпитва, знаеш, колко години е въртял евреите в пустинята.

да търсят сравнения и сходство от миналото,като са такива акъллии да вземат и да отърват света от главорезите журналята ..големи умници...пумпали като нашите.

Обикновените българи, които все още някак преживяват и не са зомбирани безмозъчни същества,ежедневно си дават сметка по причина на отчайващата,безперспетивна и грабителска реалност, колко МНОГО и ЖЕСТОКО са загубили от т.н. демокрация и колко по-истински,по-справедлив и по-човешки беше живота ни във времето на социализма! Сега само овластените слуги на Запада като т.н.ни държавници, местните крадливи олигарси и зомбираната опростачена човешка маса,която няма нищо общо с национално осъзнатия НАРОД със самочувствие и памет,може да се пъчи и радва на т.н.демокрация,заради която България ИЗЧЕЗВА като българска държава и българите са човешки ресурс!/каква обида и гадост!!!/, а не НАРОД!

през социализма животът е бил човешки за тези, които не са ги дали на прасетата в белене

Значи е бил човешки за 8 милиона българи, защото толкова бяхме до 1990 г. Сега сме намалели рязко вследствие "хубавия" живот през капитализма. Та, сметни сам(а) колко българи са били дадени на прасетата и в кой период.

абе смешен,ЦРУ колко народ изтрепа преди 89 година в Европа ,а!аман от капацитети...белене....разбрал си ти....

Силен 6 за социализма.

Американците са извстни с едно - никога не пвтарят грешките си и винаги от дефекта правят ефект.

дефектно беше във виетнамските джунгли,но в пустинята, дето се вижда и от космоса ще е ефектно като ги изклатят.

Тези хора ( НАТО) се люшкат хаотично от конфликт на конфликт без ясна стратегия за начало и край на военните действия. Тук вече личи само едно- да използваме колкото можем оръжия във всички конфликти. За да живне ВПК и малко американската икономика.

Явно вече този модел неолиберализъм изчерпа всичките си методи за растеж и останаха само бомбите. Светът е пред съвсем нова глобална промяна.

идва рублата

редактора, пуснете им една статия за боико борисов, да видим дали са разбрали колко е прос и глупав техния идол. и после да се опитат да коментират американския президент

Въздушните удари вършат добра работа. Да пускат безпилотни роботи и да хвърлят фишеци по всичко що мърда! Само това заслужават чалмите! Като не остане и камък върху камък, може да пратят нормални хора да заселяттериторият, белким се получи нормална държава!

От тази статия научихме че: 1.Обама си пада по прибързаните военни действия: поведението на президента и аналитичните преценки, без значение колко мрачно реалистични са те, невинаги са противоотрова за прибързаните военни действия. 2. Линдън Джонсън е жив!Да живее още дълго! Днес мислим за Линдън Джонсън като за човек, решен да постигне господство във Виетнам. Поне на пръв поглед обаче той споделя песимизма на Обама. 3. Кенеди едновременно е отхвърлил предложенията за военна сила във Виетнам и е разширил американската намеса. От ясно, по ясно! Кенеди няколкократно отхвърли предложенията на цивилни сътрудници и военни ръководители да ангажира военни сили във Виетнам, но значително разшири американската намеса в конфликта.

Пред Щатите не стои въпросът за изпращане на войски в района на Бл. Изток за решаване на събитията там, освен ако това не го налага друга дългосрочна цел. Такава обаче едва ли съществува предвид на положението в самите Щати, та да оправдае подобна авантюра. Наблюдавайки събитията, човек остава с впечатление, че св. сили (тук вкл. Иран Турция, които са пряко заинтересувани от решаване на войната) не са наясно каква политика да приемат и какви действия да предприемат пред лицето на задълбочаващата се криза (която бе отгледана в техните лаборатории). Или пък може би всички изчакват да видят какво ще стане, т.е. докъде ще стигнат нещата, и тогава да се намесват радикално. Но това може да им изиграе лоша шега, а и може да се окаже , че планът е вече в действие, но играчите не се усещат, или пък правят лоши залози. Но никй от анализаторите засега (може би умишлено) не коментира ролята и позицията на Израел в цялата работа. А може би "кучето е заровено" именно там!

може би кучето е заровено в българия :) (BB)

няма как селяни, гласуващи за мутра, да разбират американския президент

Прав си, само граждани гласуващи за Хамстери то разбират!

Добронамерено към теб..... edin4o, мислиш с долната си глава. Руският ВПК е държавна собственост, а руските спецслужби са подчинени на президента .Просто иначе неможе да се каже.Не се излагай с простотиитe които пишеш,политическата неграмотност и озлоблението си.Намери си свестна работа, за да се реализираш ,иначе окончателно ще изперкаш от кръчмарското си политизиране.

Най-неуместният (меко казано) от всички президенти досга. На всичко отгоре е и откровен ислямист. Уволни всички читави генерали от ам. армия и ги замени с послушковци, досущ като нас, и ние като него. И в това няма нищо случайно (коментират го самите американци).

това четеш от противниците му. за него ще се изкаже историята и тогава ще разбереш, ако си жив

Yankee Go Home!!! Make Love, Not War!!!

А тия изроди като стигнат до нашата граница, ще викаш янките на помощ! Щото няма кой друг.

Мурзилка

Има, има. Ама сега го плюете...

ИДИЛ беше създаден от американците като поделение на Свободната Сирийска Армия с цел да свалят Башар Асад. Така създадоха Франкенщайн, който явно скоро ще се опита да нападне и създателя си. Не се научиха от историята с Бин Ладен и Алкайда, че шега с тези ислямисти не може да има, а още по-малко да бъдат контролирани. Не разбирам обаче, какво са виновни другите, който си е забъркал кашата да си я оправя. Изобщо не съм съгласен да се пращат български войници там, защото май натам отива работата.

"Създадени" от САЩ, а въоръжени от Русия! Много странно се получава!

Създадени и въоръжени от САЩ. Калашниците им са от складовете на сирийската армия, които превзеха.

Та за туй сирийското ПВО трябваше да сваля турските изтребители дето гонеха руските хеликоптери тръгнали на лов за идващите от Турция оръжейни доставки за ИДИЛ. Апропо дори САЩ има компании произвеждащи Калашници, дори си правят първенства по точна стрелба с родните автомати:-)

И защо да се влючва Русия срещи ИДИЛ. Да не би те да забъкаха кашата там. Или някой си мисли ,че те са някакво послушно пале на което като му свирнат от САЩ и те трябва да скочат. Във Виетнам е вярно ,че са помагали на виентамците и какво от това. Агресорът там е САЩ. Тук помагат на Сирия. Не на ИД. И в двата случая помагат на законни правителства. САЩ помагаха на дхихадистите, сега пищят.

След 2000-та година няма каша по света, която да не е забъркана от Руската имперска, империаристическа политика, под ръководството на едно джудже кръволок!

Пак си се напушил и ти се привиждат оранжеви крокодили.казах ти да не прекаляваш с дрогата.

Дай поне един пример, не само зомбирано да повтаряш мантрата докато някой друг малоумник вземе, че ти повярва

дааааа,с джойстик с блуту е управлявал въображаемите самолети на 11/9 нали:)долен мальчик а.....хахахах луд си ти ей...и от стотиците си военни бази в чужбина тормози все още горките кръвопийци от уошингтън.....

Непобедимата Червена армия не можа да надделее над пустинните фанатици, чиято мечта е да ги утрепят, за да отидат в рая да шибат 77 мацки... Червената армия, която смаза Вермахта! САЩ бяха наритани от малки жълти човечета с джапанки, но с големи цели за свободата си и обединението на страната. Виетнам в сравнение с Ислямисткия халифат е светска държава с висока култура. Днешните джихадисти не се побират в никакво сносно определение. Без идеология, без класова организация, без цивилизация... Такива могат да превърнат всяка война в спорт. В забавление и отдушник за садизма си. Обама просто няма културата и мирогледа да анализира дълбоко новата чума на ХХІ век. В това се заключава слабостта на диктаторите - едноличността на решенията им, обикновенно погрешни. Дори ние в България имаме аналог, вие го знаете...

Почна медийната кампания в отговор на желанието на сенатор Ранд Пол да съди Обама за системно нарушаване на Американската конституция, ама тъй е в предизборна ситуация:-)

Туитър щели да съдят УСА.

Криза е в САЩ и света, както политическа така и финансово-икономическа.Обама, е пионка в ръцете на американският военопромишлен комплекс и спецслужбите им.От това ,което прави Обама нищо добро не очаква света.Те създават, обучават и въоръжават джихадистите ,а после реват.Днес напусто хвърля бомби за милиарди и долара расте.Просто бизнес е войната за САЩ и затова от Япония в 1945г. с атомната бомба, та до Сирия в 2014 г. т.е. 69 години САЩ водят локални войни далеч от своята територия.

Може и иначе да се каже! Криза е в Русия и света, както политическа така и финансово-икономическа.Путлер, е пионка в ръцете на руския военопромишлен комплекс и спецслужбите.От това ,което прави Путлер нищо добро не очаква света.Той създава, обучава и въоръжава джихадистите(чеченците на Кадиров) ,а после ще реве.

Ставаш досаден като тук един Иречек! Я смени плочата, та поне да впечатлиш, иначе се хабиш напразно.

Добронамерено към теб..... edin4o, мислиш с долната си глава. Руският ВПК е държавна собственост, а руските спецслужби са подчинени на президента .Просто иначе неможе да се каже.Не се излагай с простотиитe които пишеш,политическата неграмотност и озлоблението си.Намери си свестна работа, за да се реализираш ,иначе окончателно ще изперкаш от кръчмарското си политизиране.

Колко пари наляха , колко хора избиха янките за да унищожат и подчинчят Сирия,Либия,Ирак,Украйна.И това само в последните няколко години.Много им е умрел долара , затова без война не могат.САЩ са държава терорист , лицемер и циник !

Ти кажи вашата рубла как се развива, не реви на чужди гробища!

При 200-те милиона жертви на комунизма, САЩ са направо ангели небесни! Къса памет, много къса!

Да бяха и родителите ти станали жертва на тоя страшен комунизъм та да няма идиоти като теб.

ето го Урко бе ! Еее къде си бе маймуно мръсна .

В градовете Хамбург и Целе избухнаха сблъсъци между кюрди язиди и група мюсюлмани, съобщи сайта на сп. Шпигел. Полицията успяла да предотврати жертви и да удържи враждебно настроените едни срещу други представители на двете групи, въпреки че полицаите били замеряни с камъни и бутилки

А.... Представител на липсващото звено в еволюцията на човека пак се появи...

стратезите от Пентагона са или умствено изостанали или обикновенни кариеристи, без нито 1 ден военна служба. Ако нахлуят в Сирия ги чака още по-голямо фиаско от Виетнам. В момента сирия има руски ЗРК С-300 отделно помага и Китай.

Бонго Обама първо трябва да обясни ,колко пари и въоръжение наляха за тези ислямисти ,за да свалят Кадафи и след това в Сирия ? Какво точно бомбандира авиацията им, защото се говори че удари са нанесени само по рафинерия и нефтени кладенци в Сирия ? По какви пътища се финансират тези ислямисти в момента? Как така тези ислямисти продават петрол и къде го продават ? Кога ще върне Нобеловата награда за "мир" и още купища неудобни въпроси???????????

Пълното фиаско във Виетнам ще е като пикник сред природата в сравнение с това , което го чака в Сирия. Най-добре да си прибира идилите и да се разкара от Европа . Направо да се чупи от планетата : )) Едни междузвезни воини в някоя мнооого далечна галактика добре ще се отразят на усарите . А ние , земляните , ще си живеем живота , спокойно и в благоденствие ; ) Със здраве !

Не разбрах чий е този коментар, звучи ми като Рогозин. Във Виетнам Кремъл е помагал на шумкарите; откъде накъде такава аналогия, и сега ли смятат да пращат оръжия и съветници на терористите?

Нещо не ти разбрах мисълта - излиза, че Кремъл ще праща оръжие на американците!?

Щом това не си разбрал, няма надежда за тебе. Опитай да помислиш и да си отговориш, защо Русия досега не се е включила в коалицията срещу ИДИЛ?

ВИЗАНТИЯ ПРЕЗ ЦЯЛОТО СИ СЪЩЕСТВУВАНЕ Е ВОДЕЛА ВОЙНИ С АРАБИТЕ .... ... АМЕРИКА ВЪРВИ ЯКО ПО СТЪПКИТЕ ИМ :)))