Таванът за кеша мина на косъм в НС

Плащанията над 5000 лева да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка.

Обратно в новината

Коментари - Таванът за кеша мина на косъм в НС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стига вече с претексти като спиране на контрабанда, осветлена икономика, борба с корупцията, за да бъде ограбван редовият човек в България!

Повечето от коментарите показват защо нямаме държава, всеки е професор по всичко и не търпи други мнения. А най-гадното е че всички вкупом плюем тези дето сме ги избрали(или сме проспали да ги изберат) да ни управляват. Като сте такива знаещи и можещи, що не сте в парламента да правите свестни закони ами допуснахте "най-келявите" да ви водят за носа???????

порадната недоумица. Парите са вещ и тази вещ си има собственик. и като си има собственик той си има право да се разпорежда с нея /вещта/ както си иска. не се карайте, конституционния съд ще има последната дума :)

10 000 праг е разумно, но 5 000 -не, защото удря дребните собственици.

и да се ограничат цените до 5000лв. --да няма нищо по скъпо

Да се забранят таксите за преводи в банките и тогава кеш разплащанията

Ако въртя контрабанда, не мога да се сетя кое ще ми попречи да купя стока за 10 000 в брой без фактура и после пак да я продам, за 15000 в брой, пак без фактура. На банкнотите нали все още няма монтирани камери, свързани с НАП?

Да, прав си. Но все пак да допълня : Това отдавна трябваше да стане, тъй като освен, че си пърниш от контрабанда гушата при посоченият случай, прибави и ДДС-то по измислена фактура.

ДЯНКОВ НИКОГА НЕ Е БИЛ В ЧАС. ОТДЕ СЕ ПАДНА ТАКОВА ИЗЧАДИЕ АДОВО НА БЪЛГАРИЯ????!!!! малко му беше на българина робство и недоимък, че и сега да го довършат. За тези , които ползват разните му банкови услуги-без кредити -проверете си колко годишно давате за теглене в брой, за теглене от банкомат, за поддръжка на сметка/дебитни карти , че на някои хора толкова са им прихидите от пенсии и помощи за няколко месеца.

Ясно е, че се движиш с два века закъснение и предпочиташ да си съхраняваш парите в буркани или под дюшека.

Re, не си прав/а. Никой не казва парите да са в буркани. Таксите в банките са напълно неоправдани. Справка за движение по сметка е 2 лв., Удостоверение за изплатен кредит от 10 до 50 лв и повече; Такса разглеждане на документи - 40 лв. Месечна справка за обслужване на с/ка - 2,5. Кое е нормалното??? По такси и цени Европа трябва да ни догонва.

И ще стане: МИЛИЦИОНЕР, БАНКЕР, МИЛИЦИОНЕР, БАНКЕР...;-))

Щом европа е разрешила от държава в държава без декларация да се внасят до 10000 евро, защо да нямам право кеш да се разплащам с тях? ако не стигат свободните пари в българия да се напечатат евтини хартийки или купони както през 90та и след войната. не си изкарваме всички парите от наркотици и проституция, че да ги държим в банки срещу 70 лева на година за обработка и като теглиш от банкомат за хляба да отнемат по 60 стотинки. Лесно им е на тези с големите заплати. и пенсионерите като си получават по картата великите 200 лева и те ли да теглят от атб ми някои и пина си не могат да запомням

Страната на абсурдите е тази нашата.Наложи ми се за лиценз за цигари да си вадя удостоверение за липса на задължения в нап, оказа се че имам към 3/три/ лева задължения,които ако не погася забравям за лиценза.Познайте колко платих за преводи В НАП-16/ШЕСТНАДЕСЕТ /лв защото са били по различни параграфи и за някакви си 20,30 стотинки ония жулят 2 лв такса-как да неим теглиш на тия кожодери една м..на кажете ми .Нямах постояна работа до сега /бях и вчужбина/но вече си плащам осигуровките но за какво кажете ми -на 37години съм и то е ясно че до 67 не мога даги напрявя тия 40 години стаж, е за какво да плащам щом няма да получавам пенсия,б.х ти апсурда- за да им плащам вредните и пенсиите на тези гербери/милиционери/

Имаме право на физически достъп до парите си, това е наше конституционно право, и никой не може да ни ограничава разпоредителските функции върху нашите пари!!! Отново се посяга на конституционните права на гражданите, като се заставят ПРИНУДИТЕЛНО да оперират с парите си по банков път! И ако това не е лобизъм в полза на банките, здраве му кажи! Нека по този начин да действуват тези, за които банковите такси са ухапване от бълха!... Ако някой твърди, че най-големите злоупотреби минават през кешови плащания, бърка или съзнателно се опитва да прикрива истината!... Неприемливо е и трудовите възнаграждения да бъдат изплащани само чрез преводи! Това отново облагодетелствува само банките!... Още през ноември миналата година парламентарната бюджетна комисия се обяви против това - плащането на заплати да става само по банков път. Тогава също бе поставен под съмнение и прагът от 5000 лв., който мнозина депутати намираха за нисък. От този законопроект се облагодетелствуват банките и в тях ще постъпят милиони, дори милиард!... Трябва да се помисли за коригиране на таксите, след като се приеме този проект! По този начин се принуждават хората да си открият сметка, да си извадят дебитна карта и им остава само да изберат наложения им принудително концесионер!... Не, въобще няма лобизъм в полза на банките, ама никак!... Както няма такъв за нотариуси, застрахователи, частни съдебни изпълнители, на които им се създаде такъв благ монопол, че последните даже са истински феодали! Който си върти мръсни пари, въобще няма да го спре тази мярка, ама като са си наумили!... И 5 000 лева като че ли наистина е малка сума, поне за някои!...

Нещо не разбрах - глоби за плащаштите кеш ще има. А какво ще стане с тия, които приемат такива плащания. Моите шефове казват "Взимаш каквото ти дават". Мисля, че са прави. Но трябва да се регламентира и този аспект - иначе може да пострадаме ние касиерите. Трябва да има ред - еднакъв за всички!

КАКТО ВИНАГИ ДЯНКОВ НЕ Е В ЧАС С НАШАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.

За жалост са в час... С плащане на заплатите чрез дебитни карти съвсем съзнателно пълнят гушата на банките!!! А банките са тези които както винаги излезнаха на печалба и от кризата!

И аз мисля така - Дянков си е съвсем в час. Просто работи за едрия банков капитал това к.пеле. И колкото по-бързо бъде изритан от БГ, толкова по-добре за 90% от българите.

Ейй, всички реват че имало корупция, сива икономика и т.н. но а ги настъпиш и реват с пълно гърло. Изцяло подкрепям правителството и настоявам за още по-крути мерки: заплатата само по банков път; плащания над 2000 лв. само по банков път! И проверки ежедневни! Настоявам за строеж на повече затвори и да се пълнят. престъплението си е престъпление, няма малки и голями. Ама някой щял да печели, ами нека печели но да плаща и данъци. Ред и законност за всички!

Кой пък си ти, че само настояваш? А ако прочетеш всичките коментари, ще видиш, че хората не пищат защото не искат да има ред, а защото с тези мерки не се ограничава сива иконимика и не се въвежда ред, ми само се натоварва бизнеса и народа в полза на банките.

Груьо,ти като толкова настояваш всичко да минава през банките,аз пък искам да те оторизирам ти да поемаш допълнителните такси,с които ще се натоварват хората!!! И как само го изчислиха да бъде за суми над 5000 лева,а не примерно за суми над 10 000 лева???

Абе чукч, хладилници и ТВ има над 2000 лв и то не са нещо особено , парите толкова се обезцениха, че ралния праг може би трябва да е над 15 000 лв.

Не се очудвайте........ Още много слабоумия ще бъдат гласувани и приети от тези пичове. И всеки от нас може да избира: 1. яка бърбина; 2. терминал 1 на летище София; 3. бухалка

Нормално е да има ограничение, но прагът е нисък. Трябва да е поне 20.000 лева (10.000 еврА)

айде на гювечаааа шъ пердаша фактури готови по 4999 ха ха смешници

Пореден лобистки закон който директно засяга свободите на гражданите, създава привилегировано положение за едни стопански субекти за сметка на други. Мерките ще доведат и до заобикаляне на страната от финансовите потоци, които по принцип не обичат контрола. Липсата на финансови потоци води до задълбочаване на икономическите проблеми. Основния проблем е, че се нарушават за пореден път правата на хората в полза на съмнителни паразитни структури.

Я елате сега пиленца , при батко ...да ви отараша с такси сладко , сладко ...

Така ами, повече банкови операцийки, повече парички за еврейченцата. Браво, само така! В обществен кенеф да идеш, пак с кредитна карта да си платиш и комисионна на банката да дадеш!

Сивата икономика малоумнико не тегли пари и не влага пари в банки. Атова, че с този закон се гарантира безпроблемното съществуване на останалите без пари представителства на чужди банкови институции евъпрос който не подлежи на обсъждане. Вложителите на които се налага да теглят пари над сумата от 5000 лв. ще духат супата. ПОТЪРПЕВШИ ЩЕ СА САМО ОНЕЗИ МАЛОУМНИЦИ КОИТО СА ПРЕДОСТАВИЛИ НА ДЕПОЗИТ В ТЕЗИ НЕБЪЛГАРСКИ БАНКИ СУМИ НАД 5000 ЛВ.

Явно си голям кокошкар, щом 5000лв. са чудо на чудесата. Сигурно толкова е цялото ти "богатство". Неслучайно въобще не си разбрал за какво става дума в тоя закон - няма нищо общо с теглене на суми в брой от банка.

Преди 7-8 години го имаше същото - заобикаляше се с разбиване на няколко фактури по 4000лв примерно. Сега ще е същото. Ефектът е повече документи.

Абе, хора осъзнайте се . Това е свързано с преките Ви лични свободи. Отиваме към финансов концлагер и тотален контрол чрез финансовата система ... !

И като се осъзнаем какво да направим? Хубав призив, ама без полза.

Кво да правите ли? Като първи пример бих ти посочил, где видиш кух гербер да го утрепеш от бой!!! Тая пасмина нещастна е по-зле и от на царя банковите лобистчета-юпита, и от на Доган крадците на магистрали, и от на Станишев побратимените с мафията номенклатурчици!!!

Целта е всеки лев да минава през банка, а тя да му взима по 1.20 лв. комисионна. Идиоти!

В Русия също има праг. Даже има и праг за фирмените каси.

Янаки да не плаче на чужд гроб! Бескасовото плащане ще удари единствено сивата икономика, ще дисциплинира работодателите и ще увеличи приходите в социалните фондове!

Е ако е така, както казваш, при условие, че това нещо го имаше по време на комунистите и тройната коалиция излиза, че споменатите са се борили със сивата икономика..... тогава значи Бойко лъже....

И как точно ще я пребори сивата икономика, че нещо не се сещам? Сега работодателя сключва договор на мин. заплата, осигурява те на 240 лв., дава ти 240 лв официално с фиш и още толкова "под масата" (примерно). Утре ще ти превежда по карта пак официалните 240 лв. и пак другото "под масата". Само дето ще плащаш комисионна на банката като ситеглиш собствените пари т.е ще я финансираш.

Блажени са вярващите!!!!

Който е невероятно компетентен и обяви всички собственици на апартаменти за вечни абонати на Топлофикация. За този съд ли говорим ? :)))

Ей от Марс ли падате навсякъде в развитите страни се плаща всичко по банков път Не можеш да си получиш заплата ако нямаш банкова сметка.

Не падаме от Марс мойто. Ама и ние селянчетата знаем че там таксите на банките са в пъти по-малки. Айде да се не правим на луди съвсем

То в развитите страни все едно няма банкова мафия ...

В Европа никъде не се дават заплати кеш, това е пълна безумица. Разбира се че трябва да е по банков път какви са тези разплащания под масата. Точно по тази причина много фирми осигуряват на минимална заплата.

И сега ще продължават да го правят. По дебитна карта ще ти пускат само официалната заплата, останалото ще ти дават на ръка. Разликата е, че ти ще си чакаш парите по дебитна карта понякога и с месеци, защото за да ти преведат заплатата трябва да се платят и осигуровките в същия ден, а за тях обикновенно рядко се намират парички ....

В Европа е друго - бият яко през пръстите за плащане под масата. Тук пак ще си остане същото - една официална част от заплатата вместо кеш ще е по карта, а неофициалната - пак под масата. Само дето ще плащаш комисионна на банката като ситеглиш собствените пари т.е ще я финансираш.

О-о-ох, котьо-о-о, паднахте ли ми?!?

Законопроектът води като последица до това, че банките ще отказват правото на вложителите да теглят суми по големи от 5000 лева !!! Всички операции които собствениците на депозити ще трябва да извършват над тази сума ще са безналични от сметка в сметка , като облагодетелствани ща са банките които ще събират такси. ЦЕЛТА НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е НАЛАГАНЕТО НА ПЪЛЕН КОНТРОЛ НЕ САМО ВЪРХУ ИНФОРМАЦИЯТА , НО И ВЪРХУ ПЛАТЕЖНИТЕ СРЕДСТВА НА БЪЛГАРИНА . Така Борисов и лицето Волен Сидеров който се бореше срещу банките обезпечиха тяхното безпроблемно съществуване с парите на нещастните вложители, които са се разделили с тях още в момента в който са ги оставили на управление на банката. ДА ВИ Е ЧЕСТИТ НОВИЯ ЗАКОН.

Таксата за суми над 5000 лева много бързо надхвърла тази за междубанковия превод. Има и риск да те избомбят веднага пред банката или по-късно да разбият апртамента, в който ги държиш. Ще са ти необходими векове, а понякога и хилядолетия да си ги възвърнеш от спестени такси.

Това е противоконституционно! Чл. 19 (2) от Конституцията: Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя. - Така се създава абсолютно неравенство и монополизъм в полза на банките, които също участват в гражданския оборот.

Стига сте плакали бе дребни душици. Те банките ви владеят от 100год., чак сега ли се усетихте? А разплащането с карти и по банков път е в изгода на всички - и на банките и на вложителите. Само разбойниците плачат, че им затварят кислорода...

Ти си служител на банките или гербер ?

БОЙКОТ НА БАНКИТЕ! САМО ПЛАЩАНЕ В БРОЙ! НЯМА ДА ГИ ХРАНЯ ТИЯ КЪРЛЕЖИ!

Ехооо!Излиза,че кеша не е легално платежно средство щом не може с него да се заплаща за извършена работа.Малоумници,ама големи!!!

Нали се сещате за кого е този закон.Като стане въпрос за лобизъм всички в един глас-НЯМА ТАКОВА НЕЩО.Май много му е наближило времето за голямата метла и за кога още ги маем.

Имам право на физически достъп до парите си, това е мое конституционно право, и ншкой не може да ми ограничава разпоредителските функции ввърху моите пари !!!!

Имаше, вече нямаш... ;-)

не може ама ТОЙ знае ТОЙ може ....а честито!!! и дргуия път не като на 05 07 09))))) че иначе щи влезе още повече отзад...

по коя конституция ;)

Нашта мафия освен държава си има и банк8и - това го знаем всички.

Трай си още РОБЕ! Седи и зяпай миционерската хунта как ни поробва!

То само милиционерите са БАНКЕРИ!

абе нека започнат да ги превегдат само по банков пат да има повече за банкерите и народат пак сте лапа тризите.? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

При влизането на закона в сила и дрогата да се заплаща по банков път!

Цветелинка си е похарчила парите от банката. Трябва да трупа от начало.

Нееее, въобще няма лобизъм в полза на банките, ама никак! Както няма такъв за нотариуси, застрахователи, частни съдебни изпълнители, на които им се създаде такъв благ монопол, даже последните са истински феодали! Който си върти мръсни пари въобще няма да го спре тази мярка, ама като са си наумили... И 5 000 лева, като че ли е малка сума.

така си е за ялост ... в бг само храним адвокати, банкери, нотарюси, полиция и калпава администрация. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Подкрепям!

Поредната глупост на депутатите! Ще си плащаме по 4999 лева по Х-пъти!

"Бизнесът настоя и за достъп на НАП до кредитните досиета" еи това да ми го обясни някои....

Идеята е да се види (и провери) как хора, плащащи осигуровки и данъци на 240 лева, внасят два пъти повече пари по кредити всеки месец.

И ако го направят, първия, който ще изгори е Искра Фидосова, която внася над 2000 лв по кредити, пък заплатата й е по-малка....

Да живеят банките - вече и хляба ще си плащаме по банков път. За осигуровките , за глобите , за данъците , за заплатите ни задължиха да даваме комисионни на банките , сега свалят тавана за плащанията на 5000 , утре ще кажат , че от грижа да не ни крадат джебчиите трябва и хляба и млякото да си купуваме с кредитни карти (разбирай да плащаме комисионни на банките)

Ха така! Банковото лоби си прокара далаверата! Ако са умни нашите избранници трябва да сложат таван на таксите на банките - напр. не повече от 1 лев. или 0.1% от минималната работна заплата.

Ами ако съм в сивия сектор и приемам плащане само в брой как ще ме хванат :)))

То ако питаш мен всички трябва да минем в сивия сектор и да спрем да хрантутим тия паразити! Ние работи а те правят пари на наш гръб. Аз винаги плащам в кеш в магазина, никога не ползвам дебитна карта, коато си получа заплатата си я тегля наведнъж само от банкомат на банката оператор, за да не плащам комисионна.