Г-20 реформира МВФ и банките

Страните от Г-20 са постигнали днес на срещата си в Южна Корея историческо споразумение за реформа на управлението на Международния валутен фонд (МВФ).

Обратно в новината

Коментари - Г-20 реформира МВФ и банките | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Високите стойности на еврото спрямо останалите балути поставят ЕС на голямо изпитание. Този курс ще е причина китайското карго, което върви по линията на сключените с арабските страни производителки на петрол суапови сделки да се насочва към Европа. Разбираемо е как се осребряват в България активите на арабските вносители на китайско карго. ПРИМЕРА С КОРПОРАТИВНА БАНКА И НЕЙНИЯ СОБСТВЕНИК СУЛТАНА НА ОМАН Е КРАСНОРЕЧИВ. Вижте какви активи управлява тази банка, и кой държи в нея депозитите си. Дълбоко в основата и проспиритета на тази банка стои китайското карго, което уби нашата , а утре и европейската лека промишленост. Китай е решил да навлиза директно , а не чрез посредници на европейския пазар. Гърция (Пирея) се превръща в център в който ще се сглобяват китайски стоки носещи инициалите на ЕС. Подобна е и алтернативата открила се пред България - да се превърне в троянски кон на Китай. Нищо добро не носи за Европа умишлено поддържания нисък курс на долара който ще продължава да пада като с това ще пренасочва китайското торнадо вече не към САЩ , а към изпадналите в колабс европейски банки стискащи токсични деривати издадени от двете американски инвестиционни банки "Фани Мей" и "Фреди Мак", които Обама все още не е обявил в процедура на несъстоятелност. КАКВО ЧАКА -БИ ПОПИТАЛ НЯКОЙ??? Ами чака да фалира кредитора им - европейските банки и фондове. ЕВРОПА Е ОБРЕЧЕНА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНА.

Стига с тия панегирици за Китай. Просто кризата ще доведе до промени в политическото царство и царството на идеите в световен аспект.Само за справка: Потреблението на цяла Азия е ч0 % от потреблението на САЩ/Д.Стиглиц,Свободно падане,стр.57/.Колкото до ЕС, тук се вихри съревнованието Race to the bottom, т.е. кой ще падне на дъното.Малката богата Исландия с население 300 хил.ж. и депозити 176 млрд.долара , в резултат на банкови сривове я докара до плачевно състояние. А нашата родна икономика с жалкия си принцип на "въртящите се врати" за частен и публичен сектори , нахлуването на икономическите "акули" на наш терен и политическия хаос, отдавна е във ФАЛИТ !!! Бъдещето отново е на САЩ, колкото и да не ни изнася, колкото и БРИК-ове да се роят!

За съжаление сте прави, Китай е новата голяма сила. За съжаление тази сила е тоталитарна, агресивна и няма нищо общо със Запада. За мене показател за цивилизованост е отношенето към частната собственост и дребния бизнес. По тези показатели Китай е някъде в каменната ера. Европа, Щатите и сателитите им би трябвало много по-активно да противодействат на китайската инвазия. Дори ако за целта е необходимо да се преразгледа глобализацията и да се стигне до протекционизъм. Социалната държава на Европа и конкурентния капитализъм на Щатите в еднаква степен страдат от загуба на работни места, причинено от китайците и други части на Азия. Фактът, че Китай е дълбоко недемократична страна е достатъчен предлог за търговска война. Момента тя да започне е подходящ. Щатите и Европа да освободят инфлацията като в същото време въведат протекционизъм. Това ще нулира валутните резерви на агресора. Китай няма вътрешна стабилност и ще се срине от само себе си под тежестта на спрелия износ и няколко провокации. Заедно с ресурсите на Канада, Австралия и Нова зеландия свободният свят може да отблъсне "зелените човечета" За съжаление виждаме, че МВФ върви към по-голямо участие на недемократични страни с тоталитарни управления. Последното може да послужи за подобаваща атака срещу тази вече сериозно компрометирана институция.

Най-важното за прехода са силните институции и запазване на възможността за индустриално развитие. При нас и двете липсваха. Рентите, от които държавата се отказа (ние прегърнахме идеята за "слаба" държава, т. е. с малка намеса в икономиката) ги обраха пръкващите се капиталисти и започнаха да ги харчат според собствените си идеи, но не и според някаква стратегия за икономическо развитие. Ние през 90-те просто нямахме такава. Как да минем от планово към пазарно стопанство не е стратегия за икономическо развитие-това е стратегия за смяна на системата. И едновременно с това вместо да отстраним диспропорциите в икономиката и да стимулираме собственото си модерно технологично развитие (което и би следвало да бъде целта ни) ние се обзаведохме с икономика от типа на "класическите" развиващи се страни - онези с малко или без индустрия. И продължаваме по същата пътечка. Но тази пътечка заможни няма да ни направи-тя прави заможна само част от населнието. Също е и асоциирана с ниски заплати, постоянно изтичане на професионален капитал, превръщане на част от работната сила в излишна за пазара-това най-вече касае ромите и още една значителна част от работната сила има преспектива само за ниско-заплатени работни места. Ние при такива реалности нито може да интгерираме ромите, нито можем да повлияем негативните демографски тенденции. Икономическата стратегия, стратегията за привличане на инвестиции (чрез ниски заплати), изтичането на професионален капитал и липсата на интеграция-тези неща са аспекти на един и същи процес.

Здравей AXAor , по принцип коментара ти е правилен, но е слаб в частта за ПРИЧИНИТЕ.Първото изречение- /Най-важното за прехода са силните институции и запазване на възможността за индустриално развитие/- Това твое изречение трябва да се моделира по следния начин. Силните институция които трябваше да действат пред прехода са ДЪРЖАВАТА И ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПРАВИЛА НА РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ. Точно те липсваха и държава България а се движеше през прехода на повърхността на вълната, без институции и без обществени правила, което даде възможност на една шепа криминални елементи и паразити да изплуват на повърхността и захванат управлението на държавата и икономиката, вследствие на което се получи абсолютно незаконно разграбване на държавна собсвеност с приватизациите.. също приватизации и либерализации на икономиката имаше в западна Европа. Но защо там не се получи този грабеж както стана у нас, защо там държавите не изгубиха нито цент ат приватизацията, защо не се заграби държавната собственост там- ето на този въпрос си отговори и ще намериш правилната позиция. По второто твое изречение(ние прегърнахме идеята за "слаба" държава, т. е. с малка намеса в икономиката) истината е че квакахме американски икономически модел в който държавата липсва и загърбихме европейския икономически водел който строеше Европа от ВСВойна до края на 1990 те години в двете части- социализирания капитализъм. А върху икономическия модел се строи и обществения. Така вкарахме и американския обществен водел с американската частно платена социална система и политическа система от корпоративни партии., като загърбихме голямото постижение на Европа след ВС Война т.н. Европейска уникална социалната държава на всеобщото благосъстояние на западноевропейците и техния абсолютно друг политически модел с граждански партии. Другото в коментара ти е правилно. Идея за България алтернатива на статуквото

Основния проблем, който подлежи на решаване е ВАЛУТНАТА ВОЙНА, която възниква в резултат от изкуственото понижаване на обменните курсове на някои валути с цел подобряване на отрицателното им търговско салдо. В случая става въпрос за САЩ и Великобритания които чрез ниските нива на валутите си правят опит да активизират износа и съживят икономиката си. ОСНОВНАТА ТЕМА КОЯТО САЩ ПОСТАВЯТ НА ПРЕДЕН ПЛАН Е КИТАЙ ДА ОСКЪПИ ЮАНА С КОЕТО ДА ОТКРИЕ ПОЗИЦИИ ЗА НАВЛИЗАНЕ НА НЕКОНКУРЕНТНОСПОСОБНИТЕ АМЕРИКАНСКИ СТОКИ. От 2005 година до сега Китай оскъпява ПЛАВНО юана, като този процес е изцяло контролиран от Централната банка на КНР. Изкането за РЯЗКО поскъпване на юана би дало възможност да се проявят с цялата си сила СПЕКУЛАНТИТЕ заели изчаквателна позиция в готовност да сринат валутата на най развиващата се в света икономика с най висок БВП. От 2005 година Централната банка на КНР освободи фиксирания курс на юана спрямо долара като започна КОНТРОЛИРАНО ОСКЪПЯВАНЕ целящо пренасочване на ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПОТОЦИ не навън а към огромния китайски пазар, който в резултат на експортно ориентираната си търговия доведе до диспропорции в развитието на източните провинции (силно развити) и централната част (слабо развиваща се). Поскъпването на курса на юана доведе до насочване на тези инвестиционни потоци към централните части на страната и засилване на тяхното участие в разпределението на БВП. Нашите стратегиски парньори от САЩ още не са разбрали, че се възприемат от ККП като обран бустан и вече не представляват интереса който беше до преди 2005 година. ПИШЕЙКИ ЗА СТАВАЩОТО В КИТАЙ НЯМА КАК ДА НЕ НАПРАВЯ ПАРАЛЕЛ С ИНВЕСТИЦИИТЕ И УПРАВЛЕНИЕТО НА ВАЛУТНИЯ РЕЗЕРВ НА БЪЛГАРИЯ, КОЙТО ПОРАДИ ФАКТА , ЧЕ Е ИЗНЕСЕН В ЧУЖДИ БАНКИ ИЗПАДНАЛИ В ТЕЖКО ФИНАНСОВО ПОЛОЖЕНИЕ НЕ СЛУЖИ НА НАШАТА, А НА ЧУЖДИ ИКОНОМИКИ !!!! Какво означава да отразяваш в Управление Емисионно на БНБ валутни резерви за 12 милиарда евро и да нямаш пари да построиш една атомна централа или газов тръбопровод който 100% би бил българска държавна собственост и би ти носил приходи за хазната??? АМИ ПРОСТО ДЪРЖАВАТА НИ НЕ РАЗПОЛАГА И НЕ КОНТРОЛИРА ВАЛУТНИЯ СИ РЕЗЕРВ. Нещо повече. Същия е пълен с американски токсични деривати на долара, които не се котират на световните финансови пазари. Простичко казано - тези 12 млрд. евро в резултат на некадърното управление на БНБ са се превърнали в купчина хартия неструваща пукната пара. БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА. Разликата между ръководството на ККП и това на БКП която продължава да ни управлява чрез някакви охранители е в държавническото мислене. Поднебесната империя показа кадрови потенциал за който ние можем само да мечтаем. ВСЕ ПАК - КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО (Джугашвили)!!!!

Това тука е сегашното положение ама какво предстои?

Ако отделим безспорното от спорното то е сигурно, че 1,5 млиарда които до вчера са се возили на две утре ще се возят на четири колела. Цените на горивата ще поскъпват. ЩЕ ОСТАНЕ ЛИ ДОЛАРА ПЛАТЕЖНОТО СРЕДСТВО В ТАЗИ ТЪРГОВИЯ ИЛИ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ПРОКАРВАНИЯ ОТ КИТАЙ НАЧИН НА РАЗПЛАЩАНЕ ЧРЕЗ СУАПОВИ СДЕЛКИ ЗАОБИКАЛЯЩИ ПОЛЗВАНЕТО НА ДОЛАРА КАТО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО Е ВЪПРОС ПО КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ СПОРИ. При всички случаи Китай ще се опита да осребри огромните си доларови резерви закопувайки обезценени активи от изпаднали в колабс държави между които е и САЩ. Някои сделки в България извършени със собственост на предобиланта активите на бившото БТК американска компания Ей Ай Джи са ярък пример за това как тихо и неусетно почти Китай навлиза на нашия пазар. Сигурно е , че Китай ще се опита и ще копува дялове на петролни компании като тази на испанския клон в Бразилия. За съжаление на американците в поднебесната империя се следва политика, която дълбоко в себе си крие корените на такъв национализъм, за който ние дори и не допускаме.