Двойно по-голяма гаранция за влоговете

Размерът на гарантираното покритие на влоговете в банките се увеличава от 100 000 лв. на 196 000 лв., съобщиха от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Обратно в новината

Коментари - Двойно по-голяма гаранция за влоговете | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Навит съм. Само искам да ми гарантират 100 000 евро вместо 196 000 лева. Аз си знам защо.

Па те си знаят що е в левове :-)

А да забравих да кажа. Нека запишат и кога приключва този процес на обезщетяване, а не както до сега, кога започва. Ще ми фалира банката, а държавта ще ми каже "Чекей малку", като се стигне до плащане .

Лошо, че това не иде заради двойно нараснали доходи. Делете си парите в различни банки и в различни валути. Не може да фалират всички едновременно. То влога не е инвестиция според мен. Има си и други инструменти като искате сигурност. Разпределяйте риска. И като плюете еврото и ЕС и институциите му и еврозоната сигутност не чакайте. Сега се сетихме май за какво например ни е еврозоната.

Все пак да се знае и по какъв начун се определят "гарантираните" влогове Размер на задълженията на банката към вложителите БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА НАРЕДБА No 23 от 4 февруари 1999 г. за условията и реда за плащане на суми по влогове в банка с отнета лицензия до гарантирания размер Чл.2. (1) Общият размер на задължението на банката към един вложител се установява в български левове по реда на чл.6 от Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ). ЗАКОН ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ В БАНКИТЕ Установяване размера на влоговете Чл. 6. (1) (Доп. - ДВ, бр. 109 от 2001 г.) Общият размер на задължението на банката към един вложител се определя, като влоговете му, включително начислените върху тях лихви към датата на решението на Българската народна банка по чл. 23, ал. 1, се събират. При събирането влоговете в чуждестранна валута участват с левовата им равностойност, определена по курса на Българската народна банка към началния ден на изплащане на гаранцията, оповестен по реда на чл. 23, ал. 4. Та който има влогове във валута ще получи безценни Бг левчета Останалото всеки сам може да се сети какво може да се получи

Това се приема защото в ЕС о приеха, не защото много иска да ни гарантира влоговете. А иначе Човекът с големия апетит и голата глава с удоволствие би ги прехвърлил на някоя държавна сметка. Законно разбира се (като променят закона :))

"Гарантирани са влоговете на граждани и фирми в левове и в чуждестранна валута." С какво са гарантирани? С думите на някой мошеник-банкер или мошеник-политик! Банките са частни и те могат да си "гарантират" каквото си поискат. По-добре вижте какво направиха голяма част от т.н. бизнеселит - изтеглиха си авоарите от банките, обърнаха ги в долари и ги вкараха в сигурни швейцарски банки. Ама ние как да направим това като нямаме не сто хиляди, ами и хиляда лева? Пригответе се за Боко-цеково лято ( аналогия на жан-виденовата зима)! Отворете си Бурканбанк!

Закон за гарантиране на влоговете в банките Чл. 6. При събирането влоговете в чуждестранна валута участват с левовата им равностойност, определена по курса на Българската народна банка към началния ден на изплащане на гаранцията, оповестен по реда на чл. 23, ал. 4. ГАРАНЦИЯ НА КУКУВО ЛЯТО. ЩЕ ДЕПОЗИРАШ ЕВРО,ЩЕ ПОЛУЧИШ СТАРИ ВЕСТНИЦИ

Гений.. предлагам да те изберем за министър на финансите. Иди прочети малко за закона за гарантиране на влоговете в банките и ще разбереш какъв е механизма. Но не.. не .. ти си писател, ти не си читател.

дано да е така, а да не е само поредната "журналистическа партенка"!

Гаранцията важи за всички официални промоции на банката. Не е валидна само,когато лихвата е по договаряне. Срокът,в който банката трябва да връща парите е 20 дни.

ква банка тя е фалирала

20 дни след като банката бъде обявена във фалит по съдебен ред. Самата съдебна процедура обаче може да отнеме и години.

Какво от това като ми гарантират нещо дето го нямаме?Да ми гарантират заработването а не да си гарантират "ЗАГРАБЕНОТО"

Има една вратичка в закона позволяваща обезценката на валутните депозити при изплащането им от гаранционният фонд за тази цел - изплащат се в лева!!! Не е фиксиран краен срок, в който да приключи изплащането, което ще позволи при фалит на повече банки, от колкото може да поеме фонда, да се премине към обезценка на лева и от там на изгърмелите депозити в банките :)

Нали преди това трябва да избушат валутния борд..

Не виждам какво може да се гарантира. Повечето богаташи панически изнесоха парите си в чужбина. А пък всяка гаранция е предпоследна, според зависи с кой крак ще слезе кралят от леглото, като се събуди.

Какви влогове , бе . Болшинството от хората едва свързват двата края . Влогове от 100000 и над 100000лв имат само мошенниците , далавераджиите , крадците , измамниците , псевдобизнесменчетата , които изцяло крепят сивата икономика , разни измислени престъпници като адвокатчета и съдии и дупетатите .По правило би трябвало на тия да им се конфискува цялото имущество в полза на държавата , а те- в затвора .

Ето за това няма да си оправим икономиката! Вместо държавата да подпомага и защитава финансово активните хора, които да множат богатството на населението, тя гарантира парите на мошеници, реститути и хора без грам инициативност! Хвала на такъвъ държава!

Добре де, коригирахте закона! А защо, с тая корекция не оправихте и другата? Срок за изплащане не е споменат в закона! Кога ще изплащате, ако не дай Боже се наложи?

Те не намериха дефиниция за думата "хиксче" ти искаш да дефинират термина "куково лято".

Спам? Това, че допускам ключът от бараката да е скрит в срока за изплащане на гарантираната сума от влога не е спам, а страх, че пак (може би) ни премятат.

Валутните влогове са гарантирани до 196000 лв.,а не до 200000 евро ?!?!?

Дали са оставили пак врътката няма гаранция ако влога е на промоционална лихва.... върви го тълкуваи ВРАТИЧКИ....вратички... уотсън звезди.. къде ни е палатката

И аз за това се сетих :)

editors

Това за промоциите е мит, който се опитвахме да опровергаем. Явно неуспешно. Става дума за лихви, които се отличават от обичайните и общодостъпните; не става дума за промоционалните депозити.

А бе не знам ама мен Булбанк като ме изнервиха и казах, че тегля всики депозити, една служителка ми каза да са кача при управителя да ми договорят индивидуална лихва. И тези ли щяха да гарантират. Надали.