България отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи с шествие и поклон (снимки)

Президентът, премиерът и Симеон Сакскобургготски бяха сред участниците в церемониите в столицата

Обратно в новината

Коментари - България отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи с шествие и поклон (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Боже царя ни пази!

Къде е Димитър Пешев след 9.09.44 г.?! Как евреите в България го ,,защитават и спасяват''.

Спасили ги преди толкова години, а сега техните наследници се гаврят и изнудват все едно сме една измет, а само те трябва да живеят добре. Това е един неблагодарен и нагъл народ!

Да де,АМА НЕ ТРЯБВАШЕ

Тежко ми е за горките евреи. От 3,300,000 живеещи в Европа през 1941ва г. (според еврейски документи), проклетите германци изгорили живи в пещите на Освиенцим/Дахау 6,000,000. Мдааа...мъка ме хваща.

Споделям ви мъката.

Цар Борис Трети е дал българско поданство на част от жителите на Македония и Беломорска Тракия, но не и на евреите, живеещи в тези области. Затова нито той, нито българската държава може да избяга от от бремето на отговорността за изтреблението на тези хора в лагерите на смъртта с аргумента, че те не са имали българско поданство. Реабилитацията преди около 25 години на осъдени от Народния съд лица като Александър Белев означава, че съвременна България поема тяхната отговорност за депортирането и последвалото изтребение на евреите от Македония и Беломорска Тракия в Германия. Що се отнася до ролята на цар Борис Трети в спасяването на българските, достатъчно е да споменем написаното в мемоарите на Валтер Шеленберг, един от шефовете на Абвера (немското военно разузнаване): Борис Трети беше привърженик на Хитлер, който ценеше високо българския цар. По тази логика, може да изкараме, че българските евреи са спасени не от друг, а от Адолф Хитлер.

Чий го дирите в България? Десетки хиляди. И един не е миньор! Когато българите са клани 500 г, султана ви вика да живеете охолно в българските земи. Защо не си отидохте от Испания в Палестина, бе? Защо няма израелски българи и те не са собственици на имоти в Израел? Защо майка ти и боба ти трябва да са чифутки за да бъдеш припознат за израелски гражданин? Защо няма "мигранти" в Израел а България е наказвана че не ги приема? Още да питам ли, верицата ти чифутска?

Който не познава историята, пише глупости, като теб. Да ти "напомня", че Германия на Хитлер е водела война с Югославия, печели тази война, съответно и окупира тази територия. Точка и минута размисъл, за теб! От това следва, че там суверен е Хитлер. Точка и размисъл, за теб! Следователно цар Борис не би могъл да им даде паспорти. България успява да спаси своите (48-50 хил.), защото не е била окупирана и е имала суверенитет върху собствената си територия, но не и там, където е била само администратор. Има разлика между суверен и администратор. Точка и размисъл, за теб! България има държавна политика за спасяване на евреите, водена през Царицата и дипломатическите ни служби. Това е факт, изграден е канал по Дунава, Ч. море и Средиземноморско море до Палестина. По него, са спасени около 15 000 небългарски евреи. Било е риск и истински подвиг, както за Българските власти, така и за бягащите, от Хитлер. Българският кораб "Струма" например е потопен, от Съветска подводница. Която на свои ред по-късно е потопена и сега има паметник, на тези убийци край един Български град. Парадоксално нали?

Съгласна съм с коментариите,особено последните.Помним ,когато престъпните евреи премахнаха плочата на Цар Борис IIIкойто ги спаси от лагерите.Колкото до лагерите и холокоста което е измислеца и има документи,тове е тема за друг коментар.Има документи,има книги,които разкриват лъжите на евреите за 6 Милиона жертви и за Холокоста.Следващият коментар,ще бъде за тези лъжи.Но, сега-ПОЗОР!Спасителите ,се кланят на спасените.???Значи всичко е било напразно-особено на Цар Борис III-да спасиш 53 000 евреи и нито един евреин да не коленичи пред неговия паметник в началото на Борисовата Градина.

Всички евреи са престъпници.Гадове.Днес евреите трябваше да направят поход до Рилски Манастир,и да коленичат Ппред гроба на техния СПАСИТЕЛ ЦАР БОРИС III ОБЕДИНИТЕЛ.По голямо падение на България пред престъпния Израел и престъпните сащ, отдавна не бях виждала.ПОЗОР!Румен Радев се изложи като ксифладжия/да прощават производителите на тестени изделия/.Фандъчката и другите поплювковци също.Срамуваме се от вас.СП АСИТЕЛИТЕ се кланят на спасените-пО голям срам отдавна Българите не бяха преживявали.

Значи не евреите, а българите трябва да се покланят. Не бяха ли махнали паметника на Цар Борис 3 в Израел, защото не бил спасил никого според тях?

Ако знаех че ще искат да махат паметници щях да жертвам всичките посрани евреи

Сме най толерантна та нация и смезапаьилиживотане само на евреите а И на циганите през втората световна война.

Сме най толерантна та нация в Европа. Затова унас сме

А защо са ги спасили?

Няма мо жалка поза за български политик когато трябва да се хареса на всяка цена на световните господари така беше и преди и сега ,Сменихме си поробителя

Щеше да е благодарно към българските спасители на евреите да видим подобно шествие в Израел. Вместо в България.

Деня в който се решава съдбата на Българските Евреи е 9 март 1943 г. в този ден Цар Борис Трети - Обединител е подписал отмяната на депортацията. Това е смъртен грях, от гледна точка на Х. Германия, защото всичко това се прави, под техен натиск. Бекерле в писмо до Хитлер пише, от София, българите не ни разбират, те са различни. Никой няма право да обвинява Царя и Б-я, за каквото и да е било. Любима тема на Македонистите е депортацията на македонските евреи, обвиняват Б-я във фашизъм, по този повод. Защо в Скопие не защитиха скопските евреи, така както Пловдивчани го направиха? И още в Кюстендил и София? Лесно е да обвиняваш, истината е че дори в Скопие да бяха направили нещо нямаше да има успех. Защо? Защото евреите в Югославия бяха военна плячка, за Хитлер и никои не можеше да ги спаси, дори и Царя. Там в Югославия и Гърция суверен е Хитлер. Администратор е едно, суверен е друго. Охрид например праща писмо до Царя с молба града да премине към Българската държава, но Италия, която е водила война и е победила не е желаела да се откаже, от него. И с Германия е било така.

Всъщност има спасени над 200 македонски евреи, от един българин, от Плевен, на ръководна административна длъжност. Когато разбира, каква е работата им съдейства да избягат, през албанските планини.

беге политиците най тъпите, продажни и коленопоклонни,като цяло в управлението на държавата участва утайката на обществото

Защо България се кланят и чества ??

СТРАХЪТ ОТ ЧЕРВЕНАТА СРМИЯ СПАСИ ЕВРЕИТЕ..

Това е тезата на Путин изказана, чрез Захарова. Истината е че страха, от Хитлерова Германия е бил много по-голям, Б-я е била предупредена, че може да бъде окупирана, ако не следва политиките на Райха. Италия родината на фашизма , бе окупирана, от Германците в един момент наистина. Но въпреки това след три години надлъгване, Царя успява, макар и да заплаща с живота си. Б-я е уникален случай, който трябва да се изучава в училищата по целият свят и това ще се случи.

Най-неблагодарното и долно племе са евреите.

Онова войниче с автомата на паметника ,който лицемерите искат да събарят, спаси евреите в Царство България на 9.9.1944 от окончателното решение на еврейският въпрос от победилият фашизъм!

"В дни на върховно изпитание българската държава и народ издържаха тест с огромна историческа стойност, като не позволиха нито един български евреин да загине в лагерите на смъртта или да бъде убит в България"- Радев отрича антифашистката борба в царство България и десетките евреи загинали в нея, или екзекутирани по Закона за защита на държавата, с допълнението от1941г. ! Позор!

На снимката са наредени едни слуги на демоните чифути. Не са хора, камо ли българи.

Защото руския народ е дал над 20 МИЛИОНА души жертви! При 1-3 милиона евреи жертви срещу същия враг - фашистите! СПРАВЕДЛИВОСТТА и УВАЖЕНИЕТО към човешкия живот го изисква! Шествие от Радев и кохортата му (по неговите думи) да ги видим и на 9 май! И да прави са всички коментиращи тук: Шествие и благодарност изразяват спасените, а не спасителите. Иначе КАКВО по-точно се демонстрира и декларира с това, че спасителите правят шествие за това че са изпълнили човешкият си дълг?!?

Ако бях български евреин и Гештъпото празнува спасяването ми, сам бих се вкарал в газовата камера.

Че то и мадридският бандит е бил там. Баща му не изпрати ли 11 000 души евреи от изконните български земи в пещите на Хитлер и укронацистите на бандера, които са помагали на нацистите. Ебахти позора. И този радев се оказа пълна дупка.

Защо да не си спомним за игралния филм Ешелоните в който Тодор Живков спасява евреите! Сигурно сега правят филм за Румен Радев и “човекът с имотите “Симеон

Поредната глупост измислена през социализма. Само че тогава комунистите ги бяха спасили евреите, а сега това е българския народ. След години ще се окаже че ги е спасил Дядо Коледа.

Три кораба с репратрианти за Палестина се товарят на българско пристанище с разрешение на българските власти. Единият кораб потъва в Босфора, което не е по вина на България.

Не знам защо, но ми се струва, че по този повод едни други трябва да маршируват и да се кланят, не ние. Маааалко са се пообъркали с мазненето....

Трудно бих се хванал на кьорфишеци ,че България начело с цар Борис 3ти е спасила евреи от добро сърце.Колко смъртни присъди е подписал този Цар????

На терористичната ядка на БКП където членува Никола Вапцаров?

Еврейски Луков марш?! Затова ни трият миналото за да се кланяме на техните измишльотини! А тия на снимката, които им се кланят са национални предатели и трябва да се снемат от длъжност!

Добре де, почти всичко от написаното е вярно. Ама с това заглавие.... остава един горчив привкус.... изглежда сме спасили евреите за да им се кланяме....

ПИПО

Българският политически елит направи шествие и положи цветя за това, че сме спасили евреите. Все си мисля, че би трябвало да бъде обратното. Спасените да поднасят цветя на спасителите. А апропо на спасителите искат да им бутнат паметника. Каква демагогия и объркана ирония.

Има ли шествие на на благодарност към българския народ, послучай 80 години от спасяването на българските евреи?

Има актуализиран заем с тройни лихви за България

Преди 2 седмици бях в Израел и знам със сигурност ,че никой не знае там за такова спасение. Това е чиста пропаганда за спасяването на евреите за нас в България. Не е лошо президентът ни малко и да поразпита какво се знае за това навън ,а не само да раздуват големи приказки.

Ние евреите никога не благодарим, на нас благодарят.

Прост народ, слаба държава!

Следващите фашисти ще наричат себе си антифашисти, прорукува един известен евреин преди 70 години.

Той твърди, че най-щастливите му години са като нацистки офицер. В гугъл е снимката му.

Няма ли да кажат колко еврей приеха бежанци у нас и ги спасиха я,айде Българите в Донбас се молиха за гражданство не им дадаоха някой бог да ги прости други взеха руско гражданство ама поне един еврейн от украйна спасен няма ли или зелената мърша ги е пратил на фронта сами да се спасяват тъй де.

Благотворителност не се прави с изнасяне на списъци. Затова няма да видиш списък и статистика.

А евреите за благодарност раздават и продават като частна собственост България за сметка на Българите

Много преди ВСВ Хитлер е почнал задържането на Евреи ,като екстремисти...

Хитлер е виждал евреите като комунисти..Метежници .Смахнат немец ,или австриец .Все тая .

За Сталин също са били врагове. Изглежда всеки диктатор се оправдава с евреите.

Джуга Швили (еврейския син) ли? Или Берия? От всички съветски комисари само 1 не е еврей....арменеца(кръстения еврей) Микоян. Кой днес не е еврей в руската върхушка? Путин отгледан от КГБ евреи, братя Аркадий и Борис Ротенберг, Захарова, Медведев, конят Лавров кръстоска между еврей и арменка, "италианеца" и рупор на Кремъл Соловьёв, еврейското котило "Эфо Москвы", "португалеца" Абрамович, Дерипаска....дни няма да ми стигнат да изброявам руския еврейски "елит".

защото Америка се управлява от евреите. И най-големите капиталисти в света са точно евреи. Та евреите са нямали АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ ИНТЕРЕС комунизмът да се наложи в Европа и света. Щото щяха да конфискуват еврейските капитали, а от комунизма евреите нямаше да спечелят абсолютно нищо. МАРКС Е просто едно отклонение, частен случай от еврейството. За което ПАРИТЕ СА ВЛАСТ, КАПИТАЛЪТ Е ВЛАСТ, а не химерният комунизъм. Това, че Маркс е бил евреин, не значи, че останалите евреи са споделяли неговите комунистически възгледи. ЕВРЕИТЕ СРИНАХА СОЦА В СССР И ИЗТОЧНА ЕВРОПА! ЕТО В ТОВА Е ОТКАЧЕНОТО И НАЛУДНИЧАВОТО В РАЗСЪЖДЕНИЯАТ НА АДОЛФ ХИТЛЕР!

А защо в Гърция Църквата подкрепя избиването и не спасяват нито едно ереиско семейство , а евреите около солун са били убедени, че ще бъдат спасени, а гърците не спасяват евреите си,а напротив имат силно негативно отношение към тях. обясни ми и зашо Британците не изпращат кораби въпреки, че сме ги умолявали за да могат да бъдат спасени евреите и ми обясни защо спасените евреи като Бщата на Лея Коен беше в народния съд който осъди един от ключовите фигури за спасението на евреите, и защо отричате спасението им ? защо евреите от Британия не спасиха Евреите от Македония обясни ми... искана им беше помоща

Защото религиите поначало са НЕТОЛЕРАНТНИ КЪМ ДРУГИТЕ! Към различните. Религиите са останали още от Античността и Средновековието, когато хората са водили стотици войни помежду си и не са спазвали никакви етични и морални норми, а расизмът и ксенофобията са били нещо напълно нормално за тогавашните общества, Гръцката православна църква е ОРТОДОКСАЛНА православна църква, тоест тя се придържа сляпо към каноните на християнската религия, към свещените писания останали от древността.

.... Българската православна църква СЪЩО е ОРТОДОКСАЛНА православна църква!

до освободжаването на Концлагерите от Червента Армия Еввреите от великобритания са отричали че има геноцид, не са вярвали на разузнавателните сведения на Поляците, защо смятаме,че Българите имат по голяма вина от Евреите в Британия, защо Евреите не са благдарни и търдят, че Българите са виновни за Евреите в Македония, а евреите не признават Македонците за Българи, обяснете ми защо Македонците не спасиха евреите?

Никое чивешшко същество не бива да бъде ликвидирано ,в неизбежна ситуация ,като Лагер на смъртта ..С оръжие в ръка е чест ,като концлагерист е мерзост....Евреите ги спасиха Червената армия която излезе от Сталинград ,,бомбардировките на янките на София,БКП, ..и БПЦ..Евреите са подли същества но Хитлер е боклук .

Няма лагери на смъртта а ТРУДОВИ ЛАГЕРИ. За еврея най-голямото унижение е да хване лопата в ръка и да работи. Трудовите лагери в Полша не са по-различни от пионерските и комсомолски бригади през социълизъмът. Пандемиите от тиф и други болести избиват масово лагерниците. Подпомогнато от липса на лекарства и храна. Хуманно ли е хора да се разделят според религия и произход - НЕ, не е. Хуманно ли е да нападат друга държава за решаване на собствени вътрешнодържавни проблеми: НЕ, не е. Но Хитлер, Сталин и Путин го правят.

Къде го мароканския еврейн ,или за мароканци не може докато не си оправят трабанта да му го турим у аспуха

Нихт мамата, нихт мамата....

Окупираните територии от България са били също с хора .Чел съм книги за тази история които неоневивяват българските политици и монарх управлявали страната по онова време!

Когато Сталин и Хитлер си поделят Полша а Сталин заграбва, с разрешението на Хитлер, Молдова и Прибалтика, БЪЛГАРИЯ НЕ Е СЪЮЗНИК НА ГЕРМАНИЯ.

На 7 септември 1940 г. под диктата на СССР и Германия се сключва Крайовската спогодба между България и Румъния. На България се връща територията на Южна Добруджа, загубена след Междусъюзническата война.

Излиза, че България е съюзник и с Германия и със СССР, блядь. Едновременно.

Никъде не е писано, че България е съюзник със СССР. Но за Германия, да, съюзник сме Уикипедия:" ...След решение на правителството от 20 януари, тържествено в двореца Белведере във Виена на 1 март 1941 г. министър-председателят Богдан Филов подписва договора за присъединяване на България към пакта, с което се слага край на политиката на неутралитет и БЪЛГАРИЯ СТАВА СЪЮЗНИК НА ГЕРМАНИЯ. Със сключването на спогодбата Клодиус–Попов (1941 г.) и спогодбата Нойбахер (1941 г.) България се обвързва И ИКОНОМИЧЕСКИ с Германия. България скъсва или свежда до минимум дипломатическите си отношения с другите страни извън Тристранния пакт. "

А защо не са били спасени евреите от окупираните территорий от Беломорска Тракия и Македония ,а изпратени в лагера Треблинка и убити от нацистите?

Защо не попиташ баща си, дядо си?

Защото си пригожински трол. Тези земи са под протектората на Германия. Българското присъствие е символично.

А защо в Гърция Църквата подкрепя избиването и не спасяват нито едно ереиско семейство , а евреите около солон са били убедени, че ще бъдат спасени. обясни ми и зашо Британците не изпращат кораби въпреки, че сме ги умолявали за да могат да бъдат спасени евреите и ми обясни защо спасените евреи като Бщата на Лея Коен беше в народния съд който осъди един от ключовите фигури за спасението на евреите, и защо отричате спасението им ? защо евреите от Британия не спасиха Евреите от Македония обясни ми... искана им беше помоща

Само така! Кланяйте се на евреите! Кланяйте се! На колене! Главата долу! Отдайте респект на превъзходната раса!

Колко си малък и незначителен!

Показателно за нацизма им.

Ей тия войничета от паметника, дето искате да го махате, отвориха вратите на Аушвиц и спряха газовите камери.

А евреин е дал ключа за Търново на турците!!!

Един турски войник взел ключа и отключил вратата?

Не ключа, ами паролата е дал, която това време не е била криптирана.