Българите изяли 12 000 тона палмово масло, маскирано като "сирене"

Един от определящите фактори за качеството на сиренето е цената, каза млекопреработвателят Иван Грънчаров

Обратно в новината

Коментари - Българите изяли 12 000 тона палмово масло, маскирано като "сирене" | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Ако има желание, българинът яде качествени продукти". Много нагъл коментар, май не опира само само до желание а до пари

То палмовото масло да им е проблема! Всеки ден колко л*йна изяждат ,ама какво от това?!! Така ще бъде докато битува българската мъдрост за преклоненана глава и сабята, и докато всички са на принципа "на мен това няма да ми се случи"

Хахахаха класика, то това да беше само....

Добър ден. Чак сега ли се сетихте да направите това заключение?

Такива статии може да ги оставяте и без коментари. Може би е добре да се направи сметката колко е спечелил "Ня-кой" от здравето на "Ни-кой" - народа. Деца, възрастни, болни - няма значение; те и без това само ни 'дърпат надолу'. Едно е сигурно - в Рая няма 'бизнесмени' и 'политици', инак щяха да го направят платен.

ПРЕДЛАГАМ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА СИРЕНЕ ОТ ПАЛМОВО МАСЛО И СУХО МЛЯКО ДА ГИ ЗАТВОРЯТ И ЕДНА ГОДИНА ДА ГИ ХРАНЯТ САМО С ТЕЗИ ДВА ПРОДУКТА ! Е, И МАЛКО ХЛЕБЕЦ И ОТВРЕМЕ НА ВРЕМЕ 20 ГОДИШНО "ТЕЛЕШКО" МЕСЦЕ.

"Млякото през последните 5-6 години се различава от това преди десетилетия." - Но говедата са същите!, 50 ст. на ден било нищо, а на година - 182 лв. едномесечна пенсия на средно статистически пенсионер! Платена реклама, проблема не кой какво яде, а липсата на ясни правила, разграничаване, това е млечно, това с х'американски добавки, ясни маркировки и контрол на съдържанието!

Посещавам редовно един санаториум до Златните. След като прочетох статия за забраната на палмовото масло, изказах мнението си пред приемащия лекар минчева, че тук сиренето и кашкавала са с палмово масло.А тя: ами че то по всички хотели и ресторанти е така.Да, така е, купуват евтино сирено с палмово малсо, за да си осигурят по-големи печалби.И това за сметка на нашето здраве.Ами що холестерол създава това палмово масло?!

... а решението е елементарно - имитиращите продукти на отделни щандове от истинската млечна продукция, която при това да се гарантира и от БДС стандарт...!!!!!! Но "млечната" мафия едва ли ще позволи на държавата да направи тази елементарна мярка...?!?!?! И повсеместно въвеждане на БДС стандарти - който иска да яде истински продукти, да избора от щандовете с БДС...

При храната всичко е въпрос на личен избор, правилно е казано.Не може да търсиш възможно най-евтиното и да се очаква качество.И не е толкова до липса на средства, а зо здравна и потребителска култура.Когато нямаш пари за половин килограм добро сирене, ще вземеш 300 грама, може да ядеш по-малко, но поне да е нещо.С купуването на евтини и нискокачествени продукти, сами ние клиентите стимулираме лоши производствени и търговски практики.Ако масово хората се откажат от съмнителни и евтини храни, то производители и търговци ще се замислят дали искат да ги предлагат и търпят загуби от бракуването им.

Сложете солени глоби и строг контрол! А не с пари под масата контролните органи да си затварят очите пред безобразията. Вече са в историята традиционните истински български продукти, луканки, суджуци, сирена, кашкавали, масла, да не говорим за вина и ракии. Всичко е менте! И никой не го е грижа. Явно ще трябва Бащицата Боко да се заеме и с това. Нали Той е Слънцето над България...

ChatGPT

Вместо да харчите пари по такива проучвания, по-добре ги дайте за спиране на практиката да се предлагат боклуци като топ качество!

Докато такива продукти не бъдат законово забранени, значи НС за евтино провежда геноцид в полза на лобита на подли производители.

боклуци са бъкани с палмови мазнини и се консумират масово у нас от малки и големи бе да се осъзнава че това е отрова.

В магазините почти всяка хранителна стока е боклук-менте. Само малките семейни ферми предлагат качество- истински продукт.

Преди 1989 година, при лошия соц. нямахме подобни проблеми - на никой дори не му е минавало през подличкия мозък да влага палмово масло в хранителните пордукти.И доколкото си спомням България е била ИЗНОСИТЕЛ на мляко, а не както днес вносител на менте хранителни продукти.

Липса на държава и общност. В Гърция и Сърбия сиренето има автентичен вкус.

Да бе да, ако си мислите, че прескъпите сирена и кашкавали са натурални сте в голяма грешка.

но се оказва че във вносните боклуци има по малко вредни съставки отколкото в продуктите произведени у нас

Търсенето определя предлагането! Не купувайте евтини боклуци и няма да има смисъл да се произвеждат! Културата на хранене е водещ проблем и не само в България, тук просто културата е ниска не само по това направление.

Вече е невъзможно нещо да се промени в България.,относно храните .Защо?Защото глобите са символични и това не засяга отровителите.А, колкото до цената тук и тя не е определяща.И най скъпите сирена са боклуци с палмово масло,горчат от консерванти,с непостоянно качество.Същото е и при млеката,кашкавалите, колбасите всичко произведено тук.А до скоро търсихме БЪЛГАРСКОТО.Това време отмина.Сега давайте хиляди за реклами ,вместо за качество ,но никой не ви се връзва.Особенно рекламите с в които участват деца и непълнолетни и тях впрегнахте в ДАЛАВЕРИТЕ си."да си мерим айряните"......Следва загаси телевизора ,хвърлени пари през прозореца.

"В България има над 260 са млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 фирми използват растителна мазнина, каза експертът."По-голяма глупост не бях чел,не 30-40 фирми използват палмова мазнина,а над 300 тоест всички.Б българските магазини няма сирене,кашкавал и масло,които да не са изцяло или частично от палмови масла.

Терористите, са преследвани от закона, защото убиват. Кога, разни бизнесмени, които са тотал килъри, ще започнат да бъдат преследвани от закона. Наскоро са спрени 58 лекарства за кръвно, които са канцерогенни. Нямаше инфо по медиите, системата не убивна само инвалидите. Чисти наред. Всичко това се прави с позволението на властта. Има един бог на днешно време и се казва ПАРИ.

М да ама има банани. Не ви харесваше комунистическото сирене дето беше три вида ама всяко едно направено от качествено българско мляко. Зряло колкото трябва бе добвки за трайнст итн... Капиталиста ще направи всичко за да увеличи своят печалба. Всяка една отрова е ок ........

Е вий кво искате, нали вече има банани по магазините, не като едно време само по Коледа. А палмовото масло- мммммм палми, екзотика, абе вносна работа! Ай ся глезотии, не щели палмово масло!

БАБХ Спи

Ами тогава България имаше икономика и всичко друго...! Днешната победена ,разбита и умираща България няма нищо общо...!

Я да каже кой му е платил за да пише такива глупости :)

И ние си имаме ХЕИ и РИОСВ или която агенция отговАРЯ. 12000 ТОНА и никой не знае, че българския народ е беден и посяга към най-евтиното. С комунисти и клонинги от герб и дпс толкова..

Да бяхме изосители на болни мозъци като теб.Тогава внасяхме много повече суровини за хранителната промишленост отколкото днес и това е видно от всички статистики.Дори бяхме стигнали до там да внасяме зърно включително слънчоглед за олио.

Твоята култура е ниска. Естествено при подаянията, които получаваме ще купуваме евтиното. Каквото и да е понякога ще трябва и да се яде.

Поне доскоро на част от млечните продукти ясно беше написано на етикета, че е имитиращ продукт.Факт, че се предлагат и явно някой ги куппува.И за скъпите продукти няма стопроцентова гаранция, но с чий ум ще си купиш сирене за 4 лева килограма, като знаеш от колко литра мляко става килограм и ще очакваш да е сирене?

Какво точно сирене може да си купи пенсионерът с 200 лв пенсия ? А? Тая мантра дето я налагате престъпниците капиталисти е ЛЪЖА... Капиталиста ще направи всичко за да продаде боклука с максимална печалба....

Затваряй т.нар. Агенция по храните, затваряй и Министерство на земеделието към което е, за какво са ни след като убиват народа???

коментиращият офисен планктон Някой от вас виждал ли е жива овца? Ринал ли е тор?

Само че, при комунистите нямаше палмово масло...

не ако има желание, ако има пари ще яде истински продукти. Никой не яде имитация, щото толкова му харесва. А ние не сме машини, че да се натрупва мазнината - тя се разгражда и елиминира както всички продукти, просто това, на което се разгражда, не е добро за организма в големи количества. Освен това, както всяка мазнина, е с много калории и води до затлъстяване, а не като изядеш 100 грама палмва мазнина да ти се качват моментално 100 грама на гъзо. Да вземе да се образова малко, преди да започне да си рекламира стоката. И дори да е 10 лева килото, няма никаква гаранция, че няма палмово масло в сиренето.... За съжаление единственият начин да е чисто сиренето е да си го направиш сам или да имаш приятел мандраджия да ти каже в кое не влагат палмова мазнина.

Сирене купувам като чета в описанието, че няма палмово масло. Разчитам на истинността на това информацията да е точна. Но с маргарина това не мога да го постигна, във всички до един има добавено палмово масло. Явно трябва да консумирам основно масло, дано в него да няма от него!

Дьлбоко в себе си, Бьлгарина е маимуна и изпитва носталгия по маика Африка) Консумирането на палмово масло успокоява тази болка

Едно време при истински комунисти не сме имали проблеми с качеството и оригиналноста на храните. Просто държавата правеше стандарт и си го спазваше. При капитализма само печалбата е смисълът на съществуване. Пасмината да се трови щом нагло иска да яде.

Какво комунисти бре . ТОВА Е КАПИТАЛИЗЪМ. МИНИМИЗИРАНЕ НА РАЗХОДИТЕ МАКСИМИЗИРАНЕ НА ПЕЧАЛБИТЕ. Системата е проблема. Това не е само при нас навсякъде където е победил капитализма При Бай ви Тошо сиренето беше само и единствено от мляко....

"Истинското сирене трябвало да бъде 9лв" Като селянче ще ви кажа, че за 1кг сирене отиват 4л необезмаслено мляко - вие по какви цени го смятате млякото? - какви производствени разходи слагате на килограм сирене? - какъв процент печалба залагате? Айде стига сте трупали бързи печалби на гърба на потребителите и животновъдите! Всички искат да направят бизнес и за 1-2 години да са милионери! Нормалните бизнеси залагат на дългогодишно съществуване на фирмите с нормални надценки и доволни клиенти, а не като "Дивия Изток" на принципа "Ден година храни".

Народа яде евтино сирене,защото няма пари!!! Ядем евтини храни,защото заплащането на труда е изключително ниско и не може да си позволим друго,стигна се до там,че хората да ядат до 2 пъти на ден максимум само и само да преживеят до заплата! А цените продължават да се вдигат спекулативно,вдигат се и граждански,винетки,такси,сметки,някакъв огромен ужас е! В България инфлацията изяде доходите на хората,имаме чувството,че има хиперинфлация,заплатите не се вдигат,цените растат шоково! В Турция казват,че е криза и че цените растат бързо,ама то и тук е същото,само че тук спекулативно,но хората усещат всичко,като поредната брутална криза...

Щото тогава не се произвеждаше масово както сега. Иначе гаранция, че щеше да има. нали знаеш, че изразът Гаранция-Франция идва точно от комунистическото време. И не че тогава беше всичко качествено - киселото мляко го купивахме вкиснало вече заради ниската хигиена, не че то вкисва бързо, ако е истински, какъвто мит се носи в момента. Вуйчо ми работеше в завод за мотокари. Да не мислиш, че ги купуваха на запад, щото са качествени - купуваха ги да ги разглобят и да използват някои от частите..... Така че не ми го хвали това комунистическо време.

Чак пък шоково - посмали малко с опорните точки.

хаха, вие сериозно ли консумирате маргарин? уау!

Какво сирене да си купи българският пенсионер с 200 лв пенсия ?????? Хората са бедни, купуват най-евтиното , т.е. най-некачественото, това е положението.

Ако има стандарти и те определят количеството на растителни мазнини в производството на сирене, как може финансите да са определящи? Хората не знаят, че ги заблуждават. Тук е ролята на Агенцията по храните и евентуално отнемане на лицензи.

И за какво са получавали заплати ресорните контролни органи- гърбави хрантутници и калинки?!

Аз ще кажа 5 литра за овче мляко и 6 до 7 литра за кравето, защото е по-рядко. Като сложиш разходите и печалбата на мандрата и на търговците по веригата, 9 лева не са чак толкова много.