Съкращат срока за махане на трошките от улиците

Столична община започва ежемесечни проверки за вдигане на трошките, зарязани по улиците. Подготвя и промени в закона за намаляване срока за премахването им.

Обратно в новината

Коментари - Съкращат срока за махане на трошките от улиците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

трябва да се...... и да се....... после да се..... нищо няма "да се", защото премиер не е костов, премиер е борисов. не искахте костов, носете си достоино последиците.

Имам един въпрос към "умниците" от СОС. Казуса е следния - наследствен автомабил на 20г. и стойност 800лв с 4-ма наследника (съпругата и трима сина). Съпругата има генерално пълномощно от два от синовете, но третия е в меизвестност! По този начин автомобила нито може да се продаде, нито да се бракува, нищо! Не може да се кара щото е на 1000 години и постоянно нещо се чупи! А кажете ми в тази ситуация какво да се предприеме?

Съпругата има половината автомобил. Другата половина се дели между синовете и съпругата отново участва. Така липсващия наследник има ... вероятно 1/8 част. Мисля, че е възможно да се бракува автомобила като се върнат талона и номерата в КАТ. Трябва да се отпише и от данъчното. А после можете да го предадете за скрап или на части.

Ммм да, ама не! В първата половина на изказването си си напълно правв. Липсвашия наследин наистина има 1/8, само че дори и заряди тази 1/8 на стойност 100лв (че и по-малко) автомобила НЕ може нито да се бракува, нито да се отпише от данъчното, нищо! Може само да седи без ГО и преглед и да заема парко място! И точно в това в ъпсурда!!

Така е със земята и с другата собственост. За това трябва промяна на законите, които пречат. Има много имоти които си стоят занемарени или недовършени, защото собствениците са в чужбина, а някои от тях даже и починали. Така че общината да се размърда и да направи смислени промени на закона.

Че е така, така е! Ама законите не се променят от Общината, а от Парламента.

Трябва да се реши и паркирането пред чужди блокове. Не може понеже си пазиш пространството пред своя блок да се паркира пред съседния. Защото нито снега може да се почиства, нито да се почиства от чистачката, а трябва да се носи багаж и малки деца от далеч. Ами ако трябва да дойде линейка, пожарна или някоя машина за почистване?

Самата процедура да се минава и да се залапват предупредителни стикери върху неползваните автомобили И даването на срок от ТРИ МЕСЕЦА за доброволно преместване е направо РАЙ в сравнение с условията в другите европейски столици. Този контрол по улиците и междублоковите паркинги трябва да е ежедневен. НЕможе някой да заема паркинга и улицата около блока с НЕИЗПОЛЗВАНИ автомобили и да не оставя място за съседите си. Земята около блоковете е ОБЩИНСКА. За да е ползвате за паркиране трябва да имате разрешение от собственика - Общината. Общината ви е дала възможност да ползвате тази земя безплатно, но не е нужно да прекалявате. Мерките са именно срещу тези дето прекаляват.

Такова решение може да бъде взето само от парвенюта, не и от хора които си изкарват прехраната с честен труд. Как ще реши проблема това решение като на ден се регистрират хиляди коли и не се строят паркинги?

Не знам кои са парвенютата в случая, но съседа от отсрещния блок е превърнал половината от паркинга в лична негова автоморга. Струпал е едни 6 автомобила, от които активно се ползват 2. От останалите таралясници 2 със сигурност не са помръдвани последната година. Правили сме му забележки да ги разкара, но човека си е простак и не иска да го направи. Та за мен изтече ли ти валидността на прегледа веднага да имат основание да ти вдигат моргата без каквито и да е допълнителни обяснения. В противен случай си я паркирай, я на село, я в частен имот.

реши проблема това, че общината ще ги вдигне колите на съседа ти отсреща? На тяхно място веднага ще цъфнат новите софиянци - СВ и за теб пак няма да има. Просто трябва нови паркинги! Навремето като се е строяла София стандартите са били едни, сега са други - хем са повече хора, хем те всички искат кола.

Я си паркирай колата някъде из центъра на Лондон и да видиш как става. Четеш табелките и виждаш, че тук се паркира САМО за живеещи в района. За целта те са се обадили в Общината и са си ПЛАТИЛИ за парко-място. В края на улицата има няколко места където може всеки да паркира като си плаща на минута. Отделно само за да влезеш в центъра, да минеш дори без да спираш и вече трябва да платиш за деня 11.50 Паунда. Ако колата ти дизел по-стар от 2005-та вече си задлъжнял с още 10 паунда. В кварталите също има регулация за паркиране. Там където няма регулация и се паркира свободно пак е валидно изискването колата ти да има валидни пътен данък, застраховка и техн.преглед. Едното да липсва и ти е закопчават.

трошките, които не се използват, наистина трябва да се премахват, даже доста се бавят в момента общините с това. Не разбрах само тия 300 - 500 лева разходи на кола откъде ги изкопаха. Да вдигат колите и да ги носят в Трансинс, които да им плащат, колкото следва. Това би следвало да покрие всички разходи на общината. От там насетне една глоба за собственика в рамките на 100 - 150 лв. си е напълно нормална и достатъчна санкция.

Столична община и правителството могат много лесно да разрешат проблема с трафика и паркирането като забранят движението на коли по-стари от 10 години. По този начин 90 процента от колите автоматично ще отпаднат. Ще се появи обаче друг проблем - няма да има кой да работи и да им осигурява тлъстите заплати. Сами ще се свалят от власт и ще я подарят на популистите социалисти. Спрете с непопулярните и почти безполезни мерки защото народът ще ви издуха!!!!

Лакомите и крадливи общинари само си търсят причини да въвеждат нови зони за паркиране за да могат още да крадат. Непрекъснато товарят и без това изнемогващите хора с нови и нови такси. Бъркат нещата в България с абсолютно различния стандарт в останалите европейски държави. Така както са го подкарали следващите избори със сигерност ще ги изгубят както стана с президентските.

Тук става въпрос за автомобили които видимо за всеки НЕ се използват, но стоят на паркинга и заемат и без това недостатъчните места. Загледай и ще видиш, че някои автомобили са обрасли с бурени, папелясали... Явно е, че не се ползват от ГОДИНИ. Тези автомобили трябва да се премахнат. Ако не си караш колата никой не те спира да си е имаш и да си е държиш на паркинга пред блока. Просто си плати данъка, мини на технически преглед и си плати застраховката. Това означава, че ти поне веднъж в годината ще е караш тази кола поне до гаража за техническия преглед. Ако това те удря по джоба сам ще си направиш сметката дали си заслужава да плащаш просто за да имаш кола която не ползваш. НЕМОЖЕ да караш една кола и да паркираш още 2 за части пред блока! А съседите ти къде ще паркират? Ако всеки прави така то около блоковете ще се превърне в автомобилно гробище. А и не забравяй, зе земата, площта където паркираш НЕ е твоя. Общинска е. В България много хора не правят разлика кое чия собственост е. Типичен пример е циганската махала в Пловдив дето зазидаха уличните стълбове. То е все една аз да взема ей така да си построя една къща срещу президенството или срещу мин.съвет. Колко ти му е?

Защо не се премахват и хилядите коли нов внос, внесени от амбулантни джамбази стоящи по паркингите на блоковете?

В Германия срока е ЕДНА СЕДМИЦА глобата беше 1000ДМ(1993г).И да ако няма и ТРИТЕ атрибута:ГО , Данък ,ГТП- на боклука, и без това няма никъкво ограничение за първоначална р-я на трошки в БГ а дишаме мръсен въздух !!!

Във Великобритания също е така. Даже от няколко години пътния данък е електронен. Вече няма хартиена винетка. Дебнат те по улиците и ти закопчават колата. Така един познат си изпати. Вчера му е свършил пътния данък и той не го е подновил. Отива днес сутринта до колата и вижда, че е закопчана, сложена е скоба. Обажда им се и няма проблем. Идват и е откопчават, но докато дойдат той вече си е платил данъка, отделно си плаща и за скобата - за обслужването. В това отношения в България е Рай, защото има голям толеранс във времето. Лошото е, че някои почват да прекаляват и са готови да завземат пространството пред блока си с таралясници. Ясно е, че за някои причината е безпаричие, но за други е просто немарливост и наглост.

В британия искаш да кажеш защото вече не е велика. Това е фашизъм. Във Франция преди време се вдигнаха на стачка , защото решиха да въвеждат чехнически преглед. Петлетата като най-свободен народ решиха че това ограничава човешките свободи. Но вие нали сте робски народ радвайте се, че всеки ден ви измислят нови и нови окови.

Решението за проверка на "Техническия преглед" не е най-доброто. По-добре е да се проверява и за платен данък, че дори и за застраховка. Така всеки който държи таралясника си на пътя или на обществено място ще трябва да си плаща. А щом не го ползва сам ще се замисли дали си заслужава. Най-удачно е да се проверява за платен данък защото може да стане лесно. Техническите прегледи за съжаление са НЕнадеждни. Много автомобили продължават да минават на преглед без да стъпват в сервиза, дори могат да са зад граница.

Браво. Това е.

Преди време си направих труда да преброя зад един дълъг блок колко места има и колко от автомобилите явно не се използват. Неизползвани от месеци или година време бяха около 25%. На скоро пак си направих труда да преброя. По-малко са, но са се увеличили като цяло автомобилите. И така пред един стандартен блок с 3 входа, автомобилите са паркирани почти напречно се оказа, че има поне 3 неизползвани. Единия е явно неизползваем, счупено стъкло, на трупчета, без мотор. Другия стои без да се мърда от поне година и половина. Адин бус /ван/ също не се ползва като превозно средство. От другата страна на блока има една частично опожарена кола и друга разпарчетосана. Така около един блок се оказват поне 5 трошки за премахване. Това дето ви го описвам е в Надежда, в съседство с магазин Фантастико.

Най-накрая нещо умно да направят !!! В Млафост е пълно със зарязани коли... поне 10 сигнала съм дал !!

Браво. Така трябва. Трябва да има контрол и места за паркиране.

не беше така докато селяните не превзеха София и решиха да се правят на градски котки ...оставили пусти родните места в които ще се настанят кореняк бежаци ... а столицата се превърне в сметището на България

градски плъх, да не са ти свършили купейките за апове та си в абстиненция..... пйй си реовно аповете и иди пак да те прегледат

Аз пък си спомням за една Волга, от енези старите, гърбавите. Стоеше гордо и раждясала на един широк тротоар, на доста натоварен път, ама стоеше мноооого години. От кое ли село ще да е била??? :)) Та това е улицата от х.Хемус нагоре, там дето 94 върви, не помня името...

Любопитно ми е какво направи общината / 30 години вече !!! /, за да облекчи проблема с паркирането ? Нищо, разбира се, едниствено скубе пари, които потъват неизвестно къде. Няма създадени безплатни паркинги и не се очертава да бъдат. Вместо това се измислят всевъзможни начини за тормоз над гражданите. На всичкото отгоре създадоха и "данък паркинг" , т.е. за да паркираш пред вас си трябва да им плащаш ?! Ето сега са тръгнали по пътя към нарушаване правата на собствеността, но предвид крадливия им стил на управление това не е изненадващо. Необяснимо е как подобни елементи задържат властта. Вероятно населението над 80% вече се състои от кухавели.

Аболютно си прав.Целтс е да се събират пари , а не чист въздух и места за паркиране.Такс е във всички големи градове в БГ

Как е в бялата страна: купуваш кола. Вадиш 5-дневни номера, ако нямаш тюв, да си я откараш и подготвиш. В рамките на града, в който си я купил. Не успяваш. Номерата ти изтичат след 5 дни, и на втората седмица ти лепват един хубав стикер на стъклото, с който те приканват да се погрижиш да я преместиш до една седмица. Пак не успяваш. На третата седмица получаваш червен стикер, глоба, а до края на третата седмица нямаш и кола. Ако си я искаш обратно до две седмици, след репатрирането, плащаш глобата, паркинга, и репатрирането. И се стараеш да имаш номера, иначе няма как да си я откараш от наказателния паркинг. Каква една година, какви глупости? Това са срокове, включващи толерантното умерено изчакване от страна на службите, тоест не винаги могат да бъдат благоразположени. Другата страна: купуваш кола с тюв, ако ще и един ден да е. Вадиш си нормалните номера, слагаш ги и си я откарваш с чисто сърце. После разбира се, до месец е хубаво да си направиш новият тюв, защото иначе ако те гепят на пътя, пак оставаш без печат на номерата, тоест нямаш номера, но пък имаш солидна глоба, и колата остава там, дето са те спрели. Могат дори и ключовете да ти вземат. Всичко е точно и ясно дефинирано, важи за всички, и няма ама аз това, ама аз онова. Точка. Каква е тая слободия в Бе-Ге-то?

Забравих да спомена. Имам все още две коли в БГ. От около две години и половина са им изтекли застраховките, данъците, и прегледите. Само че, малката подробност е, че са паркирани на частно място. Едната специално се бях прибрал, за да я преместя, точно преди да и мине прегледа и застраховката. И не заради глоби или друго, тя ще ходи на почивка в Надин. Колегиалност към другите, които имат нужда от това паркомясто, което е заемала. Ето така трябва да се мисли, а не под страх от отрязване на главата да правите това, или онова. Което някак се насажда умишлено от всекидневните статии за всевъзможни глоби.

Всъщност свободията е толерирана от държавата/общините. Трошки, които с години седят, не се вдигат защото общината трябва да инвестира нещо и не са сигурни, че ще си възстановят разходите. По-лесно е да се санкционират коли, които видимо в движение и собствениците им очевидно ще платят.

И в България новозакупена кола отива за преглед на третата година, а втория преглед е на 5 година.

Законите май са по по най главни от разпоредбите на общината.Ще има да плаща за нарушаване правото на собственост и произлезли щети.Имам правото да държа колата си в моят имот и да я използвам,ако ще и за кокошарник.Това си е моя работа, а не на крадливите общинари!

Много си прав и сам си стигнал до извода - В ТВОЯ СИ ИМОТ, ако искаш я ползвай и за кенеф в ТВОЯ СИ ИМОТ! Обаче улицата, градинката и т.н. са общински и представи си че нормалните хора не желаем да гледаме ръждясала скрап наляво-надясно. А и самия факт че някой не допуснал колата му да стане брак, говори че той няма нужда от нея, следователно не му трябва, следователно се претопява.

Кой казва че няма ред в България?

Вместо да изкарат сами някой лев като ги върнат за скрап общината ще гуши.. Не се наядоха тия подлеци!

Много правилно решение. С едно изключение: ко е видно че автомобила е за скрап, какво има да чакат... Вдига се на момента

Капитан Хлебаров да си държи колата в гараж или на двора или да даде пълномощно някой да мине преглед.А за новите коли - предполагам са с валиден преглед - просто интервала първоначално е по-голям.

Ами ако капитан Хлебаров няма гараж или двор? Ами ако след престой от няколко месеца е възникнала техническа неизправност и автомобилът не е получил ОК на ГТП? Не е необходимо сериозно въображение да се предвидят немалко причини да бъде пропуснат срока за ГТП.

Тогава си поръчва репатрак и ако му е свидна повредената барака си я паркира в частен имот, ако не той си я кара за скрап.

Допълнително: Кола на Общински път, тротоар, зелена площ без платен данък на Общината, на секундата трябва да се маха!

Стига с тая Гейропа. Тук е Евразистан,. Няма невъзможни неща, що касае неспазване на законите.

В допълнение, трябва да се забрани съхранението на излезли от употреба автомобили в неоградени частни имоти.

В частния си имот можеш да си правиш каквото решиш. За това е и частен. Иначе съм изцяло за общинарите да събират таралясниците с изтекли ГО и неплатени данъци. Даже си мисля, че този срок от 1 година е супер безумен и би трябвало да могат да ти вдигат таралясника веднага или максимум до 1 месец от изтичането на срока.