Българите се плашат повече от немотията, отколкото от края на света

Българите се плашат повече от финансовите си проблеми, отколкото от края на света, смятат антропологът от БАН доц. Валери Личев и социалният психолог Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Обратно в новината

Коментари - Българите се плашат повече от немотията, отколкото от края на света | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами, естествено! Всеки - с грижите си! То, голяма антропология и политология е нужна, за да прозреш, че всеки се страхува от това, което го застрашава!

Апокалипсис означава в превод от Гръцки- "да повдигнеш завесата"

Политкоректната "наука" не е наука и когато представители на БАН я изразяват,губя симпатиите и съчувствието си към проблемите на научните организации.Живях през цялото време на социализма от детството до зрялата ми възраст и никакъв "учен" не може да ме убеди, а и статистическите данни говорят друго противно на твърдението на Личев,че българите живеят в апокалипсис от началото на социализма.Тъкмо обратното -от началото на социализма с години напред благосъстоянието на мнозинството все повече се подобряваше.Не мога да приема и твърдението на Димитров,че кризите са нужни с оглед съобразяване с реалността и тинтири-минтири,защото кризите са основополагащ белег на капитализма, а той е продукт на олигархията и човечеството не го е благословило за вечен щом носи страдание и несправедливост за мнозинството от него.

Иди си прегледай функционирането на мозъка при невролог. Ще установиш от това което той ще ти каже, че връзката между дясното и лявото полукълбо на мозъкът ти е блокирана и капацитетът използване е под 1 %. /Айнщайн е имал 3% използваемост на мозъка си./ Да не говорим за функционирането на "Третото" ти око, а интуицията ти съществува само на книга. Само дето се периш с големият си интелект, като IQ 146. И от прегледът ще установиш, че имаш "рептилски" мозъчен център, който те води към живот в илюзии - МАЯ.

Искам само да познаеш, о, ВЕЛИКА МАЯ, в кой крачол съм си го наместил в тези велики последни времена, кретеноидо не-влечуго, такова

Ами от какво да ги е страх хората, като са свикнали!За мнозина краят на света настъпва всеки месец, към 20-то число, като свърши заплатата. И става пусто, страшно и тъжно.До следващия край.

Взе ми думите no surprice! Точно така е!

:) Ха- виж си чл.37 ал. 1 от КРБ:) Демони има САМО ако човек има гузна съвест или ако е религиозен:) Моят поглед към света е атеистичен- не вярвам в ангели и демони,в ад и рай, а допускам наличие на извънземен конфликт, който се е видял от жителите на Шумер- справка- 22 000 глинени плочки с клинописно писмо , намерени в древен Шумер, които разказват за извънземните , наричани "анунаки"- т.е. буквално- "хората от небето" и войната между ДВЕ формации на такива същества

В оня ден всеки ще вика към своя си бог за да го спаси. Спасение ще само за тези, чиито Господ е истинския Бог. Така че викай, мен има кой да ме чуе.

Уф- извинете- не искам да накърнявам религиозните Ви чувства, но тези "проповеди' ги оставете за онези, които им дават ухо! Пожелавам Ви лек ден и го давайте по- умерено- не само Вие съществувате, има и хора, които имат различни от Вашите възгледи! Не Ви принуждавам да ги приемете, но и Вие не ми досаждайте с проповеди- става ли?

Ама не мога да продавам ! то за мен няма, па камо ли да продавам. И за 20 да ми я купиш не мога да я дам, щото после трябва аз да търся да си купувам от някъде. Аз си обичам моята ракийка, щото знам кво съм слойжил вътре - само плод ! Никакви бои, овкусители, есенции и не знам си кви простотии дето само развалят ракията. А тва дето го продават по магазините и му викат ракия.....абе не ми се говори изобщо за тая отрова дето в нея няма ни грозде ни слива ни....абе нищо няма там ! Само спирт и боя ! Ако ще ше варя всеки ден по 5 кила джибри в тенджерата под налягане докато ги сваря всичките ама купешка отрова няма да зимам !

Правилно ! Същото се отнася и до храните. Само имитация на храни ни пробутват и скъпо на всичко отгоре. Не можело по-евтини да са, нямало как. Може само да са скъпи и пълни с боклуци !!! А преди 1989 г. можеше да са хем евтини, хем истински и вкусни.

Донякъде съм съгласна с учения, направил изследването, но донякъде. Мисля, че като цяло ние, българите сме с по-здрава психика, по-трудно се поддаваме на масови психози, страхове. Погледнете, какво става в т.н. развити демокрации. Тинейджъри стрелят, други пък си присвояват правото да въвеждат нов ред, отново с оръжие и т.н. Когато в медиите се промъкне поредната "сензация" за края на света или нещо друго - огромни групи хора започват да се страхуват за скъпоценния си живот и търсят убежища. Чувството за страх се е превърнало в тяхно постоянно състояние и докато го подхранват, от което хитреците печелят, животът си е отишъл. У нас е останало нещо здраво - инатът ни да оцеляваме, да не се поддаваме толкова лесно на внушения, някаква наша характерна консервативност и вярата в чудеса. Българинът е със свободен дух, прагматичен, крайно изобретателен и малко хулиган, но и гражданин на света. На всички Вас БЪЛГАРИ в дир.-а пожелавам хубаво настроение през настъпващите празници и успехи в личния Ви свят! Нека и след "края на света" запазим хапливия език и чувството за хумор, които срещам тук. Наздраве!

БРАВО! Ей такива жени харесвам. На моята жена името е Радка, РАДОСТ значи.

От такива щуротии се плашат само мазните новобогаташи, щото има кво да загубят!

Аз лично се притеснявам дали ше ми стигне ракията до края на зимата. Туршията кат гледам как върви ше стигне, дървата и те са са достатъчно, айде виното ясно че до края на годината пиши го бегало, че то с тия мръвки по празниците много върви ама ракията....тая година едвам направихме 100 кила сливова без да ни набарат за акциза. Не че нямаше сливи, имаше много ама ей така си окапаха, щото ракиджията го хвана шубето и каза че трябва да си плашаме акциза ако искаме пак да варим щото много дебнели копоите мръсни и може да му развалят бизнеса. Ама 2,20 акциз на литър така ли се плаща ? Ако напраим 300 кила ракия както си правихме преди, тва са 660лв ! Откъде да ги зема ??? И за кво да ги давам ? Оня очилаткото дето все повтаря кат развален грамофон "няма пари" да не ми е копал на лозето че да му ги давам.....Ако продължава така работата трябва да си права самоделен казан в двора, те верно повечето хора в селото си направиха кой от стар бойлер кой от стара пераня, ама друго си е професионално да се подходи към процеса...та тва ме вълнува в момента. Иначе мазето е заредено с буркани с мръфка, туршия, компот все ше я избутаме и тая зима, само да не ми пречат управниците и да не се чудат къф данък да ми сложат още ше я избутам :)

Защото е по-добре зловещ край, околкото немотия без край. Пък българската немотия не свършва или ако свършва то е за единици, а и те не са много щасливи, т.к. преди това са се измъчили от немотия.

Аз се тревожа от демографския срив и от съмнителния суверенитет на държавата. Те обричат моя народ, независимо дали предсказанията на други народи са верни или не. Една елитна прослойка от почти четвърт век поддържа агонията на българския народ чрез икономически хватки, прекомерна толерантност към истерично-чувствителни малцинства и налагане на чужди модели на поведение. Е, има ли по-лошо за един народ, че да го уплашат с подобни предсказания?! Има и още нещо: в сравнение с други народи, българите по-трудно се поддаваме на масови психози и истерия. Въпреки че и ние сме хора - хем силни, хем крехки. Между другото, който има личен поглед над Библията (не само от чути твърдения) знае, че относно Второто пришествие там се твърди, че то ще бъде неочаквано, никой няма да бъде предупреден за времето и начина, няма да има период на страхове и паники. А, какво точно представлява това пришествие и какво означават откровенията на Йоан ще разберем, когато се случат. Не, преди това! И няма нужда да предсказваме - на човек не му е дадено да може да го прави вярно.

А аз се плаша от фалшифицирането на изборите от ГЕРБ. И това ще е края за повечето ни.

Не се плаши чадо !! Всичко има начало и край ! Колкото и да правят измами и те ще си заминат по реда !

SH

От тази "новина" трябва да се плашат само мутрите, окупирали и окопали се в държавните органи за управление... Гладен мат'риял - страх няма....

Ай стига с тоз край. О.рахте се.

Така е, защото едното е край на мъките, а другото е мъка без край!

Възприемам теорията за древните астронавти и считам, че наистина ние, хомо сапиенс, сме хибрид межди извънземна раса и тогавашният човешки вид, обитавал планетата Земя.Явно е увеличена възможността за близка среща с извънземните, но вече в ерата на напредналите ни земни технологии.Един древен човек с манипулирани гени няма как да си обясни съществуването на съществата,слезли от небесата/ Космоса/ и за това ги нарича "богове", а в последствие" бог".За това имам свое обяснение за нещата, което се гради на научните постижения на 21 век и отговаря на атеистичното ми мислене.

В този ред на мисли краят на света за България вече е настъпил.

Гладъ е но-силен от тока

Да,око да беше края на света лесно щяхме да се отървем:/)))Нямаше да мислим как ще си платим сметките,кредитите,как ще си отгледаме децата,какви ще са старините ни и т.н.Просто си отиваш някак си щастлив и от малкото,което си постигнал...Да,ама НЕ....ужасът ще продължи и след 21.12.2012....това вече си е за мислене...

Настъпването на края на света е още една причина,управляващите да бяха осигурили бонуси за всички в Родната страна.Дори и на осъдения на смърт,му предлагат обяд по избор преди да се случи приключението!!!

То при нас краят на света, настъпи преди три години и половина!

АМИН!

ВЪВ БЪЛГАРИЯ АПОКАЛИПСИСЪТ ДОЙДЕ ПРЕЗ 1989 ГОДИНА ТА ДО ДЕН ДНЕШЕН ЗАТОВА БЪЛГАРИНЪТ НЕ СЕ ПЛАШИ ЗАЩОТО НЯМА КАКВО ВЕЧЕ ДА ГУБИ ДОРИ И ДЪРЖАВАТА В КОЯТО Е РОДЕН. ДА МУ МИСЛЯТ ЧОРБАДЖИИТЕ КОИТО ОКРАДАХА НАРОДА.

краят дойде не в 1989 а още през 1944

Точно казано "дедото".А минусите на коментара ти,показват броя на чугунените глави във форума;на изчезване са те!

Ами то на повечето българи живота им е апокалипсис, така че имат естествен имунитет и го тревожат немотията, неправдата, корупцията, шуробаджанащината и много други неща с който всеки ден се сблъсква и така че какво повече може да му се случи!? Все му е тая...

И герберастите да са последните управляващи в България.... Мука! Мука длебока!

Открояват се две заключения: 1. "Ако хората осъзнават напълно как всъщност организират действията си, ще изпаднат в депресия." 2. "Понякога кризите са нужни, за да ни върнат в реалността." Какво излиза!? Че е добре хората да не осъзнават, как си организират действията, за да не изпаднат в депресия! И че кризата се прилага, като лекарство, за да не губим чувството си за реалност. Ако сме финансово обезпечени и социално защитени губим връзка с нея! Затова сме в перманентна криза. Аз така разбирам текста, който както иска може да си го тълкува!

За да е наред в поднебесната империя, управниците трябва да празнат главите на хората и да им пълнят стомасите. (Дао де цзин) Нашите компрадорски кретени се опитват да пълнят главите на хората с политическа чалга и да им празнят стомасите. В резултат - след първоначалната апатия, се получава се взривоопасна смес.

И да пишете и да не пишете, остана само един ден.

Амин.

че не четеш достатъчно из между редовете. Но що е време за напред. С Божията Помощ ще прозреш величината на днешното си невежество и политическо късогледство.

След три години гербав терор, не ме е страх нито от земетръси, нито от снеговалежи, нито от дъждовни бури, нито от избори, нито от цунами, нито от чума, нито от холера, нито от мутрополит Николай, нито от сифилис, нито от немотия, нито от пожарникаря!

А мене от рак не ме е страх, но от гербави и спинозни гледам да съм далеч.

И въпреки всичко, Беинса Дуно казва : "аз поех 9/10 от субективната карма на българите, иначе щяха да претърпят голяма катастрофа " - представяте ли си, ние се вайкаме, макар че успяваме да си задържим държавата и да ни има, а без него можеше въобще да ни няма като държава - да не забравяме, че никой не иска да има българска държава . Ако българите бяха слушали божият пратеник, щяхме да избегнем комунистическата диктатура.

Поздравления за статията! Всичко, което се казва в нея е точно и най-важното отговаря на действителността.

Не мога да ги разбера тези хора, имаме гластност и демокрация, в НАТО и ЕС сме, правова държава сме, строят се магистрали, а те искат да ядът, да ходят по нормални улици, да могат да си плащат сметките и лекарствата, да няма песове по улците, да не ги обират безнаказано, да имат работа и адекватно заплащане - много чудни хора бе?!?!

КРАЙ НЯМА ДА ИМА НА СВЕТА - НО НА БЕДНОСТТА ЩЕ ИМА ЛИ КРАЙ???????

БАБАТИ, с този акъл дето сега го носим, край ще има с ГЕРБ в ГРОБ.

НАЙ - СТРАШНОТО Е, ЧЕ МИЛИЦИОНЕРИТЕ ОТ ГЕРБ ЩЕ ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИТЕ И ЩЕ НИ ЗАГРОБЯТ ОКОНЧАТЕЛНО.

Ти май имаш да получаваш още от реституцията !

jig, ти или си махмурлия или си в мензис. Извади си главата от задника и виж света. Днес той върви назад, към възобновяване на тютюнопушенето за всички.

Българинът не се плаши лесно, той е достатъчно "хладнокръвен".

то така много лесно- хоп и край на света. неее, адът е тука, на земята и по точно в българия- всички хора трябва да минат през управлението на луцифер тиквер и тогава краят ще им дойде дюшеш.

SH !