Ангел Найденов пред Dir.bg: Дано намаляването на цената за F-16 не е за сметка на бойните способности

Бившият военен министър напомни за още два големи воемнни проекта за сделки от няколко милиарда лева

Обратно в новината

Коментари - Ангел Найденов пред Dir.bg: Дано намаляването на цената за F-16 не е за сметка на бойните способности | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Що за пожелателно ислене от експерт? Когато се намялява цената, се прави анекс. В анекса ако е професионално направен, се отразява - има ли промени в техническата спецификация или не. Такива изявления - Ама дано - Ама може би - са само за гонене на популстки цели.

Е, без зимни гуми ще бъде и ссамо с една бомба, но ще може да пръска срещу комари. За толкова пари толкова.. трябва да останат пари и за циганите, щото идат избори..

Нали БСП няма пари?! Откъде пари да плащат на червените тролове?! Още не съм написала поста и вече ми поставиха минуса. Или работят доброволно?!

Той не може да управлява семейство /разведен е/, а камо ли министерство. Задава глупави въпроси. Говори като партньорката си - само празнии приказки, колкото да мъти мозъците на слабомислещите.

Много тъпа сделка. С 400 като Турция е къде къде по-приемвлива!

В САЩ няма ДДС на национално ниво. Има данъка върху цените на продажбите.С него се облагат цените в ресторантите, магазините, мотелите. Върху цената на петрола няма ДДС, а тук за ДДС при изтребители се говори.

Може ли бивш военен министър да прави изявление за ДДС в САЩ ( където ДДС няма), и колко процента е този данък за изтребители според него? Никой не опровергава, всички коментират, и всички разбират от технически параметри и сделки. -:))

това са меко казано музейни експонати дето не си знаят нито годините ното километрите....

И какви са тия музейни експонати които не са построени още?? Кажи Мунчо? Тоя Блок 70 е по добър от всички руски самолети. И е по добър от всички Ф-16 на континента.

Миг 29 летят по-бързо от този музеен експонат

кво ша биете с тези хвърчила ако не е тайна щото ако е турция сме изчезнали от картата за 1 ден ...само може да вадите череши от мангали с тях :-)

Тия Ф-16 които ще купуваму се модел 1984 година!!! Трябва да искаме вместо гнезда за ракети да им монтират дюзи за разпръскване на пестициди, че поне в селското ктопанство да ги ползваме

Дебил моделът е 2019 г.

По скоро е 2020 или 2021.

Намерили сте кой да питате?!?!

Тези 8бр ф16 не са за облитане бре! Това е такса спокойствие Къде са бойните хеликоптери и разузнавателните дронове?

За посевите?! Хвърлени пари на вятъра

"...предварително определената финансова рамка от 1.5 - 1.8 млрд. лв. с ДДС... ...Ние съответно имаме един т.нар. финансов буфер до цената от около 2.92 млрд. лева, която бе посочена в нотификацията на Държавния департамент до Конгреса на САЩ. Тази цена, вероятно с ДДС, дава основание на президента да говори за 3.4 млрд." Хм, герберите да не би да сравняват цена с ДДС с цена без ДДС?!

Някой знае ли колко ДДС начислява УСА върху цената на изтребители??? -:)))))) Ачо кърти мифки.

"Ангел Найденов: Дано намаляването на цената за F-16 не е за сметка на бойните способности" А дано, ама надали.

Ако намерим 8 бр Писаревски, то оръжия не ни трябват...

Ще намерите 800 джендъри.

Изглежда Ангел Найденов не е гледал интервюто на Президента Радев пред "Панорама". Там след дълго мълчание заради коректността на сделката, Президента Радев се изказа вече като експерт. Беше длъжен да го направи, защото коректна сделка просто нямаше. Та той каза, че в този си вид тия самолети ще са чудесни. Само за парад обаче! Той е човекът, който познава материята от "А до Я" и да не му вярваме, просто нямаме основание. Могат ли да се подобрят нещата? Могат разбира се! С още един милиард отгоре!

Бай Иване що не си гледаш говедата на село!

Като прибавим партийните пристрастия на др. Радев към качествата му на експерт има основание да не му вярваме.

ма за циркови номера и авиошоу ще стават!

Сега, като руснаците минат 2 път в близост до Бургас И Варна и като вдигнат нашите иизтребители да го " ПРОГОНЯТ", и им свършва нафтата та кацат поинерция. Защо ни са още 5бр?

Да та прогонят и тебе в Сибир да та прогонят !

Тия стари самолети , след като са СТАРИ , как ще довтасат до Бг ?

Словакия ще закупи 14 F-16 Block 70/72 изтребителя, които заедно с тренировката и подготовката на пилоти и наземен персонал, въоръжение, ракети, други амуниции, радари и логистика се предлагат като пакетна цена от $1.79 млрд. Следователно за един изтребител комплексно Словакия ще плати $127.86 милиона. България ще закупи 8 F-16 Block 70/72 изтребителя, които заедно с тренировката и подготовката на пилоти и наземен персонал, въоръжение, ракети, други амуниции, радари и логистика се предлагат като пакетна цена от $1.673 млрд. Следователно за един изтребител комплексно България ще плати $209.125 милиона. В българския пакет-предложение са включени 16 AIM-120C7 Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAMs) – срещу 30 AIM-120C7 Аir-to-Аir Мissiles в словашкия пакет; В българския пакет-предложение са включени 24 AIM-9X Sidewinder Missiles – срещу 100 AIM-9X air-to¬ air missiles в словашкия пакет; В българския пакет-предложение са включени 48 LAU-129 Multi-Purpose Launchers – срещу 60 LAU-129 Guided – Missile Launchers в словашкия пакет; В българския пакет са включени 6 MK82 Bombs (Inert) – срещу 36 MK-82 or BLU-111 500 lb Inert Fill Bomb в словашкия пакет. В договорът със Словакия, Америка приема задължението за една комплексна тренировъчна програма за 22 пилота и 160 специалисти по обслужване на изтребителите. И редица други чувствителни разлики са налице все не в полза на засега договорения пакет с България.

От това сравнение не ми идва друга идея освен да нападнем словаците...

Джепането им е повече от нащо... Ний за едно кръгче на авионите и сме готови само гаргите да плашим..

Словакия има отстъпка в цената защото вече е закупувала американско оръжие и освен това закупува много повече самолети,въоражение,наземни технически средства и опция за закупуване на още самолети и въоражение във най близко бъдеще.

на Чехия.. Дето им се дава.. Та Ф35 им се връзва за 80 мил. долара.. И с още 80 за въоръжение са по- на кяр от нас.. Със съвременен самолет при това.. А не с картинка от чертожната дъска..

От това сравнение си правя извода, че България/т.е. ние българските данъкоплатци/ ще платим повече $650 млн. долара = 8 самолета * $81 млн. горница спрямо Словакия. Въпроса е къде отиват тези милиони? Дали отиват във Вашингтон или пък в няколко офшорни сметка на няколко знайни и незнайни български юнаци. Които преотстъпвайки по няколо милиона от тях. На всички водещи политици без изключение във всички няколко на брой "систмни" български партии. Да не вдигат повече шум от необходимото, та да не равалят далаверата. И след известно време ще разберем от медиите, как "бедните" политии си купуват апартаменти с личен асансьор, имения в Испания и Италия, където да се укрият при необходимост от "правосъдието" на следващите рекетьори или пък народната "любов".

Ма друго си е Батьо да та работи, се пак. Така някак си е по кеф, нали.

То държава няма, те Ф16 купуват!?

рабтата е зле Остава варианта руското посолство да ги подпали или взриви кораба дето ще ги доставя

Били сме все още под Руско управление, а реално няма опозиция и медии, които да се противопоставят на този пладнешки грабеж. Та... Под чие колониално управление сме?

Погледни в Европейски енергиен портал и там ще видиш, че ЗАВОДСКИТЕ цени на горивата у нас са НАЙ ВИСОКИ в ЦЕЛИЯ ЕС! Пристига американска газ в Европа и България, оказва се че е ПО ЕВТИНА от братската такава! И ТОВА Е ПРОДЪЛЖАВАЛО С ДЕСЕТИЛЕТИЯ! МИЛИАРДИ СА ИЗТОЧВАНИ ОТ БЪЛГАРИЯ!

Източени , ама и колко комисионни са прибрали нащи хора?

Под робството на българскоте политици сме, които са под управление на този, който им предложи повече за тях. Да Москва и Вашингтон ни обират. Но това ства с посредничеството и комисионните за политици "избрани" от българският избирател.

Затъкни се , бе найденов !!!! Каква бойна мощ и способности с осем хвърчила , дето вероятно няма и да получим ?!!! Нали знаеш колко ескадрили е имала България преди Грабежа и преди кзанаксовите зомбита да ни принудят да унищожим армията си .... Всички знаем как стоят нещата реално . Въпросът е що още мишкуваме и не изхвърлим с шутове продажната измет . Сами сме си виновни !!!

Ние, като колониялна територия имаме право само да платим, а ако не платим... Показаха какво ще ни се случи ( на управляващите де) с разните гейтове...

С терористи не се преговаря и рекет не се плаша !!! Колкото до управляващата шайка - кошмарите ще им се сбъднат тъй или иначе , нямат полезен ход .

В този неустойчив свят 2 неща има удивително устойчев растеж- цените и температурите.

Ачо, слънчасал си!!!

жега е! Голема!

това ако беше в някоя друга държава улиците щяха да са блокирани от протестиращи, но в България както винаги овцете стоят тихо и смирено, какво бъдеще оставяме за децата ни после сърдете се на себе си.

Няма как. Как ще организираш хората? Медиите са контролирани.

И какво на улицата "протестиращи" яхнати от подставени продажни лидери слуги на "властимащите" и задкулисието. Изпратени от тези срещу, които са мисли народа, че протестира. А в кабинетите "властимащите" политици подписват тайно от народа заробващи договори, по указания на задкулисни "бизнсмени". Задължаващи народа да плаща некачествени самолети, магистрали, американски ТЕЦ; да купува скъп руски и американски газ; да финансира ненужна и скъпа АЕЦ Живял съм достатъчно дълго и съм видял с очите си, че у нас и по света е едно и също. Лидерите на уравляващи и на протестиращи получават заповедите си от едно и също място. Играят роли в една и съща предварително режисирана постановка и само режисьора знае как ще свърши всикчо накрая. Начина на взимане на решени, не е с протести, а с допитване и гласуване. В информационната ера. Едно допитване може да бъде направено през мобилните пелефони, така ще има и интелектуален ценз. Като няма да струва скъпо. Телефоните ги има. Само един екип програмисти и един сървър. Та да не могат разни необразовани и примитивни индивиди да продават своето и нашето бъдеще. Трябва да искаме промяна на ситемата не с протести, а с гласуване. Гласът ни бива чуван. Начина не е протест, а някакви механизми за допитване до народао по важни въпроси. Първоначално резулатат ще е плачевен. Като в случая с референдума за финансирането и построявенто на ненужната АЕЦ Беляне. При който тъпите пенсионери гласуваха за централата неосъзнавайки, че парите за построяването и ще дойдат от по-ниските им пенсии и по-високите данъци за децата и внуците им. Българина вече 30 години не може да осъзнае, че всяко нещо си има цена, че няма безплатни здравеопзване, образувание, социални грижи, пътища, сметоизвозване... Не може да осъзнае, че цената плаща самият той. Не може да съзнае, че 40% от цената на всичко, което плаща са данъци. Всико като хранам лекрства, дрехи, обувки, скъп ток, пармо и вода....Всикоч това е скъпо и заради данъците включени в цената му. Данъци с които политиците и ратиите финансират охолнията си хивот и мизерните обществени услуги.

оправдания, оправдания, не съм и очаквал други отговори, затова България скоро няма да се оправи, всички чакат да дойде някой отвън да ни оправи, ама няма кой

Не вярмам на някого на не му е станало ясно че си плащаме Такса спокойствие с тези 8 самолета. В случай че се наложи да бъдат използвани по предназначение "живота" на всеки един от тези самолети е до 30мин. Така че за 4 часа летателен живот ще олекнем с няколко милиарда. Ще е добре при подписване на договора да се запиши че имаме право да ги продаден. Продажбата е най-разумния изход да се отървем от нещо от което нямяме нужда но сме задължени да закупим.

България не е единствената малка страна. Има и доста по-малки, които са много по-добре развити икономически. Но защо тях никой не кара да плащат такса "спокойствие"? Просто в Българип управленците са много прости и алчни.

Ми с помощта на Русия , ние бяхме достигнали на едно от първите места по индустриализация! Ама като комунистите смениха властта, обсебиха и продадоха за скраб всичко желязно. Даже и това дето не го лови магнит. Скраб за пари дадени от СТАРИТЕ ДЕМОКРАЦИИ!

Браво на Ачката! Ще направи Маямата вицепрезидент с ББойко президент!!!

Първоначалната Цена-Таван за нови самолети беше определена от Парламента на 1 800 000 000 лева.! Максимална цена Включваща ДДС !! .... Платени от Държавата Експерти посочих Самолети Грипен... За Най-добрите от всички предложени.. .. НА Конкурса обявен от България.!! ... После ГЕРБ.. Веднага СПРЯХА Конкурса и Изгониха Saab-Грипен и Панавиа.. .. И Директно предложиха на САЩ да купят техните Ф16!!??? Няма препоръки, Няма Конкурс,.. Старият Ф16!?! И Още... Тези 1,8 милиарда=1 800 Милиона с ДДС Максимална цена... .. За Месеци Се УДВОИ !!? СЕГА е 3 000+ Милиона.. И Орязани Силно Бойни Възможности!!?? ... В Касите на ГЕРБ, ВМРО и ДПС.. .. Отиват 250-300 Милиона Подкуп!! И САЩ няма да Закачат ГЕРБ... Каквото и да правят с нас Българите. ...

Истината много боли ,.... каквото каже САЩ , това ще е !

Слес 20 години България ще е част от Турската империя.Няма да ни трябва нищо.Благодарение на жидо-масоните и гробокопачите на българския народ в НС.

Това са ненужни разходи за бедна страна като България. Разходи, от които една шепа хора ще станат милионери, а българите като цяло ще обеднеят и задлъжнеят още повече. Това е истината, без значение чие производство са самолетите или танкове, или какъвто и да било друг ненужен продукт. Много повече смисъл има тези пари да се инвестират в образование, здравеопазване и мерки за повишаване на раждаемостта, както и намаляване на смъртността и емиграцията. Но дебилите са си дебили.

В други страни хората с по-малко шум купуват по стотина самолети.За тези аероплани само хората с ментални проблеми не даваха акъл.Впрочем на този сайт някои от коментаторите са такива.Кажи им МиГ,Су или С400и те изпадат в оргазъм.

Бе другар ти като беше министър що не купи на изгодни цени а сега само квичите.

Не е ДДС , а ДДТ ! Ще ги напръскат с ДДТ !

Защо Ачо Н. е бил отстранен от ВОЕННА служба ?

...просто ще ги направим да летят по-ниско и по-бавно...

ДДС???

Защо изобщо гледат ДДС? На кого ще го плащат? Ако е на държавата, могат изобщо да не го искат. Защото при направено предложение на конкурс, после цената расте при преговори, а не намалява? Искат още неща ли? Нали уж първоначално онези предлагали всичко? Защо се спряха на най-скъпата оферта надхвърляща изискваното от тях? После Каракачанов обяви, че цената искана за Ф-16 е под 2.1 милиона лева, за която се споменаваше в медии. После същият Каракачанов каза, че при преговорите няма да се съгласи на цена над 2 милиарда лева. А сега е 2.2 и дори той се коригира. Защо цената расте? Какво лошо има да се договарят ракетите с друг? Така има независимост и могат да се взимат различни видове ракети. Например на Грипените може да се вземат европийските Метеор, които били по-добри от тези за Ф-16 - поне по-далекобойни. Половината ракети на Ф-16 се закачат на Грипените, но и имало още много други варианти. Защо избраха отферта неотговаряща на 4 от 7 заложени от тях критерия? Защо избраха оферта поне 1 милиард лева по-неизгодна - цена, 2 самолета по-малко, разходи за час полет, ремонт на летища и така нататък. Това без да броим предлаганата инвестиция от 2.1 милиарда лева на СААБ. Дори само заради нея, трябваше да спечелят те, а изтребителите да са бонус. Защото това можеше да е дори милиарден приход в бъдеще за България. Сега вместо възможност дори да печелим, тук ще вземат над 300 лева на човек. Защо дори тук правят реклами на Ф-16. Все едно ще си поръчваме онлайн, да ги пратят по пощата. Води се целенасочена кампания, за да прикрият какво става.

Yann

Ами смятай си го без ДДС, като искаш - 1,5млрд.лв БЕЗ ДДС беше сумата. Сега сме на 2,2млрд.лв. БЕЗ ДДС, според плондера -каракачанка, а ако вземем пълното оборудване, отиваме на 2,9млрд.лв. БЕЗ ДДС. Сега светна ли ти? Превишваме първоначалната граница ДВА ПЪТИ, за 8 самолетчета, дето ще излязат по-скъпи от Ф-35.

Моето мнение: На нас България, не ни трябват бойни изтребители пилотирани от хора. Били те Ф16, Ф18 или Грипен или пък руски МИГ или СУ или китайски..... Трябва да се учим от другите и от историята. Другите държави САЩ, Русия... вече залагат на евтини дронове без пилоти. А на нашите корумпирани, продажни и недоучили политици, като Найденов, Каракачанов, Цветанов, Радев, Нинова..... Продават скъпите си вече морално остарели самолети пилотирани от хора. Първо изтребителите са нападателно, а не отбранително оръжие. На нас за отбрана повече работа би ни свърешил зенитен ракетен комплекс като руските С-400, които купи Турция/Ердоган/ или американските „Пейтриът“. Ф16 или Гриппен или дори да бяха МИГ или СУ, не могат да опазят небето на България. Ще дам пример с Втората световна война. Ние сме имали няколко десетки самолета, а притивника хиляди. Тогава врагове са ни били британските и американските бомбардировачи ескортирани от изтребители. За съветската авиация не сме били важна стратегическа цел, за тях цел е била Румъния и отстъпващите германци. Съюзниците имайки значително превъзходство в бройката на самолетите са си правели каквото си искат в небето над България. Прелитали са почти необезпокоявано през цялата ни територия. Достигали са петролните полета на Румъния бомбардирали са ги. Въпреки германската ПВО там. И обратно са се връщали пак почти необезпокоявани от нашата авиация. Като ако са имали някакви останали бомби, са ги хвърляли необезпокоявано над България. Най-вече над София, Пловдив... Особено с напредването на бойните действия и вече претърпените значителните загуби от нашата страна. Българската авиация е изпитвала все по-голян недостиг на пилоти и техника/самолети, летища.../. Не сме имали с какво да запълним загубите. Германия не е могла да ни изпрати нови самолети, самата тя вече е имала недостиг от самолети и гориво за тях. А пък и ние сме нямали пари, с които да си купим самолети дори и да е имало кой да ни продаде. Пък и вече не сме имали база, с която да обучаваме нови пилоти, които да заменят убитите български пилоти. Също българските летища са били бомбардирани и вече негодни за отпор.

Прав /а/ сте , но за тая работа трябва и акъл , а ни управляват ПРИМИТИВНИ управляващи ! Къде е бедата тогава ?

Колега за да не пишете такива глупости Ви препоръчвам книгата "Ние бранихме тебе София" на генерал Стоян Стоянов. Моля ви, прочетете я внимателно и търпеливо!

"Колега" така са бранили 'София". Че по време на бомбардировките София е била пуста и всичко живо е било евакуирано по селата около нея. Само полицаи са пазили да не ходят краци. Не е нужно да чета една книга и да се доверя сляпо изводи само от едно чуждо мнение. Разумният човек чете множество книги, сравнява факри в тях и тогава сам си прави изводите. На разни продажни манипулатори и кухи кратуни, нямащи собствено мнение са им нужни "герои", на които да се възхищават и на които да подражават. Нормалните хора не отиват на война да стават герои ил иродина, отиват да бранят дома, жените, децата си и поминъка си. Отиват с надеждата да се върнат живи и здрави, а не да умират "геройски". Я ми каже какво ще направи сам един "герой" кавалерист? Яхнал прекрасен кон, въоръжен с сабя и хубава пушка. Когато срещу него изленат 5 танка. 5 танка, а той е сам! Аз ще ти отговоря, има 3 възможности: 1. Да загине "геройски". 2. Да преговаря да се предаде при по-добри за него усовия. И ако не го удовлетворят тогава да агине "геройски". 3. Да се опита да избяга и да се скрие.

До 1: Жалко! Недейте да четете! За вас НЯМА смисъл.

Да питам, не е ли по-добре тези пари да се вложат в АЕЦ Белене. Парите, които ще се изкарат от този проект ще се много повече от колкото нищото от тези самолети.

Питай емисарите от САЩ ?

За Белене трябват още 10 пъти по толкова. Минимум! А дали ще се избият някога - никой не може да каже.

Дано ли? Юристи, експерти и държавни служители няма ли? Или бакалин ще подписва сделката!

Да сметна идиота с американският газ!!! Полша купи газ но пристигна само един единствен газовоз!!! И то от Ямал!!!! Поляците бяха в шок !!американски с Ямал!!! Да умреш от смях!!!

Темата е за Ф16

Въпреки всичко , Минзухарка Петкова не каза до ден днешен , КАКВА Е ЦЕНАТА НА ГАЗА КОЙТО НИ ДОСТАВИ САЩ , ОТ РУСИЯ / руски газ ! Що ?

По малко източване на България от руснаците, по добри самолети може да си купим!

Как може Мая Манолова , да хареса такъв галош ? Тя е поне 5 топки над него !

Сестра галева пет топки хахахахах

Ими или няма орязване на ракетите , това питаме ние от село ?

България може и да не може да купи F-16 блок 70/72 поради невъзможност да бъдат произведени. Строителството на завода за тези самолети има смисъл ако Индия се съгласи да купи около 140 броя F-21 (това на практика представлява F-16 блок 70/72 преименуван специално заради Индия за да не съвпада по име с Пакистанските F-16). До това се стигна след провала на Френските Рафали. Обаче.... Наскоро в Русия завърши военно изложение, на което стана ясно, че Индия ще закупи още 40 самолета СУ-30МКИ и е подписан предварителен договор за 140 МИГ-35 (с единична цена 40 мил. долара). Ако това се окаже вярно (за МИГ-овете) и тази сделка наистина се осъществи, то производството на F-16 блок 70/72 става нерентабилно (никой няма да строи нов завод за 20 самолета), което поставя сделките с България и Словакия под риск.

Абе , АЛАНКОЛУ : Не виждаш ли че слугите нямат думата , каквото кажат от САЩ , това ще е ! Ние станахме ВЕЧНИ ДЛЪЖНИЦИ на САЩ !

Американците трябва да ни дадат или най-доброто с пълен комплект подробности, за цената определена, от Н. С. или да си ходят, там от където са дошли. Китай ще ни целува краката, образно казано ако изберем тях. Те направо биха ни ги подарили. Американците са трошляци спрямо китайците.

Нищо няма да дадат ще вземат парите и хартията на договора ще е най скъпата в света!!! 3.45. милиарда!! За пусто на хартия!! Дръжте им петите!!!

Кви бойни способности ;) С кой ще се биеш бе, със Северна Македония?? Кой ще уплашиш с 8 самолета. Плащаме една лепта, колкото са се договорили толкоз.

Не е ли , Найденов ?

С деградацията и либерастията в бг поравия няма!!! Да са ви честити неродените магарета!!! Парите напред!!

от България и цените на горивата ще паднат с 30%, както стана в Полша.

Nikolai Vasilev

Я отворко колко струва горивото в Полша??? Цени??

Nikolai Vasilev

Ти гонещия монополиста дате светна че плащам за литър дизел 5.75 зл сам си си отговори каква е ефтиния!!!

ЗАРОДСКИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА В БЪЛГАРИЯ СА ЕДНИ ОТ НАЙ ВИСОКИТЕ В ЕС! ВЛЕЗТЕ В ТОЗИ ПОРТАЛ И ЩЕ СЕ УВЕРИТЕ САМИ! ПОНЯЛ?

Разликата в цената се получава след калкулиране на комисионните.

Ромънците са купили 12 броя F16 втора ръка от Португалия и 5 нови такива самолети от САЩ, общо 17 броя за по малко, отколкото ние ще платим за 8 броя, предполага зе, че в нашата цена са включени и тлъстите комисионни на нашите преговарящи мутри.

вместо румънците, но руските тролове започнаха да ревят че са втора ръка.

,... САЩ ПОДАРИ на Тайланд / или Тайванд/ , само 27 бройки Ф-16 , въпреки че НЕ СА в НАТО ,.... а ние ще ги плащаме за толкова , за колкото ни заповядат емисарите от САЩ които пристигнаха да вземат парите ВЕДНАГА ! ЕГАТИ И ДАЛАВЕРАТА !

да приглася на Грипена-явно го задействаха свише...