Православната църква почита паметта на Св. Андрей

Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани. В народния календар се нарича Андреевден и символизира прехода към зимата.

Обратно в новината

Коментари - Православната църква почита паметта на Св. Андрей | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно." Какво е искала да допълни учената редакторка?! Не само, че деня започвал да нараства, ами нараствал, колкото накакво зърно, независимо какво - просено, житно, маково, синапено, според нея нямало значение... Какво е съотношението между обема и теглото на 1 маково семе спрямо 1 просено зърно и е през оная работа???

Да уточним, от астрономическа гледна точка - зимното слънцестоене може да се падне на 21-ви, но може да се случи и на 22-ри декември, поради добавения ден (29 февруари) във високосните години и неговото разпределение (4пъти по 6 часа) до следващата високосна година. В първите три години от високосната нататък се пада на 21 декември, а в последната, четвърта, се пада на 22 декември.

Койчо, благодаря Ви много за изключително интерсният постинг!

Когато говори за народни вярвания, пишещият трябва да уточни, че се основават на по-стари календари. Само че за да уточни, трябва да го знае, а за да го знае, трябва да е чел. Но кой журналист чете днес, за да може да пише? Днес само се краде и компилира, авторските материали просто липсват. Иначе, като говорим за стари народни вярвания, от тях може да научим, че пролетта започва на 9 март. Но грешно ли е това? Да наистина е започвала, когато равноденствието, заради неточност на стария календар се е падало на 9 март. Дори и днес в България масово се празнува първи март. Повечето от нас не знаят какво отбелязваме на 1 март - всъщност празнуваме някогашна нова година /все още използваме названията септември - седми месец, а също и октомври, ноември и декември, т.е. осми, девети и десети месец/.

Това което сте написал е доста интересно, и предполагам вярно. Досега не се бях замислял, че в наименованията на месеците се крие тази информация.

Ами така става то, когато училищата служат само за раздаване на документи, на които пише "диплома". А иначе и аз отворих тази статия понеже се изумих от заглавието й (..."днес...денят започва да нараства").Все пак от коментарите, които прочетох по-долу виждам, че незнанието е в пишещите в редакцията, а не сред четящите. Това поне е успокоително - мнозинството са четящите. А може пък това да е трик от страна на автора на статията, за да има повече отваряния на неговата статия и да бъде награден за добра работа. Ако заглавието не беше така крещящо безсмислено, никой нямаше да отвори статията, ха.

Абе ей журналистчета ! Стига сте чели астрология и библия - четете и малко АСТРОНОМИЯ !!! Сига сте лъгали хората и ходете повече на училище !! 21 декември е най-късия ден ,всяка година между впрочем!

Споко, след 20 дена ще почне да намалява, а се увеличава много преди това.

Грешка ! Отново грешка ... Светците са свети и астрономическото време е астрономическо от хилядолетия. Не са измислени от dir.bg

Според така наречения,,стар стил-юлиянският календар",Андреевден беше на 13 декември,а това е доста близо до 21 декември.Така че за нарастването на деня не беше много далеч от истината. А иначе :Честит имен ден на всички Андреевци.

Няма смисъл толкова да се палим. Ако не сте забелязали не става дума за древен трактат по астрономия, а за народни празници. Хората са забелязали че СЛЕД Андреевден деня започва да раства, а не НА Андреев ден . Просто е нямало друг значим ден с който те да свържат наблюденията си.

Освен това, на практика в седмиците непосредствено преди и след 22 декември разликата в продължителността на деня е много малка, т.е. незабележима за хората.

Това журналистите са опасно нещо. Вече почвам сериозно да се замислям, дали да продължавам да чета новини. Спрях да гледам телевизия преди има няма 15-тина години. Сега явно ще трябва да спра и интернет новините и за всичко това са виновни само и единствено днешните журналисти. http www timeanddate com /sun /bulgaria /sofia?month=12

четенето на дира си е чисто губене на време и нерви

Не са били прости хора древните. Няма значение какво мислим сега за тях. Деня наистина е започвал да нараства след Андреев ден просто защото тогава той е бил две седмици по-късно. По стария календар.

Че тогава Русия имало ли е? Защо пропуснахте Ню Йорк!!!

Малко търпение, да изчакаме до 21-22 декември, път оттам нататък денят ще нараства.

Да бе, да, трънки! Нараствал бил денят от днес. Вие добре ли сте? Денят продължава да намалява до зимното слънцестоене, което е около двадесет и някой декември. Някой май не е внимавал в началното училище.

Пишат глупости! На 21.12 денят е 9 часа и 2 минути, после започва да нараства!!!

Вие да не се борите за Нобелова награда по астрономия ?!

Лилия я е спечелила вече!

Заради интерференцията на светлината денят започва много преди да се покаже слънцето над хоризонта, затова е възможно да започне да нараства преди равноденствието - геометричното пресичане на екваториалната плоскост.

Да де, ама тя интерференцията си я има и на 22 декември, и след това. Т.е. реално по-ранното изгряване на слънцето е придружено и с "по-ранна" интерференция. Така че няма как денят да нараства, когато все още времето между изгрева и залеза намалява.

Възможно е, но не става!:) Започва да нараства след равноденствието...факт!

Тъмно било???!!! Нема да се плашиш бабиното! Дръж се здраво за интерференцията, интерференцията на светлината под земята

Баце, не че нещо, ама правиш ли разлика между интерференция и рефракция?

Денят започва да нараства едва след 22 декември, когато е зимното слънцестоене.

Пише: "Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. " Толкова са били познанията, но са направили НАРОДНА ТРАДИЦИЯ. Няма нищо лошо и да се спазват традициите, колкото и ненаучни да са те!

ОК, тогава заглавието е подвеждащо - трябва да загатва, че става въпрос за традиционно поверие.

написаното в статията е според църковните вярвания. А народни обичаи и църковни обичаи са съвсем различни неща.Повечето, макар и не всички от народните са български древни познания. Църковните са чужди. Инак равноденствието зависи и от географската ширина. И днес масовичт човек не знае кое на коя дата се пада...

Редакторката е написала "...и познания в областта на астрономията", а не "и тогавашните познания в..." така, че говорим за нейните познания за света изобщо, които явно се свеждат до кръгла 0!