Веганът Атанас Скатов също изкачи осемхилядника Манаслу

Атанас Скатов стана вторият българин и първият веган в света изкачил връх Манаслу в Хималаите. Във вторник до върха стигна и Боян Петров.

Обратно в новината

Коментари - Веганът Атанас Скатов също изкачи осемхилядника Манаслу | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

медийна звезда нищо повече експедициите които прави и върховете които качва са най-вече въпрос не на огромни технически и физически умения а на пари които той явни има да се пробва със стената на айгер или нанга парбат да го видим колко е велик бил веган голяма работа боян петков е диабетик но не го разправя на ляво и на дясно......

Смешни ми са такива рекорди. Как разбират, че е ял само веганска храна? Снимачен екип ли е имало до него 24/7? Как разбират, че се е качил на самия връх, а не е стигнал до половината и да се е отказал? С кого се е изкачвал? Има ли някакви независими източници, които да потвърждават постижението му или това е негово твърдение и на неговите спонсори?

Атанас Скатов НЕ Е първия веган изкачил Манаслу. Един друг веган го е изпреварил преди една година. Проверявайте си източниците и не пишете пропагандни глупости.

Аз имам един двехилядник в биографията си - Черни връх.

По тоз случай ша апна иднъ пражолкъ!!!

Ех, защо не беше от "наште момчета". Щеше да е и първият български гей-веган изкатерил този връх.

Малии к'во ли щеши да направи ако беше хапнал една телшка пържола от кобе. Напро на некой 16 хилядник да щеше да изкатери.

Поздравления и адмирации! Обаче друго се чудя... Как ли се набират средства от нашенец за изкачване на Еверест и още сума върхове из целият свят... Или ги е набирал в чужбина по някакъв начин... Или може би ги е "набирал" в БГ по онзи познатият начин, дето доста индивиди с черни лимузини набират... Адски скъп спорт е това.

То пише "веганът", аз чета - "вагонът"... Май си е така, от тази тяхна храна са останали кожа и косми и кокалите им дрънчат като празни вагони.

Поздравления за успеха! Хем веган, хем диабетик, браво.

И ти нищо не си разбрал, ама нейсе... Диабетик е другия - Боян Петров, който изкачи върха вчера.

Абе физически може и да не се отразява ама ментално определено видно от статията. Тръгнал той да се катери и то не за собствен кеф ами във възхвала на веганството, еми брат ако искаш и на к.ра ми се качи ама на мен лично кюфтетата са ми вкусни!

Боян Петров е диабетик. Постижението му е значително по-голямо, предвид диабета. Защо дирниците не го споменаха, а сега ни натрапват веганството??? При това веганството е въпрос на личен избор за разлика от диабета.

Браво на момчето, че е качило върха. При това веган - очевидно самопоставен в неравностойно положение. Следващия път да си върже сам единия крак, няма нужда чак да го реже, и така . . . след година . . . с два вързани крака и без вода. Абе, има накъде да се развива :)! п.п. Виж, ако му бяха взели смислената храна насила и той въпреки това изкачи върха, някак повече щях да му се радвам.

Много, много добър пример! Несъгласните бих попитал "а добър пример ли е 24 часов маратон...на маса, с всичкото му"?

заразно ли е ?

тоя що е веган ? да няма вагина ?

"От години гледам Animal Planet и Discovery. Едно умно тревопасно не съм видял, както и един глупав хищник."

:))))))

Това е заради начина на набавяне на храната, а не заради самата храна. Месоядните ловуват, което развива съвсем различни инстинкти у тях.

А тревопасните се оглеждат непрекъснато, за да не бъдат изненадани и изядени. Значи и при тях е от начина на живот, а не от храната? И защото се оглеждат, са глупави? Мда-а-а... Желязна логика!

Статията набляга не толкова на постижението, а повече на това, че е веган. Така реалното нещо, с което може да се гордее нащията е изместено в неправилна посока. Това според мен е неправилно. Журналистите явно максимално искат да не се гордеем с нищо българско и вместо да подчертаят успехите на нашите, изместват прожектора в труга посока. За мен статията е провокативна и антинационална.

Там е работата, че той самия на това набляга. Това било най-важното. Гледах му сайта - atanasskatov com И на мен ми е тъпо това натрапване на веганството. Иначе браво за изкачването.

Това "веган" някакъв сериозен недъг ли е?

Веганите са известни с това, че натрапват разбиранията си на останалите, без да бъдат питани. И стават за подигравка. Както е очевидно целта на статията е да се каже, че е веган, а не че е постигнал нещо голямо. Поздравления за постижението на човека иначе.

Сега остава и Вигенин да изкачи Еверест! Иначе поздравления за Скатов.

Някои се готвят на Марс да ходят... а тук се радваме на някакви бонаци....

Поздравления за постижението. п.п. Няма да стана веган въпреки това.

Това е наистина голям личен подвиг. Малко се дразня от тези вегански намеци, защото Еверест е изкачен от 82 годишен японец и от човек с ампутирани два крака, но те не прокламираха това като предимство. Коментара ми не е с цел да намали уважението ми към постижението на двамата българи. Поклон!

тоя, тревопасния е осрал целия връх, сеа нема се качвам, че лъзне

Не купувайте контрабанда за да могат някои да...

Браво за постижението! Не съм предполагал, че е проблем за вегетарианец да изкачи осемхилядник, но след тази новина, че това е първия такъв човек оставам с впечатлението, че всъщност за повечето вегетарианци е проблем! А иначе обожавам, когато изтъкват как някой бил веган, друг гей, трети ром (циганин), четвърти - мюсюлманин, пети - защитник на правата на мравките и т.н.

Проблем е за повечето хора. Даже за местните - шерпите, дори за тях е проблем.

Какво общо има веганството с изкачването на върховете? Като е веган, да не би да не може да се качва, или обратното?

Голямо чудо, следващата сигурно ще бъде за гей!!! Пък за веган столетник май не съм чувал!!

Има, по Света Гора има много, ако не столетници, то близо до тази възраст.

Николовв

Вегани????? Върви провери!!!

какво трябва да ми пука какво яде, като а... същото като другите :) Иначе браво за алпинисткото постижение

Това, че е веган как да го разбираме?

Браво български юнак...

Следващият може и мюсюлманин да е

А да бе - мюсюлманин потен вода не пие!

То може да я намалиме хубаво, ама на мене лично няма да ми е вкусно и не виждам нищо лошо в това!

интересно ми е дали в торбичката си е носил само коприва и бобец, или е имало витамини, минерали, енергийни напитки и концентриран протеин от кийнуа?

Киноа е зърнена култура, не е много богата на протеини. Междудругото, на мен също ми е е интересно. Аз залагам на ядки, примерно и сушени плодове. Но няма да се изненадам ако е издрапал и на чист глад. В случая веганството не е минус, а плюс, веганите имат доста по-голяма издръжливост на продължитено натоварване от месоядните, не случайно бегачите на свръхдълги разстояния повечето са вегани. В същото време при краткотрайни ударни натоварвяния един веган не може да се мери по сила с месояден. При по-продължително системно натовраване тялото започва да се автодезинтоксицира и на месоядните им става много лошо, получават жлъчни кризи, припадат и т.н.

Е, тука се обърка. :))) Мазнината е много по-добър източник на енергия, когато става дума за издръжливост. Животинската. Масло, мас, сланина. Не говорим за панировки или пържени картофи. Нищо де, всеки си вярва и се кланя на собствения си бог.

това с бегачите направо трепе ! гепарда затова е бегач шото пасе трева ! и тревопасните тъй бягат , че хищниците папат само мърша .

Вероятно е имал големи количества ядки и мед.

следващият ще е явно пранояд ии слънцеяд, може и снегояд!