Скатов е стъпил на осмия по височина връх в света тази сутрин в 5,51 часа непалско време, предаде БТА. 

Манаслу беше последният осемхилядник, на който не беше стъпвал българин, а само за 2 дни се изкачиха двама, след като до върха стигна и Боян Петров, който вече изкачи четири осемхилядника - Гашербрум I, Канчендзьонга, Броуд пик и К2.  

Добре съм. Всичко е наред! Прекрасен ден ви желая и благодаря за подкрепата“, бяха първите думи на Скатов, който съобщи за постижението си по сателитен телефон.

Катерачът е тръгнал към Манаслу в 23,41 ч. българско време при температура от минус 25 градуса. В момента се намира в Лагер 4 по обратния път към базовия лагер. Днес се очаква времето в планината да започне рязко да се влошава.

Манаслу се намира на около 70 километра източно от Анапурна, на територията на Непал. 

Мисията на Скатов цели да се докаже, че хората спокойно могат да намалят консумацията на месо и животинска продукция, като това няма да се отрази неблагоприятно върху техните физически и психически качества.

Атанас Скатов се занимава активно с алпинизъм от началото на 2013 г. За по-малко от три години той успя да покори най-високите върхове на Африка, Южна Америка, Австралия и Океания, Антарктида.
На 24 май 2014 г. алпинистът от Сливен стана тринайстия българин, изкачил най-високия връх в света - Еверест (8848 м).