Преди 31 г. България шокира света с първото присадено сърце

На 14 май 1986 г. светът е шокиран от новината, че в малка комунистическа България е извършена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа. И то на дете.

Обратно в новината

Коментари - Преди 31 г. България шокира света с първото присадено сърце | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе вие пушете цигари нон стоп пред сергии и магазини, раждайте каквото там се получи. После взимайте сърца от мотористи.

ни пушат, ни пият, мазно не кусват, лягат си в осем, стават с петлите и правят ката сутрин по половин час физ-зарядка нали?

Това дали ще го пуснат от Дойче Веле?

Не че е лошо да се опитваме да спасим тези хора. Обаче типично по български за това бяха похарчени много пари с минимален ефект. Почти всички операции бяха неуспешни. За да удължим живота на няколко души с няколко години, бяха дадени пари, с които можеше да се постигне по-голям ефект за здравето на нацията, ако бяха използвани за нещо по-просто, но засягащо повече хора. Съжалявам, това е истината.

Като например някой да ги "усвои" демократично и да построи хотелче на брат си на морето... Людмила е успяла да убеди Чирков да се върне, а тия сегашните без думи са крайно убедителни в желанието си да ги прокудят трайно! Ама, ако твоето дете се нуждаеше от трансплантация, друга песен щеше да пееш, нали?!?

Ало редакторката шокирани биваме когато става нещо неприетно край нас! А в този случай ТРЯБВАШЕ ДА НАПИШИШ ЗА ЗАГЛАВИЕ " БЪЛГАРИЯ УЧУДИ СВЕТА"! И ДОБРЕ Е ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ КЛИНИКАТА Е НАПРАВЕНА ПО ПОРЪЧКА НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ С ПОМОЩА НА ПРОФЕСОР ЧИРКОВ!

Проф. Чирков учил в Германия и поканен от Людмила Живкова във Франкфурт, а тя какво е правила там не е ясно, в този прогнил капитализъм.

Специализирал в Германия, а иначе е учил в София.

бе и тогава и сега дупките в центъра на Луковит и Червен бряг са едни и същи.

ааа, без да лъжеш... сега са двойно по-големи

що всички си мислите без да сте го изрекли,разбира се,че промишленоста се ограничава само в производството на автомобили.ми че ние имахме една много добре развита оръжейна промишленост-можете да си направите справка колко кинти носеше тя на българия.за селското стопанство,за търговията ни с арабите с месо(агнешко,овче,млечни продукти-бяло саламурено сирене,овче,краве),тирове с зеленчукови и плодови консерви (сладка и конфитюри) пътуваха ежедневно към западна европа,изнасяхме червено вино за великобритания-не ми се изброява,а и няма смисъл да обяснявам на гумени тикви,които още си мислят ,че живеят свободно и демократично.че ние сега сме контролирани в пъти повече,отколкото е било през ,,мрачния комунизъм".ако трябва да бъдем до край коректни и тогава имаше отклонения,но нима сега е по-добре.надявайте се!!!

Е да де ,ама нали те самите се осраха, а да си видял нещо подобно в Австрия , Италия ,Германия ,Франция ,Белгия, абе идиоти като ревете за тоя комунизъм аре в русия с. корея , в китай

И не само пенсионния фонд ограбиха комунистите мръсни , а също милиардите от всички външно- търговски предприятия и си направиха техни фирми да издържат " бедната " партийка айдушка

Проф. Чирков учил в Германия и поканен от Людмила Живкова във Франкфурт, а тя какво е правила там не е ясно, в този прогнил капитализъм.

малка комунистическа държава беше развита държава с промишленост, земеделие, без почти никаква престъпност, силна армия и сигурност, педерастията не се толерираше и никаква безработица, два пъти в годината ходихме на море и на ски през зимата населението беше почти 9 милиона българи, а СЕГА ....има ли смисъл да обобщавам

До сега не съм видял една капиталистическа страна да е фалирала , обаче много соц. страни фалираха и тънат в мизерия

За фалита на соца има фундаментални причини, заложени още при създаването и налагането на комунизма като идеология и като държавно устройство.

какво значи според вас фалит на държавата?

Ти да не падаш от Марс? Гърция е фалирала. Испания и Португалия и те. Аржентина фалира 2 пъти....

Как да е ходел Господ като бяхме проклети атеисти? Малка страна без ресурси - голяма, включително тежка промишленост. Едно е пропагандата, друго - истината. А къде е пенсионният фонд, който ви оставиха другарите, за да си спомняте с умиление за тях? Само дългове оставиха, ама Вас това не Ви притеснява, нали? А с дългове всеки може - я, гърците дори по-добре се справиха от комунягите.

драги наивници, комунягите показаха истинското си лице

Сега: "Здравеопазването ни е много по-зле от всякога."

на пропагандата на соца винаги е била да доказва превъзходството на соц-а над капитализЪма. Затова стъкмистиката беше все, че сме първи и големи. А първа трябваше да е грижата за хората. Те да се чувстват добре, а дали сме на първо място не е важно. Ние сме малка страна, бедна на ресурси. Безсмислено е да се напъваме да сме първи. Тук някой написал, че сме били на 3-то място в спорта. Първо не е вярно, разбира се, второ това се постигаше с разни средства, дето всички ги ползват - така е в големия спорт, трето сме един от най-болните народи, т.е. трябваше това да е първата грижа на спорта - масов спорт за здраво население. Вижте сега статистиката за раковите заболявания. Още тогава специалистите казаха, че това ще се случи - другарите ви навират в очите една трансплантация за 2 години живот, която ни е струвала поне 3 милиона лева, а да се предпазим от чернобилската радиация нямаше да струва толкова много.

Налага се и на теб да обяснявам - реплекирам твърдението че България е била непозната, неизвестна на света държава и едва ли не никой не е знаел къде се намира на картата на света - "анадъм"?Р А З Б Р А ЛИ?

Е, няма да съм чел подобна простотия, последните поне около 20 години! Мислите ли, че написаното в статията може да е истина изобщо? Как може да си помислим, че по времето на комунизма ние можем да направим нещо, което да е уникално за света? Тогава тук вилнееха комуняжките и дума не можеше да става за високи технлогии и други подобни! Я не ми пишете глупости, моля!

Хи-хи! Идиот си ти нещастен! По времето на комунизма си бил в топките на кварталния алкохолик ! Ха- ха!

От ирония не разбираш ли...

Аз пък чакам времето, когато няма да се налагат трансплантации.

А каква е съдбата на оперираните от Чирков? Защо нищо не пишете за тях.

Каква да е - излизат живи от операцията, изписват ги живи и обявяват операцията за успешна. Ако умре след 2 месеца, се търсят обяснения я, че паднал лошо или се е инфектирал от нещо несвързано с операцията. Не знам само трансплантиращите доктори дали си вярват за успешните операции или знаят реалността, но няма какво да правят освен да говорят оптимистично.

Поредна некомпетентна, несправедлива и обидна статия към българските лекари от рода на "България шокира", защото: - през 1986 г. сърдечните операции не са шокиращи; - и през 1986 г., и сега, през 2017 г. "светът" не знае къде се намира "комунистическа България" и въобще не му дреме; - проф. Чирков е изключително талантлив, но и отвратително крадлив и гьон-суратлив. Това е от гена му на мургав наш сънародник; - и в комунистическа България имаше талантливи лекари, които правеха достатъчно сложни сърдечни операции, но някои от тях бяха много по-напред с материала, като Чирков, например. След "установяването си" в Германия на него му бяха изпращани почти всички пациенти от България, дори и тези, които можеха да бъдат оперирани и тук; - наглостта на професора Чирков продължи и след промените, като назова държавата ни "обрулена", независимо, че той участваше в нейното обрулване с помощта на висши БКП-лидери; - въпросният екземпляр го гонят през вратата, а той пак влиза през прозореца под благовидния предлог, че помага на България. Помагане с много пари и кражби всеки може. Доказват го вече и другите му колеги, собственици на верига от болници.

Нещастнико - преди 1989 година България беше в топ три на спортните нации в света!Това че ти не си наясно е за твоя сметка.Но все пак, виждам че познаваш буквите, използвай Гугъл и се поинтересувай за спортните успехи на родината си и тогава ще пишеш по - малко глупости.

"топ 3 при спортните нации" значи? Първо - говорим за доктори и присаждане на сърца, а не за спорт. Второ - бяхме в "топ 3" ама "На глава от населението" - много я обичаха тая подробност или пък я казваха само, ако се задълбочиш. Ти явно никога не си се задълбочавал. Може ли да си толкова тъп - вземи се ограмоти точно колко спортни дисциплини има и в колко сме били на върха. То и в производството на стомана бяхме по върха, НО "на глава от населението". Ако не знаеш какво значи - означава "като за малка държава сме много добре и с много голямо производство". Е, може Индия да произвежда 150 пъти повече, но видиш ли имат 300 пъти по-голямо население и ние "бием".

Ти не си анализатор, а обикновен анал. и си таман на място, в дир-ника. Където явно се толерира анти-българското.

За пореден път доказателство, че ганъо чете и одобрява само когато му отърва голото самочувствие.

В статята не пише,че болницата му беше отнета вероломно.

Отнета? Вероломно? Тя да не е негова частна собственост, че да е отнета. Просто се появи нов, по-кадърен от него, който да я управлява и да й изчисти дълговете, натрупани по времето на Чирков - проф. Генчо Начев

ми е казвал, че от хирургическа гледна точка, присаждането не е сложна операция. Проблемът е следоперативните грижи, отхвърляния и т.н.

този свят ще бъде ли шокиран ,когато изгасим лампата ,не вярвам ...

Това го пускате за да преглътнем по-лесно убийството за органи в болниците ли? Не върви!

дейба простака ти дейба.

dobrin

липсва ни 17...

Чирков е обучаван в Германия в него са били инвестирани средства на НРБ . Този човек след това направи школа и разви медицинта за да може Български лекари да правят тези опирации..... БЪЛГАРИ ДА ЛЕКУВАТ бЪЛГАРИ А НЕ ДА ГИ ПРАЩАМЕ В ЧУЖБИНА ДА ПЪЛНЯТ ЧУЖДИТЕ ЗДРАВНИ КАСИ И ДА РЗВИВАТ ЧУЖДОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.' Това парвеш и Тато и НРБ защото бяха родолюбци

Всичко си Ви беше типтоп..ама кат флюпнахте туй отн. 'наш' 'Янко' и нъръБеизъмъ...

Е, И СЕГА СЕ ОТБЛАГОДАРИХМЕ НА ПРОФ. ЧИРКОВ, НАЛИ. ОСВИНЧИХМЕ КТЛИНИКАТА МУ, ПОРГОНИХМЕ ГО В ГЕРМАНИЯ ОБРАТНО, ПРАВИМ СЕ, ЧЕ ТОЙ НЕ СЪЩЕСТВУВА, РАЗПРОСТРАНЯВАХМЕ МРЪСНИ КЛЮКИ ЗА НЕГО... БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ УМРЕ ОТ ВУЛКАНИЧНАТА ЗАВИСТ И ЗЛОБА КЪМ ПО-ДОБРИЯ, ВМЕСТО ДА СЕ ПОУЧАВА ОТ НЕГО. АКО БЪЛГАРСКАТА ВЗАИМНА ЗЛОБА БЕШЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ, ЦЯЛ СВЯТ ЩЕШЕ ДА ГРЕЕ КАТО СЛЪНЦЕ.

От 2003 г са направени 47 трансплантации. Къде намеси Селяндура в тази работа? Пак тъпако прочети статията и я осмисли - 1-ва в източна Европа наблегни на това и колко страни са в Западна Европа, където само в Испания и Португалия нямало Трансплантации..

Първата операция на сърце е направена в ЮАР, защото само там са разрешавали това да се случи. Истина е, че в Източна Европа, доктор Чирков е истинското светило в областта на операциите на сърце. Големият шанс е , че той успя да обучи свои ученици, което е безценно за българския народ. Мисля, че ние му дължим голяма почит.

На 14 май 1986 г. светът е шокиран от новината, че в малка комунистическа България е извършена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа. Първата сърдечна трансплантация в Източна Европа!!!!!!!!! За това иде реч!

"светът е шокиран",ами ако бяхме изпратили първият космонавт на марс как щеше да бъде" светът шокиран"от тази новина?

Ясно, че шокирането е само в главите на нашите журналисти. Но ако наистина е вярно и наистина са "шокирани", това не е повод за гордост, а за голям срам. Защото за да се шокират от подобно нещо, значи ни смятат за абсолютни аборигени. Ако видиш как албанците започват производство на луксозни автомобили и ги продават в милионен тираж, тогава може да се шокираш. Или ако негрите в Конго направят най-големия завод за твърди дискове в света и са на 1-во или 2-ро място по надеждност. Това е наистина шокиращо. И ние ли сме се редили в такава класация, че сега седнали и да се гордеят.

Народна република България.... Сега ги шокираме с мизерия и с СМСи.

При социализма имахме по 1 кола, но и по 1 вила някъде си. И най важното - България имаше с какво да се хвали по света. АЕЦ, двама космонавти, космическа апаратура, компютри, мотокари и електрокари, промишлени роботи и това се изнасяше в цял свят. И увеличаващо се население. При "демокрацията" всяко семейство има по 3-4 трошки на средна възраст 18,5 години. Вила обаче няма. И най-важното - България няма с какво да се хвали по света освен с чалга, порутени сгради, пътища-марсиански пейзажи и намаляващо население.

И ПачемуБреДжанъм се Правите на нечул-невидял-неразбрал че ВсеСъщите 'наште' Ни 'управляват' И до ДенДнешен ?!

Ю. Деспотов

Точно така, И до ДенДнешен Ни 'управляват' ВсеСъщите или техните потомци, но този път по "другия" начин. И Правоимащите се превърнаха в Паричноимащи а тези, а тези които изпълняваха мъдростите им останаха неплатежоспособни с пръст в уста и чаша студена вода. Просто инстреументът на властта се смени, смени се Големия брат и указанията му и резултатът е налице.

Имаха "другарите" и коли и вили. Народа чакаше за кола петнадесет години,паричките от вноските за кола стояха на безлихвен влог а вили имаха пак "активните борци". Явно си бил от правоимащите.

а,стига лъга. Всеки се уреждаше, макар и по- бавно ... Разправяй ги тия на 20-годишните ...

Kакто казва колегата - същите (или по същият начин) ни управляват. Cмени се системата и сега могат да ни грабят повече и безнаказано. Kогато ги респектираха и имаше заложено преразпределение на друг принцип, беше по-добре за средния човек и оттам за държавата като цяло.

Соросоидните боклуци газ пикаят под такива статии. Не се притеснявайте- и на вас ще присадим сърца. Кучешки.

По-скоро путиноидите които останаха в шаш и паника като разбраха за немско-българските постижения докато господарите им се наливат с лосион за вана.

Дрогирането със "соли за вана" е масово явление в САЩ. За там ли говориш?

Първото постижение-е отЮАР, серсемино!

А, що да се хабим, техните сърца са си кучешки, пардон, да не обиждаме кучетата, на соросоидите сърцата са хиенски.

без трансплантацията сигурно повече от 10 години ?

"Две години по-късно, докато кара колело, детето пада, а сърцето му излиза от ритъм и то умира. Според лекарите, ако е имало кой да му направи сърдечен масаж, Иван е щял да живее." То така спира сърце от падане от колело. Най-автономния орган в човешкото тяло. А истината каква е?

"Успешна" трансплантация, но за 2 години. Падането от колелото не ми звучи убедително оправдание. Какво е това излизане от ритъм и не са ли дали инструкции на родителите и пациента да не прави такива рискови изпълнения?

Ми освен да ти се случи да излезеш от ритъм, за да разбереш, какво е. По-силно е от невежеството.

Заслугите на д-р А Чирков за резвитието на българската кардиохирургия не трябва да се подценяват, както и направеното от други не по-малко добри и допринесли за престижа на кардиохирургията български лекари - Чавдар Драгойчев ( минусите да завалят сега); Йовчо Топалов и екипите им най-вече. Кардиохиргията в България не е започнала с Александър Чирков и очевидно, няма да свърши след него. Достойни за уважение са всички български кардиохирурзи.

+++...+++...+ !

А заслугите за тези, които са го обучили в Германия. Дето са му дали възможност за години практика и достъп до знания трупани с години в университетите по света? Тези изобретили лекарствата и апаратите с които касапина е работил? Тях никой не ги знае и споменава. Виждаш ли... той гений и направил сам всичко. Нищо че от 18 опита само 2 успешни. ... ама разбира се само те влизат в пресата и се помнят. Не останалите на които е практикувал.

А какво стана с апаратурата за 1 милион през 17-те години пауза? Да не би морално и материално да остаря и да излезе, че една трансплантация за две години живот да е струвала 2-3 милиона?

Въпросната апаратура е предназначена не само за сърдечни трансплантации. Използува се при всички сърдечни операции, така, че със сигурнсот не е бездействала.

да си представя по примитивно написана статия... 1, статията трябва да започне със кога и къде е направената първата операция ,както и ред други статистически данни за тези интервенции.2,нищо ново под слънцето - дир са си жалка история с комунделски привкус...

Всъщност : а. Данни за трансплантации (сърдечни, а И на стволови) и мозъчни операции Има Йощ в Древността ( ония рисунки по камъните) ... б. де-факто проф. Чирков - е Подобрил методиката на проф. Бернар... ...а отн.комунделизмът на Домакините-Ни - ...ммм...дали пък просто Имаме случай на Пациент с Вродени+Съпътстващи заболявания (както Вътрешни, така И-Външни) който кажи-речи Сме Спасили ?!

проф. БАРНАР го зная аз

За Протокола : - проф. Чирков - Е Име !, и то Несамо у Нас. ...и да НЕ 'забравяме' че у Нас - Имаше И-преди него Глобални Постижения в Медицината !, и то виа Равнопоставено Партниране с проф. Бернар.

Интересни данни намерих в интернет. Годишно по света се правят 3500 трансплантации. Над 50 % от които В Сащ. Средната продължителност на живот била 15 години. В Zюриh Швейцария 56 % живеели 20 и повече години. Дейвид Рокфелер на 101 годишна възраст си направил 7 ма операция, а първата била 1976 година. Излиза 41 година с донорско сърце. По интересно би било , ако специалист засегне проблемите на тези трансплантации у нас и в чужбина. В случая с Рокфелер можем да кажем , че богатите живеят по - дълго, но колко. Той бил споменал , че се надява да живее 200 години.

Проблемът е : а.приемането на органа...и б.Осигуряването на Функционирането-му с Несвоя кръв (на Приелият-го + Добавената)

това се управлява от едни и същи хора, което е видно от списъка на туземните олигарси - златеви, тимаджии, гергови, василеви, велчеви, райчеви, пеевски, доневи, веткоарабаджиеви, славови, цекоминеви, божкови, кокодиневи, манджукови, дионисиеви, маджовци,..., всичките с прорашистка ориентация.

изобщо не е вярно, че сме прорашистки - от всички взимаме, каквото дадат

Въпросът е : а. Откъде Се командват 'наште' ...и б. Накъде/Къде потъват Нашите Данъкоплатски Годзилиарди.

Мери, голема работа бехте тогава пролетарските роби! Две петилетки в една! С бабите и учениците с мотиките биехте развития Запад по селско стопанство! С опушените Кремиковци и Радомир изпреварихте ФРГ и САЩ! ХАХАХАХАХАХА

Какво да обърнем - дираджиите пишат за успехите на комунизма! И не е само това, уважаеми дираджии, разровете се в близката история и вижте обективните оценки на международните институции - на кое място по икономически показатели бе България тогава и на кое сега. Ние се срутихме от икономически РАЗВИТА държава, до страна от ТРЕТИЯ свят. ИЗВАДЕТЕ ДАННИТЕ ТОГАВА И СЕГА - за да видят младите хора, които не са живели в онова време колко напред бе страната ни. И докъде ни доведе ПСЕВДОдемокрацията.

Ами никой никому не забранява да направи партия, която да спечели парламентарния вот и да национализира всички стратегически предприятия, т.е. пълно възстановяване ситуацията при т.н. от Вас "комунизъм" ?

МАЙОРА--е Лорд Мейджър --на циганската маала в Джулюница!:)))

на комунягите ги пишеше всеки ден от първа до последна страница на "Работническо дело", а истината едва сега може да се прочете по документите с гриф "Строго секретно".

Но пък "успехите" им още се усещат и затова и преди и сега, бяхме много по-изостанали от западните държави и дори Гърция, въпреки, че тя преди 50 години и била по-неразвита от България.

БВП на глава от населението по данни на световната банка: 1985: $1914 - 65-о място от налични данни за 156 държави (малко над средата). 2015: $6993 - 82-о място от налични данни за 191 държави (малко над средата). И това въпреки криминалния мутрокомунистически период през 90-те.

откъде ги взима тези данни Световната банка? От официалната статистика на страните. Може ли да се надпише малко? Стъкмистика

Именно, Колега ! - Псевдо-демокрацията на ВсеСъщите 'наште' 'управляващи'/'елит'.

е така, другарко, само дето икономически развитата страна остави огромни външен и вътрешен (за който така и не ви казаха) дългове, които плати държавата от третия свят с наполовина на предишното работоспособно население и много по-висок процент пенсионери, за които икономически развитата забрави да остави пенсионен фонд. Да живее стъкмистиката

е нещо положително, напротив е като уплашване. Христова да беше по добре написала света е възхитен или изнинадан от успеха на България.

Това щеше да е прекалено хубаво, за да е истина.

Прекрасна картинка на прехваленото безплатно здравеопазване по времето на комунизма. Добре че са се намирали работещи в чужбина българи да дойдат да покажат как се прави.

Ами от 1959 до 1985. Имаше и корекоми за западни джунджурийки. И Тексим за жените - за левове се продаваха божествени сутиени и даже дънки. И български стоки, които се правеха за запада, но изтичаха по малко и в наште магазити.

ПИТАМ:ЗАЩО КАТО Е ТОЛКОВА ИЗВЕСТЕН И ЦЕНЕН НА ЗАПАД,ЧИРКОВ ОТ МНОООООООООГО ГОДИНИ ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ?БЕШЕ ДО ДЯСНОТО КОЛЕНЦЕ НА ТАТО И ЗА "НЕГОВАТА "БОЛНИЦА ВИНАГИ ИМАШЕ ВСИЧКО,ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЕКСКУРЗИИ ДО РАЗНИ ЕКЗОТИЧНИ МЕСТЕНЦА ЗА ПЕРСОНАЛА.ПОСЛЕ БЕШЕ СЕДЕСАР,ПОСЛЕ МОНАРХИСТ....

Като намериш хора с операция на сърцето, те със сигурност ще ти кажат защо е дошъл в България. Съществата трудно го разбирате.

Някой неща трябва да се изпитат за да се разберат ?

Талантът трябва да се подпомага. За талантлив хирург като Чирков трябва да се създадат специални условия за работа. Не ти ли е ясно??

до къде се издигна мутрата борисов и Проф.Чирков от 1986 до сега,и двамата са започнали по едно и също време бизнеса си в българия

Те където са стигнали, стигнали са. Ами до къде стигат идиотите пишещи България с малка буква? До никъде.

дърво за огрев

българия от 27 години е област а не държава и затова е с малка буква,да ви имама проблема "малка буква" , то местноста се сринала те,циганите ,взели да преподават граматика,да ви е честит новия певец номер 2 на евровизия,тои ще ви оправи проблемите,и защо "той" не е с "й" кратко

Вежливец, цел живот да тичаш срещу мене нема ме стигнеш! Можеш само да си мечтаеш за моя живот, панелен таласъме! Ти караш сигурно нов руски автомобил, използваш нов руски компютър и живееш в къща с басейн в Маскве! ХАХАХАХАХАХА

сигурно сте били строител в строителни воиски на които състава беше предимно от малцинството?как ви беше старото име преди да ви го сменят,али или хасан?

Къде да тичам ве чалгопитеко, към италиянската цитрусова градина, или англииската ягодна нива? Да там верно нема да те стигна ! В Италия и Англия одя на разходки а не като тебе да робувам ве палячо!мбухахаха

Всеки път, когато прочета хвалбите на някой "преуспял" като тебе си задавам въпроса - а какво правиш по форумите? Какви точно комплекси си избиваш? И за какво му е на някой да то "стига" - като ти гледам писаниците по-скоро човек трябва да бяга далече от такива като теб.

Майорчето живее в Софето в тухлена къща (е, може и кооперацийка на 5 етажа), има "западен" автомобил - чисто нов (например Дачия "ама то си е Рено") и е много добре. А в Дир-а заработва за по-нова кола - тоя път китайски джип.

много умело влиза под кожата на началниците и издейства финансиране за своята клиника, което обикновено става за сметка на останалите ?

Живота не е само да направиш нещо, а и да убедиш другите, че това е нещо, а не нищо. По-добре ли ще бъде, ако всички сме еднакво малки?

Ех, Людмила людмила, само ако беше знаела, спецялисти по Мозака, щеше да си уговорила Демокрация не доживя да видиш ти какво сега на България е гордоста Единствения във Европа, Примера ни с Три манда! ДС кукловода се познава Всеки казва, безнадежна ще е операция на мозака Фашше префъсхотилсфо* Му се слага Патриаршето!

И не разбирам кво е виновен ЕС, че правителствата на бг съставени от про московски подлоги държи бедни разни пенсионери!

Това е стандартна практика за добри лекари да участват благотворително понякога. Вдигат си престижа ,а специално Чирков е излетял в небето с тази операция. Все пак обаче тя е правена в България и са му асистирали българи,не по-малко лекари от него.

с екип от десетина германски лекари ?

БЪЛГАРИ-четете внимателно!

Пише го с големи букви-проф.Бояджиев. За германците се подразбира,че са дошли по-рано за да обучават анестезиолозите с новата техника. Тя никак не е била евтина 1 000 000 $ за времето.

в България и след това заминава то ли на специализация, то ли на работа в Западна Германия, където остава легално ??? Това без разрешение от най-високо ниво, партийно и кадесарско, е изключено да стане. Не малко български специалисти са имали персонални покани за специализации на разноски на Запада, но не им е разрешавано. През 1979г. в нашия институт имаше гост американски професор, който след време ми предложи пълна стипендия за докторантура в добър американски университет, но както се подразбира, не ми разрешиха.

На плъхове не разрешавахме !!!

На плъховете"да да" не трябва да се разрешава да пишат простотии по форумите !!!

А защо не е специализирал у нас? Нали нашето здравеопазване беше много по-добро отколкото в чужбина, за разлика от сега?

Не сме били малка държава. Стига с това малка държава. По територия сме на 16-то място от 54 държави в Европа. В челната 1/3 сме. Т.е. сред големите. А и по население сме били почти 9 милиона през 1986г. И като сложим и едни 4 милиона неофициално но реални емигранти пръснати по света, сме около 13 милиона българи.

Тогава, държавите в Европа, не бяха 54.

Не 54 а 52. С две по малко от двете нови за последните 10 год. 54 - 52 все същото е! Пък дори и 50 да са били.

Ха!, може да емигрираш в раССия! Нали знаеш руски! Там няма да мизерстваш! ХАХАХАХАХА

Майоре, бях в СССР и бях в Русия. Живях там и живея на запад. Русия си върви по СВОЙ път с подеми и падания. И хич не и дреме на черупката какво бълват майорите в отставка по света. По баш съветско време беше вкусно, и подслушващо-подозрително от службите. И с много ограничения за чужденците. После стана гладно за почти всички. После Елцин продаде страната на САЩ. Със съде секретните технологии и много проекти. Но дойде Путин и им затвори ктслорода. Сега не го обичат на запад, щото им умъртви мечтата да се докопат до природните им ресурси, което им беше обещано от Ходорковски. Та такива ми ти работи.

МУХАХАХАХА Де ги виде тия празни магазини ве, мушмул!