Великобритания строи първата АЕЦ в Европа след Фукушима

Великобритания подписа споразумение с френската компания "Електрисите дьо Франс" (EDF) за първата атомна електроцентрала, която ще започне да се строи в Европа, след аварията в японската "Фукушима".

Обратно в новината

Коментари - Великобритания строи първата АЕЦ в Европа след Фукушима | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

МЕТЕОРИТИ СА ПАДАЛИ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПАДАТ НАВСЯКАДЕ ПО ТАЗИ ПЛАНЕТА, ДОРИ В ОКЕАНИТЕ! КАКВО ЩЕ СТАНЕ КОГАТО ПРИЛИВНА ВЪЛНА ВИСОКА 25 ИЛИ 50 ИЛИ 100 МЕТРА ЗАЛЕЕ БРЯГ НА КОЙТО ИМА АЕЦ , ХИМИЧЕСКИ ЗАВОДИ ИЛИ СКЛАДОВЕ, ПЕТРОЛНИ РАФИНЕРИИ СЪС СКЛАДОВЕ, ИЛИ ГРАДОВЕ КАТО New York , Los Angeles ? НАЙ-БОГАТИТЕ ХОРА НА ТАЗИ ПЛАНЕТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ , ЧЕ НЕ Е В ТЕХЕН ИНТЕРЕС ДА СЕ ЗАМЪРСЯВА ПЛАНЕТАТА, НО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ, АКО ПЪК НЕМОГАТ ДА ГО РАЗБЕРАТ ЩЕ ДОЙДАТ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ДА НИ ПОМОГНАТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ПЛАНЕТАТА !!!

От вашата логика става ясно, че ако ви потрябва да пътувате за Щатите, например, трябва да си купите самолет, а не билет . Айде, чао, излишно е да обясняваш на зомбирани хора.

ако летиш всеки ден сам в самолет на гражданска авиация и заплашташ всичките билети, може би е по изгодно да си купиш самолет. От мен чаом а ти си помисли и най вече посмятай.

ще строят зер ингилизите не са бунаци на кат нас

умните хора първо мислят,след което деистват,а тъпите,колкото и да не им се отдава, само мислят

Вижте цената, а сега да коментираме скъпо ли е или не...Белене?

Според статията 86,5 процента от електроенергията във Великобритания не се произвежда от възобновяеми източници. Къде гледат "зелените". Я да вземат мерки процентите да стигнат 60-70. ;)

когато чете човек коментарите на новините му става ясно защо сме на това дередже.сякаш 90% от коментиращите са глупаци и смятат и другите за такива.

Току що чух поговорката "Всех дураков надо искат в зеркале" :)

Нито един от реакторите ЕПР на Арева не е въведен в експлоатация, от 2009 година се опитват да ги подкарат във Финландия и във Франция, провал отвсякъде, закъснението в сроковете е вече повече от 5 Години и няма изгледи това да се случи преди 2016 г, а на 5 ноември Атомстройекспорт започва монтажа на 2 блока в Беларус при напълно изградена вече инфраструктура, за двата блока цената е 8 млрд. $ при цена от 16 млрд. паунда за английските реактори на франсетата, ингилизите верно не са добре, муахахаха

Не са добре, не са добре... Къде ще са добре... Я ги виж на какво дередже са... Ние сме добре-е-е, ние-е-е, че имаме такива светли умове като теб.

Великобритания строи първата АЕЦ в Европа след Фукушима Да им продадем нашите реактори от Белене.

Малко допълнителна информация. Великобритания е базирала ядрената си енергетика на газо-графитни реактори, тяхна си разработка. Електрическото КПД е по-високо от другите, но поддръжката им е скъпа. Освен това се е наложило да им се намали мощността с цел безопасност. В момента Великобритания продължава да използва тези реактори, но имат и един /само един/ пвр - епр. Това е европейския аналог на руските ВВЕР1000 , но е по-мощен, около 1150 МВт-електрически. Великобритания го пуска в действие към края на 80-те години, приблизително когато България пуска 5-ти блок на Козлодуй с ВВЕР1000. За момента тази технология PWR или ВВЕР /едно и също е/ се оказва най-сполучлива като цяло. На тази технология е базирана френската ядрена енергетика, руската, китайската и др. Оказва се, че България е избрала правилния път като е избрала също тази технология! Що се отнася до цената, тук има съществени подробности! Голяма част от оборудването ще се произведе вътре във Великобритания. Тогава не е от съществено значение колко е скъпо. Нали тези пари ще отидат /останат/ в британски фирми. Например Ролс-Роис ще произведе голяма част от оборудването, но ще произведе още и ще го изнесе във Франция където се строи същата АЕЦ. Така като цяло Великобритания ще се включи в производството на ядрено оборудване, а то е много скъпо! Е, виждате каква е разликата. Ако България построи АЕЦ ще трябва да внесе почти цялото скъпо оборудване и ни излиза мнооого скъпо!!!

Мисля, че това което си написал е 100% невярно.

Прочетох коментара на този човек не съм компетентен и не знам. Ако имаш мнение кажи го. Това което си написал не е мнение.

В кое се съмняваш? Кое не ти е ясно? Мога да поясня и да обясня! Специалност ми е!

НАмерих си една грешка за което се извинявам! Великобритания започва строителството на единствения си "воден реактор" PWR през 1988г. и го пуска в действие през 1995г. Предвидено спиране /закриване/ през 2035г. Нетна мощност 1191 МВт. Информацията е от саита на EDF, Sizewell B.

Аз по принцип съм против ядрената енергия,в каквато и да е форма...просто земята е много малка за да има къде да бягаме при нещастен случай... Но от фактите като чели излиза че България е вечният прецакан,и някой друг лапа питата на края!!! Дори по долу четох коментар,че англичаните знаят какво правят защото са построили първата АЕЦ в света... Нещо не ми приляга тази логика. Примерно аз съм роден в Гърция,и то в Атина...точно където се роди и демокрацията. Ама няма ли да ме сметнете за идиот(и то неповторим)ако ви кажа да не се обаждате като говоря аз за демокрация?????????

Абе вие добре ли сте? Къде сте тръгнали да се сравнявате с ГБ, като сте Бг ??? Там хората имат потребление и не им е проблем да си плащат тока . Това вашето/нашето е "На гол тумбак - чифте пищови "

Dimi

Нищо... след 10тина години ще купуваме ток от Турските атомни електроцентрали на българската граница (справка Резово)... Да не говорим, че ресурса на 5 и 6 блок скоро изтича и ми е интересно братята руснаци, които са единствените имащи право да удължат ресурса каква цена ще дадат и дали ще се съгласят да го направят... и после ще говорим имало ли е полза или не от АЕЦ Белене/ Нови мощности в Козлодуй... Ама сме много закъсняли вече...

И какво лошо има в това да си купуваме ток ? До сега турци и гърци все купуват ток . И това не пречи на Турция да има разтеж на БВП 6-8% всяка година и ЧАК СЕГА строят. А ние имаме три пъти повече мощности спрямо потреблението.

Няма страшно, ето от къде ще купуваме електроенергия, като закрият нашата АЕЦ!

Значи на ингилизите им трябва централа а на нас не ни трябва, така ли?

Стига популизъм! Разсъждавайте като българи и гледайте само ползата за България! Цетрала трябва да се строи от чуждестранен инвеститор без значение американец, французин или руснак без държавни гаранции. Какво ни интересува къде и кога ще продава ток. Това си е негов проблем. Важното е, че на нас токът ще се продава на конкурентни цени, защото в противен случай няма да го купуваме. Още по-важно е, че заради тази централа ще дойдат стотици промишлени инвеститори. Всички други разсъждения и от ляво и от дясно са слугинаж на чужди интереси. Ако не изпреварим турците които ще строят три ядрени централи без да дадат и един цент, ще останем за пореден път по бели гащи, а децата ни ще продължат да търсят препитание в чужбина.

Ако наистина беше икономист, щеше да знаеш, че чуждестранен инвеститор без държавни гаранции досега не е дошъл, няма и да се появи. Ако тази съветска фабрика се построи, ще бъде с гарантирано изкупуване на продукцията от НЕК, на цена поне 200 лева на мегаватчас - много повече от сегашните цени.

Ти като си толкова знаещ, я ми кажи защо в Турция ЧАК СЕГА ще строят АЕЦ ? Що не я построиха преди 30 години ? И какво лошо има в това да си купуваме ток, ако, дай Боже, един ден не ни стига нашият?

Dimi

Лошото е в цената на която ще купуваме електроенергията...

Защо ли? Просто е. Защото нямаха обучен персонал! Това не е като да разделиш купа сено на две магарета, въпреки че и у нас много магарета и това не умеят.. Та според Вас колко години са нужни да се създаде университет или факултет по ядрена енергетика? А още колко години са нужни докато се излюпят първите инженери от този факултет? За сравнение, от квартал Факултето не се е излюпил ни един инженер, "въпреки, че опитите продължават", както беще в онзи виц. Просто е, дано ме разберете.

Dimi

От статията: "Договорът е за 35 години при цена на електричеството, определена на 92,2 британски лири за мегаватчас или на 89,5 лири, ако бъде задействан проектът за втора ядрена централа в Сайзуел." Тоест договор за 35години с държавата за изкупуване с фиксирана цена на тока. Инвеститора никога няма да даде толкова пари без гаранция за възвръщаемост... Тоест държавата (Великобритания) гарантира в конкретния случай изкупуването на тока на тези цени...

а сеа боко магистралата да обясни на англетата колко е зле да се строи АЕЦ

Да бе, а и нашата щеше да струва 6 милиарда, Гоце така казваше

Само да вметна, че Британските острови са място с изключително слаба (или почти никаква) сеизмична активност, докато това не може да се каже за Балканския полуостров...

Dimi

А сега сравни сеизмичната активност тук и в частност дунавската равнина със сеизмичността примерно на япония или щатите...

и британските,както япоснките острови,нали???

90 паунда за мегаватчас може да е изгодно за англичаните, а да е убийствена цена за българите, ти не знаеш ли, че сме с различен жизнен стандарт?

И аз тов а разправям, нашате ще струва 6 милиарда, какви са тия 25 милиарда, не е ясно. Да се обърнат към БСП да им построят такава за 6 милиарда

Как може да са толкова глупави?Защо не видят от нас как не се строи АЕЦ?Е, после ще внасяме енергия, но това са подробности....

А пък нашата, щеше да струва 6 милиарда лева, така казваха от БСП-ту Бухахахаха

Тая е руско произведсто, за това е първата след Фокушима :)))))))))))))

Това са 35 МИЛИАРДА лева!!! Това дали е изгодна една АЕЦ, най-вече зависи от това ще има ли кой да и купува тока и на каква цена !!! СТИГА КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОПУЛИЗЪМ !!! ТОВА НЕ Е АНАЛОГ С НАШАТА БЕЛЕНЕ !!!

Нека да уточним, липсва информация, колко на брой са реакторите, всъщност са два по 1600 мегавата т.е 3.2 мегавата обща мощност. Имаме инвестиция за 16 милиарда лири. Хайде смятайте и после ми кажете дали цената на нашият АЕЦ за 2 мегавата е неизгодна.

цената е нереална, а не неизгодна! да не би британците да обичат франсетата толкова много или пък просто искат да не гърми!?

Я кажи каква е цената??? Това ти е пазарната цена на на един мегават мощност, 5 милиарда лири! Не си ти този, които ще каже кое е реално и кое не е! Аман от бг експерти по всичко, затова сме на този хал, всеки се бута и занимава с неща, които не са му работа!!!

тъпанари фраш

Много тъпи ингилизите бе - 25 милиарда да платят, пък ние за 6 милиарда евро се пънем! И ще плащат по 90 паунда на мегаватчас, пък ние плащаме по 40 лв и пак мрънкаме, че ни е скъпо... Що не си вземат соларните паркове на Бориславова Тиквова, ще им продава ток по 90 лв на мегаватчас, повече от 2 пъти по-евтино?

Забравих да добавя, че строят АЕЦ въпреки че имат законодателство за производство и изкупуване на ел. енергия от домакинствата, нещо, което енергийната мафия в БГ няма да допусне да се приеме никога.

Англичаните са построили рървата АЕЦ в света! Те МНГО добре знаят, какво правят.

пръъъъц!

Я веднага да им изпратим една протестна нота!!! Как така ще набутват държавата си в такива разходи и ще обричат децата си да плащат??? Да им се обясни, че това е най-скъпата електроенергия на света и веднага да спрат проекта! Боко, Костов, Капон и всички останали бг корифеи в енергетиката да се вземат в ръце и да спретнат един протест пред британското посолство в София!

подпс ББ

ами те англичаните нали са по прости от нас ще строят атомна централа,а ние си имаме умен Бойко и затова няма да строим.

ако включим енергията на ГЕРБ за вотове към Мрежата - ще светим и през деня

Тези нормални ли са?

Е нали уж всички държави се отказвали, а само ние идиотите сме щели да строим АЕЦ ?

много глупави тези англичани - бъдещето е на алтернативната ел.енергия - нали така ни обясняват на нас? Я веднага да им пратим доклада на тяхната фирма да им обяснят, че не е изгодно. Двойният стандарт на Запада спрямо България.... Обаче ние се врем ли врем ли натам....

Веднага шпиц командите на Костов и Капон да тичат натам !! Тези англичани много глупави ще излязат.Те не знаят ли,че зелената енергия е бъдещето ? А Европа,какво ще каже ? Въййй,те са се объркали нещо...