€100 млн. за консултанти по АЕЦ ”Белене”

Общата сума изразходвана за консултантски услуги по проекта за АЕЦ "Белене" възлиза на 95 097 985 евро и 5 204 632 долара, каза във времето за парламентарен контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайко Трайков.

Обратно в новината

Коментари - €100 млн. за консултанти по АЕЦ ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Наздраве за поредните глупости,които ни очакват.

Уважаема ,nana. За мен винаги е приятно да общувам с жена като Вас luboznatelna i umna . Аз не съм умен като Вас, но владея алгебрата на ниво 6-ти клас, когато се учат проценти. Ако това което сте написали е вярно / а аз съм убеден , че любознателна и умна жена не може да сгреши/ излиза, че 1. Или консултантските разходи са прекалено ниски. /Тогава трябва да платим поне още 500 млн. на консултантите/ или 2. АЕЦ трябва струва много евтино - само 1 млр. евро. Ако е такава евтиния, що не вземем да потсроим още 5-6 парчета?!?

Виж кво бе тъпако, пак мислищ едностран;иво и малоумно. Цените не растат, щото така му харесва на някой, а защото растат и разходите. А когато конкуренцията н апазара стане огромнатези цени няма как да растат, щото турците и румънците ще ни продават по-евтино от производствената цена. Голямото енергоемко производство вече умря. Остава само битовото потребление, което също се свива, заради новите строителни и електропотебителни технологии. Освен това цената на Белене не е точно 4 млрд.а това е начална цена, която пак зарадиинфлация и разни пропуснати дреболии ще отиде двойно поне. Дефлацията е временно събите, което в повечето случай прераства в инфлация от по 1000-10000%. Просто защото никой производител не може да издържи на дефлация, но това кретен като тебе с пилешки мозък няма как да го схване. За технологиите пък съвсем си бос и изобщо няма какво да ти обяснявам само ще ти подскажа че за последните няколко години ефективноста на фотоволтаиците се е удвоила. Вече масово се поставят изолации и използването само на климатици спестява енергтия на два такива АЕЦа. Като си чел, че щяло да има такси за ТЕЦ, да беше забелязал, че няма преференции за АЕЦ, докато тези за алтернативните възобновяеми източници са огромни. Просто е - примерно с 4 млр.евро се подаряват климатици на всяко семейство в БГ и ето ти икономия от 2-3000 мегавата мощности в пиковите сезони. Това са 8 млн.климатика на човек по 2 ще се паднат и то маркови с по 5-6 СОР. Та по добре е да се направи завод за климатици и да се подаряват на хората и пак ще е по-евтино и ефективно.

Само не разбрах като са похарчени толкова мног омилиони, какъв ефекти има от консултантските услуги?! Толкова ли е скъпо да ти обясняват как да направиш от поляна - площадка /първа копка, първи дубъл/, след това - от площадка - обратно поляна; след още две години - от поляна - площадка /втори дубъл/, след което да почнеш да се чудиш дали това нещо, дето ни се привижда накрая, изобщо ни е необходимо, или не е?! Все пак, бъдещето принадлежи на атомната енергетика, и аз имам доверие на руснаците за строителство на подобни съоръжения, защото от техните досега е аварирала една централа от десетки изградени по всички бивши соц. страни, които ги пожелаха, а във Франция и в САЩ всяка година имат по няколко аварии, в Германия са имали досега повече от 5 сериозни в различни централи, значи - нека да ни я построят руснаците пак, и да ни доставят горивото, а ние да им връщаме отработеното - както и досега. Козлодуй не е вечен, и като му свършат годинките - мисля, че бяха още около 15 /а дотогава повечето леки коли ще са с ел. захранване/, кви ще ги дъвчем, бе хора?!

Ако се надявате, че като руснаците направят АЕЦ ще имате полза, помислете защо купуваме на-скъпия бензин. Не е сложно да се сетите. Ще има да плащаме парите инвестирани в строежа во веки веков, ценатана ел. енергията ще расте на всеки три месеца. И

До: Учуден (18.09.2009 г. 14:00ч.) Учуден си, защото не си титан на мисълта. Не е необходимо да ровиш в Интернет, за да разбереш, че тези фирми на англосаксонски мошеници нямат нищо общо с ядрената безопасност. Имат обаче много общо с даването на подкупи на нашите национални предатели.

Abe ya si postroite veterni melnizi ta da vi e raxatlyk pone ohte 100 veka..

КОГАТО В-К ДУМА БЕШЕ ПРЕД ФАЛИТ И НЕМОЖЕШЕ ДА СИ ПЛАТИ ХАРТИЯТА ,А НА ПОЗИТАНО СЕ ЧУДЕХА КАК ДА ПЛАТЯТ НАЕМА,СЕГА С ТЕЗИ КОНСУЛТАЦИИ СА МИЛИАРДЕРИ,АМА ЩЕ ЛИ СЕ ДОКАЖЕ ,ЧЕ Р,ОВЧ СЕДИ НАЙ-МАЛКО ЗАД 2 ОТ ТЯХ?И ВТОРО ВЕРНО СЕ ПИТАМ КАКВО СТАНА С АНГЛИЙСКИТЕ КОНСУЛТАНТИ НА МИТНИЦИТЕ И ТЕ ДОСТА ОТМЪКНАХА-ПИТАТЙТЕ КОРИФЕЯ- М ВЕЛЧЕВ,АКО НЕ СИ Е ОБРАЛ КРУШИТЕ И Е В ВЕЛИКА АНГЛИЯ.

Ненужни и вредни са депутати като ИИ, респективно ДСБ. След 7-8 години като почнете да плащате по 40 - 50 ст. за кW/h тогаз друга песен ще запеете, щото плащанията за CO2 емисиите на вашия гъз се пишат. Пък и страната ни е бедна откъм водни ресурси, та да може да компенсира електроенергията от ТЕЦ. Вятърните съоръжения са и ще останат доста скъпи и няма изгледи в близките години да поевтинеят. Едно ветрово съоръжение с мощност 1.8 - 2 MW (най-мощните, строящи се в последните години) сега струва около $4 млн. с тенденция с повишаване мощността да се повиши и стойността на сторъжението. За да заместим Белене ни трябват около 1000. Сметнете сами за какви пари иде реч и за колко време могат да се построят такова количество ветрогенератори. За слънчеви панели и фотоволтаични системи не разполагаме с пустееща неплодородна земя, а другата в скоро време ще е по ценна от парцелите за строителство. Пък и те струват майка си и баща си.

Ами нека да го постоят унгарци, поляци, латвиици, македонци, корейци ,щом не щеш руснаци!

Предлагам всички в министерството на Трайчо Кретена и особенно той, да стоят без ток 1 седмица. На работа и в къщи. Да видим след това дали Белене ще е ненужен и вреден за България проект.

А бе кретен смотан, 45 милиарда са приходите ако пазарната цена на тока не се променя 60 години напред. Я провери каква е била цената на тока преди 60 години и пак се прави на разбиращ. А какво ще стане като въведат огромните такси за въглеродни емисии след 2-3 години - ТЕЦовете масово ще фалират и цената на тока ще скочи с пъти. Колкото да цената на АЕЦ Белене, тя е точно 4 милиарда евро. Ако има инфлация, ще има индексиране и леко повишение с обезценените със същия процент пари. Но както сме с криза и върви дефлация, се очаква индексиране с отрицателен знак. Което означава, че може би ще паднем под 4 милиарда след индексацията. А нужда от ток винаги ще има, особено след като след 10-15 г. спре АЕЦ Козлодуй, а тецовете фалират.

Този АЕЦ е много нужен, а милионите които са дадени за консултански не се ДАДЕНИ на руски фирми, а на български фирми чрез хора от власта в бранша енергетика които членуват в тези фирми или под един или друг начин са техна собственост. За това престанете да хулите руснаците, които искат да направат нещо за нас Отворете си очите и вижте действителността. Всички шефове от енергетиката са свързани с фирмите източили парите от АЕЦа.Не са дошли руските енергийни шефове да крадат. Хулете българските кръвопийци а не руснаците които искат да помогнат както винаги са го правили.

Никой не е против АЕЦ Белене, просто не трябва да го строят руснаци. Никой не тича да си купува Москвич, когато има избор от истински коли. Но вече е твърде опасно да отказваш на руснаци, просто не знам как ще се откопчим.

До агент 007 и всичките тъпи парчета като него. Вие сте големи специалисти по всичко и нищо. Ако имате с какво мислете и тогава пишете. Утре ББ като се отметне от думите си и централата се строи тогава какво ще плямпате. Лошото е че и той е на вашето ниво, но все пак смалко ви превъзхожда и затова ще узрее и разбере ползата от повече енергийни мощности. Тогава ще пишете, че и той е с комунистите. Проекта за Белене не е от сега и чест прави на Симеон и НДСВ, че го възобновиха. Нямате достатъчен умствен потенциал, за да изказвате мнение по форумите. Пишете за това което разбирате или работите ако въобще работите. Долни злобари и нещастници.

Това е кретенско мислене. 45 млр. за 60 години са евентуални приходи. Обаче пропускаш разходите, който са над 0.04 евро на кВч. без да се отчитат разходи по строене и закриване на АЕЦа. Така че печалбата за 60 г. ще е 5 пъти по-малка от твойте сметки или 9 млрд. А толкова са само началните вложенията за строежа. Лихвите по кредитите ще направят цената на централата тройна или за мечтан приход от 9 млрд. за 60 г. ще похарчим 30 млрд. от които 10 преди да почне производството. В момента върховото потребление е под половината от енергийните мощности на България. При толкова излишък пак не изнасяме. Така че няма на кой да продаваме. И в крайна сметка загубите за 60 г. ще са към 100 млр. евро, заради разходите, строежа и закриването, щото печалба от непродадена енергия няма да имаме.

Всички сметки на тези момченца се основават на предположението, че АЕЦ Козлодуй е вечна и тока ще ни стига и при тово положение няма да ни трябва нова централа.

За сефте чувам, че да ти изготвят проект е консултантска услуга. Консултантска услуга според мен би било, ако имаш проект вече и се допиташ до някого какво да го правиш и как да продължиш нататък. Де да знам те и строителите може да ги пишем консултанти и бай Гошо със собственоръчно сглобения си електрожен, но тогава какво друго съществува по проекта освен консултанти?!

Построил съм следните неща: 1.Напълно съм ремонтирал тоалетната в апартамента 2.Сковал съм кокошарник /в съдружие с баща ми/. 3. Сменил съм плочките на кухненския бокс. 4. Заедно с още три чавдарчета съм сковал две къщички за синигери. Както се вижда , имам богат опит като строител, инвеститор, консултант и проектант. Но да си призная честно - АЕЦ още не съм строил. Както виждам тук има хора, които зад гърба си са оставили по 3-4 АЕЦа. Нека те да ми кажат каква е нормалната сума за консултантски фирми при такова строителство. Полвин милиард, 50 милиона, 100 хил. или пък 350 лв. са напълно достатъчни?

МОМЧЕТО ДОБРЕ СИ ЗНАЕ ИНТЕРЕСА!ВСИЧКО СЕ ОСРЕБРЯВА ,ВИЕ СИ ХАБЕТЕ ХУМОСА КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ!КАКВО СТАНА С МИЛЕН ВЕЛЧЕВ,БРАТ МУ 1АНГЛИЙСКАТА КОНСУЛТАНСКА ФИРМА ДАВАЩА АКЪЛ НА МИТНИЦАТА?!ТОВА ПИТАЙТЕ СТИГА С ТОВА КОМУНИСТИ И ФАШИСТИ!!БОЙКО ДА ПОКАЖЕ ДОГОВОРА С АНГЛИЧАНИТЕ И ЗАЩО ВСЯКО ПРАВИТЕЛСТВО ПРИЕМА ТОЗИ ДОГОВОР ЗА ДАДЕНОСТ ,ЗАЩО МЪЛЧИ И БОРЕЦА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА БОЙКО?ТОВА ПИТАЙТЕ,СЛАБОУМНИЙ!!

Е то нали затова толкова драпат от БСП за АЕЦ Белене, тук 100 мил. за консултации, там 50 милиона комисионна и така - БСП ще продължи да си се храни вечно от българския народ, като пиявица !

Ето какво показват елементарните сметки: 2МВ по 7500 часа/год по 60 год по 0.05 Евро/кВч (текуща пазарна цена) 45 милиарда евро. А ако сметнем 4% увеличение на цената на тока за година 180 милиарда евро. Ето от това искат да ни лишат нашите западни приятели, даващи комисионни на нашите министърчета.

Не се притеснявайте, че няма да има втори АЕЦ,. Министърчето ще ви построи вятърни електроцентари. Когато няма вятър ББ под сторй ще ви кара да пърдите в една точка (перките) за осигурявате непрекъснато ток!!!

Междупрочем, ще ни излезе много по-евтино да купуваме ток от ...Анадола. Поне жестоките електропроводи, строени за да изнасяме невиждани количества ток за ...Анадола, ще влязат отново в работа, а няма да висят, докато не станат на скраб. Никой не отваря дума по въпроса, но от години тези електропроводи служат, само за да има къде да кацат гаргите и чавките. ...Анадолците отдавна го отрязаха и започнаха да си внасят ток отдругаде. Ток, те и сега не щат от нас, та камо ли като вдигнем още една АЕЦ. Така че, драги, хич даже не е видно, че ни трябва Белене. Освен ако няма да послужи, за да движи перката на гащите ти, г-н Карлсон.

Какво са някакви 100 милиона евро за гладните ни партийци?! Просто капка в морето на неспирните приливи от държавни средства към частни сметки. Съвета ми за 1 евро е - да си наемем Съд от Германия и да ги вкараме на топло. Иначе оправия няма да има още хиляда години.

Да се замислят дали да спират проекта първо. След 5-10 години потреблението на ток ще се увеличи двойно - от къде ще ги вземем необходимите мегават часа ???

Прост си ти! На гол корем - чифте пищови - това е тоя АЕЦ. Това е проект, направен да се делнат едни пари с руснаците - наще дават 6 милиарда на ЧАСТНА руска фирма, тя им връща под масата 20% кеш, а централата се строи по остаряла и опасна технология. Това си е живо източване на държавата и нейните граждани. Аз не искам да плащам, да плащат и децата ми борчовете на АЕЦ-а 100 години напред. Освен това, никой не казва каква ще е ефективността от тоя АЕЦ и колко ще струва тока от него. Елементарни сметки показват, че на този етап, много по-изгодно е да се купува ток отвън. За какъв чеп ни е тая централа, след като ще продължим да плащаме ток на същата цена както сега? Ако има частен инвеститор, какъвто бяха канадците, който да си строи и да си прибира после файдата - така става. Ама да субсидираме руснаците - не съм съгласен. Да, ще има печалба от АЕЦ-а, ама тя ще отива в бездънния джоб на НЕК, а инвестицията ще я плащат всички граждани на България!

Явно някои хора не са наясно, че никой няма да ти проектира АЕЦ за 5 лева.

Че защо е трябвало да търсим консултанти чак от Австралия ( с дебели връзки в Канада и опит в Югоизточна Азия и Южна Америка) за проект който е в Европа? - като че ли няма инженери по Европа-та. Първото нещо което ми дойде на ума след като Гоогълувах тия е че има далавера. Вярно е че когато укриваш подкупи по-далече е по-сигурно.

Явно десните са против АЕЦ-ите! Или това е така само в БГ! Костов подписа за спиране на АЕЦ Козлодуй, тия се дърпат за АЕЦ Белене! Какво става защо така!? Невиждат ли, че това е от полза вярно не в краткосрочен план ама в дългосрочен ще се изплати!!!

Прост си ти, АЕЦА.Този точен,компетентен и аргументиран отговор и достойно поведение на младия министър остави без слово комунистическите плужеци в парламента.Всички бяха като препикани,а камерите постоянно даваха онова глаавоного-Петър Димитров,който моментално трябва да бъде подведен под отговорност ,съден и бутнат на топло.На топло трябва да бъдат бутнати и всички добричлии,пратили този елемент в Народното събрание и удостоили го с депутатски имунитет.Търсете си парите за пенсии в консултантските фирми на които е плащал безумният ви бивсш министър и настоящ депутат.

Ами първо сравнете тази сума с това колко е заплатено за подобна работа на други подобни обекти по света и кажете много ли е, малко ли е? В крайна сметка това не е чайник, а съоръжение, което ще носи стотици милиарди печалба и трябва да е безопасно и да отговаря на съвременните изисквания и стандарти.

Бахти простия гербер , че недовигдаш е видно ВТОРА АЕЦ ТРЯБВА ДА ИМА , а да купуваме ток от Анадола ли ? Късогледи копелета !!!

Архитектурен и инженерен проект на АЕЦ за консултантска услуга ли се счита?

Не спирайте втория ми коментар и запушете устата на помияра 1959.Има и по-вулгарни коментари от моите.Абе що не ви е-а мамата.

До 1959.Тъп си ти,комунистически фекалий.Аз къде съм казал,че съм против строителството на АЕЦ.Против 100млн.платени на консултантски фирми-да,но против АЕЦ,ако е от полза на обществото-не.Чети,ч малоумнико,ако имаш мозък да разбереш какво съм писал.Очевидно нямаш.

Ало, администратора на сайта. Защо цензурирате и недопускате всички коментари. Аман от манипулация на читателските мнения.

Абе прости юпита две кога разработката на инженерни проекти е консултация? Стига дигали пушилка - разбрахме че ценат я искате 10млрд въпреки обявената от строителя 6млрд та да си турите 4 в джоба ама поне съградете нещо та да има откъде да откраднете.

журналистите с числа явно не могат да боравят!!! Милион, милиард, бла-бла...