Частен инвеститор се интересува от проекта АЕЦ ”Белене”

Частен инвеститор може да купи проекта АЕЦ "Белене" до края на годината и да поеме плащането на неустойките, коментира за БТА председателят на Българския атомен форум БУЛАТОМ Богомил Манчев. Енергийният министър Делян Добрев е скептично настроен за такава възможност.

Обратно в новината

Коментари - Частен инвеститор се интересува от проекта АЕЦ ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Като професионалист мога да кажа едно че днес няма по-рентабилен и по-готов проект за атомна централа в Европа от "Белене" Mисля, че с това изказване изчерпваме темата дали трябва или не трябва да се постави началото на АЕЦ Белене или не трябва. Също така не мога да разбера как така Д. Добрев е скептично настроен, без въобще да е видял фирмата или разбрал малко повече за интереса на инвеститора?

1chovek

Твърдо НЕ на такова безумие "частна АЕЦ" в България. Това не са инвеститори, а крадците на България. Те са опасни, включително за самите себе си (друг е въпроса дали го осъзнават) !

Е нали уж беше опасен? А, чакай, то понеже е от ЗАПАД, инвеститора, няма проблем. Ама ще плати ли на държавата всичко което до този момент е вкарано като пари в Белене ?

Че като беше държавно имаше контрол върху цените, например, а не както сега - всякакви чужди фирми си точат големите печалби и айде - навън.

ТРЕСКАВО И НЕРВНО СЕ ТЪРСЯТ ПОЛЕТА ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ ,ПОЛОЖЕНИЕТО Е НАТОПОРЧЕНО ,ДОСЕГАШНИТЕ МЕТОДИ ПАДАТ КАТО ПРЕЗРЕЛИ КРУШИ И ПРИ ТАЗИ ОБСТАНОВКА ЩО НЕ ГИ ПРЕПЕРЕМ В ЕДНА АЕЦ ПА КАКВОТО ЩЕ ДА СТАВА ,НЕМА ДА НИ ПИТАТ ОТ КЪДЕ СА Я

НИЕ пък не искаме да ни замърсяват държавата с ядрените им отпадъци и да мрем от радиация в случай на авария в интерес на някой си частник, дето ще си слага печалбата в джоба и ще ни продава електричество на изгодни само на него цени !!! Центалата БЕЛЕНЕ или трябва да е държавна или изобщо да я няма! Това е същото както искат да дадат земята на ДОБРУДЖА на чуждата фирма Шеврон да си добиват шистов газ, да си го продават като техен и да си правят големите печалби,а за нас българите само катастрофалните последици от тази дейност ! Няма ли най-после да дойде някой политик дето да мисли с главата си какво прави !!!

Много точно! Нито пък опасността от земетресения в този район ще намалее от това, че частен инвеститор иска да кяри!

Добрев ! ( ...Добрев ?! ... Добрев ! ....Случайност ? ... Опять ? ) Защо лъжете ?! Имаше не-един надежден потенциален Партньор ! ( За Държавен Проект ! ) И бе направено всичко ( В-с-и-ч-к-о ! ) за да бъдат отвратени ( О-т-в-р-а-т-е-н-и ! ), та да си отидат .

Отработеното гориво от АЕЦ се зарива в оловни-съдове,а от шистовия газ от замърсяването на водата се получават допълнително газове.

като богонемил Манчев , отдавна трябваше да са в затвора . Окрадаха държавата и ни набутаха неизгодният договор с руснаците . Сега имат и наглоста да говорят ,вместо да бъдат изпратени в затвора.

ще е ако въобще се построи Аец. Не забравяйте какво стана в Япония и Чернобил. Все още никой не знае какво ще стане с отработеното гориво. Последствията от авариите са катастрофални . Трябва да се спре и Козлодуй защото важното е да имаме поколение а не АЕЦове!!!!

Напълно те подкрепям! АЕЦ нямат бъдеще. Да помислим за децата си - сред каква природа ще живеят, да изоставим порочния девиз "След мен и потоп".

патенца, от вас до Турция или Румъния сигурно е по-близо, от колкото до Белене.

bobsyn@

Чакам с нетърпение да видя колко пари от бюджета ще се окаже, че трябва да излязат за завършването на АЕЦ Белене.. Примерно стойността на направеното до момента, разходите по свързването с електропреностната и разпределителна мрежа, съхранението и преработката на ядреното гориво... А дали пък няма да искат дългосрочни договори както американците за тецовете около Стара Загора !?!

Ха-ха - частни инвеститори с нашите пари.Начело с Боко Тиквата,Ахмед Доган,Делян Пеевски,Цветан Василев,Богомил Манчев и цялата останала измет.Интересно тази организирана престъпна група кога ще бъде арестувана и дали Цветанов е в играта.Разбрахте ли сега какви са връткати на крадеца от Банкя,защо държи парите на държавата в Корпоративна банда/банка/,защо се стоплиха отношенията с Доган през Н.Вълканов и защо уж се развали договора с русняците за АЕЦ"Белене"? Пунта мара,не нам товарищи.Боко Крадеца трябва да бъдеизправен до стената днес,не утре.Всеки Божи ден той краде ли краде от нас.9 грама са ме много на този де.ил който има нужда от психиатър и гениколог.Той си знае защо.

хората дават в Англия по 1 млр. паунда на година за некви кьопави футболистчета (примерно Манчестър) я вкарал некой гол - я не, ние тука въртиме целия свят с неква мижава централа ... кокошкарска работа, беднория ..... скоро и китайски ток ще се появи ....

РАЗБРА ЛИ ? Не засрамвай класната си.

Извода е съвсем друг. Няма никакъв частен инвеститор, освен руски офшорки може би. 20 евроцента се очевадно висока цена и американците го знаят. В случая с Марица не ни изнудват и няма как да го направят. Има си проста сметка . В техния случай тя е 1,2 млрд инвестиция, която трябва да се изплати за 15 г. Затова към производствената цена се добавя и амортизационна, но това е правило за всякакви такива проекти по цял свят.

Под частен инвеститор, разбилай общинската фирма на Виена - ЕВН, или чешката държавна фирма - ЧЕЗ, или дължавната "Росатом"

Най-вероятно новият инвеститор е китайска фирма.

До скори си мислех, че няма друга личност, сравнима с Ваньо Мангъра по ограбване на държавата и съсипия на икономиката. Оказа се, че Боко Боклука го бие по всичко: -отне му небезизвестна банка и придоби още една, започна магистралки от по 20-тина км. на цени до 5пъти над пазарните(магистрала Люлин за 22 км-198 мил.лв), съсипа пенсионната система, здравеопазването, държавния резерв, БАН и докара всички нас до пълна мизерия. Сега очевидно е подготвил нещата по придобиване правата за АЕЦ Белене от фирма на ГРОБарите. Не случайно изплати баничарчето В.Николов за шеф на АЕЦ.

Те пак същите руснаци ще я построят, само ,че частно,без участието на България.А после ще скачаме и ревем,че ни били заробили.Като сме некадърници ще ни използват от всякъде! Бойко се отказа от строежа и ,за да може Цветелинка да участва в отворения консорциум!

Цената ат устата на руснаците беше минимум 6,3 млрд ЕВРО, като в руските медии се говореше за над 8 млрд. Това е ценатапреди пускане в експлоатация и неотчитаща лихвите за периода на строеж от 3-4-5-6 години. Има кредитни калкулатори смятай. Че и руснаците братски ни предложиха лихва 11%

Между това, какво иска Богомил Манчев и това, какво ще стане на практика НЯМАШЕ разлика по времето, когато енергетиката управляваха СерГея, Р.Овч. и Пешо Не много умното(Димитров-за който не се сеща...). Сега Богомил Манчев дава предложения, а какво ще стане, определя Борисов...

Досега крадоха ресурс от енергията, сега ще дадат този ресурс за да го капитализират в легитимна централа......Браво

Частен АЕЦ с обществена радиация. Не мерси, видяхме как работят частниците в България, а и не само - за справки ТЕПКО.

Нали нещо трябва да остане и като се присъединим доброволно към Турция.

бегай към Капъ кале и се присъединявай. Ние още превеждаме европейските регулации по изискванията към съдебната част от соц. системите.

Ти лъжеш. Само руснаците могат да купят АЕЦ тяхно поризводство с готов реактор и 70% готов другия по думите на Манчев. АЕЦ козлодуй е с евтин ток, защото е изплатен и няма амортизационни отчисления към цената. Американците не са Купили ТЕЦ Марица, а построиха на зелено ТЕЦ. Цената им е от 10 до 40 % по-скъпа от някои ТЕЦ и по евтина от други с до 25%.

Ха така! Продайте на частник и АЕЦ-вете, та да може вече и енергетиката, та и националната сигурност да са в ръчичките на някого си. Е, за какво ни е държавата тогава, въобще...?!

Аз просто изказах едно преположение, а ти като наакало се дете сочиш към гащичките на другарчето си. Дето се вика: Гузен негонен бяга.

Явно Боко иска да е облажи. Ще вземе поне 100 милиона комисионна (вероятно в долари).

Частника ще си направи сметката, ще построи централата на половин цена (само погледнете цената на желязо за магистрали от държавата - 2,65 лв/кг срещу 1,15 лв/кг), ще си оптимизира разходите (няма да плати на хидроинженер 2 милиона) и цената на тока ще е конкурентна. ГОЛЕМИЯТ проблем е кой ще храни партията??? Нашата ПАРТИЯ е свикнала да получава МИЛИАРДИ годишно от енергетиката. Само с добри думи няма да накараш частника да ти плаща милиарди, щотото си Р.Овч или Р.Петк!!!

Ся , по-после и още по- после,цената му ще е конкурентна,но нас ще продава електроенергията, на каквито цени си иска!!!

Братя, назрява момента за въоръжена революция срещу корпорациите !

+ 100 !

Ами ако стане руска, кво праим тогава?

това измислено министърче с диплома за арт-деиности, какво разбира от енергетикка.тои си е една кукла на конци, като всички министри на б.борисов!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Аре и тоя се е оплел с 'контрол', 'собственост', 'печалба'. Три различни понятия са, 'комин от частна къща'!

Не мога да повярвам, че хора с това мислене се разхождат свободно по улиците!

Суревена сме! И много още ще ревем с една бездънна каца АЕЦ Белене!

Къде сте чували за частна АЕЦ в света, не в Европа? Абе не сме колкото една Аржентина, която успя да си върне обратно рафинерията от Репсол и я направи 100% държавна. То не бе Костов, а сега пък и Борисов ще продаде, каквото остане от тази държава. Вие искате да има развитие в тази държава, след 10-20 години с такива политици??? Направо ме е гнус от тях...............

Ако изобщо се появи инвеститор, басирам се, че ще е руски. Руснаците така драпат да построят първия си АЕЦ /а не заварени АЕЦ/ в ЕС, че ще си претрият ноктите.

Добре де. С какво по зле руснаци от частни инвеститори EВН , ЧЕЗ? От тези инвеститори по тръбите само мед и масло тече ? То хората на запад не гледат руснак или чукча , а гледат дали изгодно или не. Само тук все се опира до "руско - неруско". Като северен поток е руски, что германци не скачат като ощипани. А преди да коментираш помисли дали руснаци ще строят една централа за милиарди само-и само да имат нещичко на територия на България. Пресметнали хора и им се видя изгодно , что да не строят.

Абе, рускиня, като толкова милееш за руските интереси, защо напусна родината си?! Българската енергетика трябва да е БЪЛГАРСКА, никакви чужди инвеститори не ни трябват. Нещо повече - този отрасъл трябва да е ДЪРЖАВЕН, а не частен. И последно - на БГ не и трябва нова АЕЦ, и децата научиха, че бъдещето е във ВЕИ.

Всички не-български граждани да бъдат така добри да си запазват мнението за себе си.Аман от ментори и наставници!57 години не ви ли стигнаха?

От твърденията на тоя Манчев, разбрах следното: 1.Няма значение какви решения взимат управляващите държавни органи. 2.Издадени лицензии не могат да бъдат отнети. 3.Има инвеститор, който иска да е таен. 4.Ако няма значение какви решения взима държавата, а НЕК и "Атомстройекспорт", то те са държавата. 5.Манчев не е българин, тъй като казва, че държавата ще бъде осъдена да плаща неустойки на руската страна. В сериозните договори, обикновено има защитни клаузи и за двете страни.Всъщност това е работа за юристи, занимаващи се с упражняване правата на държавата.

Класически прост мозък. Чети и се образовай. Земетресенията в двете страни са коренно различни по характер. Разрушенията не се определят от силата на труса по скалата на Рихтер. Освен това в Италия паднаха сгради по на стотици години. А за калпавото управление - сам успя да си отговориш, че държавата е лош стопанин. Щото днес си шеф на завода, утре като се смени правителството не си - що да се зориш тогава.

Ами щото ако правителството става, ще смени директора само ако резултатите са лоши, ако са добри ще му повиши заплатата!Капиш?

Азер Меликов ли е намирил спонсора....?!

Сега вече подръжниците на герберасите могат да си обяснят защо според Вожда електроцентралата е скъпа... за да могат да я подарят на някой Другар от Турция.

С голяма радост приемаме частен инвеститор! Инвеститор, частен или не, който ще плати всички разходи на България до момента, ще поеме евентуалните неустойки към руснаците и ще изгради централата. Всичко това срещу 49% от акциите на бъдещия АЕЦ. Останалите 51% остават ЗА БЪЛГАРИЯ. Просто е, въпрос на IQ...

Кой ти каза, че ще има 51% за държавата? Това беше някога вариант, сега ще е >50% частна, ако не и 90%.

А на теб кой ти каза, че ще е 90% частна?

Провери си IQ-то. Държавата няма да участва и с 1%, ако прочетеш внимателно статията.

Това IQ така и не го уточни - едно, четири или шест е в крайна сметка. Щом знаеш за IQ-то да приемем все пак че е шест :)Р

на пияни жени. Много е просто.

Всъщност ядрената енергия в дългосрочен план е най-скъпата енергия. Авариите в Чернобил и Фукушима освен, че са причинили смърт и болести струват на човечеството огромни средства. Да не говорим, че цената тепъврва ще се изплаща от идните поколения - за извеждане от експлоатация и за съхраняване на отпадъчните продукти.

брех и такова ли животно има вече частен аец :))))

Комунягите ще си я направят и като дойдат пак на власт ще ни увеличат тройно цената на тока, за да си избият парите.

Първият частен АЕЦ отваря 57-а година. От тогава има още много такива по цял свят. Защо все тези, които разпространяват глупости и дезинформация крещят "платен драскач"? Гузен негонен бяга?

АЕЦ ще бъде турско-руски.Окончателно е решено да си върнат тази държава на който се полага.

Дрън, дрън ярина.

Боко каза, че няма пари да си го довършим сами, а не че няма изгода. Щото вие не искате инфраструктура или да се строят индустриални обекти, искате да се вдигнат пенсиите.

Няма я, как ще има като му трябват за магистрали.

Кои са "индустриалните обекти"? Три години пенсиите не са бутнати и със стотинка! Ако имаш акъл да управляваш държава, преценяваш дали нещо е изгодно и намираш начин да го финансираш. То ще се изплати във времето. Б.Б. не държи кръчма, все пак, та да вади пари кеш от чекмеджето, а цяла държава в ръцете си...

Искам и ааааз! Искам да си имам АЕЦ! Тате, купи ми я! Плийз!

...Хм ! Нещо друго....?!?