Експерти критикуват драстичния ръст в дефицита и новия дълг

Работодатели и експерти се противопоставиха на актуализацията на бюджета. Те са против бюджетен дефицит от 4% и 4.5 млрд. лв. нов дълг.

Обратно в новината

Коментари - Експерти критикуват драстичния ръст в дефицита и новия дълг | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ще оправи дефицита за нула време, че и излишък ще излезе. Всички , които са забогатели през последните 25 години , са преки или косвени участници в корупционни кръгове, най-вече партийни , това е лесно проследяемо и решението е точно за 24 часа. Има крупни корупционни договори, които са действащи, но политиците мълчат като че имат к.р в устата и никой нищо не предприема. Ако има държава, този който ги е подписал - директно в затвора, а договорите - стопирани като корупционни. Ако някой в Америка беше подписал договори от сорта на "Мариците" щеше крупен скандал да се развихри и виновните няма да излязат от затвора, но тука мишоците са оплетени в корупционни мрежи и се спотайват по дупките. Същото е положението с ВЕИ тата . И защо държавата ще тегли нови кредити - да им плащаме на крадците ли , има ли по-абсурдна държава, да виждаме кой ни краде, да виждаме как ни краде и отгоре на това да продължаваме да им плащаме.

ако така рипаха и срещу социалистите, може би нямаше сега да сме на този хал

A бе от подобни "експерти" сме на този хал.....една от тях е вече почти на 90 и няма медия, в която тя да не се е подвизавала като "експерт".....

Протестърчетата, които сега са министри и прочие чиновническа сволоч, забравиха ли как страдаха и плачеха, че децата и внуците ни щели да плащат борчовете? Ами хайде сега да не се опитват да осигурят пари за крадене на бъдещото тиквено правителство! И то не с някаква икономическа логика и мотиви, а с общи лафове и неясни брътвежи на смешното си президентче.

може и да бъркаш протестите и за какво са били. февруарските бяха дирижирани и тях можете да гивидите в листите на партиите за парламента (дпс например) следващите бяха спонтанни и да някои са купени за да ги компрометират, но бяха водени от чувство за справедливост.

Решението е просто: 1) съкращение на броя на депутатите на 100 и те да са хора с висше образование и с поне 5 години трудов стаж 2) премахване на огромната държавна субсидия на партии, те да се финансират само от членски внос и частни дарения 3) съкращение на държавната и общинска администрация поради намаляването на действащите фирми в България и поради намаляване на обема на Българската икономика 4) реформи в съдебната система за да възтържествува справедливостта в България и бързи, ефективни и справедливи присъди срещу всички крадци, мошеници и бандити в България. А то сега какво е законите важат за едни, а за други не.

Ако махнат субсидията, то Пеевски и Цв Василев ще са в челните позиции на дарителите. Ако съкратят депутатите на 100, ще е необходимо да даряват само на 50 души, а не на 120. Така че внимавай все пак какво си пожелаваш!

да теглят хич не ми дреме

Голяма част от тези 4,5 млрд са предназначени за връщане в пълен размер на депозитите на цинцифуцията в КТБ.

ами да за какво друго , ореха и станишев избягаха с парите сега ние да му мислим

Защо си толкова глупав бееее..... хайде прочети нещо друго, освен Винету!!!!

Все гледат как с държавни пари да си покрият гяволъците. Ако с държавни пари покрият в пълен размер депозитите то по-добре да се закрие държавата за да не бъдат ограбвани повече хората. Да им изплатят гарантираните депозити на вложителите както е по закон и да продадат банката на чатни лица или да я закрият. Защо някои се мислят над закона и ни ограбват постоянно.

Хитрушковци ! С този заем от 4,5 млрд. кой няма да се справи? А после да му мислим как ще го връщаме................

После могат да се национализират активи на КТБ и на техни длъжници. Но за целта ще се точат съдебни дела с години, а пари трябват сега.

За недостига в бюджета има лесни и без никакви разходи решение.Спиране на всички социални плащания,детски и помощи в това число и за безработни.Да се обяви социална ваканция от една година.От социалните разходи се възползват само паразитните цигани и това е начина да се накарат да се трудят.Това е реално и практично решение , а не да ме карат солидарно да оправдаваме циганската наглост и кражби.

как ти разфасоват колата пред блока. Щото требе да се яде... Що не станеш държавник в нашата държава, да ти се не нагледаме.

Това е начин да накараш циганите и много другии безработни да вършат още повече престъпления.

ще теглят щом се налага ,ако бяха големи експерти нямаше да се стигне до тук

Въпроси към мислещите хора : 1. Къде са сега НПО-та, умните и красивите протестиращи против нови външни заеми и по-висок дефицит? Защо за по-малък външен заем миналата година се търкаляха по жълтите павета, а сега заемът се оказва нещо добро? 2. Къде са сега онези, които цяла година говореха за мафия, а сега мълчат ?. Май мафията не се оказа точно там, където искаха да бъде ? 3. Къде останаха крокодилските сълзи, че правителството на Орешарски иска да зароби следващите поколения, когато сега се искат много по-големи кредити, което означава много по-големи дългове за поколенията? 3. Защо президентът Плевнелиев, който наложи вето за актуализацията на бюджета миналата година, сега твърди че бюджета умишлено е сбъркан ? А актуализацията, която предлагаше правителството на Орешарски беше много по-ясно мотивирана от сегашната. 4. Защо мълчи иначе приказливият Реформаторски блок ? Въпроси, въпроси, въпроси .. Миналото лято назначението на Пеевски за шеф на ДАНС изкара няколко хиляди на улицата. Въпреки, че след два дни на протест Пеевски се отказа от назначението, след това месеци наред хиляди протестираха, окупираха и вдигаха шум за всяко действие на правителството. А сега тишина .. като в гробище ? Сега само 100 души се бяха събрали да протестират срещу актуализацията в бюджета и медиите не сметнаха за нужно дори да ги покажат. Дали пък не виждаме задкулисието в действие ?

е актуализация на бюджета на Орешарски!

и оскотял. Не ме интересува никой и нищо. Едвам смогвам да се наям. За да отида на протест ще ми струва 2 лв. освен загубата на време, с тия пари, ще се нахраня и изкарам деня... На 5 октомври нищо няма да се случи. Все ми е едно... Честита демокрация на останалите...

Герберите крещяха и викаха против взимането на кредити по време на митингите, а сега вкупом искат да взимат кредити - Тази работа започва да смърди много, явно искат пак да крадът!

До 5-ти октомври, деня на изборите, в очите ни ще хвърлят само прахоляци и мъгли! Докато си напазаруват гласовете и преподредят статуквото! Дали ще има нов бюджет и какъв ще е дефицита ще решава новото правителство, а не тези посерковци! За това е важно да не позволим на ГЕРБ, БСП и ДПС да се докопат до властови позиции! Да гласуваме за партии неучаствали да момента в разгрома на България!

Аз няма да гласувам защото такива партии няма. Ти коя ще предложиш?

Всички останали без ГЕРБ и БСП

Кипърлиев си траеше, когато Дянков стискаше парите и не пускаше дефицита да расте, а сега се загрижил за това че бюджета не бил правилно направен по приходи и разходи и иска с ентусиазъм на комсомолец да вдигне дефицита. Бунак!Ненормален човек!

Порожанов, съкращения на чиновници, там и изхода. Пълно е с шуробаджанаци в министерства, агенцийки, служби. Спрете да залъгвате тълпата с наукоемки термини. Работата е проста, прекалено много оядници има на държавна ясла. Трябва да се отрежат поне една четвърт и понеже това са все безделници, работата в тия ведомства няма да се наруши!!! А има служби и службички, които трябва да се закрият тотално. Най-известната - БОРКУР, за чий кур харчи милиони още??!!

Още никой не е успял да се справи с намаляване на държавната администрация без да е бил пред фалит. Имам предвид никой в света не е успял. Администрацията у нас ще се намали когато държавния дълг стане над 100% от БВП и България е пред фалит. Дотогава очаквайте да ни обясняват как трябва да се създават нови и нови агенции.

На служебното правителство му остават 3 седмици. С какви несвойствени проблеми се занимават? Толкова ли нямат работа?

Ти докога броиш? Има да се карат поне 2 месеца след изборите без кабиНет... 3 х 3 седмици

3евзек

А ако кабинет няма, тогава служебното ще си продължава още 3 месеца.

Когато си влязъл във властта с единствената цел да лапаш от държавната баница, най-логичното нещо е държавният бюджет никога да не ти стига.

КАКВО И ДА ПРАВИ Б-Я ДА СТАНЕМ ДЪРЖАВА Е ИЛЮЗИЯ !!! С ТОВА ПРОХАМЕРСКО РЪКОВОДСВО ОТ ТАЯ ТИНЯ НЯМА НИКОГА ДА ИЗЛЕЗЕ Б-Я !!! ТЯ ЗАТЪВА !ДОКАЗАТЕЛСВОТО Е ЧЕ С ВЕКИ ДЕН ЖИВОТ СТАВА ПОСКЪП !!! НА ВИ ЕС !!! НА ВИ ПРИЯТЕЛИ ОТ АМЕРИКА !!! ОТИВАМИ СИ КАТО ДЪРЖАВА ЛЕКИЧКО ЛЕКИЧКО

Ти си пират на Перловската река май и негативноста ти идва от околната лайняна среда! Недей налагай средата си на всички българи моля!

След червените марокански скакалци винаги е опоскано до дъно!

Май, че твоя скакалец Офшорков, повече от всекиго се точи да опоска дъргжавата.

По време на правителство на ГЕРБ ,винаги има криза създадена по негово време ...

Обясни го на тези който гласуваха за червените гумени глави! Те сега да плащат!

Интересно колко заеми взе Орешарски и какво стана с тях. Нали щяха да решат всички проблеми на бюджета.

Щом в сформирането му е участвал Данчо Ментата,можеш да си представиш какъв бюджет е бил.

Той Данчо ,цяло крупие на сънито бил , а то един бюджет няма да извърти!

Защо се предвиждат точно 4,5 млрд нов дълг? Ако могат и повече ще изцоцат, ама това са 15% от бюджета на държавата ( 30мрд.) и след тази граница се обявява фалит! Т.е. на ръба на пропаста сме или малко преди падане вътре!

Ох от тези тъпи коментари на "опрната точка"напълно се отвратих от ГЕРБ.Тъпи необразовани зависими лакоми.

ти си си комунист по душа.

". . .поемане на нов държавен дълг за предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер до 700 млн. лева." Моят съвет е друг: поизтръскайте джобовете на габровчето Василев, банкер на годината, дето хем отряза опашката на котката, хем редовно ни обяснява писмено от Сърбия колко сме тъпи. Не вярвам да няма закон, позволяващ това !

А можеха и ония 1,3 млрд. които дадоха на ПИБ да вкарат в играта. Без това падежират през октомври. Само, че на масовия човек се спестява, че тези пари са предоговорени ПИБ да ги върне в края на 2005 г. Защо ли?

fixxxer@mail.bg

в края на 2015

3евзек

Имаш ли представа къде ще отидат парите като падежират през октомври? За да ги има, пак трябва да се взима заем.

БСП ограби пенсиите и избяга.

стига вече политическа шизофрения! Аман от незрели хора!

За себе си ли говориш? : )

Ограби, да. Но не избяга, за съжаление :-(

Тази партия не е социалистическа. С толкова много олигархия и собственици на ВЕИ дали се казва ГЕРБ2, или ГЕРБ се казва БСП2 няма значение. И двете са си лика - прилика!

Точно БСП осигури увеличение на пенсиите и обезщетението за отглеждане на малко дете ,точно БСП остави на служебното правителство от ГЕРБ достатъчен резерв за разплащане ...

Очевидно причината е само политическа. Във всяко семейство, ако парите не достигат, някои разходни пера се съкращават, но не - държавната администрация си иска своето, включително сладките коледни и новогодишни премии. Още с всъпването си, служебното правителство стриктно изпълнява поръчките на Спасителя, иначе как ще стане спасител? Харчовете на държавната администрация са безумни и нарастват непрекъснато, защото е най-лесно да се харчат или откраднат народни пари, събрани от нас, всичките, с данъци. Съдии, полицаи, военни, държавни служители, лекарски съюз и здравна каса, социални помощи - всяка година по това време това са болните места в бюджета.

Така е те формират основните причини за дефицита, но от друга страна същите те обслужват монополистите, които доят народа и той не може да предприеме нищо да произведе. За да има икономически напредък трябва хора с визия да поощрят обикновените хора да изобретяват нови стоки. Като прибавим отлива на работна ръка и все по- изпъкващите цигани във всички професии, има да чакате просперитет. Може да има , но ще е цигански, каквито са управляващата класа.

Множеството все още гледа безучастно на това,как олигарсите унищожават България,защо?Очаквам и да попитате:-Ние ли да си купим отровата,или ще ни я дадат профсъюзите?"Народопсихология на самоубииците!

Да се внушава : "ГЕРБ са виновни за бедното положение на българите"! Тролчета, изроди мои,завъртете яко тази точка! Балъците кълват добре на нея. Ще наловим много балък а ха хаа

Яс си представете , че червената чума вълува не една а четири години . Не е толкова страшно.

Опорна точка! И ще ти кажа защо. Защото моят и твоят дядо са строили яко през 40те, 50те и 60те години. Тогава комунизма е бил хубав, защото е имало икономически подем. После са се появили службогонците, които са започнали да крадат. Сега техните деца научени от родителите си правят същото. Не може! Повтарям, че не може 25 години да не можем да се изправим на крака. Нещо сбъркано има в системата. Не казвам да връщаме комунизма. Не! Гледам фактите. 25 години 1/25та не сме постигнали от това, което е имала България. Но ако искаш да се върнем и още по-назад в историята. През 30те години. Царска България. Следвоенна България. Въпреки, че излащаме репарации ставаме ЧЕТВЪРТА икономика за 2 години. Значи сме можели тогава за кратък период да се оправим, а сега за 25 години само надолу. Мислете по тези неща! Мислете!

Много точен коментар !25-години след "деветосептемврийския преврат"се създаде промишленост,построиха се пътища ,язовири ,канализации,а след 25г демокрации сме държава без индустрия,без самочуствие на суверенна държава ...

Бих се радвала ,ако червената "чума"управлява самостоятелно .

Тези неизбрани чрез избори шушумиги, които нямат чувство за национален дълг и лично достойнство нарочно вкарват държавата в гръцкият сценарий. Само ако умишлено се цели загубата на икономика и национален суверенитет, 25 години няма да може държавата да стъпи на краката си. виждаме държави от третият свят как се изправят икономически при правилни разумни мерки. А тука е 25 години упадък. С вързани очи да бяха, пак щяха да налучкат правилната посока за толкова години. Но не това е идеята. Атеизъм плюс представителни политици е идеалната среда за свръх корупция и национално предателство. Нищо не може да попречи на такава държава от упадък. Ключа е в моралният закон и ценностната система. Изобщо нямат значение партиите. Средата ги създава такива каквито са.

И най-неграмотният икономист трябва да е чул поне, че бюджета се пипа само от Народното събрание. Всичките напъни са да се установи реалната липса/недостиг/.

АНАЛИЗАТОРИТЕ ОТ ОЛИГАРХИЯТА ПАК АНАЛИЗИРАХА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД :))) ... ЧЕСТИТО ВИ

Искаш да кажеш "НАЗНАЧЕНИТЕ ОТ КРЕМЪЛ ТУЗЕМНИ ОЛИГАРСИ" по заповед на барина пак стрижат популацията за десерт след поредното ограбване на спестяванията им ?

fixxxer@mail.bg

Запомни! Кандидати отвън да стрижат България ВИНАГИ ще има. Ние какво правим по въпроса? Докато се браним от едните, другите си финансират НПОта и си пробутват своите. Спират ни еврофондовете и ни спретват цветни революции. Докота? Докога ли? Докато се опомним и започнем да провеждаме Българска политика!

Няма ли най - накрая да се вкарат затвора отговорните за това положение - ДПС, БСП и Атака.

ГЕРБ са с традиции за висок дефицит. Помните ли през предишното им управлени, че ЕС беше започнала наказателна процедура срещу България. Моля, не ги изключвайте от списъка с виновните. Половинчатата истина, не е никаква истина.

какво става тия се взеха на сериозно тия важни неща се решават от парламента на рб и от новото правителство какво се блъскате между шамарите или бат ви бойко ви каза направете тия неща защото после ние да не обираме негативите но герб си правят сметката без кръчмаря хората казват че ще гласуват за герб но лъжат казват го от страх ако герб идва на власт да не си загубят работата но ако искате да оставате на работя гласувайте против герб и бат ви бойко да остане изненадана и да не е в управлението нали виждате неговите бъдещи министри сегашни в служебното парвителство какво правят

По си прост и от електората на партията, която ти дава стотинките.

Братовчед, като гледам словореда - не бива да говориш за простотия.

С такива нови дългове моля всички да се насочим към терминал 2 да видим дали като останат само цигани и турци ще ги връщат.....

Колега, нито служебното правителство, нито тези след него, нито което и да е следващо правителство има намерение да връща дългове. Тяхната цел е ДА ИЗХАРЧАТ ЗАЕМА!

Преди терминала, обаче да минем през партийните централи!

jingiby

Лека-полека се връщаме натам, откъдето тръгнахме през 1997 година...

Верно е, че има подобен стремеж, но това са сметки без кръчмар. Всеки опит за поемане на тази посока до сега се проваля. Икономическата основа се състои от множество дребни семейни фирми, които вече знаят да не взимат кредити , защото ще бъдат ограбени и нямат ресурс да започнат каквото и да е производство. Но пък знаят, че без премахване на разбойниците от властта няма да има живот. Вече се оформя ново мислене, което констатира необходимостта от нова политическа сила. Въпрос на време е да се познае тази сила.

Дребни семейни фирми в 21 в. в ЕС са късогледа утопия. Политическата сила, която застане зад дребния еснаф /ако, разбира се, не са прикрити мафиотски организации/, е обречена на провал.

По- вероятно следващото правителство няма да подскочи толкова, но със сигурност ще има затруднения. Всичко това е заради компромиса да не се преследват онези, които извършват злоупотреби и имат огромния финансов ресурс. В капитализма няма нищо лошо, когато не е в ръцете на некадърници, но попадне ли в такива ръце само гледайте!

Лоша обществена система няма, има лоши крадливи изпълнители и популация, която ги търпи.

fixxxer@mail.bg

А крепостничеството и феодализма? Интересно как младата Българска държава 70 години след освобождението се опази да не тръгне по този път. 100 години по-късно обаче тръгнахме и ето докъде стигнахме.