Коментари - Ефективни ли са фотоволтаиците | Днес.dir.bg

Ефективни ли са фотоволтаиците

Фотоволтаиците през последните години стават все по-достъпни и ефективни. Доколко, обаче, производството на електроенергия с тях е ефективно?

Обратно в новината

Коментари - Ефективни ли са фотоволтаиците | Днес.dir.bg

Коментари

Прекалено скъпи са за да са на далавера за самозадоволяващ се.

В България фотовотаиците са свързани с рушвети. В Щатите Тръмп и неговите приятели имат по-голяма далавера от въглищата. Така че нито едната от двете държави не е показател за нищо. Сметка от слънчевата енергия има, но не в държави като тези двете.

Колко и да си прост, може лесно да си сметнеш, че с тея цени ще си върнеш инвестицията най-малко след 5 години, а дотогава ще си сменил поне един път батерии и панелите ще плачат и те за смяна. Единственото решение е субсидия и продаваш тока на десеторна цена, но условието е да си политик.

Онова, което е ефективно и по-добро не се нуждае от субсидия и задължение за копуване.

Това е поръчкова статия на путлер. Поредния му опит да разбие ЕС и НАТО. Само че вече не е познал.

с 460 лева минимална колко волтаици могат да се закупят?

Кой е казал четива е бизнес за беднюги ?! Стой си в блатото и носи кюмюр в зимата и си мечтай Пичин да те направи шеф на АЕЦ Ха Ха ;)

Тази статия трябваше да се пусне между Нова Година и края на януари преди 8 месеца. При спрели ТЕЦ-ве, както искат някои дървени зелени глави. Та така - спират 3 400 МВ през януари и остава Козлодуй с неговите 2000 МВ. След едно хубаво мръзнене след жесток режим на тока, може би на някои зелени кратуни сигурно ще им дойдат по други мисли относно зелената енергия, Тец-овете и АЕЦ-а. Ако някой от тук пишещите е живял през зимите на 84-та, 85-та и 86-та, по време на режима на ток в БГ-то, моля да напише тук два три реда за охлаждане на зелените кратуни...

Помня ги тези времена защото като спреше тока правехме деца докато се топлехме в леглата .Помня и една криза когато обледеняването на проводниците почти срина енергосистемата .По-късно на една поляна под Сливен се появи истинска планина от потрошени стълбове

Да, много са ефективни за ограбването на народа от шепа тарикати.

Тук дращят хора нямащи никакъв опит в тази област. Прочетете какво съм писал по-долу. Числата са грубата стойност на инвестицията която съм направил, само елементите на инсталацията и транспортните разходи до мене. Изграждането, оперативните разходи и обслужването правя сам, затова не съм ги калкулирал в сметката. За три години, до сега съм 10800 лв назад. Ако имаше техническа възможност щях да се вържа към ел. мрежата. Имам слънчеви панели даващи около 3 киловата мощност. Около обяд когато се заредят батериите / за да не товаря акумулаторите/ включвам водните помпи. Енергията от батериите ми стига за осветление, битови нужди, и за фермата. Изразходвам около 25% от капацитета на батериите. Тази зима тази енергия няма да ми стига, затова трябва да монтирам и ветрогенератор. Инвестицията ще е 8 батерии х 720 = 5720 лв. , генератора и инвертора ги имам. За да си облекча живота, догодина ще купя соларна водна помпа и четири панела за захранването и за около 3000 лв. След две години ще трябва да подменя първите батерии, защото те имат живот около 1500 цикъла зяряд/разряд. При тези условия около десетата година ще съм /надявам се/ 0=0. После ще трябва да подменям панелите. Възобновяемите енергийни източници са голяма измама. От тях има смисъл ако нямаш друга възможност.

Преди около 10г. мислех да започвам бизнес с панели. Никога не ми е идвало наум инвестициите да са за моя сметка - последната просто не излиза. Въпреки падащите цени на елементите от Китай не се получаваше. Мислех схеми инвестицията да е за сметка на крайния клиент и да продавам само услуга. Но май е по-добре, че не се хванах. Успех с ветрогенератора, там е по-добре малко.

Много боза в тази статия. Аз едно ще ви кажа ако видите фотоволтаици в Гърция на плажа и в България на нивата става дума само за едно кражба на фондове. Причината е проста. Фотоволтаиците са пролупроводници не работят ефективно при високи температури и прахоляк. Тези две условия са изпълними само в космоса. Там температурата е -60. Нама чайки да ги осират няма и прахоляк от нивите и плажа. Останалото е бля-бля.

Предлагам на любителите на соларната и вятърната енергия хууубавичко да разгледат таблицата от линка. Дали Путин я е манипулирал тази таблица, а? Тия фотоволтици вече 30 години се развиват и дават 40 пъти по-малко от въглищата и 25 пъти по-малко от ядрената в Щатите.

Ами не. Манипулирана е от частният бизнес и Тръмп които вече се чудят каква простотия да измислят че да възобновят добива на въглища.

Поредните платени лъжи от "екологичните"компании собственици на ТЕЦ и АЕЦ.Модерните слънчеви централи отдавна не са от фотоволтаици,ВЕИ-тата в САЩ никога не са били субсидирани по никакъв начин дори с по-висока цена на тока,ВЕИ-тата създават много работни места и то много по-устойчиви от които и да било други централи и по отношение на земната площ,която заемат-ами да не би да са свършили пустините на земята?Не напротив разширяват се,така,че ВИЕ-тата нямат алтернатива и все повече ще четем и слушаме предсмъртните викове на традиционните въглощно-газови централи!

Ако, имаше полза от фотоволтаиците , държавата щеше да ги забрани със супер закон.За нас най полезното е ВЕЦ + Козлодуй.Останалото е плява за нас и печалба за Ковачки и сие! Въгледобива-продължава и се изнася, напредналите произвеждат от него маргарин,масла и др. работи.Но-о-о-о,няма да гепят,като за световното и това не им отърва!

След само 10 години научните постижения ,ще са необясними с прост език ,за обикновения човек.Естествено тогава манипулациите ще са ужасни! Но,засега можем да кажем само,че ядрената енергия няма алтернатива след изобретяването на бързите реактори работещи и с отпадъка на една ядрена централа,без той да бъде погребван и да трови земята с радиация стотици години. Така,че ядрената енергия няма алтернатива ,освен ако не се случи пробив в разработките за термоядрен синтез и токамаците станат реални реактори на необикновено огромна мощност. Това с панели и ветрогенератори,дори и с язовирни централи си е пълен блъф ,за което много политици ще си платят за в бъдеще за измамата наречена -зелена енергия!

не си много прав,мой човек (между дрдин чернобил ни стига....угото имаш ли представа за цената на горивото, пък и след 20на години) Е

Цивилизационен избор - дали да сме от тези, които живеят с кюмюр и ядрени отпадъци, или от другите. Уран-235 (235U) е изотоп на урана. Той е единственото атомно гориво, което се среща на Земята в естествен вид. Период на полуразпадане 700 милиона години.

Германците два дни не плащаха ток поради свръх производство на електричество от ВИЕ ?

Пожелавам им на германците денонощно да ги пече слънце и 365 дни в годината да ги брули вятър!

Няма такова нещо. Не заблуждавай хората. Плащам за всеки един ден ползвана енергия. Може на нещо предизборно да си попаднал

Португалия 3 дни ползваше само ВИЕ поради свръх производство? Стотици тонове вредни газове от традиционните централи ме бяха изхвърлени в атмосферата

Фотоволтаиците са космическа технология. Имат ги и САЩ, имат ги и Русия, изобщо има ги всяка общо взето космическа държава която има най-малкото сателити както и космически кораби. Най-лошото за тях е че все още са много скъпи. Те са като електрическите коли. Уж екологични, ама не чак толкова. И много скъпи. Иска ни се да ги имаме, ама не можем винаги. В момента има тенденция към поевтиняване, но то е много бавно. Разработват се нови и нови материали за фотоволтаици. По-евтини и по-екологични. Проучва се и естествения хлорофил на растенията който е много по-ефективен и разбира се напълно екологичен. Правят се опити за изкуствена фотосинтеза (което е различно). И така. Дано някой ден успеем да измислим нещо по-добро. А предложението за затопляне на вода директно от слънцето е добро. Евтино е, и същевременно напълно екологично. И се използва отдавна, макар също не толкова много колкото ни се иска.

СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ да се акумолира от ВОДНИ ПАНЕЛИ и да се употребява като ТОПЛА ВОДА през цялото денонощие, отколкото да де произвжда ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ която не само няма възможност да се акумолира , но и не може да се ползва през тъмната част на деня! НАЙ ГОЛЯМ РАЗХОД НА ЕНЕРГИЯ ОТИВА ЗА НАГРЯВАНЕТО НА ВОДАТА, КОЯТО ПОЛЗВАМЕ. ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ДА ПОЛУЧАВАМЕ ЕЛЕКТРИЧИСТВО КОЕТОВ ПОСЛЕДСТВИЕ ДА ПРЕОБРАЗУВАМЕ В ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ?? Загубите в това преобразуване на единият вид енергия в друг са огромни! СПРЕТЕ С ТЕЗИ ФОТОВОЛТАИЦИ !! НАСОЧЕТЕ ВНИМАНИЕТО КЪМ СЛЪНЧЕВИТЕ КОЛЕКТОРИ!!

Алтернативните енерго източници са много далеч от момента в който напълно ще заместят традиционните такива. С настоящите технологии това е по-скоро в рамките на научната фантастика отколкото близка реалност. Тяхното оцеляване се крепи единствено на държавни субсидии. Не случайно един от най-големите производители на волтаици в света германската Соларен Свят фалира пред няколко месеца, а в Дания бе прекъснат проект за построяване на 5 ферми за вятърни турбини защото това щяло да доведе до такова поскъпване на тока, че се очаквало социално недоволство, а продажбите на Тесла са просто смешни. От 2006 до 2012 средната цена на тока в Европа е нараснала с 43% (без България) именно заради алт. енерго източници. Скоро кораби, самолети, тежки машини, машиностроене, и една камара други отрасли няма да преминат на алтернативки. Иначе това ще доведе до такова драстично покачване на цената на тока, че би означавало политическо самоубийство за която и да е партия. По-скоро очаквам някакъв катаклизъм и измиране на една голяма част от населението което да мотивира тяхното повсеместно прилагане. А до тогава, ще си дишаме мизерия.

Тази статия напълно с конспираторското и необективно обществено мнение на голямата част от хората в България... Колко енергия била нужна да се произведе един фотоволтаик? Не знам, но същевременно, за да изкопаеш въглища, да ги сортираш и после доставиш до някой ТЕЦ е също доста енергоемък процес. В случая използваният източник на енергия при "производсвтото" на въглища е някакво течно гориво и ел. енергия. Специално за течните горива изобщо не знам дали някой е правил сметката, колко енергия се изразходва при производството им. Следващият "лесен" източник на енергия бил атомът.. че то урана и той се копае от земята, обогатява се и чак след това става за гориво за АЕЦ... Този целия процес надали става с баене. Наскоро (няколко месеца, може би почти година) Германия обяви, че вече е прекрачила прага при който ако спре алтернативните източници на енергия, ще изпита недостиг. В Холандия всички влакове се движат на енергия от алтернативни източници. Бъдещето не е на един или друг изтчоник на енергия, а на комбинирането на много такива. Познавам хора живеещи доста насевер спрямо България. С помоща на фотоволтаици и обикновени соларни панели, зимата им се налага да преминават на нормален ток, за не повече от месец.

Да за добив на горива се изисква енергия но само помисли от къде идва тя и дали те могат да дават достатъчно така че добива им и производството на енергия за други нужди да се самоподържа. Сага помисли добива на енергия от ВЕИ дали може да се самоподържа.

Първо хора мислете като четете. Ако това което прочетете ви съвпада с разбиранията това е вашата истина.Фотоволтаика ако го дадеш на маймуна за нея няма стойност. Умен инженер ще спечели от енергията му. Има си предимства и недостатъци. Даспрем да правим глупости а да мислим викам аз

Незнам колко са ефективни,но от два месеца имам 18 панела и са върнали електромера с близо 800 кw. назад. При условие, че ползвам повече ел.енергия от преди. Правете си изводите сами.

А колко години и колко пари ще плаща данъкоплатеца за твоите панелчета.

НО АКО СИ НАПРАВИШ СМЕТКАТА Е ПО ДОБРЕ ДА СИ СЪС СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ ЗА ТОПЛА ВОДА КОЯТО АКУМОЛИРА СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ , ОТКОЛКОТО С НЯКАКВИ ВОЛТАИЦИ КОИТО СА НИЩО ПОВЕЧЕ ОСВЕН ЕДНА СИСТЕМА РАБОТЕЩА КАТО СВЕТОФАРНА УРЕДБА ПРЕЗ ДЕНЯ И НОЩА и която не може да се акумолира. Всъшност идеята за ФОТОВОЛТАИЦИТЕ дойде от една бивша КОМСОМОЛСКА СЕКРЕТАРКА ,която покани АФРОАЗИТЦИТЕ в страната си , а после ги натресе като "наши" съграждани! От простотиите на МЕРКЕЛ не се е получило нищо умно и смеслено!

800 кW, какво? КW е единица мярка за мощност, а електромерите отчитат консумирана енергия, обикновено измервана в киловати за час. Ако бъркаш двете и икономията ти от 18 колектора е 800 кWh, трябва да уточниш и периода през който е акумулирана. Ако е за месец, аман ти и икономията, дето я правиш с 18 панела. Само от поддръжката им ще се овътриш, камо ли да им избиеш парите.

ура, спестил си около 130 лева. Почти единия панел. Остават ти още 17 и ще си на нула. Дано до тогава батериите не са ти вече за смяна, които незнайно защо не сме включили в първата сметка....

Мнооого тъпа и плитка статия на плиткоумен американски тъпан ар......според мен фотоволтаиците са много ефективни когато хората се откачат от електрическата мафия....а не да се използват от същата тая мафия да дерат кожи.

КАПЪТ, имам фотоволтарична инсталация: 9 слънчеви панела х 300 лв = 2700, 12 акумулатора х 600 лв =7200, Инвертор, контролер и др. 8000, на третата година купих нов инвертор 6000 лв. До тук 23000 лв. Ако бях включен в ел. мрежата щях да плащам около 300 лвмесечно , т.е. 300 х 36 = 10800 лв. До тук съм назад с 12200 лв.

Моите са ефективни и съм доволен, за твоите не ми пука. Ако искаш си ползвай кюмюр, ако искаш си сложи ядрена бомба в хола. Само не ме занимавай.

ЕФЕКТИВНО?? Да преобразуваш електрическата енергия в ТОПЛИННА, или да получаваш директно от СЛЪНЦЕТО ТОПЛА ВОДА?! Трябва да си пълен ИДИОТ за да правиш първото!!

Ти като си толкова умен, защо си беден? Копай кюмюр там и си живей в каменната ера.

Ех Иво, ех Некитов, ех г-н Редактор. Едно е да искаш, второ е да можеш, трето и четвърто е да го направиш - имам предвид да си журналист, който да стои на страната на истината. Ако разчитахме на хора като теб, все още щяхме да се двоумим дали да направим няколко крачи по-надалече от удобната и поопушена от от огъня пещера. Или ако не искаш да се връщаме чак толкова назад във времето, ти все още щеше да набираш статийката си на пишуща машина. Но така де, за ефективността на фотоволтаиците ставаше дума. Дали се ефективни - ами всъщност са доста ефективни и с всяка изминала година стават все по-ефективни, ако погледнеш как се е увеличила производителността на единица площ за последните пет години ще си отговориш сам на въпроса. И само за да съм по-ясен не отричам, че ако не се беше случила промишлената революция, задвижвана от фосилни източници на енергия, щяхме да имаме съвременния си начин на живот, но е време да ПРОДЪЛЖИМ напред. Да оставим въглищата и нефта във вековете на които принадлежат, а ние да направим света, който споделяме едно по-чисто място и да го върнем към позагубената му красота. И не се притеснявай за неефективните батерии, може да не е днес или утре или след една година, но ти обещавам, че ни очаква пробив и в тази област. Все пак въпреки усилията на хора като теб сме направили онези крачки, отдалечили ни от пещерата. П.С. А да, много обичам и осем цилиндровите двигатели в американските автомобили, но съм готов да се откажа и от тях, просто изживяха живота си - прекрасен, шумен и на висока скорост живот, но е време да бъдат заменени с електродвигатели и градовете ни да станат по-тихи и по-чисти.

Как да си избирам енергия от кого да ползвам, след като принудително са ми начислили във фактурата за електрическа енергия "зелена" компонента? Нищо пазарно няма в тази работа. А статията тук ни казва само колко сме зле и колко малка е частта с желанието на потребителя от цялата тази принудителна търговия.

Не си си задавал този въпрос сериозно. Иначе щеше да знаеш отговорът. На пазара има много търговци ан електроенергия. Предлагат различни цени и условия. Купувай от тях и няма да плащаш зелена, кафява или черно/бяла енергия.

Kolko miliarda neustoiki plashtame na godina za otrovite koito bylvame? Do koga shte gorim prust v TECovete, Ne ostana vyzduh i voda za decata ni v Bulgaristan ne spira umishlenata politika sreshto zelenata energia

някой да каже истината за тъпите фотоволтаици!

Аз като казвам истината за тъпата АЕЦ Белене - че тока от нея ще струва десет пъти повече от тока на АЕЦ Козлодуй, чува ли ме някой?

ще е по евтин от тока от всичко останало.

В САЩ 1% от ел.енергията идва от слънчеви панели. У нас - 15%. Тва защото сме: 1 по-напреднали? 2 по-умни? 3 накацани от алчни депутати собственници на ВЕЙ?

Какво общо имаме със САЩ? Произвеждаме ядрено гориво, добиваме петрол и природен газ, имаме техните реки?

Ефективност има от фотоволтаиците ако хванете слънчев сезон и монтирате няколко панела които да хранят няколко майнера с як хеш рейт и да копате криптовалути , едва тогава ще може да коментираме някаква сериозна ефективност и бърза възвръщаемост на инвестицията. Копане трябва , всичко останало е бош лаф.

Да, екологични били, но направата им изисквала пак енергия и замърсяване. Ами тогава не носете гащи, обувки и не се хранете - зад всичко стои производство и енергия, газове и замърсяване! Не виждате ли огромната МАНИПУЛАЦИЯ ? Ако всички преминем на собствено производство на енергия по този начин, ще фалират любимите ни дружества, съответно няма да е необходим и Комитет за надзор и т.н. по веригата! Все едно както ви призовават, че пушенето било вредно за здравето ви, но тихичко продължават да бълват милиарди кашони с отровата, уж загрижени за вас! Това е истината и всеки я знае. Но какво от това? И все пак, минете на соларни панели, вижте дори гръцките селяни веднага след границата си имат на покрива такава джаджа.

Освен това за затоплянето най-много допринасяло животновъдството, така че и месо не трябва да ядем.

Всички знаят че фотоволтаиците не стават за нищи и са просто една далавера!

Има и някои, които не знаят. Заровили са няколко милиарда само в България.

Соларки, веита-бе ,облачно -мъглива и вятърничава работа.

Ако си крадна едно панелче и ..лятото ще ми излезе много ефективно.

И инвертор тр да откраднеш

За по-малко от 40 не си заслужава.

Това Богомил Манчев ли го е писал или Ковачки? Новите фотоволтаици са толкова ефикасни, че вече няма нужда от държавно субсидиране, а инвестицията е пет пъти по-малка отколкото в ядрена централа

Мдааа, след 300 години, може и да станат върха на нАучно-техническия прогрес, но смрадта от тяхното производство, още хилядолетия ще се носи около кълбето, както междувпрочем и смърдоляка и живака от бившите енергоспестителни лампи, ония първите - луминесцентните.

Да си чул за мен? Ще живея 3 000 години.

Защо тогава не се откажете от субсидирането и не продавате тока си на свободния пазар.

Написал съм НОВИ, неграмотнико. За новите фотоволтаици в Германия няма субсидии и са на свободния пазар, а в България не може да се случи, защото тъпото правителство не разрешава присъединяването на нови мощности към НЕК.

Аре стига глупости!! Един панел около 1м2 сигурно има толкова стъкло в него колкото 5-10 бутилки от кола. Другото са високо ефективни процеси и яко роботизиран процес!!! Всичко ероботизирано!! Та значи кое е по екологично? Да изпиеш 100бутилки кола или да сложиш 10-15панела работещи поне 25години???

Кво стъкло те гони бре? Човек трябва да е малоумен, за да си мисли, че панела е стъклен или никога да не е виждал панел на живо.

Chefo77

А защо не и двете - хем да е малоумен, хем да не е виждал панел наживо? :)

Е как какво?? Икономиста така разправя :) стъкло алуминии алабала му били скъпи и трудни за изработка.

" Погледнато от друг аспект, ако един фотоволтаик произведе единица енергия, за самото му производство са необходими няколко хиляди или десетки хиляди единици. Само за производството на алуминия в него се изразходват умопомрачителни количества електрическа енергия, просто това е начинът за добиване на този полезен лек метал: електролиза." Та колко алуминий има в един панел че чак да е умопомрачителното количеството ел. енергия за неговото получаване. И това с хилядите че и чак десето-хилядните единици енергия, е еднo голямo изхвърляне.

На фотоволтаиците мястот им е на първо място по покривите. 40 процента от покривите са подходящо завъртени. Ама ще се вдигне цената на жилищата, а тя и сега е непосилна та ще трябва мутростроителите на калпавата демокрация да си намалят печалбите от строежи, а те гонят половината от цената.

Докато има газ и пртрол ще има сеири, далавери и кражби свеита, без които може, но краденето там е велико. После като свърши петрола руснаците и американците ще ви припомнят за термоядрения синтез и овладяната там огромна енергия. За такива като нас алчни и без акъл, крадливи, заядливи пак няма да дойдат добри времена, защото държава се гради с общи усилия, с идеал, с ценносто, с пот и труд, а не с мутренски проекти.

Ефективни са всички дейности у нас за мутрите, които представляват десния модел за управление - кажи го крдене и ограбване. За народа хурка, все по-голяма хурка и след 2-3 години ще видите, че царят е гол, а БГ няма никаква, ама никаква икономика. Много е лесно на една кръгла нула да добавиш 3.5 процента растеж(от нула) - пак остава нула, но получаваш ръкоплескания. По-добре да внасяме ток, че поне знаем действително каква е цената и истината.

Левия модел на няколко пъти ни управлява, не сме го запомнили с нещо хубаво, освен с това че един долар удари 5 000лв и с това че с една пенсия можеше да си купиш 10 хляба.

Левия модел построи 6 ядрени блока, ПАВЕЦ Чеира, Белмекен-Сестримо, всичките големи ВЕЦ, ТЕЦ и т.н. България беше енергиен колос, защото в плановата икономика енергетиката, стоманата, медта, селското стопанство и т.н. са базова основа за икономиката на държавата. Дойде демокрацията - 3 правителства правиха Цанков камък и се оказа страшно скъп. Работи, но трудно ще се изплати. Всичките други вецове дето се настроиха са по готовите язовирни стени от социализма. Другото велико са мутренските ветро и соларни паркове, които ще фалират и НЕК и държавата. Трети мандат на ГЕРБ имаме затъване на НЕК. Още колко мандата трябва за оправия?

сегашните ти западни съюзници отказаха 1.5 милиарда долара заем на Виденов, защото той отказа да им разпродаде индустрия за 100 и нагоре милиарда за примерно 3-4 милиарда долара. Костов и преди него СОфиянски не отказаха. Така днес сме икономическото джудже-чудо в ЕС. Без икономика и без индустрия сме няка си живи, че и на макарона френски наклона определяме.

При социализма всички видове енергетиха се развиваха у нас успешно и изгодно. При демокрацията пада такова крадене, че в скоро време за да се спаси държавата и НЕК от фалит ще трябва да внасяме електроенергия, която ще е по-евтина от мутренските веита на яловата крадлива мутренска власт.

Аз лично бих препоръчал да се строят минивецове у нас, защото няма нужда от огромни инвестиции като в Цанков камък, а и нямаме много големи реки. Реално сериозните водни строежи са ни от социализма и демокрацията само слага на готово вецовете. То демокрацията у нас повече от крадене не може. Специално за фотоволтаиците - то си е мутрашка работа и пред вид високата цена за у мутристанската ни боколандия направо е непоносима технология.

Ти да не си социален инженер?

Строят се веита с проекти, а не с акъл и икономическа обосновка. Важно е да се усвоят едни пари, а гламавия народ ще плаща с години докато умре работейки или докато избяга гладен в чужбина. Енергетиката не е за всяка глава работа, защото се иска планиране, визия, обосновки, баланси, резерви, прогнози.... Ти да си чул един поне да има в герб дето ги владее тези неща?

Дори да е ефективна една работа като дойде в Боковия Мутристан и я налапат мутрите тя започва тая работа да тежи на врата на народа, а шепа хитреци да живеят като царе. С постепенното покачване цената на тока и с изчерпването на изкопаемите горива ще става все по-актуална енергията на фотоволтаиците, но все пак е въпрос на време да се овладее ядрения синтз. Там е бъдещето.

Коментари - Ефективни ли са фотоволтаиците | Днес.dir.bg

Ефективни ли са фотоволтаиците

Фотоволтаиците през последните години стават все по-достъпни и ефективни. Доколко, обаче, производството на електроенергия с тях е ефективно?

Обратно в новината

Коментари - Ефективни ли са фотоволтаиците | Днес.dir.bg

Коментари

Прекалено скъпи са за да са на далавера за самозадоволяващ се.

В България фотовотаиците са свързани с рушвети. В Щатите Тръмп и неговите приятели имат по-голяма далавера от въглищата. Така че нито едната от двете държави не е показател за нищо. Сметка от слънчевата енергия има, но не в държави като тези двете.

Колко и да си прост, може лесно да си сметнеш, че с тея цени ще си върнеш инвестицията най-малко след 5 години, а дотогава ще си сменил поне един път батерии и панелите ще плачат и те за смяна. Единственото решение е субсидия и продаваш тока на десеторна цена, но условието е да си политик.

Онова, което е ефективно и по-добро не се нуждае от субсидия и задължение за копуване.

Това е поръчкова статия на путлер. Поредния му опит да разбие ЕС и НАТО. Само че вече не е познал.

с 460 лева минимална колко волтаици могат да се закупят?

Кой е казал четива е бизнес за беднюги ?! Стой си в блатото и носи кюмюр в зимата и си мечтай Пичин да те направи шеф на АЕЦ Ха Ха ;)

Тази статия трябваше да се пусне между Нова Година и края на януари преди 8 месеца. При спрели ТЕЦ-ве, както искат някои дървени зелени глави. Та така - спират 3 400 МВ през януари и остава Козлодуй с неговите 2000 МВ. След едно хубаво мръзнене след жесток режим на тока, може би на някои зелени кратуни сигурно ще им дойдат по други мисли относно зелената енергия, Тец-овете и АЕЦ-а. Ако някой от тук пишещите е живял през зимите на 84-та, 85-та и 86-та, по време на режима на ток в БГ-то, моля да напише тук два три реда за охлаждане на зелените кратуни...

Помня ги тези времена защото като спреше тока правехме деца докато се топлехме в леглата .Помня и една криза когато обледеняването на проводниците почти срина енергосистемата .По-късно на една поляна под Сливен се появи истинска планина от потрошени стълбове

Да, много са ефективни за ограбването на народа от шепа тарикати.

Тук дращят хора нямащи никакъв опит в тази област. Прочетете какво съм писал по-долу. Числата са грубата стойност на инвестицията която съм направил, само елементите на инсталацията и транспортните разходи до мене. Изграждането, оперативните разходи и обслужването правя сам, затова не съм ги калкулирал в сметката. За три години, до сега съм 10800 лв назад. Ако имаше техническа възможност щях да се вържа към ел. мрежата. Имам слънчеви панели даващи около 3 киловата мощност. Около обяд когато се заредят батериите / за да не товаря акумулаторите/ включвам водните помпи. Енергията от батериите ми стига за осветление, битови нужди, и за фермата. Изразходвам около 25% от капацитета на батериите. Тази зима тази енергия няма да ми стига, затова трябва да монтирам и ветрогенератор. Инвестицията ще е 8 батерии х 720 = 5720 лв. , генератора и инвертора ги имам. За да си облекча живота, догодина ще купя соларна водна помпа и четири панела за захранването и за около 3000 лв. След две години ще трябва да подменя първите батерии, защото те имат живот около 1500 цикъла зяряд/разряд. При тези условия около десетата година ще съм /надявам се/ 0=0. После ще трябва да подменям панелите. Възобновяемите енергийни източници са голяма измама. От тях има смисъл ако нямаш друга възможност.

Преди около 10г. мислех да започвам бизнес с панели. Никога не ми е идвало наум инвестициите да са за моя сметка - последната просто не излиза. Въпреки падащите цени на елементите от Китай не се получаваше. Мислех схеми инвестицията да е за сметка на крайния клиент и да продавам само услуга. Но май е по-добре, че не се хванах. Успех с ветрогенератора, там е по-добре малко.

Много боза в тази статия. Аз едно ще ви кажа ако видите фотоволтаици в Гърция на плажа и в България на нивата става дума само за едно кражба на фондове. Причината е проста. Фотоволтаиците са пролупроводници не работят ефективно при високи температури и прахоляк. Тези две условия са изпълними само в космоса. Там температурата е -60. Нама чайки да ги осират няма и прахоляк от нивите и плажа. Останалото е бля-бля.

Предлагам на любителите на соларната и вятърната енергия хууубавичко да разгледат таблицата от линка. Дали Путин я е манипулирал тази таблица, а? Тия фотоволтици вече 30 години се развиват и дават 40 пъти по-малко от въглищата и 25 пъти по-малко от ядрената в Щатите.

Ами не. Манипулирана е от частният бизнес и Тръмп които вече се чудят каква простотия да измислят че да възобновят добива на въглища.

Поредните платени лъжи от "екологичните"компании собственици на ТЕЦ и АЕЦ.Модерните слънчеви централи отдавна не са от фотоволтаици,ВЕИ-тата в САЩ никога не са били субсидирани по никакъв начин дори с по-висока цена на тока,ВЕИ-тата създават много работни места и то много по-устойчиви от които и да било други централи и по отношение на земната площ,която заемат-ами да не би да са свършили пустините на земята?Не напротив разширяват се,така,че ВИЕ-тата нямат алтернатива и все повече ще четем и слушаме предсмъртните викове на традиционните въглощно-газови централи!

Ако, имаше полза от фотоволтаиците , държавата щеше да ги забрани със супер закон.За нас най полезното е ВЕЦ + Козлодуй.Останалото е плява за нас и печалба за Ковачки и сие! Въгледобива-продължава и се изнася, напредналите произвеждат от него маргарин,масла и др. работи.Но-о-о-о,няма да гепят,като за световното и това не им отърва!

След само 10 години научните постижения ,ще са необясними с прост език ,за обикновения човек.Естествено тогава манипулациите ще са ужасни! Но,засега можем да кажем само,че ядрената енергия няма алтернатива след изобретяването на бързите реактори работещи и с отпадъка на една ядрена централа,без той да бъде погребван и да трови земята с радиация стотици години. Така,че ядрената енергия няма алтернатива ,освен ако не се случи пробив в разработките за термоядрен синтез и токамаците станат реални реактори на необикновено огромна мощност. Това с панели и ветрогенератори,дори и с язовирни централи си е пълен блъф ,за което много политици ще си платят за в бъдеще за измамата наречена -зелена енергия!

не си много прав,мой човек (между дрдин чернобил ни стига....угото имаш ли представа за цената на горивото, пък и след 20на години) Е

Цивилизационен избор - дали да сме от тези, които живеят с кюмюр и ядрени отпадъци, или от другите. Уран-235 (235U) е изотоп на урана. Той е единственото атомно гориво, което се среща на Земята в естествен вид. Период на полуразпадане 700 милиона години.

Германците два дни не плащаха ток поради свръх производство на електричество от ВИЕ ?

Пожелавам им на германците денонощно да ги пече слънце и 365 дни в годината да ги брули вятър!

Няма такова нещо. Не заблуждавай хората. Плащам за всеки един ден ползвана енергия. Може на нещо предизборно да си попаднал

Португалия 3 дни ползваше само ВИЕ поради свръх производство? Стотици тонове вредни газове от традиционните централи ме бяха изхвърлени в атмосферата

Фотоволтаиците са космическа технология. Имат ги и САЩ, имат ги и Русия, изобщо има ги всяка общо взето космическа държава която има най-малкото сателити както и космически кораби. Най-лошото за тях е че все още са много скъпи. Те са като електрическите коли. Уж екологични, ама не чак толкова. И много скъпи. Иска ни се да ги имаме, ама не можем винаги. В момента има тенденция към поевтиняване, но то е много бавно. Разработват се нови и нови материали за фотоволтаици. По-евтини и по-екологични. Проучва се и естествения хлорофил на растенията който е много по-ефективен и разбира се напълно екологичен. Правят се опити за изкуствена фотосинтеза (което е различно). И така. Дано някой ден успеем да измислим нещо по-добро. А предложението за затопляне на вода директно от слънцето е добро. Евтино е, и същевременно напълно екологично. И се използва отдавна, макар също не толкова много колкото ни се иска.

СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ да се акумолира от ВОДНИ ПАНЕЛИ и да се употребява като ТОПЛА ВОДА през цялото денонощие, отколкото да де произвжда ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ която не само няма възможност да се акумолира , но и не може да се ползва през тъмната част на деня! НАЙ ГОЛЯМ РАЗХОД НА ЕНЕРГИЯ ОТИВА ЗА НАГРЯВАНЕТО НА ВОДАТА, КОЯТО ПОЛЗВАМЕ. ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ДА ПОЛУЧАВАМЕ ЕЛЕКТРИЧИСТВО КОЕТОВ ПОСЛЕДСТВИЕ ДА ПРЕОБРАЗУВАМЕ В ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ?? Загубите в това преобразуване на единият вид енергия в друг са огромни! СПРЕТЕ С ТЕЗИ ФОТОВОЛТАИЦИ !! НАСОЧЕТЕ ВНИМАНИЕТО КЪМ СЛЪНЧЕВИТЕ КОЛЕКТОРИ!!

Алтернативните енерго източници са много далеч от момента в който напълно ще заместят традиционните такива. С настоящите технологии това е по-скоро в рамките на научната фантастика отколкото близка реалност. Тяхното оцеляване се крепи единствено на държавни субсидии. Не случайно един от най-големите производители на волтаици в света германската Соларен Свят фалира пред няколко месеца, а в Дания бе прекъснат проект за построяване на 5 ферми за вятърни турбини защото това щяло да доведе до такова поскъпване на тока, че се очаквало социално недоволство, а продажбите на Тесла са просто смешни. От 2006 до 2012 средната цена на тока в Европа е нараснала с 43% (без България) именно заради алт. енерго източници. Скоро кораби, самолети, тежки машини, машиностроене, и една камара други отрасли няма да преминат на алтернативки. Иначе това ще доведе до такова драстично покачване на цената на тока, че би означавало политическо самоубийство за която и да е партия. По-скоро очаквам някакъв катаклизъм и измиране на една голяма част от населението което да мотивира тяхното повсеместно прилагане. А до тогава, ще си дишаме мизерия.

Тази статия напълно с конспираторското и необективно обществено мнение на голямата част от хората в България... Колко енергия била нужна да се произведе един фотоволтаик? Не знам, но същевременно, за да изкопаеш въглища, да ги сортираш и после доставиш до някой ТЕЦ е също доста енергоемък процес. В случая използваният източник на енергия при "производсвтото" на въглища е някакво течно гориво и ел. енергия. Специално за течните горива изобщо не знам дали някой е правил сметката, колко енергия се изразходва при производството им. Следващият "лесен" източник на енергия бил атомът.. че то урана и той се копае от земята, обогатява се и чак след това става за гориво за АЕЦ... Този целия процес надали става с баене. Наскоро (няколко месеца, може би почти година) Германия обяви, че вече е прекрачила прага при който ако спре алтернативните източници на енергия, ще изпита недостиг. В Холандия всички влакове се движат на енергия от алтернативни източници. Бъдещето не е на един или друг изтчоник на енергия, а на комбинирането на много такива. Познавам хора живеещи доста насевер спрямо България. С помоща на фотоволтаици и обикновени соларни панели, зимата им се налага да преминават на нормален ток, за не повече от месец.

Да за добив на горива се изисква енергия но само помисли от къде идва тя и дали те могат да дават достатъчно така че добива им и производството на енергия за други нужди да се самоподържа. Сага помисли добива на енергия от ВЕИ дали може да се самоподържа.

Първо хора мислете като четете. Ако това което прочетете ви съвпада с разбиранията това е вашата истина.Фотоволтаика ако го дадеш на маймуна за нея няма стойност. Умен инженер ще спечели от енергията му. Има си предимства и недостатъци. Даспрем да правим глупости а да мислим викам аз

Незнам колко са ефективни,но от два месеца имам 18 панела и са върнали електромера с близо 800 кw. назад. При условие, че ползвам повече ел.енергия от преди. Правете си изводите сами.

А колко години и колко пари ще плаща данъкоплатеца за твоите панелчета.

НО АКО СИ НАПРАВИШ СМЕТКАТА Е ПО ДОБРЕ ДА СИ СЪС СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ ЗА ТОПЛА ВОДА КОЯТО АКУМОЛИРА СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ , ОТКОЛКОТО С НЯКАКВИ ВОЛТАИЦИ КОИТО СА НИЩО ПОВЕЧЕ ОСВЕН ЕДНА СИСТЕМА РАБОТЕЩА КАТО СВЕТОФАРНА УРЕДБА ПРЕЗ ДЕНЯ И НОЩА и която не може да се акумолира. Всъшност идеята за ФОТОВОЛТАИЦИТЕ дойде от една бивша КОМСОМОЛСКА СЕКРЕТАРКА ,която покани АФРОАЗИТЦИТЕ в страната си , а после ги натресе като "наши" съграждани! От простотиите на МЕРКЕЛ не се е получило нищо умно и смеслено!

800 кW, какво? КW е единица мярка за мощност, а електромерите отчитат консумирана енергия, обикновено измервана в киловати за час. Ако бъркаш двете и икономията ти от 18 колектора е 800 кWh, трябва да уточниш и периода през който е акумулирана. Ако е за месец, аман ти и икономията, дето я правиш с 18 панела. Само от поддръжката им ще се овътриш, камо ли да им избиеш парите.

ура, спестил си около 130 лева. Почти единия панел. Остават ти още 17 и ще си на нула. Дано до тогава батериите не са ти вече за смяна, които незнайно защо не сме включили в първата сметка....

Мнооого тъпа и плитка статия на плиткоумен американски тъпан ар......според мен фотоволтаиците са много ефективни когато хората се откачат от електрическата мафия....а не да се използват от същата тая мафия да дерат кожи.

КАПЪТ, имам фотоволтарична инсталация: 9 слънчеви панела х 300 лв = 2700, 12 акумулатора х 600 лв =7200, Инвертор, контролер и др. 8000, на третата година купих нов инвертор 6000 лв. До тук 23000 лв. Ако бях включен в ел. мрежата щях да плащам около 300 лвмесечно , т.е. 300 х 36 = 10800 лв. До тук съм назад с 12200 лв.

Моите са ефективни и съм доволен, за твоите не ми пука. Ако искаш си ползвай кюмюр, ако искаш си сложи ядрена бомба в хола. Само не ме занимавай.

ЕФЕКТИВНО?? Да преобразуваш електрическата енергия в ТОПЛИННА, или да получаваш директно от СЛЪНЦЕТО ТОПЛА ВОДА?! Трябва да си пълен ИДИОТ за да правиш първото!!

Ти като си толкова умен, защо си беден? Копай кюмюр там и си живей в каменната ера.

Ех Иво, ех Некитов, ех г-н Редактор. Едно е да искаш, второ е да можеш, трето и четвърто е да го направиш - имам предвид да си журналист, който да стои на страната на истината. Ако разчитахме на хора като теб, все още щяхме да се двоумим дали да направим няколко крачи по-надалече от удобната и поопушена от от огъня пещера. Или ако не искаш да се връщаме чак толкова назад във времето, ти все още щеше да набираш статийката си на пишуща машина. Но така де, за ефективността на фотоволтаиците ставаше дума. Дали се ефективни - ами всъщност са доста ефективни и с всяка изминала година стават все по-ефективни, ако погледнеш как се е увеличила производителността на единица площ за последните пет години ще си отговориш сам на въпроса. И само за да съм по-ясен не отричам, че ако не се беше случила промишлената революция, задвижвана от фосилни източници на енергия, щяхме да имаме съвременния си начин на живот, но е време да ПРОДЪЛЖИМ напред. Да оставим въглищата и нефта във вековете на които принадлежат, а ние да направим света, който споделяме едно по-чисто място и да го върнем към позагубената му красота. И не се притеснявай за неефективните батерии, може да не е днес или утре или след една година, но ти обещавам, че ни очаква пробив и в тази област. Все пак въпреки усилията на хора като теб сме направили онези крачки, отдалечили ни от пещерата. П.С. А да, много обичам и осем цилиндровите двигатели в американските автомобили, но съм готов да се откажа и от тях, просто изживяха живота си - прекрасен, шумен и на висока скорост живот, но е време да бъдат заменени с електродвигатели и градовете ни да станат по-тихи и по-чисти.

Как да си избирам енергия от кого да ползвам, след като принудително са ми начислили във фактурата за електрическа енергия "зелена" компонента? Нищо пазарно няма в тази работа. А статията тук ни казва само колко сме зле и колко малка е частта с желанието на потребителя от цялата тази принудителна търговия.

Не си си задавал този въпрос сериозно. Иначе щеше да знаеш отговорът. На пазара има много търговци ан електроенергия. Предлагат различни цени и условия. Купувай от тях и няма да плащаш зелена, кафява или черно/бяла енергия.

Kolko miliarda neustoiki plashtame na godina za otrovite koito bylvame? Do koga shte gorim prust v TECovete, Ne ostana vyzduh i voda za decata ni v Bulgaristan ne spira umishlenata politika sreshto zelenata energia

някой да каже истината за тъпите фотоволтаици!

Аз като казвам истината за тъпата АЕЦ Белене - че тока от нея ще струва десет пъти повече от тока на АЕЦ Козлодуй, чува ли ме някой?

ще е по евтин от тока от всичко останало.

В САЩ 1% от ел.енергията идва от слънчеви панели. У нас - 15%. Тва защото сме: 1 по-напреднали? 2 по-умни? 3 накацани от алчни депутати собственници на ВЕЙ?

Какво общо имаме със САЩ? Произвеждаме ядрено гориво, добиваме петрол и природен газ, имаме техните реки?

Ефективност има от фотоволтаиците ако хванете слънчев сезон и монтирате няколко панела които да хранят няколко майнера с як хеш рейт и да копате криптовалути , едва тогава ще може да коментираме някаква сериозна ефективност и бърза възвръщаемост на инвестицията. Копане трябва , всичко останало е бош лаф.

Да, екологични били, но направата им изисквала пак енергия и замърсяване. Ами тогава не носете гащи, обувки и не се хранете - зад всичко стои производство и енергия, газове и замърсяване! Не виждате ли огромната МАНИПУЛАЦИЯ ? Ако всички преминем на собствено производство на енергия по този начин, ще фалират любимите ни дружества, съответно няма да е необходим и Комитет за надзор и т.н. по веригата! Все едно както ви призовават, че пушенето било вредно за здравето ви, но тихичко продължават да бълват милиарди кашони с отровата, уж загрижени за вас! Това е истината и всеки я знае. Но какво от това? И все пак, минете на соларни панели, вижте дори гръцките селяни веднага след границата си имат на покрива такава джаджа.

Освен това за затоплянето най-много допринасяло животновъдството, така че и месо не трябва да ядем.

Всички знаят че фотоволтаиците не стават за нищи и са просто една далавера!

Има и някои, които не знаят. Заровили са няколко милиарда само в България.

Соларки, веита-бе ,облачно -мъглива и вятърничава работа.

Ако си крадна едно панелче и ..лятото ще ми излезе много ефективно.

И инвертор тр да откраднеш

За по-малко от 40 не си заслужава.

Това Богомил Манчев ли го е писал или Ковачки? Новите фотоволтаици са толкова ефикасни, че вече няма нужда от държавно субсидиране, а инвестицията е пет пъти по-малка отколкото в ядрена централа

Мдааа, след 300 години, може и да станат върха на нАучно-техническия прогрес, но смрадта от тяхното производство, още хилядолетия ще се носи около кълбето, както междувпрочем и смърдоляка и живака от бившите енергоспестителни лампи, ония първите - луминесцентните.

Да си чул за мен? Ще живея 3 000 години.

Защо тогава не се откажете от субсидирането и не продавате тока си на свободния пазар.

Написал съм НОВИ, неграмотнико. За новите фотоволтаици в Германия няма субсидии и са на свободния пазар, а в България не може да се случи, защото тъпото правителство не разрешава присъединяването на нови мощности към НЕК.

Аре стига глупости!! Един панел около 1м2 сигурно има толкова стъкло в него колкото 5-10 бутилки от кола. Другото са високо ефективни процеси и яко роботизиран процес!!! Всичко ероботизирано!! Та значи кое е по екологично? Да изпиеш 100бутилки кола или да сложиш 10-15панела работещи поне 25години???

Кво стъкло те гони бре? Човек трябва да е малоумен, за да си мисли, че панела е стъклен или никога да не е виждал панел на живо.

Chefo77

А защо не и двете - хем да е малоумен, хем да не е виждал панел наживо? :)

Е как какво?? Икономиста така разправя :) стъкло алуминии алабала му били скъпи и трудни за изработка.

" Погледнато от друг аспект, ако един фотоволтаик произведе единица енергия, за самото му производство са необходими няколко хиляди или десетки хиляди единици. Само за производството на алуминия в него се изразходват умопомрачителни количества електрическа енергия, просто това е начинът за добиване на този полезен лек метал: електролиза." Та колко алуминий има в един панел че чак да е умопомрачителното количеството ел. енергия за неговото получаване. И това с хилядите че и чак десето-хилядните единици енергия, е еднo голямo изхвърляне.

На фотоволтаиците мястот им е на първо място по покривите. 40 процента от покривите са подходящо завъртени. Ама ще се вдигне цената на жилищата, а тя и сега е непосилна та ще трябва мутростроителите на калпавата демокрация да си намалят печалбите от строежи, а те гонят половината от цената.

Докато има газ и пртрол ще има сеири, далавери и кражби свеита, без които може, но краденето там е велико. После като свърши петрола руснаците и американците ще ви припомнят за термоядрения синтез и овладяната там огромна енергия. За такива като нас алчни и без акъл, крадливи, заядливи пак няма да дойдат добри времена, защото държава се гради с общи усилия, с идеал, с ценносто, с пот и труд, а не с мутренски проекти.

Ефективни са всички дейности у нас за мутрите, които представляват десния модел за управление - кажи го крдене и ограбване. За народа хурка, все по-голяма хурка и след 2-3 години ще видите, че царят е гол, а БГ няма никаква, ама никаква икономика. Много е лесно на една кръгла нула да добавиш 3.5 процента растеж(от нула) - пак остава нула, но получаваш ръкоплескания. По-добре да внасяме ток, че поне знаем действително каква е цената и истината.

Левия модел на няколко пъти ни управлява, не сме го запомнили с нещо хубаво, освен с това че един долар удари 5 000лв и с това че с една пенсия можеше да си купиш 10 хляба.

Левия модел построи 6 ядрени блока, ПАВЕЦ Чеира, Белмекен-Сестримо, всичките големи ВЕЦ, ТЕЦ и т.н. България беше енергиен колос, защото в плановата икономика енергетиката, стоманата, медта, селското стопанство и т.н. са базова основа за икономиката на държавата. Дойде демокрацията - 3 правителства правиха Цанков камък и се оказа страшно скъп. Работи, но трудно ще се изплати. Всичките други вецове дето се настроиха са по готовите язовирни стени от социализма. Другото велико са мутренските ветро и соларни паркове, които ще фалират и НЕК и държавата. Трети мандат на ГЕРБ имаме затъване на НЕК. Още колко мандата трябва за оправия?

сегашните ти западни съюзници отказаха 1.5 милиарда долара заем на Виденов, защото той отказа да им разпродаде индустрия за 100 и нагоре милиарда за примерно 3-4 милиарда долара. Костов и преди него СОфиянски не отказаха. Така днес сме икономическото джудже-чудо в ЕС. Без икономика и без индустрия сме няка си живи, че и на макарона френски наклона определяме.

При социализма всички видове енергетиха се развиваха у нас успешно и изгодно. При демокрацията пада такова крадене, че в скоро време за да се спаси държавата и НЕК от фалит ще трябва да внасяме електроенергия, която ще е по-евтина от мутренските веита на яловата крадлива мутренска власт.

Аз лично бих препоръчал да се строят минивецове у нас, защото няма нужда от огромни инвестиции като в Цанков камък, а и нямаме много големи реки. Реално сериозните водни строежи са ни от социализма и демокрацията само слага на готово вецовете. То демокрацията у нас повече от крадене не може. Специално за фотоволтаиците - то си е мутрашка работа и пред вид високата цена за у мутристанската ни боколандия направо е непоносима технология.

Ти да не си социален инженер?

Строят се веита с проекти, а не с акъл и икономическа обосновка. Важно е да се усвоят едни пари, а гламавия народ ще плаща с години докато умре работейки или докато избяга гладен в чужбина. Енергетиката не е за всяка глава работа, защото се иска планиране, визия, обосновки, баланси, резерви, прогнози.... Ти да си чул един поне да има в герб дето ги владее тези неща?

Дори да е ефективна една работа като дойде в Боковия Мутристан и я налапат мутрите тя започва тая работа да тежи на врата на народа, а шепа хитреци да живеят като царе. С постепенното покачване цената на тока и с изчерпването на изкопаемите горива ще става все по-актуална енергията на фотоволтаиците, но все пак е въпрос на време да се овладее ядрения синтз. Там е бъдещето.