Коментари - Плевнелиев иска нов въпрос за референдума за АЕЦ”Белене” | Днес.dir.bg

Плевнелиев иска нов въпрос за референдума за АЕЦ”Белене”

Както е формулиран в момента въпросът, който ще бъде подложен на референдума, свързан с АЕЦ "Белене", е некоректен и трябва да бъде преформулиран, смята президентът Росен Плевнелиев. БСП ни зададе противоконституционен въпрос, но ще го подкрепим, коментира премиерът Бойко Борисов.

Обратно в новината

Коментари - Плевнелиев иска нов въпрос за референдума за АЕЦ”Белене” | Днес.dir.bg

Коментари

ИСКАТЕ ЛИ РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ ДА ФИНАНСИРАТ БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ ПОД ФОРМАТА НА АТОМНИ, ГАЗОВИ, И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ПСЕВДОПРОЕКТИ С ЦЕЛ ИКОНОМИЧЕСКО И ПОЛИТИЧЕСКО ВЛИЯНИЕ?

Дискусията е безсмислена! След 2 години никъде по светът НЯМА да ИМА работещи атомни реактори! И това не е мое мнение или заключение!

сър

Тоя като иско друг въпрос да си организира подписка.

искам референдум за забрана на разбоиническата червена банда за сад и конфискация в полза на народа за всичко крадено от тях.

неистовия бес на комуноидните главатари е в резултат на това, че са получили тласти комисионни от кремалските си господари и ако не се строи "белене" ще трябва или да ги вращат или да прегарнат босилека като мафиот скя си главатар луканов.

щом комуноидите искат референдум тои да се проведе с вапроса:" да се забрани разбоиническата формация бкп-бсп-дс, да се осадят всички червени разбоиници крадци и да се отнеме краденото в полза на народа".

А защо не, ЦЯЛАТА УПРАВЛЯВАЩА ПАСМИНА?

То май имаше. Само че инвеститорите търсят не само възвръщаемост. Търсят и други такива едни нещица, като предвидимост, политическа сигурност и други разни. Точно нещата, които преди три години бяха прерязани от раз, щото си избрахме един, чиито решения се обуславят от това, в кой крачол ще си намери увисляка следващия път, когато си го потърси. А той, видно от многобройните му изяви, честичко си ровичка по джобовете. И как иначе - Премиер е все пак... често му се налага да взема решения. Белене, Бургас-Александруполис, Либия, БАН, бонусите, цигарите, здравните министри... По толкова много теми се изметна, и то многократно и във всевъзможни посоки, че за нищо не може да му се има доверие. Е кой е луд да рискува милиарди в среда, в която подобен мухльо вилнее и се върти не като фурнаджийска лопата, а като вентилатор?! Искаха да инвестират руснаци, германци, за малко се появиха даже и сърби и французи, че дори и американците от Уестингхауз се появиха за кратко, ама дори и те си дигнаха чукалата. Хората не са идиоти. Та се докарахме до некви, дето не можеш ги разбра братовчеди на Митал ли са или са от Факултето. Не че има голяма разлика... Откакто проектът бе възобновен през (ако не се лъжа) 2001, всичко си вървеше в срок и по план. На мухльото се падна честта да го завърши. Какво стана... всички можем да видим. Ама на някои Слънцето им свети прекалено силно, та не гледат към изхода на пещерата, в която са се натикали, а само следят сенките в дъното й. Какво интересно намират там, само те си знаят.

1chovek

Целия проблем е, че руснаците бяха предложили Белене за 4-5 милиарда лева, а сега изведнъж се оказва, че и 15 може да не стигнат. Ако не беше този, за съжаление независещ от нас-българите, фактор - изобщо нямаше да има нужда от референдуми и кандърми.

Kalin

В капана ни вкара този който спря проекта стига е прехвърлял гафовете си на други

rado_7_6@

Наскоро ми разказаха някаква лакърдия - имало някакъв ромеец, тикнат в пандиза и после освободен предсрочно за добро поведение, но не само това ами и помилван, за да може да се кандидатира за депутат. Но не споменаха конкретни имена и заинтересовани партии и лековато ми стои цялата тази история и не я вярвам :) Някой по-изпедепцан с по-достоверно инфо?

Това на Цветелин Кънчев намирисва. Дето с Евротaшakрома мина през БББ (не на ББ, а на Жорж Ганчев), Евротaшakлевицата на оня въздухар Лупи, панделата (където и трябваше да си остане) и накрая брадварят Марин го пусна, че да стане депутат с БСП в КБ. Подобно на ДРОМ, дето ги създаде маджарския мангал Джордж Сорос (вижте какво излиза на първо място като потърсите Отворено общество в Гуглето), та да си бъркат по отверстията с ГЕРБ с аристократичната подкрепа на цар Киро, който, както се оказа, е получил членската си карта в ГЕРБ лично от благата ръчица на банкянската тиква. Или пък като ЩИТ, които уж трябваше със Синята коалиция да си играйкат, ама синьото взе, че изквича на умряло, та се наложи да се плъзнат по олиото, та се спряха... познайте къде! Точно такааа... в Банкя! Мдааа... Ценна е комай абаносовата ръчица кога пуща бюлетинки... То затова толкоз години никой ромо-помазан така и не рачи да я извади от издънените ни джобове, зер това е била цената й... Ама... то и ми че изокамо некой ден и чини ми се ша фърчат кървища, ма де да видим... Щото Хегел е казал, че колкото пО се надува балонът, толкова по-лошо гърми накрая. А я да питаме в Мечка или Катуница колко, аджеба, е надут тоя балон...

rado_7_6@

Яко :) Само едно нещо - не е заяждане - когато са оформени нещата като абзаци се чете много по-лесно. Примерно това, ако не беше отговор към мен, нямаше да го прочета цялото. Тоест губиш читатели по този начин. Не сме на изпит по БЕЛ, просто отвреме-навреме - два ентера като стане прекалено много текста. Иначе тенкс за изчерпателното мнение!

mr.fago@

1. Писна ми по цял ден и цяла нощ политиците да ни занимават със своите ежби. И едните, и другите се опитват да ни правят на маймуни та дано позабравим мизерията, в която ни натикват с всеки изминал ден. 2. Не са прави онези, май от СДС, че референдумът е противоконституционен, защото въпросът бил от компетенцията на МС, а не на НС. Референдумът се свиква ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ, ОТ НАРОДА чрез въпросната подписка, а НС само проверява процедурно и оформя формално свикването на референдум. Че то иначе какво излиза? Че никога не може да има референдум, защото нито един оперативен управленски въпрос не е от компетенцията на НС, а на МС. А къде отива тогава негово величество суверенът? 3. Изобщо - всичко е шменти капели.

до аец,ало подписката е организирана от бсп не от герб. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

коку

Така е, но никой няма да повдигне въпрос за цена и кой ще я плаща, защото иначе всички ще гласуват против... Те не дават 1000лв да си оправят течовете по жилището и да го изолират, ще се навият да плащат 4000лв за централа, на която после ще плащат и тока... Да, 4000лв (плюс лихвите по 20 годишен заем) ще трябва да плати всеки от нас за строежа на тази централа...

В икономиката има точни сметки и най-вече приоритети. Първи приоритет е печалбата - тя е единствения източник за стандарта на населението. Печелившата икономика най-малко зависи от собствена АЕЦ . Неоспоримо доказателство есегашната цена на тока спрямо доходите на населението , която е в ПЪТИ по-скъпа от всички страни в Европа , въпреки лъжливата пропаганда за евтиния ток от АЕЦ Козлодуй вече с над 30 годишна експлоатация - пак сме най-бедната държава. Точната сметка се прави дали по-изгодно е производсвото или вноса на ел. енергия и се отчитат и фактори за разходи за съхраняване на радиационни отпадъци ,закриването на централа, опасност от аварии и т.н Най-вече бъдещето е на съвсем нови малки по мощност супер технологични и сигурни централи . Които в обозримо бъдеще ще са и по-евтини. ЯВно на много хора им е къса паметта за чдрената опасност - примери Чернобил , Фокушима и СЛЕДВАЩИТЕ АВАРИИ от старите АЕЦ.

сър

ООН подкрепи стремежа за строителство на АЕЦ заради екологичните стойности на тези енергийни обекти.Тук логиката е желязна. Кой им наби в кухите тикви на т.н. природозащитници,че са опасни?Опасни са за главочи като тях. Затова се шматкат безработни.

Въпросът, естествено, е неясен, но това е идеята. Ако беше формулиран строго логически, то наистина би бил прекалено сложен и само специалисти биха могли да отговорят. Но в зависимост от конкретната му формулировка това биха могли да бъдат само физици, финансисти, енергетици, инженери или квито там... и то поотделно. А нали трябва и бай Ставри от Къртипъня да може да си каже мнението. Е... ясно е, че основната причина за неяснотата е желанието на комунистите да накиснат банкянския боклук, с което ни избачкаха безплатен (или не чак толкова) театър, да ги гледаме сега как се надлъгват едни-други. Но това не е чак толкова лошо, защото сега въпросът е основно политически, а политиката е проста работа и тъдява сички я вдяваме до степен на корифейлък. Затова не се лъжете, че резултатите от референдума задължително трябва да имат някакъв директен конкретен резултат. Политическите решения на политиците, предизвикани от политическите отговори на политически въпрос от политически обременени запитвани са политика, мъглява точно толкова, колкото и всяка друга политика. И точно това е идеята - всички разбираме какъв въпрос ни се задава с тази неясна формулировка, макар че ако искаме да го формулираме точно, ще ни трябва цяла страница. А Станишката го е тикнал в един ред. Еми... странни са законите на човешкото общуване...

Аз съм за независима българска икономика, но нека първо тези "родолюбци" кажат на коя цицка бяха, когато се продадоха Нефтохима, ЕРП- тата, Българските авиолинии, съкрати се армията на броя на средно посетилите един футболен мач у нас и много други национални приоритети, от които държавата загуби десетки милиарди и суверинитета си. Сега вече крадеца излезна на сцената и вика - "ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА".

Въпросът следва да бъде: "Да се дострои ли АЕЦ Белене?"

Има ли закон за референдумите? Има! Събрани ли са подписи за провеждане на референдум, според този закон? Събрани са! Направена ли е проверка за истинноста на тези подписи? Направена е! В закона пише ли, как се провежда референдума и кой го финансира? Пише! Тогава нека ББ да не върти задника, а да си изпълни съвестно задълженията, защото колкото повече мърда, толкова повече му влиза! Българите разбрахме, че общо взето огнебореца е един празнодумец и това го показват последните изследвания за рейтинга му. Можеш да излъжеш един човек много пъти, можеш да излъжеш много хора няколко пъти, но не можеш вечно да лъжеш един цял народ!

Обаче може и да лъжеш много хора дълго време и точно това се случва.

Жоро, други са хората които през целия си съзнателен живот се опитват да лъжат народа.Ти от тях ли си, или си заблуден?

Малоумни изказвания на половин мъж като плевнелиев - всеки разумен човек иска АЕЦ Белене - енергийната независимост на България е от първостепенно значение ! Въпросът е АЕЦ Белене да се построина адекватна цена и да има държавно участие - а не да я постори цветелинка илид друг бойков любимец с откраднатите пари от нас данъкоплатците и цял живот да сме и роби ! Трябва да е държавна и България да има максимална полза от нея. Това им е задачата на киселите ни управляващи - не да се возят в бронирани коли и да харчат парите ни !

Хм... Много си окат, бе... Къде я видя тая половина?!

fildan

А ти искаш да не е "цветелинка" а те "путинка"? Е неразбрахте ли че русняците вече не са добре дошли тук в българия, те монополизират всичко... много лесно се говори без да се мисли... има некои да е малоумник

НЕ,НЕ!! НЕ БСП А НАРОДА ВИ ХЛОПНА КАПАНА. АМА КАТО СИ Т...П,НЕМА КЪК А ГО РАЗБЕРЕШ!

Този референдъм е опасен! Ето, например вие, не можете едно изречение да напишете, без правописни грешки, а ще давате мнение за ядрена централа?! Нонсенс!?

еи глухар- не е важно как се пише - а какво се пише... - нонсенс - но това с кухата си леика на раменете- не разбираш- сложно е всяко изречение за теб и твоя любим водач- съдържащо повече от един глагол... нонсенс... хора ... , не е ли време да махаме тъпите мутри от властта- завинаги и да не ги допукскаме никога вече във властта ... от тях - само мъки , неволи и страшна мизерия- то всички досега крадяха -ам тия се уляха ...

Чудя се как не омръзна на латерната с болни мозъци, именуващи се бсп да мислят, че са фактор, при положение, че е заложено на карта нещо, извън компетенциите им. Те навират казуса референдум, понеже е единственият, в който не са се осрали. Очевидно ще стане и това, но защо на наш гръб!?

Естествено, че БСП ще иска продължаване на строежа и то с ДЪРЖАВНО участие. Толкова е изкрадено, че ни е бедна фантазията. Въпроса е толкова демагогски и несериозен, че направо се чудя на подписалите референдума. Все едно да попитат народа "Искате ли да се возите на мерцедеси?" Е, какъв ще е отговора - ясно. А по нататък?!...

Във Франция !!!! където от ядрени електроцентрали се произвежда 78.8% от електричеството, контролните пакети от акциите са ДЪРЖАВНИ ! Електрисите дьо Франс (оператора) е държавна на 80% , Арева (компанията която строи ядрени реактори ) е държавна на 78.9% ...... Егати тъпите франки майна ! САМО на Винету не му е ясно за въпроса за референдума :)

Ама ние като по-умни търсим чужди инвеститори,ако може 80% да е чуждо - щото повече комисионни падат.

АБсолютно верни факти, но във Франция нямат бойко и цветелинка, която скоро ще стане собственик на НЕК и ще притежава и АЕЦ Белене и Козлодуй и какво ли още не ! Все пак изборите идват и герб ще си отидат - трябва да имат за зимата стотинки !

Въпросът трябва да бъде: Да продължим ли изграждането на АЕЦ Белене.

Браво!

аве аланкоолу...с де Ниро се снимаш пък все ривеш кат ощипана ученичка...затва и ще го отнесеш от Отца Нафърфория в най-скоро време....

да зададат ако трябва 5 прости въпроса. и от там да си направят изводите , отколкото да въртят едно сложно съставно изречение, което може да бъде разбрано кой както му харесва. по тоя начин ще гласуват такива които знаят поне да четат и разбират за какво става дума

Моля другарко, някой все ми ака в гащите ...

Всички са глупаци, само вие сте умен ;) Допада ми кръчмарския ви анализ.

не виждам нищо кръчмарско- единствено долавям злоба , сарказъм и отчаяние в анализа ти, - а бе -че си отивате- не е страшно ...- както се появихте от нищото- ще си отидете там откъдето доидохте ... отчаяни мутри със дебели вратове - свикнали само да крадът -а народа да ви се плаши... не е така , вече -и го усещате- и ви дразни...- и сте злобни като бесни кучета ... познах ли ????????????

Да мършо ще правите за всичко защото харяите наши пари и е крайно време ние да определяме как да се харчат!

Всичко е манипулация подготвено от ЧЕРВЕНИТЕ КОМУНОИДИ.Какво ли не биха направили да вземат властта отново,и да се скъсат да крадат отново като за последно,догодина има време до изборите,и разумните хора знаят за кой да гласуват.Бойко за сега е най добър като Премиер от останалите.

ТОЗИ, от когото, произтича ВЛАСТТА, в чиято полза, тя се УПРАЖНЯВА,се е ПРОИЗНЕСЪЛ, при това с призната от съответните органи подписка!

По-бързо да се провежда това допитване и да приключва. Предрешено е.

А Плевелиев кога най-сетне ще започне да стимулира собствения си мозък? Стига само го е разхождал и го е пускал на празни обороти! Или, като няма гръбнак, няма и гънки в мозъка?

Това е голямата спекулация на Б.Б. и сие, че трябва народът да го плаща. Това не е вярно, нали затова се търсят инвеститори.

Ами към въпроса за Референдума да се добави "...като се намери инвеститор."

Въпроса си е много точен, а Това си е чиста неправомерна намеса в работата на Парламента, което е скандално и недопустимо. Плевнелиев да си прочете правомощитята и кога се иска импийчмънт.

Въпроса е тъп точно толкова колкото тези които са го формулирали. Въпроса би бил - да даде ли държавата х милиарда за държавна гаранция или инвестиция за довършване на Белене (с всички произлизащи от това последствия)? Това е въпроса - за кинтите. На въпроса дали да се строи лесно се отговаря, ако не се мисли какво ще струва - на принципа пари нема действайте. Съвсем отделно е дали искаме в бъдеще след 30-40 г. примерно атомна енергия или ще се отказваме.

Производството на ток от АЕЦ в световен мащаб ще се увеличи до 2050 г. няколко пъти и ще бъде около една трета. Една трета е от ВЕИ и една трета от ТЕЦове които си събират и складират изгорелия въглерод. Виж на сайта на NERA.

Има обаче и държави които не развиват ядрена енергетика (макар и да са изключение) - нап. Австирия - там има закон за това и една цяла Атомна централа си седи там и я затвориха без да е работила и един ден - въпрос на политика и сметки.

Въпросът е абсолютно точен!!!!Но трябва да знаеш че без да плащаш не може да получиш каквото и да е!Какви са тези глупости-да ни построят АЕЦ без да плащаме,да ни платят неустойките дотук и накрая да е наше или може би собственост на САЩ.Е,такова животно няма!!!!!

Твърдо съм за АЕЦ Белене. Не могат да ми подменят волята, не и този път! Искам България да има силна икономика, а не да тънем в бедност. Нека политиците мислят за мен и другите хора, а не за себе си. Обединете се най-сетне. А президентът ако сега се води по Б.Б., нека погледне социологическите анкети и да се замисли.

Ами като си ЗА - извади неизвестно количество пари и я построй ;)

Твърдо съм за Белене, ама не за АЕЦ!

Подкрепям РЕПРЕСИРАН

Въпросът въобще не е ясен. Следва да бъде: "Искате ли да се строят нови мощности на АЕЦ с 3 възможни отговора? 1. Да - с над 50% държавно участие 2. Да - с изцяло частно участие и никакви ангажименти на държавата. 3. Не. Аз бих гласувал за 2.

За какво ти е АЕЦ ако не е държавен? Тогава по добре да го няма. Още повече, че частника винаги гледа увеличаване на печалбата и намаляване на разходите, което означава определено скъпа енергия и второ доста опасна - видяхме го в Япония. Ако е държавна то тя работи на себестойност - енергията е с ниска цена, и държавата съблюдава безопасността. Аз бих гласувал определено за 1.

..що бе сега от козлодуй е евтин тока така ли - недей да говориш така че ще го вдигнат още

Не искам да е държавна заото: 1. Не искам аз и поколенията ми да плащат 200% увеличение на тока или да видят какво е режим на тока, докато изплатят повече от 10 млрд. заеми за строежа. 2. Частника ще си продава ток за своя сметка и на свой риск, защото бъдещите поколения ще ограничат потреблението му и въобще не е сигурно държавна АЕЦ на кой ще продава. 3. АЕЦ Чернобил беше държавна, но без цунами направи повече поражения от Фокушима.

Значи идва някой си с пари прави опасна ядрена централа при нас аборигените и ако гръмне ще мрем ние пък той само ще си цуца паричките без никакъв риск. Да си я направи в къщи тогава като иска да инвестира в такава технология. Ако ще правим АЕЦ трябва да е с значително държавно участие, за да може всички да печелим нещо от нея, а не само да сме изложени на висок риск. За да има АЕЦ първо трябва да се гарантира законово, че такива недоразумения като сегашния директор на АЕЦ "Козлодуй" никога няма да вземат ръководни постове на такова съоръжение. Генерален директор на АЕЦ трябва да е някой който е учил Атомна и Ядрена физика, а не псевдонауката Икономика и изобщо няма идея къде е попаднал. Ако това не се гарантира с поправка в закона за ядрената енергия по-скоро съм против.

И кой ти каза, че "гарантирано" държавата ще я направи по-безопасна АЕЦ от частника? То си има изисквания, държавни органи непрекъснато проверяват мерките за безопасност.... така е по-цял свят с всички централи. Каква беше "гаранцията" в държавната Чернобил?

Тоя не е никакъв президент. Не е и грък, а си е май чист турчин.

Референдумът е обречен - според законът, приет от БСП, на него трябва да отидат и да гласуват "ЗА" над 60% от гласувалите за Президент. Това е напълно невъзможно и от БСП добре го знаят. Просто им харесва да се вдига врява. Иначе и аз искам АЕЦ, ама на голтаци никой нищо не дава даром.

jess

значи всичките от Дкевр и политици, подвластни на икономически интереси сътворяват безкрайни глупости.Аец Белене -пълна корупция,липса на прозрачност,всичко от народа се плаща,същото с веи- прегряване на пазара, в един момент Дкевр почва да нарушава закони в следствие на паника и сега ако почнат да се съдят,пак държавата ще плаща,тоест народа.Същото за газовите доставки-лапачи до безкрай

да сме срещу АЕЦ Белене,ако е единствена на Балканите.Но като затворят и последните реактори в Козлодуй-какво?Румънци ,турци и т.н. ще си имат ядрени мощности ,без да ги е грижа за природата,а ние с традициите в ядрената енергетика ще подсмърчаме наоколо и ще им купуваме скъпата енергия.Въпросът е ясен-Да строим ли Белене ?И ако отговорът е ДА,затова е държавата-да намери ресурси ,начини и инвеститори-затова си избираме управляващите.Иначе-нашите пари пак ще ги вземат за нещо друго,от което ползата ни може да е и по-малка.

..искаш да кажеш, че сега плащаш евтино за ток, така ли? Е, ако дадем още 6-10 или 12 милиарда евро по каква логика тока ще поевтинее?!

Наистина ли вярвате,че деиндустриализацията е разумна политика за България?Или хонорарът ... го налага?

Тока ще поевтинее поради това че ще има производител с много ниска себестойност на тока - АЕЦ Белене. По високо предлагане на ниски цени - по ниска пазарна цена. А АЕЦ Белене може да си изплаща заема дори и да работи на половината от пазарната цена. Справка HSBC.

Пожарникаря размахва 12 мрд. но само мимоходом се споменава че това е цената за два реактора. И след 10 г. като спрат Козлодуй, ще има турски ток.

До "jeri" : какво не разбираш бе ...като не искаш да се разива ядрена енергетика в Белене...повече от ясно е ,че ще отговориш с "не" ! Никой не те пита нищо друго! Ако ти искаш да питаш , например къде другаде да се рзвива и как енергетиката...събери 500 000 подписа ...и питай!

круме. крумееее, научи съвременния български, а не оня на който говореше с тангра

въпросът е ясен - за или против аец белене. Плевнелиев да спре да шикалкави. хората искат аец Белене и не става въпрос за друг аец. след референдума, който е със сигурен резултат ЗА, трябва държавата да намери най-добрия начин България и българите да печелят от това съоръжение.

Резултата би бил за ако референдума се правеше по кръчмите и градинките, но на урните резултате ще е друг

Ами някои "българи" от върхушката на БСП вече спечелиха, без да има даже подписан договор... Сега искат да използват "компетентността" на Манго и баба ми за спасят спечеленото. Мизерници ненаситни!

Той, въпросът де, е ясен, но отговорът НЕ Е!!! По-вероятният резултат е НЕ! Хората НЕ ИСКАТ аец Белене! И си помисли КЪДЕ точно ще се строи и защо НЕ ТРЯБВА да е там, преди да дрънкаш каквото ти хрумне!

от хора с високи постове.

Точно сега България е енергийно зависима, щото зависи от личните интереси на .... на всички от които зависи, но не и от интересите на този, който плаща - разбирай аз и ти. Що да не си купуваме ток, ако е по-ефтин от този на монополиста, нашия роден и неговите помощници ЕРП-тата...

Поредните политически глупости! Няма не коректни въпроси, има само не коректни отговори! не се опитвайте да казвате на хората какво да ви питат? Ако иска някой политик да провери мнението на хората по някой друг въпрос, да си го формулира, да събере 500 000 подписа , а управляващите да изпулнят волята на народа. И нека не ми се оправдават , че няма пари...държавната администрация да организира всичко в работно време...за това и се плаща!

Ако въпросът беше: Колко пари ще дадете от джоба си, за да построим АЕЦ Белене? Това вече е въпрос! А това: искате ли да строим АЕЦ Белене? Ами да, искаме? Искаме и да строим космически площадки, искаме Формула 1 в Пловдив, искаме перфектни пътища, пълни джобове с пари и на всеки по 1-2 блондинки, голи и наготвили в къщи, и да не искат нищо друго освен секс. А, да, искаме и да не работиме, а само да посещаваме нови и интересни места. Ебати комунистическите въпросчета?!?!

Вече и въпросите ли разделихте на комунистически и герберастки ?? Спукана ни е работата значи !

Значи въпроса не трябва да е "искате ли да се развива ядрената енергетика" , нито пък "искате ли да се строи АЕЦ Белене", понеже всичко зависи от конкретните параметри. Нито съм против ядрената енергетика, нито против АЕЦ Белене, а съм против и двете, ако са неефективни. Въпроса за референдума трябва да е "да се строи ли АЕЦ Белене за ........... сума или да не се строи", т.е да се определи някаква минимална цена, за която ако се намери инвеститор се строи /например 10 млрд лева или 15 млрд лева/.

Това са два и то различни въпроса. Да си изберат комунягите кой да остане. Иначе става "обичате ли секса и да се надупите на руснаци"

Коментари - Плевнелиев иска нов въпрос за референдума за АЕЦ”Белене” | Днес.dir.bg

Плевнелиев иска нов въпрос за референдума за АЕЦ”Белене”

Както е формулиран в момента въпросът, който ще бъде подложен на референдума, свързан с АЕЦ "Белене", е некоректен и трябва да бъде преформулиран, смята президентът Росен Плевнелиев. БСП ни зададе противоконституционен въпрос, но ще го подкрепим, коментира премиерът Бойко Борисов.

Обратно в новината

Коментари - Плевнелиев иска нов въпрос за референдума за АЕЦ”Белене” | Днес.dir.bg

Коментари

ИСКАТЕ ЛИ РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ ДА ФИНАНСИРАТ БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ ПОД ФОРМАТА НА АТОМНИ, ГАЗОВИ, И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ПСЕВДОПРОЕКТИ С ЦЕЛ ИКОНОМИЧЕСКО И ПОЛИТИЧЕСКО ВЛИЯНИЕ?

Дискусията е безсмислена! След 2 години никъде по светът НЯМА да ИМА работещи атомни реактори! И това не е мое мнение или заключение!

сър

Тоя като иско друг въпрос да си организира подписка.

искам референдум за забрана на разбоиническата червена банда за сад и конфискация в полза на народа за всичко крадено от тях.

неистовия бес на комуноидните главатари е в резултат на това, че са получили тласти комисионни от кремалските си господари и ако не се строи "белене" ще трябва или да ги вращат или да прегарнат босилека като мафиот скя си главатар луканов.

щом комуноидите искат референдум тои да се проведе с вапроса:" да се забрани разбоиническата формация бкп-бсп-дс, да се осадят всички червени разбоиници крадци и да се отнеме краденото в полза на народа".

А защо не, ЦЯЛАТА УПРАВЛЯВАЩА ПАСМИНА?

То май имаше. Само че инвеститорите търсят не само възвръщаемост. Търсят и други такива едни нещица, като предвидимост, политическа сигурност и други разни. Точно нещата, които преди три години бяха прерязани от раз, щото си избрахме един, чиито решения се обуславят от това, в кой крачол ще си намери увисляка следващия път, когато си го потърси. А той, видно от многобройните му изяви, честичко си ровичка по джобовете. И как иначе - Премиер е все пак... често му се налага да взема решения. Белене, Бургас-Александруполис, Либия, БАН, бонусите, цигарите, здравните министри... По толкова много теми се изметна, и то многократно и във всевъзможни посоки, че за нищо не може да му се има доверие. Е кой е луд да рискува милиарди в среда, в която подобен мухльо вилнее и се върти не като фурнаджийска лопата, а като вентилатор?! Искаха да инвестират руснаци, германци, за малко се появиха даже и сърби и французи, че дори и американците от Уестингхауз се появиха за кратко, ама дори и те си дигнаха чукалата. Хората не са идиоти. Та се докарахме до некви, дето не можеш ги разбра братовчеди на Митал ли са или са от Факултето. Не че има голяма разлика... Откакто проектът бе възобновен през (ако не се лъжа) 2001, всичко си вървеше в срок и по план. На мухльото се падна честта да го завърши. Какво стана... всички можем да видим. Ама на някои Слънцето им свети прекалено силно, та не гледат към изхода на пещерата, в която са се натикали, а само следят сенките в дъното й. Какво интересно намират там, само те си знаят.

1chovek

Целия проблем е, че руснаците бяха предложили Белене за 4-5 милиарда лева, а сега изведнъж се оказва, че и 15 може да не стигнат. Ако не беше този, за съжаление независещ от нас-българите, фактор - изобщо нямаше да има нужда от референдуми и кандърми.

Kalin

В капана ни вкара този който спря проекта стига е прехвърлял гафовете си на други

rado_7_6@

Наскоро ми разказаха някаква лакърдия - имало някакъв ромеец, тикнат в пандиза и после освободен предсрочно за добро поведение, но не само това ами и помилван, за да може да се кандидатира за депутат. Но не споменаха конкретни имена и заинтересовани партии и лековато ми стои цялата тази история и не я вярвам :) Някой по-изпедепцан с по-достоверно инфо?

Това на Цветелин Кънчев намирисва. Дето с Евротaшakрома мина през БББ (не на ББ, а на Жорж Ганчев), Евротaшakлевицата на оня въздухар Лупи, панделата (където и трябваше да си остане) и накрая брадварят Марин го пусна, че да стане депутат с БСП в КБ. Подобно на ДРОМ, дето ги създаде маджарския мангал Джордж Сорос (вижте какво излиза на първо място като потърсите Отворено общество в Гуглето), та да си бъркат по отверстията с ГЕРБ с аристократичната подкрепа на цар Киро, който, както се оказа, е получил членската си карта в ГЕРБ лично от благата ръчица на банкянската тиква. Или пък като ЩИТ, които уж трябваше със Синята коалиция да си играйкат, ама синьото взе, че изквича на умряло, та се наложи да се плъзнат по олиото, та се спряха... познайте къде! Точно такааа... в Банкя! Мдааа... Ценна е комай абаносовата ръчица кога пуща бюлетинки... То затова толкоз години никой ромо-помазан така и не рачи да я извади от издънените ни джобове, зер това е била цената й... Ама... то и ми че изокамо некой ден и чини ми се ша фърчат кървища, ма де да видим... Щото Хегел е казал, че колкото пО се надува балонът, толкова по-лошо гърми накрая. А я да питаме в Мечка или Катуница колко, аджеба, е надут тоя балон...

rado_7_6@

Яко :) Само едно нещо - не е заяждане - когато са оформени нещата като абзаци се чете много по-лесно. Примерно това, ако не беше отговор към мен, нямаше да го прочета цялото. Тоест губиш читатели по този начин. Не сме на изпит по БЕЛ, просто отвреме-навреме - два ентера като стане прекалено много текста. Иначе тенкс за изчерпателното мнение!

mr.fago@

1. Писна ми по цял ден и цяла нощ политиците да ни занимават със своите ежби. И едните, и другите се опитват да ни правят на маймуни та дано позабравим мизерията, в която ни натикват с всеки изминал ден. 2. Не са прави онези, май от СДС, че референдумът е противоконституционен, защото въпросът бил от компетенцията на МС, а не на НС. Референдумът се свиква ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ, ОТ НАРОДА чрез въпросната подписка, а НС само проверява процедурно и оформя формално свикването на референдум. Че то иначе какво излиза? Че никога не може да има референдум, защото нито един оперативен управленски въпрос не е от компетенцията на НС, а на МС. А къде отива тогава негово величество суверенът? 3. Изобщо - всичко е шменти капели.

до аец,ало подписката е организирана от бсп не от герб. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

коку

Така е, но никой няма да повдигне въпрос за цена и кой ще я плаща, защото иначе всички ще гласуват против... Те не дават 1000лв да си оправят течовете по жилището и да го изолират, ще се навият да плащат 4000лв за централа, на която после ще плащат и тока... Да, 4000лв (плюс лихвите по 20 годишен заем) ще трябва да плати всеки от нас за строежа на тази централа...

В икономиката има точни сметки и най-вече приоритети. Първи приоритет е печалбата - тя е единствения източник за стандарта на населението. Печелившата икономика най-малко зависи от собствена АЕЦ . Неоспоримо доказателство есегашната цена на тока спрямо доходите на населението , която е в ПЪТИ по-скъпа от всички страни в Европа , въпреки лъжливата пропаганда за евтиния ток от АЕЦ Козлодуй вече с над 30 годишна експлоатация - пак сме най-бедната държава. Точната сметка се прави дали по-изгодно е производсвото или вноса на ел. енергия и се отчитат и фактори за разходи за съхраняване на радиационни отпадъци ,закриването на централа, опасност от аварии и т.н Най-вече бъдещето е на съвсем нови малки по мощност супер технологични и сигурни централи . Които в обозримо бъдеще ще са и по-евтини. ЯВно на много хора им е къса паметта за чдрената опасност - примери Чернобил , Фокушима и СЛЕДВАЩИТЕ АВАРИИ от старите АЕЦ.

сър

ООН подкрепи стремежа за строителство на АЕЦ заради екологичните стойности на тези енергийни обекти.Тук логиката е желязна. Кой им наби в кухите тикви на т.н. природозащитници,че са опасни?Опасни са за главочи като тях. Затова се шматкат безработни.

Въпросът, естествено, е неясен, но това е идеята. Ако беше формулиран строго логически, то наистина би бил прекалено сложен и само специалисти биха могли да отговорят. Но в зависимост от конкретната му формулировка това биха могли да бъдат само физици, финансисти, енергетици, инженери или квито там... и то поотделно. А нали трябва и бай Ставри от Къртипъня да може да си каже мнението. Е... ясно е, че основната причина за неяснотата е желанието на комунистите да накиснат банкянския боклук, с което ни избачкаха безплатен (или не чак толкова) театър, да ги гледаме сега как се надлъгват едни-други. Но това не е чак толкова лошо, защото сега въпросът е основно политически, а политиката е проста работа и тъдява сички я вдяваме до степен на корифейлък. Затова не се лъжете, че резултатите от референдума задължително трябва да имат някакъв директен конкретен резултат. Политическите решения на политиците, предизвикани от политическите отговори на политически въпрос от политически обременени запитвани са политика, мъглява точно толкова, колкото и всяка друга политика. И точно това е идеята - всички разбираме какъв въпрос ни се задава с тази неясна формулировка, макар че ако искаме да го формулираме точно, ще ни трябва цяла страница. А Станишката го е тикнал в един ред. Еми... странни са законите на човешкото общуване...

Аз съм за независима българска икономика, но нека първо тези "родолюбци" кажат на коя цицка бяха, когато се продадоха Нефтохима, ЕРП- тата, Българските авиолинии, съкрати се армията на броя на средно посетилите един футболен мач у нас и много други национални приоритети, от които държавата загуби десетки милиарди и суверинитета си. Сега вече крадеца излезна на сцената и вика - "ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА".

Въпросът следва да бъде: "Да се дострои ли АЕЦ Белене?"

Има ли закон за референдумите? Има! Събрани ли са подписи за провеждане на референдум, според този закон? Събрани са! Направена ли е проверка за истинноста на тези подписи? Направена е! В закона пише ли, как се провежда референдума и кой го финансира? Пише! Тогава нека ББ да не върти задника, а да си изпълни съвестно задълженията, защото колкото повече мърда, толкова повече му влиза! Българите разбрахме, че общо взето огнебореца е един празнодумец и това го показват последните изследвания за рейтинга му. Можеш да излъжеш един човек много пъти, можеш да излъжеш много хора няколко пъти, но не можеш вечно да лъжеш един цял народ!

Обаче може и да лъжеш много хора дълго време и точно това се случва.

Жоро, други са хората които през целия си съзнателен живот се опитват да лъжат народа.Ти от тях ли си, или си заблуден?

Малоумни изказвания на половин мъж като плевнелиев - всеки разумен човек иска АЕЦ Белене - енергийната независимост на България е от първостепенно значение ! Въпросът е АЕЦ Белене да се построина адекватна цена и да има държавно участие - а не да я постори цветелинка илид друг бойков любимец с откраднатите пари от нас данъкоплатците и цял живот да сме и роби ! Трябва да е държавна и България да има максимална полза от нея. Това им е задачата на киселите ни управляващи - не да се возят в бронирани коли и да харчат парите ни !

Хм... Много си окат, бе... Къде я видя тая половина?!

fildan

А ти искаш да не е "цветелинка" а те "путинка"? Е неразбрахте ли че русняците вече не са добре дошли тук в българия, те монополизират всичко... много лесно се говори без да се мисли... има некои да е малоумник

НЕ,НЕ!! НЕ БСП А НАРОДА ВИ ХЛОПНА КАПАНА. АМА КАТО СИ Т...П,НЕМА КЪК А ГО РАЗБЕРЕШ!

Този референдъм е опасен! Ето, например вие, не можете едно изречение да напишете, без правописни грешки, а ще давате мнение за ядрена централа?! Нонсенс!?

еи глухар- не е важно как се пише - а какво се пише... - нонсенс - но това с кухата си леика на раменете- не разбираш- сложно е всяко изречение за теб и твоя любим водач- съдържащо повече от един глагол... нонсенс... хора ... , не е ли време да махаме тъпите мутри от властта- завинаги и да не ги допукскаме никога вече във властта ... от тях - само мъки , неволи и страшна мизерия- то всички досега крадяха -ам тия се уляха ...

Чудя се как не омръзна на латерната с болни мозъци, именуващи се бсп да мислят, че са фактор, при положение, че е заложено на карта нещо, извън компетенциите им. Те навират казуса референдум, понеже е единственият, в който не са се осрали. Очевидно ще стане и това, но защо на наш гръб!?

Естествено, че БСП ще иска продължаване на строежа и то с ДЪРЖАВНО участие. Толкова е изкрадено, че ни е бедна фантазията. Въпроса е толкова демагогски и несериозен, че направо се чудя на подписалите референдума. Все едно да попитат народа "Искате ли да се возите на мерцедеси?" Е, какъв ще е отговора - ясно. А по нататък?!...

Във Франция !!!! където от ядрени електроцентрали се произвежда 78.8% от електричеството, контролните пакети от акциите са ДЪРЖАВНИ ! Електрисите дьо Франс (оператора) е държавна на 80% , Арева (компанията която строи ядрени реактори ) е държавна на 78.9% ...... Егати тъпите франки майна ! САМО на Винету не му е ясно за въпроса за референдума :)

Ама ние като по-умни търсим чужди инвеститори,ако може 80% да е чуждо - щото повече комисионни падат.

АБсолютно верни факти, но във Франция нямат бойко и цветелинка, която скоро ще стане собственик на НЕК и ще притежава и АЕЦ Белене и Козлодуй и какво ли още не ! Все пак изборите идват и герб ще си отидат - трябва да имат за зимата стотинки !

Въпросът трябва да бъде: Да продължим ли изграждането на АЕЦ Белене.

Браво!

аве аланкоолу...с де Ниро се снимаш пък все ривеш кат ощипана ученичка...затва и ще го отнесеш от Отца Нафърфория в най-скоро време....

да зададат ако трябва 5 прости въпроса. и от там да си направят изводите , отколкото да въртят едно сложно съставно изречение, което може да бъде разбрано кой както му харесва. по тоя начин ще гласуват такива които знаят поне да четат и разбират за какво става дума

Моля другарко, някой все ми ака в гащите ...

Всички са глупаци, само вие сте умен ;) Допада ми кръчмарския ви анализ.

не виждам нищо кръчмарско- единствено долавям злоба , сарказъм и отчаяние в анализа ти, - а бе -че си отивате- не е страшно ...- както се появихте от нищото- ще си отидете там откъдето доидохте ... отчаяни мутри със дебели вратове - свикнали само да крадът -а народа да ви се плаши... не е така , вече -и го усещате- и ви дразни...- и сте злобни като бесни кучета ... познах ли ????????????

Да мършо ще правите за всичко защото харяите наши пари и е крайно време ние да определяме как да се харчат!

Всичко е манипулация подготвено от ЧЕРВЕНИТЕ КОМУНОИДИ.Какво ли не биха направили да вземат властта отново,и да се скъсат да крадат отново като за последно,догодина има време до изборите,и разумните хора знаят за кой да гласуват.Бойко за сега е най добър като Премиер от останалите.

ТОЗИ, от когото, произтича ВЛАСТТА, в чиято полза, тя се УПРАЖНЯВА,се е ПРОИЗНЕСЪЛ, при това с призната от съответните органи подписка!

По-бързо да се провежда това допитване и да приключва. Предрешено е.

А Плевелиев кога най-сетне ще започне да стимулира собствения си мозък? Стига само го е разхождал и го е пускал на празни обороти! Или, като няма гръбнак, няма и гънки в мозъка?

Това е голямата спекулация на Б.Б. и сие, че трябва народът да го плаща. Това не е вярно, нали затова се търсят инвеститори.

Ами към въпроса за Референдума да се добави "...като се намери инвеститор."

Въпроса си е много точен, а Това си е чиста неправомерна намеса в работата на Парламента, което е скандално и недопустимо. Плевнелиев да си прочете правомощитята и кога се иска импийчмънт.

Въпроса е тъп точно толкова колкото тези които са го формулирали. Въпроса би бил - да даде ли държавата х милиарда за държавна гаранция или инвестиция за довършване на Белене (с всички произлизащи от това последствия)? Това е въпроса - за кинтите. На въпроса дали да се строи лесно се отговаря, ако не се мисли какво ще струва - на принципа пари нема действайте. Съвсем отделно е дали искаме в бъдеще след 30-40 г. примерно атомна енергия или ще се отказваме.

Производството на ток от АЕЦ в световен мащаб ще се увеличи до 2050 г. няколко пъти и ще бъде около една трета. Една трета е от ВЕИ и една трета от ТЕЦове които си събират и складират изгорелия въглерод. Виж на сайта на NERA.

Има обаче и държави които не развиват ядрена енергетика (макар и да са изключение) - нап. Австирия - там има закон за това и една цяла Атомна централа си седи там и я затвориха без да е работила и един ден - въпрос на политика и сметки.

Въпросът е абсолютно точен!!!!Но трябва да знаеш че без да плащаш не може да получиш каквото и да е!Какви са тези глупости-да ни построят АЕЦ без да плащаме,да ни платят неустойките дотук и накрая да е наше или може би собственост на САЩ.Е,такова животно няма!!!!!

Твърдо съм за АЕЦ Белене. Не могат да ми подменят волята, не и този път! Искам България да има силна икономика, а не да тънем в бедност. Нека политиците мислят за мен и другите хора, а не за себе си. Обединете се най-сетне. А президентът ако сега се води по Б.Б., нека погледне социологическите анкети и да се замисли.

Ами като си ЗА - извади неизвестно количество пари и я построй ;)

Твърдо съм за Белене, ама не за АЕЦ!

Подкрепям РЕПРЕСИРАН

Въпросът въобще не е ясен. Следва да бъде: "Искате ли да се строят нови мощности на АЕЦ с 3 възможни отговора? 1. Да - с над 50% държавно участие 2. Да - с изцяло частно участие и никакви ангажименти на държавата. 3. Не. Аз бих гласувал за 2.

За какво ти е АЕЦ ако не е държавен? Тогава по добре да го няма. Още повече, че частника винаги гледа увеличаване на печалбата и намаляване на разходите, което означава определено скъпа енергия и второ доста опасна - видяхме го в Япония. Ако е държавна то тя работи на себестойност - енергията е с ниска цена, и държавата съблюдава безопасността. Аз бих гласувал определено за 1.

..що бе сега от козлодуй е евтин тока така ли - недей да говориш така че ще го вдигнат още

Не искам да е държавна заото: 1. Не искам аз и поколенията ми да плащат 200% увеличение на тока или да видят какво е режим на тока, докато изплатят повече от 10 млрд. заеми за строежа. 2. Частника ще си продава ток за своя сметка и на свой риск, защото бъдещите поколения ще ограничат потреблението му и въобще не е сигурно държавна АЕЦ на кой ще продава. 3. АЕЦ Чернобил беше държавна, но без цунами направи повече поражения от Фокушима.

Значи идва някой си с пари прави опасна ядрена централа при нас аборигените и ако гръмне ще мрем ние пък той само ще си цуца паричките без никакъв риск. Да си я направи в къщи тогава като иска да инвестира в такава технология. Ако ще правим АЕЦ трябва да е с значително държавно участие, за да може всички да печелим нещо от нея, а не само да сме изложени на висок риск. За да има АЕЦ първо трябва да се гарантира законово, че такива недоразумения като сегашния директор на АЕЦ "Козлодуй" никога няма да вземат ръководни постове на такова съоръжение. Генерален директор на АЕЦ трябва да е някой който е учил Атомна и Ядрена физика, а не псевдонауката Икономика и изобщо няма идея къде е попаднал. Ако това не се гарантира с поправка в закона за ядрената енергия по-скоро съм против.

И кой ти каза, че "гарантирано" държавата ще я направи по-безопасна АЕЦ от частника? То си има изисквания, държавни органи непрекъснато проверяват мерките за безопасност.... така е по-цял свят с всички централи. Каква беше "гаранцията" в държавната Чернобил?

Тоя не е никакъв президент. Не е и грък, а си е май чист турчин.

Референдумът е обречен - според законът, приет от БСП, на него трябва да отидат и да гласуват "ЗА" над 60% от гласувалите за Президент. Това е напълно невъзможно и от БСП добре го знаят. Просто им харесва да се вдига врява. Иначе и аз искам АЕЦ, ама на голтаци никой нищо не дава даром.

jess

значи всичките от Дкевр и политици, подвластни на икономически интереси сътворяват безкрайни глупости.Аец Белене -пълна корупция,липса на прозрачност,всичко от народа се плаща,същото с веи- прегряване на пазара, в един момент Дкевр почва да нарушава закони в следствие на паника и сега ако почнат да се съдят,пак държавата ще плаща,тоест народа.Същото за газовите доставки-лапачи до безкрай

да сме срещу АЕЦ Белене,ако е единствена на Балканите.Но като затворят и последните реактори в Козлодуй-какво?Румънци ,турци и т.н. ще си имат ядрени мощности ,без да ги е грижа за природата,а ние с традициите в ядрената енергетика ще подсмърчаме наоколо и ще им купуваме скъпата енергия.Въпросът е ясен-Да строим ли Белене ?И ако отговорът е ДА,затова е държавата-да намери ресурси ,начини и инвеститори-затова си избираме управляващите.Иначе-нашите пари пак ще ги вземат за нещо друго,от което ползата ни може да е и по-малка.

..искаш да кажеш, че сега плащаш евтино за ток, така ли? Е, ако дадем още 6-10 или 12 милиарда евро по каква логика тока ще поевтинее?!

Наистина ли вярвате,че деиндустриализацията е разумна политика за България?Или хонорарът ... го налага?

Тока ще поевтинее поради това че ще има производител с много ниска себестойност на тока - АЕЦ Белене. По високо предлагане на ниски цени - по ниска пазарна цена. А АЕЦ Белене може да си изплаща заема дори и да работи на половината от пазарната цена. Справка HSBC.

Пожарникаря размахва 12 мрд. но само мимоходом се споменава че това е цената за два реактора. И след 10 г. като спрат Козлодуй, ще има турски ток.

До "jeri" : какво не разбираш бе ...като не искаш да се разива ядрена енергетика в Белене...повече от ясно е ,че ще отговориш с "не" ! Никой не те пита нищо друго! Ако ти искаш да питаш , например къде другаде да се рзвива и как енергетиката...събери 500 000 подписа ...и питай!

круме. крумееее, научи съвременния български, а не оня на който говореше с тангра

въпросът е ясен - за или против аец белене. Плевнелиев да спре да шикалкави. хората искат аец Белене и не става въпрос за друг аец. след референдума, който е със сигурен резултат ЗА, трябва държавата да намери най-добрия начин България и българите да печелят от това съоръжение.

Резултата би бил за ако референдума се правеше по кръчмите и градинките, но на урните резултате ще е друг

Ами някои "българи" от върхушката на БСП вече спечелиха, без да има даже подписан договор... Сега искат да използват "компетентността" на Манго и баба ми за спасят спечеленото. Мизерници ненаситни!

Той, въпросът де, е ясен, но отговорът НЕ Е!!! По-вероятният резултат е НЕ! Хората НЕ ИСКАТ аец Белене! И си помисли КЪДЕ точно ще се строи и защо НЕ ТРЯБВА да е там, преди да дрънкаш каквото ти хрумне!

от хора с високи постове.

Точно сега България е енергийно зависима, щото зависи от личните интереси на .... на всички от които зависи, но не и от интересите на този, който плаща - разбирай аз и ти. Що да не си купуваме ток, ако е по-ефтин от този на монополиста, нашия роден и неговите помощници ЕРП-тата...

Поредните политически глупости! Няма не коректни въпроси, има само не коректни отговори! не се опитвайте да казвате на хората какво да ви питат? Ако иска някой политик да провери мнението на хората по някой друг въпрос, да си го формулира, да събере 500 000 подписа , а управляващите да изпулнят волята на народа. И нека не ми се оправдават , че няма пари...държавната администрация да организира всичко в работно време...за това и се плаща!

Ако въпросът беше: Колко пари ще дадете от джоба си, за да построим АЕЦ Белене? Това вече е въпрос! А това: искате ли да строим АЕЦ Белене? Ами да, искаме? Искаме и да строим космически площадки, искаме Формула 1 в Пловдив, искаме перфектни пътища, пълни джобове с пари и на всеки по 1-2 блондинки, голи и наготвили в къщи, и да не искат нищо друго освен секс. А, да, искаме и да не работиме, а само да посещаваме нови и интересни места. Ебати комунистическите въпросчета?!?!

Вече и въпросите ли разделихте на комунистически и герберастки ?? Спукана ни е работата значи !

Значи въпроса не трябва да е "искате ли да се развива ядрената енергетика" , нито пък "искате ли да се строи АЕЦ Белене", понеже всичко зависи от конкретните параметри. Нито съм против ядрената енергетика, нито против АЕЦ Белене, а съм против и двете, ако са неефективни. Въпроса за референдума трябва да е "да се строи ли АЕЦ Белене за ........... сума или да не се строи", т.е да се определи някаква минимална цена, за която ако се намери инвеститор се строи /например 10 млрд лева или 15 млрд лева/.

Това са два и то различни въпроса. Да си изберат комунягите кой да остане. Иначе става "обичате ли секса и да се надупите на руснаци"