Плевнелиев се обяви за референдум за ”Белене” преди преговори с инвеститор

Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за АЕЦ "Белене". Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти на откриването на новата учебна година в Технически университет в София.

Обратно в новината

Коментари - Плевнелиев се обяви за референдум за ”Белене” преди преговори с инвеститор | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тоя и той се обявил, най-вероятно предният ден Пожарникаря ти е набил канчето и ти е казал какво да говориш, този направо ще ме скъса от смях, абсолютна марионетка!!!

Как може да се прави референдум за нещо, което изисква експертни познания и специализирана информация, недостъпна за всеки? Това е по принцип. А в частност, КАК се прави референдум за нещо, за което истината се пази в дълбока тайна и въпроса е един батак от дезинформация? Референдум за пушенето, за държавна собственост върху всички гори, и т.н. - да, мнението на хорате ще е меродавно, но в този случай? Е, в България може. Ловя бас, че ако се направи референдум за или против "кохезионната дислокация на кинетическата дисплазия", по форумите ще избухнат... още диви пререкания и про-гербери ще се хванат за гушата с анти-гербери.

Абе никой ли от дращещите кретени не му прави впечатление, че този "американски" консорциум е абсолютно съмнителен, за него няма и следа в САЩ, че се е пръкнал вчера и веднага е решил да стане "инвеститор" и то не къде да е, а в България, и то не в какво да е, а в най-оспорвания и забатачен проект на планетата? Какви америкаци са ви патили, бе? Това са група комедианти, набрани сетете се от кой, зад която стоят български групировки, споразумяли се най-сетне как да разделят баницата. Това се крие зад всичките "принципни" спорове..."Предишнитеотстъпиха... още на "сегашните" голямата или по-голямата част от баницата, защото видяха, че "сегашните" няма да им я оставят, а все пак са на власт. Сега номера е как да се "осветли" завоя и да започне време разделно (на Голямото Плюскане). Сериозен западен инвеститор НЯМА да се намери в съзнателно забатачената ситуация. Руснаците стоят кротко в сянка и се подсмихват. А вие се давете помежду си като бесни кучета и правете безсмислени "референдуми", за смях и подигравка на тия, които вече си откриват новите банкови сметки...

Да му се ненадяваш на Плевнелиев - той иска да стане шеф на Бойко. Защо - защото ако референдумът каже "да" на проект, отхвърлен от правителството, това означава вот на недоверие. Нормална практика на демократична държава е ако правителството бъде бламирано, премиерът да си подаде оставка. Тогава следва служебно правителство и Плевнелиев назначава премиера. Бойко, Бойкооо..... този референдум може да ти изяде главата.

Не очаквайте държавническо мислене от човек, който мисли само за себе си.

Много коментари, много нещо! И нищо не разбрах какво да се прави! Някой грамотен може ли да ми покаже, черно на бяло, трябва ли ни този АЕЦ или не! И защо трябва или не трябва! Всичко друго е ала-бала! Впрочем, не плюйте политиците!-Всичките ние сме си ги избрали! Няма на кого да се сърдим!

Колкото по-случайни и некомпетентни са политиците, толкова са по-зависими от всеки и всичко, толкова и държавата става зависма и слаба.

Е ако се зададе въпроса както го е казал Плевнелиев, тогава дори хората да отговорят с "ДА", те после ще кажат, че е по принцип, и пак ще откажат Белене. Пита се конкретно - да се построи ли тази и тази централа? - да или не! А не - ще има ли слънчево затъмнение.... Аз искам да отговоря на конкретен въпрос, а не на политически капани.

По този начин колко народ си отиде по времете на соца, за едното нищо, точно от ръцете на такива доносничета като тоя.

Прави бяха комунистите, като го плюеха това идиотче, но от жизнен опит си помислих, че врага на моя враг може и да ми е приятел. Поредно разочарование. Плевнелиев, оттеглям гласа си за теб, след като се предаде на комунистите. Всъщност ти нас предаде, обслужвайки гадната им кауза и политика. Народа е казал, че крушата не пада по-далеч от дървото. Чувал съм, че баща ти е бил местно ком.величие, до бой съм стигал да го опровергая, но ти потвърждаваш истината, която явно ти е в кръвта. Ако и Бойко е такъв прикрит изрод - напускам страната.

Некомпетентното комсомолско гномче Плевелниев се произнася с такава лекота за ев. Белене, както се произнесе против Белене само преди 2-3 месеца. Със същата лекота с която замени здравите фундаменти на соц идеология, с някаква пседволиберална, псевдодясна такава. Само това е достатъчно от тук до Марс да му няма вяра човек, на каквото и да било вербално или невербално действие или бездействие.

Една овца като ти се лези и не си признава коча, аз я колям. Ни млеко дава, ни месо, а вълната й остава по шипките, само ми яде сламата през зимата. Плевня, колко ти обещаха от глутницата за да се правиш, че пазиш стадото?

Ако ще се строи АЕЦ ,то най-добре е, да е 100 % държавна, с държавна преносна система, да е непородаваема със закон за в бъдеще! Никакви частници! Нищо добро до сега не сме видяли от тях - само ограбване! А и защо да не се изгради от Русия, ако се договори по-изгодно? Славянски народи сме - ще се разберем!Какво пречи да се дискутират и изгладят разумно предложенията им ?!Ако и ЕС помогне- добре,но най-важното е - да заработи икономиката, да има и държавно производство, износ на продукция,работа за всички в трудоспособна възраст.Все ще се изплати-ако се действа разумно, с грижа за народа и държавата БГ. Стига русофобски инат и безумие!

Нещо хубаво да е видял някой някъде от руския ботуш, освен ритници и воня? Говоря в глобален мащаб, не само за България! Забравих само "Жигулата", за която чаках 10 години и после ми струваше близо 4 годишни заплати, с които сега спокойно ще си купя Майбах или джип Кайен. Мерси от мечешка прегръдка!

Русия е виновна за чакането ви за Жигула!?Сега на"Майбах"ли се возите? За егото ви е най-важна играчката"Майбах"? И се чувствате добре всред ограбени,обеднели,гладни човешки събратя?Ограничен човек сте вие,без разбиране за същността на живота,Всемира,без чувство за справедливост,мир любов към себеподобния, лична чест и т.н. Русия има мисия,затова е и уважавана сила и мощ.А вие, вие какво сте?Отговорете си сам-ама с ограничен мозък едва ли.

Когато някое правителство, покаже недвусмислено, че има българска държава и че то има намерение да развива българска икономика, тогава трябва да има АЕЦ. За сега, ние нямаме държава. Каквото и да се случва на тази територия, то не е от полза за българите, а за външни инвеститори. Наличието на АЕЦ в разграден двор е опасно.

В 21 век вече се вижда да расте дяла на електротранспорта за сметка на бензиновия. Следователно електрически мощности ще бъдат необходими. Не трябва обаче тази дейност да се харизва на някой, който само ще плаща данъци тук, а ще изнася печалбата.

Иване , и данъци ще плаща само за "бог да прости" тука, ако си забелязал компанията е ООД в офшорна САЩ зона, анонимни собственици и капитали, мръсни или офшорно препрани - ог знае !

На чия сметка ще се вложат тия 200 млн?

На сметката на тоя, който ги поиска..

200 милн.евро е твърде малка сума за такъв обект, най-малко 1 милиард евро следва да бъде гаранцията.Щото ние ще береме гайлето и на отработеното гориво и за това ,че земята ни става бомба.

Мишмороче, пардон антипода на мъжкар кого заблуждаваш със това саниране? При перфектно топлоизолиран апартамент/ Седемкамерен Salamander с К трислойни прозорци/ с топлоизолация по таван и под въпреки че драстич1но се намали използваната енергия сметките паднаха със смешни левчета.

Не бива да се поставя общ въпрос, защото народът може да иска да има по принцип АЕЦ, а правителството да сключи неизгоден, заробващ договор! После ще кажат, че така са поискали хората. Ако законите не им разрешават да стартират референдум за конкретни проекти да пипнат законите! Не може да искат отговор от хората, преди да са ги информирали кой е частният инвеститор, колко струва, откъде ще дойдат парите, кой ще носи отговорност за екологичен риск, къде ще продава, колко ще струва за българските потребители, какво правим, в случай че инвеститорът не спазва клаузи от договора? И ако ще се прави от някой, който не е стратегически инвеститор, кой ще изгражда инфраструктура и ел. преносна мрежа и кой ще плати за това? Не е демократично, ако народът трябва да си отговаря сам на тези въпроси едва сред референдума, след преговорите и договора, направени в негова вреда и след като изпита последствията!

През моя почти повече от полувековен живот съм се убедил в нещо съществено : една работа може да бъде свършена блестящо или забатачена в зависимост от желанието, морала и професионалния облик на субекта, който я ръководи. Така и с референдума : договора да се гласува и приеме от парламента, контрола върху държ компания - инвеститор - от парламента. Екип от специалисти, за щастие в България има достатъчно, може да подготви и публикува проспект- отговор на най важните въпроси, касаещи екология, безопастност, ориентировъчна цена на ел енергия и срок на амортизация на оборъдването, отработено гориво и т.н.

Драги писачи и всезнайковци в сайта, за да спестим и време и усилия и сега и в бъдеще по този важен въпрос за бъдещето на държавата ни, именно българския народ трябва да поеме отговорността и да реши 2 неща: 1.Да има ли изобщо АЕЦ-Белене ? 2.Да бъде частна или държавна с мин 51% участие или 100% ? Всичко останало са приказки от близката кръчма !

като те гледам как се лееш, като народна песен в близката кръчме, по-голем дрискач и вселайко от тебе не виждам !

Още по добре да питаме: Трябва ли ни електроцентрала въобще или е излишна мощност! Да отговаря този, който разбира и може да смята!

Този небългарин, само за половин година доказа, че нито е обединител, нито знае, нито може, нито пък иска за защити български интереси. Всичко се свежда при него до безкрайни воаяжи и егоистично самоизтъкване пред който му попадне и където му попадне.

Защо си го избрахте бе,вие,българи? Не съм дошъл аз от чужбина да ви го избирам?

Ами те другите бяха още по-големи мърди. Но няма място за униние - в САЩ си избраха афроамериканец, мюсулманин за празидент. Във Франция се получи още по-лошо - избраха социалист.

Велик мислител - евтиния ток от АЕЦ щял да бъде най-скъп и затова да го заменим със саниране. В ГРОБ толкова ли не можаха да намерят някое магаре от близко село, поне нямаше да маскари толкова зеленчуковия си шеф??

Като се има предвид, с каква фалшификация го наблъскаха в президентството, всичко останало ще е тежко последствие и обремененост от този факт. Просто български президент още не се е родил.

Много ми е интересно каква информация и какво собствено мнение има по въпроса,да речем,една неграмотна кадъна от някое делиорманско село,която ,обаче,има право на глас?

Плевня най-късия път към ада са добрите пожелания и желанието да се харесаш на всички. Само че това е държава, а не някоя фирмичка за препиране на нечии чужбински парици.

Тоя квото и да каже, от устата му смърди на лайна...

... АЕЦ РАЗБЕРЕТЕ - на България и трябват преди всичко държавници. Такива у нас няма. Нямаше и сред по-старото поколение политици, които направиха прехода, няма и сега. Докато няма държавници всеки проект е обречен само на корупция и народа нищо няма да разбере, освен сметката. Няма значение какъв е проекта - корупцията и политическата намеса в икономиката обезсмислят всичко. От тея 15-20 милиарда колко ли ще откраднат? Относно санирането - то няма да спести толкова много, а и ако го започнем сега ще имаме санирани панелки с 1/2 до 2/3 изхабен ресурс за време на ползване в края на процеса след не по-малко от 15 години и не по-малко от 15 милиарда пари левчета. Спорен е смисъла и числата приличат на тези за АЕЦ-а. Газификацията глътна много пари и с нищо не помогна - абонатите са малко. Лично аз предпочитам да не правим конкуренция на руския газ за тецовете с руски газ за домакинствата, защото е глупаво.

но как да го проумее глупавият българин? Това е Иван Костов! Каквото е казал,всичко се е случило!

Но защо като имаше пълната власт не се противопостави на комунистите? Защо негласно ги толерираше, че дори изпълни желанието им да разбие СДС, когато то пое правилната посока и престанаха да ги слушкат като техен образ и подобие? Защо разби синята идея, в която повярвахме ние, но не и Костов.

С тоя човек на Сорос Боко репата си наби голем автогол. Тоя е до дъното на душата си русофоб, а това за всички нас означава: по-скъп газ, ток, нефт, парно и топла вода, изплащане на компенсации за Белене, принизяване на България до ролята на американска подлога в международните положения. А подлогите никой не ги обича - дори господарите им ги презират.

Добро утро, естествено, че е русофоб, нали затова му е плащал и му плаща Сорос

Много ми е интересно КЪДЕ СА ЗЕЛЕНИТЕ в тая интифа... Ни протест, ни гък, ни мък... Зелените по света, като чуят за АЕЦ, не можеш ги усмири и протестират с невиждана агресия! Къде са ваклите агънца българските ЗЕЛЕНИ? Нещо са се скрили, къде са? Няма ли да вземат да направят един протест в...ПОДКРЕПА на АЕЦ-а? Или Газпром не дава пари за протести против АЕЦ? Дава само за протести против шистовия газ? Чух, че някои шефове на ЗЕЛЕНИТЕ в България били подкрепили подписката за референдум!Вярно ли е?

Изключително точен и актуален коментар. Все се чудех от къде идва толкова енергия против едно ПРОУЧВАНЕ, което при положителен резултат щеше да ни даде някаква енергийна незевисимост. Рублите явно са много силна валута, особено за червени овце.

Мунчо

О, хич не са овце! Подкрепата на руското енергийно лоби е бизнес, който сигурно носи стотици милиони годишно! Безплатни протести у нас няма - видиш ли повече от 100 човека, значи има и организатор, и финансиране, и интереси.

Те проучванията под формата на инвеститорски интерес са без пари. Не мога да разбера каква е тази гаранция да почне предпроектното проучване ако инвеститорът внесе 200 млн. евро/долара. Какво ще гарантира и при какви условия ще му задържим гаранцията ?

а бе овчици защо не помислите -усвоените европейски пари на кого са ,колко се внася в ес всеки месец, най в магистралите се краде най много - кой ще изчшсли дали точно по норми са налити асфалт,чакъл и да питаме ББ още какво -нали затова той набляга на тях, когато го изметем от Б-я яхва с отборчето самолета , а ние ще го гоним по магистралата , ако позволят на овчищите да минамат по нея.о

Когато човек се покаже във форума като "ЗЕЛЕН", му се налага бан за време колкото модераторът прецени. Ето едно "зелено" мнение: АЕЦ "БелеНЕ" не ще се построи. Доводите са толкова много, че само ВРЕМЕТО може да ги потвърди.

Еми аз съм против шистовия газ и за АЕЦ и ще се мотивирам защо. При шистовия газ 100% природата и ние с нея ще пострадаме, докато при АЕЦ трябва да избухне за да се случи нещо лошо...

Ами ще го подкрепят АЕЦа , разбира се ,че щего подкрепят - защото няма по-екологична централа от ядрената...

Тоз човечец не изтрайва и ден да не избълва някоя глупост.

Такъв чип му сложихме, преди да му създадем имидж на строител. На чипа пише: Сделано в СССР!

Павлова, тоя Андрей Ковачев, баш тартора на зелените, има ли го в списъка на ПОДКРЕПИЛИТЕ подписката в подкрепа на референдума за АЕЦ-БелеНЕ? Я кажи на простосмъртните, редови "зелени", какви са им шефовете, дето ги изкарват като стадо овци да лежат по асфалта...

"... като стадо овци да лежат по асфалта..." ... милиционерите на Цветанов. " Зелените" са наименувани така, от червенотиквочите, дори с IQ146. Нека доживеем до времето когато ще се държи на Човещината преимуществено, а не само на интелекта.

освен да срича, от написани листчета, пред който попадне, Плевнелиев няма никакво право да заема позиция по този въпрос.

А кой има право?Гоце или Хамстера?!

ГоцЭ и хамстера са със имплантирани дистанционни управления. Помачето разчита на по-стара техника, понеже не им влизаше в плановете.

както и да го погледнеш.

Милия мистър Бийн и той имал мнение, само по-тихо го изказвай да не те чуе жена ти да те напляска довечера с чехъла!

Ма не го ли шиба вече ?!

Казваха, че го пошляпвала на голо дупе, ма нещо требе да му е ното ядосана, та да фане чехъла ? Консополски му работи, знаеш ли го !

Няма да коментирам АЕЦ "Белене". Не съм подготвен, не съм компетентен. Но си мисля нещо друго. Населението на земята расте и то стремглаво. Ежедневно се появяват всякакви нововъведения и всякакви други джаджи, като всичките искат захранване. До сега все още не е измислен друг начин за по-добър живот освен икономическия растеж. И той гълта много енергия. Ама много. Та си мисля, тия дето смятат, че имаме достатъчно енергийни източници, за какъв период от време говорят? Аз не твърдя, че трябва да е АЕЦ. Ама сега нали удряме по ВЕИ, топлоцентралите не били екологични, пък и въглищата ще се изчерпят, чака ни суша според световните доклади, така че и с ВЕЦ няма да стигнем далеч и т.н. Та ми е любопитно, да започваме ли да се запасяваме със свещи и газени лампи? А иначе ГЕРБ, БСП, Бойко и др. подобни ... моля ви се, да не си губим времето с неща дето имат трайност по 4 - 5 години. Те даже не са преходни. Те са просто грешки на растежа.

Колко процента от произведената в България ел.енергия отива за износ? Не е ли по-добре да изнасяме качествени земеделски продукти? И защо земеделците напират да станат строители и енергитици? Попитай наследниците на тези, които им взеха земите и ги набутаха в панелките и отровните заводи. Отговор няма да получите, най-много някое червено знаме.

През зимата износа спря поради голямата консумация. Добре че не спря аварийно някоя от централите... След като ние се отказахме от Белене, турците веднага задвижиха собствен проект за АЕЦ.

Това е трагедията ,която комунистите причиниха на България за поне 2-3 века напред!!! А с тоталното опростачване на "материала",може и повече.

Не се безпокой "Студен душ", за дефицитът на енергия. Чрез така програмираното си съзнание на ИЗОЛАЦИЯ от Цялото, ние плаваме като шамандури в океан от енергии. През миналият век този факт е показан на света от Никола Тесла. Още през 1930 година Тесла е направил електромобил, който се задвижва от енергията на Пространството. Патентите му се съхраняват в банката на J.P.Morgan. Друг един човек, докоснал се до този енергиен океан е Юл Браун /Илия Георгиев Вълков/. Повече за него в "goodle". Трети един такъв изобретател е иранецът Кеше. Повече за него също в "goodle". Така, че Бойко Борисов, говорещ за Газова електроцентрала "Белене" има в предвид "брауновият газ", а не природен газ. Ядрена централа "Белене" няма да се построи, независимо дали ще има или няма референдум. Също няма да има и референдум за: "НЕ, НА ТУРЦИЯ В ЕС!"

Айде, яви се още един тълкувател на дълбокомислените Бокови "бисери" . Отде го изкопа тоя "Браунов газ" само ти си знаеш. Щото Боко съвсем ясно каза за газовата централа, че ще работи с руски газ, а после прибави и шистовия от Добруджа, преди да получи един в зъбите от целокупния български народ.. Тоя браунов газ, дето ни го предлагаш, да не би да ти излиза от едно отверстие на долния край на гърба ти а?

Много добре е известно на всички, че Плевнелиев е против Белене, по (не)известни причини и той пръв се обяви за спирането му. Щял да го замени със саниране с болния си мозък. Този път обаче няма да минат комсомолските номера, хитрости и увъртания.

Тоя па кой е, че да казва какво ще става. Ако не е наясно, да му разясня: от президента в България не зависи нищо. Да не си бута мазния сополив нос, където не му е работата...

Държането на България в абсолютно пълна енергийна зависимост от Русия е един от основните източници на доходи за Столетницата БСП. Ударите на Борисов върху основния финансов поток на престъпни доходи на БСП има за цел да засили позициите му на предстоящите избори. Все пак това е благоприятно за България - за 3 години Борисов успя да осигури почти 30% алтернативни доставки - т.е. ако от СДС, БСП и ДПС са искали, то е можело България да бъде напълно независима.

Който смята, че е добре за държавата някакъв частник да има СВОЯ АЕЦ, която би трябвало да е част от националната сигурност, със сигурност не е добре.

Мунчо

Малко сте закъснели! АЕЦ Козлодуй също на практика е частна АЕЦ - държавата плаща всички разходи, а частни фирми-посредници (познайте на коя червена партия) продават тока и взимат надценката. Аз не съм против нова АЕЦ - искам да я имаме! Но нямам идея откъде можем да вземем парите за нея.

....и газът и токът и парното така драстично поевтиняха, че можем направо да ги изключим от семейния бюджет, а!?!?

Не си прави труда да четеш коментари от болни антикомунисти и любители на мутренските тъпоумни лъжи... човека просто няма капацитет да расъждава и гледа прекалено много телевизия.

Мунчо

Евтина енергия няма, това е положението.. и няма значение кой е на власт - винаги ще плащаме скъпо. Енергията се държи от мафията, а мафията е непобедима. Единственият начин е да сте богати и да не ви пука колко струва тока. Ако сте беден - винаги сте на..бан.

Помня времето, когато за енергия плащахме малко. Около 3 пъти по-малко от това в цивилизованите страни. Но пък заплатите ни бяха поне 20 пъти по-ниски. По просто тройно правило си направете съответната сметка.

Говориш глупости. Пълни зависимости от Русия, смях - ако Станишев искаше това Белене вече щеше да е полуготова с руски заем. Относно престъпните капитали на тоя и оня - придържай се само към доказаните от съда такива. Не вземам страна само казвам, че с клишета далеч се не стига.

Мунчо

Отричате, че цялата ни енергия е от там ли?! Ядреното гориво, газта и петрола идват от там - това е над 90% от необходимата енергия. На това му викам пълна зависимост - а вие?

И като е намерил алтернативни доставки, това намали ли цените. Не - цените хвърчат нагоре с по 10-20 % на година.

плевнелиев, референдум за белене не трябва да се провежда, защото хората не са икономически и енергиини експерти и не могат да вземат правилно решение. вашето исказване е чист популизам и налива вода в мелницата на разбоиническата партия искаща да загроби балгаря за десетки години. втора атомна бомба на балгария не е нужна. балгария не може да баде заложник на руските интереси и на нашите червени разбоиници. ако не сте разбрали това до сега си подаите оставката. балгария трябва да има балгарски президент а не руска марионетка.

Помня времето, когато за енергия плащахме малко. Около 3 пъти по-малко от това в цивилизованите страни. Но пък заплатите ни бяха поне 20 пъти по-ниски. По просто тройно правило си направете съответната сметка. Съжалявам че гласувах за този налезен тарикат, но друга алтернатива нямаше. Хванати сме в смъртоносната хватка на комунистите. Въпреки това, оставам тук!

Учуден съм, че един бизнесмен и немски възпитаник ПРОПУСКА ОСНОВНОТО- ТРЯБВАТ ЛИ НИ ОЩЕ ЕЛЦЕНТРАЛИ? Какво ще го прави тоя ток? Сега имаме мощности ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ от необходимите! Освен това, ХАРЧИМ 3/ТРИ/ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ за единица БВП от средното за Европа! Строим нови ВЕИ мощности! Плевнелиев знае ли да смята?

Ще затворим ТЕЦ-овете - Мариците, в частност, ще изнасяме... Това, което дразни, е че този референдум ще е за 8-те милиарда, а не за 2-3 ако беше построена за/от държавата, при директен контакт с руснаците.

Къде мислиш да изнасяш? Сега износът е около 700 мВт. и то главно за Турция от време на време! Турция ще си оправи баланса и тогава...? Не е ли по добре да похарчим милиарди за ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ, вместо да пълним каца без дъно?!

А логиката не ти ли подсказа, че след няколко години трябва да затворим Козлодуй, а анализите показват, че необходимостта от еленергия ще се увеличава. Е, тогава?

Както се меси в решенията на парламента, Плевнелиев най-много да си изпроси някой импийчмънт, който ще е и напълно заслужен.

Вече и от умностите на тая ирландска пастирка ни се повръща. Единственото за което може да дава акъли е как се правят бизнеспаркови спекуланции с общинска земя, за нищо друго.

Бай Превнелиев,и аз я търся тая пуста логика в действията на правителството ,и да си кажа честно нищо подобно не намирам.Как така ще говорим за частен инвеститор,готов да разработи проекта с 10-20 неизвестни,след като руснаците предлагаха пълно инвестиране с абсолютно ясни условия!Каква е тая амнезия! Не логика,дай да търсим кой е виновен за това осиране !Ама то това правителство ,с каквото се е захванало, се е осрало!Даже и с прословутите магистали,дето не са никакви магистрали/с инфраструктура/,а обикновен асфалтов път!Ако не говорим за осиране ,може би ще сравним тия действия с троскота ,който задушава всичко около себе си! Абе хора ,живейте ,но дайте възможност и на другите да живеят!

От БСП поне взимаха пари, за да ни държат енергийно зависими от Русия. Ти го правиш безплатно..

Кога пък е било ясно?! Руснаците не казаха колко ще струва, казаха само, че ще дадат парите с 12% годишна лихва.

2011 г.:"Сергей Кириенко заяви че атомната централа в България би могла да бъде построена много бързо, защото оборудването вече е почти готово, и при това е на по-старите цени. АЕЦ "Белене" е по-евтина от по-новите проекти. Затова ние (Росатом) сме готови да вложим свои средства толкова, колкото счете за необходимо правителството на България 100%, 51%, 49%. Затова аз считам, че нашето предложение е уникално да се реализира проектът при такива (кратки) срокове и такова финансиране." Какво, по-точно не му хареса на българското правителство?! Може би натиска на САЩ...

Чакайте малко - гаранцията 200,000$ ли беше или 200,000,000? Хиляди или милиона, че май за 200млн се говореше първо. 200 хил и Цар Киро може да внесе.

Значи, народът иска референдум по въпроса "Да има ли АЕЦ Белене?", а Плевнелиев иска парламента да "редактира" въпроса на "Да има ли изобщо ядрена енергетика в България?" Ще ме извинява Плевнелиев, ама няма да му мине номера. Формулировката на Плевнелиев очевидно представлява съвсем друг въпрос, а не редактиране на първия. Това е пълна подмяна. Въпросите не може да бъдат "редактирани" от парламента до степен при която те се подменят изцяло. На него и на правителството никой не им пречи да предложат друг референдум - за бъдещето на ядрената енергетика изобщо. Нека обаче Плевнелиев да не си прави илюзии, че с някъкъв езиков фокус, след гласуване в контролирания от управляващите парламент, ще могат напълно да ПОДМЕНЯТ въпроса до степен в него да няма понятието АЕЦ Белене". Това не може да стане защото:1. БСП моментално ще сезира Конституционния съд относно подмяната на същността на въпроса и 2. Ще събере отново подписис за нов референдум.

Стига плещи глупости. 1. Законът не позволява да се провежда референдум по конкретен проект. 2. Ако на така поставения въпрос "Да се развива ли изобщо ядрена енергетика...." хората отговорят с "не" - то тогава какъв Белене, какви мушмули...., след като народът е гласувал, че не иска изобщо да се развива ядрена енергетика..Пуууу

Напълно те подкрепям. Няма никаква нужда от редакция на въпроса. Той е формулиран напълно коректно. Прилича ми на следния въпрос от анкета - "Искаш ли да имаш Мерцедес S класа" (всеки ще каже да). Ако се зададе друг въпрос - "Искаш ли да вземеш заем за теб, твоите деца и внуци за да имаш Мерцедес S класа едва ли ще са толкова много желаещие.

... от демонстираната некомпетентност на Президента. Едно експертно решение, за което има подготвени едва ли и 100 човека се поверява на баба и дядо от село, които дори нямат ток, на циганите, които го крадат, на лумпенизирани младежи, които насилствено събираха подписи в големите градове. И аз, като Президента съм инженер с 38 годишна практика, но не по паркингите в Германия, а в Енергетиката на България, включително в проектирането и строителството на АЕЦ "Белене". Въпреки това не мога да дам категорично мнение и просто няма да участвам в пародията "Референдум за ядрена енергетика". Разберете, това е отчаян опит на БСП да се задържи на гребена на вълната, използвайки както винаги подли и нечестни приоми. Моля г-н Президента да ми посочи някакво основание, според което "електората" може да диктува държавния бюджет и икономиката на страната. И дори когато явно заради временна полза (2-3 години работа) ще зароби 3-4 поколения с дългове.

Пръв Плевнелиев се обяви с/у Белене, сега няма моралното право на глас. Освен това да не дава "умни" съвети на парламанта, че това си е противоконституционна намеса и ще си иде, по-бързо от колкото е дошъл.

Искаш да кажеш че референдум за аец Белене е противоконституционен............!-Станишко ще ти дърпа ошите.

У у уууууу ушите!

Да за Референдум. Не на АЕЦ!!!!

Зиг! Хайл! Ка-Па-Ес-Ес! Кой не скача е чер-вен! буа!!!

Бля, бля и бля, и пак бля.

много хитреци се навъртат около "гьола" и ловят риба в мътна вода. Ако референдумът каже НЕ на Белене смяташ ли, че те няма да открият нов "гьол" за далавери? Затриват хубавата страна заради алчността си пред очите ни. И ще жънат бури.

Като направим референдума предполага ще кажем "Да на Белене" и сетне всеки частник който влачи пачка от АЕЦ за сметка на Българския нарон, ще вика "Ние го правим в името на България с решение на народа" ...... Дето се вика узаконен грабеж ..... Нека попитат "Искате ли България да развива държавна ядрена енергетика" ...:)

На времето питах един американец: "Ти, ако имаш възможност да избираш, на кого ще възложиш дадена поръчка - на държавен или на частен бизнес?" "Категорично на частния бизнес" - беше отговорът. А тук нямаме нито читав бизнес, нито читава държава.

а попита ли го - дали ще избере офшорка и 3 посредника, или ще купи директно от продавача, с гаранция директно към него? 'Щото държавата, в случая, нямаше да е изпълнител, а поръчител - въпросът е, дали трябва да плащаме едни излишни 5-6 милиарда (2,5..4 пъти повече!!)? Какво ще отговори твоят познат чернокож?

Като Баба и пенсинерка, питам Президента и инженер: Роско баба, сливи ли имА в устата, скоро беше в Америката, що не пита за тия шменти-капели, дето ни се довлекоа с атомната си бомба ?! Пак те питам, сливи ли имА в устата!

Бабо глуха, бомбата е руска, а тия дето ще я монтират са неизвесни!

Млъкни бе серсемино, че американците нямат ли бомби , или искат от руснацате, а после ги дават на израйляните ? Ми ако требе, и на нас ша дадат, зер не сме заслужиле ?!

Ето какво значи да имаш УМЕН Президент! Сравнението с КОМУНОИДА ГОЦЭ е една гротеска! Дали НАЙ-НАКРАЯ дочакахме България да се управлява прозрачно и логично, в интерес на българите? Мисля че ДА! Браво, г-н Президент!

....интелигентност като твоята е напълно естествено да харесаш тъпия ментарджия - Чехльо Клъстърлиев. Другите за теб са висш пилотаж, затова не ти се нравят!!!

ГоцЭ и приближените му защо не сключиха договорите, а само гушнаха комисионните? Това новото президентче да не ме набутва масите зомбирани комунистчета да заробват икономически и правнуците ми с някакъв измислен и платен от Русия референдум, чиято цел е единствено да даде глътка въздух на издъхващата 100-годишна измамница.

Ало Дир-а,не "да внесе гаранция от 200 000 долара или евро. " а от 200млн. - разлика има и то голяма...

Г-н Президент, гаранцията не е 200 000 Евра а малко повече- 200 милиона. И второ тоа Референдом н е валиден оти вапросите така беха казани че ние с Геле се заблудихме. Питаха ни сакате ефтина енергия. Ами сакаме. Да не сме бодали. И се подписахме. Ама та работата била друга. Тока щел да дойде след 10 годин. И ние требе да го платиме предварително. Га дойде токо с Геле мое да сме на друго место- язека в Рая а он малко по надоле че е грешен. Значи тиа 40-50 хиляди над 500000 човека са на заблодени хора. И да се извадат.

Дир, ако имате преводач, моля да ни поясните какво е искал да ни каже този писател.

Иска да каже че за 65г. лъжите стигат!

Вуте си го е написАл както трЕбе. Нас, шопите, трудно можеш да ни прекараш! Не знаЕм от дЕка си, ама сигурно и рускиО не го знаеш. Оди си мЕкай нЕкаде другаде.

да, така е. Референдумът за ядрената енергетика не е смислен понеже този сложен въпрос ще попадне в ръцете на необразовани т.е. некомпетентни субекти. Подкрепям идеята за референдум по самоотбраната и оръжието - там всичко заради престъпниците станахме компетентни, само държавата още не е.

Като го хванах крадеца в къщи, и понеже беше дрогиран и го вързах, преди да дойдат от полицията ме предупредиха да не го бия. Но понеже вече го бях сторил, отнесох 1,5 год. условно. Две седмици след това същият се "самоуби" падайки от прозореца на поредния апартамент, където беше влязъл. Искам референдум за да имам ЗАКОННА ЗАЩИТА НА ДОМА и семейството си, ДругарЮ Плевнелиев!