17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Докато се подиграват с хората няма да има оправия

Всъщност се гаврят с вас. Клиент дава поръчка на два подизпълнителя. Единият е друга държава от ЕС, другият е фирма в България. Поръчките са еднакви, сроковете също, както и договорената сума за този период. Фирмата от другата държава от ЕС плаща 20 евро на час. Българската фирма плаща 13 лева на час. Или иначе казано, 39 лева на час срещу 13 лева на час. Остатъкът отива за коври, бело, мерцедеси, почивки в екзотични страни и двустайни апартаменти за по 500 000 лева. Мога да дам имена, дати, разписки, договори. Всичко го имам черно на бяло. Вие сте си виновни, търпите, мълчите и робувате. Явно ви е добре.

Мда, това е точно така. Това, обаче, ще има политически последствия. Някои инвеститори ще трябва да отчетат загуби в графата "политически риск" скоро.

Не, категорично НЕ! Минимална часова ставка 30 евро, или равностойността в лева.

От статията "Германия отчаяно търси работна ръка" тук в ДИР: Според Брюкер броят на имигрантите от ЕС постоянно намалява. "Доходите в другите страни от ЕС се изравняват, а те самите са засегнати от демографските промени." Потенциалът на младите хора, желаещи да емигрират, е до голяма степен изчерпан в ЕС, казва той. А сетете се богатите държави в ЕС колко имат полза да няма бедни държави.

В ЕС има праг на бедност и той е 780 € Ние нали сме в ЕС вече от 15 години ? Каква е тази минимална заплата ?

Според пазарноориентирания евроатлантически елит това било "пари за нищоправци". Идеята, че трябва да си загробен в кредити, за да можеш изобщо да живееш "в цивилизацията" е неприемлива. Идеята, че трябва да взимаш помощи без да работиш, също е неприемлива. Евреите, налазили властта трябва да бъдат озаптени, освен ако не искат да свършат като през ВСВ.

Помня едни години когато 18 000 лв. заплата стигаше за 3 кг сирене или нещо подобно. Така че, по-важна е покупателната способност.

Да добавя - в рамките на съюза. Все има някакви рамки.. покупателната способност е метрика за ефективност (уж). Но тя трябва да е истинска, а не както в нашия случай - грешна. Грешна е, защото на българите им се казва, че са неефективни и нископроизводителни, но като си вдигнат шапката и отидат в друга държава се оказва, че там са по-ефективни. Това означава, че метриката за ефективност е неадекватна, грешна. Това означава, че има други, структурни проблеми. Проблеми в самата среда. Финансова, политическа, бизнес.. без значение. Ако някой трябва да плаща, то това трябва да е виновника - финансисти, политици, бизнес. Това може да стане, чрез почти насилствено прекотиране на лева спрямо еврото в полза на лева. Това е в интерес на всички български граждани, освен за тези, които са взели безразсъдни кредити с идеята инфлацията да им ги изплати.

Такова животно МРЗ има само във бананова република . Крайно време е да се въведе минимално почасово заплащане . Наскоро в Германия го направиха 12 евро на час , в Нидерландия е 12.5 евро . С този темпове на растеж ще ги стигнем до края на века .

Мне. минималната часова ставка е като тротинетките. Принуждава шофьора на тротинетката да поема все по-високи рискове за собственото му здраве, защото таксата на тротинетката е на минута. Каквото и да правиш все ще оставиш поне 5 лв. И такси да хванеш на малко разстояние и то ще ти вземе поне 5 лв. Т.е. минималната такса е 5 лв. ... така и с минималната работна заплата.

Що и ако не сме съгласни какво ще стане ??? Можеше да напишете примерно 2000 лева мин.заплата /смешници

2400 ако трябва да сме точни. Толкова е нормалната минимална заплата в европейският съюз на на който уж сме член... уж

България..... Членка на съюзо.... Ценани по скъпи от германистан и с най малките заплати. Да се махаме ли от съюзо май треба бъде въпроса.

Мда. Такъв е въпроса. Ако ще се махаме е много важно, да действаме бързо, защото развода няма да гладък, а борбата за активите (децата на капитализма) ще е лешоядска.

Да, да се вдига и постоянно да се вдига докато се изравнят доходите с тези в Западна Европа след като цените отдавна са изравнени. Между другото следва да се въведе и прогресивен данък какъвто има във всички развити страни. Пропорционалния данък е в разни експерименталки в Източна Европа, предполагам и в Латинска Америка - Аржентина и Чили са дежурните лабораторни мишки за МВФ, който пробутва тези политики, където нещата никак не вървят

Прогресивният данък е средство за преразпределние от тези с големите заплати към тези с малките заплати и работи само ако има много силен контрол. В България това е трудно приложимо, защото официалните доходи на богатите не са от заплати, а от наеми, концесии, акции, наследства и други. Това са рентиерски приходи, които могат да бъдат обложени само чрез някаква форма на данък върхо активите, собствеността. Това не е характерно за капиталистическите държави, но пък и в нашия случай, тези богатства не са в следствие на капитализма. Те са в следствие на огромни кражби през периода на т.нар. преход.

ДА АКТОАЛИЗИРАТ ДЕПОЗИТИТЕ, ПЕНСИЙТЕ И ДРУГИТЕ ЗАПЛАТИ СЪС СЪЩИЯ %????? ИНАЧЕ ОБИРАТ ТАКА СПОМЕНАТИТЕ ТЪЙ КАТО ТОВА НЕ ВДИГА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ А ПОМПА ИНФЛАЦИЯ??? МИНИМУМА Е МИНИМУМ И С НЕГО НЕ СЕ ЖИВЕЕ ДОБРЕ????

Наличието на понятие “минимална заплата” означава че това си е помощ. И без това, работодателите правят различни врътки, ако не искат да платят 800 лв заплата - като половин работен ден, почасово и т н. Минималната заплата е какво да очакваш, ако почнеш да работиш нещо без образование.

Обратно е. Минималната заплата е статистическо следствие, на моментната икономическата "снимка". Икономическата снимка в момента е грозна. Ако променим курса лев/евро износния бизнес ще изреве, но минималната работна заплата ще си дойде на европейското място. Мнозинството от участниците в локалната икономика не ги интересува колко им е в евро заплатата, докато не започнат да плащат "европейски" цени. Това е времето, в което бизнеса на амбулантните търговци-аутсорсъри и прекупвачи приключва.

710, но Евро! Все пак сме европейци, или само за санкциите и да прибираме емигранти!

Ми не. Средната заплата в ЕС е 1100-1200 евро. Защо нашата да е 710 евро, а не 1185 евро примерно? Нали цените на тока са еднакви? Защо трябва МРЗ да е различно.

1000 лв веднага ,друго всичко е имитиране на помощ.

Повишаване на минималната заплата води до увеличаване на цените. Единственият плюс е за държавата - прибира повече данъци.

Те вече са същите като в западна Европа. Да ги покачат още малко и просто ще внасяме от там или хората масово ще пътуват до съседна държава да пазаруват. И местните търтеливи феодали могат да си изхвърлят продукцията на боклука, ако искат.

Винаги когато се променя нещо по финансово-икономическото планиране, трябва да е ясно, кой плаща. Едностранното вдигане на МРЗ е палиативна мярка, която ще удари здраво локалния бизнес по-силно, от колкото износния. Сметката в нашия случай, трябва да се плати от износителите и износните пазари. Това става единствено чрез промяна на валутния курс на лева спрямо еврото. Отчитайки задлъжнялостта на държавата ни във валутният ни курс, новия курс трябва да бъде 1 лев = 0.65 евро.

0.65 лева за евро

крадливо племе няма нужда от заплата

Разбира се, че не! Изобщо не трябва да съществува такава глупост, като "минимална заплата". Болшинството обаче са твърде тъпи за да осъзнаят как вреди на всички, най-вече на тях.

Така ли? Що?

Да в нормалните страни няма такова нещо, но представяш ли си да няма МРЗ в България??? Смятай, че тогава ще се работи за чорбаджиите за по 200-300 лв. и пак ще ти натякват, че са ти много!

Защо трябва да им плащат изобщо? Не може ли направо ваучери да им дават, за кварталната бакалия.. Мисля, че ковачки беше "иноватор" по темата.. в тец брикел преди няколко години. От какъв зор изобщо трябва да се плащат заплати на "крепостните селяни"? Разбира се в някакъв момент се стига до революция (сега цветна, ровоза, джендърска и прочее там по новите разбирания..).

60% казват не. Публиката на Дир е съставена предимно от чорбаджии ;)

Хмм не мисля. По-скоро въпроса е кофти зададен. Искате ли 770 лв от догодина? Мии.. "НЕ", искаме 1200-1500 лв поне. Видно от коментарите, българите не искат 770, искат 2-3-4 пъти повече. Което е напълно нормално, при положение, че средната минимална заплата в европа е около 1000-1500 евро!

Еми ако имфлацията е 20% на годишна база.. Какво значение има каква ти е заплатата...

Минималната заплата е хубаво да се вдига когато е обвързана с необлагаем доход иначе единствено което се вдига е заплатите на държавните служители

Не се вдигне тока за бизнеса поне още два пъти.

Цената на тока е пряко свързана със въпроса дали искаме да сме в ЕС или не. В момента от ЕС се опитват да ни насочат с какво да се занимаваме, тъй щото, да усвоим целевите им помощи, по начина по който някой там, в Брюксел е решил.. и по този начин, компенсаторно, да достигнем нивата на заплати и разходи, така че тази цена на тока да не ни е проблем. Това обаче е лоша идея поради 2 причини: 1. Цялата стратегическа визия за зелена икономика е погрешна. 2. Съществуват външни фактори, които не позволяват въпросната визия да се осъществи. Това е така, заради грешни допускания, че винаги и безусловно ще има безкрайни ресурси и суровини срещу прясно напечатани евра/долари. Винаги когато се случи това, се стига до война за територии и ресурси. В Украйна, Либия, Сирия, Ирак, Венецуела се случва точно това.

Спрете да им работите за жълти стотинки! Докато има хора съгласни да се продават за 500 лева, ще продължават да предлагат толкова! Просто е, кое не разбирате?!

Така е. Проблема обаче не е, че работят, а че избират продажни политици. Не можеш да очакваш, от всеки човек да разбира от иконометрия. Свободните заплати са по-скоро химера. На ниво държавно управление, тези неща трябва да се държат в някакви разумни граници и инструментите за това са монетарни и други. Когато имаш толкова свободен пазар, за който говориш идва анархията. Идва канибализъм, вандализъм.

Докато Европа ни ползва за евтина работна ръка ще е так

Европа ни ползва също и за евтини суровини - от дървесина, през жито и други храни, та чак до минерални суровини и енергия. Така работи империята - периферията храни ядрото.

И СССР е империя, която сме хрантутили безропотно 45 години. Западната империя поне ни предоставя някакви свободи в процеса.

Ахам. Разбирам аргумента, макар да не съм 100% съгласен, че нищо не сме получавали. В такъв случай, е хубаво да се оглеждаме за нова империя през определено време.. Ако се появи нещо по-солидно, да ги помолим да ни анексират ли как? Сега някой със зъл помисъл би казал - ето дойде новата империя - в новия СССР, цените на газа са по-ниски. По твоите разбирания сменяме ли империята или си стоим в тая, дето ни щави със скъпа енергия?

Минималната заплата трябва да е 1500 лв. До кога ще бъдем най-бедни и най-жалки в Европа ? Стига сме се примирявали с жалкото си робско съществувание ! Време е да се събудим и да разбием главите на управляващите ни негодници и олигарси !!!

Без значение кои какво върши. Летим надолу ама понеже сме доста тъпи си мислим че изплува е.

Желанието за абсолютна стойност на МРЗ трябва да е такова, че да е еднакво за целия съюз на отворена търговия (т.е. ЕС). Ако цените на енергията са еднакви, но на МРЗ различни, има проблем. Т.е. желанието трябва да е МРЗ да е европейско. Или курса на разчетната ни валута, да отчита кредитните дисбаланси. Т.е. ние имаме 20-30% дълг, европейците са масово с по 100+%. Това означава, че нашата валута трябва да е 3 пъти по-силна от европейските. Не са случайни маастрихтските критерии за задлъжнялост и инфлация и всякакви Лорерско-Асенски алхимии не трябва да се допускат тук. Ясно е: щом дълга ни е 3 пъти по-малък от средно европейският, значи валутата ни ако искаме днес да влезем в ЕС трябва да е 3 пъти по-силно от сегашния курс. Това е 0.65 лева за 1 евро. Ако курса ни е такъв, 770 лв МРЗ са 1185 евро. За справка: https://en.wikipedia.org/wiki/ListofEuropeancountriesbyminimumwage В Германия е 1300 евро, Белгия 1200 евро. Или ще сме европейци, без уговорки тип "ама вие не сте ефективни, ниска производителност и прочее глупости" или досвидание ЕС. Това е положението.

По отношение на услугите отдавна сме по-производителни от европейците. По отношение на производството обаче нещата не стоят по този начин. И това е защото тук маса "производители-предприемачи" по български си купуват лъскави коли, яхти, самолети и вили, вместо да инвестират в ефективност и нови технологии. И само се оплакват, че нямало кой да работи. Така никога няма да стигнем ЕС.

Да, така е. Затова трябва да поставим въпросните "производители" в реална конкурентна среда, като предоговорим курса си лев/евро. Това като минимум. Хубаво би било и въпросните луксозни активи да излязат също на пазара в някакъв момент. ЧСИ или нещо подобно.. Има достатъчно закони (напр. за пране на прани, произход и т.н.) с които може да се реши практично този въпрос. Трябва обаче да се действа бързо.

Когато един печелеш пари храни 6, 7... това са не пазарни методи, вдигай минималната заплата. И какво като я вдигнеш? Ще намалиш проходите в бюджета. Те ония с бизнеса не пасат трева.

Парите ще ни развалят

Доста слабоумници спряха да мислят за друго освен за пари.

Да направят минимален базов доход 1000лв и спирам да работя!

Внимавай какво си пожелаваш. Заплатата може и да стане 1000 лв, но хляба ще стане 2000 лв. Пожелай си нещо по-качествено - напр. 1 лев да стане 4 евро.

Като дойде на власт Иван Костов каза: "Спрете с тези посткомунистически искания за заплати от по 100 долара". Тогава и 100 долара бяха неизпълними. Сега искате 770 лв. То вярно и много долари,евро и виртуални левове чрез кредити се създадоха от нищото след това. Кредитните левчета са само цифри и дори не могат да бъдат напечатани, ако се наложи, защото валутния борд не ги покрива.

Минималната заплата трябва да е между 1200 и 1500 лева.

Това е 1 лв = 1 евро. По-добре да си пожелаем това, отколкото вдигане на МРЗ на 1500 (750 евро). Модерните икономисти добре знаят, как да нагласят числата. Заплатата ще я вдигнат на 1500, но фиксираните нееластични разходи ще се постараят да ти ги вдигнат още повече и като резултат ще сме още по-бедни спрямо европейците (напр., но не само).

За нищоправене ще е тамън.

Ами за "нищоправене" в Германия дават с около 250 евро повече дори. Незная какъв ти е проблема. Защо и в България за нищоправене да не се взимат пари? Не си съгласен? И аз не съм. Обаче вземи решение - или ще сме като европейците, или ще е друго.. но няма да е сегашното със сигурност. Т.е. иде промяна, ама не оная на кирчо и кокорчо.

Не е възможно цените на тока да са европейски по предтекст за общ пазар, а заплатите (вкл. минималните, както и пенсии) да са "български". Това взривява социалният мир и който не го разбира, ще го разбере по трудния начин. Ако това продължи, февруари-март 2023, най-късно до началото на 2024 България излиза от Колективният запад.

Възможно е. Заплатите в България много отдавна е договорено да са ниски. Между политиците ни и западните ни "партньори"

Ок, значи октомври месец на изборите да няма изненадани. Козяк да си засили охраната и да приготви по-големичък самолет, за събере повечко от НПОтата си.. че помним как падаха като зрели круши от афганистанския самолет, афганистанските НПОта.

grainis

€2,500 Минимална Заплата, €1,000 Минимална Пенсия, плюс €600 Базов Доход - това е залегнало като Основа в Програмата за Развитие на България до 2027 година - https://bg-razvitie.alle.bg . Плюс ваучери за социално слаби със 100% покритие за подслон, хоспис, храна, лекарства, лечение, отопление, транспорт, почивка, културни развлечения . Плюс 100% - Дотирано от Проекта здравеопазване , образование и квалификация . Връщане на всички емигранти плюс заселване на няколко милиона дипломирани чужденци - цел : 10 млн. Население до 2030 г.. Генериране на многократно по-висок БВП от сегашния и нареждане на България сред най-богатите и успешни страни в света .

Да те почерпя с шоколадче Кума Лиса.

Забрави да кажеш, за капсулата за доброволна смърт на който не му допада ваурчения живот. https://www.swissinfo.ch/eng/sarco-suicide-capsule--passes-legal-review--in-switzerland/46966510

При 20-30% бедни на всички ли ще дадеш ваучери? А не ти ли минава през главата мисълта, че щом има толкова бедни, значи имаме структурен проблем, който не зависи от тези 30% "бедни"? Още повече, щом емигрират (напр. в гърция) веднага стават НЕБЕДНИ. Кой е виновен за структурните дисбаланси? Защо искаш да заробиш хората с твоята религиозна зелена секта?

Увеличението на разходите за труд увеличава производствените разходи на стоките и услугите, създадени чрез този труд, тоест - директно увеличава цената им, а от там и инфлацията. Като ви направят минималните заплати по 2000 лева и хлябът ще стане 10-15. И пак няма да има за сметки и ток и парно. Не може да разчиташ на държавата да те храни (чрез увеличение на минималната заплата). Държавата е рамка за взаимодействие между различни субекти - има социален момент, разбира се, но целта е да се помогне на най-уязвимите. Един пример - здравно осигурен съм. Двойно при това - имам и допълнителна здравна застраховка. За да получа адекватна здравна грижа обаче, си плащам. Защо? Защото всеки иска да получава, но не осъзнава, че трябва да дава. И от много искане, накрая няма за нищо, просто защото няма ресурс. Докторът и той иска, ама не осъзнава, че трябва да е кадърен, за да получи. Лаборантът и той иска, ама не можеш да намериш две лаборатории, които да извадят два еднакви резултата за едно и също изследване. Лекарят ти иска 100 лева за 30 минути празни приказки и не му пука дали след предложеното от него лечение, ти ще се подобриш - излезеш ли от кабинета му, те забравя - като катерица къде е скрила лешник. После специалистът по медицина се чуди, защо майсторът на плочки му е взел 100лв за труд за десетина квадрата плочки, които след 5 дни са се разпаднали. Поради същата причина - и майсторът иска, но и той е некадърен или изобщо не му пука за резултата от труда му. Това е на всички нива, във всички професии, навсякъде. И накрая - едно голямо нищо.

Че цената на хляба в Германия е 5-7 евро. Я бегай....

Няма проблем, чувствай се осведомен.

Хлябът в Германия е по-евтин от тук. Както и месото, яйцата, млякото и 90% от хранителните продукти. Касова бележка да ти покажа ли?

Има изследване направено 2010 от ЕС, в което се сравняват заплатите спрямо производителността на труда и изчисляват някакъв краен коефициент. Според това изследване се оказва, че ако трябва да се сравняваме с държавите от ЕС, българите трябва да взимат четири пъти по-големи заплати. Това, че българина е мързелив и не произвежда, не му се работи е мит и лъжа.

Дисбалансите между България и Европа идват от 2 места: 1. изкуствено занижения курс на лева спрямо еврото 2. робовладелската олигархична износна икономика тези две причини са взаимно свързани. Проблема може да се реши, като курса се предоговори на 1 лв = 1 евро или по-малко. Това ще унищожи олигархичния износен бизнес, чиято конкурентноспособност произлиза основно от дъмпингови цени, заради занижения курс на лева, както и от несправедливо НЕевропейско заплащане на работниците/служителите. Ако някой в европа желае България да остане в икономическата зона на ЕС, трябва спешно да повиши богатството на българите, защото не телевизора, а хладилника ще започне да взима решенията.. а те няма да са в полза на ЕСНАТО и Колектовноят запад. Това е повече от сигурно. И без курвенски номера тип план за възстановяване, зелени сделки и прочее робски кредитни еврейски схеми.

1 мил. администрация. 1 мил. пенсионери. 1 мил. непълнолетни. 1 мил. сив сектор. И 300 евро заплата.

И от споменатото излиза че мърда е немя.

Зададеният въпрос е манипулативен... Всички искаме вдигане на минималната заплата,но не и на 770 лв., а на поне 1 400 лв бруто! Затова отговорите ще бъдат преобладаващи с НЕ! Но не защото искаме да не се вдига минималната,а защото това вдигане е подигравка с труда на хората,това са трохи,това е заплата,с която, няма как да оцелееш без да ровиш по кофите за боклук или без да вършиш престъпления!

Много си скромен. По мои сметки МРЗ трябва да е 1185 ЕВРО! Или, което е по-добре, 770 лв, но при курс 0.65 лева за евро.

НЕ! Всичко под 2000 е подигравка с труда на хората!

50 000 души напускат страната завинаги всяка година, а останалите работят за по 300 евро при цени сходни с тези в западна Европа. Нас синьото знаме роди ни!

Прогресивно подоходно облагане и необлагаем минимум !!!

За 770 лв. пръста няма да си мръдна. Добре ми е на социални помощи. Който е тъп да ходи да бачка за 770 лв.

И аз съм на помощи и ми дреме. Един път в месеца отивам до Одрин на пазар и съм добре. Простите да бачкат за 770 лв.

770 лв бруто е ужасно ниска заплата,с която не може да се преживява в сегашните времена!!! Минималната заплата трябва да е поне 1200 лв НЕТО,не бруто,а НЕТО,за да оцелееш в сегашно време при сегашната скъпотия. Ние изоставаме в доходите спрямо останалия свят и то май умишлено,България е превърната в робовладелска държава,тук командват феодалите! Все за тях се мисли,не за работещите роби,които масово напускат държавата. Не сме съгласни на минимална заплата от 770 лв бруто,съгласни сме,ако минималната стане 1 200 лв. НЕТО!!! Със 770 лв бруто,какво да си купиш по напред,какво да платиш,та то само в сметки и храна ти отива цялата заплата. Щом средната е 1 700 лв,то означава,че не е проблем за работодателите да плащат 1 200 лв нето,защо трябва минималната да е 770 лв?!? В големите градове пък 770 лв и за храна не стигат! Всеки живещ на тази територия трябва да може да си позволява да си плаща сметките и таксите,да плаща за поддръжка на колата си и жилището си,винетки,данъци,смяна на зимни с летни гуми,гориво,застраховки,ами пари за обувки и дрехи,за тоалетни принадлежности,за храна,от де да дойдат?!? А да си обзаведеш жилището,да си купуваш техника,да отидеш на почивка,затова изобщо не се мисли... 770 лв стигат за ядене и сметки,1 000 лв стигат за ядене,сметки и поддръжка на старата кола,тоалетни принадлежност и трябва да ходиш гол и бос... За да съществуваш в България ти трябват минимум 1 200 НЕТО лв., за да живееш що годе нормално - 2 000 НЕТО,особено в големия град! А за да отглеждаш и деца,отиваме на 2 500 минимум на човек.... С 1 000 лв НЕТО си работещ беден роб,който за да изкара месеца трябва да краде или да рови по кофите за боклук...

Въпроса е от къде пари с посраните си гъзове щедокарамеза да вдигнем заплатите до 1200 бруто минимална.

Как така от къде пари? Ами много просто - пуска се една нота до брюксел, за предоговаряне на курса лев към евро. Не искат? Чудесно - предоговаряме го едностранно и губят разни концесии, инвестиции и прочее. Може да направим и като Путин ще върви износ, но всички плащания да са в левове. Да ги питам тогава те от къде ще си купят левчета. Ще идва тогава Ханс да проси левчета, щото пелете йок.

БГ има лайняна икономическа, социална и всякаква друга политика! Това е така, защото народа е ТЪП и чалгаризиран! От прости хора, акъл не можеш да очакваш или да те чуят, да се сработят. Циганизация! Избори! Пфу! ....

Закъсняли сте, явно питате за преди 5 години. Сверявайте ги тия часовници бе, заплеси!!!!!!!

нали сме в ЕС, трябва да стане 1200 лева минималната, иначе за какво сме в този съюз, като държава гост ли , във всички други страни от догодина щее поне 1000 лева, само тук 770 !

Само аз ли нещо пропускам, нима има в ЕС заплати по 600 евро?

Разбира се, че няма. За сметка на това бедните българи нямаме проблем да плащаме за енергия европейски цени.. че нали цивилизационен избор, общ пазара ала бала.. Сакън да не секне износната далавера, че ше намръщим началниците.

Поне човек ще може да си купи едно въже за да се обеси...

Твърдо НЕ съм съгласен. Не трябва да се увеличават пенсиите и минималните заплати, които реално не покачват покупателната способност. Трябва да вземат истински мерки срещу инфлацията и да я овладеят. Всяко увеличение на пенсия или мин.заплата -> пряко влияе върху инфлацията. По-некадърни и задкулисни боклуци НИКОГА в новата ни история не са ни управлявали. Мога да се хвана на бас, че ще Киро и Асен (та и Радев) ще ги пишат в учебниците след време. Като хората, които ни вкараха в нов преход и изпепелиха 40 милиарда в рамките на половин година..

тогава да намалим заплатите наполовина и масово да се взима по 200 лева, както преди 20 години, да те видя тогава как ще живеем , като на повечето хора 200 лева отдавна не им стигат да си покрият само наема, какво остава за разходи за храна, дрехи и т.н...

И аз съм НЕ!Но не по причини,като теб!А защото с увеличението на минималната Рз ще се увеличи автоматично и средната и от там пак автоматично ще се увеличат заплатите на държавните хрантутници,най-вече на депутатите,на които заплатата е 3 пъти средната за страната!Затова съм против?

Ясно е защо не си ОК да се вдига мин. заплата, това затруднява бизнеса ти, но не е измислен друг начин да оцелява човек. За хората говорим, не за бизнесмените.

Това е естествено. Имаме 2 избора: 1. Оставаме в ЕС, но всички изнасяме към скъпите пазари, разчитаме на безкрайна консумация и кредит. Така ще можем да вдигнем заплатите. 2. Излизаме от ЕС, градим устойчива и балансирана иконмика, като не затваряме изцяло търговските връзки, но ги управляваме разумно. Така може и да не вдигаме заплатите, но трябва да балансираме икономиката, така, че да няма крайно бедни. Във вариант две, трябва да се сдобием с атомка и доста добро въоръжение.

Истински мерки срещу инфлацията? Не може. Инфлацията е хитър монетарен инструмент за управление на икономическата активност, но само когато причините за възникването и са вътрешни за икономиката. Когато причините са вносни, монтеристите имат проблем, защото трябва да я покриват със собствени средства, а това означава подтискане на кредитната икономика, която впрочем последните 14 години изяде некредитната - бизнес циклите изпаднаха в резонанс със кредитните цикли, вместо в антифаза, чиято идея е да ги компенсира. А както знаем, в еврейската икономика, базирана на безкраен кредит и консумация, това е смъртен грях. НЕ може да се допуска да се подтиска кредитната активност за сметка на инфлацията, защото се изпада в "мъртва спирала" на хиперинфлация и повишаващи се лихвени проценти. Това е унищожително. Затова кирчо и кокорчо се опитаха да наложат тъй модерната ваучеризация, но не успяха. Сега следва кулминацията.

Стига с тая удобна приказка за внесена инфлация и че е причинена от главоломното печатане на пари. Има си своя дял от инфлацията, но се замисли, което влияе повече на цените - напечатаните пари или цените на енергоизточниците ? Хлабът от 1лв стана 3лв, защото са напечатани много пари и изведнъж хората са започнали да ядат по 2 хляба на ден -> покачило се е търсенето -> скочила е цената ? Имаме АЕЦ, имаме Добруджа, имаме почти всичко, което би предотвратило подобна инфлация. Още миналата година енергийни експерти..не партийно обременени... излезнаха и казаха, че ако не се направят тая, тая и оная мярка с тока - ни очаква нечовешка инфлация. Киро и нежният му приятел не ги приеха. Стана инфлация...ОГРОМНА.. Оправдаха я с войната, естествено, което само човек в будна кома би повярвал.. Същото стана и с Булгаргаз и КЕВР. Смениха цялото ръководство само и единствено с цел да вкарат посредници. Миналата година дори тъпаците от ГЕРБ казаха на пресконференция, че КАКВОТО И ДА СТАНЕ - ПП ще вкара посредници 100000%. Ония казаха, че няма. Видяхме какво стана.

Замислям се: ttps://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas Първият сериозен пик на газа е 13 декември 2021 (133EUR/MWh). Тогава още не беше започнала войната. Да, причините не са еднозначни. Темата за енергоизточниците идва дюшеш на "зелената сделка" и поддръжниците и направиха опит да я комбинират с войната - като си инсталираме панели и веита ще компенсираме липсата на газ, и ще пресушим газовите приходи на путин.. Да, да, ама не... точно щото "не почнахме да ядем по 3 хляба на ден", но пък цената на газа скочи в пъти. Т.е. намалихме (намалиха ни) консумацията, но цената скочи 4-5-6 пъти. Приходите на Путин от газ дори се покачиха. Т.е. 0 на 0 е за него, за нас е на -400%. Локалните заигравки за КЕВР и темата енергетика при нас произлизат по-скоро от това кой и как да прибере кинтите от зелената сделка/план за възстановяване. С наближаването на зимата тона ще се смени в посока кинти, защото бедните не могат да плащат европейски цени на енергетиката.. което е структурен проблем по отношение на общата бедност на българите, а не структурен в енергетиката (за което европа ни пробутва решението зелената сделка).

При нас бизнесът не разчита толкова на газ, колкото в Европа. Имаме заводи за стъкло, не всички хлебозаводи.. Имаме едно парно, оранжерии. Икономиката в 95% разчита на ток от АЕЦ-а. При нас инфлацията е неоправдано висока. Аз отдавам 20% от инфлацията на напечатаните пари, 20% на спекула.. Всичко останало идва от тези двамата шушляка. И не за друго. Те обещаха да не вдигат данъци. Хората са във възторг, нищо, че инфлацията е недиректен данък, който отива във хазната. Ако зависи от ПП - инфлацията ще е 800%. Аз залагам, че ако пак сформират подобно монстросити като правителство, създадено около тях и водено само от лични цени - официалната инфлация сумарно за 2021 + 2022 + 2023 ще бъде 60%. Неофициалната - 200%. Радев добре ни оправи..

Това казвам и аз. България няма чак такъв проблем с енергията и газа. Има проблем с цените и с това кой да гепи кинтите от зелената сделка и план за възстановяване. Не просто българите, а Европа, обаче много скоро ще има проблем със структурната (не просто енергийната) бедност на българите.. от което ще произлязат сериозни геополитически решения. ЕС се опитва да реши този проблем със зелената сделка, план за възстановяване и други целеви средства, ваучерни, кредитни и грантови схеми, но това са грешни подходи.

Искаме по милион като при Виденов. :)

Минимална заплата и 500 лева минимална пенсия е заплюване в лицето.