Какво се случи до този час? 

Втори ден вилнее огнената стихия между ямболските села Раздел, Малко Кирилово и Голям Дервент в община Елхово. Пожарът се разраства и вече е обхванал 3500 дка. Няма обаче опасност за населените места в района, както и огънят да тръгне към българо-турската граница. Военни и техника се включиха в гасенето в областите Хасково и Стара Загора. С голям пожар се борят и на остров Тасос, жителите на село в северната част на Егейско море е трябвало да се евакуират. Отново се разгоряха и горските пожари по френското атлантическо крайбрежие, като 6000 души се наложи да напуснат домовете си в Бордо. Критична е ситуацията и в португалската планинска област Ковиля, североизточно от столицата Лисабон. Близо 1200 пожарникари с 8 специализирани самолета се борят да овладеят пламъците там.

От днес маските не са задължителни в магазините, след нова заповед на здравния министър Асен Меджидиев. Маски се изискват само в болници, аптеки, оптики, в социалните домове и градския транспор. Децата до 6 години могат да не носят маски. Новите установени COVID инфектирани са 1429 през последното денонощие. В болници се лекуват 1084 души с коронавирус, 55 от които са в интензивни отделения, а деветима души са починали. Двуседмичната заболеваемост в страната намалява до под 300 на 100 хиляди души, а COVID картата се оцветява в зелено, след като и София излезе от етап 2 и се върна в първия.

Държавата ще отпусне 800 млн. лв. заем на "Булгаргаз", каза служебният министър-председател Гълъб Донев преди редовното заседание на служебното правителство. Условията, с които дружеството ще възстанови тази сума, ще бъдат определени с решение на Министерския съвет. "Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи, с изрядни и професионално подготвени юридически документи", добави Донев.

Григор Димитров приключи с участието си на Мастърс турнира в Монреал, отпадайки още във втория кръг на надпреварата, предаде "Корнер". Българинът загуби с 6:7, 5:7 от австралиеца Алекс де Минор, който е №21 в световната ранглиста. Първата ракета на Австралия демонстрира отлична защита през целия двубой, като с впечатляващо движение по корта и отлични ретури, той се оказа изключително труден за преодоляване. Димитров няма две победи в един турнир от "Ролан Гарос" през май.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Една от дискутираните теми в света на шоубизнеса тези дни е идеята американският актьор Джеймс Франко да влезе в ролята на кубинския диктатор Фидел Кастро във филма "Алина от Куба". Общественото недоволство е заради това, че актьорът не е латиноамериканец. Дали обаче "бунтовната дъщеря на Кастро" Алина Фернандес, за която ще се разказва в лентата, одобрява актьорите, които ще се въплътят в ролята на родителите ѝ? Чуйте в Podcast новините.  

А какво ще кажете за това?

Служебното правителство ще предложи минималната работна заплата, която от април е 710 лв., да се увеличи на 770 лв. от 1 януари догодина, обяви вчера служебният вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров. Правителството смята да предложи и свой вариант за механизъм за автоматично определяне на минималната заплата, според който тя да е равна на 50% от средната работна заплата за предходната година и по която формула минималното възнаграждение ще излезе около 770 лв. Водена е дискусия за промяна на размера на минималната работна заплата, но тя ще продължи и със социалните партньори, уточни Лазаров. 

КНСБ обаче вече поиска минималната заплата да е над 800 лв., тъй като според синдикалната организация не е справедливо да се вземат две години назад за базисен период - т. е. към средната заплата за 2021 г. да се съотнесе минималната за 2023 г. "Това не отразява реалността - покупателната способност на хората, инфлацията, жизненото равнище и други показатели, които трябва да се вземат предвид", допълват от КНСБ и напомнят, че средната заплата вече е над 1700 лв.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.