7 деца издъхнаха стъпкани пред дискотека "Индиго" преди 20 г. Време е да си спомним

Виктория, Димитър, Елена, Кристина, Любомира, Мадлена и Цветелина не успяха да пораснат, за тях напомня само "Дървото на живота"

Обратно в новината

Коментари - 7 деца издъхнаха стъпкани пред дискотека "Индиго" преди 20 г. Време е да си спомним | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Помня случая...бях на 17г...Тъкмо се гласях за парти вкъщи и почна да се говори по новините...Беше много гадно...И после стана така, че на вечерна дискотека не можеше да се ходи, ако нямаш 18г. Тъжен случай, но истината е,че ако това беше станало в САЩ, щяха да хвърчат затворите,милионите за глоби, обезщетения и т.н. Жалка държавица сме за съжаление...

... много се извинявам, но деца на 10 год. :О единствените виновни са техните родители.

Децата са убити от конкретни хора, всеки с конкретна вина! Всичко е поименно! Не можеш да си държиш децата вкъщи, за да не пострадат от нечия престъпна небрежност!

лека им пръст на дечицата + съболезнования на роднини & приятели; навярно стопанисващите подземн. дискотека хич не са видели наживо ,не н екран, не на дисплей, чертежите по изграждане на стъпалата танцувалн. клуб + състояние им в начало, във време строителство, след края на същото, колкото и думи да бъдат изречени, изписани : не ще се върнат дечицата, живи & здрави

Кой беше тогава глава.сек. на МВР :)...и нищо не направи

впечатляващото е: че 21декември 2001 се е паднал в петък, че е съвпаднало с начало на коледната ученич. ваканция, да не би да е имало недостиг на атмосферен кислород ,или недостат. добра вент-я, или хлъзг (счупени, пукнати) стъпала ... лека им пръст, съболезнования на семействата им, живи & здрави

Собственика, охраната, организацията надали са били по-различен начин при другите концерти, ама тогава е било наречено да се случи и се е случило. Естествено, че няма как да се докаже кой от тълпата кого е бутал, стъпкал или бил в истерия за "великия" концерт, а държавата е решила да си измие лицето с който може да обвини за нещо си. Болката си остава единствено за родители, роднини и приятели . Затова си научете децата и на нормален начин за реакция, а не да са тЕриката фончо.

Хм. Сложен казус. Само че не виждам с какво са виновни собствениците. Тълпата хуква като обезумяла напред - защо? Толкова ли нямат мозък? Да съдят тези, които са тъпкали и притискали.

Ти само да ми паднеш, ще се питат после хората, защо ти е било да се обаждаш така... сам ще си си виновен !

Селски дебил. Ако нямаш какво смислено да кажеш, си трай. Разбра ли, плебей?

Тия деца днес щяха да са на 33 -34 години, да имат семейства и техни собствени деца. Бог да ги прости. Съболезнования на близките.

Поне децата се избавиха от отровните ваксинини и така нищо добро не ги чакаше както и нас.

Тъжно. Трагедия. Но това е в женското общество. Сълзи, лицемерие, фалшиви усмивки, премълчаване на истини, нихилизъм към обществените процеси.. Накрая южноамерикански морал в стил хроника на една предизвестена смърт. И не е въпрос в броя на жените по управлението , а в манталитета. Днес на власт са 4 поколение комунистически подмазващи. Мутри и палзмодии.

Скапани прошляци, Прехода ви е изпил мозъка на всички! Децата бяха убити, убийците им си имат имена! Дискотека Индиго бе на Младежка Кооперация Ялта! Тези нешастни мръсни мутри с какво мислите правят тъпата дискотека убиец>?. С "помощта" на столичния главен архитект Стоян Янев и на шефа на комитета за младежта и спорта - Цвятко Барчовски, който вече не е между живите, не знам сина му и внуците му живеят с неговия грях! За Стоян Янев никога нищо не се е чувало, но със зулумите, дето направи в София трябва да е станал Милиардер, като Усмихнатото Лице на Корупцията - Софиянски. Освен управителя на дискотеката там е имало и скапани мутру охранители, които са слупшали как децата умират, но не са отворили вратите, за да помогнат. И никой не бе наказан! Защото фирмата собственик на обекта е Младежка Кооперация Ялта, тия дето купиха на безценица от Костов министър на туризма и бар Астория, и осъдиха Американското посолство за милиони. Те взеха на безценица и подлеза на СУ от Софийска Община, а после осъдиха общината за милиони, заради изграждането на спирката на метрото. Ето това ви е Историята на Скапания преход към отвратителната Демокрация!

На мадона Стефан Янев дано му пукнат децата и внуците също скоро

демос на гръцки ще рече народ (небогопомазания, а обикновения който си плаща данъците & издържа богаташите) а кратос ще рече управление , не може близо 240 депутати да решават наместо милиони човеци, живи & здрави

Само дето в статията пропускат, че стълбите са били заледени. А почистването на стълбите си е задълженуие на дискотеката, по-точно на собственика и още по-точно на управителя. Та собсвеника и управителя трябваше да са в затвора с многогодишни присъди, но нещо тях даже ги няма привлечени като обвиняеми. Инструктажа е трябвало да се осигури от управителя - след като не е осигурил нужния инструктаж на охраната - в кауша. Въобще тази случка ми хармонира с една друга, когато подкопана сградападна върху лекакола и уби седящите вътре две момичета - пак някак се получи, че нямаше виновни. Но тук имаме един определящ момент - ако хората истински носят отговорност за обичайните си служебни задължения, те ще поискат и истински да им се заплаща. А това в нашата държава е силно нежелано и от самата държава и от частната стопанска инициатива.

Понеже повечето хора на тази планета са пълни кретени, е особено важно да има контрол, когато се събират много на едно място. Без правила повечето няма да доживеят и пълнолетие. Липсата на организация може да е фатална.

Какъв комунизъм, какви политици, какво друго нещо все ви е виновно. Големите тълпи винаги носят риск. Преди месец осем младежа загинаха на концерта на Травис Скот в САЩ, април месец 45 загинаха стъпкани при религиозния пилгримаж в Израел. Ефектът на стадото и законите на физиката. Нищо повече.

къде са сега Цвятко Барчовски, Стоян Янев, собствениците на МК Ялта???

Светла памет на дечицата... обаче... всички на възраст между 10-14 години /разбирай 3 - 7 клас/... извинявам се, ама аз на тая възраст играех на фунийки и народна топка... за мен е и пълно безхаберие от страна на родителите да си пуснеш детето при такова време, на такова място...

Помня, че ни организираха “дискотека” за Коледа и на нас. Силно казано дискотека, но беше в такова заведение, имаше DJ и сокчета и танци, до към 17ч приключваше всичко. Още като се случи не разбрах дали за такова нещо иде реч, предполагам, че да. Аз бях на 12 тогава и бях потресена дни наред. Помня, че няколко години подред в света и в семейството ми се случваха ужасни неща покрай Коледа и даже на детския ми ум му беше страшно като наближаваше. Тази година проятел се самоуби преди дни и ми напомни за онези странни години. Още ми се свива сърцето като се сегя за Индиго.

Преди години имаше детски дискотеки, това се случва между18-19ч. Не е през ноща, тинейджърите ходихме до 22 ч. бяха

Много съжалявам за дечицата. А иначе се сещам то нали покрай всичките тези пандемии и други кризи сега и мен, и като гледам и много други хора ни е обхванала яка носталгия по детсвото ни. Как в онези години единя уикенд компанията от блока сме ето така на дискотека, и пием алкохол и слушаме такава музика-нали да сме срещу родителите ни които са против да правим това. Другия уикенд на кино, другия на домашно парти. Списания, латино сериали, вкъщи разни плакати дето си лепяхме. ЕХ ЕХ 90-ТЕ. СЛАВНО ВРЕМЕ. Който не е бил дете тогава нищо не може да разбере. Тогава вече беше шареното от капитализма, смесено с уютното от социализма.

НЕ Е САМО ТОЗИ СЛУЧАИ! А дискотека амнезия през 2008. А убитата студенка от автомобил в студентски, ли няколко ли бяха вече не помня. Ами убитата от полицай тийнейджърка. То просто унас е опасно особено за млад човек да излезе на купон, заради пълните неуредици и абсурди у нас. И при това все смъртни случаи. Като никой не си върши работата, нито пътищата пътища, нито полиция, нито управители на заведение не си вършат работа, нито продавачи на тютюневи и алкохолни продукти. За съжаление е ясно че ще се стига до там. Комунзма научи хората на мързел, егоизъм и нищо повече.

Едното от децата беше циганче и неговата майка(те нали са си по-гореща кръв) най-много си търсеше правата, навсякъде присъстваше като ставаше дума за трагедията, но за съжаление и тя женицата се спомина единствено от мъка. Тези наши абсурди и никаква орагнизация като в индиго са просто ужас. Кажи речи почти само у нас и в Италия е така.

до "умната" Анита Дончева Виждала ли си как се блъскат и бият на Черния петък като има намаления по магазините в САЩ? Дори се стрелят понякога! И това ли е последица от комунизма? Аман от акъл!

Помним но не и младото поколение родено след това. Бог да ги прости.

Това беше една от многото последици от комунизма. При тоталитаризма масово народа беше много беден, нямаше лични мпс-та и всички масово се блъскахме в градския транспорт. Също така онази идеология ни учеше всеки да мисли само за себе си, дори кавалерството беше унищожено. Винаги мъжете първи се качваха в превозното средство на градския транспорт, не като в Турция, където мъжката част винаги става и отстъпва когато има човек от женския пол. За тези блъсканици у нас при соца имаше дори игрални филми-например един от 1989год. в който заради тъпканиците в трамвай беше загинал човек. Дори децата тогава някой път като се люшкат на люлка и така за забава решат да се качат трима(момче и две момичета) момечто си играе на водач в транспорта като казва "няма повече място в автобуса" както водачите.

Глупачка, точно тогава ни учеха, да работим за всеобщото благо, а не да сме индивидуални овце като сега.

Овцете не се славят с индивидуализъм.

Безхаберието, пълната незаинтересованост към съдбата на другия и прочее и прочее го научихме и наследихме именно от СКАПАНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ. ОТ (пре)зре(н)ия социализъм! Факт: обръщение и/или квалификация “глупачка” към непознат/а.

Скапания социализъм учеше на морал. Ако някой е в беда, помогни му. А сега какво поколение расте? Свободно, демократично... Преди година имаше едно хлапе, което намушкало друго с нож и се хвалело по нета. Вчера съобщиха за група момичета, които пребили друго момиче заради момче. Интересно, какво щеше да се случи с тези "мили" дечица през презрения социализъм? Ама много ни е лесно след 32 години вече, още да ни е виновен комунизма. Другите социалистически държави войни водиха и пак са по-добре от нас, а ние уж слушкаме Европътъ и само затъваме! Как става тая работа, акъла ми не го побира?

Като те гледам теб комуниста как обиждаш - комунистически манталитет и възпитание. Абе такива примитиви още ли са живи.

Преди време ходех на плаж. Точно на същата спирка на която се качвах спираха и автобусите за вилите наоколо. Точно по обяд се събираха пенсиите да ходят до там. И понеже това беше първа спирка за тях автобусът за вилите винаги пристигаше празен. Да видиш какво бясно ръгане, каква навалица, какво сълпотворение и конкуренция беше кой да влезе първи в автобуса щото ще седи. Даже и две пенсии веднъж се сбиха за седалка. Аз стоя само и чакам панира да мине и да се кача, че ми е на чалъм спирките на автобуса в града. Днес навъртях години ама тогава пенсиите бяха възпитани от царя - прехваления цар Борис Трети, при когото си бяха изкарали младостта и взели образование, начално - то царят повече не е давал.

явно бъкаш от акъл. Старите хора не могат да стоят прави - това за тях е мъчение. Затова искат да седнат. Дано го разбереш като станеш на 70 години и те боли всичко!

Колко си прост?

ограничен човек. Понеже сега сме прекрасни, за това и Лим се случи и сума трагедии в които изгубихме български деца.

Лека им пръст на децата. Имали са лошия късмет да живеят тук. Република Замбия.

В Австралия мин седмица ураганен вятър повдигна натуваем замък и загинаха 6 деца.И там ли е република Замбия.Проблемите в България няма да се решат с критикарстване,а с промяна на начина на мислене,всеки да е отговорен и да мисли за последиците..

В Австралия приятелю, виновните ще влезнат в затвора и ще плащат кръвнина. А в Замбия присъдите са 800лв глоба. Вие от коя планета падате?!

Ех,защо ли нямаше такава блъсканица и наплив от деца и ученици пред библиотеките,музеите и паметниците на културата?1

Само бибилотеките, другите две които си споменал и двете и най-вече последното са много по-вредни дори и от дискотеките.

Да, именно тогава Симеончо окончателно беше взел властта, Първанката беше избран на избори, и Индиго е първия полъх на настъпващото вече навсякъде безредие и мърлявщина. Също така това беше дискотека с рап(в тази нощ е щяло да са "колумбиеца и мглата") а рапа беше връщането към комунизма и чалгата. По времето на Костов ред, децата слушаха бг поп, после рапа беше направен за да върне модата към чалгата която Костов спря при идването на власт.

Или се ебаваш, или си пълен олигофрен.

Помня. Беше студен ден а на вън лед сняг. В такива дни се чудиш къде ли щяха да са сега. 30+ , създали семейства...

Ходил съм сигурно на над 100 техно партита в Индиго и винаги имаше перфектна охрана и пускаха по 2 души още от външната порта. Заради тъпите рапъри и насрания им концерт загинаха невръстни деца, които изобщо не е трябвало да бъдат допускани до дискотеката. Какво е това детска дискотека по дяволите?!?

Не е точно така. Аз също бях от постоянното присъствие в Индиго и гарантирам, че на големите партита се смачквахме на опашката.

Никога не са ни пускали да се мачкаме по тези стълби, а имаше винаги 2 охрани преди тях, които проверяват билета и пропускаха по няколко души и после изчакваха.

Спомних си как миналата година ли беше, или по-миналата, на черния петък в Америка се изпотъпкаха и имаше 11 ли бяха загиналите. Значи няма ред, всеки се бутал като овца в кошара и накрая са виновни онези, които дават намаленията, или онези, които правят концерта. Колумбиеца и М'глата бяха тъпи, но защо да не се сбутат овцете да се натикат да ги гледат? Да, като стане белята и започваме да търсим кой да ни е виновен! То не бяха стъпалата, не беше ораната, не беше собственика, не бяха институциите... Всички други, но не и тъпите келеши, дето вече и в училище се избиват, къде заради момче/момиче, къде заради крив поглед. Трябва най-напред себе си да видим и после да търсим кой да опере пешкира.

Абсолютно вярно за Черния петък.Там им прави кеф да грабят от намаленията.И са замижни,чудя се защо го правят- за емоцията явно.

Корупцията УБИВА!

Помня, помня. Цял живот ще помня, трагедията е огромна и времето не миже да промени това. Убиец на децата е системата в която правилата важат за едни и не важат за други, както и липсата на контрол. Лека им пръст!!!

Другите са ти длъжни и са виновни, ти не си. Това е философията на такива като тебе.

България е загубена, щом можем и за това мнение да се разделим и да се появи нападка. Точно и ясно обясних, като в Германия, пожарната като прави обследване, не би си затворила очите, защото собственик на дискотеката е еди кой си и той е приятел на еди кой си. Това уби децата. А аз какъв съм в твоите очи е проекция на собствените ти качества с които ме отъждествяваш, но не отговаря това на реалността

култура при нас българите няма. 7 деца умряха понеже сме държава пълна с дебили. Бях на парти в Амстердам преди 4 години, и въпреки че беше пълно с надрусани хора.... ИМАШЕ РЕД..

Липсата на отговорност у собствениците и управителя е потресаваща.. най-глобени били охранителите и то с 800лв, за унищожените съдби на толкова хора. Безобразно правосъдие!

И безмислено. И сега правосъдието е такова, няма никакво подобрение. Но вината е не само на прокуратурата а и на съда, тоест на цялата каста

Между другото паметника е в окаяно състояние. Някой трябва да го ремонтира. Иначе е лесно да излиза Фандъкова с тъжно лице.

Фанфъкова да хване рак

В България е нормално. И да си спомним , какво от това. Нищо не се променя.

В България? Наскоро нямаше ли стъпкани и в САЩ, и в Австралия и в Русия?

И в Израел имаше. Изглежда е нещо, което се повтаря

Сметни колко прост родител трябва да си, за да разрешиш на 10 годишната си дъщеря да отиде на дискотека с 1000 човека вътре, петък вечер, като във въпросната дискотека ще пее МГЛАТА и КОЛУМБИЕЦА, с песни в които се пее 'ша ти пръсна главата' 'ще ти изкъртя п-тката' 'въртя гуми стрелям по куки'.

Тъжно е, че природата не се е самокоригирала и просто да е убила рептил като теб в зародиш. Хабенето на въздух не е качество!

Колко си прост?

Деца загиват ! Стари хора загиват по улиците ! Млади хора загиват по улиците и от не въспитани млади хора ! Съдът ги пуска , Съдът ги пренебрегва и не ги Осъжда ! Така е в България от 31 години ! Япония въвежда смъртни наказания и ще реши въпроса с престъпността !

Що? Преди 31 години за това че марширувахме след чернобил кого наказаха?

Да, и с това свършиха посещенията ми в легендарния клуб. На следващия ден щеше да има парти с Томаш Шумахер. Вече се оплаквахме, че Индиго се е превърнал детска дискотека и ето какво се случи.

На някой, но реално си е така. Каква е тази бутаница, всеки ще влезе. Ред и дисциплина е нужен, къде са те.

Ти дете не су ли бил бе дисциплинирания?

Не сме забравили! Всички помним! доста са жалки напъните на държавата, да отлага, да замазва, с надеждата , че овците ще забравят тяхната безхаберност, липса на морал и клиентилизъм. Хиляди български деца вече живеят и се раждат в чужбина, заради бутафорната държава в която виновни НЯМА! Моля се Бог да дава сила на родителите и близките, които живеят с тази непоносима скръб!

На теб все някой друг ти е виновен. Ти си пиеш ракията и боцкаш салатата, пък ако стане нещо друг ти е виновен.

Нито боцкам салата, нито пия ракия рано сутрин като теб, жалък изрод. Аз съм майка, която кърми! И искам все още детето ми да живее в България! Изживяла съм хиляди пъти съдбата на родителите на тези деца! Но дребните душици като теб, никога няма да разберат!

Колко си прост?

Мир на праха им! Но се сещам как тогава, а вероятно и сега, в училище в голямото междучасие всички се втурваха по стълбите в училището. Още тогава в детските ми години ми правеше впечатление жестокостта и неуважението,но и необучеността как да се действа в такива елементарни ситуации. Озверялата тълпа е най-страшното нещо.

Сещам се как се опитваха да прехвърлят вина на всички други, но не и на виновните: 1. На първо място бяха виновни децата. А те за да пазят децата да са обвинени, как ли не го увъртаха. Дори чисто обучително трябваше да им го кажат. Тук не е индивидуално откриваема вина и може да се приеме за нещастен случай; 2. На второ място са виновни родителите им, които ги пускат на такива места и така са ги обучили. 3. Следващи са вече по-дребни неща, като кой е дал разрешителни, за какво и така нататък. Но това са толкова виновни, както и да не бе починало нито едно дете и ще е в рамките на някакви глоби.

Много си прост, човече. Много!! По твойта “логика” и ценностна система да не ползваме стълбите на подлезите, които не са обезапасени и си е наша вина като се подхлъзваме и се пребиваме. Та дай да си стоим вкъщи, щото в държавата ни няма никъв контрол на строежи, тълпа и т.н.

Защо останалите не са се спрели, а са се бутали отзад? Толкова ли не може някой да извика и да го послушат? Онези не са умрели сигурно от подхлъзването, дето могат да си счупят нещо, а от премазване. А тези със стълбите и разрешителното, са точно толкова виновни, колкото и това да не се бе случило. Това са отделни вини. И тогава в София на всякакви подлези и така нататък, стълбите бяха хлъзгави. Не само при тази дискотека. Стъпваш на стъпало и се пързаляш нанякъде.

Защото са деца. Защото деца не знаят как се прави crowd control. Като се знае, че ще има детска дискотека, се слагат допълнително възрастни да се справят точно с бутането. Отделно, че дискотеката е построена както всички къщи във Филиповци

Мир на праха им...

Помним....

Бях млад когато се случи тази трагедия. На 19. Слее че това не съм стъпвал в дискотека беше ме страх да не стане това и с мене. Все се събирахме да пием или навън по пейките като беше хубаво времето или канех приятелите вкъщи.

Пиянстванрто по пейките е типична българска черта

Бях на 18 като стана и най-редовен посетител на техно партитата в Индиго. Тогава приемахме блъсканицата на влизане за част от купона. Буквално телата ни се компресирана едно в друго, но ние го намирахме за нещо забавно, и през ум не ни минаваше какво може да стане. Под влиянието на алкохол, марихуана и екстази смятахме, че блъсканицата е част от купона. А на завоя на стълбите, където е станала трагедията обикновено сядаха хората да изпушат един “коз”.Тогава този род партита ми се виждаха нещо велико, свръх интелигентно, а се оказва, че всичко е било една глупост, загуба на време за неориентирани младежи, каквито бяхме.

Ти си пълен кретен! Срам за техно феновете.

Права е майката, никой не помни и не се интересува!

Светла им памет! Архитектът защо е оправдан, нали той е дал разрешително?

:( едва ли е задължение на архитекта (т.е. човека, който на хартия\екран рисува дву или триИзмерна схема на нещо за строеж) да (не)позволи стартиране на строеж ... просто архитекта си свършва рисуването и се оттегля, после последователно е ред на строител, надзорник/контролиращ строежа, приемателна комисия и ако всичко е безупречно = счита се за годен за публично ползване строежа :) подозирам че някои умишлено са си ,,затворили" очите щото така им е било наредено живи + здрави