Коментари - 52-ма учени от БАН са сред най-добрите в света според класацията на Станфордския университет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо не търсят учени и извън БАН. Такава им е задачата и методиката. Смешници.

АНДРЕЙ ГЕЙМ И КОСТЯ НОВОСЕЛОВ ПОЛУЧИХА НОБЕЛА ПО ХИМИЯ ... ЗА ГРАФЕНА ... ЗА ТОВА ЧЕ ВЗЕЛИ СЪРЦЕВИНА НА МОЛИВ ПО КОЯТО ЛЕПЕЛИ ТИКСО .. И СЛЕД КАТО РАЗТВОРИЛИ ТИКСОТО В РАЗТВОРИТВЛ И ПОГЛЕДНАЛИ РАЗТВОЕА ПИД МИКРОСКОП... СЕ ОКАЗАЛО ЧЕ СА ПОЛУЧИЛИ ДВУМЕРЕН ГРАФИТ :))) ..... ЕГАТИ И ПРОСТАЦИТЕ - УДАРИХА ВСИЧКИ " УЧЕНИ" В ЗЕМЯТА :)))

Ако за хейтърството имаше класация, със сигурност щяхме да сме първи, и следващите само щяха да ни дишат праха!

Демек, всички?

Обяснявам за недоумяващите. Написаното не е сарказъм, просто се дължи на начина, по който изследването се извършва. И между другото, ако се вярва на изследването, най-напредналата научна нация на планетата е Индия - защото в списъка има най-много индийци. А сега причината - никой не си играе наистина да сравнява милиони учени и псевдоучени по света какво точно правят и дали изобщо нещо правят. Просто само ботът на съставителите на списъка обхожда нета и "си записва" колко пъти се се е срещал линк с името на съответния учен. Идеята е че ако са те цитирали много пъти, значи си голяма работа. Но пък те интересува тази "класация" много лесно някой може да ти пусне бот, който ще спамва линкове с името ти. Както очевидно правят индийците и въпросните 53-ма български учени.

Проблемът по-скоро е в това, че толкова много световно "най-добри учени" няма кой да ги ангажира в актуални и полезни за обществото задачи. Изглежда имаме много сериозен проблем в начина по-който се управлява и финансира научната дейност в България, свързано и висшето образование.

За жалост БАН не е добра среда за напредък на млади учени. И ако някой е постигнал нещо значимо, то е въпреки системата, с много упоритост и много труд - в чуждите научни институции.

Глупости на незапознат човек. БАН е средата , където пред младите учени "" се мете" да напредват и да се издигат, има специални програми за проекти за тях, където е достатъчно само да кандидатстваш. Заплатите им са почти като на тези с 20-30 години стаж, има специални фондове, по които им се плащат ощед суми поне колкото една минимална раб, заплата отгоре, да не говорим за петцифрени бонуси, които се осигуряват на някои. За да пребъде БАН!!!!

Брей, съде биохимици, молекулярни биолози, математици, информатици и т. н. Някой от НБУ-то има ли в класацията? Например Гената Дайнов. За един приятел от село питам.

За да работите ...в БАН, но все пак помага! Певрефразиране на мисълта на Кърт Вонегът ("Закуска за шампиони")

Ние отдавна сме за Книгата на Гинес с най-много професори на глава население. Производството им върви с пълна сило. И най-нелепото е, че ако им видиш собственоръчно написана от тях статия, но без компютърен коректор, разбираш, че са полуграмотни. А за нивото на научните им "достижения" по-добре да не говорим... Жалко за милионите финансирани в НУЛА продукция...

Вие, колко от научните им трудове прочетохте тази година? Ама, честно! И аз мисля, че голяма част от учените са там, само за да взимат заплатка, но щом от Станфордския са ги признали, вярвам има защо. Сигурна съм, има наистина такива, които да отдадени на науката.

Това е класацията за обработени данни до края на 2021 и излезе на 10-ти октомври - преди два дни.

А защо няма линк и е написано неразбираемо.

Е та? И какво от това.....? За годината ли е спорът или за смисъла на класацията.?

Това, с което основно се занимават в БАН е кражба на държавен бюджет в особено малки размери! Преди десетина години една фирма, занимаваща се с бельо, беше спечелила финансиране по някаква фиктивна тема от фонда за научни изследвания. В БАН, сбрани на малки групи и купчинки, всички се възмущаваха и роптаеха завистливо. Но един зевзек защити фирмата, като каза, че хората съвсем честно и справедливо са спечелили, защото очевидно са намерили поредното доказателство на Питагоровата теорема. А този, който кажел, че гащите на Питагор не са бельо и не са наука, нека пръв хвърлел камък върху него.

52 чувала с лайна.:)....:)

Статиите им са много хубави. Но най-ценни са анализите на проф Витанов за войната в Украйна. Истински шедьоври! Само те си струват 150те милиона субсидия на година.

проф. Витанов няма нищо общо с оня юнак, дето анализира всичко!

Защо тогава го представят като проф. Витанов?

Ти луд ли си? Научни статии с оценка,, хубави,,,?

А баба Радка Аргирова къде е? Еее, излагат се!

Аз като бях в Хардфард, в Хардфард като бях ...

Чакай, нали там са само БЕСНИ СТАРИ пенсии?

3500 учени, свръхкомпетентни, които за последните 2 години нямат спечелен нито един европейски проект. Кой продължава да фннасира това безумно съществуване?!

Помпате ли национализма а ? Помпайте го че укрите са на привършване…. Я се огледайте около вас колко сте напреднали и как сте в елита на света…

Човек ако е учен в БАН, добре е да помисли от рано за бъдещето на децата си в науката. Да почне да ги включва от 4-5 годишна възраст в публикациите си и към пълнолетие ще се събира един добър Хирш фактор. По принцип, никой не може да те спре да включиш който искаш в публикацията си ако си водещ автор. Аз навремето като работех в БАН предложих за шоу на един клошар дето ровеше там в контейнерите в кампуса да го включа в една моя публикация, обаче ми отказа.

Май Не вярвате , а! Такива дето са ми духали съм ги включвал, що да не мога да включа и клошар ако искам! Елементарно е!

ама тая практика е разпространена ив университетите. Клонинги се правят, за може да се разширяват кръгове на влияние и да се точат грантове чрез подставени лица. Масова, а не просто разпространена практика. Особено сред най-цитираните....

Не казвам, че не е разпространена и на други места. Аз сега работя в университет...

Това по стандарти от 80-те или 70-те години е? Пък и с какво са заслужили тези коментари? С какъв труд са извоювали тези твърдения?

Не се спряха.

Сред тези феодални отрепки, има ли някой да е направил нещо полезно за обикновения българин?

Не, бан е организация, в която се работи единствено и само за себе си и за възпроизвеждане на систематс, за да не я закрият. Еьин пирон няма за обществото

С какво са допринесли за България ?????

Питайте тия с европроекти за по 60 млн

На Ристинчето от минералогията шъ и го признаем, мъ наполовина. Оти с мъжо си пишат едни и същи пуб. у списанията за кюмюра, дека мъжко и е у борда на редакторите. Кой ги не цитира, не му пущат пуба да види бел свет. Мъжо и беше у тоя топ миналата година, его сега и Ристинчето е у топ 2%. Пубите им за кюмюро за нищо практично ме стаят, но са еуро-полит-коректни. А за фундаментално научно, кюмюро е ясно че не е за таа работа принципно.

Само Дянков са изтървали...

Не е ли Московският Университет - не ми го хвалете!

Йееее, Harvard sucks

Поставяли сме империи на колене, когато мечкоебите са живели в землянки и татарите са ги правили на обезяни. Дали сме на мечкоебите писменост и азбука, за да не пишат на татарица, когато са си бърсали гъзовете с брадите. Спасихме Европа от сарацините. Няма някакво митрофановско нищожество да ми обеснява....

Ами ако учените ни са се надупили на който трябва, като политиците ни, нищо чудно и на първо място в цял свят да ги турят!

Там педе.астче с надупване не става

Да бе, не ставало! Всичко става на тоя свят.

Може ли един линк от този университет с класацията?

линкът е онзи от миналата години, от 2021. Рекламата е голяма работа. Някакви гърци са писали статия и са поставили и тези.

но търсените нови 100-200 милиона са належащи нужди, а не от миналата година.

Ха, ха, ха!

А кой беше тоя университет, че чак и класации правил....

Ама нали бяха комунистически феодални старци?....

"52-ма учени от БАН са сред най-добрите в света според класацията на Станфордския университет..." Когато през 1990-та Щатите гръмко ни дадоха статут на "най облагодетелстваната нация", тук се чудехме и маехме как така и с какво сме заслужили тази супер висока чест! И после разбрахме, че още 298 страни по света имат същия статут. От тогава си имам едно наум за краварите. Вижте, ако това беше казано от Московский Государственой Университет, нещата щяха да бъдат по реални.

Тъгувате по “специалистите “ Завършили Оная школа ли ? - Никаково праблема ! - кеф Ви обиблиотекарените…дансируюшиете…гъдъбопците…А ! - ей го в нА И “избранниците” на задунайкаю ! …т.е. Вся&Всьо на задунайкаю как нАдаааа….

А у нас ги наричат феодални старчета…позор, позор, позор!!!!!

Като за 760лв заплата добре се справят момчетата от БАН

Поне 1 добър начин за избиване на комплекси за малоценност.

Данни : А. Масово - Абсолютно Нищо НЕ правят. Б. В офисите - Само по Един (дежурен) да вдига телефона при Необходимост. …всички други - вкъщи. …иии - ротационно. В. Сериозни твърдения че Пишат Платени - дипломни работи - кандидатски работи - публикации (за Други лица)

Бай Ганя е с най-дългия и палав и красив хой! Но за съжаление е последен според ООН по правене на деца! Учените са ни най-умните в света, но не произвеждаме нищо! ...,,и т.н.

Референция : - Тази класация - Се прави Единствено&Само на база Собствени проучвания на Това учреждение. …като разбира се - И-СледЗукият Илитерат Има право ДъСъ Само”предложи” (но НЕ и да бъде Дори оповестен Официално от Тях)

Няма общо институцията Станфорд, а само един доктор работил там. И публикувал статистически експеримент, който няма нищо общо с квалификацията "най-добър учен".

Ясно. (Благодаря !)

Най-добрите са от Харвард!

Нищо против. Но дайте линк, за да не се окаже като миналогодишната класация.

Но тя е от 2021 г. т.е същата. Боже опази!

Това имат, с това се хвалят!