30 години по-късно: Защо очакванията за по-добър живот не се сбъдват

За лицата прехода - най-големите клопки, очаквания и постижения, говори историкът доц. Евгений Кандиларов

Обратно в новината

Коментари - 30 години по-късно: Защо очакванията за по-добър живот не се сбъдват | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Преди изборите само хвалби за ГЕРБ. А сега се обърна фурнаджийската лопата.

Всичко начертано СЕ СЛУЧИ както бе ПЛАНИРАНО! ДС НЕ ИЗПУСНА ВЛАСТТА И ЗА МИГ, ПЛАНЪТ РАН ЪТ СЕ РЕАЛИЗИРА. Кофти, територията е преебана, жълтите павета са пленени от ДПС, има геноцид над сички живели по времето на соцът. Странични ефекти, кво да го правиш. НАШТЕ ХОРА СА СИ ДОБРЕ И ПРОСПЕРИРАТ, ТОВА Е ВАЖНОТО.

От 1990 до 1997 година народът беше напълно разорен, а после разорителите му от Кремъл се написаха за негови спасители. Хиперинфлацията беше продукт на управляващата чрез свои проксита БКП. всички банки бяха ограбени, а накрая Костов заложи оцелелите предприятия от цялата икономика в КТБ. Имаше малък възход от 2001 до 2005 година и после всичко потъна през 2009 година. До 2015 година бяхме в икономическа криза и всичко се оправя чак сега през 2019 година.

Преди 30 години на валст в България дойдоха американците. Няма страна в която те са на власт и хората да живеят добре - вижте Ирак, Сирия, Афганистан, Либия, Венецуела, Судан, и т.н. Очакванията са за още по не добър живот, докато американците са тук.

Стига хленчене . Много добре си спомням как се чакаше 17год. за Лада , как се пътуваше до западна Европа : изходна виза , входна виза , някъква причина и бая пари за самолетен билет . Всъщност малцина пътуваха със самолет , повечето 30 и повече часа с автобус . Апартаментите ги “даваха”или “ раздаваха” но никога не ги придаваха . Кола Колата и бананите бяха само за нова година . Живота си бе сив и скучен отсам завесата . Няма за какво да съжаляваме . А и нищо не може да се върне назад: СИВ и Варшавския Договор се разпаднаха . Целия свят се промени и вече не е същият . Плача за миналото и е безмислен и безпредметен !!!

та на кой му пука за кучето от крайния квартал ?

Кое се оправя? Обиколи по селата за да видиш разруха в къщи, които някога са построени..

Разорителите от Кремъл? Дето ни продадоха за 2 милиарда 8 самолета които и ги няма? Добре.

Когато се случваха промените аз бях на 11г. (за разлика от хлапака автор на статията). И сега 30г по-късно България никога не е била по-добро място преди отколкото сега. Аз - момче ат малък град, с родители обикновени бачкатори (кола нямахме през соца) - обиколих целият свят (по работа и екскурзии) - без да имам нито баща митничар (справка Манолев), нито роднини в ДС. Възможностите вече са неограничени. А на мързеливите клатимъдурковци които обичаха соца - един приятен поздрав им изпращам.

Защото сме овце, които 30 години успешно бутат към дебилщина

уморих се докато я прочета , ами след 30 г0дини преход / и още толкова за напред / спокойно мода да кажа че живота се е подобрил , ама за кучетата , не за хората

Смотаните безработни тролове по това си личите. Като приказкта за краставицата. Кой ми сра в гащите? Кремъл разбира се. Друга тема няма.

Защото българина е мързелив! Свикнал цял живот да имитира, че работи, па ако може някаква далаверка да врътне, нещо часпромче, да открадне нещо. Такъв ни е манталитета. Аз не се оплаквам, живея си добре. Но, често ме питат, е ти що толкова работиш, ама как така, ама защо. Сметнете, хората се чудят защо се трудя усилено!? И после когато карам хубава кола, когато мога да си позволя разни неща, всеки се обръща и казва, пффф лесно му е на тоя и всеки завижда! За това не живеем по-добре, защото сменихме модела, но си останахме същите ето за това. А така няма да стане!

А аз предлагам да вземеш да смениш дилъра че явно ползваш некачествена дрога. После да обясниш колко хора останаха в родният ти малък град например

България за 30 години не отряза пипалата на комунизЪма ... та затова . Нищо даром не се дава .

Никой не написа най-голямата щета за последните 30 години - доунищожаването на българското село. Не само икономическото, но и моралното. Рязко отпадна патриархалният бит там - това беше стимулирано от всички страни. Българските граждани днес са едни парцали, независимо в коя страна живеят, хора без всякакви морални устои, нищо , ама нищо общо, с дейците от Възраждането. При другите народи не е чак такова падение. Кой ще възроди душата на българите? Отново се чака месия.

Констентуцията, начи... Обаче, шишак Сашко не я подписа навремето, а сега е евродупетатин, а пък преди беше посланик....все работи за дебели кълки...

Айде стига с тая басня за мързеливият българин. Иди в Германия или в някоя скандинавска страна, виж как в 5 - 6 вече всички са се прибрали и после обяснявай кой колко работел. Това че такива платени драскачи изкарват стотинки с лъжи не променя картинката хич

Да четеш това? То заглавието този път няма да противоречи на съдържанито. Безидейни сме, за това. На всичко отгоре управлява шайка. Бай Ганю бледнее пред шайкаджиите. Единственото ти право е да гласуваш и те ти хвърлят гласа в кошчето. А да, имаш право като не ти отърва да се разкараш. Това е единственото ти право.

Всеки глупак може управлява като непрекъснато понижава жизненото равнище. Ако не се увеличава багосъстоянието на хората всичко,което се прави значи е неправилно организирано от неправилните хора.ЗАПЛАЩАНЕТО И ДОХОДИТЕ СА НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО ГЛУПАКО! Система която не дава шанс и надежда на губещите е обречена. Заплащането е въпрос на справедливост в обществото. Когато дълго време няма справедливост идва тълпата и освен справедливост иска мъст и възмездие. Бой се от търпеливия. Не дали, а кога. Часът е без пет. Ще дойде тълпата и сама ще си вземе,но богатите и "полит. елита" ще плаче. Може дълго време да се търпи и преглъща,но не може вечно. Всичко има начало и край. Само саламът има два края.

Поколения, които бяха обучавани да се развиват в условията на планирана икономика в рамките на СИВ и с най-голям пазар в СССР трябваше да се справят с пазарна икономика и търговия с целия свят. Е не се справихме. Но според мен не е било и възможно да се справим. То е достатъчно да отбележим, че нашите поколения масово не говореха световния език на търговията - английския, а пък за френски, испански какво да говорим. А влезнем ли в конкретиката на детайлите става страшно. Право, договори, инженерин решения, стандрати, основни принципи на пазарната икономика, които са коренно различни - никой не ти гарантира, че ще работиш на печалба, но никой не ти ограничава размера на печелбата, освен данъците.. Стана по-дълго , спирам.

Ама вие наистина ли очаквахте, че преди 30 години някой се е загрижил да ви подобри живота? Наивници! Планът беше точно такъв, да обеднеем до оскотяване и да си потърсим работа на друго място по света. Българската земя има потенциал, който не е за изпускане. Засега ни вземат само полезните изкопаеми, скоро ще ни вземат и земята, притова почти безплатно. А ние ще берем портокали в Испания и ягоди в Англия.

Градът ми цъфти и все повече млади хора с колички с деца виждам. Хората от моя край са бунтовни, справедливи и обичат труда и хубавото вино. Баща ми е загубил майка си на 15г и никога не е хленчил - създаде двама сина и построи с ръцете си прекрасна къща (докато плащаше 3 заема към “Десекаса”). Замисли се ти на каква дрога си.

Аз пък мисля, че нямаше план. Или ако е имало то той е излязал извън контрол още в първите дни....И след това всеки се е спасявал поединично и накрая останаха богати и живи тези, които най-бързо стреляха.

Иди виж кой работи на запад. Българите. Защо? Ами защото са стиснати за топките. Местните лентяи и неграмотни. Внасят си роби от чужбина.

Простата истина е че Запада всячески пречи на православните страни и подпомага католическите от Източна Европа!Имат си специални програми за саботиране развитието на православните славяни!

То само с очаквания не става. Трябва и да се работи.

Историята не е точна наука. Колкото повече едно събитие се отдалечава във времето, тголкова по-разтегливи са коментарите за него. Историята не е важна за бъдещето. Днешният ден определя бъдещето. Така че, професорът споделя своите халюцинации по отношение на т.н. "преход".

Отговорът, много прост. Прехода и т.н. демокрация се оказа балон, който се спука. Влизането в ЕС грешка. Народа беше подлъган и младите тръгнаха навън да търсят по-добър живот, но това се оказа мираж. Раздадоха се едни пари и се унищожи икономика създавана с десетилетия. Скъсахме връзките с Русия и загубихме огромен пазар. Създадоха се мутренски структури за пране на пари. Корупцията, наркотиците и битовата престъпност стигнаха върхови постижения. Изчезна детския спорт и се затвориха децата пред компютрите. И и и и .... За това не се получи.

30 годони по късно... Ха ха ха Какво се направи освен хотели в страната... Мост ли, язовир ли... Вие погледнете кой ни управлява... Мутра по проста та ако щете и с по тъпо изражение на лицето от бай Тошо. Така че СКОРО не очаквайте чудеса

Е само една,тези коитотрябва да спазват върховенството на закона и да го прилагат са просто едни КРАДЦИ И ТО ГОЛЕМИ КРАДЦИ.От там надолу през парламент и министри всичко е така .Крадец до крадеца,България се оказа много богата държава-това са 30г.ограбване и нищо добро.Ще има един лекар 5клиники за рехабилитация .как става това.С покровителстмо от "горе"и яко крадене и източване на здравната каца без дъно.И ето вече сме на дъното.

такива лозунги от наръчника на партийния секретар , колкото искаш

Истината е проста - за да съществува СИВ, СССР даваше безвъзмездно петрол, с който да се търгува и да се покриват донякъде нуждите на държавите. Когато СССР затвори кранчето, нямаше вече пари. Ако някой си е въобразявал, че сме произвеждали и търгували с Русия, то е Било само за поддръжка на режима. Самата Русия може да си произведе всичко. А когато една икономика е раздута като балон и се бием в гърдите, колко сме велики, иде Видов ден и балонът се пука. Докато си говорим колко напред сме били, светът не е стоял на едно място, а се е развивал. С бързи темпове.

Е това ви е проблема, че сте се вторачили само в една теза, която макар и наистина да е много вярна, НО НЕ Е САМО ТЯ. След колко точно време ще се усети ефекта ако тръгнем по този път? Освен това трябва да има и доста решения за краткосрочни ефекти. такива, което ще дадат възможност на хората да си подобрят живота след 1 година.

Очакванията за по-добър живот не се сбъдват,това е факт. Или по-скоро,страни,като Чехия,Унгария,Словения,Полша дрпънаха далеч напред в нормалността,а ние-не. Няма как да е другояче."Преход" на БКП функционери,ДКМС деятели,ченгета,ДС. В последствие,мутро групировки,създадени пак от горните.После,крачка по крачка,една на пред,две назад,по ленински,бандитското ограбване.На банки,икономика,индустрия.После,възникването на партийна олигархия.Обезкостяване на Правосъдието и пълното му подчиняване на силните на деня.Превземане на цялата Власт от странни,най-меко казано,типове и типеси.Кражби,корупция,злоупотреби. 111 място по свобода на словото.Партокрация.Арогантност към Народа,лъжи,заблуди и демогогия.Как да се сбъднат очакванията?!

Ами аз живея много по-добре от тогава. След много труд и борба. Някои хора около мен си купуват всеки нов модел айфон, навсякъде ходят с коли. вечерят на ресторант, понякога и на закуска ходят в хубава сладкарница. После молят за заем даизкарат уикенда. Но сутрин не им се ходи на работа, почти винаги залъсняват. За соца някои хора са ми разказвали колко е бил прекрасен животът им, защото са крадели здраво от работното си място и са разполагали с няколко пъти повече пари от заплатата си. Реално са крадели от тези като мен, които са били честни. Ами не ми допада това. А сега липсва и ред и законност като функции на държавата, и коректност в отоношенията между хората - на мен ми дължат пари куп хора, които никога няма да ги върнат, а си живеят по гореописания начин. Но някой друг им бил виновен. Еми не може да работиш малко, а да имаш много.

При капитализъма основният закон е Homo homini lupos est-Човек за човека е вълк. Така е западните демокрации походиха към билшите соц. страни,които бяха победени в студаната войнаи главно разпадна се СССР,Варшавския договор, СИВ. Ами победителят взима всико и победителите не ги съдят. Рапарации и контрибуции винаги са плащали победените,но в различни форми. Сега всичко е завито в целофанче,с връзчици и всичко е под формата на демократични ценности,глобализация,правата начовека и естественно на пъров място е "гражданското общество",което се ръководи и манипулиа от хора като Сорос,НПО-та и т.н. обслужващи крупния световен финансов капитал. Това е истината.

План имаше, и той още действа. Прочетете една-две от книгите на Ван Хелсинг и може би ще ви стане ясно. Първото условие, за да ни приемат в Европа, беше да си унищожим армията, селското стопанство и промишлеността. На Европа не и трябваха производители, а потребители и роби преди всичко.

А защо решихте, че не се сбъдват?

Защото има много бескруполни и алчни крадци. Няма съвест и съзнание. Има само интереса на собственния си джоб. Срам няма. Ама и народа се свърши да видим от кого ще крадят ...

Въпросът може да се зададе и така: Защо в Чехия преходът беше успешен и чехите нито се оплакват, нито емигрират, а у нас очакванията не се сбъдват? Отговор: Субектите на прехода и тяхната свързаност с бившите тайни служби.

Ти още ли не си разбрал, че качествения живот предполага да живееш добре не с много, а с достатъчно труд и задължително без ЕЖЕДНЕВНАТА борба. Та ако на теб ти харесва ежедневното напрежение аз лично мисля, че като направиш 20 години в дадена професия би следвало ЛЕСНО ДА ИЗКАРВАШ ПАРИ. И ако не става напразно си ручал жабетата. Младите явно го виждат това и като разберат какво ги чака палят с 200 за чужбина.

„Кризата в икономиката е общият враг, срещу когото българите трябваше да се обединят, а не старата политическа система (каквото беше разбирането на опозицията в България).“ Но разбирането на „опозицията“ не е мръднало на йота, и те вече 30 години борят комунизма. Междувременно Тиквеника залага на обратното и се хвали с фалшиви икономически постижения по тертипа на старата власт. Но разликата е, че старата власт все пак имаше с какво да се похвали, докато банкянския просто замазва очите на дегенериралия масов българин, който в своето отчаяние вече се радва на откровени лъжи. Толкова сме оскотяли и сме лишени от елементарни ценности и дисциплина, че разиграваме пантомима на отминалата епоха. Защото тя е последната, в която имаше някаква система. Мутрите си играят на БКП, защото са прекалено прости да измислят собствени начини за управление, а „демократите“ си играят на евроатлантици, защото нямат представа как се изгражда истинска демокрация и имат нужда от скрит враг в лицето на мними ДС-та, ченгета, руски шпиони и комунисти. България е една трагедия, при това неразказана, а най-вероятно след десетилетия ще бъде и напълно забравена.

ЖИВОТЪТ не се прави от човеците.

И защото такива като теб са си забравили шапките от станиол.

Фати ма заа.. !

....И чехкините не идват вече тука на морето, осрано от натовците!

Капитализъм и добър живот са две несъвместими неща. Но обгрижваните 40 г. от държавата българи си мислеха, че капитализъм означава да лежиш по гръб и да си най-малко Бил Гейтс. Ако при капитализма се живееше добре, нямаше да има революции, масовия гражданин вече не може да го разбере това, но историците го знаят. Няма преход - това е. Истината е, че Западът по времето на двете системи, поддържаше някакво социално ниво, за да не катурнат гладните систсемата в световен мащаб. В момента, в който успяха да сразят соц-а, корпорациите си прибраха парите. Това е - няма добър живот, има борба, ежедневна. Много умните и много безскрупулните изплуват и да, постигат добро ниво на живот. Масовото население се гърчи между заплатата, сметките, безработицата. Така е било и така ще бъде. Няма преход, това е естественото състояние на нещата. Другото е соц.

И в Чехия ги имат тези проблеми, но поради това, че граничат с Германия и Австрия имат по-малък ефект.

...за галфони!