Коментари - 30 години по-късно: Защо очакванията за по-добър живот не се сбъдват | Днес.dir.bg

30 години по-късно: Защо очакванията за по-добър живот не се сбъдват

За лицата прехода - най-големите клопки, очаквания и постижения, говори историкът доц. Евгений Кандиларов

Обратно в новината

Коментари - 30 години по-късно: Защо очакванията за по-добър живот не се сбъдват | Днес.dir.bg

Коментари

Просто е като фасул - защото не може за 30 години да постигнеш онова, което другите държава го правят от 6 века. В Германяи има закон за бирата (какво може да съдържа бирата и на какви стандарти да отговаря) от 15 век; в България бирения завод се купува от немска фирма, 2-3 месеца този завод произвежда хубава бира, след което почват далаверките... В производството на шоколад - като се направи шоколадовата смес, тя трябва в продължение на 48 часа непрекъснато да се разбърква в специални съдове; В България вечерната смяна забърква сместа, след което се разбърква през нощта, и на сутринта се пуска за правене на шоколад, т.е. вместо 48 часа се разбърква само 8 часа. И така е на повечето места. Разбира се след това тези, които правят шоколад се възмущават от качеството на бирата, а бираджиите се чудят защо българската Милка не е като швейцарската Милка.

Защото системата е такава. Не само, че нашите очаквания за по-добър живот не се сбъднаха и никога няма да се сбъднат при тази система, ами се разби и уредения социален живот на населението в развитите капиталистически държави в Западна Европа. И няма как тази система да води до по-добър живот на народите, заложено е в самите и принципи: тя не се интересува от човека, а от растежа на икономиката, т.е. печалбата. Ако машина може да носи печалбата и да я увеличава, какво ме интересуват хората - това е принципът на тази система.

"30 години по-късно: Защо очакванията за по-добър живот не се сбъдват" Защото Цървулите, които през годините на соца станаха "нещо" след 10.11.1989г. се превърнаха в капиталисти!

Смисълът на промяната (прехода) е преминаването от Командно административно управление към Пазарна икономика. Най-важното постижение на прехода е ПРИВАТИЗАЦИЯТА, защото смяната на собствеността е в основата за промяната на системата. За да има пазар и пазарна икономика са необходими частни собственици (не можеш да продаваш нещо на пазара, ако не е твоя собственост)! В тоя ред на мисли приватизацията е най-важното достижение, то промени системата.

Малко разпродаде, можеше още! Другите след него оформиха пустинната територия България, която беше някога "Земен Рай"!

Защо разглеждаме проените само отвътре навън ? Истината е , че "преходът" беше един добре организиран план на краварите , не само у нас но и в цяла Източна Европа. Това беше резултат от победата на Запада в студената война ! Погледнете западната икономика през този период , която е в криза и отчаяно се нуждае от нови ресурси , за да не загине и ще ви стане ясно защо ни "демократизираха"..Целта беше да се съживи тяхната икономика..И много успешно си постигнаха целта ! Сега по същите причини точат зъби към Украйна и Русия! Капитализмът в таи си форма има нужда от нови и нови ресурси , за да се поддържат печалбите и растежа. Ето затова една клика , приближена до полит. "елит" ( демек най-големоите престъпници ) ще преразпределят паричните потоци така , че едни 10% процента да държат 90% от богатството , а другите да живеят в беднист !

След Украйна и Русия, отиваме към Марс и приключват земните терзания! Сал една Грета ни остава!

Политиката е производна на материалната база!След "Експо1980г." вЯпония Тодор Живков на закрито заседание в Пловдив с научо-техническия елит на държавата каза:Със социализма край другари!Причините за сегашната бедност се крият не в прехода а преди него!Масовост уравниловка кариеризъм единоначалие безправие и тн.Неконкурентна икономика и технологично безсилие!Преходът е масата на която българите извадиха всичко което бяха крили в себе си!Това определя и съдбата им!Никой не ни е виновен!Ние сме шампиони по завист !Маниакално его и завист!Това е българинът!Справка Алеко Константинов!Съвсем скоро ще изчезнем!Искате да знаете какви ни управляват!?Питайте охраната им и си вземете кофа в която да повръщате!

Аз живея сега много по добре от миризливия соц където само партиините секретари имаха всичко

Сега децата на Първите секретари не могат да се примирят, че и другите имат.

Това как ти, аз, или някои други живеят не е интересно - това не прави статистиката. А тя се прави от масата хора, болшинството. Продължавай да си живееш много по-добре, но не за това става дума в статията. Идеята беше 70-80% хора да кажат същото като теб. Ама не го казват за огромно съжаление.

а кой работи ,аз ти и Бате Бойко ! "За Бога,братя..." Работете ! Казвам аз. "Една от големите грешки ,бе : "За Бога братя ,не купувайте !" Бъдете "Андрешко" вци!

В материален план има голяма разлика от преди 30 години. Мнозинството от хората сега имат достатъчно от всичко и имат възможност да си го набавят. В духовен, морален и всякакъв друг нематериален план обаче хората са деградирали.

И в духовен план също бяха деградирали преди 30 години. Само че тогава не си личеше толкова много.

властимащите крадат, ама много крадат!!!

Накратко - “30 години по-късно: Защо очакванията за по-добър живот не се сбъдват” - очакванията не се сбъднаха, не зашото не бяха реалистични всъщност - добрите примери на други бивши източноевропейски държави го доказват, не само защото успяли те са в по-изгодни условия като география например - близо до най-развитите европейски страни, въпреки че това безспорно има значение... А просто защото в България една властваща десетилетия каста, върхушка, за да избегне отговорността за безбройните си престъпления, предателства, кражби и издевателства над Род и Родина реши чрез вътрешнопартиен преврат да имитира демократична революция и демокрация, която обаче тези и хората им да изграждат - тоест имитация на демокрация, фасадна, като създадоха организираната престъпност, тя пък разграби безжалостно страната и отврати и прогони хората и се сля с властта в мафия! Един съвсем прост пример, който олицетворява “прехода”. Знаете ли колко са 2 милиарда долара през 1990 година например? Имам предвид колко правят 2 милиарда от 90-та година досега? Андрей Луканов - премиер и забележете - руски гражданин и офицер от руското военно разузнаване чрез високоуважаваният гувернъор на БНБ тогава професор Тодор Вълчев, офицер от 2-ро ГУ на ДС ОТКРАДНА ЦЕЛИЯ ВАЛУТЕН РЕЗЕРВ на България - 2 милиарда докара! И след това изолира България от света, забави влизането й в ЕС, като обяви мораториум на плащанията на страната, което я хвърли в тотална изолация!!! Зашото ... нямало пари! Ами как да има когато ги открадна, бе!!! И България е на това дередже, зашото най-големите престъпници не са наказани!! И само да допълня, че точно Луканов нареди да се регистрира ОПГ ДПС, съставен изцяло ог служители и доносници на ДС начело с Доган, въпреки че бе създадена като етническо, тоест противоконституционно движение! Същият Доган, който и до ден днешен явно има важно място в управлението - тоест разграбването и съсипването на държавата и държавнистта и до ден днешен, заедно с групичката зад и около него!

Съгласен съм! Така беше! Единствено примерът ти за открадването на валутния резерв не е съвсем точно. Не че не се открадна, но механизмът беше малко по различен. Всъщност, не става дума само за кражба и не само на 2 млрд. долара, за много пъти повече! Освен това в процеса на кражбата се унищожи много повече стойност, така България изпадна в много тежка икономическа ситуация. Вземи интфлацията, тя показва колко, стойност се е откраднала и унищожила за първите 8 г. на т. нар. преход. Един лев през 1989 г. се равнява грубо на 1000 лв. от 1997 г. Тоест, за този период се е откраднало и съсипало 1000 пъти националното богатство съществувало през 1989 г.!!!

Ако трябва да го обясня накратко ... Комунистите никога не са били умни финансово и икономически. Когато старата система се срина всички предприятия и пари останаха в рацете на партийните кадри. Последните разпродадоха и фалираха всичко, вместо да се запазят предприятията и да се преустроят с кадърни хора на върха. В самата страна беше превърната в една анархия, в която лесно се краде и обществото беше оставено неосведомено и на произвола. Резултатоте са: съсипани предприятия, разпродадено е всичко, огромна емиграция и никаква държавна политика. В същото време отвън големите страни плащат на някои политически групи да им прокарват интересите и затова нямаме национални интереси, а следваме или Русия или САЩ или ЕС (техните фирмени интереси). Какво може да се направи - промяна на управлението (хора, срещу които няма компромати и които реално искат да се следват националните интереси), създаване на звено за национална сигурност и национална стратегия, повишаване на раждаемостта и националното самочувствие, защитаване и подпомагане на бизнеса от страна на страната (политика на експорт и повишаване на вътрешното потребление), и още много много дейности. Но това изисква промяна на властта с хора, които са компетентни и родолюбиви (не просто завършили чужди университети и неопитни кадри, с голямо самочувствие и никакво разбиране за света).

Не съм съгласен с това генерализиране "Комунистите никога не са били умни финансово и икономически." Някои от тях бяха много умни даже. Именно те се облагодетелстваха от това, за което пишеш ш което те създадоха напълно умишлено. Нима Огнян Дойнов бе глупак? Нима Костов е глупак? Много са и не ми се изрждат. Хората ги знаят. Това че са престъпници не означава, че не са умни.

Ами не са много умни. За това говорят и сделките, които сключиха. Не изисква много акъл, а връзки и власт.

След 10 ноември (а всъщност дори още преди това, с Указ 56) влезе таен план за мобилизация на номенклатурчрните кадри и подбрани лица за ударно заграбване на всичко ценно и възможно в страната от “наши хора”, за да може и при новите условия на капитализма те да са недосегаеми и ненаказани, тоест те да имат властта гарантирано, чрез финансите и икономиката, вкл. да подкупват и купуват когото и каквото си искат Така ръководителите на всичкк по-големи предприятия и хората около тях се впуснаха ударно да ги разграбват чрез изъочването им на входа и изхода с частни фирми и да разграбват и разпродават на безценица активите им, вкл. чрез двата вида приватизация и етапите им. Междувременно създадоха и организираната престъпност, сляха я с властта - преди всичко с прокуратурата, МВР и службите (репресивните органи и институции) и така процесът на мафиотизация на държавата бе завършен. Някои цинично го нарекоха краят на демократичния преход!

Всъщност, целият ни преход беше опорочен от няколко поредни правителства. Четяха и прилагаха прословутия План Ран - Ът и приложенията към нго като дявола евангелието. Който си даде труда да го намери и прочете, ще разбере за какво говоря. Много хора проклинат този план, но изобщо не са го чели. Планът предвиждаше много по-плавен преход към пазарна икономика и най-вече - минимализираше социалните последствия от този преход. Ако го бяха приложили, нямаше да има тотално унищожаване на селското стопанство и промишленостатта, на здравеопазването, образованието, науката, туризма... Но-о-о-о най-вече - нямаше как да се прелее политическата власт на БКП-върхушката и слугите им в икономическа, нямаше да има кредитни милионери, нямаше да има приказно забогатели, дори и мутри нямаше да има... Или поне нямаше да бъдат чак толкова много. А точно това не беше по вкуса на властващите. И цялата плеяда правителство от Луканов та до Костов усилено прилагаше Планът Ран -Ът, но "наопаки". Демокрацията се изроди в демокраДция. Последствията ги виждаме и търпим и до сега. Правителствата след това на Костов вече не се нуждаят от Плана - всичко бече бе решено. Мафията си има държава в България, а ние - българите си имаме не демокрация, а мутрокрация постепенно израждаща се в диктатура, тоталитаризъм и овторитаризъм. Връщаме се в 1989-та - една Партия, един Вожд, една истина, една свобода - тази на мутрите облечени в държавна власт.

като КГБ извърши дворцов преврат в България и сложи руски граждани да управляват страната? КГБ ли следва РанЪт? Или ти си прекалено проз?

Да не би от Москва да ни натискаха за "приватизация" на почти цялата държавна собственост?! Не, тези искания идваха от Вашингтон, Ню Йорк, и западноевропейските столици! Според теб КГБ ли нареди на нашите политици да влязат в НАТО (който е враждебен за Русия съюз!), и да дадат безплатно 5-6 военни бази на американците за да ги използват срещу Русия?! КГБ ли проваля всички руски енергийни проекти за България за последните 30 г, или САЩ и васалите им от ЕС?!

А ти как мислиш? От къде? Подчинено на Москва правителство, ще изпълнява американски заповеди? хахахаха

https://tinyurl.com/jivkov-sin-ferdinand

И какво му е лошото на живота ни? Всяко семейство има жилище, по две коли, ходи на почивка по 3-4 пъти на година, лятото на границата с Гърция има километрични опашки. Какво повече искате? Който го мързи да работи естествено не може да си позволи всичко това и мрънка!!!

така де вие от герб ходите на почивки , останалите работят да ви пълнят сметките , какво повече да искат нали работят

Не можеш да ни преброиш, като се заредим на опашка на гръцката граница!

Ама разбира се! И както каза веднъж Цветанов при Хекимиян пред телевизионните камери "Всичките ми апартаменти са нищо в сравнение с къщата в Барселона". Цветанов за мойта къща говореше.

как да го обясниш накратко , от времето на първите хора ние сме тези дето изхранват племето , никога не сме искали власт ,нито сме се стремили към нея , проблемите започнаха когато ;болния ; вожд започна да дели храната , от начало всичко изглеждаше правилно но други ;болни ; решиха да му помагат после взеха да си подбират помощниците и нямаше нужда да се преструват на болни / на нас не ни пукаше защото разбирахме земята и законите и / , след като се самоизбраха , започнаха да се въоражават и да се наричат власт , им се видя малко това което вземат за себе си затова измислиха данък от всичко както и закони по които имат ;право; да изискват и наказват превантивно за страх на останалите , започнаха да наказват знаещите и можещите с унизителни и мръсни дейности с идеята да не им се противопоставят в разделянето на плячката , назначиха си ;учени ; които да оправдават идиотизмз им ,и поети които да ги възпяват , понеже търпяхме глупоста Им повече от необходимото ,загубихме много от силите си , дойде ред да се помолим Богу за подкрепа , ако не ми вярвате ,отворете прозореца и вдъхнете въздуха ,ще усетите накъде е тръгнал света

Купища празни приказки и нито веднъж не се назовава истинската причина за провала, а тя е, че БКП никога не е пускала властта. Властта на партията беше трансформирана от политическа в икономическа със продължаващо съдействие от криминалния контингент. От там нататък нито едно правителство няма шанс за някакви истински промени, когато във всеки един момент може да му се спретне социално недоволство или се саботира изпълнението на решенията му. Допълнително утежняващо обстоятелство е постоянният и агресивен наплив на опортюнисти с байганьовски манталитет, чиято цел в живота да вземат една службичка и да гребат, гребат с пълни шепи от обществения ресурс. България не е бедна, просто крадците и са твърде много. Всички страни, които въведоха забрани комунистически функционери да заемат ръководни длъжности (т.нар. лустрация) дръпнаха напред.

Каквото посееш, такова ще жънеш!

Всичко казано от този доцент изглежда на пръв поглед много правилно и последователно, но поставено в друга рамка изглежда спекулативно и късогледо. А другата рамка е фактът, че този преход, който започна в България 89, започна и във всички други държави от източния блок. Дори да приемем, че българите политици по това време са направили грешките, които споменава доц. Кандиларов, то аз се питам, всички политици в изтоноеврпейските държави ли са толкова смотани? Защото масовото раздържавяване, закриване на предприятия, заводи, разпада на цялата държавна система текат не само в България, но и в източна Германия, Румъния, Полша, Чехия, та чак до Казахстан! Та каква власт имат българите некъдърни политици върху тези държави, защото и там хората гладуват, редят се на опашки за стоки от първа необходимост и се надяват всичко това скоро да се подобри и да заживеят нормално. И не, не мисля, че хората в България искаха "демократизация", "свободен пазар" и подобни работи , повечето българи и тогава и днес са политчески неграмотни и не знаят, какво е демокрация, конкурентен пазар, раздържавяване и подобни неща, те искаха просто да живеят нормално и да не се редят в 4 часа сутринта на опашка за мляко, да нямат режим на тока и т.н. Всичките останали политически дивотии, включително и "равноправното членство в ЕС" им бяха вменени от новото поколение политици, излюпени в гнездото на тези комунисти, срещу които започнаха да се борят. Доцентът на едно място споменава и МВФ и световната банка и че политиците в България са побързали да реализират техните стратегии, без да се съобразяват с месните особености. Но същите тези институции съсипаха не само българската икономика, но и икономиката на всички държави от източна Европа и съхраниха само това и там(Чехия, Полша, Словакия, Унгария), където западните държави имат интерес да го съхранят. И същите тези институции, заедно с по-новия играч, Европейската банка съсипах на по-късен етап и икономиката на Гърция, Испания, Португалия, опитаха и с Ирландия,Исландия и други държави, но там явно англо-саксонската жилка сред глобалистите им попречи. Та, колкото повече разсъждавам върху всичко изминало в последните 30 години и преди това, все по-силно нараства у мен съмнението, че ние в източна Европа сме били жертви на един голям експеримент, или по-точно казано, вкараха ни насила в забавачка за рехабилитация след 2.световна война и същевременно подготовка за влизане в голямото световно семейство на концлагеристи, чиито вериги вече не са на краката и ръцете, а в главите. Така, както е на запад от по-отдавна. Ние, в източна Европа бяхме прекалено назад в развитието за да ни поставят тези вериги, за това трябваше за изживеем "икономически възход", урбанизация и реформиране в държавно и личностно отношение, промени, които имаха за цел да ни подготвят за новите, модерни форми на робство и зависимост. Защото, как си представяте някой селянин от затънтено родопско село, както са живеели над 80% от хората в България до средата на миналия век, да вземе заем от банка, за да си купи скъп мерцедес или пералня делонги? И това е само един малък и сравнително безобиден аспект на модерното робство.

Причината да не се сбъднат мечтите и надеждите на цяло едно поколение са в самия манталитет на българите. Мушмороци сме. И докато мишките чакаха и се надяваха в суматохата да ги удари по главата една голяма буца сирене, крадците опразниха целия склад и изнесоха всичкото сирене. И сега, 30 години по-късно, мишоците цвърчат от глад, защото ако преди живееха в цял склад пълен със сирене и можеха да си отчупят по някоя бучица и да я завлекат в хралупите си, сега вече склада е празен, сиренето е изнесено и само по-старите мишоци си спомнят с умиление за това колко сирене имаше едно време. А по-младите мишоци напускат склада, за да отидат в пълните складове на Запад. Интересното е, че същия модел на поведение се наблюдава и днес. Европейският съюз (къде наивно, къде стратегически) се зае отново да пълни склада със сирене. И същите крадци осъзнаха, че въпреки всичкото крадене, има още сирене за крадене. Но мишоците не разбраха и пак се щурат насам-натам из склада и се надяват да ги удари някоя голяма бучица сирене (т.е. участие в европейски проекти) по главата, но крадците изнасят сиренето с тенекии и бучки не падат. Най-много да стъпчат някоя мишка в суматохата. И докато мишките не престанат да се държат като мишоци, а (поне) като кучета, да не мечтаем и като стопани, склада винаги ще е празен, крадците винаги ще са изнесли всичко, а накъдето и да се огледаме, ще виждаме само мишоци.

За тези 30 години доказателствата че тази Конституция е вредна са повече от очевадни ! Може ли въпросния доцент да каже кога или след коя война България е намаляла с над 2 милиона души например? Сериозно ли мисли въпросния че хората и най-вече младите нищо неразбират от хубавото и затова масово напускат България? Това за негово сведение е основен критерии за последиците от прилагането на тази Конституция! Дори не е необходимо да се споменават и съществуващи редица други причини ....

България намаля с около два милиона, защото хората най-после имат възможност да пътуват и имат правото на личен избор къде да живеят. Преди 1989 година, нямаха правото дори родното село да сменят с най-близкия град.

Това е хубава мантра, опорка или там както се нарича. Обаче има един проблем. По времето на комунизма границите са били затворени. Преди комунизма, транспорта е бил доста по-различен, а информацията доста по-недостъпна. Малко хора са знаели какво е Франкфурт или са можели да стигнат до там. Или иначе казано - ако след 3 национални кризи и две световни войни, хората са имали възможностит, които имат днес, и ако по времето на комунизма границите са били отворени, далеч не мисля, че случващото се последните 20 години щеше да ни учудва.

Не се сбъднаха очакванията на тези, които очакваха друго и хвърлиха геле, в най-добрия случай калъч. На тези, които очакваха да се случи точно това, зарът им показва дюшеш.

Очакванията не се сбъднаха защото ги чакате на грешното място........ в БГ

"Кои са лицата на прехода, на които..." Не заблуждавайте хората, особено младите, и им обяснете кои са истинските лицата на прехода. Тома са младите мутрички (предимно спортисти от силовите спортове), които по анцузи и с бухалки "превзеха" цялата страна през периода 1990-2000 г. Бяха цяла армия от тъпи и безскрурполни бивши спортисти. Рекетираха целият бизнес, контролираха контрабандата, и спечелиха милиарди от нарушаване ембаргото срещу Югославия! Бяха времената на ВИС1 и ВИС2, на СИК, на ИПОН, и на още няколко "застрахователни" компании. Който им плащаше, беше добре. Който откажеше да плаща - губеше бизнеса си, че и живота. Държавата не само беше безсилна ( щото много пари се плащаха на правилните хора) , но и "козеруваше" на босовете, когато се появяха някъде. След 2000г, тия, които успяха да останат живи, изкараха парите си на светло, и станаха почетни бизнесмени! Модно беше, да си купят по един футболен отбор.Купиха си и поста Главен секретар на МВР, да ги пази. И сега управляват страната, и всичко що мърда и шава в нея. И партия си направиха, даже.Това са истинските лица на прехода! Другото са лъжи и заблуждения на хора, които нямат интерес да се помни миналото.

Младите мутрички, са продукт на гражданина със съветски паспорт Андрей Луканов, за да подпомагат необезпокояваното преминаване на народното имущество в руски ръце. Неслучайно го наричаха "Белия Кардинал".

Не си в час! Точно "младите мутрички" се противопоставиха на руската мафия у нас! И ако не бяха хората на Васко Илиев (ВИС1), които се изнесоха на "Слънчака", още през 1992-93 г руската мафия щеше да превземе българското черноморие. Е, превзеха го българските мутри, ама пък са си нашите!

Хе хе. Щом казваш, ми ОК.

Спортисти от силовите спортове се използваха от МВР за охрана на масови мерприятия още от времето на социализма. След 10 Ноемрви групировките бяха създадени под крилото на БКП и техни хора останали на високи постове в МВР. Задачите им бяха няколко: - да поемат нелегалните канали за контрабанда на наркотици, контролирани преди това от ДС. (Каналите за произведения на изкуството се поеха от Илия Павлов и негови хора, а тези за износ на оръжие - от други групи) - да охраняват бизнеса на назначените от БКП за бизнесмени, на които им бяха раздадени и куфарчета с пари. Те трябваше да работят главно помежду си, за да не изтичат пари към други, извън червените бизнесмени. Срещу това, те получаваха чадър от най-високите етажи на властта, сътрудничеха им най-добрите и високоплатени специалисти и адвокати, бивши и настоящи министри и т.н. Дрязгите между кукловодите се пренасяха и между групировките и понякога те воюваха. Тези, които си повярваха, че са голяма работа или излизаха от контрол, бяха оттрелвани...

Не е нужно някой да ни казва защо не се сбъднаха лъжите на ''кой не скача е червен'' след като толкова години гледаме разграбване на всичко сътворено преди ''демократите'' от тях... Краде се като за последно и всички го виждаме кой как се облагодетелства през годините на властване защото не сме толкова голяма страната та да не си знаем кой о къд и от какво е тръгнал и до къде е стигнал благодарение на властването което се приема като основен ''трудов'' доход за осребряване на подлагането.

Накратко, у нас преходът все още не е започнал. До сега осъществявахме Перестройка с главни действащи бивши БКП деятели, ДС служители и техни близки кръгове. Те просто смениха политическата си власт с икономическа и пак владеят и управляват. Докато те не изчезнат преход няма да има.

Прехода започна едва когато властта по щастлива случайност взе ГЕРБ - единствената партия, която не е свързана с бившите/настоящи Служби и не се управлява от Кукловодите в Москва. За това е трън в очите на всички останали.

Но се управлява от Кукловодите във Вашингтон! За справка куклите, Дянков, Цветанов, Плевнелиев. А още колко други има!!!!

ако се управляваше от Вашингтон, щяхме всички да благоденстваме...

ха ха (нерегистриран) Кажи го на "благоденстващите" 40 млн американци, които живеят в крайна бедност, а 5 млн живеят в такива условия, в каквито и гражданите от третия свят, според доклад на ООН. Сигурно са тъпи и мързеливи, като 95% от българите, нали!

Всяка държава си има доморасли нещастници. Което ме навежда на мисълта, че като си прост е все тая кой те управлява.

ха ха (нерегистриран) или управляващите държат хората прост за да ги манипулират по–лесно. Например бг циг, опс, роми. Гласуващи под стой за който плати! Ако образованието преди 10.11.1989 г. беше на сегашното ниво, никога нямаше да падне предишният обществен строй. Както и Бойко, не пада!

Когато човек е прост, нищо не може да му помогне. А още по-простите не знаят кога и да се спрат.

ха ха (нерегистриран) Прав си. Луд умора нема. Само се поти! За това и над 2 млн. българи избраха Т2 пред ББ. И те ли бяха прости?

На следващия ден, 2 ноември, посланик Виктор Шарапов пристига в България и на 3 ноември 1989 г. иска среща с Тодор Живков. Срещата между двамата е проведена същия ден. Живков е смутен и объркан и в разговора споделя, че отдавна мисли за оттегляне. На 5 ноември Виктор Шарапов иска нова среща, поканен е на обяд в Банкя, по време на който казва на Тодор Живков: „Съветското ръководство с голямо разбиране се отнася към вашето решение да подадете оставка и ми поръча да ви предам, че вие постъпвате много мъдро. Оторизиран съм също да ви изкажа голяма благодарност за дългогодишното ползотворно сътрудничество, за вашите чувства на любов и дружба към СССР и КПСС.“ Тодор Живков е изненадан. Вече има не негово, а на СССР решение да си подаде оставката. В разговора Тодор Живков благодари на ръководството на КПСС за доброто разбиране и за изказаната към него благодарност, но изразява опасения, че партията няма готовност за такава промяна, защото липсва подходящ другар, който да притежава многостранните качества да поеме и води съдбините на партията и народа, на държавата. Посланик Шарапов държи твърда позиция, че оставката трябва да бъде подадена на предстоящия пленум. На 6 ноември при нова среща с Тодор Живков съветският посланик му предава, че ръководството на СССР препоръчва на предстоящия пленум за генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен, и то от самия Тодор Живков, Петър Младенов.

За 27години в Германия мога само да кажа,че подготовката от България ни е най-големият трамплин,за всяка една започната дейност тук в Германия!Тук ни ценят,но винаги заплащането е по-ниско от на местните и причината е във Фирмите които още в първите години изнасяха работна ръка на западният пазар!Минаха години докато определен работодател да го обесиш,че си му един от най-можещи и знаещи кадри във Фирмата му!До днес се и чудят как един може да върши работата на двадесет и да устоява позициите си пред останалите!Но пак потвърждавам заслугата е на нашите УЧИТЕЛИ!За което дълбоко им се покланям!!!

30 години по- късно бг се е превърнала в кочина

България не е кочина. Само свинете станахте повече.

Айнщайн е казал-Социализма е по близо до Христовото учение ,но трябва да се прилага от морални хора, иначе ще се разпадне. Както и стана. Най големите комунисти ,станаха капиталисти и натовци .Академичните среди в САЩ, Англия изучават книгата "Плячкосването на държавата "1989-1997 написана от Венелин Ганев. .Държавата абдикирала от всичко .Сега по скоро сме колония .В колониите няма селско стопанство, няма индустрия. Закони се приемат в полза на частният интерес. От рай държавата превърната в пустиня, унищожени гори,,в сметище на боклуци от разни страни .Ковачки ги гори в неговите тецове.Няма производство ,а въздуха замърсен,селата изчезнали ,няма ги тия китни села ,няма ги хората.

Концепцията, че мързеливи и некадърни хора трябва да бъдат издържани от останалите в обществото е най-голямата концептуална грешка на 20-ти век. Да помогнеш на трудолюбив човек в затруднение е морален и човешки дълг, но да отглеждаш мързеливци и некадърници е най-обикновена глупост!

то и ти си грешка! А хайде да не издребняваме. Ако беше учил, щеше да знаеш, че основите на комунизма и социализма са от 19 век. Впоследствие изопачени от Ленин, със своята диктатура на пролетариата. Комунизмът, така както е описан от Карл Маркс, е на път да се случи. При това по–скоро отколкото си мислиш.

Пише се ДЕСТИНАЦИЯ, неграмотна драскачке!

Просто,е вески днес може разбере да види по интернет имиджа на българската демокрация!Ето немскоезични изданния пишат защо България не може да се справи със корупцията и мафията!Нека да осветлим миналото и произходът на българските местни и държавни феодали без да робуваме на партийна принадлежност,авторитет и образователен ценз и така да разберм кой пише конституцията от завладяната държава от обръчите от фирми!

Никога повече бсп не трябва да се допуска до властта. Никога. Не ми пука дали ще е премиер Борисов, Слави трифонов или Годжи. Стига да държи бсп далече от властта

Далеч от властта трявабда се държат всички русофили! Това включва и такива като Слави, Марешки, Боленчо, а не само БСП!!! Събудете се най-сетне!

Много верни неща е казал , и много, ама много и то важни неща не се споменават. Едно от тях е че плана за прехода в България ( и другите страни от соц. лагера) не е съставен от българи, нито на наша територия. От това идва и неуспеха за България да запази благосъстоянието си и човешкия потенциал. Но този неуспех за нас е успех за други държави от запада, които увеличиха преднината си в икономически аспект. Ако някой се интересува от световна история може да види какво причинява на континента Африка "Мюнхенската конференция" от 1985 г. с домакин Бисмарк, когато го поделят по икономически интереси между тогавашните колониални европейски държави, без да се съобразяват с интересите на местното население. През 80-90-те години не е било по-различно и при нас.

Бисмарк през 1985 година? Май е живял един век преди това.

Правилно, грешката е моя, извинявам се, годината е 1885.

Така нареченият "социализъм" в България, както и в останалите страни от Източна Европа, си беше съветска диктатура, която с течение на годините пораждаше желание у все повече хора да напуснат този кошмар. Най-силно това желание беше у образованите и способните българи, които могат да се реализират професионално във всяка нормална държава, и които не понасяха управлението на комунистическата върхушка. Познавам лекари, фармацевти, инженери, университетски преподаватели, учени от БАН, които още през 1990-1991 буквално се изстреляха с целите си семейства извън България. Втората такава вълна беше след 2007, когато България стана част от ЕС и дипломите на българите станаха валидни в Европа. Случващото се в България е съвсем логично - тук комунистите се окопаха и мимикрираха, мислейки, че никой не разбира какво се случва. Не може 45 годишен гнет да се уталожи за по-малко от 45 години. Ще трябва да мине още време преди страната да тръгне в някакво нормално русло. Лошото е, че когато нормални хора напускат страната, оставащата утайка постепенно се превръща в мнозинство.

Много добро разсъждение казващо много с малко думи. Но ще го разберат само преживелите го.

ДС и руската пропаганда са хванали майка България за гушата и продължават да стискат здраво

грешиш. ЦРУ и американската пропаганда ни наложиха този нескончаем "преход". Под техен диктат спряхме Южен поток и Белене. Заради тях сега ще плащаме и на Турция доставките на газ. Те ни принудиха да "купим" прескъпи самолети, за които още го няма завода който да ги построи!

КГБ свали Живков, за да подари България на американците? Я па ти!

до, интересно. много интересно. (нерегистриран) КГБ, не свали а пенсионира Живков. Луканов, беше поставен от ЦРУ, след Живков и за това после го убиха, защото пое курс на сближаване с Русия. А убийството остава неразкрито и до днес!

Трезв и реалистичен анализ , макар и малко схеметичен , но в едно интервю не може повече . За мен има един основен въпрос с две страни - по-добре ли живеем и по-добре ли ще живеем ние и наследниците ни ?Защато над нацията висят дамоклеви мечове като демографския , ще се върнат ли младите ,разгаряната от някои кукловоди фашистоидна истерия , увеличаващата се имуществена поляризация между хората /малко богати и много бедни /,ненормалните отношения с Русия и съседите ,проблемите с вътрешната сигурност и отбраната , подкопаването на националната идентичност свързана с българския език , културата , традициите , православието о много други . Сега трябва да се мисли и действа по тези проблеми !

Ако искате да разберете истината за прехода, прегледайте законодателството по това време! Всичко друго са свободни емоционални писания!

БЪЛГАРИЯ е единствената страна от соц блока която не извърши прочистване на властта от комунисти, русофили и агенти на ДС. Това ни тежи и до днес. Завладяна държава сме и подчинена на интересите на кремъл. Липсваше истински преход. И всички сме виновни. Продължаваме да се връзваме на лъжите на сидеровци, костинбродски афери и барековци

Как да не живеем по добре ? Вие 1997 година помните ли ? Помните ли че средната заплата се равняваше на 3 долара? А помните ли че инфлоацията беше тошкова голяма че парите изчезваха за седмици. Хиляди проценти на година. А помните ли каква безработица имаше ?

Е как да не помня 97? Е как да не помня кой я организира? Бях началник склад и ми забраниха да изнасяме стоката за магазините!!! А магазините празни!!! Твоите американски приятели и новите демократи ни забраниха боклук!

Стига глупости и руски опорки. На власт бяха комунистите и не друг а комунистите изнесоха спестяванията на българския народ от банките и окрадоха пенсионните фондове. Така червените натрупаха капитал за да продължават да държат властта. Така плащт на троловете в сайта да пишат.

* (нерегистриран) А после дойде Костов, и върна всичко откраднато! Найс, А!

Уж помниш, ама не. През Виденовата зима - 1997 нямаше недостиг на стоки в магазините. Имаше недостиг на пари. Ако е имало нещо такова, вероятно е защото, шефовете ти са спирали стоките, поради липса на реализация. Заплатите бяха стигнали тоталното си дъно - масовата месечна заплата беше под 10$. Много пенсионери получаваха пенсия, която буквално не им стигаше да си купят 2 кила сирене. Общо взето хората изкараха няколко месеца на запаси и на скътани долари и марки за черни дни. Разбира се, някои станаха богати за няколко месеца. Познай обаче коя партия беше на власт тогава и кои забогатяха.

КГБ пенсионира Тодор Живков на 8.11.1989 и дефакто в България преход все още няма.

Гласувайте за мен и ще оправя Бг за 8 години. Как ли.? Много е ПРОСТО. Подарявам Бг на японците. Идват си тук с полиция армия конституция закони и правитвлство. Сядат 20 млади хора на компютрите и за 1 година изясняват КОЕ богатите са могли да си купят с доходите си а останалото се... Конфискува. С много бой работа и глоби след 8 г щем не щем ще бачкаме без да мрънкаме, без да караме бързо и без да ритаме животинките по улиците.

И с китайците става.

В изтрития коментар преди малко написах тежки истини за прехода,за които обаче всеки историк с претенции/дори и 39 годишния доцент/трябва поне да е чувал , макар и да не може да ги анализира.Искам тук да разбера доколко 39 годишен доцент може да коментира събития ,по времето на които е бил на 9 годинки.Нищо не прочетох за външнотърговските дружества,за бившите Главни управления на ДС,които създадоха онова , на което сега медиите му викат "бизнесът".Доцентът чувал ли е за показните убийства в България,знае ли защо останаха неразкрити и най-вече защо спряха в последните години.Знае ли защо Сакскобургготски се върна в България,по чия покана и с оглед на какво,защото остана тук и т.н.Преходът може да бъде оценяват от лица не по-млади от 60-65 години.

Е той при Сакса е бил около 20 г.

Защото по-добър живот не означава само да можеш да си купиш повече материални неща. Което сега е факт. Ама ние от една криза в друга и всички само за пари мислим и живеем във вечен страх, че утре ще сме на улицата, че нямада има работа или поръчки. Както гладувал човек се нахвръля на храна и му става лошо, а дори и може да умре от токсините в организма, така и ние като невиждали пари. Днес и сега, че утре може да няма. от най-богатия до най-бедния сме алчни и треперим от страх. Парите са важни, но не са ВСИЧКО. Основната цел на едни човек е да бъде щастлив. Което се постига с баланс в живота между работата, семейството , обществото , света и СЕБЕ Си. Затова дори и хора, които получават достатъчно за да си позволят приличен стандарта на живот СЕ ЧУВСТВАТ НЕУДОВЛЕТВОРЕНИ. Затова бягат и младите - защото младия човек няма как да разбере мазохистизма на поколенията на прехода и неговата алчност. Такова поколение сме си и нищо не става от нас - надявам се младите, които нямат спомени от предишния режим, които не са били промити мозъци, че трябва да живееш не за себе си, а за Държавата един ден да пооправят нещата.

Партията ни научи, че има кой да се грижи за повишение на нашето материално състояние. От нас изискваше само да работим. Та сега седим и чакаме някой друг да ни направи богати. Защото сме умни и красиви. А, и носим български паспорти.

но очакванията ни, че само ще лежим и ще ни поднасят да ядем, не се сбъднаха. Днес са зле само некадърниците и мързеливите.

ico_all

"Умнико" , значи според теб излиза че 98 процента от хората в България са тъпи и мързеливи !!!

така излиза

Ако завъртиш наобратно първата цифра в числото ще е по-реално. Няма държава в която да има само бедни или само богати. Различни са пропорциите и наистина като принцип, бедните са или глупави, или мързеливи, или и двете. Богат не се става бързо, но все пак 5-10 години е напълно реален срок.

Недей през 10-на поста да повтаряш едно и също. Вярно има и такива, които живеят по-добре, има и такива, които живеят много по-добре - основно крадци и изнудвачи. Има, обаче и голяма беднотия и то не само сред мързеливите и необразованите! Недей като папагал да повтаряш тази мантра, измислена за оправдание на забогателите по престъпен начин. А коли и апартаменти хората имаха и преди 90!

Верно?

кандиларов, докато дрънкаш страховити глупости на студентите си, свършваш точно работата, която комунистите и ченгетата планираха да се свърши - поколенията да превърнат очевидностите, страданието и мъката в теоретично упражнение. престъпно прост си.

Белене и сега не е по-малко страховито

ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА ПРАВИТЕЛСТВОТО ! ( ХЕГЕЛ , за сведение на триещите ! )

На година държавата харчи 8 милиарда лева за „икономически дейности“, т.е. обществени поръчки, а по бюджет 2019 разходите за държавна администрация за 2,7 милиарда лева. Това са почти 11 милиарда лева ГОДИШНО, които отиват не за министерства, а за люлки по 10 000 лева парчето, пътища с тебеширен асфалт и наводнени улици. С тези пари, само за две години, може да се изплати напълно „Белене“. Могат да се купят 24 изтребителя F-16 с пълно бойно снаряжение за две години. С една десета от тези пари могат да се преоборудват всички болници и поликлиники в страната, всички училища и читалища, и могат отново да се разкрият културни институции по селата и малките населени места. Вместо това болниците са с олющени мазилки и разпадащи се стени като за капак пациентите си доплащат почти всичко, 60% от водата за битови нужди се губи от старите тръбопроводи, Сребърният фонд е празен и провинциалните театри, училища и медицински пунктове са пред закриване, а после се чудим защо сме в демографска криза. За последните 10 години тази разбивка на харчове не се е променила особено - режимът на Борисов е изхарчил за чиновници и трейсаджии поне 70 милиарда лева, а ако броим и парите на европейските данъкоплатци, цифрата е почти 90 милиарда лева. И тъй като бюджетът на страната се определя от правителството, което се избира демократично на избори - местни и парламентарни, питам - руските шпиони ли са виновни, че по избори вече 10 години се избира клептократ от африкански калибър, и за такава демокрация ли скачаха господата от ликвидационните съвети и драгалевските седенки?

Могат и на теб да ти ги дадат за да те знае света като първия милиардер от България , но от това едва ли ще поумнееш. Чувал ли си за държава без администрация апропо?

Много слабо.

Коя държава може да съществува без администрация бе? Това, дето си го написал си е чист популизъм. А за въоръжението могат да коментират само специалисти реалисти, защото то е все пак необходимото зло.

Гусине, недейте да ръсите думи като популизъм, чието значение ич не знаете. Има достатъчно държави с демография, територия и ресурси от калибъра на България, които нямат над 200 000 души на държавна хранилка. Вие между добра и лоша администрация разлика не правите ли? А и за обществените поръчки нищо не казАхте...Така че с дисагите, и в същата посока като оня отгоре.

"Едно от големите постижения на нашия преход е изработването на новата конституция на страната"........ Която в момента се потъпква от управляващата върхушка, наследник на БКП - ГЕРБ, ДПС, БСП! 2 млн изгонени насила от България! Тотална корупция и разпад на държавата!

В която изрично е споменато, че съдебната власт не се отчита на никого за взетите решения.

Представяте ли си ако хората хилядолетия наред стават все по-щастливи и по-щастливи всяка следваща година. Ми то никоя скала няма да може да им хване щастието. Бъдете мъдри и образовани и по-лесно ще ще преглъщате несгодите на живота , които са неминуеми.

Коментари - 30 години по-късно: Защо очакванията за по-добър живот не се сбъдват | Днес.dir.bg

30 години по-късно: Защо очакванията за по-добър живот не се сбъдват

За лицата прехода - най-големите клопки, очаквания и постижения, говори историкът доц. Евгений Кандиларов

Обратно в новината

Коментари - 30 години по-късно: Защо очакванията за по-добър живот не се сбъдват | Днес.dir.bg

Коментари

Просто е като фасул - защото не може за 30 години да постигнеш онова, което другите държава го правят от 6 века. В Германяи има закон за бирата (какво може да съдържа бирата и на какви стандарти да отговаря) от 15 век; в България бирения завод се купува от немска фирма, 2-3 месеца този завод произвежда хубава бира, след което почват далаверките... В производството на шоколад - като се направи шоколадовата смес, тя трябва в продължение на 48 часа непрекъснато да се разбърква в специални съдове; В България вечерната смяна забърква сместа, след което се разбърква през нощта, и на сутринта се пуска за правене на шоколад, т.е. вместо 48 часа се разбърква само 8 часа. И така е на повечето места. Разбира се след това тези, които правят шоколад се възмущават от качеството на бирата, а бираджиите се чудят защо българската Милка не е като швейцарската Милка.

Защото системата е такава. Не само, че нашите очаквания за по-добър живот не се сбъднаха и никога няма да се сбъднат при тази система, ами се разби и уредения социален живот на населението в развитите капиталистически държави в Западна Европа. И няма как тази система да води до по-добър живот на народите, заложено е в самите и принципи: тя не се интересува от човека, а от растежа на икономиката, т.е. печалбата. Ако машина може да носи печалбата и да я увеличава, какво ме интересуват хората - това е принципът на тази система.

"30 години по-късно: Защо очакванията за по-добър живот не се сбъдват" Защото Цървулите, които през годините на соца станаха "нещо" след 10.11.1989г. се превърнаха в капиталисти!

Смисълът на промяната (прехода) е преминаването от Командно административно управление към Пазарна икономика. Най-важното постижение на прехода е ПРИВАТИЗАЦИЯТА, защото смяната на собствеността е в основата за промяната на системата. За да има пазар и пазарна икономика са необходими частни собственици (не можеш да продаваш нещо на пазара, ако не е твоя собственост)! В тоя ред на мисли приватизацията е най-важното достижение, то промени системата.

Малко разпродаде, можеше още! Другите след него оформиха пустинната територия България, която беше някога "Земен Рай"!

Защо разглеждаме проените само отвътре навън ? Истината е , че "преходът" беше един добре организиран план на краварите , не само у нас но и в цяла Източна Европа. Това беше резултат от победата на Запада в студената война ! Погледнете западната икономика през този период , която е в криза и отчаяно се нуждае от нови ресурси , за да не загине и ще ви стане ясно защо ни "демократизираха"..Целта беше да се съживи тяхната икономика..И много успешно си постигнаха целта ! Сега по същите причини точат зъби към Украйна и Русия! Капитализмът в таи си форма има нужда от нови и нови ресурси , за да се поддържат печалбите и растежа. Ето затова една клика , приближена до полит. "елит" ( демек най-големоите престъпници ) ще преразпределят паричните потоци така , че едни 10% процента да държат 90% от богатството , а другите да живеят в беднист !

След Украйна и Русия, отиваме към Марс и приключват земните терзания! Сал една Грета ни остава!

Политиката е производна на материалната база!След "Експо1980г." вЯпония Тодор Живков на закрито заседание в Пловдив с научо-техническия елит на държавата каза:Със социализма край другари!Причините за сегашната бедност се крият не в прехода а преди него!Масовост уравниловка кариеризъм единоначалие безправие и тн.Неконкурентна икономика и технологично безсилие!Преходът е масата на която българите извадиха всичко което бяха крили в себе си!Това определя и съдбата им!Никой не ни е виновен!Ние сме шампиони по завист !Маниакално его и завист!Това е българинът!Справка Алеко Константинов!Съвсем скоро ще изчезнем!Искате да знаете какви ни управляват!?Питайте охраната им и си вземете кофа в която да повръщате!

Аз живея сега много по добре от миризливия соц където само партиините секретари имаха всичко

Сега децата на Първите секретари не могат да се примирят, че и другите имат.

Това как ти, аз, или някои други живеят не е интересно - това не прави статистиката. А тя се прави от масата хора, болшинството. Продължавай да си живееш много по-добре, но не за това става дума в статията. Идеята беше 70-80% хора да кажат същото като теб. Ама не го казват за огромно съжаление.

а кой работи ,аз ти и Бате Бойко ! "За Бога,братя..." Работете ! Казвам аз. "Една от големите грешки ,бе : "За Бога братя ,не купувайте !" Бъдете "Андрешко" вци!

В материален план има голяма разлика от преди 30 години. Мнозинството от хората сега имат достатъчно от всичко и имат възможност да си го набавят. В духовен, морален и всякакъв друг нематериален план обаче хората са деградирали.

И в духовен план също бяха деградирали преди 30 години. Само че тогава не си личеше толкова много.

властимащите крадат, ама много крадат!!!

Накратко - “30 години по-късно: Защо очакванията за по-добър живот не се сбъдват” - очакванията не се сбъднаха, не зашото не бяха реалистични всъщност - добрите примери на други бивши източноевропейски държави го доказват, не само защото успяли те са в по-изгодни условия като география например - близо до най-развитите европейски страни, въпреки че това безспорно има значение... А просто защото в България една властваща десетилетия каста, върхушка, за да избегне отговорността за безбройните си престъпления, предателства, кражби и издевателства над Род и Родина реши чрез вътрешнопартиен преврат да имитира демократична революция и демокрация, която обаче тези и хората им да изграждат - тоест имитация на демокрация, фасадна, като създадоха организираната престъпност, тя пък разграби безжалостно страната и отврати и прогони хората и се сля с властта в мафия! Един съвсем прост пример, който олицетворява “прехода”. Знаете ли колко са 2 милиарда долара през 1990 година например? Имам предвид колко правят 2 милиарда от 90-та година досега? Андрей Луканов - премиер и забележете - руски гражданин и офицер от руското военно разузнаване чрез високоуважаваният гувернъор на БНБ тогава професор Тодор Вълчев, офицер от 2-ро ГУ на ДС ОТКРАДНА ЦЕЛИЯ ВАЛУТЕН РЕЗЕРВ на България - 2 милиарда докара! И след това изолира България от света, забави влизането й в ЕС, като обяви мораториум на плащанията на страната, което я хвърли в тотална изолация!!! Зашото ... нямало пари! Ами как да има когато ги открадна, бе!!! И България е на това дередже, зашото най-големите престъпници не са наказани!! И само да допълня, че точно Луканов нареди да се регистрира ОПГ ДПС, съставен изцяло ог служители и доносници на ДС начело с Доган, въпреки че бе създадена като етническо, тоест противоконституционно движение! Същият Доган, който и до ден днешен явно има важно място в управлението - тоест разграбването и съсипването на държавата и държавнистта и до ден днешен, заедно с групичката зад и около него!

Съгласен съм! Така беше! Единствено примерът ти за открадването на валутния резерв не е съвсем точно. Не че не се открадна, но механизмът беше малко по различен. Всъщност, не става дума само за кражба и не само на 2 млрд. долара, за много пъти повече! Освен това в процеса на кражбата се унищожи много повече стойност, така България изпадна в много тежка икономическа ситуация. Вземи интфлацията, тя показва колко, стойност се е откраднала и унищожила за първите 8 г. на т. нар. преход. Един лев през 1989 г. се равнява грубо на 1000 лв. от 1997 г. Тоест, за този период се е откраднало и съсипало 1000 пъти националното богатство съществувало през 1989 г.!!!

Ако трябва да го обясня накратко ... Комунистите никога не са били умни финансово и икономически. Когато старата система се срина всички предприятия и пари останаха в рацете на партийните кадри. Последните разпродадоха и фалираха всичко, вместо да се запазят предприятията и да се преустроят с кадърни хора на върха. В самата страна беше превърната в една анархия, в която лесно се краде и обществото беше оставено неосведомено и на произвола. Резултатоте са: съсипани предприятия, разпродадено е всичко, огромна емиграция и никаква държавна политика. В същото време отвън големите страни плащат на някои политически групи да им прокарват интересите и затова нямаме национални интереси, а следваме или Русия или САЩ или ЕС (техните фирмени интереси). Какво може да се направи - промяна на управлението (хора, срещу които няма компромати и които реално искат да се следват националните интереси), създаване на звено за национална сигурност и национална стратегия, повишаване на раждаемостта и националното самочувствие, защитаване и подпомагане на бизнеса от страна на страната (политика на експорт и повишаване на вътрешното потребление), и още много много дейности. Но това изисква промяна на властта с хора, които са компетентни и родолюбиви (не просто завършили чужди университети и неопитни кадри, с голямо самочувствие и никакво разбиране за света).

Не съм съгласен с това генерализиране "Комунистите никога не са били умни финансово и икономически." Някои от тях бяха много умни даже. Именно те се облагодетелстваха от това, за което пишеш ш което те създадоха напълно умишлено. Нима Огнян Дойнов бе глупак? Нима Костов е глупак? Много са и не ми се изрждат. Хората ги знаят. Това че са престъпници не означава, че не са умни.

Ами не са много умни. За това говорят и сделките, които сключиха. Не изисква много акъл, а връзки и власт.

След 10 ноември (а всъщност дори още преди това, с Указ 56) влезе таен план за мобилизация на номенклатурчрните кадри и подбрани лица за ударно заграбване на всичко ценно и възможно в страната от “наши хора”, за да може и при новите условия на капитализма те да са недосегаеми и ненаказани, тоест те да имат властта гарантирано, чрез финансите и икономиката, вкл. да подкупват и купуват когото и каквото си искат Така ръководителите на всичкк по-големи предприятия и хората около тях се впуснаха ударно да ги разграбват чрез изъочването им на входа и изхода с частни фирми и да разграбват и разпродават на безценица активите им, вкл. чрез двата вида приватизация и етапите им. Междувременно създадоха и организираната престъпност, сляха я с властта - преди всичко с прокуратурата, МВР и службите (репресивните органи и институции) и така процесът на мафиотизация на държавата бе завършен. Някои цинично го нарекоха краят на демократичния преход!

Всъщност, целият ни преход беше опорочен от няколко поредни правителства. Четяха и прилагаха прословутия План Ран - Ът и приложенията към нго като дявола евангелието. Който си даде труда да го намери и прочете, ще разбере за какво говоря. Много хора проклинат този план, но изобщо не са го чели. Планът предвиждаше много по-плавен преход към пазарна икономика и най-вече - минимализираше социалните последствия от този преход. Ако го бяха приложили, нямаше да има тотално унищожаване на селското стопанство и промишленостатта, на здравеопазването, образованието, науката, туризма... Но-о-о-о най-вече - нямаше как да се прелее политическата власт на БКП-върхушката и слугите им в икономическа, нямаше да има кредитни милионери, нямаше да има приказно забогатели, дори и мутри нямаше да има... Или поне нямаше да бъдат чак толкова много. А точно това не беше по вкуса на властващите. И цялата плеяда правителство от Луканов та до Костов усилено прилагаше Планът Ран -Ът, но "наопаки". Демокрацията се изроди в демокраДция. Последствията ги виждаме и търпим и до сега. Правителствата след това на Костов вече не се нуждаят от Плана - всичко бече бе решено. Мафията си има държава в България, а ние - българите си имаме не демокрация, а мутрокрация постепенно израждаща се в диктатура, тоталитаризъм и овторитаризъм. Връщаме се в 1989-та - една Партия, един Вожд, една истина, една свобода - тази на мутрите облечени в държавна власт.

като КГБ извърши дворцов преврат в България и сложи руски граждани да управляват страната? КГБ ли следва РанЪт? Или ти си прекалено проз?

Да не би от Москва да ни натискаха за "приватизация" на почти цялата държавна собственост?! Не, тези искания идваха от Вашингтон, Ню Йорк, и западноевропейските столици! Според теб КГБ ли нареди на нашите политици да влязат в НАТО (който е враждебен за Русия съюз!), и да дадат безплатно 5-6 военни бази на американците за да ги използват срещу Русия?! КГБ ли проваля всички руски енергийни проекти за България за последните 30 г, или САЩ и васалите им от ЕС?!

А ти как мислиш? От къде? Подчинено на Москва правителство, ще изпълнява американски заповеди? хахахаха

https://tinyurl.com/jivkov-sin-ferdinand

И какво му е лошото на живота ни? Всяко семейство има жилище, по две коли, ходи на почивка по 3-4 пъти на година, лятото на границата с Гърция има километрични опашки. Какво повече искате? Който го мързи да работи естествено не може да си позволи всичко това и мрънка!!!

така де вие от герб ходите на почивки , останалите работят да ви пълнят сметките , какво повече да искат нали работят

Не можеш да ни преброиш, като се заредим на опашка на гръцката граница!

Ама разбира се! И както каза веднъж Цветанов при Хекимиян пред телевизионните камери "Всичките ми апартаменти са нищо в сравнение с къщата в Барселона". Цветанов за мойта къща говореше.

как да го обясниш накратко , от времето на първите хора ние сме тези дето изхранват племето , никога не сме искали власт ,нито сме се стремили към нея , проблемите започнаха когато ;болния ; вожд започна да дели храната , от начало всичко изглеждаше правилно но други ;болни ; решиха да му помагат после взеха да си подбират помощниците и нямаше нужда да се преструват на болни / на нас не ни пукаше защото разбирахме земята и законите и / , след като се самоизбраха , започнаха да се въоражават и да се наричат власт , им се видя малко това което вземат за себе си затова измислиха данък от всичко както и закони по които имат ;право; да изискват и наказват превантивно за страх на останалите , започнаха да наказват знаещите и можещите с унизителни и мръсни дейности с идеята да не им се противопоставят в разделянето на плячката , назначиха си ;учени ; които да оправдават идиотизмз им ,и поети които да ги възпяват , понеже търпяхме глупоста Им повече от необходимото ,загубихме много от силите си , дойде ред да се помолим Богу за подкрепа , ако не ми вярвате ,отворете прозореца и вдъхнете въздуха ,ще усетите накъде е тръгнал света

Купища празни приказки и нито веднъж не се назовава истинската причина за провала, а тя е, че БКП никога не е пускала властта. Властта на партията беше трансформирана от политическа в икономическа със продължаващо съдействие от криминалния контингент. От там нататък нито едно правителство няма шанс за някакви истински промени, когато във всеки един момент може да му се спретне социално недоволство или се саботира изпълнението на решенията му. Допълнително утежняващо обстоятелство е постоянният и агресивен наплив на опортюнисти с байганьовски манталитет, чиято цел в живота да вземат една службичка и да гребат, гребат с пълни шепи от обществения ресурс. България не е бедна, просто крадците и са твърде много. Всички страни, които въведоха забрани комунистически функционери да заемат ръководни длъжности (т.нар. лустрация) дръпнаха напред.

Каквото посееш, такова ще жънеш!

Всичко казано от този доцент изглежда на пръв поглед много правилно и последователно, но поставено в друга рамка изглежда спекулативно и късогледо. А другата рамка е фактът, че този преход, който започна в България 89, започна и във всички други държави от източния блок. Дори да приемем, че българите политици по това време са направили грешките, които споменава доц. Кандиларов, то аз се питам, всички политици в изтоноеврпейските държави ли са толкова смотани? Защото масовото раздържавяване, закриване на предприятия, заводи, разпада на цялата държавна система текат не само в България, но и в източна Германия, Румъния, Полша, Чехия, та чак до Казахстан! Та каква власт имат българите некъдърни политици върху тези държави, защото и там хората гладуват, редят се на опашки за стоки от първа необходимост и се надяват всичко това скоро да се подобри и да заживеят нормално. И не, не мисля, че хората в България искаха "демократизация", "свободен пазар" и подобни работи , повечето българи и тогава и днес са политчески неграмотни и не знаят, какво е демокрация, конкурентен пазар, раздържавяване и подобни неща, те искаха просто да живеят нормално и да не се редят в 4 часа сутринта на опашка за мляко, да нямат режим на тока и т.н. Всичките останали политически дивотии, включително и "равноправното членство в ЕС" им бяха вменени от новото поколение политици, излюпени в гнездото на тези комунисти, срещу които започнаха да се борят. Доцентът на едно място споменава и МВФ и световната банка и че политиците в България са побързали да реализират техните стратегии, без да се съобразяват с месните особености. Но същите тези институции съсипаха не само българската икономика, но и икономиката на всички държави от източна Европа и съхраниха само това и там(Чехия, Полша, Словакия, Унгария), където западните държави имат интерес да го съхранят. И същите тези институции, заедно с по-новия играч, Европейската банка съсипах на по-късен етап и икономиката на Гърция, Испания, Португалия, опитаха и с Ирландия,Исландия и други държави, но там явно англо-саксонската жилка сред глобалистите им попречи. Та, колкото повече разсъждавам върху всичко изминало в последните 30 години и преди това, все по-силно нараства у мен съмнението, че ние в източна Европа сме били жертви на един голям експеримент, или по-точно казано, вкараха ни насила в забавачка за рехабилитация след 2.световна война и същевременно подготовка за влизане в голямото световно семейство на концлагеристи, чиито вериги вече не са на краката и ръцете, а в главите. Така, както е на запад от по-отдавна. Ние, в източна Европа бяхме прекалено назад в развитието за да ни поставят тези вериги, за това трябваше за изживеем "икономически възход", урбанизация и реформиране в държавно и личностно отношение, промени, които имаха за цел да ни подготвят за новите, модерни форми на робство и зависимост. Защото, как си представяте някой селянин от затънтено родопско село, както са живеели над 80% от хората в България до средата на миналия век, да вземе заем от банка, за да си купи скъп мерцедес или пералня делонги? И това е само един малък и сравнително безобиден аспект на модерното робство.

Причината да не се сбъднат мечтите и надеждите на цяло едно поколение са в самия манталитет на българите. Мушмороци сме. И докато мишките чакаха и се надяваха в суматохата да ги удари по главата една голяма буца сирене, крадците опразниха целия склад и изнесоха всичкото сирене. И сега, 30 години по-късно, мишоците цвърчат от глад, защото ако преди живееха в цял склад пълен със сирене и можеха да си отчупят по някоя бучица и да я завлекат в хралупите си, сега вече склада е празен, сиренето е изнесено и само по-старите мишоци си спомнят с умиление за това колко сирене имаше едно време. А по-младите мишоци напускат склада, за да отидат в пълните складове на Запад. Интересното е, че същия модел на поведение се наблюдава и днес. Европейският съюз (къде наивно, къде стратегически) се зае отново да пълни склада със сирене. И същите крадци осъзнаха, че въпреки всичкото крадене, има още сирене за крадене. Но мишоците не разбраха и пак се щурат насам-натам из склада и се надяват да ги удари някоя голяма бучица сирене (т.е. участие в европейски проекти) по главата, но крадците изнасят сиренето с тенекии и бучки не падат. Най-много да стъпчат някоя мишка в суматохата. И докато мишките не престанат да се държат като мишоци, а (поне) като кучета, да не мечтаем и като стопани, склада винаги ще е празен, крадците винаги ще са изнесли всичко, а накъдето и да се огледаме, ще виждаме само мишоци.

За тези 30 години доказателствата че тази Конституция е вредна са повече от очевадни ! Може ли въпросния доцент да каже кога или след коя война България е намаляла с над 2 милиона души например? Сериозно ли мисли въпросния че хората и най-вече младите нищо неразбират от хубавото и затова масово напускат България? Това за негово сведение е основен критерии за последиците от прилагането на тази Конституция! Дори не е необходимо да се споменават и съществуващи редица други причини ....

България намаля с около два милиона, защото хората най-после имат възможност да пътуват и имат правото на личен избор къде да живеят. Преди 1989 година, нямаха правото дори родното село да сменят с най-близкия град.