1978 година - сачма с рицин убива Георги Марков в Лондон

След 9-годишна съдебна битка с управляващите, едва през 2008 г. журналист успява да получи архива на Първо главно управление на ДС, свързан с покушението над "Скитник"

Обратно в новината

Коментари - 1978 година - сачма с рицин убива Георги Марков в Лондон | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Имайте малко милост, не плюйте по Джери. Горкият е пенсионер-инвалид от детинство. Прекара детството и младостта си по санаториуми и болници. Беше си внушил, че е голям писател и наши и чужди тарикати го използваха за целите си. Мир на праха му.

Никой не е убивал тоя предател, макар, че го е заслужавал НАПЪЛНО!! Нечистоплътен, както по характер, така и физически, за 24 часа си отива след одраскване от котката му и развитие на сепсис!!!

Не съчма, бай Тошо-цървула селски уби ГЕОРГИ МАРКОВ

Големият държавник Тодор Живков се занимавал с цървула Маркоф?

Червените лайна го убиха заради Задочните репортажи, в които ги показа какви са истинските лица на "хората от народа" ! Убийството беше извършено по нареждане на правешкия цървул жиФкоф! Към днешна Дата всички отговорни за това престъпление се варят в Ада надзиравани лично от Дяволът ! Амин!

Е, и какво направиха на убийците на големия български писател? Техните деца управляват тази страна, като си образуваха партии-БСП, ГЕРБ, Атака, някакви патриоти, Вери някакви и т.н.! И нямат край техните превъплащения и няма един човек като Никола Петков да излезе и им изкрещи-стига! И да ги завре на кучето в г...а!

Кое му е "голямото" на този писател. Да не е Лев Толстой или Джек Лондон или Жул Верн?

Написал е "Под социгото и напредека къмто светлото хамерикаско бъдищи""

Георги Марков е една "изфабрикувана Лондонска Легенда", за Един Сервилен Паж на комунистическата Върхушка в България. Кой ще убива "Слагача". --------------------- Марков го убиха Други и те Не Бяха Комунисти ... Трудно се пише втори път "На всеки километър", НО ЗА ДРУГИ ПОРЪЧИТЕЛИ.

голема работа

Гоце е верен предател - агент на ФАЩ!

...... Коя е тази държава бе...

ФАщ е умряла държава със столица Фашингтаун

Руските тролове така и не се научиха, че на български е САЩ.

Едва ли тогава някой е зажалил за него, а сега на никой не му пука за този предател

Чета и се усмихвам съжалително на неграмотността на хора, които не знаят нищо нито за човека, нито за твореца Георги Марков. Абе неграмотници, първо прочетете нещо от автора, тогава творете по негов адрес. Едва ли сте чели "Задочни репортажи за България". Повечето не са чели и ред от него, но се изявяват като летературни критици на творчеството му. През 1969 г. при подготовката си за пиесата Комунисти, посветена на 25 годишнината от 9 септември 1944, Марков получава достъп до секретни архивни материали съдебните дела отпреди 1944 срещу ключови комунистически дейци (Адалберт Антонов-Малчика, Леон Таджер, Никола Вапцаров, Лиляна Димитрова, Боян Чонос). Четейки документите с месеци, Марков открива в тях света комунистите. Това го шокира, защото за разлика от общоприетия начин на отразяване на тези исторически личности показва мотиви далеч от идеи, и личности далеч от щампи. Освен че разкрива драмата на хора, изправени пред неминуема смърт, разкрива комунистическа организация, в която висшите не жалят низшите, и в която тези висши служат само на идеали" без връзка с реалността. Идеали, за които никой чужд живот не е достатъчен, стига да не е техният... Въз основа на събрания материал Георги Марков написва и сценария на първите серии на телевизионния сериал На всеки километър. В тях той за първи път извежда на екран образа на умния, образован и рафиниран в обноските полицай Богдан Велински (вероятен първообраз е Никола Гешев, началник на отделение А, Обществена безопасност, Дирекция на Полицията, Царство България) нещо невиждано в общоприетите за времето литературните традиции

намерил си на кого да отваряш очите...тук половината драскачи са платениченгета-комунисти,а останалото е робски мат'риал със 7 века трудов стаж

Помним как Западът обвини и Сергей Антонов.Същите боклуци съсипаха човека. А героизацията на ГМ си е чист кич.

браво на дc бг

МАРКОВ Е УБИТ ОТ ДС,ЗАЩОТО Е БИЛ ДВОЕН АГЕНТ ! КОМУНИСТИТЕ НЕ ПРОЩАВАТ ПРЕДАТЕЛСТВОТО. ТОЙ Е БИЛ ИЗПРАТЕН НА ЗАПАД СЪС СПЕЦИАЛНА ЗАДАЧА ОТ ДС , НО Е ЗАПОЧНАЛ ДА РАБОТИ И ЗА АНГЛИЧАНИТЕ. НЕ МОЖЕ ЧОВЕК, КОЙТО НЕ Е АГЕНТ НА ДС ДА БЪДЕ В КОМПАНИЯТА НА ЖИВКОВ, КЪДЕТО ХОРАТА СА ПРОУЧЕНИ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО И СЛЕД ТОВА БЕЗ ПРОБЛЕМИ ДА ЗАМИНЕ ПРИ БРАТ СИ В ИТАЛИЯ, КОЙТО СЕ Е ВОДИЛ ЕМИГРАНТ НЕВЪЗВРАЩЕНЕЦ! ПРОСТО В ЕДИН МОМЕНТ Г.МАРКОВ Е РЕШИЛ ДА СКЪСА С ДС ЗА КОЕТО НАКАЗАНИЕТО Е САМО ЕДНО -СМЪРТ!

Какъв " цинизъм,спам, не по темат а е " като казах почитателите му да му сложат цветя на паметника и да му целунат ръка. Още повече, че им е подръка в квартала , в който живеят = лозенец.

убили са го англичаните. Никой не обича предателите и родоотстъпниците.

Георги Марков - Гоце какъв чин е имал в ДС?

Георги Марков беше разочарован от действителността на запад и много искаше да се върне в НРБ, което във времето на жестоко идеологическо противопоставяне в онези години бе равносилно на разгром за запада и той не допусна това да се случи! Ситуацията с Марков удивително много напомня на съдбата на Березовски, деситилетия по-късно на когото англичанисе също попречиха да се върне на изток.... Времето тече но методите на работа не се променят, нали????

Суякът Димитър Иванов - Гестапото, да се готви за срещи с комунисти.

Не е нужен много акъл за да вярва човек, че бай Тошо е поръчал убийството на Г.Марков или пък в приказките за "българската" следа в атентата срещу папата и т.н. Не повече акъл е нужен и за да се вярва, че Асад бил употребил хим. оръжие срещу народа си, че Ирак бил имал оръжия за масово поразяване, че руската армия била нападнала Украйна, или пък че САЩ и НАТО не били създали ИД, а се биели срещу нея: "Бивш UK-посланик относно въпроса за химическите атаки в Сирия: "Това е безсмислица, Асад не е луд" ("Ex-UK Ambassador To Syria Questions Chemical Attack; "It Doesn't Make Sense, Assad Is Not Mad", Apr 7, 2017, Zero Hedge). Посланик Питър Форд може да се чуе и види и в ютюб, както се напише: Ex-UK Ambassador: Assad wasn't behind the chemical attack Затова пък: "Лондон и Вашингтон снабдиха джихадистите с химически оръжия" ("Londres et Washington ont fourni les jihadistes en armes chimiques", RÉSEAU VOLTAIRE, 16 AOÛT 2017). "Според турски депутат, Даеш се снабдява с газ зарин от Турция" ("Selon un député turc, Daech se serait approvisionné en gaz sarin grace à la Turquie", 15 décembre 2015, Égalité et Réconciliation). "...Генерал Венсен Депорт...Кой е докторът Франкенщайн, който създаде това чудовище? Да го заявим ясно, защото това има последствия: това са САЩ...", ("...Général Vincent Desportes... "Quel est le docteur Frankenstein qui a créé ce monstre ? Affirmons-le clairement, parce que cela a des conséquences : ce sont les Etats-Unis..."), заявява в прав текст дивизионен генерал Венсен Депорт пред френския Сенат, което може да се намери и прочете на сайта на Сената като се напише в гугл: Général Vincent Desportes Quel est le docteur Frankenstein

Дали са го боли с чадър КГБ, ДС, МИ5, МИ6 или това е "активно мероприятие" на английската пропаганда слабо ми пука. Но вдъхновения от този балон филм с Пиер Ришар, "Убождане с чадър" ми харесва много.

По негови думи неизвестно лице го блъснало и когато се обърнал, видял непознатия да се навежда и вдига изпуснатия си чадър.Нападателят изчезнал с такси. След ужилването Г. Марков се почувствал зле. Два дни в дома си лекува простудно заболяване, след което постъпва в болница Сейнт Джеймс. Лекарите започват да лекуват сериозно вирусно заболяване и отравяне на кръвта. От Италия пристига разтревожен брат му Никола, който твърди, че от известно време е бил предупреждаван няколко пъти от Любен Константинов, български емигрант в Германия, че срещу брат му се готви покушение. Никола е убеден, че срещу брат му е извършен терористичен акт. Брат ми не вярваше в това, а лекарите бяха скептични./думи на Н.Марков/. Направени са пълни изследвания, включително и рентгенови снимки, но чуждо тяло не е открито! Появяват се усложнения и на 11 септември Г.Марков почива. До този момент по никакъв начин не става дума за намерена сачма. Но брат му продължава упорито да отстоява твърденията си. Отива в Скотланд ярд и там,/пак по негови думи/ в продължение на три дни ги убеждава, че брат му е жертва на терористичен акт.

И тук специалистите от МИ-6, известни като едни от на-големите дезинформатори в света, превключват на по-висока предавка. Така както итлианските специални служби СИСМИ, превключиха след атентата през 1981 г. на Агджа срещу папа Йоан Павел и сътвориха с помощта на ЦРУ българската следа. МИ 6 решава да се заеме със случая. Поръчват ПОВТОРНА аутопсия и Еврика. Духът от бутилката е изпуснат! Отнякъде се появява прословутата сачма. Тя е от платина и иридий с размери 1.52 мм. и два малки перпендикулярни отвора с диаметър 0.35 мм. По-нататък сачмата се показва като доказателство с част от тъкан. При лабораторния анализ нито в съчмата, нито в тялото на починалия писател са открити следи от отрова. Тук се появява ВЕРСИЯТА, че в сачма с такъв обем възможната отрова, която може да умъртви човек е РИЦИН! Коментира се и друга органична отрова  абрин, но в крайна сметка се спират на рицин. Предполага се че, смъртта не е настъпила веднага, защото рицинът бил в малко количество. В кръвта на писателя не са открити антитела, които организмът произвежда при отравяне. Получава се една тафтология. Уж рицин не е намерен, после пък, количеството било малко!

През 1986 г Владо Костов издава на френски език книгата си за покушението срещу Г.Марков озаглавена БЪЛГАРСКИЯТ ЧАДЪР. Това заглавие създава в обществото мнение, битуващо и до днес, че убийството на писателя е извършено с чадър. През 1992 г. сценарият е обогатен с твърденията на дезертиралия от КГБ генерал Олег Калугин за участието на КГБ в изработване на отровата и сачмата по искане на българската ДС. Заповедта била издадена от Т. Живков! Лично Калугин предал на българите две химикалки със сачми, заредени с рицин! Първо дал химикалка за Г. Марков, а после за Вл.Костов. Само, че случаят Костов е преди Марков! На друго място твърди, че оръжие на убийството е пистолет, прикрепен към чадъра. По-късно Калугин при обстоен разпит от следователи на Скотланд ярд в Лондон, не потвърждава показанията си и отрича да е имал лично участие! През 2006 г. полк. Олег Гордиевски, бивш съветски разузнавач, заяви в интервю пред Коритаров, че чадърът и инструктажът за убийството са направени от КГБ по искане на българските тайни служби. Само, че нападение с чадър няма. С кого от ДС е бил контактът и кой е бил инструктиран, не се казва. Гордиевски е бил вербуван от английските специални служби и в продължение на 11 години, до 1985 г., е работил за тях като къртица в КГБ. Издаден от двоен агент в ЦРУ и след като е разкрит, се установява за постоянно в Англия. В наскоро появилия се документален филм Накаран да замлъкне на немския режисъор Клаус Дексел, се правят нови разкрития  в убийството на писателя са участвали пет души!! Съобщенията за насилствената смърт на Г. Марков, организирана и проведена от българската ДС, с участието на КГБ, предизвиква гневно възмущение от страна на западната общественост, антикомунистически настроените български граждани, както и в много непредубедени хора.Журналистическите разследвания остават твърде далеч от разследванията на криминалистите. ИСТИНАТА се оказва изправена пред една трудно преодолима стена, наречена обществено мнение

Романът му Мъже /1962 г./печели годишната награда на СБП и оттогава е член на съюза. Той е в екипа сценаристи на култовия телевизионен сериал На всеки километър , където изгражда един от най-сполучливите образи в лицето на полицая Велински. След едно единствено представление е спряна пиесата Комунисти. По време на премиерата на пиесата Аз бях той, представлението е спряно и пиесата е отхвърлена. Веднага след това Г.Марков заминава с редовен паспорт за Италия при брат си Никола. Творческата му дейност до този момент е с опредеделен дисидентски уклон. В Италия прави неуспешни опити за устройване. Заминава за Лондон и от 1971 г. вече като невъзвръщенец, започва работа в литературната секция на Би Би Си. През 1972 г.за невъзвръщенството си и за това, че се поставил в услуга на чужди организации, е осъден в България на 6 и половина години затвор. По-късно започва да сътрудничи на радио Свободна Европа и Дойче веле. В продължение на три години 1975  1978 г. работи върху Задочни репортажи за България, които всяка седмица се излъчват по радио Свободна Европа. Като невъзвръщенец, писателят е взет на разработка в Първо главно управление (ПГУ) на Държавна сигурност (ДС) под псевдоним Скитник.

За кучетата предатели кучешка смърт...

Какъв Джери бе- сега синът на Любо Левчев е пръв демократ и пише фундаментални либерални статии в Днвеник. Туй то- катарзис и то какъв! и пак ще се учите от децата на блюдолизците на мурафет... Инак какво е писал навремето Джери за Любо- вижте си го

Трябва да се забрани на членовете на наследницата на БКП - БСП да заемат ръководни постове !

В съществуването на дори и най-миризливото изпражнение има повече смисъл, отколкото съществуването на комунист ! Абсолютно всички комунистически паметници трябва да бъдат разрушени ! Всичи улици кръстени на комунисти трябва да бъдат преименувани ! Симпатизиранеот на комунистическите идеи трябва да бъде преследвано както се преследва нацизма !

и разбира се всички комунисти,които още са живи да бъдат разстреляни,като преди това живи одрани,за унищожението на България

Убийството е ужасно решение. Но е ползвано от всички служби. Раздухването само на определени случаи е пропаганда и манипулация на истината. Да, Георги Марков е имал правото да се самоопредели и да критикува режима. Сега след прочит на материала се чудя, защо не го е направил през времето когато е висял по санаториуми и болници на държавни разноски, а чак като е излекуван. Виждам едно проглеждане спрямо личния интерес. Имало е десиденти противопоставили се на режима още в България и са убивани за това. Има убити партизани и истински комунисти, които не са одобрявали властта и върхушката и.

Абсолютно всички симпатизанто на червения диктат 1944-1989та са МАЛОУМНИ И ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ЗАБРАНИ ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНИТЕ МЕСТА !

И да бъдат белязани, като им се сложат петолъчни звезди на ревера, нали фашистче? Абе тия фашизоиди защо не ги триете, а триете свестните коментари?

За едно са били прави нацистите ТРЕПАЛИ СА КОМУНИСТИ НАРЕД !

другарите от БСП не отричат, че са наследници на ЧЕРВЕНИТЕ ИЗРОДИ - БКП ! Дори се гордеят с това !

Едно нещо е неясно и до днес. Как БКП узнаха адреса на Г.Марков, за да направят плана си и дали някой от българската редакция не им го даде? Убийците са БКП, а не безименната ДС или услужливата КГБ . БКП носи пряката отговорност за смъртта на Г.Марков.

Преди 39 години българската комунистическа партия убива българския дисидент Георги Марков чрез тайните служби на България и Русия. Убийците са в червено и нищо не може да ги покрива, нито "сачма с рицин убива Георги Марков". Убийството по политически причини си е убийство с конкретните поръчители. Те крият, но не могат вече да покрият истината. Да не излезе скоро, че БКП е замесена в още едно много известно покушение, което не достигна целта си? БКП се оказа откровено престъпна организация, която има влияние и в наши дни.

Ами ако погледнете то почти всеки ДС агент в България е не само двоен,а петорен....работят и за ЦРУ,Мосад и всеки,който им плаща...И тогава е било така..Като Георги Марков е бил двоен агент,къде са Ви доказателствата...защото дъртия Любен Гоцев дето дърпа конците на поставените кукли уж да управляват е доказано агент на ДС и ЦРУ....Я им проверете сметките в Швейцария???Големи патриоти се извъдихте,но май забравяте една всеизвестна истина и тя е,че когато комунистите искат да унищожат някой и да си оправдят гадостите му приписват всичките си грехове...Това,което са правили те го хвърлят като кал на Георги Марков и такива като него....Я се засрамете,че сте за резил на света...Гадна червена изметЧАко всички комунисти и агенти бяха умни и далновидни като Георги Марков днес България нямаше да тъне в мизерия и цигания!!!

Комунистите унищожиха умните и прозорливи хора като Георги Марков и сега малцината българи,останали в страната се ''радват'' на циганията ,хранят циганите и превиват гръб и пак някои защитават червената чума.Нито МИ 5 нито МИ 6 са имали пръст в убийството на Георги Марков,а това е чисто българска гадория,сътворена от ДС.Като нямате доблестта да признаете греховете си поне замълчете,а не говорете простотии във форумите,че и без това сте толкова жалки и мизерни.....нещастници!

Познах те тебе Митю Тъпото Гестапо - щдъ дъ намерим ибрикчию. Скоро. Джери/наш Гошо/ патриотът карал "БМВ" и се оженил за мома англичанка от любоф. Тъкмо бай Тошо му бе дал софийско жителство, егати тъпото копиле!

Целувайте ръка на Джери/на гуемия патриот срамно му било името Гошо на дяда му/ А без него нямаше да рупате банани и тоалетна хартия.

Интересен екземпляр.Близък до обкръжението на Тодор Живков, в една ловна дружинка ,другарски и задушевни ,ловджийски обяди.Виден сценарист на патриотични сериали ,при това добре платен , а като добавка и извънщатен сътрудник на ПГУ.Колкото до смъртта му ,ще се разбере след години ,когато МИ5 и МИ6 си отворят архивите ,но те не са такива "бързаци" ,като нас,нещо добре си ги съхраняват и само когато трябва лекичко ги поотварят

Джери/наш Гошо/ патриотът карал "БМВ" и се оженил за мома англичанка от любоф. Тъкмо бай Тошо му бе дал софийско жителство, егати тъпото копиле!

Комунистите и русофилите са братоубийци и копейкаджии

агентите на ДС трябва да бъдат екзекутирани, както Чаушеско

потомствени 9.9.44-та гангстери в момента са пъти по-големи от техните отци и деди. Ако беше жив Георги Марков, едва ли щеше да изпадне във възторг от победилата "демокрация" и репортажите щяха да бъдат още по-жестоки.

Червените лайна го убиха заради Задочните репортажи в които ги показа какви са истинските лица на. "хората от народа" Убиидтелто беше извършено по нареждане на правешкия цървул жиФкоф Към днешна Дата всички отговорни за това престъпление се варят в Ада надзиравали лично от Дяволът ! Амин!

аз нищо не съм чел от този човек - вероятно умен интелегентен ама ако мога сега да му задам въпрос - бих го питал - а сега тази демократична обезлюдена чалгазирана престъпническа България харесва ли ви ???

То и вовата живков беше дисидент!

Великобритания, Георги Марков излиза спокойно от дома си. Пресича моста Ватерло над река Темза и се отправя към автобусната спирка, за да стигне BBC, където работи в българската редакция. ТОЗИ СИ ЖИВЕЕ В ЛОНДОН БАРА СИ СПИЦАТА ПЪК ВИЕ ПЛАЧЕТЕ ЗА НЕГО ТОЙ Е МИСЛИЛ ЗА ВАЗ БА ТИ ПРОДАЖНАТА ИЗМЕТ НА ЗАПЛАТА ПРИ USA И КВО ДА ГО ГАЛЯТ ЛИ ТОЗИ паметник

"Следите водят към ДС и КГБ." Нищо общо с истината! ЗАПАДНАЛИТЕ НАРКОМАНИ УНИЩОЖАВАТ ТИЯ,КОИТО ВЕЧЕ НЕ СА ПОЛЕЗНИ. НАПРИМЕР НЕМЦОВ.

АКО НЕ ЗНАЕТЕ ГАЙТАНДЖИИ А НЕ ЖУРНАЛИСТИ И МОЛЯ НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ТОЗИ ГЕОРГИ ХИЛЯДИ УМИРАТ ПО ДОСТОЙНО ОТ ТОЗИ ПРЕДАТЕЛ А ЦРУ МУ ВИДЯ СМЕТКАТА ЗАЩОТО НЕ СЕ ОТЧЕТЕ

ЩЕ МЕ ЗАНИМАВАТЕ С ТОЗИ МАРКО ДОКОГА ЮЕ ПРОМИВАТЕ МОЗЪЦИ С ТОЗ ОЛИГОФРЕН АРЕ ПО СПОКОЙНО А ЧЕ ЗНАЕМ КОЙ Е И КАКВО Е КЕНДЗАЛ МАРОДЕРИ

Замислих се дали Г.Марков е ходил войник и дали е полагал клетва за вярност пред Отечеството? От биографията и сведетелството на брат му се оказва че НЕ Е служил на Родината: " Когато е бил в България при среща на писатели със студенти на бригада. В него се заражда чувството: Аз живея като турски султан, а раята умира от глад!. У Георги имаше много хуманност. Той никога не е мислил да прави зло, нито да вдигне ръка срещу режима. Той не е служил войник поради болест, не знае какво значи оръжие." Това обяснява всичко защо е изменил и отишъл при английските разведки.