1978 година - сачма с рицин убива Георги Марков в Лондон

След 9-годишна съдебна битка с управляващите, едва през 2008 г. журналист успява да получи архива на Първо главно управление на ДС, свързан с покушението над "Скитник"

Обратно в новината

Коментари - 1978 година - сачма с рицин убива Георги Марков в Лондон | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Kalin

колкото сме гръмнали папата толкова и тука сме в дъното на чадъра.По това време двата блока си въртяха мръсотии и взаимни обвинения.А и съществуват бая документи че Марков е имал нещо общо с ДС като е отишъл там.

Да бе, претрепали го били заради "Задочните репортажи" че вземете ги прочетете най-накрая тия репортажи, особено хвалебствията с които описва Живков след разходката им из Витоша, или пък за това как се възмущава че около София се напълно с пролетарски вилички а работниците си вземали храна за в къщи от работническите столове за да не ходят по магазините... да не говорим че в тия пусти репортажи сам си казва че няма нищо против режима и импулсивно напуска България когато до него достигат слухове че едва ли ще удължат срока на задграничния му паспорт. За толкова години и ровене из архивите нито българската прокуратура, нито Скотланд Ярд чиито следователи си отидоха от България с копия дори и на "унищожените" архиви чиито фотокопия се оказа че са съхранени в Централния държавен архив, успяха да кажат кога и къде е изстреляната прословутата съчма открита чак след втората аутопсия на трупа на Марков, и то след като Владимир Костов уведомява англичаните за случилото се с него, въпреки че в спешното отделение Марков последователно е преминал през ръцете на четирима лекари и нито един от тях не е обърнал внимание на това което в последствие се твърди че е рана от съчма. Дори и да приемем че в КДС не са разбрали езоповския език използван от Марков в радиопредаванията му пак си остава въпросът защо точно за тези двама журналисти българските специални служби използват, наместо обичайните автокатастрофа или смърт по време на обир, метод за елиминиране който оставя физически следи в трупа на жертвата;)