Храните на борсите скочиха драстично

Почти всички основни храни от първа необходимост - олио, брашно, захар, месо и зеленчуци поскъпнаха на стоковите борси през седмицата.

Обратно в новината

Коментари - Храните на борсите скочиха драстично | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Прав си приятелю. Но мутро-мафиотското правителство, не само че няма спре геноцида, а целта е да довърши народа.

Рядко ми се е случвало да прочета по-големи тъпотии по форумите ! Да ви питам само няколко прости / даже по-прости от вас / неща : 1. Кой в България РАБОТИ / не ходи на работа , не присъства на работно място а РАБОТИ / 8 -осем часа ? 2. Кой от вас / като в Германия / купува 2 пържоли , 2 чушки и два домата ? 3. Кой от вас спря да купува поскъпнали продукти / като в Гърция когато преди време вдигнаха млякото с НЯКОЛКО ЕВРОЦЕНТА ? Истината е прост искате да работите като на Балканите , цените да са като на Балканите , но да вземете европейски заплати - е не става !!! Ано работодателя ви е некоректен излезте на улицата и се бийте , но за да вземете вие 1000 лв. заплата трябва да сте му изработили поне 2500лв. иначе няма никакъв смисъл да създава бизнес и т.н.

КАТО СТЕ ГЛАДНИ ЯЖТЕ САМО ХЛЯБ И СОЛ И ПИЙТЕ ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА - ЗА ЗДРАВЕТО НА ТЕЗИ ДЕТО СИ ГИ ИЗБРАХМЕ САМИ!

Умни народе, всичко което ти се случва ти е малко.

ми то всичко се увеличава само насите заплати са все сащите е как да прегивявеме тогава господа управляващи *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Комунягите само реват защото ги мързи да работят. Това да не ви е комунизма цените да се определят от партията, а народът да гладува.

Народът гладувал:)))) Явно през 1989 си бил в утробата на майка си:)

Ти на дали си на повече от 16-25 години....Тъй че като не знаеш за какво говориш, не се хаби по форумите моля. Колкото до новината...тези цени са по-високи от тези във Великобритания. А както всички знаем заплати са доста различни.

Явно са те пуснали току що от 4 километър ... така че е излишно да те коментирам.

нормално е да стане преди доста време покраи кризата в египет 2неини представители на лук ориз и други казаха че ще има такива работи и сме зависими от тях а и нашия баи ганьо и тои е гладен

нормално е да става така защото има много гладни за пари и лакоми българи но и двамата египтяни на лук и ориз и други го казаха доста отдавна това означава че пак има нещо скрито

Когато в една държава заплати и пенсии са драстично ниски, а производителите могат да изнасят продукцията си на съседни пазари,тогава се явява противоречие между цените на стоките и покупателната способност на населението.Този проблем се решава или с вдигане на заплати и пенсии или с намеса на държавата за защита на социално слабите чрез ценова регулация, интервенция,освобождаване на резерв и т.н.При нас не се прави нито едното,нито другото - управляващите абдикираха от проблема...

По-точно е да се каже:Спекулантите вдигнаха цените на храните.Ехе, брашното пак поскъпна!Добре, но хайде да попитам,защо след като брашното поскъпва,макаронените изделия поевтиняват, та нали те се произвеждат от брашно?От друга страна хранителността им е почти два пъти по-висока, поради факта, че се произвеждат от твърда пшеница-Тритикум дурум. Ето как спекулата се забелязва с просто око!Минавам на макарони...

Това с макароните е вярно,философе.Просто цената на този артикул ми се е изплъзнал от погледа.Още утре вдигам цената и на макароните-двойно.Това е то-пазарна икономика.Абе, като надушим,че някой продукт крие потенциални печалби-вдигаме цените.Лошата новина е ,че никой не купува пшеница на тези цени,потреблението драстично падна ... и май ще сваляме!

Честито на народеца!Увлечени в скандали,СРС-та,бомби и политически апломби,май позабравихме,че сме граждани и потребители.През това загубено за нас,време,мишоците си вършат работата.Начело с топплъхът,който,като близък авер и съдружник на Властта,вдига цените на горивата ежеседмично.Докато се плюете ялово,по форумите,икономическата спекула и олигархия,си раздипля делаверитеА и как иначе,в този безумен,икономически формат,който ни сервират управляващите.

Не си прав, СРС и вдигането на цените са свързани.Просто са резултат от некадърното управление на това правителелство. Видя се видя, че Дянков не разбира от икономика ( беше ревизиран бюджета за първи път от 1996), но се надявахме, че поне ББ И ЦЦ като полицаи ще знаят как се подслушва, Те обаче се издъника като първолаци.

Цените са вързани със световните борси. Ваш си е проблема как да си изкарате прилична заплата. Не си мислете, че ще лежите по гръб и със социални помощи ще пирувате.

Коконът, а колко и какъв труд е калкулиран в нашенските производства???

Наше производство на какво? Да си видял български зеленчуци или плодове? Мляко или месо?

В този ред на мисли гледам че много работници с калкулатори (АК-47)в ръчица посещават банките. Я кажи къде си да заработя и аз една заплатка от теб отворко.

Ох, приседна ми направо... ти социални помощи някога взимал ли си, че да изръсиш такава тъпотия за "лежане по гръб и живеене със социални"?;) Там само циганите са царе, сигурно защото в едно семейство им се падат средно по 10 човека, на които им се полага някакъв тип помощ :)

Май завиждате на ромите.

Ти ли си бе Асане?

Не съм чувал да посееш този сезон и да береш плодовете същия сезон. Така че и ти може би ще се сетиш, че тези плодове са на световната криза и на предишното правителство. Сегашното правителство пося за след година-две, когато ще се покажат първите плодове от неговата сеитба. Разсъждавате като малки деца понякога. Срамно невежество.

С това аграрно мислене до никъде не можеш да стигнеш. Я по добре си трай.

??? алнколу, абсолютно вярна му е логиката на човека. То и за една манджа резултатът не се разбира веднага като я сложиш на котлона. Друг въпрос е колко да се чака и дали мерките на правитеслтвото са правилни.

Да бе да .. Станишев е виновен. Ама той завалията остави 12 млрд.лв резерв. ( Не го защитавам- данни на НСИ)

това не е важно.важното е че мухобойко ше го дават по телевизора:):):)

Я колко компетентно се изказа , браво Намери все пак какво да кажеш с трите си атрофирали мозъчни клетки Браво

Аз драги минавам на храна за космонафти. Някой знае ли откъде да си набавя хапчета?

Само в България цените на храните се променят обратно пропорционално на тяхното качество. Така освен, че цените на храните у нас отдавна задминаха тези в Европейските супермаркети ще трябва да се нагласим психически, че ще им тургат и повече боклуци у тях (+ яко сол и вода). Бон апети мили съграждани.

Няма такова нещо аз си ям и дебелея ...няма такова поскъпване това е долна инсинуация срещу ГЕРБ и нашия велик кърмчия (да се слави името му)!!!!

проктети бъдете, изроди...

КАК НЯМА ДА СКОЧАТ КАТО ЦЕНАТА НА ПШЕНИЦАТА НА СВЕТОВНИТЕ БОРСИ СПОРЕД "ФИНАНСИ ДИР. БГ" ДОСТИГНА ДО 640 ЕВРО ЗА ТОН !!!!!!! Какво ще се случи с България при цена на килограм пшеница 1,20 лева е ясно. ПРЕДСТОИ НИ ЖАН ВИДЕНОВОТО ВРЕМЕ. Ще скачат цените на хляба , на брашното , на млякото , на сиренето на месото и на всичко онова в което, като крайна се калкулира и цената на житото. ГАЛОПИРАЩИТЕ ЦЕНИ ВОДЯТ ДО ХИПЕРИНФЛАЦИЯ КОЯТО ЩЕ ЗАВЪРШИ СЪС СРИВ НА БАНКОВАТА СИСТЕМА !!!!! този филм сме го гледали през 1996-97 година. Предстои ни да го играем втори път. ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ Е ОБРЕЧЕНО КАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ВИДЕНОВ.

Ако има някаква възможност да се срине банковата система,значи все още има надежда за България!

Бъркаш жан виденовото със сега. Сега идва световна инфлация след криза и за това се вдигат цените. При Жан падна левът 1000%. Ако един българин не прави разлика, то той е по-прост от циганин. Заплатите се вдигнаха с до 10%, отчете статистиката - тогава никой не се надигна. Сега скачате за 1.5% поскъпване на еди какво си. Намерете си работа, изкарайте пари. Сега ще разберете ли, че бизнесът прави благоденствието, а не партйния секретар и СССР? Хора, поискайте закони и подкрепете средния бизнес. Там е благоденствието, а не в псувните. И всеки да навива ръкавите, че идва добра конюнктура. Ако работоспособните не заработят, няма да има и за възрастните. Работещият човек е свещена крава в напредналите общества. Тук май не го опичат. Заразата на комунизма все ощее действа май?

Абе отворко я ми намери такава работа за която приказваш. Теб май само те бива да ръсиш тъпизми.

Никак не обичам да се бъркат / вадят от контекста понятията, както ти го правиш! Да си работоспособен и да си намериш работа са 2 коренно различни неща! Трето и четвърто е да заработваш пари. Да си работоспособен в най-общ смисъл означава да работиш над средното ниво спрямо колектива / институцията / държавата. Но това е адски относително понятие и докато в България може и да си работлив, ако си уплътняваш 5 или 6 часа от работното време, то в САЩ трябва да идваш и да тръгваш поне 1 час преди/след другите, или да си на разположение поне 12 часа от денонощието, събота и неделя, или в отпуската. Аз не знам коя работоспособност имаш предвид. Работоспособността освен това в 90% от случаите се мотивира негативно - чрез страха от уволнение или наказание. Така че излишно е да се пускат болшевишки лозунги от типа "Намерете си работа, изкарайте пари". Обикновените хора разбират много добре, дори и на подсъзнателно ниво, какво да правят. А какво е да си намериш работа? В днешно време се изисква не само добра подготовка по специалността и много упоритост да кандидатстваш на 10-ки интервюта... Необходима е и предварителна подготовка, разузнаване на работната позиция, максимално нагаждане на автобиографията към нея, зазубряне на точни изречения, които да бъдат казани в точния момент на интервюто и т.н. На Запад, а вече и у нас, има "професионалисти" по намиране на работа, които в така са усъвършенствали уменията си, че ако хипотетично кандидатстват на 10 позиции, ще ги вземат на 7 или 8 от тях. А това няма нищо общо с факта дали си работлив. Намирането на работа в България обаче е изключително трудно по една друга, проста причина. Работодателят не очаква от теб способности, трудолюбие... а дали си безропотен плазмодий, готов на всичко. Като вариант може и някоя засукана кака, с която ще може да си ляга когато поиска... Колкото до изкарването на пари... щом у нас може да има работна заплата, която е под прага на бедността... коментарът нататък е излишен.

Стига си повтарял тая цена, която ти е в мечтите.Няма такава цена за пшеницата-виж борсовите цени на Чикаго,Париж,Будапеща...Складовете на арендаторите са пълни, но те не могат да продават на тези високи цени.Потреблението рязко спадна,мелниците спряха работа,поради задръстване-никой не им купува брашното.Очаква се Русия и Украйна да освободи износа на 31.03.Започна внос на брашно от Турция.В същото време макаронените изделия бележат поевтиняване.Затоплянето активира гъгрицата и другите вредители.Очаквам спад в цените още месец април - на ниво 350-400 лв./тон хлебна пшеница...Винаги спекулата има и обратен ефект!

Държава в криза,с посредствено правителство,което умее само да замразява доходи,е длъжна да предотврати геноцида на населението чрез твърд контрол върху цените на храните.Ако това не стане,то такава държава в същност е без правителство. Каквато е нашата.

За заплатите в мутроикономиката на Абсурдистан се предлага специална отстъпка -50% намаление за последните получили с бонус без данъци и осигуровки.

?

почна с крокодилските сълзи

хахахах, агенти на ДС в конспиративна спекула с цените... това май е нов урок из "тактиките на КГБ"

А.П. и РСЗ дигнаха конспиративно цените, за да предизвикат недоволстов и да свалят по-лесно правителството.

СЕГА ЧОРБАДЖИИТЕ МАРОДЕРСТВАТ С ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ПО КЪСНО ЩЕ СТАНЕ ОБРАТНОТО.НИКОЙ НЕМОЖЕ ДА ИЗЛЪЖЕ МАЙКАТА ПРИРОДА.

Абе за 25 години не се сещам потребителите да измародерстват чорбаджиите. Тези приказки за Видов ден... Бошлаф. Кучетата си лаят, керванът си върви.

А ще доживееме ли всички деня в който заплатите ще скочат драстично?Бате Бойко замрази заплатите,но трябваше да замрази и цените на храните и данъците.Ние с какво да живеем?

Не ви знам - аз си реших проблемите с изхранването...

Ами яжте на фидосова гъза - има за цял народ.

Гербаджии вие май сте луди. Вие и въженцето за бесене ще си го купите сами. Бива овчедушие, но такова. Не случайно поета е казал " не народ а мърша"

нали не си от мършата, кво ревеш. бас държа, че пишеш от балкана, здраво стиснал пушка в едната ръка и буца сирене в другата. с кво натискаш клавишите не смея да помисля, сигурно с нос.

захто само в бг има тази маня да вдигат зените постоянно.и в други страни има пазарна икономика,има криза....и има намаленя и много оферти.само в бг постоянно пихе че се вдигат зените.с 200 лева заплата ....хора как живеете.????

Неграмотник, научи български, пък тогава пиши по форуми!

Скокът на цените е един от признаците за излизане от кризата. Пише го в учебниците. Колкото по-дълга и дълбока криза, толкова по-висок скок на цените след нея. Така че това е една малка лястовичка преди големия щъркел който ще дойде. Това е естаствен процес. Икономиката излиза от кризата, имаме ръст на износа през последните месеци, това значи ръст на печалби и заплати в този сектор, оттам повишена платежоспособност, и съответно повишено търсене на стоки, което пък им вдига цените. Би трябвало да се радваме, а не да плачем. Друг е въпросът, че правителството би могло да предизвика една лека, контролирана инфлация с повишение на заплати и бонуси, (печатане на пари), която инфлацийка е полезна в такъв момент за по-бързо завъртане колелото на икономиката - също го пише в учебниците.

Не си си чел учебниците както трябва - инфлацията която наблюдаваме няма нищо общо с някакво възстановяване на икономиката. ТОВА НЕ Е "ХУБАВАТА" ИНФЛАЦИЯ. Това което се вижда и усеща в момента като инфлация е т.нар. "headline inflation"- повишаване на цените на стоки от първа необходимост - храни, горива и подобни. У нас тя се поражда от два фактора - първо, повишаването на борсовите цени на храните, фуражите и горивата в световен мащаб, и второ, и по-важно, олигополите, които в голяма степен контролират пазара у нас. "Хубавата" инфлация, която е сигнал за възстановяването на икономиката е т.нар. "core inflation", или "инфлационната инерция"на неща като машнини, жилища, земя, услуги, труд и т.н. Такава у нас изобщо няма, най вероятно има дефлация или стагнация и това е много лош индикатор, че все още сма на дъното. Относно повишаването на износа, с който се хвали правителството и Дянков, - той не е особено важен, заради структурата на българската икономика. Износът е САМО към 14-15% от БВП, останалото е вътрешно потребление и външни инвестиции, а там положението е катастрофа. Да не говорим, че българският износ е с много ниска принадена стойност - основно суровини и нискотехнологични стоки на леката промишленост. Освен това ръстът на износа (номинален) са дължи на повишаването на цените на суровините в световен мащаб, а и в последното тримесечие се забави...

И двамата сте писали интересни постинги. Лично аз смятам, че и в двата постинга има истина. Борсовите цени се качиха на световните борси именно защото започна подобрение на икономиките. България следва с година зкъснение. Към есента ще можем да съдим по-ясно какво е направил Дянков. Днес е рано да се каже. И да добавя: в проста държава не можеш да подобриш икономиката за един управленски мандат. Можеш малко да я подобриш. За съжаление в политическия процес не виждаме да влизат много експерти, а продължааме да боксуваме на място. Борисов започна и прави промени. Могат да са по-добри промените. Може да подобри и приоритетите. Но в държавата нняма достатъчно качествени хора. 2/3 от администрацията са изроди. Полицията е с натрупвания на биклоук от години. Нямаме съд и това не зависи от Борисов. Всичко това говори, че са пропуснати 20 години (за 45 преди това не коментирам - ясни са). Борисов прави неща, които е трябвало да бъдат започнати преди десетилетия. Но... както предишната консулка на САЩ е писала във факсимиле (WeekyLeaks го изкара пред публика) 'те (правителството на Станишев) не желаят да се реформират, само тоягата върши работа - санкции от ЕС'. С такива правителства кой си прави илюзия, че можем да постигнем нещо?! Само крайните глупаци. За това Станишев и Първанов се отбиват, мине - нне мине ден в Димитровград и Перник. Работници, работнички... Не че нещо лошо, но да се управлява чрез тази класа, се оакза пагубно за всяка страна, която го опита. Десетилетия и милиони човешки животи са това. През последните 20 г. не се наблюдаваше изясняване на фактите. Усещам, че догодина ще има такова изясняване. Борисов ще назове нещата публично и ясно. Преди да е доказал с резултат, няма да го направи. Всъщност дали ще го докаже, също е въпрос.

Мдам и пак там пише че след тази криза следва нова т.е. любимият ти капитализъм е тежко болен и няма надежда някога да се излекува (понеже има болни мозъци като твоя ) и му трябват антибиотици а може би и хирургическа интервенция.

Храните на борсите скочиха драстично Храните не могат да скачат, както и цените независимо от писанията на деможурналистите. Както и лихвите не могат да скачат. Нито пък тук е дългата ръка на пазара таково животно няма. Отидете на женския пазар нощем ще чуете как сергиите се наговарят да вдигат цените? Цените се повишават от крупните търговци-спекуланти, които изхвърлят на боклука хиляди тонове бракувани стоки, но не намаляват нищо. Големите вериги имат специално оградени контейнери за боклук, за да не може някой сиромах да вземе нещо! Дори и на персонала си не позволяват да взима стоки с изтекъл срок! Всяка земеделска борса изхвърля 200-300 тона плодове и зеленчуци всеки месец. Заплатите се замразяват от чорбаджийските мекерета слуги в правителството, законите се приемат от техните слуги в парламента. Нараства само броят на милионерите в България!

Торбалане, много си тъп. Разбира се, че има свободно пазарно регулиране на цените и никакви чорбаджии, дето ти се мътят в празната глава, не могат да си вдигат цените произволно, ако няма кой да им купува на тия цени. Има повишено търсене, затова има и повишени цени - това е истината. Възможна е и някаква моментна спекула, докато пристигне поредния кораб с олио или захар, но това го има навсякъде, особено в микро-икономика като нашата.

Май не Торбалан е тъпия а ти .... май не си чел редовно новините напоследък.

Хайде да напиша и аз еддна моя статистика на цените, само че в Австрия от днес: Ябълки - 0,97 лева/кг Кашкавал - 9.98 лева/кг - хубав Пъпеш - 1.99 лева за брой Картофи - 0.65 лева/кг Пиперки - 3.55 лева / кг Луканков салам - 5.98 лева/кг Ориз Uncle Bens - 1кг(10 пликчета) - 4.59 лева Свински бут без кост - 7.18 лева/кг ОЛИО - 2.57 лева/литър!!!!!!!!!!!!! Кисели краставички - 1.50 лева/ буркан Шоколад Милка - 1.30 лева/бр Също така всички сокове и безалкохолни са на наши цени! Бирите също, както и уискито! Козметиката и консумативи за баня също са на наши цени! ПО-СКЪПИ СА САМО ЦИГАРИТЕ И ХЛЯБА!!!!!!!!!!! ФАКТИ! Това са данни от две големи вериги супермаркети във Виена и то от днес!!!! Всеки може да провери в интернет съвсем свободно! Не знам даже как да коментирам! Като при положение, че има солидни предпоставки в България да са по-евтини основните храни, и те са: ПО-НИСКА СЕБЕСТОЙНОСТ НА ПРОИЗВЕЖДАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ХРАНИ ПОРАДИ В ПЪТИ ПО-НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ НА ПЕРСОНАЛА В ЗАВОДИТЕ И МАГАЗИНИТЕ!!! Всеки който разбира поне малко от ценообразуване и себестойност го знае това. И да не се излиза с номера за по-ниски обороти, защото и в Австрия има малки производители и малки търговци, но и те държат нормални цени, а плащат поне по 1000-1200 евро заплати, а в България се плащат в такива магазини средно по 250 евро!!!!!!! ФАКТИ!!!! Голяма е трагедията в България! Много голяма!

Да ама в БГ кръчмите и казината са на всеки ъгъл. Израелците лятото на златните са най- големи наглеци, а мутрите им и собственици на казината се оправдават - колко много оставяли пари в БГ. Да ама тея пари са някви измислени хартийки или единици в кредитните карти дето само създават впечатление, че уж имаш нещо. да ен говорим пък в България проценат на артисити, художници и един куп хора на изкуството и рзавлеченията колко е висок. Само певци, футболисти, режицьори, поети, журналисти писатели. Как да се научат младите хора да имат тъпрнеие и желание да произвеждат, а и тия медии и изкуства само разврат, разврат и лигавене бълват. А като знае човек че са и на загуба почва да се чуди как така за тях все има начин да работят а баба Пена дето поне гледа три реда лук и картофи и не чака друг да я храни няма стотинки за вафла..

omraznami ve4eeee

За какво да вдигнат- да идат да си засадят и сами отгледат нещо ли. 1 има си стрина Лили и дядо Страхил дето това им е работата. 2 с печелба от проф.покера и тотото ще си купят.3 как пък някой ще е по-добре от ,вреите?

Всичко идва от бившите комуняги-днешни богаташи и търговции-искат да бутнат това управление,че взе много да им бърка в джоба,а те не обичат да делят с никогооо-сега ще вържат и касовите апарати-и край-спира да течеее!?!?

народе , стига си търпял а се вдигай !!!!

Хайде!?Колкото повече чакаме,повече ще ни прекарват!

Цената на олиото е спекулативна и няма пазарна логика, нито вътрешна, още по-малко пък външна.

Е и, какво като няма логика...?

яжте биогорива и на ревете!

Нека да е ясно: от 9 септември до днес България се управлява от комунисти. Днешните обаче на власт са най-тъпите парчета: милиционери и пожарникари. Така и така все комунисти управляват, нека поне дойдат по-можещите: независимо дали ще е комуниста Станишев или комуниста Костов... Така вече не се живее братя!

Саше.. Сашееее! На това дередже сме заради акъли като теб!

Не си съвсем пров. Преди 1989 г. ни управляваше номанклатурата на БКП. След това на власт дойдоха децата на номенклатурата, после - слугите на номенклатурата, а сега - децата на слугите на номенклатурата... Наред са ново поколение - извънбрачните деца на първите чалгаджийки и децата на слугите на номенклатурата... За после - не знам, но които и да са, май няма да има кого да управляват.

Великолепно мнение, браво!

Понеже мошениците управляващи икономиката на България последните 20 години видчха че хората вече не "кълват" на ипотеки и бързи кредити решиха да бръкнат в гърлото на народа!!!!

Едно от най-изкривените неща в България е ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО. Манталитетът на българина се корени в това, АКО МОЖЕ МНГО БЪРЗО ДА ЗАБОГАТЕЕ, НЕ ЗА СМЕТКА НА УВЕЛИЧЕНО ПРОИЗВОДСТВО ИЛИ ПРОДАЖБИ, А ЗА СМЕТКА НА ЧУЖД ГРЪБ, ИЛИ ЧИСТО И ПРОСТО - ДА ПРЕМЕТНЕ НЯКОЙ НАИВНИК! ЗАБОГАТЯЛ МАЛКО ВЕЧЕ, ТОЙ СЕ ЧУВСТВА БОЖЕСТВО И ВМЕСТО ДА ВЛАГА СРЕДСТВА ЗА РАЗВИТИЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО/ПРОДАЖБИТЕ, ТОЙ ГИ ВЛАГА В УНИЩОЖАВАНЕТО НА КОНКУРЕНЦИЯТА / НЕУДОБНИТЕ, ИЛИ В КРАЕН СЛУЧАЙ - В РАЗРАБОТВАНЕ НА ОЩЕ ПО-ЕФЕКТИВНИ МЕТОДИ ЗА ТАРИКАТСТВАНЕ / МОШЕНИЧЕСТВО. Тази идеология се... още изповядва както от обикновения българин, така и от управляващите / политиците / хората на ръководни позиции. В резултат на което цените на всичко са НЕОБОСНОВАНО ВИСОКИ И НЕОТГОВАРЯЩИ НА ДОХОДИТЕ И СТАНДАРТА НА ЖИВОТ. Подсъзнателната логика е такава: абе я(зе) шушумига ли съм та че работим повече, за да пускам стоката на по-ниска цена, еле Вуте е дигнал цените и цел ден лежи (съзнателно използвам диалекта от краищата на България, където това най-много се практикува)... Умножено по няколко милиона, това обстоятелство обръща с краката надолу представите за пазарната икоономика. Други СПОМАГАТЕЛНИ, НО НЕ ОСНОВНИ ФАКТОРИ са - монополите, картелните споразумения, отстраняването от пазара на тези, които продават на по-ниски цени, унищожаването на дребните производители от едрите, с МАЛКО ПО-НИСКИ, НО ВСЕ ПАК ДОСТАТЪЧНО ВИСОКИ ЦЕНИ, използване на малките колебания на международните цени нагоре като оправдание за НЕПРОПОРЦИОНАЛНО, В ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР... Списъкът може да бъде увеличен още доста. Докато не бъде извършена ПРОМЯНА ОТГОРЕ, и всички шефове с подобен манталитет не заемат полагащата им се най-ниска позиция в обществото, ОПРАВИЯ НЯМА, ВЕРВАЙТЕ МИ! А това може да стане МНОГО ЛЕСНО: въвеждат се ключови индикатори (KPI - Key Performance Indicators) за работата на всеки мениджър и се тръгне отгоре по веригата от министър-председателя и се стигне до най-ниското ниво в йерархията.

работя в хипермаркет и всеки божи ден е пълно с прекупвачи които следят само промоциите...зашо ли....

Какви са тези цени. Аз съм в чужбина и цените на храните са същите, дори някои с по-ниска цена, но минималната заплата е 800 евро, а в България е 240 лева.Връщане назад няма да има.

Незнам. Трудно се живее. Дано да е за добро в близко бъдеще, макар аз да не виждам скоро разсъмване.

Не виждам кое му е драстичното - 0.7, 0.4, най-много 2 процента. Доматите посред зима поскъпнали. Сякаш едно време само домати сте яли през февруари.

Кое е драстичното ли - Ако продължи това поскъпване 0,5% за 1 седмица....това значи 25% поскъпване за година и удвояване на цените за 4 години. Други въпроси?

Че ти ще избуташ ли още толкова , я по спокойно Ти си умен и работлив и след 4 години ще печелиш 4 пъти повече Тоест за теб цените ще бъдат по покупателна способност наполовина на сегашните заедно с твоята инфлация Айде бегай да почерпиш аверите за хубавата новина

Голям виц. Ха ха ха...

Вие на това "драстично" ли му викате! Точно така трябва да бъде, за да върви добре икономиката на страната и това е най-добрият сигнал за бързите темпове, с които България бяга пред кризата на останалия свят благодарение на хирургически точните действия на най-успешния български финансов министър.

е точно така, глупав? Цените на едро да растат, на дребно още повече, а хората да измират от глад - това ли, глупав? И за къде бяга България - за към гробището, разбира се. А кое му успешното на "най-успешния" Дянков - това че натовари с данъци и акцизи най-бедните слоеве от населението ли, това че средногодишната смъртност на населението се увеличи с 20 хил.? Такива"успешни" "хирурзи", служещи на световните бандити, знаеш ли как приключват кариерата си? В затвора - ако по една случайност се разминат с разстрела.

За другото не знам, но средногодишната смъртност е в резултат на нещо съвсем различно. Сега берем демографските плодове на ниската раждаемост в началото на 90-те години на 20 век - много пенсионер, малко младеж. Тепърва ще застарява и намалява населението.

Естествен отбор, драги, какво да се прави! Айде бегай у лево кат' не ти харесва!

Нещо за покупателна способност чувал ли си.

Станишев е виновен!!! Трябва да стискаме зъби още малко!!!

Дали е виновен няма да промени истината , че си беше крадливо лайно

Станишев може да е бил всякакъв, но никъде не излезе информация, че е крал. Нито пък, че се е сдобил с 6 апартамента. Пиша го в името на коректността.

Добре ,докога трябва да търпим това , и кога това с цените най сетне ще престане!

Обаче - ние имаме магистрали.....и размразени еврофондове...и нулева престъпност (е, ако не борим тук там някое взривче, ма то като е срещу враговете - не се брои)...Ех, рай, герберски рай...

Като не ви харесва , беж към Северна Корея Там цените на храните са фиксирани и спокойствието ви е осигурено В света има пазарна икономика , отиди си на село и си произвеждай ти , пък после ще видим какви са ти цените

Правилно в света има, но не и в България...

под чужд ник, ревльо. това е от най-тъпите мантри на комунягите " защо са ми магистралииии... защо са ми размразени еврофондовееее..." опитайте да се заяждате за нещо друго, не точно за това.