Русия спешно ни доставя частите за АЕЦ

Плановият ремонт на АЕЦ "Козлодуй" може да завърши в срок, посочва министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в съобщение до медиите.

Обратно в новината

Коментари - Русия спешно ни доставя частите за АЕЦ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кратко процедурно запитване : -- Докога (и защо най-вече ! ) Министър Трайков ще се прави че не знае за комплексната програма, предложена от хората които са вече оттатък Дунава !? (там : - и ток се произвежда, че и продава ... и пари се усвоиха истинно по ЕС програми, и то не една .... и хората работят добре заплатени ) К`ажи си бре, Трайче !(то не че не го знаем де )

Има няколко факта, които са неоспорими. Първо, Бългатия и НЕК инкасира 15 млн загуба . До тук. Колко още не се знае. Второ, причината е лошокачетвени детайли, произведени в Русия. Трето, предложените от Русия процедури за профилактика и ремонт са неадекватни. Само късмет ни е спасил от по-голяма авария. Четвърто - иа проблем, който е установен при ремонта. И заради няколко елемента цял реактор не може да работи. И трябва министъра да се обажда някъде си че да се реши проблема. Това са такива глупости че в цяла Европа ще ни се смеят. Изводи: Руската техника освен че е остаряла, не е надеждна (преди може и да беше скапана, но беше сравнително надеждна). Проектът не е направен като хората. Специиалистите по инженеринга не са си свършили работата като документация. Специалистите по маркетинг не са си свършили работата с договорите. Специалистите по доставките не са си свършили работата с планирането. И най-накрая, но не на последно място, техниката така е проектирана че да няма взаимо-заменяемост от други доставчици. И сега сме оставени на милостта на някакъв си служител от "Росатом". Да речем, че човекът ще се окаже кръстен и ще ни помогне. Но такова нещо е абсолютно неприемливо да се случва в 21 век в държава от ЕС. Аз много пъти съм писал за вредата от използването на руски и съветски технологии. Те са изостанали и, което е по-лошото са абсолютно несъвместими с нещо друго. Така, освен че са скапани, ние се обричаме да сме в ръцете на монополисти за цял живот. Тук се прокраднаха някакви намеци за саботаж и т.н. с цел да с епровали АЕЦ Белене. Глупости на търкалета! Руснаците се издъниха в Козлодуй, не в Белене- това е истината. А наша работа е да си направим сметката доклко си струва да правим АЕЦ Белене с руска техника. С използване на технологии от преди 30 години. Недопроектирани, недоправени, недомислени. Уж за по-евтино. Ама тя и магистрала "Люлин" беше дадена на турска фирма уж за по-евтино. Не стига че забавиха строежа с 3 години, създадоха ни маса ядове, а цената отиде двойно. И е крайно време въпросът за АЕЦ Белене да се раздели на две. Първо - дали да се прави въобще. Тук отговорът е по-скоро да. И второ - с каква техника да се прави. Тук отговорът на всеки разумен човек трябва да бъде - с кавквато и да е само не с руска. Освен ако руснаците не искат да ни подарят първия реактор. Ама ако ще бъде с такива проблеми май е по-добре хич да не се захващат.

Ама мнооого си в грешка! Не забравяй, че България, географски се намира между изтока и запада. Не забравяй историческите ни връзки от по-далечно минало с руснаците. Самия факт, че езика им е подобен на нашия и вярата им също, е достатъчен. Липсата на езикова бариера е огромно улеснение на всички нива когато се работи на подобни обекти като Козлодуй. Що се отнася до негативите им, това, че пият до несвяст, ами да и немците пият, и англичаните се наливат и ...кажи ми народ дето да немат пияници! Що се отнася до техниката, защо винаги до руската техника лепвате определението "стара"??? Както за всяка техника, така и тук всичко старее и излиза нещо по-ново... Въпроса е коя фирма колко пари е похарчила за разработки... Няма особено значение дали фирмата е руска, западна, китайска или каквато се сетиш! Накрая е важно какъв договор са подписали шефовете от Козлодуй. Ако некой е гледал само да прибере парици и е подписал каквото са му бутнали, естествено е да има проблеми! Ако обаче в договора е включена дълга гаранция, безплатна подмяна и поемане на всички разноски, то естествено е от фирмата доставчик да се погрижат повече, независимо каква е тази фирма по народност.

Извинете, ЕМИГРАНТ, но Вие наистина ли не сте в течение че ние българите сме дали писменост на тези лица !? Или -- че именно в договорообразуването (и на този, а и на всеки друг договор с тях) се крие генезисът на планирано(то) зловредство !?

В постинга "специално за жони чистача..." има нещичко за американски централи. Добре че не такива промити мозъци като твоя приемат решения.

бях ти писал да се спряташ в степта и да не кричиш.не сравняваи шевролета с москвич.премини на маил.ру и прочети че и волга вече не може да правите и спирате производството защото нямате парички да си закупите части а да ги произвегдате сами ви струва много скапо.така е и с резервните части за аец -скапи и боклук.запазаете си ги за вас и си ремонтираите вашата аец в чернобил.за америка можеш само да мечтаеш и не се притесняваи ,тук всичко е ок и нямаме такива смешни проблеми с резервните части.

нямам доверие нито на траичо ,нито на резервни чести сделани в руся .след чернобил не вярвам на руските лажци.каква е гаранцята че няма пак да излажат.

1. Инцидент на Тримилния остров Най сериозният атомен инцидент в САЩ става през 1979 година в централата Three Mile Island в Харисбърг, Пенсилвания. След отказ на оборудване и две поредни операторски грешки се стига до прегряване и частичното разтопяване на активната зона на водно-воден реактор и изпускане на радиоактивни продукти в херметичната зона След тази авария в САЩ не е построен нито един ядрен реактор. 2.Най-сериозният инцидент в ядрена централа през последните години е в централата Davis-Besse в Оук Харбър, Охайо. През 2002 г. в люка на реактора под налягане, в който се съхранява горивото, беше открита дупка с големината на ананас. Имаш си интернет - порови и за още

Поредната интрига на руснаците !

Друго си е когато за "части" се договаря цял Минииистер по.... телефона!

Това ако бяха американците, веднага щяха да пратят DHL. Ама на, тея руснаци цял ден документите уреждат.

Иcкaмe pycкa АЕЦ и в Бeлeнe, pycкa и caмo pycкa!!!

Ето това беше целта на "аварията" - да поискаме американско, че по-здраво. Цената не е от значение, пари колкото щеш.

че да би да сте чакали американците да помогнат.учудващо е защо бойко не се справи с тая задача.

Въпроса е на каква цена ще ни ги продадат руснаците! Тези устройства бяха сменени преди няколко години и тогава пак имаше проблем, но от по-друго естество. Със старите незнам да е имало проблем! Сега руснаците требва да си счупят коленцата от тичане и да ни ги докарат безплатно чаркалаците. Та нали те са най-заинтересовани от строителството на Белене. За незнаещите да им напомня- няма техника дето да не се троши.

Голяма грешка е че не е разровен батака -пишещи братя-много поръчкови далавери ще излязат.Понякога думите са по силни о всякакви други аргументи и нанасят непоправими вреди ....Време е за операция "репортер"-може би-странни неща ше излязат.....

Още от първата информация за случая замириса на нагласена постановка за упражняване на натиск за АЕЦ Белене!... Ако и в новата доставка има пукнатини,какво правим тогава?! На мен цялата тая авария" ми прилича на банален саботаж с цел да се покаже колко зле е руската техника" и съответно да се намери оправдание за избор на друг строител на АЕЦ Белене. Или поне ББ да каже, че се отказва от сделката - за пред хората с основание". Ако се поинтересувате, колко стотин милиона се наляха в тези реактори, за да се подобри цялостната система за сигурност?!... Познайте откъде се купуваше оборудването?! От страни от ЕС, и нашите реактори са с една от най-добрите системи за защита! Затова има планови ремонти, за да може да се огледа за евентуални проблеми, и са открити и сега се отстраняват! Съораженията в енергетиката не са толкова прости колкото изглежда, за да се казва кое е лошо и кое не е! Няма гаранция, че и чисто нов реактор няма да аварира! Затова има проби, постепенно увеличаване на мощността, тестове и т.н.

В областта на ядрената енергетика руснаците са номер едно и са много по-напред пред другите. Надявам се това да е само дефект и нищо друго.

само дето им гърмят централите???

Иcкaмe pycкa АЕЦ и в Бeлeнe, pycкa и caмo pycкa!!!

Още от първата информация за случая замириса на нагласена постановка за упражняване на натиск за АЕЦ Белене.

Ако и в новата доставка има пукнатини,какво правим тогава !Ще отговорят ли руските подлоги !

Имаш ли на идеязащо американската ТЕЦ-1 Само се запуска и спира ??? Отговора е прост- Тези дето я строят са некъдърници и несретници. Тези разбира се са братя по оръжие и за тях се мълчи. Все едно нищо не се е случило.

На мен цялата тая "авария" ми прилича на банален саботаж с цел да се покаже "колко зле е руската техника" и съответно да се намери оправдание за избор на друг строител на Белене. Или поне ББ да каже, че се отказва от сделката - за пред хората "с основание"

Единственото спасение е ако си нямаме работа с допотопната технология на некадърните руснаци.

Хе хе , много наивно изказване:)) Ако се поинтересуваш, колко стотин милиона се наляха в тези реактори за да се подобри цялостната система за сигурност... познай от къде се купуваше оборудването? От страни от ЕС, дори и фирмата където работех продаваше, изненадан ли си, и нашите реактори са с една от най-добрите системи за защита:)))) Затова има планови ремонти за да може да се огледа за евентуални проблеми, и са открити и сега се отстраняват.:))) Смешко, не си наясно с нещата, съораженията в енергетиката не са толкова прости колкото ти се струва за да казваш кое е лошо и кое не е. Нямаш гаранция че чисто нов реактор няма да аварира! Затова има проби, постепенно увеличаване на мощността и т.н , тестове.:))))