Финландия е най-добрата страна за живот

Трите най-добри за живот страни в света са Финландия, Швейцария и Швеция. България е на 38-о място, показва класацията на списание „Нюзуик”.

Обратно в новината

Коментари - Финландия е най-добрата страна за живот | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хахаха, каква промивка на мозъци, ужас! Живея във Финландия вече 5 години и тук е пълно с безработни, алкохолици и хора с депресии и психични разстройства. Те от хубаво ли се самоубиват? Еми един хляб е 2,5 евро! Когато получаваш по 500 е помощи лол и наемът ти е 300-400 е, става весело. Средната заплата са я изчислили така, защото маса шефове и ала бала вземат по 7000 е и нагоре. Обикновената заплата тук е 1500 е и не се поддавайте на промивки на мозъци.

Ха-ха манипулаторите от ИБ бяха отново разкрити;) Жалки политиканчета;)

Ей, ти! Ти ли си? Слизай от дървото и не си тръскай бълхите! Това да го препишеш 100 пъти! Можеш ли да пишеш? И да го нучиш наизуст до Коляда! Тази година. На оная фи-фи да припомня: нали се сещаш, че преди някой да измисли линокс, се е родил малко по-умен и е измислил компютъра-Д.Ат.

До всички ескимоси- муу! От първия син на Ной - Сим, произлязоха 25 народа. Те живеят на изток. Имената на синовете на Сим са: Елам, от който са еламците; Асир, от който са асирийците; Арфаксад, от който са халдеите; Лух, от който са лазите; Харам, от който са игурите или етхес; Лебул, от който са лидийците; Гатсера, от който са гасфените; Халмодат, от който са индиите; Сала, от който са бактрийците; Арам, от който са арабите; Идурам, от който са гамериите; Одерма, от който са мардиите; Лезел, от който са партяните; Десмем, от който са гедрусите; Асал, от който са хискиите. Асал породи Мелхи, който имаше двама сина - Мелхи и Мелхиседек. Авимелех, от който са хирканите; Сабеби, от който са араните; Мамсвир, от който са армените или амените; Евилат, от който са гимнософистите; Зиези, от който са българите.... Така от сой сме! Къде са копелтийте ви, първенци в класацията да не ги изброявам, измислили динамита /разрушението/. Създали Нобелова награда за изкупление на греховете си. Раздават я само на себе си с много малко изключения. Има ли календар? Имат ли азбука? Имат ли Ботев? Всичките им автори са КОКИЧКА от лайното на Ботев!

уникален тъпанар.Като идеш на магазина или в болницата ,тези ги разправяй вместо заплащане.

Нашият проблем го написаха преди време германците, които е знайно са прицизни независимо дали на нас ни харесва, или по-скоро в случая не. В един вестник писаха хората, че българите сме се гордеели с нашата история и то с право, но едва ли има повод за гордост в настоящето. Опасявам се, че сме останали във времето от създаването си /тази забележка я правя без да познавам писмената, които господина цитира, но ми стана интересно, къде в тази библейска история е мястото именно на българите като народ. Ама точно така да сме цитирани-българите? Съмнява ме малко/.

"библейска история" , не е библейска, а латинска хронография.

журналистите се скъсаха да лъжат преди беше австралия най-добрата за живеене преди беше канада след това франция.разберете се най-накрая коя е най-добрата страна че вече ми писна от лъжите ви.

Много русофилия, много нещо. Но и самите русофили понякога не се усещат. Нямало било една руска кола. Защо бе джанъм? Нали руснаците бяха най-великите. Или те са най-великите само когато пият "во троих". Защо не си карат перфектните Лади и други там вече не нам какво правят, ами по-богатите предпочитат скапаните Мерцедеси, БМВ-та и т.н. Произведени в една победена страна. А, щях да азбравя и още една победена страна, известна повече с джиповете си - Тойоти, Нисан, Субару .... абе много са, не мога да изброя всичките. И никакви "УАЗ"-ки. Ето това ви е проблема, другари русофли - гола вода сте, едно свястно нещо не можете да произведете, а се правите ан велики. Е, в Сомалия, Куба, и в Занзибар може би номерът минава. В Китай го приемат със снизхождения, докато в Естония и Литва направо ви се присмиват. Финландия и Швеция въобще не си правят труда да ви обръшат внимание. А изброените градове, така пламенно защитавани от другарите русофили само потвърждават това което съм писал, нищо повече. И да не видят тези хора един "Москвич" или ЗАЗ! Ами че те не са били в Русия, бе!

кажи някоя финландска, датска или норвежска кола. може да се понапанеш и шведска да кажеш. (само внимаваи да не споменеш нещо китаиско).

ШВЕДСКИ СВЕТОВНОИЗВЕСТНИ АВТОМОБИЛИ СА: ВОЛВО И СААБ! А ШВЕДСКАТА СТОМАНА Е ПЕРФЕКТНА И ВСЕПРИЗНАТА!

пробвах да купя фалиралия опел....

И ще станеш дървен философ като дядо Йоцо. Почти де, защото не вярвам да има коте до него, по-скоро се навърта някоя дърта проскубана лисица;)

Прави са Бай Танас и Аз съм виж по-доли в блога. Прави са и тези, които казват, че азиатски орди не са минавали през Финландия. Тогава да ги питам аз тях, какво ще правят. Европа е била прегазена от Атила бич Божи през V век и още го помни. Справка съсипването на град като Равена. И стига с тези англоезични класации, правени или платени от туристически агенции! Виена била най-добрият град за живеене, после обетована земя бил Ванкувър... Който пък се възхищава от Япония, да гледа Изгубени в превода на София Копола. Много ще научи, ако иска и може. А който не знае какво е стерилна скука при висок стандарт, да ходи в Скандинавия. Нищо, че там са се родили Линукс, Андерсен, Пипи Дългото чорапче, ABBA, Григ, Амундсен и Фритьоф Нансен. Има и други забравяте за Стриндберг прочете го, за да видите пораженията върху психиката на тези народи. Когато падне снегът, от къщата се излиза със ски от втория етаж. Месеци стоят в една къща, гледат се и си казват всичко, което са натрупали един срещу друг. Сега е по-друго. Навън -25 градуса, вътре се ходи по тениски. И какво от това - колко трае зимата? Няма рай, но все пак южна Европа добра, лоша, чиста, занемарена е за предпочитане. Така, между другото къде богаташите си купуват вили и апартаменти за делови срещи и за почивка? Поздравления за мислещите блогъри.

Рая 13:15, ти май си скучаеш бизнесмен от българския крадлив преход, напълнен с богатство и охолен живот от не знам къде и как, сега се чуди къде да го прахоса. Сигурно не опитал да ходиш и живееш в Скандинавието, но да те светнем от сега- там крадливи български бизнесмени ги изхвърлят от границата навън. А ако си успял там някак си да влезеш, там във Финландия крадливите ги усещат отдалеч и ги навират в килера. Твоето място е само в българския кенеф!

Преди Втората световна война фФинландия е била много по-ниско развита от България, много бедна северна страна. Имаше огромни материални разрушения и жертви във Втората световна война ,дава над 300 000 жертви, Хелзинки е тотално сринато от бомбардировките. Но за да не разсърди чудовището СССР до себе си с огромна обща граница от 1000 км тя не взима помощ Маршал и със собствени сили и МНОГО ДЕМОКРАЦИЯ та се вдига от разрухата на войната и се изгражда като една от най- богатите в света. Сега малка 5,5 милионна Финландия има 250 милиарда евро БВП и 3000 евро средна заплата. Изключено е политиците и да вършат политическа корупция и да не работят за държавния и обществен интерес. Съдебната им система е независима и работи по часовник. В момента са хванали и водят разследвания и дела за корупция сред висши политици от управляващите партии. Отговори си, мислимо ли е това за България? Своя огромен прогрес Финландия е постигнала само САМО С ДЕМОКРАЦИЯ! Ще прочетете повече за Финландия в нашия сайт , в АНАЛИЗА ФИНЛАНДИЯ-УСПЕШНИЯ ПЪТ МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА. Идея за България-алтернатива на статуквото

До киркор и другите! Във Финландия няма сух режим. Сухия режим беше 20-те години на миналия век. Финландия, Швеция и Норвегия имат ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ на вноса и износа на алкохола, от което печели цялото общество- това е съвсем различно нещо от сухия режим. И което значи ,че само в една верига магазини Алко се продава алкохола над 4,7 промила. Внася се и се изнася най-качествения алкохол на света без ментета. ТАМ ИМА ВСИЧКО КАКВОТО СИ ПОЖЕЛАЕ ЧОВЕК. Сравнено със страните от средна Европа цените на алкохола във Финландия не са по-високи. Разликата е друго, че печалбата и акциите от този сектор отиват в държавната хазна, а не в джоба на криминални управляващи и подхранват социалната система със средства. Миналата година постъпванията от продажбата на алкохола във държавната хазна са били над 4,5 милиарда евро. Във Финландия корупцията в държавната сфера е сведена до НУЛА ,тя е страната с най нисък индекс на корупция в света. Финландия е високо развита социална държава и с най високо развита демокрация в света. На това се дължи нейния голям прогрес, като имаш предвид , че преди Втората световна война тя е била много по-ниско развита от България, много бедна северна страна. Имаше огромни материални разрушения и жертви във Втората световна война ,дава над 300 000 жертви, Хелзинки е тотално сринато от бомбардировките. Но за да не разсърди чудовището СССР до себе си с огромна обща граница от 1000 км тя не взима помощ Маршал и със собствени сили и МНОГО ДЕМОКРАЦИЯ та се вдига от разрухата на войната и се изгражда като една от най- богатите в света. Сега малка 5,5 милионна Финландия има 250 милиарда евро БВП и 3000 евро средна заплата. Изключено е политиците и да вършат политическа корупция и да не работят за държавния и обществен интерес. Съдебната им система е независима и работи по часовник. В момента са хванали и водят разследвания и дела за корупция сред висши политици от управляващите партии. Отговори си, мислимо ли е това за България? Своя огромен прогрес Финландия е постигнала само САМО С ДЕМОКРАЦИЯ! Ще прочетете повече за Финландия в нашия сайт , в АНАЛИЗА ФИНЛАНДИЯ-УСПЕШНИЯ ПЪТ МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА. Идея за България-алтернатива на статуквото

На първо място по качество на живот безспорно е Франция - и по образование, и по здравеопазване, и по климатични условия, със здравословна и вкусна храна, да не говорим за култура, история и пр. критерии. Ама нали изследването е от англоговорящо списание - пратили са французите на почетното 16-то място?!?! Е как ще сравняваш живота във Франция с този във Финландия -?? Само малоумници /или злобари, което е по-вероятно/ могат да сложат северната страна, пълна със самоубийци, на първо място, а Франция - някъде по средата...

Дрън дрън, щото не си ходила в скандинанието. Ама такъв си е нашенецът, от своето по гелямо, по дълбоко и по всоко нема...

до фич0ш6ш в стокхолм съм а ти къде си? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Dо KGB, а на K O E място е "прехвалената" Kуба? Dобре е тия от форума, които се бяха запътили "нататъка" да знаят де....

НикиБ, Финландия има държавно и безплатно образование от първи клас на началното училище до последен курс на университета като прави огромни социални вложение всяка година в образованието си. На всеки студент се отпуска веднага от първи курс държавна стипендия ежемесечно на стойност 550 евро и още толкова държавно гарантиран заем с 1% лихва и 7 години гратисен период. Иска се само да имаш от предишната година получени 22 точки праг- те са по точковата система, като всички останали стари членки на ЕС. Ако студентът отиде да учи в друга страна на ЕС ,също държава Финландия му отпуска стипендия и заем. За наука държавата инвестира минимум 4 % от БВП като всяка година тази сума се актуализира спрямо ръста на БВП. Здравеопазването е държавно равнопоставено ЗА ВСИЧКИ. Държавата автоматично застрахова всеки гражданин в държавната здравна сфера като никоя не си бърка в джоба да си прави сам застраховането. Има и частна здравна сфера, но тя е на издръжка на частните фондове и доброволна. Разликата в обслужването и качество и количество между държавната и частна сфера няма. Държавата е свързала социалната сфера с резултата и от икономиката и всеки ежегоден прираст в БВП се влива в социалната сфера- това се нарича социална пазарна икономика. Поздрави от Идея за България

Благодаря ИБ, не знаех всички факти, въпреки , че си мислех, че съм наясно със социалната ситуация във Финландия. Какво да ти кажа? Освен, че е в нашите ръци да уредим държавата си и поне малко да заприлича на нея.

НикиБ, абсолютно си прав! Единствено само ние САМИ може да си оправим държавата и постигнем бъдещето си. Нашата Европа има желязното правило- всеки сам да си оправя двора, да носи отговорностите си сам и да определя бъдещето си също сам! Но всичко зависи от НИВОТО на общественото съзнание. А то се създава с добра и правилна информация и знания. Информацията се дава от медиите, знанията -от образователната система. Точно там положението е плачевно. Всички медии са притежания на партийната олигархия и информацията не се дава или изопачава. Образователната система е в ръцете на Отворено общество и там знания за Европа не се дава, само за "американски ценности". Идея за България - алтернатива на статуквото

Дядо Йоцо, защо заблуждаваш? Финландия наистина е по точковата система, но максималният брой точки е 10. Стипендиите не се дават на всеки, а се кандидатства и има процес на одобрение, при който много студенти остават зад борда. Студентските заеми също не са с фиксиран размер и лихва, а се договарят между банката и студента.

Хайде, пак любителите на СССР се разприказваха. Не знам кой къде и кога е ходил в Русия, но на посетилите Москва и санкт Петербург ще кажа едно - хора, това не е Русия. Всъщност Москва и някои от по-големите градове НЯМАТ НИЩО ОБЩО С РУСИЯ. То, ако сме чстни и в България е така, само че раликите между един голям град като София и един по-малък като Смолян да речем, не са чак толкова драстични. Много хора в любовта си към Русия стигат до идиотизъм, до такъв идиотизтъм ч езапочават да твърдят неща които нямат нищо общо с истината. Да, в Москва и големите градове образованието е на сравнително високо ниво. Е и? С каво променя това ситуацията в Чукотка и Магадан? С нищо. Всъщност и по времето на СССР имаше драстични разлики между Прибалтийските републики и Средна Азия да речем. Всъщност в самата Русяи има такива места където на човек може да му настръхне косата от ужас че може да прекара живота си там. Ето за това става дума. Ето затова е зор да се емигрира в Швейцария, Швеция и САЩ. А в Русия, доколкото знам няма много мераклии за едмиграция. Ако щете в България мераклиите са повече. Даже огромно количество руснаци си купуват имоти у нас и се реселват в България. И после плюят по форумите и се правят на русофили. А който от симпатизантите на бСП е мераклия за емиграция в Русия моля, хвърля си българския паспорт и заминава за Чукотка. Ако има късмет може и в Магадан да го разквартируват. Щото в Москва и Санкт Петербург нямат нужда от пенсионирани номенклатурчици.

Искрено ме разсмя,ти стъпвал ли си в Русия изобщо или посети само Москва и САнк Петербург и до там,да те светна приятелю в градове като Самара,Тула,Воронеж,Белгород,Нижни Новгород,Новосибирс,Красноярск,Иркутск,Магадан това са градове в които лично аз съм бил няма да видиш и една руска кола по улиците НИТО ЕДНА ,но затова е пълно с Тоьоти,Нисани,Хюндай,БМВ,Мерцедес като японските и корейските коли са си купени нови,че и някой от другите,сравнително чисто е,хората са спокойни добре платени щом магазинерка в магазин за храна с която имамх вземане даване,нали разбираш и аз съм човек,пък тя хубавица получава 800лв наша пара и като дойде зима получава през зимния период още половин заплата щот е зима да си купи палтенце шапка и ботушки и това е практика и парите идват от държавния бюджет,щот Русия се реформира от части,ама социалните предобивки си останах..така стоят нещата скъпи,разбирасе има и забутани места където хората си живеят като преди 100 години,ама къде ги няма и в Франция има села без електричество!А вСАЩ бил лиси средния запад,да видищ що е мизерия дето и в България няма да я видиш,хора дето работят за единия хляб и карат пикапа на дядо си не защото обичат ретро колите,е аз съм бил и там....така,че вземи се поразходи и тогава пиши глупости,няма да стигнем стандарта нито на Русия нито на САЩ,ни Франия нито никой от тез скоро....ето това е жестоката истина,защото навсякъде управляващите им е светнало,че за да имаш трябва да дадеш,щото като има редовия гражданин работа ще плаща данъци,а като плаща данъци държавата ще е добре,ако му замажеш очите с някоя социална придобивка и има хляб,зрелища и не мисли дали ще има пари до края на месеца,пък и ако го държиш на ниво да може и да ходи на почивка зад граница нищо,че е у съседа ще е доволен и няма да ти гледа в канчето!Ето за това руснаците и голяма часть от американците подкрепять правителствата си,а ние плюем защото нащи могат само да влачат ама нищо не дават....

Знам ти пристрастията.Затова не можеш да бъдеш обективен. Аз бих поставил САЩ на последно място и мога да се мотивирам.

Да го хвърля,ама руснаците не дават лесно постоянно пребиваване,камо ли гражданство!Руското законодателство е много по строго от американското в тази насока,те не искат да дават гражданство на деца дето са родени от смесен брак,та камо ли по натурализация,защо така ли?Ами защото си пазят икономиката няма място за навлеци!

Корегирай се приятел. Няма такава държава Русия. Имало е Руска империя, после СССР, сега е Руска Федерация, т.е. сбор от народи, народности и държави. И това образувание след като се разпадне, можем великодушно да определим Московското княжество - Москва, Нижниновгород и донякъде Петербург за Русия. Русия се намира по на запад от Волжска България.

Учудена съм от 38-мото място!Да няма някаква грешка?138-мо май е по-подходящо!

Алоо, четете по внимателно:"По показателя образование България е на 42-ро място, на същото място е по здравеопазване, по икономическо развитие минава във втората половина на класацията и слиза на 54-то място, а по политическа среда е на 38-мо място. ..."На 38 място по политическа среда, а по останалите..54, 48 и тн.

Права си Мацо, пропуснал съм го /или пък са го добавили след 10:05/. Но това не променя простите изводи, коино съм направил.

Права си Мацо, пропуснал съм го /или пък са го добавили след 10:05/. Но това не променя простите изводи, коино съм направил.

Права си Мацо, пропуснал съм го /или пък са го добавили след 10:05/. Но това не променя простите изводи, коино съм направил.

Между другото, пише се десЕтка, а не десЯтка...на български поне е така...

Добре де, разбрахме, нема нужда да се повтаряш!

На книжовен български език е десятка, а на шопски - десетка. Ти го пиши както можеш.

Интеграция на циганите? направи от маймуна човек - успех.

Ха, та от кога Канада стана лидер в Образованието???

и аз това се питам, а да не говорим, че определено не е от "най-добрите" места за живеене по множество показатели- лично съм проверил...

Ела поживей в Австрия и ще драснеш с мръсна газ обратно към Канада...

Аз знам едно - "лошият" Хитлер искаше да освободи света от властта на комунистите и юдо-масонските конспиратори - за всички тях правата на човека и благосъстоянието на хората не означават нищо - за това си създадоха един свой свят, в който спокойно могат да трупат огромни състояния на гърба на бедните от третия свят, които живеят в пълна мизерия с по-малко от един долар на ден. Те са отговорни за ограбването и съсипването и на нашата страна - помислете за следните факти - криминалната приватизация, изкуствено предизвиканата хиперинфлация през 2006 г., слуховете за тайни споразумения под масата с Международния валутен фонд и Световната банка (между другото един от директорите на Световната банка, които си позволи да каже нещичко за тези споразумения, от които печелят лидерите на страните и банката, незабавно бе уволнен). Жалко, че третият райх не просъществува - глупавата емоциалност на Хитлер го провали - за какво е виновен еврейския народ и на какво основание бяха извършени всички зверства? Мъдрият политик умее да използва добре човешкия потенциал в името на едно по-добро бъдеще, а не да го унищожава.

Статистиките от този вид винаги имат едно обобщаващо значение. Първото място в една такава класация, погледнато през различните очи на различните хора може да варира от пълно отрицание до пълна възхита. Германците, които са на дванайста позиция в това съревнование казват: "Allen Leuten recht getan ist eine Kunst, die niemand kann", което преведено на български значи нещо такова, че няма сватба на която всички да са доволни от нея. Погледнато отстрани един живот може да изглежда перфектен, но ежедневно перфектен живот ужасно уморява, вервайте ми :)))

що не ходите вие да живеете там във Финландия бе умници? Русия били окупатори...Хане ти направо си за Естония бе. КГБ-то що не коментираш великата хамерика бе? кво си се запънал на скандинавите...ти бил ли си в тия държави в които живота е спрял. Където всеки си седи в къщи и прави пари за да му ги събира после държавата за гладки пътища и подобни простотии. Вместо да си изхарча парите в някое кръчме с приятели на бира и скара аз ще се затворя у нас си и после ще се бия по гърдите,че държавата ми е номер 1...ми ходете вие бе...или само се плюнчите във форума колко са лещ източна европа ама седите тук нали...щото знаете къде е живота пък бил той и беден...комици.

Истина е...дори на пандиза има пердета на прозорчетата. Финландия е най-лошата страна обаче ако сте бандюга, мързеливец, мразещ учението, корумпиран съдя, алкохолик и пр. Всичко е относително...

хехе - не сме на предпоследно място в ес - малта даже я няма в списака:)) *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Виж кои държави ни навират, като първи всеки път. Финландия, Норвегия, Швеция и др. подобни. Това са държави на които сополя си няма да хвърлиш. Кой завоевател се е насочил на север за да ги завладее? И защо му са? Богатства ли имат или култура? Мучат край морето и ловят риба за прехрана. Виж те да нападат /вигингите/, да грабят, да рушат го могат. Каквото ограбят го мъкнат в техните гори тилилейски. Това са изкрейзили народи. Тяхната подтиснатост и комплексарщина се дължат на климата им - мрачно, дъждовно студено. И винаги тези са за пример! Писмо, четмо ли са сътворили? Аритектура ли? Музика ли? Какво са дали на света? Нищо! Само голо плюскане. И понеже рибата в морето не свършва, били първи по стандарт на живот. Тези, които правят класацията са от същата ненаситна порода племена.

Аз съм, страдаш от НЕВЕЖЕСТВО. Финландия е имала до себе си СССР и Русия, с обща 1000 км граница, с Русия е водила 400 войни в последните 6 века в пределите на Шведската империя, след 1918 година е водила войни срещу СССР и въпреки всичко руския език се изучава много във Финландия за търговски цели, защото Финландия се стреми с нокти и зъби към руския пазар и източници. Иначе финландците не се страхуват от примитивната и неразвита политическа система на Русия, че нещо ще прихванат от нея. Те си знаят цената. Те знаят, че тяхната развита политическа система и обществено съзнание са ПИТОМНОТО , а тази на Русия е ДИВОТО и няма в историята на човечеството пример, при който някой да е захвърлил питомното и грабнал дивото( гората). Единствено, което се страхува Финландия е руската икономическа мафия, но за това тя е взела мерки като стриктно пази банките си от руски мафиотски капитали, за това и помага факта, че обществото й живее под върховенството на закона и съдебната система работи с бързината на светлината и в обществото и цари БЛЕСТЯЩ ОБЩЕСТВЕН РЕД! Идея за България

а бе, ти България всъщност описваш...

малък пример - създателят на Линукс е финландец, аза Ханс Кристиан Андерсен чувал ли си? за Астрид Лингрен чувал ли си? за ABBA чувал ли си? За Григ чувал ли си? за Амундсен и Фритьоф Нансен чувал ли си? не били създали нищо северните народи, ха-ха!ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО Е ТВОЯ ПОСТ ЗА МАЛОКУЛТУРИЕТО НА БЪЛГАРИНА - СКРИИТЕ СЕ, ИЛИТЕРАТИ!

дааа, Нобеловите награди се дават от България....

Затова ли има толкова самоубийства?

И аз не съм съгласен, че са щели да са на нашия хал сега. Финландците са бели хора и много по-бързо щяха да се оправят и вече да са забравили че са били в комунизъм.

Предлагам на циганите да отиват там

Абе не съм съвсем съгласен.Тези с промитите мозъци,дето им викаха братушки вече поизмряха,а малцината от следващите поколения ,които могат да четат вече значт за какво става въпрос.Останалите,които не могат да четат са чалгаджий и цигани,но сега не е момента да говорим за изметта в БГ

Защо ли не се учудвам. Бившата руска колония - на първо място. За Швейцария иди-дойди, там си ги знаем че са богати. За Швеция също не е изненада. И, интересно, в нито една от тези страни никога не са управлявали болшвеиши режими, а вече са построили социализЪма. И комуизЪма са построили даже. На практика са го построили. Но кой знае защо, авангарда на работническата класа, Русия се оказва че е даже далеч зад нас. Сев. Корея хич ги няма, а Венецуела още по-малко. Любителите на комунизЪма в България са разочаровани, симпатизантите на БСП - съкрушени - а те толкова вярваха в идеята. И очакваха Беларусь да е ако не на първо, някъде към 3-то място. На първо място, разбира се трябваше да е Русия, великата Матушка Русь. А то какво стана? Едвам-едвам в стотицата. Какво тържество на комунистическата идея! Тук, във форума някои особено загрижени за Швеция и Финландия обръщат внимание на самоубийствата там. Самоубийството е доброволен акт, за разлика от убийството. А у нас освен самоубийства стават и значителен брой убийства - по пътищата, след лекарски грешки и от килърски наказателни бригади. Така че на червената сган загрижена за самоубийците във Финландия ще им кажа да се загрижат повече за собствения си електорат в България. И за убогото съществуване на приятелчетата си в Русия. Е, ние сме назад, и това не е изненада. Но щом сме малко след първата 1/3, това вняся някакъв оптимизъм. Оказва се че България, въпреки всичко, не е чак толкова лошо място за живеене.

Първо да си кажа ,че далеч не съм русофил,но Русия ни превъзхожда по всички показатели и то тотално и в здравеопазване и в образование и в стандарт на живот прост пример според сравнителната статистика излиза,че средната заплата в Русия в наши пари е около 900 лв.,имайки в предвит че кубик вода е около 2 ст.,а киловат ел.енергия около 2,5 ст. храната е на цени като тук,пенсионерите са като царе те и затова изкупиха апартаментите но нашето черноморие,минилана пенсия в Русия по наши пари 350лв. средна около 700 лв.,пенсионера ползва 50 % отстъпка от данъци,пенсионера пътува безплатно в градския транспорт,пенсионера ползва безплатно 4 билета за полети в границите на Русия на година,пенсионера ползва 80% намаление в ЖП транспорта,години за пенсия 55г. жени 58г. мъже и това е за така наречената у нас 3 категория труд,ще ги стигнем,ама друг път!Румъния също е със по-висок стандарт,който не вярва да иде да види със собствените си очи!Аз отидох видях и колкото и да ми е неприятно и обидно че румънци и руснаци живеят много по-добре от нас това е горчива истина и факт!!!

Не е вярно както янкой твърди тук, че самоубийствата в Българяи са повече, отколкото във Финландия. Има статистика на СЗО-па прегледайте я.

Основното, което отличва финландците от нас е българската лакомия и разточителство! Финландия е страна на скромността и пестеливостта, там няма кръчми, дискотеки и други гуляйджийски заведения, нама огромни молове, няма небостъргачи. Дървесината там е национално богатство и се използва по най-рационален начин. Енергетиката им е образец на ефективност и на трансфер на ноу-хау по целия свят. Е, имат си сух режим, сега не знам и затова през уикендите нападаха рускитее кръчми и след това ги товареха като дърва на фериботите за връщане в къщи!

киркоре, във Финландия няма сух режим. Сухия режим беше 20-те години на миналия век. Финландия, Швеция и Норвегия имат ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ на вноса и износа на алкохола, от което печели цялото общество- това е съвсем различно нещо от сухия режим. И което значи ,че само в една верига магазини Алко се продава алкохола над 4,7 промила. Внася се и се изнася най-качествения алкохол на света без ментета. ТАМ ИМА ВСИЧКО КАКВОТО СИ ПОЖЕЛАЕ ЧОВЕК. Сравнено със страните от средна Европа цените на алкохола във Финландия не са по-високи. Разликата е друго, че печалбата и акциите от този сектор отиват в държавната хазна, а не в джоба на криминални управляващи и подхранват социалната система със средства. Миналата година постъпванията от продажбата на алкохола във държавната хазна са били над 4,5 милиарда евро. Във Финландия корупцията в държавната сфера е сведена до НУЛА ,тя е страната с най нисък индекс на корупция в света. Финландия е високо развита социална държава и с най високо развита демокрация в света. На това се дължи нейния голям прогрес, като имаш предвид , че преди Втората световна война тя е била много по-ниско развита от България, много бедна северна страна. Имаше огромни материални разрушения и жертви във Втората световна война ,дава над 300 000 жертви, Хелзинки е тотално сринато от бомбардировките. Но за да не разсърди чудовището СССР до себе си с огромна обща граница от 1000 км тя не взима помощ Маршал и със собствени сили и МНОГО ДЕМОКРАЦИЯ та се вдига от разрухата на войната и се изгражда като една от най- богатите в света. Сега малка 5,5 милионна Финландия има 250 милиарда евро БВП и 3000 евро средна заплата. Изключено е политиците и да вършат политическа корупция и да не работят за държавния и обществен интерес. Съдебната им система е независима и работи по часовник. В момента са хванали и водят разследвания и дела за корупция сред висши политици от управляващите партии. Отговори си, мислимо ли е това за България? Своя огромен прогрес Финландия е постигнала само САМО С ДЕМОКРАЦИЯ! Ще прочетете повече за Финландия в нашия сайт , в АНАЛИЗА ФИНЛАНДИЯ-УСПЕШНИЯ ПЪТ МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА. Идея за България-алтернатива на статуквото

Няма корупция, но съдят корумпирани висши политици. А, бе дядо Йоцо, ти да не си се преместил вече във Финландия? Ако е така, чекам скоро да започнеш да плюеш по Швеция;)

Някой здраво се е объркал при това проучване...........................

Мисля, че ти малко си се пообъркал. Бил ли си в поне една от скандинавските държави?

Пише се десЕтка, а не десЯтка.

грешка грешкаааааааа Пише се десятка, не десетка!

ДЕСЕТКА се пише на шопски ;)

"Непосредствено пред България е Малайзия, а след Румъния е Кувейт." Как да коментирам такава глупост?

На кое място е "горката" Гърция с която все ни плашат?

на 16 в европа и 27 в света! завалиите!!!

Имам предвид образованието и Финландия. А тука закриват училища и гонят преподавателите си, плюят ги, като надигнат глас, но същевременно изискват от тях майка си и баща си \8буквално!/....... Както казваше героят Пегъзи Музовски от "Комиците", "....Къде сте вие, къде съм аз!" Толкова. Ха сега продължавайте да "усвоявате средства" и да анализирате макро и микроикономиката с микроскопичните си главички.....

Бравос!!! Ние на 38-мо място, а САЩ - чак на 11. Та нали на нас всичко ни е на шест - и образование, и здравна система, и икономическа и политическа среда. Да му мислят някакви си там германци, англичани и американци как ще я карат! Това ми прилича на пропагандата от Татово време, когато ни убеждаваха как ние сме си добре, а живеещите при загниващия капитализъм - живи да ги ожалиш. Разликата сега обаче е, че може вече да се пътува, учи и работи при "загниващите" капиталисти и човек сам да види истината и да я изпита. Като е толкова хубаво тук защо изгонихте децата ни в чужбина?

руся е почти на финала -51 място .направо са чампиони и медалисти от групата на ком.лагера.поздрави от USA трябва назад да тичаме за да догоним руснаците.