Списанието класира 100-те най-добри страни за живот в света въз основа на пет показателя: образование, здравеопазване, качество на живот, икономическа динамика и политическа среда, предаде “Фокус”.

На първо място е Финландия, следвана от Швейцария и Швеция. В десятката влизат още Австралия, Люксембург, Норвегия, Канада, Холандия, Япония и Дания. САЩ е чак на 11 място, а Русия на 51-во. На 12 позиция се нарежда Германия, а на 14-та и 16-та - съответно Великобритания и Франция.  Последни в класацията са Камерун, Нигерия и Буркина Фасо, предаде БГНЕС.
България е на 38 място, преди Румъния, но след Словения, Чехия, Хърватия, Словакия, Унгария и прибалтийските страни. Така страната ни се нарежда на предпоследно място спрямо страните от Европейския съюз. Непосредствено пред България е Малайзия, а след Румъния е Кувейт.

Проучването определя Финландия като лидер в образователната система. Това се обяснява с особената атмосфера и равнище на преподаването - учениците могат да ходят без обувки, но пък всички учители са най-малкото с магистърска степен, а индивидуалните занятия са нещо обичайно, отбелязват авторите на класацията, цитирани от “Дневник”. На второ място по образование е Канада.

Най-добрата здравна система принадлежи на Япония, а челното място за качеството на живот се отрежда на Норвегия. Сингапур е лидер в областта на икономическо развитие, а Швеция за политическа стабилност.

По показателя образование България е на 42-ро място, на същото място е по здравеопазване, по икономическо развитие минава във втората половина на класацията и слиза на 54-то място, а по политическа среда е на 38-мо място.

Русия заема 51 място в списъка, но се нарежда на 31 позиция по образование, на 36-та по ритъм на икономическо развитие, 50-та по качество на живот и на 75-то място според нивото на здравеопазването и политическите условия.