Покупката на жилище по-изгодна от наема

От последните 5-6 години 2009 г. беше най-изгодна за купувача на недвижими имоти, защото цените на жилищата паднаха средно с 30%.

Обратно в новината

Коментари - Покупката на жилище по-изгодна от наема | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

еееее стига стига лапаница,който спечелил спечелил,жалко само за хората които се набутаха с ипотеки.Ще плащат до края на дните си някоя гарсониерка.А що се отнася до цените аз очаквам да стигнат до нива от 200 евро на квадрат.Все още се ослушват но при положение че никой не купува немогат да стоят празни а и текат банкови лихви,заплати.Логичн беше балона да се спука.Не че злорадсвам но сам доволен че нещата си идват на мястото

асен най точно го написа,правете си изводите......и четете,защото кризата е сериозна...

Ей Красенчо смешко. Я да видим една проста сметка: Там където живея за 60кв. давам 280 евро наем. Сега апартаментите вървят за 50 000 евро. При кредит с ГПР 9% за година и срок на ипотеката 20 години ще върна на банката 140 000 евро / 90 за лихви и 50 главница /. За 140 000 евро ще живея точно 42 години под наем и то при условие че за да погасявам кредит с подобни параметри ше трябва да на месец да внасям в банката по 583 евро. ИЛИ С 300 ЕВРО ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ДА ПЛАЩАМ НАЕМА. Че аз ако отделям на месец по 300 евро и си живея под наем за 280 то след 20 години ще съм събрал на депозит сума равна на 72000 евро и то без лихвите / сложната лихва ще направи чудеса с мойте вноски/ ИЗЛИЗА ЧЕ ДОРИ ДА ЖИВЕЯ ПОД НАЕМ СЛЕД 20 ГОДИНИ АКО СЪМ СЪБИРАЛ ПАРИТЕ ЩЕ ИМАМ СУМА КОЯТО Е С 30% ПО ВИСОКА ОТ ЦЕНТАТА ЗА КОЯТО СЕГА ИСКАТ ДА МИ ПРОДАДАТ АПАРТАМЕНТА. Ха-ха-ха трябва да съм луд да се нахакам да купувам при тези цени на жилищата

ако изплатиш един апартамент от наеми за 10 години, значи е изгодно , ако не , значи не е изгодно, друга истина няма.Не получаваме заплати като на запад, че апартаментите да струват толкова, и за какво ми е жилище тук , в мизерията на западни цени, като ще плащам толкова ще си търся работа там и ще си купя жилище там, нека ми е зле.

София като прибира повечето инвестиции да се готви да прибере и повечето българи, не 2, а 4 милиона ще станете и дано да не се налага и аз да идвам. То някое голямо земетресение само може да каже струва ли 1 кв.метър 2000лв. Знаете що стана в Турция, гответе се. Мечката и у нас ще играе. Надути са ценит и това си е. И наемите са надути.

eee e dosta prav

Общо взето на никой нищо не предлагам, защото всеки знае себе си, работата си итн. Аз говоря разбира се от моя гледна точка и от моята си камбанария. За Волуяк не знам какъв е трафика и диалекта, тъй като аз съм в район, където трафика е досто отпушен и ако не те хванат светофарите за 25-30 мин си в центъра. За диалекта, вервай ми по жк-тата можеш да се насладиш на далеч повече на брой диалекти от Волуяк, щото цяла БГ се набута в Сф. Аз просто се чудя на хора, които непременно искат занданче, за да били близо до центъра. Видяхме преди 2 дена при снеговалежа, дори да живееш на 2 преки от цeнтъра стигаш с колата за 2 часа, пък и рейс да е пак, затова хората ходиха пеша на работа.Поне успяха да стигнат, макар и със закъснение. То пък и голямата работа по центъра или в близост до него, повечето работни места по обявите в джобса са все в разни периферни райони. А в IT сектора нямате ли възможност да бачкате от вкъщи. Ако си от Варна се чудя да не си един познайник от един друг новинарски сайт или варненските програмисти в София са станали доста.

Какво предлагаш - да си купя къща У воЛУек Уи? Да сУушам софийски диаУект и да пътувам вместо час както сега по 2 часа в посока всеки ден ли??? В моя роден град си имам 2 апартамента + собствен гараж на центъра (3-я по големина град в БГ) но като няма работа в IТ бранша чий да го диря там - продавам единия 3-стаен там и се набутвам в 2-стаен в краен квартал - за да не се поробвам със 100 годишен кредит, сеш' се?

да си депутат е по-изгодно, отколкото да работиш))))

Абе аз се чудя, защо всеки се бута да се уреди с някакво мижаво апартаментче, независимо ново, старо, панелно или каквото и да е там строителство. Нито гаражи имат или 95% от случаите, няма двор, в тия новите със комшията от съседната кооперация можете да се здрависате. Повечет искат да са в апартаменти, за да са по-близо до центъра и съответно до работното место, ми то вече и работа няма бе, нито в центъра, нито в периферията, за чий да се бутам в кутийка. Построих си къща на 15 км от центъра, има маршрутка, която ходи до центъра на града, рейс има също, с кола ако не ме хванат светофарите до центъра съм за 25 мин. За какво ми е да се бутам в мижаво апартаментче 55 кв, щото видиш ли било в Борово, Бъкстон и не знам си още кои измислени квартали и евентуално се предполага, че трябва да можеш да стигаш бързо до работното си място. Но не би, преди 2 дена при снеговалежа тази теория се разби на пух и прах. Сф се пука по шевовето, селчовците не разбраха, че не може всеки да джитка с кола. Кво им е на холандците и датчаните, като ходят на работа с колелета. А и др което е, навсякъде по света за нормално жилище се счита къщата или къщичката с двор или дворче, но да си автономен, а не от всички страни съседите да ти правят джангър, когато си поискат. Апартамент е компромис за тия, които нямат пари или не им се занимава и са некадърни да си построят такава.

Световната практика е наема да изплаща цената на жилището за 15 години. Тоест, делите цената на един имот на 15 и после на 12 и това е наема. Или обратно - умножавате. Ако един апартамент се дава за 150 евро на месец - значи трябва да струва 27 000 евро. (150х12х15 27 000) Поне така се прави в САЩ. В България съотношението е към 20-25, а не към 15. Сега обаче нещата май ще си дойдат на мястото.

Целият ти коментар е глупости - в пълно съответствие с ника ти. Глупак с ник Глупости и възвожно най-глупав коментар! А като употребяваш епитета цървул, очевидно имаш предвид най-вече себе си, щото цълвулани са именно онези, които нямат нищо - разум, интелект, а следователно дом и собственост. Мини, цървул, при личния си лекар за направление при психиатър! Имаш проблеми, лекувай се!

Цените на имотите тръгват нагоре от юли - това пише в съседната рубрика ИМОТИ. Там обаче не се допускат коментари под статиите, защото веднага ще ги опровергаят. Постоянно се пише за покачване. От 1 година все това се пише: ЩЕ СЕ КАЧВАТ ЦЕНИТЕ... ВЕЧЕ СА СТИГНАЛИ ДЪНОТО.... СЕГА Е МОМЕНТА ДА СЕ КУПУВА... Дрън-дрън. Още 20-30% спад ще има тази година. За догодина ще видим как ще се развие икономиката ...

Не са ти верни сметките...

Хора живеещи в САЩ, плащат 72 кв/м2 апартамент по 668 $ за 15 години. Доходите са средни за там. Наема досега беше 620 $ за 66 кв/м2. Ще добавя само че страната дава БЕЗВЪЗМЕЗДНО 10 000 $ за първо жилище. Стига говорите глупости че е по евтино да си под наем. Това само в Булгаристан го има, лакомия и надуване на цените за кратко време, обаче свалането е за Х2 по бавно от качването. Още един пример. Жилище в Германия, в малко градче/селце на 18 км от Кобленц 38000 еуро. Не е голямо но 55 кв/м2 са предостатъчни за млад човек/семейство. СТИГА НИ ЛЪЖЕТЕ. Всеки е излизал на вън и знаем и там как стоят нещата. Не ни правете на идиоти. Всичко е изкуствено надуто до небето, а пари хората НЯМАТ. Тези които имаха не живеят в БГ и не им трябват по 5 апартамента. Направете нещо да могат повече хора да купуват. Много са хората като мен които плащат грешни пари за наеми, но не могат да си позволят крадит, по простата причина че като земеш 50 К евро връщаш 120 на банката. Смях. Въпреки кризата банките в България отчетоха печалби от 548 МИЛИОНА ЕВРО. Пародия.

Гладен брокер скок на имотите сънува

nai hubavo e da jivee6 pod naem... 6te smenq6 jili6ata 4esto.. tova da si kupi6 apartament e POROBVANE koeto kato s kotva te e zakotvilo i si obre4en da prekara6 dnite si v edin i sa6t apartament.. pak i pri naematelstvoto grijite za podrajkata sa na drug

логично - статията има за цел да каже на тия, дето плащат наеми, да купуват жилища. да, ама сте си направили сметка без кръчмар.

Сф - кв. Илинден, Св. Троица, Разсхадника - средна цена на двустаен 65 кв.м. ИСТИНСКА площ (без мистериозните квадрати на новото строителство) е 300 - 350 лв в момента. Цената на подобен апартамент е около 50 000 ЕУР. Пазарът става стабилен, когато цената на жилището 100 негови наема. Или нека да са 120 за любителите на изплащане за 10 год. Сметка: 5 00 ЕУР 100 000 лв. за да е нормална цената наемът трябва да стане 1000 лв / мес или цената да падне на 17 500 ЕУР. Тогава пазарът вече ще е стабилен. Наемът показва реалните финансови възможности на нацията. Успех с подобни статии и с нови дъна на кризата :)

От една година все слушаме как цените са стигнали дъното и няма да падат повече. Обаче те все си падат. И още ще падат. Кризата не е свършила. До края на 2010 ще паднат още. Поне още 20%. Иначе приказките, че е дошло време да се купува, си бяха и са чиста проба РЕКЛАМА с цел да се активизира пазара като се излъжат балъците да купуват. Обаче няма пари за такова нещо.

Йотов, как ще тръгнат цените нагоре? Да не би България да стане 14 000 000 човека? Как го изчисли точно от юли да тръгват цените нагоре? КАТО СТЕ ТОЛКОВА КОМПЕТЕНТЕН, ЩЕ МИ КАЖЕТЕ ЛИ $ Щ.ДОЛАР ПРЕЗ ЮЛИ КОЛКО ЩЕ БЪДЕ? ЩЕ КАЖЕТЕ ЛИ КОЛКО ЩЕ БЪДЕ ПЕТРОЛА? АБЕ ВИЕ СТЕ ПЪЛНИ ТЪПАЦИ С Л.БОГДАНОВ И ЕДНА ПРОГНОЗА ДО СЕГА НЕ ВИ Е ИЗЛЯЗЛ ТОЧНО! Излъгахте токова хора, че къпуваха като изоглавени!

Не само в България, а навсякъде по света да живееш под наем е по- изгодно от това да поддържаш собственост. Това хората са го разбрали отдавна. У нас ни пречи селския манталитет да го осмислим. НИКОГА, ама наистина никога наемите не са превишавали дори лихвите върху цената на съответния имот. По- добре си живейте под наем и не се лакомете за собственост (НЕ САМО СЕГА- НИКОГА) освен ако не сте подсигурени от друг печеливш бизнес или наследство. Това (собственотта) не е лъжица за устата на всеки обикновен цървул.

Кой е пък тоя Красен Йотов ???

Значи наемите са високи и трябва да паднат още

Mnooo mi interesno kak izliza smetkata na tozi gospodin Iotov, pri cena ot 40000 euro na apartrament s edna spalnia (za 2, max 3 dushi) s razhodi za prehvarliane i obzavejdane idva kam 45 000 euro, godishno se dalji okolo 4000-4500 euro samo lihva (ili po 333-375 euro na mesec). Mislia che s tazi suma na mesec moje da se plashta naem i dori da ostava izvestna chast. Ochevidno statiata otnovo e platena, i missiata i da zabludi kupuvaschite na nedvijimi imoti otnovo e obrechena na neuspeh.

До МАй месец се очаква цените да стигнат дъното 30% спад и за това не копувайте. В момента само фирмите на Дуган строят по Черноморието и това се знае защо. С вашите уграбени пари за магистрали и пътища както и здравеопазване

Това просто не е верно и може да се провери с числа:)

Къде е ЛЪЧЕЗАР БОГДАНОВ, който преди година - две обясняваше, че кв.м. трябва да е 1500 е? Как да им се вярва на тия хора като са безхаберници и некомпетентни?

Когато апартаментите без земя в зависимост от изпълнението станат по 300-400 евро, а със земята в зависимост от района 400-500 евро на кв. метър тогава може да се говори за нормални цени. Дотогава всичко друго е изкуствена надувка на цените от страна на строителите и брокерите и норма на печалба от над 100%!

ако имах подходящи приятели да ме пазят от завистлива конкуренция щях да вляза в строителния бизнес с качествено строителство на разумни цени... и щях да монополизирам пазара по напълно естествен път. дотогава всяка сделка е и ще бъде неизгодна за купувача.

ELATE DA

Цената на едно жилище около 50 кв. не може да бъде повече от 60 нормални заплати. За София това означава 30 - 40 хил. лева. В последните години се настрои толкова, че сега падането на цените ще продължи и никога повече в рамките на поне едно поколение няма да има такова мащабно строителство на жилища. Населението на България намалява и ако не прииждат хора отвън строежът на жилища вече е неизгоден.Скоро и наемите ще тръгнат надолу, въпрос на време е. Строителните фирми да се преориентират към инфраструктура и обществени сгради, ако има поръчки от държавата или частни инвеститори.

abe muhal nau4i se da smjata6, ako pla6ta6 po 350 ewra naem to za 10 godini 6te si platil 42000 ewra, a ne lewa! Vsi4ki ste golemi otworkowzi i razbirate ot wsi4ko, a njamate pari za toaletna hartija i si bar6ite gazowete s westnizi.

Всички сте прави. Наемите и цените ще паднат сериозно само ако кризата се проточи. Лесното забогатяване с ипотечно жилище е химера и злоупотреба с желанието на българина да има жилище. Аз си купих без заем и с доста лишения - както е правил Българина от векове, но при И.Костов, а тогава икономиката ни стоеше по-добре. Да се пренасочат инвестициите към промишлеността и селското стопанство, да си повишим доходите и стандарта това е истината. Аз съм започнал с по-малко жилище, после заменях за по-голямо. Това спестява лихви. Мислете, смятайте, инвестирайте иначе гроздето наистина е кисело и още може да вкиселее.

ТЕЗИ ПЛАТЕНИ ПИСАЧИ, КОИТО ПИШАТ, ЧЕ Е ПО-ИЗГОДНО ДА СЕ КУПИ ОТКОЛКОТО НАЕМ, АЗ ЛИЧНО ТОГАВА ЩЕ СИ КУПЯ НАЙ-МАЛКО ДЕСЕТИНА И ЩЕ ГИ ДАВАМ ПОД НАЕМ И С НАЕМА ЩЕ СИ ПЛАЩАМ ИПОТЕКИТЕ. С ТЕЗИ ПИСАНИЦИ, МОГАТ ДА ЗАБЛУДЯТ САМО МАЛОУМНИ.

Наема ми е 350 ЛЕВА, не евро - другите сметки са верни. Та идеята ми беше, че няма жилище като моето за 20 000 евро (колкото би трябвало да бъде според вашата статия), а е 50 000 евро !!!

Опаа, явно доста са изгладняли фирмичките за некачествените недвижими имоти нацвъкани като гълъбови курешки последните 10 15 години. Събрали от залъка си някоя друга кървава кинта за ПР и наели момченцето от некакъв индъстри уоч, то индустрия нема, но няма значение, важното е да намерим работа на нашето момченце АНАЛизи да прави.

Да бе, да ....Вервам ти...Още има възможност за корекции в цените на квадрат. Тези наши доморасли строителни предприемачи, калкулиращи в цената си 200% или 300% печалба ще трябва да почакат до момента на появата на т.нар. крупни собственици или инвеститори (перачи на пари или поумнели бандити), които са посътветвани от умни хора да направят портфейл от недвижими имоти, които да отдават под наем. Така постепенно ще се създаде т.нар. рентиерската прослойка, налична във всички нормални държави. То така си е било и в България преди 09 септ. 1944 година....

Я кажете колко ви дадоха да изпишете 100% глупости? Наема ми е 350 ЕВРО за апартамент, който В МОМЕНТА струва 50 000 ЕВРО!!! Я сега сметнета 350121042 000 лева за 10 години наеми, което е 21 000 евро. Намерете ми тухлен двустаен СЪС АКТ16 за 21 000 евро и купувам НА МОМЕНТА!!! Но май под 50 000 евро няма такова жилище в момента и пазарлъка от цената е до 1-2 хиляди евро надолу, не повече!!! Малоумни продажни журналя, само лъжете хората, аз половин година обикалям - да, има спад, но не е това, за което всички пишете по малоумните си новинарски сайтчета!

Ами наем на двустаен под 500 лв. в нормален квартал няма. Това прави 6 бона годишно. Малко множко ми е да хвърлям по шест бона на година на вятъра, предпочитам да ги давам на банката и да знам, че след време ще имам нещо.

Пълни глупости! При наем 500 лева цената е над 100 бона, т.е. далеч сме от схемата изплащане за десет години. Тоя тарикат да го духа, да си купува сам скапани апартаменти.

Тези новите гадни апартаменти трябва да паднат много, че да си купя. Истинска набутвация, качеството е по-зле и от това на колиба в гората. За мен тези грозни неща не струват повече от 20-30 хиляди лева максимум. И не е важно колко била себестойността, качествено са огромни боклуци и просто не си заслужава парите.

Като чета коментарите и се сещам за лисицата и гроздето. Толкова е кисело....

Абе който има пари има жилище, който няма пари - няма.

Приятел какви ги говориш? Май някой иска да приеме желаното за действително! Аз все още имам глава на раменете и акъл в нея който ми казва да не ти вярвам! По скоро Обама ще стане бял, отколкото да се сбъдне прогнозата ти!!! Защо не кажеш как стоят нещата реално, ами говориш като някоя врачка само с прилагателни и с налучкване! И ти си от онези Агенции за имоти които до скоро ни убеждаваха че цените още ще растът, и накрая какво стана ами О..РА...СЕ! Тежко и горко на наивниците които им повярваха!!! В крайна сметка бизнес като всеки друг бизнес при който е дошло време някой и друг да фалира, нали банкери и строители не са свещенни крави по цял свят фалираха и банки и строежи защо да не се случи и у нас нали сме част от развития свят и Европа!!!

И двете тенденции са губещи, защото новите жилища са строени набързо и са боклуци, за да им се вземат парите, а старите в центъра са вече руини.......Да не говорим за държавата като цяло.....Така че, изходът е само навън!!!!