Това заяви пред PRO.BG анализаторът от Industry Watch Красен Йотов, предаде БГНЕС. Той прогнозира, че след средата на 2010 г. може да се очаква евентуално увеличение на цените на жилищата.

Хората, които разполагат с пари в брой, са в силна позиция и могат да договарят с предприемачите по-изгодни цени”, заяви Йотов и допълни: „През 2010 г. е по-разумно да се купуват вече построени жилища, защото при тези на зелено има много голям риск да не бъдат довършени в близките години”.

Той обясни, че в момента се наблюдава много голяма разлика в цените на вече построените жилища и тези, които се предлагат на зелено.
”Построените са много по-скъпи от тези на зелено, заради големия риск при тях. Препоръчвам да се пресметне рискът внимателно при покупка на жилище на зелено”, каза още експретът.

Той обясни, че през последните години в България е по-изгодно да се живее под наем, но със спада на цените на жилищата е по-удачно да се купи двустайно или тристайно жилище и да се плаща кредита за него, вместо да се плаща наем.

Като цяло от Industry Watch не регистрират особена диференциация в цените на панелните жилища спрямо новопостроените. Красен Йотов очаква през третото тримесечие на 2010 г. България да започне да излиза от кризата и да регистрира ръст от около 1 процент на БВП.