Деноминация в КНДР предизвика хаос

Северна Корея реденоминира своята валута, като премахва две нули от стойността на банкнотите, за да се справи с инфлацията и черния пазар, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейската осведомителна агенция Йонхап.

Обратно в новината

Коментари - Деноминация в КНДР предизвика хаос | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ako vi se hodi na obratnata strana na lunata,idete c Severna Korea!

Нали се сещаш кои имат пари там?

Че от къде имат пари да обменят, като гладуват бре?

Тожва ни чака и нас.Обменяйте навреме левовете в евро,защото настоящият курс е нереален.

прав е соци-то, държавния контрол осигурява хранителни дажби. Под комунистическо робство само дажби, купони, лимити и дефицит има. Може да е не космическа, ами вселенска сила, ама хората мрат от глад, при това са задължени да пукват усмихнати и възхваляващи Партията.

Защо, ти да не си ходил там, ако си ходил - вземи разкажи, ако не си - какво коментираш като всички останали специалисти по всички въпроси тук?

Този икономически трус ще е станал благодарение на павката,той нали щеше да ходи да им дава акъл на другарите :)

Соци, има екскурзии до КНДР - вземи се запиши и иди виж на място нещата. Стига мечта глупости.

Не си прави така майтап с хората, измират от глад горките.

Соци, ти си много болен човек. Какви неща пишеш за Северна Корея. Това е една страна, която е управлявана от един луд ( алкохолик ) комунист ( не че има нормални комунисти ) и е на дъното на световната икономика. Как си въобразяваш че има безплатно здравеопазване образование и ккаво ли не. Управляващата класа в тази страна е за съд за геноцид. Дано скоро се обединят двете Корейски държави, за да има мир в тази част на света. Тогава, с помощта на Южна Корея може да стане това икономическо чудо. Хайде Соци, вземи се прегледай при психиатър - може и да помогне.

Просперитета на Северна Корея се крие зад мизерията и глада!

Чакайте да видите колко умрели от глад ще има тук... То вече има, ама няма официална статистика. Според официалната статистика 1 милиард хора по света гладуват. (Не са само в Корея я): Много избирателно коментирате новините. Шепа ориз ще бъде мечта за 1/4 от човечеството скоро. Ето какво сте пропуснали: 16 ноември 2009 / News.dir.bg Генерал секретар на ООН Бан Ки-мун започна 24-часова гладна стачка като протест срещу глада в света, предаде ДПА, цитирана от БЛИЦ. Новината бе потвърдена от говорителка на ООН в Ню Йорк. Бан Ки-мун реши да се присъедини към генералния директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) Жак Диуф, който направи 24-часова гладна стачка в знак на солидарност с гладуващите хора по света. Диуф стачкува във фоайето на седалището на ФАО в Рим. Той започна стачката си в петък вечерта и прекара нощта на петък срещу събота на матрак във фоайето на сградата. Той приключи стачката си в събота вечерта. Очаква се 24-часова гладна стачка да направи и кметът на Рим Джани Алемано. Той ще стачкува в сградата на общината на Рим. Още в средата на тази седмица Жак Диуф беше призовал хората по света да не ядат за 24 часа, за да покажат съпричастност към над 1 млрд. души по света, страдащи от недохранване. Инициативата се организира преди срещата на върха на ФАО, която ще започне на 16 ноември в Рим и ще приключи на 18 ноември. В нея ще участват 60 лидери от страни от целия свят, но без почти никой от ръководителите на Г-8, предаде Франс прес. Битката с глада може да бъде спечелена, заяви генералният директор на ФАО Жак Диуф, призовавайки планетата да увеличи земеделската продукция със 70 процента, за да може да изхрани над 9 милиарда души до 2050 година. Тъй като прагът от 1 милиард души, живеещи в глад, бе преодолян тази година, Диуф прикани държавите да поемат конкретни ангажименти в Рим, отбелязвайки, че необходимите инвестиции в земеделието са 44 милиарда долара в сравнение със сега влаганите в този сектор 8 милиарда долара. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и папа Бенедикт Шестнайсети се отзоваха на поканата, също като бразилския президент Луис Инасиу Лула да Силва, многобройна делегация на южноамерикански и африкански лидери, както и оспорвани личности като президента на Зимбабве Робърт Мугабе. Лекари без граници отбелязаха със съжаление факта, че лидерите от Г-8, без италианския премиер Силвио Берлускони, няма да присъства на римската среща. Това е трагедия, че ръководителите на държавите (от Г-8) нямат намерение да присъстват на срещата на високо равнище, отбеляза представител на Лекари без граници, цитиран от Франс прес.

Всички соци са малоумници и едва ли скоро ще има изключения.

В Северна Корея живота е много тежък. Ако новата реформа снижи още повече стандарта на живот, може да има и бунтове.

Драги ми Соци, в момента, пък и не само сега, т.н. КНДР е точно онова, което беше изобразил един голям наш карикатурист, дето беше изобразил голия Брежнев с връзка ракети ( а в случая и ядрени бомби(!)), скриващи срамните му части. Помниш ли я? Е, няма по-добро обяснение какво е КНДР. И полека тая държава, което е доста силно казано, защото не може през 21 век да има подобие на феодално владение и да се нарича с гръмкото име народна демократична република, да стане новия азиатски икономически тигър. Просто няма начин. Много трябва да се обяснява на такива като теб що е съвренна икономика и при какви условия е възможно развитието и. А и не живеем в 19 век. Ако някой неща не са ти ясни, попрочети малко странична литература. Ще ти е от полза.

Тея са по-големи смешници и от нас.

А знаеш ли, че в Северна Корея през 90-те са умрели около 1 милион души от глад и то според севернокорейски данни.

Какво може да се очаква от червените боклуци, освен да ограбят хората...нищо друго!

Само дето в твоята прехвалена държава няколко милиона човека умряха от глад от 2000 година насам ;) Ама какво да се чудим. Социализъм дефицит

Горките хора !!!

Вземи и послушай ТцТцф, щото за друго не ставаш! Сигурно си бил партиен секретар преди 10 ноември 89? Истината е, че там хората няма какво да ядат и умират от глад! А той ми говори за космоса! СМЕШНИК!

Дянков да иде в КНДР ще ги оправи.Румянчето вече е за Африка.

Соци, последното изречение направо ме уби.

Земи се гръмни!

Очаквам Ого да направи бизнес с изкупуване на севернокорейска валута! Дедо Йоцо ще му бъде икономически консултант.

На какво се дължи просперитета на КНР или Северна Корея (за която има информационно затъмнение, а тя вече е ядрена и космическа сила) и дали не стана по- страшничко тук да се живее: Икономиката на Северна Корея е планова, и е една от най-затворените в света, действайки на принципа на автаркията. Тя е фокусирана върху тежката индустрия и земеделието. Образованието в Северна Корея е на много високо ниво. Нивото на грамотност сред населението е 99% - едно от най-високите в света, близко до това на държави като Франция, Белгия и Австрия. Всички нива на образование са задължителни. Поради благоприятното географско положение, наличието на добре обучена, грамотна и млада работна ръка, икономиката вероятно може да расте годишно с 6-7%. Държавният планов контрол осигурява безплатно здравеопазване, образование и хранителни дажби. Планираното производство е причината БВП на Северна Корея да продължава да расте с цели 4% въпреки световната икономическа криза! Това е предпоставка за превръщането на Северна Корея в следващата голяма азиатска икономическа сила.