Патентоваме луканката и пастърмата

Луканката и пастърмата ще станат български патент. Специален знак ще отличава истинската луканка от имитациите. Патентът ще се отнася за шест вида луканки и за четири месни деликатеса, съобщи Стандарт Нюз.

Обратно в новината

Коментари - Патентоваме луканката и пастърмата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

аз съм чувал че рецептата на прочутата смядовска луканка е била отнесена в гроба от бившия собственик. Национализирайки фабриката комунистите така не се докопали до тайната.

Аз пък патентовам- Тригъзата ламя , никой да не ми краде патента, ке тепам на ред , ей , така да знаете! И след- Тригъза ламя , отгоре в десно има кръгче и в него Р-че , латинско!

abe hora , nqkoi imali ideq kakvi (soi, E-ta i pr. )slagat v salamite i s kakvo tretirat filetata.

Ieeeeiii!! :) Dano pusnat lukanka i v Chehia, sled kato ia patentovat v EU!

Правилният израз е защита на географско означение - наименование за произход или/или географско указание, а не патентоване. Регистрацията на географско означение на земеделски продукт или храна се заличава служебно, когато географското означение на земеделски продукт или храна се впише в европейския регистър на земеделските продукти със защитени географски означения. В резултат на тоталното безхаберие на МОН за знания по въпросите на интелектуалната собственост цялото ни общество патентова марки, и географски означения. Чужденците ни се смеят на тази неграмотност. А журналистите когато има международни конференции присъстват първите 10 минути и бързат да бъдат първите и единствените, които ще съобщят за събитието .... Както бТВ първи съобщи и т.н.... http://www1.bpo.bg/i

27 firmi tolkova sa v AMB asociaciaq na mesoprerabtvatelite. mesoto ot kitai i arjentina otdavna ne go qdem tuk v BG zashtoto e skypo i se oblaga s mita...:)qdem samo evropeisko i nashe...a tova s lukankite trqbvashe da stane otdavna samo deto cenata sega shte e 40 lv za kilo...:)s tova se zanimavam i vqrvaite mi nqma nachin da e razlichno

От всичкият зеленчук най-харен е онзи, дето расте на кокал.

Значи писна ми от глупостите на журналята ПАТЕНТ и МАРКА са ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА Миналата година според същите журналя - се патентоваха нестинарските танци от царевския кмет. Еми прочетете малко преди да пишете.

а за моя шпек в гащите ми ще има ли патент и марка

мъка ми е че са забравили еротичния салам,

Predi nqkoj da gi e otkradnal pak..

Панагюрската луканка например ще се прави от 60% телешко или биволско и 20% нетлъсто свинско месо. Останалите 20% какво ще са? Тайната смес на патента ли?

БРАВО,ДОБРЕ СЕ УСЕТИХА НАВРЕМЕ,ЧЕ МАКЕТАТА И СЪРБИТЕ ДЕБНАТ,РАКИЯТА ВЕЧЕ Я ПАТЕНТОВАХА,АМА ЛУКАНКАТА ЩЕ СИ Е САМО НАША,ХИ-ХИ

А и шкембе чорбата на Гюрлата

от италиянските колбасари - да не се бърка със салами или други местни сгоди, с които нямат нищо общо и са мнооого назад (в този си вид дито ги виждоми днес)

Хубаво. Но твърде скромно.

az otivam da patentoval ljutenitsata i jajtsata po panagjurski, predi njakoj da me e prevaril!!! Che da ne zabravja i sharenata sol...

do :-) :-) :-) :-) - LOL!!!!! A kisleoto mlyako? Nyama li da yadem nyakoj den istinsko kisleo mlyako. Aman ot Danoni i yogurti!

Я каква излезе тя?Толкова години произвеждаха каквото им скимне и сега решили да се връщат към старите стандарти.Чудя се само от къде ще вземат качествено българско месо за такива деликатеси -сигурно от братския Китай или от Аржентина (отлежало 20 години опасно за кучета )или кенгурско от Австралия...

Само 27-те фирми от сдружението ще имат право да... - някой да обясни защо само тия ще са привилегировани? Ако допускат всеки кандидат в сдружението добре, но ако ще се правят на избрани и експлоатират нещо, което не са измислили...

predlagam na vseki bulgarin da se sloji specialen znak,za da ne gi burkame s hora :)

Марките нямат нищо общо с патентите

Нещо пропускат мръвкопроизводителит струва ми се! Не видях нищо за Карловската луканка. А от всички марки луканки, истинската Карловска на Бони е мезето най- най-!!!

Ооох на батя !! Лубимият ми плод и зеленчук!! Да се чудиш как женките чдът марули и салата от целина !!

Прав си брато. Не съм от Варна,но мога да кажа че на Гюрлата правят най-хубавото шкембе в България. Бил съм няколко пъти там..... :-РРР

Пастърмата не е измислена в БГ, мисля че арменците бяха първи.

chalga. Purvo, burka se zapazane nmarka v BG i v Evropa (Brexelle). V BG moje da mine ama da se registrira i opazi regionalen produkt s kontrolirana apelacia (AOC) e neposilno za Bulgarskata chalga. Tuk improvizacii v styl mangojerry niama. Tova koeo v momenta moje da se kupi v magazinite pod imeto lukanka, Soudjuk ... e neprodavaemo za cenata si v BG na Evropaiskia pazar. Sushtoto se otnasia za vonoto, kashkavala (sirene) i prakticheski vseki produkt na hranitelnata prodihcia made in BG. Poviarvaite mi, jiveya v France ot >20 godini i znam kakvo tvurdia. Lukankata e obvita v hartieno a ne istinsko chervo. Kolichestvioto podpravka i sol e bezumno i naviarno za da skrie razvalenoto meso ot koeto e pravena. Takuv rezil ne bi mogul da se prodade v France i za 5 evro kilograma. Da ne govorim za taka narechenia balkanski kashkaval, ili oshte poveche vitosha. Absolutno neprodavaemi surguchi, i za 3 evro kilograma. Bulgarinut e ne samo naibeden i mizeren v Evropa ami i yade nai nekachestveno i skupo.

pocnat da gi pravqt ot meso,che v momenta kvo li nqma vatre...

ама тва патенти, марки,означения за произход, ала бала за нищо ги нямат... сетили се да си защитават те марките, само дето първо да докажат връзката на името с качеството, щото целта на тея неща е да има разпознаваемост и да се знае, че само там се прави истинския продукт, пък ако само ще се регистрира марка, да забравят. Те тези всичките влизатв категорията общоизвестни-марки, а си залагам главата, че нито един от продуктите не се произвежда в близост до съответните места. Ама и аз говоря глупости, щото то без проучване няма да стане... ако платят достатъчно в патентно със сигурност ще минат метър... А пък за сиренето някой спомена, то специално не е българско, има го абсолютно на всякъде където е имало земеделие преди векове, а има не малко видове сирена които даже не могат да станат тук, заради някои географски особенности... така, че дълга и широка тема ;)

Не се кахъри за месото - дал бог магарета в България:)

A Galevi shte stavat deputati .. ama na koi mu puka, sled kato ima hliab i zrelishta !

Банският старец и Странджанското дядо къде са?

ЛУКАНКА С РОГА И КОПИТА, А ПАСТЪРМАТА НАПОМПАНА

А нещо по темата лютеница ??? Че кой не обича лютеница и не се ли продава тя дори и в Щатите в разни малки частни бакалиики там ? А създармата, бабек... и др. такива ?

Miri6e mi na monopol!

Меням моя жена Стамена 60 г., за две на по 30 г.

Останалите 20% ще са Шаро, Балкан или мац-пис-пис.. зависи какво успеят да хванат първо ;))

Пропуснали са Карловската луканка на Бони,а тя е най-хубава.Все пак някакъв напредък.Време беше да се патентоват.

ДА НАПРАВИМ СПИСЪК С ТИПИЧНО БГ ПРОДУКТИ ЗА ПАТЕНТОВАНЕ. ОТ МЕН ТАРАТОР - вече се продава и в шишета.

Пак ще се забърка някаква каша. Документите за регистрация на патент се подават в Патентно Ведомство на Република България, а не в министерства.

Kak da ne se gordee chovek, che e BG?!

Ами шльокавицата?

А мене тъпата бактерия първо от Lactobacillus bulgaricus ме направихте през 1984 г на Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus, и стене ме харизахте на евреите от Данон които през 1990-94 претарашиха цяла България за да изберат щамове без пари. На Запад всички фирми са коректни и ми пишат името, но не и Данон които се правят на срамежливи, щото изнасят мая-та директно от Сердика София и за това не кихат на държавата.

Идеята по принцип е добра. Но нека да кажат кои са фирмите, които ще произведждат тези продукти. Защото всички сме слушали рекламата на Меком - Силистра за качеството на продуктите им, износ в ЕС и т.н., но истината е, че работят с 20-годишно месо. От старо месо са и продуктите на КФМ и други производители. Къде е гаранцията за качество? Струва ми се, че пак всичко ще бъде побългарено. И пак няма да има контрол.

Za6to ne vzemem da si patentovame prostotiata ??? Tia e unikalna za nas, nikude niama takava po sveta

а за моя шпек в гащите ще има ли патент и марка.

Нали се сещате, че суровото месо в луканките и суджуците е предимно от мъжки животни. И после се чудим защо децата се разгонват още 10-годишни :(((