Йогурт или кисело мляко?

Горди със своя традиционен кисел на вкус йогурт, наричан просто „кисело мляко“, българите смятат своята страна за истинската родина на млечния продукт, който се консумира по цял свят, коментира Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Обратно в новината

Коментари - Йогурт или кисело мляко? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това ,което писах на 20.06.2008 в 22,45 часа ,днес бе официално потвърдено от министъра на здравеопазването - истинското кисело мляко се вкисва на ТРЕТИЯ ден.Кой и защо допуска вече десетилетия да се произвеждат и продават имитации на този толкова полезен продукт?Ще има ли смелостта поне една медия да изнесе име на истинско кисело млеко ?

Ям само домашно кисело мляко.Не купувам отдавна отвратителните млека.които се предлагат в търговската мрежа,където е пълно с отвратителни ментета.

До Ортодокс: цитираш поръчкова статия - броя на бактериите в грам кисело мляко е от 400 милиона до милиарди. Замисли си каква е технологията на преброяването им и коя лаборатория ги е броила. Ако не вярваш - стартирай Гугъл и напиши на български кисело мляко брой бактерии на грам и чети....

Препоръчвам Ви да отворите един немско-български речник и да намерите българското значение на немската дума Joghurt (Jogurt)!!!

Към млекаря: Купи си моля те кафяво на баба - скъпо е, но ще ти хареса. Аз ям мляко всеки ден от над 30 години и това според мен е истинско кисело мляко. Вероятно има добавка на малко сухо мляко заради гъстотата, но тя е толкова минимална, че и една шоколадова вафла да изяждаш на седмица, в нея ще има повече. Ако искаш намери си качествено прясно мляко и си закваси с кафяво на баба и тогава пак дай мнение. Мен не ме интересува нито данон, нито зоров, герми или родопеи, аз изказвам мнението си за продукта, който ям по много всеки ден. Ако искайте вярвайте. Единствения ми проблем е, че качественото кисело мляко има висока масленост, което пък е проблем за хора като мен прехвърлили баира... Същото на баба, но с ниската масленост не ми харесва. Преди десетки години киселото мляко беше 3.6%, сега кафявото на баба е 4.5%. Що става дума за технологиите, вслушайте се в думите на хората, които имат допир с тях. Данон имат технологията и капацитета. Една толкова голяма компания няма интерес да играе на дребно. Те изкупуват прясното мляко достатъчно евтино и обема на продукция им е достатъчнбо голям, за да имат интерес да влагат боклуци в продуктите си. Разните плодови млека и кремчета са съвсем друга територия. Мисля че в тази статия не става дума за тях, виж те са си пълни с химикали и боклуци. Сина ми е на 5 и е онеправдан от тази гледна точка - аз на неговите години си ядях чисто кисело мляко, сега той не иска. Иска да яде боклуците от рекламите.

Ще се присъединя към многото мнения по-долу, според които киселото мляко в магазина за съжаление скоропостижно почина преди години. Мисля, че филологическия спор за кисело мляко или йогурт е безпредметен, и е последна грижа (нали не очаквате на английски някой да каже bulgarian sour milk). Важното е съдържанието - а там нещата са изгубени завинаги. И за един от постовете по-долу, който казва за Герма - вчера си купих обезмаслено Герма, с големи букви пише 0.1 процента - все пак прочетох подробно етикета - това 0.1 процента било млечни мазнини, иначе има има 3.6 гр растителни мазнини / 100 гр ?!? За какъв чеп ми е кисело мляко с ДОБАВЕНИ растителни мазнини? Бахти абсурда. И за многото професори, които ми обясняват за качеството на Данон и съвременните високотехнологични млека - хайде, някои от нас все пак си спомнят вкуса на киселото мляко. Не става дума за никакъв национализъм или патриотизъм - става дума за вкус и полезен продукт - за съжаление считам истинското кисело мляко за нещо, което за мен е загубено - нямам възможност да си квася сам, нито мога да експериментирам безкрайно да намеря нещо близко до оригинално, а кремообразните екскременти, продавани в момента, могат да си ги пият или да си ги изсипват на главата дамите и господата технолози в Данон или Манон.

От седемте смъртни гряха, лакомията е най-противният. Но напоследък си мисля, че простотията е още по-пагубна, защото ги поражда и седемте.

категорично трябва да запазим името му КИСЕЛО МЛЯКО ! ! ! За съжаление провинциалните цървули се срамуват да го наричат с българското му име без да съзнават, че това е най-добрата реклама. не говоря за качетсвото на продукта ! ! ! !

Вече им а технология за правене на кисело мляко без мляко, така че правете си сметка до къде са стигнали нещата ... Кисело мляко правено по новите технологии излиза като себестойност почти на 1/3 от стойността на истинското

Щанда с млека го подминавам с отвращение, почти всички месцтни марки съм пробвал, ъморих се от проби и вече си подквасвам сам, пробвах скоро един от онея бълвочи, и се чудя как съм ги ял.

Живея в Източна Азия. От България си нося кисело мляко ЕЛЕНА. Квася само с него. Като не става вече за закваска, използвам моето собствено - до 3 поколения става. След което купувам едно Австралийско (Paul's)) на което пише че съдържа Lactobacilus Acidophilus. Мислех, че е пастьоризирано зашото изкарва 2-3 месеца без да се разваля, но явно има живи бактерии, зашото става за закваска - моят йогурт става много по-вкусен от оригинала, но не е така траен - най-много 10-на дни. Има по различен вкус от киселото мляко заквасено с ЕЛЕНА - но това има... Между другото продават някакви млечно-кисели продукти на малайзийската фирма MARIGOLD, на които пише, че съдържат Lactobacilus Bulgaricus и Streptococus Thermophilus. Съмнявам се да са си платили на ЛБ Булгарикум както правят MEIJI -Япония.

Извинете за отклонението от добрия тон,що се отнася до продаваната в магазините субстанция в кофички за кисило мляко, спорът за името би прябвало да бъде дали да се нарича л...йно или г...вно.

Има два вида кисело мляко. Това,сквасено на село от баба,и всички останали подобиа на него.

Много горди патриоти сте всичките, ама освен с кисело млеко няма с какво друго да се гордеете. И можете да драскатае с часове за кисело млеко, иначе не е важно че сте в тинята която сте създали и че ви язди кой ви докачи. Нещастници.

Не купувам Данон изобщо!!!!!! А и смених вече няколко български марки кисело мляко в момента,в който забележа,че вече не е кисело мляко.а млечна каша!!! Не купувайте Данон - това е! Да го духат с техните млечни желeта те и всички като тях производители - пазарът сам ще ги научи на обноски!Българинът е единственият,когото не могат да лъжат с истинското кисело мляко!

Danon naistina osnovana ot evrein ot Solun vyv Franciya mnogo otdavna...no tova nyama znachenie...zhacheni ima tova che danone e edin ot nay golemite monopoli v hranitelnata promishlenost...indu vsichko....mlyakoto koeto pravyat nyama nishto obshto s bulgarskoto

Преди време ми попадна много ценна вестникарска статия, вкоято се правеше сравнение на няколко популярни марки кисели млека по най-важния показател за полезността им - брой живи бактерии Lactobacillus bulgaricus на 1 грам от продукта. Повечето видове имаха от няколкостотин до две-три хиляди, най-добрите - до девет-десет хиляди (от тях помня Пършевица и Млякото на дядо от село - не На баба, то е данонско!), а за плеката Данон бройката беше четири-пет - не хиляди, не стотици или десетици, а четири-пет БРОЙКИ живи бактерии на грам мляко!!! Тоест - стотици и хиляди пъти по-малко от останалите млека!!! Щях да падна - че френските кисели млека са изкуственяци, си беше ясно и преди, но че ДОТОЛКОВА нямат общо с исдтинския продукт - не бях и предположил дотогава! Даже се питам откъде въобще са се взели в Данона тези 4-5 лактобацила на грам, които сигурно така и не се срещат през живота си...:-) Въобщ, оттогава отношението ми към тези висококачествени продукти е както името на марката - Danone -> Даноне -> Да, но не... ;-)

az sam dale4e ot bg, no si pravq mlqko. zakvaskata mi e ot bg, ot 'zavosko' mlqko s 'ni6este'. mnogo neveji sa pisali tuk. za tqh kazvam, 4e ni6este nikoj ne slaga, i 4e moeto, doma6no praveno mlqko, ne vkisva. mislq, 4e v hladilnik 6te stoi mnogo meseci. ni6esteto se otkriva s kapka jod..... just try it

Това, което си го правиш за ракийката, май се казва катък. Опитах този специалитет в едно село - толкова беше гъст, че ако се обърне буркана - не изтича нищо...Аз не обичам мляко и сирене, но трябваше да го опитам, за да не обидя хората и наистина беше страхотно! А кисело мляко, полято с мед или сладко от боровинки, смокини или др., като десерт в кръчмите, предлагат в Пиринския край...

Брато, Данон е лидер по цал свят защото са добри тъговци, а не защото могат да праявят кисело мляко. Те просто продават скапани краставици на краставичар. (в случая тъп краставичар )

makar che sym fen na KISELOTO MLYAKO...spored edna teoriya dori dumata yogurt e trakiiska i znachi tochno KISELO MLYAKO...taka che ne plyujte dumata....na nashite prodazhni proizvoditeli...koit sysipaha nay bulgarskiya simvol...istinata e samo v domashno prigotvenoto mlyako ako namerite istinska zakvaska

Йогорт е българският смисъл на заквасено мляко.Означава среда за зачеване.Женски и мъжки секрет в едно,получава се една химия и яйцеклетката започва да се дели.Тур -да,ако си българин,но турчин и Наша -не писателсвувай повече това.тур е откраднато от българите,а турчинът е смес от европейци,китайци,ин ви е смес от думи по смисъл и произношение,ако тая смес наричате ваш език,то си признавайте,че са взети от други езици.Нека има различни,но условието като при модата ,да са прилични.

До преди 1 година работех в предприятие за производство на храни и все още си спомням някои неща. Относно консервантите мнооооого трудно е (да не кажа невъзможно) да се ползват при производство на кисело мляко, такова каквото го познаваме. Нишестето доколкото си спомням се открива, като се капне йод и се получи лилав цвят, но не съм на 100% сигурен. За да стане кисело мляко е нужна ХИГИЕНА и технология. От опит знам, че на много места липсват и двете. Гъстотата на киселото мляко се постига чрез сепарация (отделяне) на сметаната и последваща хомогенизация при спазване на определен температурен режим. Т. е. със добро оборудване. Ако млякото се влачи е възможно в прясното мляко да има антибиотици, хербициди, пестициди или други примеси (консерванти). Трайноста се постига чрез хигиена (тук пак опираме до оборудване) и избор на закваска.. Аз самият съм съхранявал прясно мляко, издоено пред очите ми, повече от месец по следния начин: прясното мляко се сварява и докато е топло се поставя в ДОБРЕ ИЗМИТ съд (в моя случай бутилка от кока кола) и след това го забравяте в хладилника. между йогурта и българското кисело мляко мисля, че е само в географията и вариации в технологията на производство, но принципа е един и същ. В заключение ще ви кажа, че аз купувам предимно на Данон, НО само твърдо кисело мляко. Всякакви разбити айрани, кремчета и тем подобни ги подминавам, защото подозирам, че се правят от некачествените суровини, които са негодни за кисело мляко и в тях сигурно има цялата менделеева таблица, плюс различни комбинации от елементите в нея обозначени с Е номера, а и не само те. Малко се увлякох в писане, но дано съм бил полезен.

и още едно мое мнение производителите разбраха че вече доста хора знаят за вредата от Е... тата и започнаха да ги изписват с пълните им наименования с цел да ни объркат че няма нищо вредно в продуктите им.Например вместо да пишат Е 951 пишат аспартам или натриев глутамат вместо Е621 .

През 50-те години се продаваше кисело млеко в легенчета по 2,5 кгр.Сипваше се с голяма лъжица в съдове,които всеки си носеше от къщи и беше с гъстота почти равна на масло.На третия ден ,ако случайно останеше се вкисваше.Това ,което се предлага днес няма нищо общо с истинското кисело млеко.Дано се намерят фирми ,които да възстановят остарялата технология.

Благодаря на коко много точно е описал всички гадости на хранителната промишленост -едно малко уточнение Е621 освен че е канцерогенен и пречи на механизма на засищане на организма и оттам води до затлъстяване има го във колбасите рибни консерви дори в печени фъстъци

Благодаря на коко много точно е описал всички гадости на хранителната промишленост -едно малко уточнение Е621 освен че е канцерогенен и пречи на механизма на засищане на организма и оттам води до затлъстяване има го във колбасите рибни консерви дори в печени фъстъци

Купуваме си мляко от краварите и жена ми подквасва превъзходно КИСЕЛО МЛЯКО! Тараторът става чудесен! А със замразена мастика е фантастичен. НАЗДРАВЕ!

А защо в магазина режат малотраен колбас а шпекчето не? От Е 100 до Е 181 е групата на оцветителите. Използват се в сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед. От Е 200 до Е 290 са консервантите и ги намираме във всички консервирани храни - гъби, компоти, сокове, конфитюри и сладка. От Е 296 до Е 385 са киселини и антиоксиданти. Те предпазват продуктите от разлагане и се откриват в млечно-кисели продукти подсладени плодови млека, десерти, салами, краве масло, шоколад. От Е 400 до Е 495 са гуми, емулгатори, стабилизатори и сгъстители, които запазват консистенцията на продукта. Използват се в сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти. От Е 500 до Е 585 са минерални соли. От Е 620 до Е 640 са овкусители, ароматизатори и подобрители. От Е 900 до Е 999 са пенорегулатори и се използват в газираните напитки. Добавките от Е 1000 до Е 1199 помагат продуктите да не попиват влага и се добавят към брашното, захарта и други подобни продукти. От 81 оцветители, 20 са забранени. Абсолютно забранени са два от тях: Е 121 цитрусов червен оцветител, и Е 123 оцветител амарант, който се използва в миксове за кекс, плодови пълнежи и желета и предизвиква астма, екзема, хиперактивност и е вреден при бременност. Е 102 е тартазин. Той се използва в безалкохолни напитки, сладкиши, снаксове, тестени храни, консервирана риба, готови супи. Предизвиква астматични пристъпи и ортикария при децата и е забранен в Норвегия и Австрия. Следващият Е 104 се използва в червила, козметика за коса, причинява дерматит и е забранен в САЩ, Австралия и Норвегия. Е 133 се използва в млечните продукти, сладка и напитки и е забранен в 7 европейски държави. Е 142 е дериват от въглищния катран, използва се при консервирания грах и е забранен в Швеция, САЩ и Норвегия. Друг подобен дериват на въглищния катран, Е 151 е забранен в 9 европейски държави и САЩ. Списъкът е много дълъг. Оцветителите с номера 103, 105, 121, 123, 125, 126, 130, 131, 142, 152 и 153, консервантите с номера 210, 211, от 213 до 217 и 240, който е формалдехид, антиоксидантът Е 330, Е 447, Е924 А и Б всички те са канцерогенни. Черният дроб и бъбреците могат да увредят добавките от 171 до 173, 320 и 322, 407, 447 и 450. Нарушават функциите на кожата добавките от 230 до 233. Противопоказни при хипертония са от 250 до 252. Алергии предизвикват добавките с номера от 230 до 232, 239 и антиоксидантите от 311 до 313. По щандовете на магазините се срещат често храни с по 3,4 и дори 6 вредни добавки. Такива са например пакетчетата ролца от раци, които съдържат 4 добавки, 2 от които вредни: изкуственият подсладител сорбитол под символа Е 420, който не е разрешен за детски храни и може да предизвика стомашни смущения, и алергенният Е 621. Във всяко пакетче готова суха пилешка супа например се съдържа също алергенният Е 621, както и предизвикващият подагра Е 627. Любимите на всички деца дъвки пък са сред най-опасните, защото съдържат най-вредната добавка Е 951, наречена аспартам. От сладкишите пък се дебелее не само заради захарта. Оказва се, че те масово съдържат 2 добавки: предизвикващата кожни проблеми Е 233 и Е 435, и двете водят до затлъстяване. Често срещания в натуралните сокове червен оцветител Е 122 предизвиква алергии и астматични пристъпи. Колбаси също съдържат доста вредни съставки. Най-често това е Е 250 натриев нитрит канцерогенен и забранен в много страни. Среща се както в трайните салами, така и в лионската наденица и пилешки кренвирши. Особено рискови са сосовете и подправките, с които консумираме месата и надениците. Те съдържат забранения оцветител Е 110, който предизвиква обриви, отоци, повръщане и който се използва и в сухите супи и сладкишите. В шоколадовите изделия пък често се среща Е 553b или талк, който причинява рак на стомаха. Така се оказва, че най-много рискови добавки има в дъвките, сосовете, месните и сладкарски изделия и особено в безалкохолните напитки. Все храни, давани масово на ДЕЦАТА.

производството на БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО Е ИЗКУСТВО защото има много фактори/да ти говори нещо многокритериален анализвероятност/.. данон/от гръцката митология/ произвежда ПОВЕЧЕ ПАРИ . когато купуваш йогурт продаваш бабата на баба ми ти ..Румен Борисов, производител на био йогурт, също смята своя продукт за уникален..преди да сте толкова уникално продажни проверете парите влезли в българия от кисело мляко и закваски..и какво редовно присъства в менюто на гости от чужбина..таратора с йогурт ли го правиш или с кисело мляко..в турския буквата Г е мека и не се произнася питай някой турчин как е кисело мляко и ще чуеш нещо като йоорт /юрта/ .. англичаните я четат..а франтетата са прости както в санстефано някога както когато им резнахме гребена/помним и мачове/ също и тъпите им минижари които се опитват пак да си изядем гордоста вместо нашето доказано БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО - без реклама на която и да е било фирма--някой ден сигурно и данон ще се научи да го произвежда - дано не пита японци как...

В момента НЯМА кисело мляко като това преди няколко години. Има някакви жалки подобия дет не стават за нищо. Едно време си туря една голяма купа кисело мляко и я изяждам с кеф. А сега? Сега някакви измислени 100 вида кисели млека.

На Данон млякото и като от река Припят и не се кваси.

Не ми харесва продукцията на данон и не купувам .

поне до 95 г оригиналната НАША закваска съдържаше 2 бактерии.. според работната температура едната е по активна и позволява избор на киселиност или сладост..както и времето..гъстотата зависи от масленото съдържание и степента на разбиване на мазнините.. както и от следните фактори - 1. недопускане на друсане до края на процеса 2. престой на студено под 10 градуса минимално 12 часа.3- при тези условия може да изкара 7 дена без никакви добавки и може да се яде с вилица..мисля че дължим огромна благодарност към българските учени/това накъсо е технология на университет в пловдив/ да знаем че българско кисело мляко не е какъвто и да е било йогурт НЕ Е РАВНО .НЕ Е РАВНО.НЕ Е РАВНО..всички други държави имат ПОДОБИЯ с изключение на японците които си внасят оригинални български закваски / както и спортисти/ и технологии за да живеят дълго ...ами си живеят по дълго .. ако на някого му се яде плодово да си купи пасатор или шейкър .. гърците вече ни свиха сиренето...НЕ КУПУВАЙТЕ ЙОГУРТ не е случайно че не му казват БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО

Bulgarian Yogurt, indeed!

Данон е толкова мляко, колкото и кренвиршите ни имат месо. Т.е. николко. Пълна помия от сухо мляко на грашки, а плодовите млека са просто още един от многото причинители на захарен диабет на пазара. Яжте само кисело мляко и не продавайте българщината, като използвате глупави имена!!! Бактерията се казва Бациликус Булгарикус, а не Йогхуртикус!!!!!

Не те знам каква си, откъде си, на колко си години, обаче ми е ясно, че тия от данон са ти промили яко мозъка. Веднъж (САМО ВЕДНЪЖ- това ми беше предостатъчно) си купих две кофички кисело мляко данон - едната я отворихме, но не ни хареса. Другата я забравих в хладилника за повече от половин!!! година. Когато я открих и извадих от него, мислех да я хвърля, защото предполагах, че се е прокиснала здравата. Обаче - пусто любопитство - взех че я отворих... и... О, ЧУДО!!! Ами че млякото си беше свежо и с толкова хубав вид, сякаш вчера е било произведено. Е, познайте сега, какво направих ? ... Познахте! Изхвърлих го този навлек от хладилника си и повече никога не си купих тази химия. И няма да си я купя!!!!

i evreiska firma ne e! Danon e osnovana v Isnaia, firmata e krastena na sina na sazdatelia. Idva ot kombinaciata Daniel y i angliiskoto One(edno) -DanOne- Prez 90te godini prodavat 50% ot akcizite si na francuzite, no Danone prodaljava da e familna marka. Polzvai Wikipedia za info ili Google za potvarjdenie. Ala!!

ISKAM BOZA!

Не се изговаря Йогурт а Йогърт. Just my 2 cents ;-)

Кисело мляко, а не йогурт! Българското е такова, за чуждите не ме интересува!

То да е само млякото. В ужасния тоталитаризъм имаше десетина основни неща, ама истински. Сега - пълни рафтове с химически боклуци. А и как успяха разкошните български домати да ги направят на нищо, не знам... А цената е съвсем отделен въпрос. Август, през тоталитаризма - около 5 ст/кг. доматки, без опаковка и мръсни, но сочни и вкусни. Минало....

Това което се предлага на пазара с малки,ама многа малки изклчения не е никакво кисело млеко.Па за данона да не говорим.Това е чужд инвеститор в пълният смисъл на думата.Дошъл да печели и съсипи технолигията за производство на кисело млеко.Ако така продължават нещата след години децата няма да знаят вкуса на истинското кисело млеко.

НЕ КУПУВАМ ДАНОН , ИМА ДРУГИ НАШИ СИ МАРКИ ИСТИНСКО КИСЕЛО МЛЯКО, КОЕТО МИ ХАРЕСВА , НАПРИМЕР СМОЛЯНСКОТО РОДОПЕЯ . ПРЕПОРЪЧВАМ УПОТРЕБАТА НА АЙРАН С МАСТИКА , ЗА ЖЕГИТЕ Е СУПЕР ! НАЗДРАВЕ !

С какво е известна България на света - с джебчииство, кражби на коли, корупция, бедност, мошеничество на дребно, рози и кисело мляко. Е това ако не е национален срам и позор... За пореден път се срамувам че съм българин. А дали йогурт или кисело мляко - не виждам какво точно значение има, зависи на какъв език го казвате. На български си е кисело мляко.

Нека и аз да ви издам няколко тайни: 1. Не древните гърци, а тракийците са били известни с квасенето на кисело мляко. 2. Думата йогурт е толкова туркса, колкото и пра-българска.

Shtom vsi4ki kazvat, 4e v Bulgaria ve4e ne se prodava kiselo mliako nikude po magazinte - zashto 15 godini vsi4ki vie sedite i si 4oplite nosovete? Sushto vazhi i za zhurnalistite.

Две забележки Данон не е френска а е еврейска фирма Йогурт е турската дума означаваща кисело мляко

Страните с най-висока консумация на мляко имат и нах-много рак- казва потребител ДА. То е вярно но само наполовина. Тези страни с най-висока консумация- една от тях е САЩ и др.- консумират варено или пастюризирано мляко и много продукти от него. В тези страни животните се хранят с царевица, с хормони, антибиотици и какво ли още не и почти не виждат слънце- гледат се в обори и не ги пускат от там. Кравите имат цистит защото им дават много соя и хормони за ВИСОК млеконадоЙ Затова в тези западни страни е силно популярно БИО млякото- тоест от крави гледани на свобода само на трева и подобни с много слънце и без химии. Такова мляко каквото ядат в САЩ и др развити страни наистина е вредно. Имаше и дори филм за това по една от американските телевизии. ТЕ КОНСУМИРАТ МНОГО МЛЯКО КОЕТО Е --UHT-- ЗАГРЯТО ДО 160 ГРАДУСА. Е САМИ РЕШЕТЕ КАКВО СТАВА С ЕДИН ТОЛКОВА КРЕХЪК ПРОДУКТ ПРИ ТАКАВА ТЕМПЕРАТУРА. КЪМ ТОВА ДОБАВЕТЕ СУХОТО МЛЯКО ЗАХАРТА И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ-СОЯ, ХОРМОНИ, АНТИБИОТИЦИ- ТЕ СЕ ДАВАТ НА ЖИВОТНИТЕ ЗАРАДИ ЦИСТИТА, КОЙТО РАЗВИВАТ ОТ СОЯТА И ДРУГИТЕ БОКЛУИ С КОИТО ГИ ХРАХЯТ. НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО! Но БЪЛГАРСКОТО кисело мляко ПЪЛНОМАСЛЕНО-ЗАБЕЛЕЖ от животни, които пасат трева и се гледат по начин естествен за тях е коренно РАЗЛИЧНО. МЛЯКОТО ОТ ЖИВОТНИ ХРАНЕНИ С ТРЕВА И ОТГЛЕДАНИ ПО ЕСТЕСВЕН НАЧИН СЪДЪРЖА: - CLA- силно анти раково, имуностимулиращо действие, спомага за изгаряне на мазнините - богато е на имуноглобулини и антибактериални вещества. - богато е на витамин Д- който последните изследвания показват,че е едно от най-слините антиракови вещества! Хора с ниски нива на витамин Д са в пъти по-застрашени от рак и др болести. Затова и слънцето е важно. - богато е на полезни бактерии- не сварено, пастьоризирано млякото има ацидофилус, бифидус и други полезни бактерии. -и още много други полезни съставки. Така, че виждате каква е истината. А тя е - не консумирайте кисело мляко от пластмасови кофички- всички те са от полистирол или -PS 6- който изпуска излкючително много вредни съставки в хранатА ДОРИ НА СТУДЕНО-главно ракови. Наскоро имаше репортаж по ТВ за това- нещо, което на Запад се знае можеби от 10 г. Купувайте си мляко от село, сварете го до 75 градуса охладете и заквасете в стъклен буркан за 8 часа завито с одеяло. Ето ви истинско българско кисело мляко. А АКО ЗНАЕТЕ, ЧЕ КРАВАТ Е ЗДРАВА И СЕ СПАЗВА ХИГИЕНА ПРИ ДОЕНЕ МОЖЕ СПОКОЙНО ДА ПИЕТЕ СУРОВОТО ПРЯСНО МЛЯКО. ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗДРАВОСЛОВНО. НА АНГЛ ЕЗИК ИМА МНОГО ИЗСЛЕДВАНИЯ И КНИГИ КОИТО ДОКАЗВАТ ТОВА. ИЛИ ПЪК СИ НАПРАВЕТЕ ДОМАШНО СИРЕНЕ ОТ СУРОВО МЛЯКО.ИЛИ КИСЕЛО МЛЯКО ОТ СУРОВА МЛЯКО- ТОВА Е СУПЕР ПРОДУКТ- ЗА НЕГО ТРЯБВА ПОВЕЧЕ И СИЛНА ЗАКВАСКА А НЯКОИ ПРЕПОРЪЧВАТ И КАПА МАЧ ЗА СИРЕНЕ. НО НИКОГА НЕ ПИЙТЕ СВАРЕНО ИЛИ ПАСТЬРИЗИРАНО ПРЯСНО МЛЯКО ОТ КУТИЯ/ПЛИК ИЛИ ДРУГО. ТО НАИСТИНА Е ВРЕДНО- ИМА НАРУШЕНА СТРУКТУРА НА БЕЛТЪКА-АЛЕРГЕН Е- ИЗБИТИ СА ВСИЧКИ ПОЛЕЗНИ БАКТЕРИИ. А И ТО Е СМНОГО ПОЛОША ХИГИЕНА. ПРИ КИСЕЛОТО МЛЯКО ФЕРМЕНТАЦИЯТА ВЪЗСТАНОВЯВА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СТРЪКТУРАТА НА БЕЛТЪКА А ЛАКТОВАТА КИСЕЛИНА Е С АНТИБАКТЕРИАНИ СВОЙСТВА. И ОЩЕ НЕЩО- ХОМОГЕНИЗАЦИЯТА ОКИСЛЯВА МАЗНИНИТЕ И ГИ ПРАВИ ВРЕДНИ. НИКОГА НЕ ПИЙТЕ НИСКОМАСЛЕНО МЛЯКО/ КИСЕЛО МЛЯКО- ДОБАВЯТ СЕ СУХО МЛЯКО ВИНАГИ ПРИ ТЯХ- ВСЕКИ, КОЙТО Е ХОДИЛ И КУПУВАЛ ТАКОВА В ЧУЖБИНА ЗНАЕ, ЗАЩОТО ГО ПИШЕ НА ЕТИКИТЕ А ПРОИЗВОДИТЕЛЯ ГО КАЗВА АКО МУ ЗВЪННЕТЕ И ГО ПИТАТЕ НО НЕ И В БГ. ВИЖТЕ САЙТА www.organicpastures. за да научите защо суровото мляко е полезно а вареното вредно. И УСПЕХИ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ! И ВИНАГИ ТЪРСЕТЕ ИСТИНАТА ТЯ Е ОКОЛО НАС ПРОСТО ТРЯБВА МАЛКО ПОВЕЧЕ ДА Я ТЪРСИМ.