Най-българските символи

Мадарският конник е най-предпочитан за глобален символ на страната според резулатите от гласуването досега в националната кампания „Българските символи.”

Обратно в новината

Коментари - Най-българските символи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

samo tutrakan e po star ot balgaria

Хей ,не мисли, че всички са такива,Че са такива като теб.Има и такива ,като мен.Имам общо с Аспаруховите и не нося само името БЪЛГАРСКО ами и ДУХА, за разлика от теб.Какво правиш тук? Като носиш само името ходи там където ти е ДУХА! Няма да робувам и не робувам на чужд КАПИТАЛИСТ , а само на БЪЛГАРСКИ. Има и такива, ясно ли ти е това?!

Кирилицата и Рилският манастир са неоспорими български символи. Царевец е достроен преди около 20-30 години с въображението на реставратори и архитекти - помня как изглеждаше преди тяхната намеса - един господ знае точно как са изглеждали тези сгради. Мадарският конник - неразгадан напълно артефакт - пак само хипотези. Розата... Умната, хора ! За колко по-важни неща си мълчим и ги търпим - хайде вече да не им робуваме !

За мен най-българският символ си остава Царевец.

Крадливите политици,крадливите българи.

От наличните предложения за символ не виждам по-неповторим, по-нашенски и по-обединяващ от мартеницата. Изключва всякакви спорове - откогашна е, чия е, има ли я. Е, мит е. Но и Ромул и Рем са мит. Е, от преди Христа е. Но и Мадарският конник е древен. Е, символът на пролетта не е величествен като Царевец и героичен като конската опашка. Но се асоциира с родния дом и величае ръцете на българската жена, които са го запазили до наши дни.

АЗ ПЪК БЯХ ЗА ВАРНА-СИМВОЛА НА БЪЛГАРИЯ Е ВАРНА!!!!!!!!

омръзна ми от глупави класации на псевдо българщина, не виждате ли , че държавата е пред разпад, стига сме се били в гърдите колко велика нация сме, истината е че, за нищо не ставаме !!! долно, гадно, атеистично българско племе, ето това е истината !!!

Разбира се, че кирилицата ще сложите на първо място. Пъпната връв с Русия трябва да се насажда. Трябваше на второ място да поставите православието. То не, че не сте се сетили, но тогава ще бие на очи. Да не вземете да пуснете постинга, че после ще ви уволнят...

Аз бях за Андрешко ама вие не го избрахте :(

Аз съм последния човек, който е мерил апаратите на Конника. Виждали сте ги - боядисани в зелено. Чешки екстензометри ТМ-71 (измерват движения до стотна от мм). Единият е под Конника, вторият е отгоре (в хоризонталната ниша на 30 м. височина и 7 м над барелефа), а третия е високо горе под крепостта - в голямата цепнатина, която отделя скалния блок на Конника от масива. Пуска се 25 м. рапел до екстензометъра. Пос мерене го правих май месец, 2004-та. С лични средства. Живея в София, отидох до Мадара и ги измерих. Понеже обичам това място. Данните от тези уреди трябва да се мерят 4 пъти годишно. Така бе до 2004-та. Мониторингът се следи с японска програма. Защото там скалата танцува...казано по друг начин. Министър Абрашев, лека му пръст (към чието ведомство е Националния Символ на България и обект от св. културно наследство на ЮНЕСКО) спря финансирането - явно за закупуването на букети (писаха по вестниците, че изгърмял половин милион за цветя). По-късно камък удари дете на Мадара. Наследницата му, министър Чилова попитала От конника ли е паднало детето?. Хората обяснили, че няма как да падне от конника, а че камък се е откъртил в района на Голямата пещера. Министърката наредила: Входът на тази пещера да се затвори с решетка!. Не е стъпвало никога там момичето и няма как да знае, че т.нар. Голяма пещера е всъщност огромен скален навес, за чието затваряне трябва решетка 80х80 м. До ден днешен, българска държавна институция не се заинтересовала от Това, което го имаме на монетите от другата страна (тура). Това е положението. Да му е честито на Конника. Заслужава.

а къде е бюста на Азис? :)

За мадарския конник изобщо не е сигурно дали е свързан с прабългарите, защото като стилистика има много общо с тракийския конник, а не с някакви персийски релефи. Ама историците от края на 19 век го пробутват за прабългарски паметник, защото е трябвало да се докаже, че видете ли ние тук сме наследници на прабългарите. И моля коментаторът с ник БЪЛГАРИН да спре да дезинформира, че ДНК проучвания доказвали как 75% от българите носели източно-ирански гени. Тове е пълна лъжа и всеки може да го види, ако се поразрови в нета и по-специално в генния проект на Нешънъл Джиографик. Всички ДНК анализи показват, че повечето българи имат сходни гени с гърци, сърби, италианци и румънци - т.е. днешните българи са генетични потомци на древните жители на Южна Европа. Хайде престанете с тези прабългари! Какви ли не фалшификации измисяте за да се изкарате прабългари. Имало е прабългари някога, имали са силна държава по нашите земи, но след като Византия я унищожава в началото на 11 век, малобройната прабългарска аристокрация се претопява във византийския управляващ елит. Остава споменът за България на Борис и Симеон, и точно заради този исторически спомен, а не заради генетичното родство ние се наричаме българи.

Съвременният символ на Чалгария са комунистите. Те трайно присъстват в продължение на 65 години. С тях трябва да се идентифицираме пред Европа, а и те вече си ги познават достатъчно добре :))

Ооо Хела, ти си много зле, този който е писал за източно Ирански племена просто е начетен човек а ти си просто Комунистичеки Манипулатор-обикнове те не знаят нищо, но тяхното мнение е меродавно и не бива да им се противоречи.Ами поскитай малко по света и прочети истинската история на тези племена, а тази която Т.Живков,Л.Брежнев и Агент Гоце ти представят.Не забравяй че и от Витоша има по високо и от Искаро по глибоко,ама като те чета, може и да не е така sorry

АЗ ЧЕСТНО СМЯТАМ , ЧЕ НАЙ-БЪЛГАРСКИЯ СИМВОЛ ТРЯБВА ДА Е ЕДНО НАЙ-ОБИКНОВЕННО ГОВЕДО НЕ БИВОЛ А ГОВЕДО

Аз гласувах за Охридското езеро!

Супер, мадарския конник е уникален. За пича с процентите: не знам къде си чел за източно - ирански гени при българите. Официалните резултати са 62 % местно население (траки или както ти хареса), 27 % славянско (което съвсем естествено ни сближава със съседните ни страни, които имат долу - горе същия процент - румънци и гърци, македонците са почти 1:1 с нашите резултати, само сърбите се различават лекинко) и останалите са разни други групи, много на брой, включително тюрки (2,5 %) и келти (1,3 %). Между другото, източни иранци е еквивалентно на персийци, арменци и арзейбанджанци. Как изобщо си я измислил тая шантава теория :)))

Супер, мадарския конник е уникален. За пича с процентите: не знам къде си чел за източно - ирански гени при българите. Официалните резултати са 62 % местно население (траки или както ти хареса), 27 % славянско (което съвсем естествено ни сближава със съседните ни страни, които имат долу - горе същия процент - румънци и гърци, македонците са почти 1:1 с нашите резултати, само сърбите се различават лекинко) и останалите са разни други групи, много на брой, включително тюрки (2,5 %) и келти (1,3 %). Между другото, източни иранци е еквивалентно на персийци, арменци и арзейбанджанци. Как изобщо си я измислил тая шантава теория :)))

Естестввено че Мадарския конник е най-предпочитания символ на България! Но това за хипопотамската глава по-долу много ми хареса и наистина е вярно :))) До шия в калта, ходим по дъното но сме отворили ей такава уста :))) Абсолютно точно!

am televziq planeta

naj-bulgarskiat simvol e todavna izmilsen - HIPOPOTAMSKA GLAVA! Do shija sme zatanali v kalta, hodime po danoto, no sme otvorili ej takava usta!

nai bulgarskia simvol e cherepa s krastosani kosti :)

ало,дунав мост къде е?

Царевец естествено.

Току що гласувах за БГ символи.Добре е всеки да посочи символ,все пак страната ни има уникална природа и паметници на историята,с които може да се гордеем.Друг е въпросът какво правим за да ги съхраним за децата си.

Тъжно... Оказва се че няма какво да ни обедини. Мадарския конник е правен преди 100 века, Царевец също - това са сенки от миналото, българското кисело мляко вече не нито българско нито кисело нито мляко, шопската салата... абе, това е мезето на ракията! С това ли се олицетворяваме? Тъжно...

Безкрайно търпеливи и със ризи кирливи; до дупка пияни и с джобове съдрани; безобразно заклани и с души обрани, няма на кого хатъра да скърша, ако кажа, че не сме народ, а мърша.

Конската опашка и занака на Тангра ?

Абе къде е ракията

АЗ СЪМ за Каменните гъби при село Бели пласт, Хасковско.

а как са го запуснали, грехота е, ходих преди 1 година, доплака ми се, как е вщзможно световно културно наследство да е оставено да се руши!!!!

Очевидно е ,че в тази анкета не са участвали стойностни хора.Ако бяха такива в Храни и напитки нямаше да бъде на първо място с голяма преднина киселото мляко,а джибровата ракия и хубавото домашно вино! НАЗДРАВЕ!

Имам представа какво богомилите са се опитали да направят за България, но не са успяли, защото езическата власт ги е изгонила. Отишли са на запад, посяли са семената на учението си и това е дало плод. И до днес има градчета в Испания, Франция и Италия, които са основани от богомили - българи, някои дори носят името им. Днес ако дойдат пак богомили, ще ги приемат ли българите?

Най-глобалният национален символ е Нона Йотова на кон!

Тия днк анализи да си ги използуват като говорят на маймуните.Българите тръгваме от Тракия,имаме малки примеси с други,но болшинството сме си все наши.

Големи глупости си написал, БЪЛГАРИН. Не заблуждавай останалите като теб невежи. А това че е избран Мадарския конник за пореден път доказва колко сме лишени от ярко изразени национални символи, тъй като и нацията ни и културата ни са само сенки на окръжаващата ни през годините среда.

Първобългарския знак е мъжко и женско в едно равнопоставено,семей името на него са се качвали на конете,за да го бранят.За теб и мен,за семейството ни,за голямото семейство-народът,от семейните ценности.Народ който не брани семейството си е обречен на разруха.Народ който не възпитава мъжкото и женското в равноправие,за да има ценности осъзнати и препредавани през поколенията,вкарва животинското-хищниче в съзнанието на поколенията си.Такъв народ се разпилява,защото пътищата на човешкото,обрасват с тръни.

Царичина!!!

Мадарският конник е символа на българската държавност в Европа. Той е единствен по рода си паметник от този тип в Европа и се родее с Персийските и Партските (източно-иранци) обемно-пластични релефи. Към тези народи принадлежат и Българите. Надписите около него са свързани САМО със събития свързани с ранната история на Дунавска България. Над него има древнобългарска крепост, а под него останки от голям древнобългарски храм. Целия комплекс представлява важно култово средище на БЪЛГАРИТЕ. Според последните ДНК проучвания около 75% от БЪЛГАРИТЕ носят източно-ирански гени, а славянските са около 5%. Толкова за БЪЛГАРИТЕ преди и сега.

ti da ne ima6 predvid 4e bogomilite sa napravili vsi4ko stoinostno v bg i zaradi tqh bylgariq e procyftqvala ? ako e taka qvno si nqma6 predstava kakvo izpovqdvat bogomilite .

Според мен Рилският манастир е най-подходящ за глобален символ, Мадарският конник е по-стар, но не мога да си представя като точно ще изглежда символизиран и какви асоциации ще поражда у чужденците.

ИВАНЕ , ВЛЕЗ В ГУГЪЛА И ТЪРСИ БЪЛГАРСКИТЕ СИМВОЛИ . ТАМ МОЖЕШ И ДА ГЛАСУВАШ . ВЕСЕЛ ДЕН !

За такива въпроси не се прави допитване до народа бе неадекватници.. По такива въпроси се правят експертни мнения..и тогава има резултати...

Пак са правили допитване сред ограничен кръг образовани българи! Я направете допитването сред масите и ще видите, че резултатът няма да е същият!

Аз съм за Змейовата дупка край с.Русокастро.

Този мадарски конник е спорен към коя култура принадлежи? Напълно възможно да е тракийски култов символ или кой знае от коя култура заварен от нашите предци.Някой историци твърдят че изобразявал хан Омуртаг или е правен по негово време. Това не е доказано!Дали не приемаме чужд символ като наш?Има разлика да наследиш една чужда култура по територия от това тя да е създадена от твоя народ. Дори много голяма разлика!!!

MADARSKIA KONNIK OT BALGARI LI E NAPRAVEN......NEZNAE DA NE SE OKAZE GRACKI ILI MAKEDNOSKI