Фирми държат в касите си 13 млрд. лв.

Първите случаи на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични, са открити при започналите през миналата седмица.

Обратно в новината

Коментари - Фирми държат в касите си 13 млрд. лв. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Добре, ще ги платим тия 5%, макар и трудно. Касата на нула или прилична наличност към 31.12.2017. Догодина къде ще се огледат данъчните? Щото аз парите няма да ги похарча за семки, ще ги закопая в гората - след КТБ пари в банка държа само на санитарния минимум.

Ще държат колкото си искат в касите. Държавата да си гледа бюджетните средства, а не да диша във врата на частните компании. Проблемът не е колко пари в брой държат компаниите. Проблемът е, че всеки 5ти работник/служител в България е в ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР. Всеки четирима данъкоплатци (заети лица, около 2 милиона души) издържат по един лемур (цитат от Тони Филипов, Д-р), тоест издържаме около около 600 000 в публичния сектор. Е как щесе развива тази икономика? Лемурите ни изсмукват кръвта.

Имало е пари на 31.12.2016. Към днешна дата може и да няма. Повече от ясно е, че тези пари са само на хартия. Собствениците са ги изхарчили и не са платили данъци върху тях. А пари за данъци - няма!

Собствениците не са платили единствено 5% данък дивидент. Преди това е начислено и внесено ДДС (ако е рег. фирмата) и платен данък печалба 10%. НАП се огледа и в тия мижави 5% - а не схващат че ако са похарчени парите те пак са влезли в бюджета от потребление. Явно предстои някакъв сериозен катаклизъм , щом така са се разбързали.

А в КТБ ли да ги държат парите? Или в някоя от 3те банки за които се носят упорити слухове че ще изгърми???

Истината е, че счетоводителите в тези фирми са тъпи профани, но "фирмаджиите" си ги вземат такива по 2 за лев. Тази ситуация е избежима с коректно водене на касата, а не с профанската забележка-не минава за разход, не го изписвам.

Само донякъде си права. Я си регистрирай фирма и бачкай в някакъв реален сектор и след 2-3 години пак ще седнем да си говорим...

Законно и морално в случая са две различни неща и точно заради това ГЕРБ няма да бъдат в следващия парламент (Дисклеймър: и на другите партии не съм фен).

Кой ще светне Бойко Борисов че с тази акция на НАП ще нанесе тежки поражения върху изборните си резултати? :)

Той е в Кавала, т.е. котката я няма, а мишките лудуват. Нищо чудно като се върне да има изтеглени уши!

И че парите в касата ще се разпределят между собственицити им и проверяващите от НАП на различни нива и в хазната няма да влезне и стотинка. Много шум за нищо

Аз се чудя какво изобщо се променило у нас като все така най сладка службица си е все държавна. Чудя се работливите служители на НАП ако ги сложат да работят както в частна малка фирма по 12 часа на ден, почти всяка събота и неделя, почти всеки празник та дори и коледа много често... та как ще се почувстват да вземат да поработят малко наистина, а не да се занимават рекет. Всички знаем че това е насочено да доубият дребния човечец у нас, ония дето трабва да хванат няма да ги хванат, всички знаем защо. Та пак питам - какво реално се е променило за 27 години?

По-силно усещане на лафа "За кокошка няма прошка..."

Разходите за търкащи се билетчета дето парите отиват при #Оня дали ще се признаят за разход? :)

аз от един приятел счетоводител знам, че в България всяка втора форма води 2но счетоводство, с цел укриване на данъци

Единствения начин да оцелееш е да криеш данъци.

как на практика става двойното счетоводство ,някой може ли да ми обясни ?

Явно сериозно са закъсали за парици за крадене, щом посягат на касите. Ами то може хората да са си дали заем и да си го върнат когато преценят. Какъв им е проблема??? Аааа, да НАП трябва да храни делянчо и бойко - двата края на един суджук!

Може да са си дали заем, ама данъчните не признават, това е проблема - трябва да има съвпадение на линията на три планети, да не духа вятър и е пълнолуние - чак тогава става ... Сега без майтап - може да се дават заеми, но трябва да са на различни лица , до 10 000 лева на лице, с пазарна лихва и фиксиран срок на връщане. При 1 млн. лева на каса трябва да намериш 100 такива реални лица, които да са съгласни да отговарят на въпросите на НАП. С една дума - измислили са го.

Недейте да пишете глупости, като не разбирате от тези работи, ако са дадени като заем в Баланса парите не стоят в касата!

Тея не усещат ли че режат клона на който седят. Хубаво - ще наглобят фирмите и ще приберат между 650 и 2000 млн. лева. Фирмите фалират. Вакуума в икономиката ще е брутален - следва стагнация, спад на БВП и ръст на инфлацията. Забравяме за еврозоната. Поне 50% от кадрите ще заминат в чужбина и това ще доведе и до срив на пенсионна система. Оттам разпадът ще е пълен - това дето си мислиме че сега е криза ни се стори като тих ветрец.

Кой е казал че не планирано така да стане

Дай факти, иначе стои като параноична теория на конспирацията.

не ми правете проверка на фимрата, парите съм ги заделил за суджуци

нама парички в бюджедчето и данкъкоплатците са на мушка..

Така ще е - бой по тиквите и непрекъснати ревизии и натиск върху фирмите, докато начело на финансите е бивш данъчен. Умелото управление на финансите не включва само механично събиране на данъци. Замислям се дали целия напън не е заради предстоящ гърмеж на банка и нуждата от попълване на фонда за гарантиране на вземанията. В крайна сметка данъчните искат 5% от 13 млрд, което не е никак малка сума. Ефекта обаче ще е еднократен, а щетите върху бизнеса - огромни! Би било разумно да се даде някакъв срок от примерно 5 години и тези неща да се изчистят постепенно.

Затова на 11.09 - всички на протест и да ги махаме ... щото вече не може да се диша свободно в тая държава!

на протеста на червените тарикати ходят само тарикатите и будалите. Айде плувай!

не са 5% 15% са! 5 е данък дивидент. После 10 ДОД.

Говориш глупости, върху изплатения дивидент не се дължи ДОД.

Само не мога да разбера защо в България Андрешко е положителния герой.

Щото не знаеш как действат данъчните в други страни. Тука никой не го интересува дали кокошката снася и ще снася яйца, а направо се коли. Затова когато едната страна е отрицателния герой - другата винаги е положителния.

Аз съм с подобна наличност. В декларацията към НАП тя е спомената, а на годишното събрание разпределихме дивидент. Сега НАП си мисли че имам пари на каса, и ще ми прави проверка, а дивидента е разпределен в разумния срок. ЩО ЗА ЛОГИКА?

Какво ти прави дивидента по "каса" а не е по баковата сметка на фирмата , което е най-логично. Как от каса ще разпределиш и изплатиш дивиденти, като имаш ограничение за касови разплащания до 9999 лева.

А в КТБ ли да си държа парите? Към 31.12 съм ги имал на каса парите, после са внесени в банка и е разпределен дивидента (платен е и данъка). Но данъчните не гледат в Т.Р. отчетите от събранията на съдружниците подадени до 30.06 на следващата година. Гледат ОПР. Тука ми е проблема.

Фирми държат 13 млрд. лв. на каса Е сега тези 13 милиарда обложени с 10 % данък плюс съотвените наказателни лихви и като сложиш и персоналните глоби по административното производство на собствениците, както и това , че някои от тях ще има и наказателно производство,човек започва да се чуди защо им е било на баир лозе,като данък печалба плюс данък дивидент общо е само 15 %. Явно лакомията и проостотията са безкрайни.

Петров, върху 13те млрд. са платени вече 10%.

Ти говориш евентуално за данък печалба, а аз за данък лично потребление.

в некоя офшорна каса..ама това може да се види по преводи извън родината..абе руска история..

Няма да се учуда ако тия пари се въртят като заеми между фирмите - щото банките са даста солидни дерачи от такси! Ако нямаше протекция от политециет и заплатите на хората трябваше да са кеш! Годишно банката си докарва независимо от доходата на човек по 30 лв само заради задължителните картови преводи на заплати!

като има толкова милиарди тук ,защо българите предпочитат да робуват в чужди държави ,където са приети на ниво бг ром ??

че не ги намират като налични...

Естествено, че ще ги държат в касите си - с тия нива на такси и лихви в банките маже да се окаже , че са на загуба от това да си държат парите по сметки! Нали банките приходите им на последък са от такси с невероятни размери!

12891 000 000 = 1 289 000 000 10 000100 000 = 1 000 000 000 Значи 2 милиарда и нещо, как ги сметнаха 13 милиарда авторите на публикацията не знам?

Просто е - не са 1289 по 1 милион, а 1289 с по НАД 1 милион. Десетте хиляди са със суми между 100 000 и 1000 000 , средно да кажем 600 000 значи имаме 10 000 * 600 000 = 6 млрд. само тук + остатъка до 13 млрд е приемлив. Т.е. сметката на данъчните е почти правилна - но не и действията им. Законно и морално в случая са две различни неща и точно заради това ГЕРБ няма да бъдат в следващия парламент (Дисклеймър: и на другите партии не съм фен).

това са връщанките от фирмите към кметове и политици. никакви счетоводители никакви дивиденти. това е смехотворно. Всичко това са пари за рушвети, които няма как да се изперат няма как да се скрият, водят се на каса или в подотчетно лице каквото е управителя. Ако НАП задълбае ще излезнат много интересни неаща а много народ трябва да гние в затвора.....

Точно така е, голяма част от подкупите си стоят като налични пари в касите.

Нищо не държат в никакви каси, ами счетоводителите им спят, и не разпределят навреме дивиденти! А пък като се натрупа сума - няма пари да си платят данъка!

дивиденти не разпределя!

karabastun@abv.bg

А кой трябва да бие камбаната - колко пари остават в касата за разпределяне , бе ?

Счетоводителят изплаща дивиденти на база протокол от общото събрание на съдружниците ...ние работим на база документи ...А иначе нормално е фирмите да имат средства в брой .Банките да престанат да си вдигат таксите ...

Имате много поздрави от Бисеров, Христо Бисеров - бивш заместник председател на народното събрание от квотата на ДъПъСъ - то...ааа и от Мургина - другарката Мургина!

"и да поискат разрешение за подаване на коригиращи декларации" Правилно, трябва да ви е ясно кой ви е господаря и да му искате разрешение.

Парите на фирмите , са общи , а нашите пари са си наши !

А политиците , управниците и ромите , се чудят как да им ги вземат , НАЛИ СА СВИКНАЛИ САМО ДА ВЗЕМАТ , НА ГОТОВО .